- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- zebra_hun: Hűthető e kulturáltan a Raptor Lake léghűtővel a kánikulában?
- Parci: Milyen mosógépet vegyek?
- vrob: Az IBM PC és a játékok a 80-as években
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- gerner1
- Gurulunk, WAZE?!
-
LOGOUT
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
Warton
őstag
Az az érdekes, hogy a Kubuntu valahogy be tud bootolni és még talán telepíteni is tudnám, viszont se az Endeavour se a Manjaro nem megy, ez egyébként mitől függhet?
Valami KDE-s cuccot szeretnék, de a Kubuntutól egy kicsit tartok.
-
válasz
IstvánLászló #100197 üzenetére
"...bios passwordos..."
-
Warton
őstag
Van egy Probook laptopom (440 G6) jelenleg Win11 van rajta, szeretném lecserélni valami linuxra. Viszont az a bökkenő, hogy bios passwordos és a secure boot be van kapcsolva, így nem nagyon eszi meg a liveUSB-t. Autentikációs problémát ír ki.
A kérdésem az, hogyha az SSD-t kivenném belőle és arra telepítenék egy linuxot és visszaraknám bele akkor vajon tudna bootolni a telepített linuxról? -
urandom0
senior tag
válasz
wrongduke #100191 üzenetére
Régebben volt egy Screenlets nevű program, volt a PlexyDesk is, illetve a Cairo dock extras csomagjában is volt naptár. Nézd meg őket, de meglepődnék, ha még működne bármelyik is.
Google naptár szinkronizáció van. Ha az Androidos app is a Google naptárat használja, akkor tudod szinkronizálni a Linux-szal, és vannak asztali programok is, pl. a Gnome Calendar, KDE-hez a Kontact, és vannak asztali környezet függetlenek is.
-
-
wrongduke
aktív tag
Bootolható pendrive készítéséhez milyen programot ajánlanátok? Mint-hez és Win11-hez kellene elsősorban. Ezelőtt Rufus-t használtam. Olyat lehet, hogy egy pendrive-ra több OP rendszer?
Van olyan asztali alkalmazás (win7-es időkben widget néven futottak) ami a google naptáramat kiteszti? Telefonon ezt használom [google play] [kép1] [kép2]. Tudtok ilyenről linuxra?
-
savior
őstag
-
savior
őstag
Sziasztok.
Olyan problemam lenne, hogy feltettem a Linux Mint 22-t, de telepiteskor fekete volt kepernyo, az install recovery modot kellett haszalni, hogy telepuljon.
Most csak ugy van kep, ha nomodeset parancsot hozzaadom a grubhoz. Igy viszont grafikai problemakba utkozok (pl Steam programban nincs kep).
Valaki tudja esetleg mi lehet a gond vagy hogy lehetne javitani?
A gep az Amd r5 1600 cpu es Amd Rx 570 videokartya. -
Normi™
őstag
válasz
urandom0 #100184 üzenetére
Nagyon szépen köszönöm,így értek mindent.Bújtam a netet,hogy ebben az esetben,hogy mennek a dolgok.de sajnos nem találtam.Így ez nekem nagy segítség,hiánypótló!
Külső firmware vagy driver telepítésénél viszont simán előfordulhat, hogy régebbi/újabb kernelverzióhoz készült csomagot telepítesz, és be sem fog bootolni a rendszered, legfeljebb recovery módban, onnan meg csak kézi munkával tudod helyreállítani.
Jártam már így,de azt megugrottam,megtanultam helyrehozni.Mindig tanul az ember,azért vagyok itt!
Köszönöm még egyszer,hogy leírtad!
-
válasz
Normi™ #100181 üzenetére
Összezavarják azt aki még kezdő mint én.
Figyelj, akit ez az infó összezavar, annál semmilyen gondok nem okoz, ha abban a tudatban telepíted az LMDE-t, hogy az rolling!
Amúgy fene tudja 2015-ben milyen volt, de szerintem ott is megkapott egy adott Debian rolling tárolót a sajátja mellé, ami akkoriban az experimental volt, de azt tuti nem használhatták, mert azért az LMDE-nek stabil disztrónak kellett lennie.
Amúgy tényleg az is.
-
urandom0
senior tag
válasz
Normi™ #100171 üzenetére
Csak hogy világos legyen, hogy mi volt itt a gond.
Egyrészt awget
(ahelyett ugyeclone
kell), de azon kívül az is, hogy amikor így töltesz le valamit, akkor magát a projekt forráskódját töltöd le. Azzal pedig nem sokra mész, ha csak le nem fordítod...
apt-vel viszont .deb kiterjesztésű csomagot tudsz telepíteni. Tehát ahhoz, hogy ezt a projektet apt-vel fel tudd telepíteni, egy .deb csomagot kellene készíteni belőle, azt pedig nem akarod, elhiheted nekem
És igen, ahogy javasolták, a tároló csomagjait használd. Főleg, ha ilyen rendszerközeli dolgot telepítesz, mint firmware-ek, driverek, stb. Ezeknél a kernelverzió is számít, a rendszer csomagjai mindig a rendszerben lévő kernelverzióhoz készülnek, ezt nem is igazán tudod elrontani. Külső firmware vagy driver telepítésénél viszont simán előfordulhat, hogy régebbi/újabb kernelverzióhoz készült csomagot telepítesz, és be sem fog bootolni a rendszered, legfeljebb recovery módban, onnan meg csak kézi munkával tudod helyreállítani. -
Normi™
őstag
válasz
ubyegon2 #100179 üzenetére
Az a baj,hogy ezt még 2015-ben is leírták ugyanitt(bár akkor még lehetett így,nem tudom):
A Linux Mint Debian Edition ezzel szemben nem új verziókkal jelenik meg, hanem a meglévő verzió frissül az új funkciókkal. A verziók ilyen megközelítését „rolling disztribúciónak” nevezik, mert nincs egy meghatározott verzió, azaz az újdonságok folyamatosan kerülnek be a Linux Mint Debian Edition-be.
Összezavarják azt aki még kezdő mint én.
cigam
Nem kell mindent elhinni, amit az Interneten olvasol
Jogos!
-
kutga
félisten
Hölgyek/Urak!
Van itthon egy mini pécém, kihasználatlanul, konkrétan Fujitsu Futro S720, AMD GX-222GC, 2 giga ram, 32 ssd van benne, amiből szeretnék készíteni egy egyszerű kis torrent klienst (qbittorrent-nox), samba, minidlna szervert, ötleteket szeretnék kérni, hogy milyen oprendszert tegyek rá.
Nyilván nem egy erőmű a gép, de gui nélkül sok mindent nem is kell tudnia. Anyámhoz állítanám be, helyi hálózaton, egy okostévét kellene kiszolgálnia. Egyelőre debian és arch linux jutott eszembe, előbbit jól ismerem, utóbbi érdekes lehet tanulási céllal, azt nem tudom melyiknek kisebb az erőforrás igénye.
-
válasz
Normi™ #100177 üzenetére
Megtréfálhatott valami azon az oldalon, én a bejelentésnél nem látom azt, amit írsz...
Ahogy cigam szaki is írja, üti egymást nagyon az LTS és a rollig kifejezés.
Követed az SSD kibeszélőt ezek szerint, az okos dolog amúgy. Én is követem egy ideje, néha tényleg hasznos infókat lehet ott összeszedni.
-
-
Normi™
őstag
válasz
ubyegon2 #100175 üzenetére
Épp tegnap este volt szó erről SSD topikban csixy komámmal...
Igen,ott láttam tőletek.Egyébként a Debian Edition rolling verzió ha jól tudom.
Butaságot írtam?
-
válasz
Normi™ #100174 üzenetére
De akkor most már láthatod, érdemes először mindig a tárolóba benézni, ráadásul ez a csomag nem is igazán régi a .git verzióhoz képest. Annyi azért mentségedre szól, hogy nem könnyű elsőre megtalálni, még a telepített verziót sem az, tegnap is beírtam a Menü keresőjébe a
fwupd
,fwupdate
szavakat és semmi, szerencsére a firm-re már dobta is a hirtelen igen meglepő nevű appot. Épp tegnap este volt szó erről SSD topikban csixy komámmal...gnome belső vezérlőprogram - agyam eldobtam, mikor megtaláltam!
Egyébként a Debian Edition rolling verzió ha jól tudom.
Kezdetekkor az unstable Debiannal jött ki, de azóta már az lett a stable verzió...de nem vagyok biztos benne. Nincs most fenn LMDE6, hogy megnézzem a sources.list-jét.
-
Normi™
őstag
válasz
ubyegon2 #100173 üzenetére
Végül azt tettem fel.Nézd el nekem kérlek.Amint a topik címe is utal rá abszolút kezdő vagyok Linux téren.Előfordul,hogy valami nincs a tárolóban amit szeretnék és olyankor alternatív útvonalon szerzem be.Bevallom,hogy ezt előtte meg sem néztem,csak utólag.
Egyébként a Debian Edition rolling verzió ha jól tudom. -
Normi™
őstag
Sziasztok!
Először telepítek ebben a formában,és nem tudom mit rontok el.Biztos valami lépés kimarad:
Köszönöm szépen előre is!
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
cigam #100169 üzenetére
Azért mennyire cinkes már, hogy nem tudtak saját alternatívákat csinálni a fejlesztőknek a Linux alatt elérhető eszközökre, így inkább implementálták a Linuxot a Windowsba...
Azt várom már, hogy gazdasági okokból mikor térnek majd át a Linux kernel használatára, úgy további fejlesztőktől válhatna meg a cég, úgy is van már jó pár éve saját disztrójuk...
-
válasz
CPT.Pirk #100165 üzenetére
Megy az még most is, csak kicsit másképp
-
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Érdekesség, 2013-ig létezett a KDE-nek telepíthető portja Windowsra. [link]
Egy rövid ideig én is használtam anno.
-
Remus389
veterán
válasz
CPT.Pirk #100163 üzenetére
Szerintem az arany középutat választom ezen a laptop-on, ha ennél több látványt pakolok rá, akkor már egy kicsit röcögős lesz a felület a 14 éves laptopon. Valamit, valamiért.
Jó ez nekem így, de elhiszem hogy van feljebb.
Amúgy filmekben is így volt, amikor kijött az eredeti Star Wars vagy a Jurassic Park, T2, mindenki elvarázsoltan jött ki a mozikból.
Ma pedig már elalszunk ezeken.Bocsi csak most válaszolok, mással voltam elfoglalva.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Remus389 #100162 üzenetére
Az a vicc, hogy asztalváltó 3D kocka tök alap volt már akkor, amikor még a Windows XP újdonság volt. Ott álltak kőrbe a főiskolán a szaktársak, mikor a KDE-s Debianon megmutattam, hogy hogyan lehet munkaasztalt váltani stílusosan, szó szerint leesett az álluk, hogy ilyen létezik. Mondjuk nem csoda, az XP-ben gyakorlatilag semmi ehhez fogható effekt nem létezett.
Azon lehet vitatkozni, hogy hátráltat-e a munkában az asztalváltó kocka, nyilván vannak egyszerűbb, gyorsabb effektek is, meg lehet effekt nélkül is asztalt váltani. Amíg nem volt 1440P felbontású monitorom itthon, a munkahelyen meg több monitor, addig használtam is a többasztalos környezetet, mert egyébként baromi produktív, ha tényleg dolgozni is akarsz.
-
Remus389
veterán
válasz
CPT.Pirk #100160 üzenetére
Mint mondtam ízlés kérdése, ami változhat is idővel (letisztultság/minimalizmus avagy csillogás/szépség; esetleg valami arany középút), illetve azért valamennyire a gép ereje is számít.
Visszavonom korábbi állításomat, kissé mintha lassult volna az gép ettől a csicsától, néha mintha picit szaggatna, egy picit megtorpan néha, elgondolkodik az öreg MSI. Azt nem tudom hogy a Semabe, vagy a woobly windows + desktop cube tehet róla. Utóbbiaktól azért könnyebben válok meg, a Semabe az ami többet tesz hozzá a szép kinézethez. Ennyi még belefér, de lehet ha több csicsát raknék rá, még jobban belassulna. Tegnap például kipróbáltam egy ikonpakk-ot, amit végülis leszedtem, mert bár jól néztek ki, de nem mindet cserélte le, így kevert lett, ezenfelül mintha tovább lassította volna szegény gépet.
Még annyi, ha mindenféle 3D-s ugráló ikon, meg forgó asztal van, élő háttérkép, azt se tudod hova klikkeljél, tehát a produktivitás kárára mehet.
-
Petya XT
senior tag
válasz
Remus389 #100159 üzenetére
Régen szórakoztam vele én is, de azután szépen lassan elvetettem minden modern grafikai csicsát. A Mint a Cinnamon letisztult, konzervatív megjelenésével éppen elég. Témázni sem témáztam fel soha. A GNOME tetszik még, azt viszont megszokni nem tudom. A KDE kicsit sok, az XFCE kicsit kevés... Sőt nem is szeretném, hogy a Mint egy picit is hasonlítson a Windowsra. Semmilyen téren.
-
Remus389
veterán
válasz
Petya XT #100156 üzenetére
Szerintem ízlés kérdése a dolog, lehet ha megunom a jelenlegi kinézetet teszek egy próbát a Cairo Dock-kal is, tetszik az is. Jelenleg bejön nekem ez a Windows7-szerű kezelés és kinézet, végülis egész életemben Windows-t használtam, szokatlan lenne más. De kísérletezni, szórakozni mindig jó, a Cairo Dock inkább azoknak állhat kézre akik Apple gépet is használtak.
-
csixy
addikt
válasz
tordaitibi #100157 üzenetére
Köszi OK !
No haza ugrok virslit keresni.
A sör kénytelen lesz megvárni a holnap estét. -
válasz
csixy #100154 üzenetére
Én köszi a kiegészítést.
Viszont antagonisztikus ellentét van kibontakozóbanamit szerencsére párbaj nélkül megoldunk. Esetleg sör-virsli verseny
Te a leírt módszert preferálod, tudod hogy én meg ezt elinézem a Supergrubdisc2-vel.
Mivel ez amúgy is ott figyel (több más rendszermentő, klónozó, buheráló iso-val együtt) a Ventoyon.
És nem minig van a környéken másik Linux hogy felvetessem a grub menüjébe.
Dobd rá a [Supergrubot] a Ventoy partícióra és próbáld ki, 23MB az egész.
Nem tartom kizártnak hogy Timeshift-függés után Supergrub függőség lesz kialakulóbanÉljen a svájcibicska
-
Remus389
veterán
válasz
Petya XT #100153 üzenetére
"Cairo dock" Hát kicsit megnéztem a youtube-on ezt a Cairo Dock-ot, ahhoz hasonló ami az Apple gépeken van dock, vagy nem?
Viszont úgy tűnik, hogy a tálcának is maradnia kell, amit felülre vagy oldara helyezel, hogy elférjen a dock.
Az a bajom ezzel, hogy a laptopnak eleve nincs valami nagy képernyője, ezzel csak tovább zsúfolódik. Továbbá a chrome-ot, meg a fájlkezelőt leszámítva nincs más gyakran használt programom, az a kettő pedig oda van rögzítve a tálcára. Ha kell valami más akkor a start menü jó nekem.
Nekem tetszik így a tálca, letisztult, pláne hogy most találtam hozzá egy jóképű időjárás appletet is, amire ha ráklikkelek, előjön a várható időjárás.
-
csixy
addikt
válasz
tordaitibi #100149 üzenetére
Nagyon szépen köszönöm Tibi. Timeshift függővé tettél, remélem , hogy jól egészítettem ki ott a mondandódat.
[https://logout.hu/tema/re_tordaitibi_timeshift_hasznalata_es_amit_nem_tudtál .... /hsz_4-4.html] Köszönöm a lehetőséget! -
Petya XT
senior tag
válasz
Remus389 #100139 üzenetére
Ha vizualizáció felé szeretnél elmozdulni, vannak még a dock progik(Cairo dock és társai), ezekkel más szintre lehet emelni a felhasználói felületet. Tűzgömbök, kénköves villámok, még anyám tyúkja is előmászik az ikonokból, ha be van állítva. Van még a Conky, az egy kicsit nehezebb, másabb történet, de nagyon szép dolgokat ki lehet abból is hozni( lehet, hogy erről volt már szó).
Azután jön egy Garuda KDE, és lemossa az egészet.
Uby:
Érdekes volt, hogy amíg egyedül volt, nem volt annyira ravasz. Akkor lett nagy a baj, amikor társat kapott, ha nem látom, nem hiszem el, de képesek voltak összedolgozni, csak hogy meg tudjanak lépni a ketrecből. Sokszor kint voltak együtt, bajt igazából nem csináltak, dolgukat sem végezték el kint soha. Eszes kis jószágok. Ma már mondjuk nem tartanék patkányt, mert állandóan keresni kellett, pedig nem nagy lakás volt. Játékosak és szelídek voltak. Kezesek. -
válasz
Petya XT #100148 üzenetére
Megvan, Tibikomám a kulcsa a Timeshiftnek, tudtam, hogy valaki csinált egy jó blogot erről! +1 respect neki, most megérdemli.
Samsung Pro SSD azért más liga, mint a Kingston, nemrég elemeztük használt SSD-t vásárolni szándékozó fórumtárssal, kb ugyanaz a minőség, mint a szerver/industrial Samsung SSD-k, csak nincs bennük power lost protection, de amúgy agyonvághatatlanok. Régi desktopomban még nekem is van három HDD, fogalmam sincs, mit kezdjek velük...
Ezek a home patkányok is nagyon cukik, igazából az összes pici otthoni rágcsáló az, de patkányt meg vadászgörényt már nem mernék itthon tartani, az aztán tényleg bebújna oda is, ahonnan a nyuszit már 95%-ban kizártam. Első hetekben, mikor szabadon volt, elképzelhetetlen helyekre bebújt, mászott, ugrott.
-
Petya XT
senior tag
válasz
Az ismertetőd szerint akkor jól tettem, hogy bevettem a root/felhasználót is. Ezek szerint ezzel nem lesz baj. Tegye a dolgát. A klónozás, migrálás az nekem kicsit bonyolult, de bekönyvjelzőztem, ha lenne valami, de remélem nem lesz rá szükségem.
Remélem nem Fletózok el semmit. (ezen szétcsúsztam)
Köszi, hasznos volt!
-
Petya XT
senior tag
válasz
Természetesen Tibi, köszönöm szépen!
-
Petya XT
senior tag
válasz
ubyegon2 #100147 üzenetére
Naponta csinál 1 mentést, én így értelmeztem. Azt, hogy csak a változókat menti e, ezt nem tudom, majd pár nap múlva ránézek, hogy áll.
Nem a Disks-el van a baj, hanem valamiért rossz a visszajelzés. Amit nagyon sajnálok, az egy 60GB-os Kingston SSD volt, itt vettem használtan sok éve. Közel ennyi írás volt azon is( a felét az előző tulaj tette rá) 3000 Ft volt. Egyszer csak megállt a SSF, furcsáltam, mert menni szokott, ilyet még nem csinált. Hát elhalt a vezérlő sajnos, piszok gyors, jó minőségű cucc volt. Most van egy Samsung Pro, kíváncsi leszek rá, bár a Windows-t ritkán indítom el, nem játszok szinte egyáltalán már, ha igen, azt is konzolon.
Én jobban szeretem a HDD-ket még mindig, nosztalgikus. Sajnos amik nekem még megvannak, vállalhatatlanul lassúak. Egy Samsung 320-as s egy 1,5 TB-os. Ahogy haladtunk az időben, úgy lustultak el. Érdemben egy külső vinyóm van a fontosabb cuccaimmal, mentésekkel, meg ez a Toshiba a SteamLibrarynek és a médiának.
De ez már így is marad, mert én több pénzt nem költök számítástechnikára, mert lehúzás szagot érzek minden irányból.A kábelrágást át tudom érezni, nekem két patkányom volt hosszú ideig. Akkor még olyan sok elektromos kütyü nem volt, de univerzális méretük okán olyan helyekre is befértek, ahová a kezem sem. és mindent meg kellett kóstolni. De jófejek voltak. Nálam okosabbak, ha szökésről volt szó.
-
válasz
Petya XT #100144 üzenetére
Az alsó képen a Toshiba van, az SSD ugyanaz, 87 fok
Jaja, látom, úgy értettem, hogy nincs gond a Disks hőkijelzésével, mert a Toshibánál 37 celsiust mutat.
Végül beállítottam úgy, hogy napi mentésből megtart 5 példányt
Az igen sok, nem? naponta 5 mentés? Hirtelen nem ugrik be, hogy ez inkrementális mentéseket csinál amúgy, mert ha olyat is, akkor jóval kevesebb hely fogyna. Ha valaki tudja, megírhatná!
Téged tájékoztatlak először, ha megkotlik. Ha érdekel, ha nem....
Hát speciel engen kifejezetten érdekelnek az SSD-k! Szóval köszi.
Valami hasonló korú Kingston Fury 120GB nekem is van itt valahol a matuzsálem Intel 520 120GB mellett. Milyen is volt, amikor a HDD-ket ezekre cserélte a user!
intel-gpu-tools
No ez nem ugrott be minap, mindenáron valami top nevűre kerestem rá...
Egy időben rengeteg ilyen monitorozó appot kigyűjtögettem, tényleg vannak nagyon jók, nagyon az elején a glances-től voltam elájulva, nyilván a htop után elég glancos valóban, de nagyon jó amúgy.
-
válasz
csixy #100142 üzenetére
Csincsilla!? Na apám, látszik, hogy nem állatorvos vagy! Mondjuk én épp attól tudtam meg, hogy holland törpe Rex a nyuszi fajtája.
Azóta sokat olvastam, hogy a törpenyuszihoz kell aztán kemény idegrendszer, pedig nem. Én olyan nyugodt vagyok utóbbi időkben, lehet azért, mert már mindent meggyilkolt, amit lehetett!?
-
Petya XT
senior tag
válasz
ubyegon2 #100141 üzenetére
Az alsó képen a Toshiba van, az SSD ugyanaz, 87 fok
Végül beállítottam úgy, hogy napi mentésből megtart 5 példányt, hetiből meg 2-őt. Bár még extraként belevettem a root és felhasználói cuccaim is, hogy teljes legyen. Remélem nem futok ki a méretből, de ez a rendszer, most, teljesen beállítva, telepítve sincsen 20 GB összesen. Meglátjuk, soha ne legyen rá szükség.
Téged tájékoztatlak először, ha megkotlik. Ha érdekel, ha nem.... -
csixy
addikt
válasz
tordaitibi #100134 üzenetére
Csincsilla!
-
válasz
Petya XT #100136 üzenetére
Ez a nyuszi nagyon cuki!
Köszi, tényleg haláli kis cukiság, de rettenet dolgokat művel, illetve csak épp úgy viselkedik, mint egy nyuszi! Kitapétáz, kábelt elharap, széklábakat formáz, ketrecéből kihudinizi magát(ezért inkább leszereltem a ketrec ajtaját), szóval működik rendesen.
Tibikomám majd viszi magával villanyszerelő segédnek a zsebiben.
Jól mondod, a Linux Mint még erre a matuzsálem SSD-re a legjobb! Ezt a Timeshift dolgot viszont hiába kérdezed tőlem, ismerem ugyan, de seha nem használtam még, de azt látom, hogy tényleg elég felhasználóbarát a kezelőfelülete. A lényeg, ha több mentést állítasz be, akkor legyen neki tárhely bőven, mert azt megeszi hamar. Ezt csak azért tudom, mert egyszer felraktam és akaratomon kívül szerintem aktiváltam és azt vettem észre, hogy alig van helyem a meghajtón!
Viszont úgy látom a másik topikban tévedtünk a kollégával, mert jól mutatja a hőfokot az alsó képen! Azért kíváncsi vagyok, meddig lehet nyúzni még az az SSD-t!
Tényleg jó az a btop, egyszer próbálgattam elég sok ilyen top alternatív monitorozót, csak új Mint felrakásakor nem jut eszembe mindent felrakni.
-
Petya XT
senior tag
Most fedeztem fel a btop progit. Nagyon jó.
-
Remus389
veterán
válasz
tordaitibi #100135 üzenetére
Ismerem a hibernálást, nem vagyok már 5 éves.
Csak nem szeretem, kikapcsolni és bekapcsolni szeretem, ennyi.ubyegon2: Azért az a veszély is fennállhat, hogy pszichés defektusokat okoz a túl sok csúcsa látványa!
Ha tovább butulok ettől, az nem feltétlenül rossz.
A buták mindig is vidámabbak, és gondtalanabb életet élnek.
Nem kínozza őket a sok gond és teher mint az intelligenseket, ráadásul azokon a poénokon is röhögnek, amelyeket az intelligensek rangon alulinak tartanak. Hülyének lenni valahol jó. -
válasz
tordaitibi #100134 üzenetére
Noti kábelét már sikerült ma is kétszer megmenteni, de a kétnapos vastagszövetes 100W mobilkábelt minap nem bírtam időben elkapni előle, de azt nem tudom összetekerészni, mert 6 vékony kábel van belül!
-
-
Petya XT
senior tag
válasz
ubyegon2 #100132 üzenetére
Ez a nyuszi nagyon cuki!
Elrendeztem a régi SSD-t. Rendszer lett belőle, immár LUKS nélkül. Átméreteztem a 3 TB-os vinyóm, kapott egy 200 GB Timeshift partíciót. Biztos ami biztos
Van valami trükkje, vagy csak simám beállítom, megtart öt mentést és kész? Macrium-mal kínlódtam idáig, de elegem lett belőle, ez meg kézenfekvő és ütemezett.
Elengedtem a Manjarót is, próbálgattam a sima Ubi-t is, de rájöttem, ebben a Mintben minden benne van,ami kell, felesleges szívatnom magam mással. Windows a másik SSD-n, Steam-re. ...jóvanezígy. -
válasz
Remus389 #100133 üzenetére
Nem kell csukogatni, nálam billentyűparancsra/ikonkattintásra hibrid alvásba megy pillanat alatt.
Ennek óriási előnye hogy ha ezután akármikor megmoccantom az egeret, 1 másodperc alatt ott vagyok ahol abbahagytam (gyorsabban jön vissza alvásból mint ahogy a monitorom magához tér).
Ha meg áramszünet van akkor meg kell várni míg a lemezről visszatölti. Ez viszont még mindig gyorsabb icipicivel mint egy hideg boot. mivel eleve dualboot van, a választómenü még rátesz nálam 4 másodpercet.
Bár... ez megvan hibernálásnál is és normál undításnál is de talán gyorsabban áll fel hibernálásból -
-
Remus389
veterán
válasz
ubyegon2 #100132 üzenetére
"mert míg nálad ez nem tart örökké"
Nem lehet ezt előre tudni, lehet ilyen csicsásan fogom szeretni a Linuxot. Pláne ha rárakom a nagy gépre, a nagy IPS monitorra ugyanezt, áll leejtős lesz.Ezt a fedél lecsukásakor felfüggesztés opciót még nem próbáltad ki, ha már bootidő szóba került?
Ezt az öreg MSI-t nem nagyon nyitogatom-csukogatom, ezeknek pont ez volt a gyenge pontjuk, hogy a zsanér nem bírta. Ezért nincs már belőlük sok megmaradt példány, kettétörtek. Így félevente egyszer ha becsukom, akkor is finoman-gyengéden és nem a szélén hanem középen. Tudod ez ilyen régi darab, nem nagyon bántjuk már.
Azt nézem a modern notiknak mennyire erős a zsanérjuk, főleg az üzleti gépeknek. De egy ilyen régi MSI elkezd repedezni ha állandóan nyitod-csukod.
Régimódi vagyok, kikapcsolom és bekapcsolom, ennyi, lehet 1 hétig nem fogom használni. Ezért fontos a bootidő.
-
válasz
Remus389 #100131 üzenetére
Persze, az elején sokan feszegetik a határokat fancy terén, ezalól talán Tibikomám kivétel, mert míg nálad ez nem tart örökké, az ő rettenet desktopkinézete régóta állandó!
Ha jobban belegondolok, olyan szörnyűséges desktop kinézet kéne a notebookra, akkor Ördi nyuszi lehet nem tanulna gépelni a klavin ilyen kedvvel. (most épp malátapasztát rendel magának)
Szerintem a régi 2GB-os időkben volt inkább jellemző, hogy az effektek meg a compiz moduljai lassítani tudtak és ez maradt bennünk. Mégse mondható kevésnek ez a 4GB RAM.
Ezt a fedél lecsukásakor felfüggesztés opciót még nem próbáltad ki, ha már bootidő szóba került?
-
Remus389
veterán
válasz
ubyegon2 #100129 üzenetére
Igen, amikor felraktam, akkor azért szolidan nézett ki.
Legfeljebb visszaállítom ahogy eredetileg kinézett, de most nagyon élvezem a csilli-villi-t.
Nem érzek amúgy lassulást a desktopon, a Semabe téma és a woobly felrakása után. A RAM használat 1.1GB ugyanúgy ha bezárok mindent.A boot idő pedig sokat javult (32.4 ---> 17.6 másodperc), ennek örülök. Még érezhetőbb, mert kb 8-12 másodperc ami levonható, hisz annyi idő kb. míg leülök (a bekapcsoló gomb megnyomása után) és elhelyezkedek a székben. Mondjuk ezekhez az értékekhez hozzá kell adni talán 3-4 másodpercet (nem tudom), míg felébred a lapos és még nem számol a Linux. A Windows 10 gyorsboot-ját így sem veri, de legalább szépít ebből a szempontból.
-
-
Remus389
veterán
-
válasz
Remus389 #100126 üzenetére
Tényleg a woobly effect, az nagyon jó amúgy, a Mint XFCE-n szórakoztam anno ezzel, mert ott be lehet kapcsolni a teljes Compiz-t, mint kompozitort, Cinnamonnál azért nem, mert itt be van építve az ablakkezelőbe a kompozitor.
Nagyon fancy lesz már tényleg a Mint Cinnamonod, rá se jönnék, hogy ez a Cinna!
Mondjunk ez a pink Firefox külön is veszedelmes... -
Remus389
veterán
válasz
ubyegon2 #100124 üzenetére
Jó pár compiz modul van külön kiegészítőként, de szerintem Cinnamonnal nem fogsz full 3D desktopot csinálni, alapból is inkább konzervatívabb kinézetre van szabva. (plusz ha a DE frissül, a desktop applets simán meg tud feküdni, mert azt nem a Mint fejlesztők csinálják)
Ezeket találtam extensionben, a woobly effect elég jó. De mindegy is már, lassan már kezd túl jól kinézni a Sumabe témával, a Ferrarikkal és a woobly effect-el.
-
-
válasz
Remus389 #100121 üzenetére
Az már bőven jó bootidő!
Jó pár compiz modul van külön kiegészítőként, de szerintem Cinnamonnal nem fogsz full 3D desktopot csinálni, alapból is inkább konzervatívabb kinézetre van szabva. (plusz ha a DE frissül, a desktop applets simán meg tud feküdni, mert azt nem a Mint fejlesztők csinálják)
Ami viszont nagyon nem javallott, az a jelenlegi 4GB RAM mellett a 3D desktop meg mindenféle effektek!
Ha megvan a +4GB, akkor letesztelheted a KDE felületet, azt aztán szénné konfigolhatod, ott szerintem minden megvan, ami a compizban is.
-
wrongduke
aktív tag
Sziasztok!Olyankor mi van, hogy a beállított fiókjelszavam egyszer csak nem működik?Felraktam az alap programokat az elején, tenném fel a nyelvi csomagokat meg még pár egyebet és nem eszi meg a jelszavam.
Direkt felírtam egy papírra, hogy ne felejtsem el, valamint egy asztalon létrehozott fájlba is beleírtam, hogy biztosan jó karakterek kerülnek bele.Tárgytalan! A numpad szívatott.
-
Remus389
veterán
válasz
ubyegon2 #100118 üzenetére
Ezek szerint sokat már nem lehet javítani a boot időn, csak minimálisan. Így is jó eredmény a 32.4 ---> 17.6 másodperc.
----------------------------------------------------------------
Még egy kérdésem lenne, poénból szeretnék 3D-s desktopot.
A Compiz állítólag Cinnamon-nal nem fut.
Extensions alatt viszont felraktam ezt:
Van-e valami jobb, látványosabb alternatíva, hogy 3D-s legyen az asztal Cinnamon alatt? Esetleg egyéb effektek is legyenek.urandom0: köszi a felvilágosítást
-
Remus389
veterán
válasz
5leteseN #100117 üzenetére
Nem akarok az EX720-assal annyit foglalkozni, arra csak mint backup tekintek, esetleg alkatrészbázisnak a GX740-esnek.
Bár lehet egyszer beizzítom valamilyen light-osabb Linux-szal, hogy az is "kopjon", végülis működik és egész jó állapotú a kis repedést leszámítva.Nincs kedvem új CPU-t szerelni bele, mert akkor már SSD se ártana bele...
Felesleges ebbe a régi darabba beleinvesztálni már, működik ahogy működik, így se úgy se egy nagy szám. -
urandom0
senior tag
válasz
Remus389 #100115 üzenetére
A NetworkManager-wait-online szolgáltatás addig várakozik, amíg nincs hálózat. Ez általában hálózati megosztások miatt kell, hogy addig ne próbálja meg felcsatolni őket, amíg nincs hálózat. Ha nincs ilyen megosztásod, akkor letilthatod.
De egyébként így meg tudod nézni, hogy melyik szolgáltatások függnek egy adott szolgáltatástól:systemctl list-dependencies --all --reverse NetworkManager-wait-online.service
A
systemctl disable
és amask
között az a különbség, hogy a disable csak azt tiltja le, hogy a szolgáltatás automatikusan elinduljon. De ha egy másik szolgáltatás függ tőle, akkor a rendszer elindítja.
A mask viszont úgy tiltja le, hogy akkor sem indul el, ha más szolgáltatás függ tőle, ekkor nyilván a tőle függő szolgáltatás sem fog elindulni. -
válasz
Remus389 #100115 üzenetére
urandom0 Ft az 100105. hsz-ben írta, mire jó a wait.online.service. Amiket eddig inaktiváltál, arra nincs is szüksége home userként senkinek, de nyilván okkal adják ki így a disztrót.
Ami most aktív service, az csak hasonló nevű, azt ne lődd ki!
A többi service-t se nagyon bántsd most már, egy hsz-ben linkeltem leírást, melyik mi és érdemes -e kilőni, persze nem teljes a lista. Azzal már nem foglalkoznék a helyedben, nem is igazán a mi kezdő szintünk.
Párat simán ki lehetne szedni, de azokkal már nem gyorsítanál semmit.
A Networkmanager.service visz el sok időt, de az viszont kell.
-
Remus389
veterán
válasz
ubyegon2 #100112 üzenetére
Én csak simán beírtam hogy " sudo systemctl mask systemd-udev-settle.service " és újraindítottam, újfent gyorsulás az eredmény:
Vesd össze:
Csak azt nem tudom, ha kikapcsoljuk ezeket, mi hátrány fog érni?
A net működik, bár nem próbáltam mindent, de végülis ugyanúgy működik.Akkor minek van?
-
Warton
őstag
-
válasz
Remus389 #100109 üzenetére
Valami rémlett régebbről, nálam se lehetett kilőni a system-udev-settle.service-t, így viszont masked lett a vége, gyakorlatban hasonló az eredmény:
sudo systemctl mask systemd-udev-settle.service
De előbb itt is kell a leállítás és utána a mask, majd a status ellenőrzése.
sudo systemctl stop systemd-udev-settle.service
sudo systemctl mask systemd-udev-settle.service
sudo systemctl status systemd-udev-settle.serviceKipróbáltam, de jól emlékeztem...(úgy látom ezen a Mint-en még ki se lőttem! A disable most sem működött. (általában azért szeretem kipróbálni az ilyen parancsokat, mielőtt javaslom, a mama had legyen nyugodtabb)
ubyegon@Latitude-5520:~$ sudo systemctl mask systemd-udev-settle.service
ubyegon@Latitude-5520:~$ sudo systemctl status systemd-udev-settle.service
○ systemd-udev-settle.service
Loaded: masked (Reason: Unit systemd-udev-settle.service is masked.)
Active: inactive (dead)
ubyegon@Latitude-5520:~$Még egy reboot és meglátjuk az eredményt!
-
válasz
Petya XT #100108 üzenetére
De, ha ezt a parancsot összefűzve adod ki, akkor a Cinnamon applets is frissül:
sudo nala update && sudo nala upgrade && cinnamon-spice-updater --update-all
vagy az apt -tal, ha nem nala van:
sudo apt update && sudo apt upgrade && cinnamon-spice-updater --update-all
cinnamon-spice-updater --update-all
külön is működik.Flatpak upgrade-ről nincs tippem se.
-
Remus389
veterán
válasz
5leteseN #100107 üzenetére
Nekem sokkal jobban tetszik a GX740, mint az EX720.
Külsőre is, de modernebb is. Miért ne a jobbat használjam, miért a rosszabbat?Eladni aligha lehet az EX720-ast (vagy csak nagyon kevés pénzért), repedt sajnos a kijelző körüli burkolat, meg aztán igencsak régi hardvere van, HDD-vel. Ezt leszámítva elketyeg a Windows 7-tel.
Az EX720-at inkább elteszem alkatrésznek, pl a kijelzője, billentyűzete, talán hűtője is átkerülhet a GX740-esre, ha a GX740-esen meghibásodna. Szerelőt ismerek aki képes ilyesmire.
A GX740-eshez van még pár extra alkatrész amúgy, hisz az is két rosszból lett egy jó.
-
Remus389
veterán
válasz
ubyegon2 #100106 üzenetére
Alakul ez, de a két services felül 7sec szuttyogást okoz, ha azt kiveszed, sokat dob a booton.
Kezdésnek a nagyokat kell kiiktatni, meg ami valószínűleg soha nem kell (Bluetooth). Később még lehet itt-ott nyerni 1-2 másodpercet.
Na most csak csak az egyik "nagyot" sikerült és a bluetooth-ot.
Az eredmény:
-
5leteseN
senior tag
válasz
Remus389 #100093 üzenetére
: "... Van még egy MSI EX720, amin Windows 7 van, ami jól működik rajta, csak hát elavult operációs rendszer. Az még DDR2-es core 2 duo (2.0 Ghz), Nivida 9300M videókártyával, HDD-vel, viszont már az is 4GB RAM. ..."
Egy SATA-SSD-vel próbáld ki!
Akár csak külsővel(ha van USB3.0).
Nekem van két ismerősös MX-Linux-om is, ami az egy-hétvégésre tervezett SATA-SSD-s tesz után azóta is "úgy-maradt"! -
válasz
Remus389 #100103 üzenetére
Alakul ez, de a két services felül 7sec szuttyogást okoz, ha azt kiveszed, sokat dob a booton.
Amúgy laikusként látom még mindig a blueman-t, nem értem miért?
Azt teljesen törölheted is, gyakorlatilag amiről tudod, hogy nem kell, felesleges oda. Ha nem tűnik el következő rebootkor, akkor a panelapplet indul el indítópilttól függetlenül, ha ott jobbgombbal rányomsz, el tudod távolítani magát az appletet.
A végén nem is lesz vészes ez a bootidő, annak örülj, hogy nem UEFI-s még a rendszered! Az is dob csomó időt a boothoz, valamelyik hsz-emben láthattad is, milyen lassú a boot egy relatív gyors gép/NVMe SSD-vel is...
Amúgy a system report meg az update manager kell, hogy minden bootnál induljon? Úgyis átszoksz hamar a terminalos rendszerfrissítésre.
Ha nem, akkor is meghívhatod a Menüből a Frissítéskezelőt rendszeresen, naponta, hetente, ahogy kényelmes. Ez nem rolling rendszer, hogy egyik szemed és egyik ujjad a frissítésre vár folyamatosan!
(bocsi rollingerek)
-
urandom0
senior tag
válasz
Remus389 #100090 üzenetére
Windowsnál sok mindent be sem tölt addig, amíg be nem lépsz. Régi, HDD-s gépeken volt ez nagyon feltűnő, hogy már rég beléptél, de még mindig töltögetett.
Linuxnál viszont próbál mindent, amit lehet betölteni bootoláskor, hogy utána már ne kelljen mást, csak az asztali környezetet és a felhasználó dolgait. Ráadásul ha van valami olyan szolgáltatás, ami a hálózattól függ (és ilyen nagyjából minden gépen van), akkor a NetworkManager-wait-online service azt is megvárja, amíg a hálózat felépül, a többi ettől függő szolgáltatás pedig csak ezután tud elindulni.Tudsz csinálni egy ilyet:
sudo systemd-analyze plot > $HOME/boot.svg
Ez generál egy boot.svg nevű fájlt a saját mappádba, amit tudsz nyitni valamilyen képnézegetővel vagy Inkscape-pel, és meg tudod nézni, hogy melyik boot művelet mennyi ideig tartott. Főleg a .service végűeket kell nézni. Ha tudod, hogy melyik mire való, és nincs rá szükséged, akkor le is tilthatsz egy-kettőt.
-
válasz
csixy #100099 üzenetére
Az tartalék ha valami fejlövésem lenne megint.
Mentések már 2 éve egy külső 2TB 3,5" hdd-re történnek, amikor eszembe jut, mindenről.
winről linuxról adatpartíciókról stb. kb. 2 havonta.
A hdd jelenleg egy antisztatikus zacsiba puha szivacságyon pihen a polcon, csak erre van használva. -
Remus389
veterán
válasz
ubyegon2 #100100 üzenetére
Itt az újabb screenshot, csak az indítópult-ban lőttem ki ezt-azt.
Úgy látom, nem csak a háttérkép gyorsult.
De még ezen lehet gyorsítani gondolom.Amúgy laikusként látom még mindig a blueman-t, nem értem miért?
Ha remove-olnám (-) az indítópultról az hozna változást?
Tuti nem kell nekem bluetooth. -
válasz
Warton #100092 üzenetére
Annak tűnik. Valami prücök van a kernel610-zel, ezért lecseréli Linux meta-ra, amiben ezek vannak:
linux-generic
linux-headers-generic
linux-image-generic
linux-restricted-modules-genericpuska, ha még nem láttad
Ha nagy marhaságot tippeltem, sorry.
Nem tudom hol jár kernellel a Manjaro... Mintnél talán kernel 5.15.nél volt valami hasonló gubanc...
-
válasz
ubyegon2 #100100 üzenetére
Azt biztosan észreveszed, hogy lehet az Indítópultnál késleltetést is állítani, célszerű a Transmissionnál beállítani 20-30 másodpercet, bár szerintem arra nem várakozik a
NetworkManager-wait-online.service
, csak a rendszer dolgaira, de így biztosabb, de amúgy sem árt ha szét van kicsit húzva időben és nem egyszerre akar indulni minden, ami be van jelölva.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Bontatlan - BATTLEFIELD 1 Collectors Edition - Játékszoftver nélkül
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Eladó steam/ubisoft/EA/stb. kulcsok Bank/Revolut/Wise (EUR, USD, crypto OK)
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most kedvező áron!
- Telefon felvásárlás!! iPhone 13 Mini/iPhone 13/iPhone 13 Pro/iPhone 13 Pro Max
- KIÁRUSÍTÁS - REFURBISHED és ÚJ - Lenovo ThinkPad Ultra Docking Station (40AJ)
- LG 65B4 - 65" OLED - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - PS5 és Xbox Ready
- BESZÁMÍTÁS! Intel Core i9 9900K 8 mag 16 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- Bomba ár! Fujitsu LifeBook U758 - i5-8GEN I 8GB I 256GB SSD I HDMI I 15,6" FHD I W11 I Garancia!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged