Hirdetés

2024. június 9., vasárnap

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  OS, alkalmazások  »  Linux kezdőknek (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 05:03:45

LOGOUT.hu

Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#36851) olivera88 válasza CPT.Pirk (#36849) üzenetére


olivera88
veterán

Bekapcsoltam, de nem nálam nem úgy néz ki. Elpazarolja a helyet a tálcán így.

Szerk:Na beállítottam, most már jó. Hol van ez alapból egyébként mert nem találtam a beállításokban. Beírtam a keresőbe és úgy lett meg.

[ Szerkesztve ]

LG Velvet 5G Android 11 - Windows 10 Pro x64 & Debian 11 Bullseye - WoWS unsinkable_sam_

(#36852) Freel


Freel
tag

Segítenétek? Jól esne ha nem röhögnétek ki, de valószínűleg inkább 'lelki' segítség kellene, mint technikai! :B
Elolvastam ezt és teljesen összezavart! Mondhatni totálisan elvette a kedvem a Linux macerálásától...

Link

Racionálisan és tényleg a Linux szemellenzőt levéve, mi a véleményetek? Mi az igazságtartalma technikailag ennek a blognak? Jöhet privátba is a vélemény ha nem ide illőnek vélitek, de mindenképpen írhatna valaki valami igazságot erről... Köszönöm! :R

Ne értsetek félre, nem a Windows vs. Linux témában kutattam, hanem jókat olvastam a PCLinuxOS-ről és rákeresve magyar vonatkozásokra találtam rá erre.
Továbbá egyébként valaki használ itt aktívan PCLinuxOS-t? Van róla tapasztalat, mert elég kevés írást találok róla... :R

[ Szerkesztve ]

(#36853) spammer válasza Freel (#36852) üzenetére


spammer
veterán

Végig sem bírtam olvasni.

"rooter", meg a "Xubuntut Pistike meg Sanyika fejleszti".

Inkább no komment.

szerk: írd ki egy pendrive-ra és próbáld ki, ahogy más disztrókat is kipróbálhatsz pendrive-ról futtatva, telepíteni sem kell.

[ Szerkesztve ]

„A feketébe öltözött ember a sivatagon át menekült, a harcos pedig követte."

(#36854) camillus válasza Freel (#36852) üzenetére


camillus
tag

Izlandi ip-ről nem tudom elérni. Mi olyan durva benne? Idézet plíz!

http://i.imgur.com/Ea58ASu.jpg

(#36855) olivera88 válasza olivera88 (#36851) üzenetére


olivera88
veterán

Jó ez a virtuális asztal, tetszik. De ha létrehozok egy másik asztalt az aktivitás kezelővel oda már nem tud átváltani. Arra nincs más módszer? Mert az aktivitás kezelőn keresztül váltogatni nem igazán jó.

LG Velvet 5G Android 11 - Windows 10 Pro x64 & Debian 11 Bullseye - WoWS unsinkable_sam_

(#36856) lev258 válasza Freel (#36852) üzenetére


lev258
veterán

Magával az írással nincs olyan nagy vész, de azt hozzá kell tenni, az olvasottak alapján olyan ember írta, aki nem is akart megismerkedni a Linux rendszerekkel, hanem mindössze arra vágyott, hogy legyen egy működő rendszere amit tud alap szinten kezelni. Itt gondolok arra, hogy a felmerülő problémáira, bár nem garantált, hogy lett volna számára megnyugtató megoldás, ő feltételezhetően nem is keresett. Itt-ott erősen megmutatkozik az is, hogy a tényekkel is hadilábon áll.
Összességében amit korábban megszokott, azt várja el. Ezt viszont a Windows tudja neki megadni. Egy váltáshoz, vagy csupán megismerkedéshez valódi szándék is szükséges.

[ Szerkesztve ]

Ubuntu MATE 20.04, hobbi cayenne termesztő

(#36857) CPT.Pirk válasza olivera88 (#36851) üzenetére


CPT.Pirk
Jómunkásember

Hát ott van alapból, ahol a kereső megtalálta. :D

N0zer0: A lenti kép illusztrálja, hogy kb. nulla plusz erőforrást használ. Szerintem egyáltalán nincs úgy, hogy ne tudnám mit hol csinálok.
A KDE aktív sarkait én is szoktam használni, de ha pl. egy Lazarusban fejlesztesz progit aminek több ablaka van, akkor azt jóval egyszerűbb kompletten áttenni egy másik asztalra, mint keresgélni közöttük. Az aktiv sarkok egyébként ezt is tudják, faszán lehet pakolni a megnyitott alkalmazásokat az asztalok között, bár szerintem ezt te is ismered.

Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)

(#36858) khalox válasza Freel (#36852) üzenetére


khalox
őstag

Van neki (mármint igazságtartalma). Egy egységsugarú felhasználót nem érdeklik a rendszer finomságai, csak az, hogy minden működjön rendesen out-of-the-box.
Ha nincsen komoly szándék és idő, türelem az ismerkedésre és esetleg az átállásra, akkor valóban igaza van a cikk írónak.

Jómagam a LinuxLiteOS-t használom két gépen is teljes megelégedéssel (mindkettő elég öreg vasdarab), ami pont a cikkben ajánlott XUbuntu egyik verziója.
Az meg, hogy ezek a dolgok mennyire megbízhatók - nyilván mindenkinek magának kell eldöntenie, mi az. ami számára nagyobb kockázat.

(#36859) #21078528 válasza Freel (#36852) üzenetére


#21078528
törölt tag

MUhahaha... :DD
"a rooterem átmenetileg elvesztette a Linux kompatibilitását..." :C :Y :R
Komoly! :K

Én a 2000-es évek eleje óta (konkrétan Mandrake 7.0-2) kizárólagos Linux felhasználó vagyok (PC-n, mobilon szigorúan WP ;) ).
Először is, egy problémára nem az a megoldás, hogy mindjárt telepítek egy másik terjesztést. Minden nagyobb terjesztés mögött komoly közösség van, tudnak és fognak segíteni, nem kell 50 disztrót feltelepíteni 1db probléma miatt.
Lehet, hogy kell hozzá némi kitartás (én abból az időből jövök, mikor ha hangot akartál csiholni, akkor nem úsztad meg a kernel fordítást, mert az ALSA csak opcionális volt), de a Winhez is kell (igen, cégnél muszáj foglalkoznom vele)...
A Debiant is Pistike és Sanyika fejleszti, semmilyen cég nem áll mögötte, és meg se próbáld kinyomozni, hány kiszolgálón/szerveren fut a világban... ;)
A teljesítmény elsősorban asztali környezet kérdése, abból pedig kismillió+1 van Linuxon...
Idsanya nem túl vaskos Acer Aspire 5310-es laposára megjelenésekor feltoltam az Ubu 12.04 LTS-t (Unityvel ;) ), azóta is jól van köszöni szépen, semmi dolgom vele, csak ráeresztem a frissítéseket...
Biztonság szempontból is jobb mint a Win, persze nem tökéletes, adódhatnak gondok itt is, de általában gyorsan reagálnak a fejlesztők, és jönnek a frissítések.

Szal ha engem kérdezel, Linuxra fel, csak mondjuk én a gördülő terjesztéseket, mint a PCLinuxOS annyira nem kedvelem, inkább valami hagyományos kiadási modellt követő disztrót választanék!

[ Szerkesztve ]

(#36860) Freel válasza #21078528 (#36859) üzenetére


Freel
tag

Köszönöm a válaszokat!

Valamennyire megnyugtattatok... Talán az esett a legrosszabbul, hogy a Linuxról kialakult a fejemben egy álomszerű idea, miszerint olyan emberek fejlesztik akik jóindulatúak, szívükön viselik a szabadság eszményét és ezért keményen harcolva, adott esetben idejüket, energiájukat belefeccolva sokat tesznek azért, hogy biztonságosan és kényelmesen lehessen használni a PC-t, stb... És ez a blog szerint vannak rosszindulatú egyének, akik adott esetben csak azért dobnak össze egy disztrót, hogy ellopjanak tőled mindent amit csak az interneten keresztül lehetséges... Mivel nem értek hozzá ennyire, most már azt sem tudom melyik disztró biztonságos és melyik 'garázsprojekt'... :U
Eddig azt gondoltam, hogy van több száz disztró amit nyugodt szívvel próbálgathatok, rábízhatom az adataimat, most azt gondolom, hogy talán fél tucat sincs ilyen... Ubuntu, Debian, Fedora, Red Hat, Arch stb...
:(((

(#36861) camillus válasza Freel (#36860) üzenetére


camillus
tag

OMG! Azert ennek jobban nezz utana. Kosz az idezetet (lol)

http://i.imgur.com/Ea58ASu.jpg

(#36862) khalox válasza Freel (#36860) üzenetére


khalox
őstag

Azért ezt nem kicsit túllihegte a botcsinálta cikk író. Nyugodtan használhatod bármelyik nagyobb, általános asztali felhasználásra szánt disztribúciót. Ha valós veszély fenyegetne biztonsági szempontból, már régen eltűntek volna a süllyesztőben.
Bár a lehetősége annak, amitől te tartasz, elméletileg ott van, de abban biztos lehetsz, hogy a legnépszerűbb 10-15 linuxnál ezzel nem fogsz találkozni.

A distrowatch.com-on mindig megjelenik minden "garázsprojekt"-ról friss hír, és ott az is látszik, hogy az emlegetett "Pistike", aki jellemzően IT szakember vagy diplomájához készülő projektje után az lesz..., mire is hegyezi ki azt a disztrót, amit alapul vett a "saját" projektjéhez.

Az meg, hogy egy router nem kompatibilis a linux-szal :)) ilyet leírni elég gáz.

[ Szerkesztve ]

(#36863) CPT.Pirk válasza khalox (#36862) üzenetére


CPT.Pirk
Jómunkásember

Főleg, mert vajon mi fut azon a routeren, csak nem egy Linux? :D

Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)

(#36864) lev258 válasza Freel (#36860) üzenetére


lev258
veterán

"a Xubuntu végeredményben nem más mint egy Pistike és Sanyika által fejlesztet operációs rendszer"
Ennél azért a szívemhez kaptam. Meg úgy általában, amit a biztonságról ír, az messze nem állja meg a helyét.
Eszembe juttatott egy másik, külföldi oldalon olvasott cikket. Az író emlegette, hogy korábban is próbált már Linux rendszereket, de sosem bírta sokáig. Már nem tudom, Ubuntu, vagy Mint volt, de valamely népszerűbb. A cikk lényege 2 gondolatban ez volt.
A flash-t letöltötte az Adobe honlapjáról és sehogy sem sikerült telepítenie. > a Linuxra képtelenség bármit telepíteni (elég lett volna belépni a Szoftverközpontba, vagy emlékeim szerint a böngésző is megajánlja)
Nem megy rajta a Microsoft Office. > Nem lehet rajta dolgozni se. (vagy LibreOffice, vagy ott a Wine, ha mindenképpen szükséges)
Az általad linkelt valamelyest színvonalasabb, de helyenként kész fantasy.

Ubuntu MATE 20.04, hobbi cayenne termesztő

(#36865) Lathronos válasza CPT.Pirk (#36863) üzenetére


Lathronos
őstag

Hát, hogy nem Amiga OS 4.1 vagy OSX 10.10 Yosemite, az biztos. :DDD

(#36864) lev258: a cikk író komolyan csodálkozott, hogy windows szoftverek nem futnak linuxon(néhány kivételtől eltekintve)? Anyám borogass, tényleg szakértő írhatta. :Y

[ Szerkesztve ]

Arch linux, Uplay: Lathronos, Linux User # 563733

(#36866) #21078528 válasza Freel (#36860) üzenetére


#21078528
törölt tag

A kollégák által emlegetett Distrowatch.com-on fellelhető bármelyik terjesztést nyugodtan próbálgathatod!
Két dolog a megnyugtatásodra: ismeretségi körömben akad 1 fanatikus Deepin rajongó, és tudtommal még semmit nem loptak el tőle a gonosz kis kínai Linux hackerek, én pedig a napokban váltottam garázsprojektre (wattOS), és még nekem is megvan minden adatom...! ;) :K

[ Szerkesztve ]

(#36867) spammer válasza #21078528 (#36866) üzenetére


spammer
veterán

"és még nekem is megvan minden adatom...! "

Lehet, hogy nekik is mindenről egy másolat. ;] Amúgy milyen a disztró? VM-ben próbáltam már, ott valami 50 MB körüli RAM fogyasztással indult. Laptopon használod? Akkuidő-optimalizáció van benne, vagy annyira azért nem "Watt"? :DDD

[ Szerkesztve ]

„A feketébe öltözött ember a sivatagon át menekült, a harcos pedig követte."

(#36868) ubyegon2 válasza Freel (#36852) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

"Segítenétek?"

Én tudok segíteni! Idiótaságok helye : Linux felhasználók OFF topikja, ebbe minden ilyesmi belefér. ;)

[ Szerkesztve ]

Samsung 860 EVO 1TB SSD 30eft 6,7TB írás még garis

(#36869) #21078528 válasza spammer (#36867) üzenetére


#21078528
törölt tag

A "cuccok" alatt látható asztali gépen használom, szal nem vagyok rászorulva, csak néha nekem is vannak ilyen kattanásaim... ;)
Egyébként egy tovább farigcsált Lubu LTS, és "microwatt" néven létezik egy i3 wm-es verziója is (ami egyébként szerintem a legjobb tiling wm).
Szal az akkuval hogyan áll, azt nem tudom... :B

A fontos adataimról nem egy másolatom van, hanem egy tucat! ;) :K
Szerk.: most esett le mire célzol, Te kis gonosz...! :DD
Mindjárt nyomok is egy kis tcpdumpot meg netstatot, meg kiolvasom az összes logot! :D

[ Szerkesztve ]

(#36870) #98452736


#98452736
törölt tag

Sziasztok!
1.Nemrég írtam, hogy a laptopomra Windows helyett Linuxot telepítenék. Mivel a laptopom típusa Dell 3531 így keresgéltem, hogy melyik Linux lenne rá a legjobb, melyikkel menne minden driver.
Ezt találtam: http://linux.dell.com/files/ubuntu/precise/12.04-OSP1/
Elméletileg ezt az Ubuntut rakja a Dell minden laptopra, amit Linux-szal ad ki.
Ez szerintetek jó az enyémre is? :)
Esetleg az Ubuntu.com-on lévő frissebb telepítővel próbálkozzak?
Ahogy láttam elég sokféle Linux disztró van :)
Ami fontos, hogy UEFI és (Sercureboot, Fastboot ezek nem tudom, hogy mik pontosan, de be vannak kapcsolva) kompatibilis legyen a disztró illetve ne legyenek remélhetőleg hardver gondjaim.

2. Olvastam, hogy a fényerő szabályozó nem működik ubuntun dell gépeknél. Erre valami tapasztalat?

(#36871) lev258 válasza #98452736 (#36870) üzenetére


lev258
veterán

Most hirtelen nem tudom, mit tud a géped, de szerintem bármely rendszer mehet rá, nemcsak Ubuntu (és a 12.04-nél újabb is). Ha gond lesz a fényerővel, valószínűleg azt is megoldjuk. Pendrive-ról ki tudod próbálni az egyes rendszereket telepítés nélkül is.
Ja, és az UEFI miatt 64 bites legyen, a secureboot-ot viszont kapcsold ki.
Lehetőleg LTS-t, vagyis hosszan támogatott rendszert tegyél fel.
Várunk. ;)

[ Szerkesztve ]

Ubuntu MATE 20.04, hobbi cayenne termesztő

(#36872) #98452736 válasza lev258 (#36871) üzenetére


#98452736
törölt tag

OKé :) Vizsgaidőszak végén jelentkezem, aztán ha lesznek gondjaim, akkor megoldjuk közösen :)

(#36873) CPT.Pirk válasza #98452736 (#36872) üzenetére


CPT.Pirk
Jómunkásember

UV csekkek befizetésében nem tudunk segíteni. :N

Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)

(#36874) Vladi válasza Freel (#36852) üzenetére


Vladi
nagyúr

Én nem tudom megnyitni.

Objektíven: vannak hibák, nehézségek. Tanulni és szokni kell. Amint megtanultad és megszoktad, esetleg meg is szeretted, bármi mást amit látsz idióta szívatásnak tűnik utána.

Logikus, követhető. Semmit se rejt el. Sőt mindent szinte eléd tesz.
Ha van affinitásod hozzá, vagy tudnak segíteni akkor nagyon nagy előny.

mondok egy példát: asszony laptopján w7 volt. Jópár éve. Mostanra oda jutott, hogy használhatatlan lett. 1-2 óra baszogatás kellett, hogy egyáltalán használni lehessen. Feltettem neki linuxot, azóta csend van. :)

Nem félünk! Nem félünk! Itthon vagyunk e földön. Nem félünk! Nem félünk! Ez nem maradhat börtön!

(#36875) #98452736 válasza CPT.Pirk (#36873) üzenetére


#98452736
törölt tag

Remélem nem kell UV csekkeket fizetni és sikeres lesz a vizsgaidőszakom :D
Azért írtam a vizsgaidőszakot, mert addig nem merem mókolni a gépet nehogy eltűnik a tananyag róla :D
A gondokat a telepítésre írtam. :K

[ Szerkesztve ]

(#36876) Vladi válasza Freel (#36860) üzenetére


Vladi
nagyúr

A mai napig sok az ilyen jóindulat a fejlesztésben. De ma már akkor biznisz is lett, hogy a legtöbb fejlesztés fizetett. De ettől még lehet valaki elkötelezett. Pl: a red hatnál azért elég sok olyan ember dolgozik, aki hisz is benne. Most az miért baj, ha lóvét is keres? Az jó. :)

Biztos vannak rosszindulatúak, akik hátsó szándékkal raknak össze rendszert. Nézd meg a disztrovacsit. Az első 10 között biztosan nincs ilyen. ;)

"Ubuntu, Debian, Fedora, Red Hat, Arch stb..."
namost ne mond már, hogy nem elég... :DDD DE elég. Tulajdonképpen neked csak 1 kell. :)

Nem félünk! Nem félünk! Itthon vagyunk e földön. Nem félünk! Nem félünk! Ez nem maradhat börtön!

(#36877) zsambek


zsambek
aktív tag

Sziasztok!

Windows-ról költöznék át Arch linuxra, viszont az alábbi problémába ütköztem.

UEFI -> GPT-sen szeretném csinálni. A problémám.

Van a gépemben egy SSD, illetve egy HDD.
Az SSD-n van két partíció. : sdb1 (350M), sdb2(115,G).
HDD-n meg egy: sdc1(465,8G).

Az első cél az lenne, hogy legyaluljam az sdb1. és sdb2-t egy nagy semmivé, viszont ez nem történik meg valamiért (gdisk /dev/sdb1 utána pedig d-vel törlöm, ugyanezt a másikra is), viszont utána nyomok egy lsblk-t de ugyanúgy ott van.

Illetve, hogy állítom be, hogy melyik milyen szerepet kapja? SWAP, ROOT, etc...
A másik kérdés, hogyha esetleg ezeket így sikerülne végre letörölni, akkor hogy lenne az értelmes szétosztás?
Kell nekem var, kell nekem swap, etc... Melyiket milyen méretűre csináljam? Van 120G SSD, 500G HDD.

A WIKI azt mondja:
/boot - 200M
/ - 20G
/var - 12G
swap - 2G???
/home - maradék SSD + HDD

Köszönöm a segítséget,

(#36878) Vladi válasza zsambek (#36877) üzenetére


Vladi
nagyúr

Ilyen modern cuccokhoz, hogy UEFI -> GPT nem értek. Sajna. :D

Mindenképpen konzolban kell csinálni? Le van választva a partíciód, amikor csinálod? sdb2-t és sdb1-et törlöd. Nem hagysz ki valami jóváhagyást? Azért partciót szerintem minden app úgy töröl, hogy vagy 2x rákérdez. Hogydebiztoshogyigen?

Amúgy sda az mi?

"Illetve, hogy állítom be, hogy melyik milyen szerepet kapja?"

Ezt a disztró telepítőjével tudod megcsinláni. Vagy előre megformázod a partíciókat, vagy a telepítővel csinálod. Ugyan oda jutsz. A méret és elosztás a felhasználásodtól függ. Sok esetben kellhet ilyen részletes leosztás. De mi lesz a rendszer? Mi a célja? Milyen disztrót telepítesz?

Ha sima desktopod van, sima dekstop os-el, akkor begórhatod az egész ssd-t 1 gyökér: / partícióba. Nem csinálsz vele hibát. 4+ giga ramnál meg swap nem is feltétlenül kell.

Nem félünk! Nem félünk! Itthon vagyunk e földön. Nem félünk! Nem félünk! Ez nem maradhat börtön!

(#36879) spammer válasza zsambek (#36877) üzenetére


spammer
veterán

UEFI-t én is passzolom, de a partíciókat megformázhatod akár előre, live disztró alól is Gparteddel (GUI-s). Pl. Antergos live-on van alapból Gparted.

/var szerintem nem kell, swap meg attól függ, mennyi a RAM, és hogy akarsz-e hibernálni.

szerk: amúgy biztos vagy te az Arch-ban? Menni fog a telepítés/beállítás? Mert ha kezdő vagy, ott a Manjaro vagy az Antergos is (ha Arch vonalon akarsz maradni).

[ Szerkesztve ]

„A feketébe öltözött ember a sivatagon át menekült, a harcos pedig követte."

(#36880) zsambek válasza spammer (#36879) üzenetére


zsambek
aktív tag

Az a nagy bajom egyébként, hogy van az sdb1, sdb2 és ezeket így az egészet törölni szeretném, és csak azt akarom látni, hogy van az sdb-n 120GB megformázatlan terület. Ezt ezzel az Antergossal meg tudom csinálni? Antergos tud GPT-s UEFI-s cuccot?

Hát csak így eldöntöttem, hogy kell nekem egy arch a gépemre, megyek végig a Beginners' guide-n, aztán csak lesz valami :D

[ Szerkesztve ]

(#36881) spammer válasza zsambek (#36880) üzenetére


spammer
veterán

Ez a Gparted, ennek is van USB-s live felülete, nem muszáj Antergos sem (lényegében Antegosra is ez van telepítve, de leszedhető bármilyen más disztróra is...). Remélem mondanom sem kell, hogy a fontos adataidról legyen mentés, mielőtt még legyalulsz bármit is!

[ Szerkesztve ]

„A feketébe öltözött ember a sivatagon át menekült, a harcos pedig követte."

(#36882) lionhearted válasza Lathronos (#36812) üzenetére


lionhearted
őstag

Tehát ugyanazon programok, amiket egyszer Arch alatt, másszor Ubuntu alatt GCC-vel forgattak, az "máshogy" van optimalizálva? És ettől egy disztribúció lesz optimalizált?
Mindenki nagyon rá van kattanva erre az optimalizáció szóra, csak sokan a saját értelmezésüket vetítik ki a szó jelentésére...

[ Szerkesztve ]

Tegnap még működött...

(#36883) wopi


wopi
aktív tag

Nos feltettem a Debian 8-at, Cinnamon DE-el. Telepítés után már az első boot problémát okozott neki, amikor a bejelentkező képernyőnek kellene jönnie, akkor csak sötét képernyő fogad. :(
Lenovo R61i integrált Mobile Intel GM965 Express VGA-val. Merre induljak szerintetek? Sajna a wlan adaptert sem ismerte fel, de azt megoldom, mert írta, hogy mit hiányol pontosan. De a VGA esetén nem...

(#36884) CPT.Pirk válasza wopi (#36883) üzenetére


CPT.Pirk
Jómunkásember

Gondolom most terminálban vagy. Mi a kimenete a startx parancsnak? Az az Intel kártya nem egy új darab, nem nagyon lehetne vele semmi gond, meg a Thinkpaddal sem. Majdnem ilyen VGA-s Thinkpaden röhögve ment a két kiadással régebbi Debian.

Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)

(#36885) wopi válasza CPT.Pirk (#36884) üzenetére


wopi
aktív tag

Rögtön megnézem. Közben találtam egy ilyet. Vajon segíthet? Nem akarok rontani a helyzeten. :)

(#36886) wopi válasza CPT.Pirk (#36884) üzenetére


wopi
aktív tag

Fura jelenség ez nekem: Tehát grub-ban indul az alapértelmezett debian, majd ahogy a login screen jönne, ott sötét kép, és kész. Ha itt ctrl+alt+f1-el átváltok másik terminálba (elnézést, nincs meg a szakszó :) ), bejelentkezek, majd startx, akkor már megy is a Cinnamon. Ha ez után átváltok bármelyik másik grafikus képernyőre (már megint az a szakszó...), akkor már ott is a login screen fogad... Nincs nagy baj, bár nem túl felhasználóbarát így bűvészkedni. :D

(#36887) CPT.Pirk válasza wopi (#36886) üzenetére


CPT.Pirk
Jómunkásember

Hmm, most ezzel kérdezz rá a Debian topicban szerintem. Eddig nem volt Cinnamon felület a Debiánban, lehet valami nem sikerült túl jól vele kapcsolatban. :F

- plusz ha eddig nem volt, akkor csinálj egy frissítést a sudo apt-get update, majd a sudo apt-get upgrade kiadásával.

[ Szerkesztve ]

Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)

(#36888) Freel válasza zsambek (#36880) üzenetére


Freel
tag

Szia!

Nekem GPT-n van UEFI-s Linux. Azt nem tudom, hogy GParted alól hogyan kell az MBR-t GPT-re alakítani, viszont azt igen, hogy ha UEFI-vel telepítettél win 8.1-et akkor az automatikusan GPT-re alakítja az SSD-t. Ha fentvan még a windows-od, akkor könnyen tudod ellenőrizni, hogy milyen típus.

Vezérlőpult-Felügyeleti eszközök-Számítógép kezelés-Lemezkezelés

Itt ha az SSD-n jobbklikk-et nyomsz és azt látod, hogy: Konvertálás MBR lemezzé ,akkor az SSD GPT-ben van, tehát ezzel már nem kell foglalkoznod. Ha azt látod: Konvertálás GPT lemezzé ,akkor az SSD MBR rendszerű.

Ha egy LinuxLive-os adathordozót elindítasz akkor vagy telepítened kell még a GParted-et, vagy van olyan disztró, ahol már benne van. A GParted-del bármit meg tudsz csinálni. Amire nekem is rá kellett jönnöm, hogy ha eszközölsz egy változtatást, azt a grafikus felület mutatja, hogy megcsinálta, de valójában nem csinálja meg addig, amíg a zöld nyílra nem kattintasz, vagyis: Alkalmaz. Ezzel én is szopiztam pár percet... :B

Egyébként jobbklikk, törlés sdb1, jobbklikk törlés sdb2, majd alkalmaz. És kész egyben az SSD.

Ha üres az SSD, akkor új partíció, 200MB és FAT32-re formázd, alkalmaz. Ha megvan jobbklikk rá, zászlók vagy jelölők-nek hívják azt hiszem és ott kell kiválasztani az 'efi boot'-ot. Majd alkalmaz. Így a 200MB-os partíciód lesz az EFI rendszerindító partíciód.

Aztán jöhet a többi.

Nálam a dilemma az volt, hogy a /home-ot nem akartam az SSD-re tenni. Azt mondták páran így pont az SSD adta gyorsítást veszítem el. Nemtudom, annyira nem értek hozzá, hogy csináljak /home-ot és /home2-t a HDD-re és kiválasszam, hogy mi hova települjön. Így az SSD kong az ürességtől.

Amikor a GParted-ben új partíciót hozol létre, ott tudsz választani, hogy milyen funkciót töltsön be: /, /home, /swap stb...

/ -nek 40 giga (mindegy mennyi a 120-as SSD-nél ha van hely bőven akkor adjad neki... Nekem most a Xubuntu 9,5GB-ot foglal egy tucat programmal feltelepítve)
/swap -nak 20 giga (8GB ramom van, szintén azt tudom mondani, hogy ha csak Linux lesz fent és a /home-ot a HDD-re rakod akkor adjad neki, had legyen jó sok, később legalább nem kell vele kínlódni)

A /ver nemtudom mi én nem csináltam olyat.

És a maradék 60GB-ot formázatlanul hagytam. Had javasoljak valamit, mert én hosszú napokat szívtam vele: ha esetleg dual-boot-tal szeretnél Linux-Win-t használni, akkor NE telepíts UEFI-s Linux mellé UEFI-s 8.1-et az SSD-re mert őrült nagyot szívhatsz vele. Inkább az 500GB-os HDD-re csinálj egy 60GB-os NTFS-t és oda telepíts 8.1-et SIMA legacy módban. Így ugyan elveszíted a windows esetében az SSD adta gyorsulás előnyeit, viszont később sokkal könnyebben tudsz variálni a Linux-Win párossal külön-külön. Annyi van ebben az esetben, hogy ha win-t akarsz indítani, akkor nyomsz egy boot select-et a gép indítását követően és az 500GB-os AHCI-s vinyódat választod ki.

Még valami: belefutottam egy olyan disztróba ami nem indult UEFI-vel. A legtöbb disztró már tudja az ilyen indítást. Nekem egy ASRock lapom van. A GPT-EFI-SSD-GOP Bios-os ASUS VGA kombóval az UltraFastBoot opció kiválasztása után 3,5-4 mp körül van a rendszerindítás win8.1 alatt. Linux alatt még nem próbáltam, de a bios szerint csak a Win8 támogatja ezt a fajta ultragyors indítást.

Remélem hasznos volt amit írtam és talán tudtam segíteni. :U

[ Szerkesztve ]

(#36889) wopi válasza CPT.Pirk (#36887) üzenetére


wopi
aktív tag

Mindenképp, köszi! Közben pótoltam a wifi firmwaret, szóval már Debianról... :) Tovább megyek: Ha megérkezett a sötét képernyő, ctrlaltf1, majd vissza ctrlaltf7, akkor már meg is van a login screen. Ez aztán a biztonság, erre senki nem jön rá, rajtam kívül! :D

(#36890) zsambek válasza Freel (#36888) üzenetére


zsambek
aktív tag

(Arch Linux)

Végül feladtam az UEFI-t, és BIOS lett belőle.

Az mennyire hülyeség, ha én úgy csináltam, hogy van egy /home/SSD és van egy /home/HDD és külön-külön mountoltam fel rá az SSD-nek a partícióját, meg a HDD-nek az egyetlen partícióját?

A másik kérdésem pedig az, hogy miért van az, hogy miután újraindítottam, és újra itt vagyok a tty1-nél, akkor a backspace ? lesz, stb. stb. Ezt hogy tudom megoldani? :D

Az utolsó kérdésem pedig, hogy amikor a "# pacman -S xorg-server xorg-apps xorg-xinit xorg-server-utils" -nál vagyok, és utána beírom, hogy "all", akkor kiírja a rendszer az, hogy érvénytelen szám: ? És nem tudok tovább jutni, pedig a tutorial ezt ajánlotta. Mi a teendő?

Köszönöm a válaszaitokat,

(#36891) lionhearted válasza zsambek (#36890) üzenetére


lionhearted
őstag

Semmi sem hülyeség, az a jó, hogy így is egy életképes megoldás lehet. Csak nem illik az eredeti linux/unix struktúrába.
Elsőre azt mondanám, hogy /mnt/HDD alá becsatolni, és linkelni, vagy binding mountolgatni a saját home könyvtárad ízlés szerinti részeit.

Tegnap még működött...

(#36892) herdsman12


herdsman12
őstag

Van Terminal megoldás arra, hogy az Iceweasel-t ne frissítse az apt-get upgrade?

(#36893) camillus válasza herdsman12 (#36892) üzenetére


camillus
tag

a kugli szerint apt-mark hold.

http://i.imgur.com/Ea58ASu.jpg

(#36894) ubyegon2 válasza wopi (#36886) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Próbáltál már LightDM- et, hátha autologinnal megoldva változik a dolog.

Samsung 860 EVO 1TB SSD 30eft 6,7TB írás még garis

(#36895) spammer válasza zsambek (#36890) üzenetére


spammer
veterán

localectl set-keymap hu

Nem működik? Vagy vconsole.conf-ban megadod [link], itt egy hasonló probléma, mint nálad: [link]

--

Mi az, hogy utána beírod, hogy "all"? Hol írták így? Én ezeket raktam fel:

xorg-server
xorg-server-utils
xorg-xinit
xf86-input-synaptics
xf86-video-intel

Utóbbi kettő nyilván inteles laptop esetén kell.

[ Szerkesztve ]

„A feketébe öltözött ember a sivatagon át menekült, a harcos pedig követte."

(#36896) herdsman12 válasza camillus (#36893) üzenetére


herdsman12
őstag

Köszi, kerestem én is, de nem működött echo "csomag hold" | dpkg --set-selection.
Addig nézegettem a helpet, hogy megtaláltam a hiányzó "s" betűt a végéről: echo "csomag hold" | dpkg --set-selections, így már működik.

(#36543) Lathronos
Synaptic szerint ismét van egy visszamaradt csomag (user-setup 1.61), amin a terminal apt-get update és az apt-get upgrade nem segít, de nem is jelez semmi problémát.
Telepítés után az első frissítést a Synaptic-al csináltam, mert még nem tudtam az Iceweasel kizáró terminal parancsot, és ott látom.
Van valami jelentősége, jól van az ott? Pláne, hogy lesz hamarosan Jessie 8.1.

(#36897) CPT.Pirk válasza herdsman12 (#36896) üzenetére


CPT.Pirk
Jómunkásember

Szerintem egyszerűbb, ha a Mozilla Debiános repóját használod, ott ki tudod választani a release csatornáka, köztük az ESR-t is. http://mozilla.debian.net/ Elég egyszerű beállítani.

Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)

(#36898) wopi válasza ubyegon2 (#36894) üzenetére


wopi
aktív tag

Érdekes dolog, hogy tegnap este még néztem, nem talált semmi frissítést, és ez ment, amit fentebb írtam. Ma reggel bekapcsoltam a gépet, teljesen jól bejött a login screen, minden mókolás nélkül. Szóval helyrejött magától. :)

(#36899) khalox válasza CPT.Pirk (#36863) üzenetére


khalox
őstag

Jahh... erről jut eszembe, azért vannak érdekes féregállatkák Linuxon is: Linux/Moose
(OFF.ba rakom, mielőtt ubyegon2 eltakarít :D )

(#36900) #98452736


#98452736
törölt tag

Sziasztok!
1. Ubuntuból melyik verziót érdemes telepíteni? (14.04, 14.05, 12.04)
2. Linux Mintből melyik grafikus felületet ajánljátok, ha Mintet telepítek?
3. Ubuntut vagy Mintet érdemes telepíteni?

[ Szerkesztve ]

Útvonal

Fórumok  »  OS, alkalmazások  »  Linux kezdőknek (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.