- Út Korea turistaparadicsomába, amiről talán még sosem hallottál: Csedzsu-sziget
- Perplexity Pro AI képszerkesztési limit -egy képgenerátor függő tapasztalatai
- Adattár lemez előkészítése távlati Windows telepítéshez
- Jelszóvédett IBM Thinkpad R50e működőképessé tétele.
- ATK Blazing Sky X1 Ultimate Metallic Red gamer egér
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Gurulunk, WAZE?!
- sellerbuyer: Milyen laptopot vegyek? Segítek: semmilyet!
- eBay-es kütyük kis pénzért
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- gerner1
- GoodSpeed: Perplexity Pro AI képszerkesztési limit -egy képgenerátor függő tapasztalatai
-
LOGOUT
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
Normi™
őstag
válasz
urandom0 #106151 üzenetére
Ezt sajnos nem tudom neked megmondani.Nem hibát írt ki.Kapott egy meghajtó jelet,jelszó beír és akkor hibás jelszó üzenet.Frissítés után közvetlenül,újabb verzió sem oldotta meg.Elírni sem tudtam,mert egy jelszókezelőben tárolt jelszót másoltam be mindig.
Dißnäëß
Fúúú de szuper leírás,nagyon köszönöm!
-
Normi™
őstag
válasz
fekete.puma #106132 üzenetére
Én mondjuk pont nem ebbe tartozom,remélem,hogy nem nekem szólt. Külső lemezre tolom a mentéseket veracrypt-el,de tervben van egy hardveres pendrive is,mellette protondrive-ba szinkronizálok. 2fa- nak a Proton Pass előfizetéses TOTP-t használtam mielőtt vettem Yubikey-t .A Proton Vpn-ről ne is beszéljek. A home mappa vagy a “beépített” teljes lemez azért kell nekem mert egyik frissítés után a veracrypt nem fogadta el a jelszót és ugrott sok dokumentumon(szerencse ugye a mentés)ami fontos volt,és elég kényelmetlen is volt,de a mentéseknél hibátlanul működik. Az e-mailem maszkolva van minden egyes bej. helyen ahol csak lehet,főleg,higy néhány hónapja válaszolni is lehet velük nem csak fogadni. Nincs tikolni valóm a családom és a hatósággok előtt sem,de kb. 10felelőtlen ismerősöm bukott pénzt,emléket,személyazonosságot,és én nem szeretnék,legalább megnehezíteni szeretném ha kivédeni teljesen nem is tudom.
-
Normi™
őstag
válasz
cigam #106104 üzenetére
Pl. Telepítéskor nem egy hanem két partíciót készítesz. Az egyik a / lesz amin a rendszer van, és készítesz egy /home-ot, amit meg kedved szerint titkosíthatsz. pl.
Most így van megoldva,de ahogy urandom0 kolléga is írja,máshol is lehet szenzitív adat,így vagy elengedem a dolgot vagy teljes lemez lesz,még agyalok rajta. Az is egy szempont,hogy kutyát nem érdeklik a dolgaim,ezt is számításba veszem nyilván,az is emelett szól,hogy csak én használom a gépet. A jelszavas védelem király ötlet,régen használtam. Köszönöm mindenkinek a sok hasznos tanácsot,sokat tanultam!
-
Normi™
őstag
válasz
ubyegon2 #106099 üzenetére
Lehet én értek félre valamit. De én a Home mappában tàrolok mindent,dokumentumokat,képeket stb…ha ellopják a laptopomat nem szeretném,hogy hozzáférjen bárki. De természetesen elfogadom a véleményeket,hogy jobb az egészet,a telepítő ezt ajánlja fel,és kézenfekvő volt. A btrsf esetében jól gondolod,kíváncsiság,tapasztalat szerzés.Elolvastam sok mindent,de azt bevallom,hogy nem tudtam,hogy a Mint-el ennyire nem egyezik.
-
Normi™
őstag
Sziasztok!
Olyan kérdésem lenne,hogy btrsf fájlrendszerrel készülök Linux Mint Cinnamon-t telepíteni a laptopomra.Eddig Ext4 volt,Home mappa titkosítással. A btrsf fájlrendszerrel hogy tudnám megoldani a legegyszerűbben,olvastam,hogy "beépítve" nem támogatja.Ha lehet úgy szeretném,hogy feloldjam a bejelentkezésnél a titkosítást.
Köszönöm előre is! -
Normi™
őstag
válasz
urandom0 #100184 üzenetére
Nagyon szépen köszönöm,így értek mindent.Bújtam a netet,hogy ebben az esetben,hogy mennek a dolgok.de sajnos nem találtam.Így ez nekem nagy segítség,hiánypótló!
Külső firmware vagy driver telepítésénél viszont simán előfordulhat, hogy régebbi/újabb kernelverzióhoz készült csomagot telepítesz, és be sem fog bootolni a rendszered, legfeljebb recovery módban, onnan meg csak kézi munkával tudod helyreállítani.
Jártam már így,de azt megugrottam,megtanultam helyrehozni.Mindig tanul az ember,azért vagyok itt!
Köszönöm még egyszer,hogy leírtad!
-
Normi™
őstag
válasz
ubyegon2 #100179 üzenetére
Az a baj,hogy ezt még 2015-ben is leírták ugyanitt(bár akkor még lehetett így,nem tudom):
A Linux Mint Debian Edition ezzel szemben nem új verziókkal jelenik meg, hanem a meglévő verzió frissül az új funkciókkal. A verziók ilyen megközelítését „rolling disztribúciónak” nevezik, mert nincs egy meghatározott verzió, azaz az újdonságok folyamatosan kerülnek be a Linux Mint Debian Edition-be.
Összezavarják azt aki még kezdő mint én.
cigam
Nem kell mindent elhinni, amit az Interneten olvasol
Jogos!
-
Normi™
őstag
válasz
ubyegon2 #100175 üzenetére
Épp tegnap este volt szó erről SSD topikban csixy komámmal...
Igen,ott láttam tőletek.Egyébként a Debian Edition rolling verzió ha jól tudom.
Butaságot írtam?
-
Normi™
őstag
válasz
ubyegon2 #100173 üzenetére
Végül azt tettem fel.Nézd el nekem kérlek.Amint a topik címe is utal rá abszolút kezdő vagyok Linux téren.Előfordul,hogy valami nincs a tárolóban amit szeretnék és olyankor alternatív útvonalon szerzem be.Bevallom,hogy ezt előtte meg sem néztem,csak utólag.
Egyébként a Debian Edition rolling verzió ha jól tudom. -
Normi™
őstag
Sziasztok!
Először telepítek ebben a formában,és nem tudom mit rontok el.Biztos valami lépés kimarad:
Köszönöm szépen előre is!
-
Normi™
őstag
Sziasztok!
Lefuttattam az rkhunter-t.Gyanús fájl-t ötöt talált.Ellenben "possible rootkits:12"
A "Checking for rootkits..." résznél semmit sem azonosított.
Ez mekkora gáz lehet szerintetek?Köszönöm előre is!
-
Normi™
őstag
Létrehozol mondjuk egy 5megás partíciót.Megadod a típusát EF02-ben,majd a Gparted-ben oldalt van olyan hogy "flags" vagy magyar nyelv esetén "jelölők" vannak a partíció sorának a végén.Jobb egérgomb és kiválasztod,hogy "flags" vagy "jelölők" és ott kiválasztod,hogy "bios_grub".
Itt az enyém és ott látod a sor végén a jelölők alatt a partíció zászlaját:
-
-
Normi™
őstag
lIve alatt ott a menüben a Gparted nevű program(azt hiszem adminisztrációban). Inkább azzal csináld meg a partíciókat,adj nekik zászlókat is.Ha nincs zászló akkor nem boot-ol be.Szerintem 8Gb ramhoz swap nem kell ha csak nem hibernálsz,már nekem sincs és nincs semmi gond,már nem erőltetem a hibernációt.A telepítőben már csak a csatolás pontokat kell akkor megadnod.De ha itt rámész valamelyik partícióra akkor tudod módosítani a méretetét és add hozzá valamelyikhez amelyikhez engedi.
-
Normi™
őstag
Ahogy én gondolom,de majd a szakik kijavítanak:
Én nem hagyok 10% üres helyet.Az az érzésem,hogy swap nem tetszik neki,nyugodtan teheted szerintem az ssd-re.(nekem most swap-om sincs,szintén 8gb-nál,semmi gond)Gyanítom,hogy nincs csatolva az 500gigás merevlemez és így nem éri el a swapot a rendszer és nem boot-ol be.Tedd az ssd-re és ez alapján csináld meg,hogy ritkábban nyúljon a swap-hoz és akkor nem ír annyit az ssd-re.Az egy mega particionálatlan terület szerintem nem oszt nem szoroz így az lényegtelen.
-
-
Normi™
őstag
Szerintem elég,mondjuk nekem dobta már le a láncot 7óra után is.De ha ilyen sűrűn kifagy az Os akkor ennyi idő után jelentkezett volna szerintem.Na kíváncsi vagyok a srácok mit olvasnak ki a log fájlból.Laikusként nem látni,hogy bárhol hiba lenne,igaz én csak error vagy critical error-okat kerestem.
-
Normi™
őstag
Az azért gyanús,hogy két Os alatt is csinálja,erősen hardver problémára utal nekem.Szoktam szórakozni memória időzítésekkel akkor csinálja ezeket.Szétnéznék a Bios-ban is,hogy mi újság a memória időzítéseknél..Futtass egy memtest-et szerintem és kiderül.Nekem nem tűnik Os problémának.Hdd Sentinel mit mutat?
-
Normi™
őstag
Sziasztok!
Használtam a keresőt,de nem találtam érdemi választ,még mielőtt....!
Szóval a napokban tárgyaltuk,hogy swap méretet meghaladó memória használat esetén hol tudok hibernálni hol nem,és ez zavar.Gyanítom,hogy a swap méretének 4Gb-ra való emelése véget vetne ezen anomáliának.Ellenben kezdőként sajnos nem tudom,hogy ezt utólag megtehetem-e és ha igen akkor hogyan.Gparted-el megoldható?Így néz ki a dolog jelenleg: 100Mb Efi boot;2GB Swap;62Gb Ext4 amiből jelenleg 50Gb szabad.
Válaszaitokat előre is köszönöm!
(#50192) lev258: Köszönöm a válaszod!Mire kell figyelnem,hogy ne rontsam el?Először a partíciót próbálnám bővíteni.
-
Normi™
őstag
válasz
ubyegon2 #50128 üzenetére
Nem néztem,igazából linux-on még nem tudom,hogy hol van egyáltalán.MIvel hibernál 3,5-4giga használat mellett is így maximum olyan 3giga lehet szabad mert az igp is a rendszermemóriát használja amit 1gb-ban határoztam meg a nagy hd filmek miatt,biztos ami biztos.Nem hiszem igazából,hogy ez befolyásolná mivel ugye innen írja ki egy fájlba,tehát tök mindegy a fennmaradó mekkora mert leállításkor törlődik a tartalom.Igazából a swapot sem értem miért határozza meg mert ez egy fájlba lesz kiírva az ssd/hdd-re,nyilván az adott memória méreténél nagyobb nem lehet amit kiír és így nem kell a swap-hoz nyúlnia betöltésnél.De valaki biztos eltudja magyarázni érthetően.
-
Normi™
őstag
válasz
Normi™ #50001 üzenetére
Tudtam,hogy nem vagyok hülye.Kapcsolnám ki a gépet és erre 2,5Gb memóriahasználatnál ott virít a hibernálás opció és hibernál is 2Gb beállított swap mellett..Érthetetlen,hogy eddig miért volt ott és működött most meg miért tűnik el néha mikor elvileg a swap méretét meghaladja a felhasznált memória mérete.Hogy tudok úgy képernyőmentést készíteni,hogy a rendszerleállító panel aktív?Így már nem engedi.
-
Normi™
őstag
Partícióm van...2Gb swap,100Mb efi boot,a többi "/".
Szerk:
Illetve tudtam hibernálni,most újraindítottam(nem hibernáltam ahogy szoktam) a rendszert pár nap után,jött pár frissítés,meg kernel-t is frissítettem,szeretem magam szívatni.Lett egy számláló ami visszafelé számlál és újra akarja indítani a gépet és 2gb feletti ram használatnál eltűnik nekem is a hibernálás lehetősége.Érdekes,eddig nem így volt,jó pár hete használom a 18.1-et(17.3 óta használok mint-et),de ezt csak most került bele az fix.
-
-
Normi™
őstag
válasz
ubyegon2 #49819 üzenetére
Hajlok rá,hogy igazad van.Olvasgatok a témában és már abban is kételkedem,hogy a sandbox egyáltalán védelmet nyújt-e az általam említett támadás ellen,főleg,hogy felhasználó hibából indul az esetek nagy része.Sajnos nem vagyok szakember így nem tudom,hogy elérhető lenne-e bármilyen lap ezen támadás után ilyen védelmi eszközzel.Ehhez kevés a tudásom sajnos,így jegelem a témát.
-
Normi™
őstag
válasz
ubyegon2 #49804 üzenetére
Ha törnek egy lapot simán elérik a többit és ha az éppen egy netbank megszívtad.Nem nézek "érdekes" lapokat,de sokat olvasok és fórumozok,nem minden lap ügyel a maximális biztonságra.Nyilván nem azt mondom,hogy ha nyitva van több máris ellopták az adataimat,ez így hülyeség,de lényegesen nagyobb esély van rá ha van egy sérülékeny lap megnyitva együtt a netbank-al.Itt pont a chrome szakemberi szemléltetik is miről van szó.
-
Normi™
őstag
válasz
growler #49797 üzenetére
Köszönöm a válaszod.Nem tudod véletlenül,hogy külön kezeli-e a lapokat,esetleg add-on-okat mint a chrome beépített sandbox-a vagy kompletten a böngésző fut sandbox-ban csak?Ahogy nézem ez nem add-on így gyanús,hogy az utóbbi lesz.Ez már kicsit off.
ubyegon2 : Elsősorban olyan érdekelne mint a chrome-ba van beépítve,ahogy nézem ez megoldás kizárólag az adott böngésző add-onja lehet.A firefox-ban fejlesztés alatt áll,minden egyes lap külön sandbox-ban fut így ha támadható valamelyik lap nem tudják elérni a többit.Nem kell netbanknál azzal tökölni,hogy mielőtt belépek bezárom az összes lapot,törlöm az előzményeket és a cache-t.Lényegesen biztonságosabb.Szóval kíváncsi voltam,hogy ha nem add-onk-ként telepítek sandbox-ot akkor megoldható-e,hogy ennyire részletesen szabjam meg mi is fusson benne.De gyanítom,hogy megvárom a firefox fejlesztését.
-
Normi™
őstag
Sziasztok!
Tudnátok ajánlani valami egyszerűen használható sandbox-ot Linux alá?Nyílt forráskódú prioritás élvez.
-
Normi™
őstag
válasz
#21078528 #49762 üzenetére
Több mint egy hete használom a 18.1-et,egy bug(beállított idő után nem zárta le a képernyőt) volt ami kiderült,hogy nem a rendszer sara,hanem egy chat programé ami amikor indul összeomlik a cinnamon környezet.Napi 10-15órát tolom rajta,semmi hiba nem jött elő eddig.
-
Normi™
őstag
válasz
totron #49739 üzenetére
Szerintem egy kezdőnek aki egy ingyenes,jobb frissítési mechanizmust használó,kevesebb erőforrást igénylő windows alternatívát keres kezdésnek éppen elég,hogy feltelepít egy pl.egy Mint-et.Éppen elég kezdésnek,hogy megtanulja mi az a swap,milyen fájlrendszer szükséges,mit hova csatoljon,kell-e home stb...Itt sem automata minden,sokszor nyúlok kezdőként a terminálhoz és volt sikerem,de volt kudarcom is.Használtam vagy 20disztrót próbaképpen,Manjaro-t is,ami Arch alapú,úgy kezdte a telepítésnél,hogy hiába adtam meg a zászlókat egy partíciónak nem fogadta el,mindig vissza kellett mennem és gparted-el megcsinálni és csak úgy működött.Majd indulásnál menü fogadott,majd a képernyő kímélő nem működött,Arch wiki alapján és fórumos segítség alapján sem tudtam megoldani.Ettől tetszik a Manjaro és használtam is egy darabig.DE nem hiszem,hogy kezdőknek ez a szívás sorozat kellene,ok megtanulod,hogy lehet megoldani,de sokan ezek után nem akarják megoldani,akinek meg van affinitása hozzá úgyis tovább lép a bonyolultabb témák felé.Átmenetnek tökéletes egy kulcsrakész disztró ahogy fogalmaztál és látják,hogy nem az ördögtől való,Linuxon is ugyanazok a böngészők stb.. vannak,kinézetben is a Mint (szvsz) leg windows-osabb és van akinek ennyi elég is.
lev258 : Szerintem a felől érdeklődött volna,hogy miként oldható meg win pendrive-ra írása Linux alatt,ha jól értem.
-
Normi™
őstag
Szia!
Win-ről áttérni szvsz.a Linux Mint a legjobb,én is ezzel kezdtem több évtized win után és nagyon tetszik.Itt Libre Office van,Excel-t vagy Word-öt leginkább Wine(windows-os környezet) programmal vagy Virtual Box-ban tudod futtatni,a többi felsorolt programnak van Linux-os verziója.Windows mellé telepítéshez segítséget találsz az összefoglalóban.Ssd- esetében pár dolgot be kell állítanod a kímélő működés érdekében,az is ott van az összefoglalóban.
-
Normi™
őstag
válasz
Normi™ #49503 üzenetére
Mivel a legtöbb modern biztonsági program,hívjuk víruskeresőnek tartalmaz rootkit elleni védelmet,abban a hitben voltam,hogy a virustotal-on lefut egy fájl ellenőrzésénél rootkit ellenőrzés is ahogy a főcímben felsorolt sok más típusú kártevő keresése is.
Szerk: Ok,ránézek!
Sajnos ez nekem mond sokat,csak annyit,hogy megváltozott a fájl,de semmi több.
-
Normi™
őstag
Egy láma kérdés.Rkhunter-t használok és a találatokat a virustotal-ra töltöm fel.Most agyalok,hogy vajon van-e egyáltalán Linux-os kártevő adatbázis vagy csak windows-os mintákat keres.MI a véleményetek?
-
Normi™
őstag
válasz
Sinisi #49489 üzenetére
Szia!
Én így csináltam több Uefi-s telepítést,mindig gond nélkül működött:
100MB Fat32 - Efi Boot(bőven elég,10megát nem használt eddig)
8GB ramhoz 2GB Swap(kivéve ha hibernálsz,akkor érdemes ugyanannyit mint a ramod),de erről van egy leírás,hogy mennyi ramhoz mennyit érdemes.
A fennmaradó rész Ext4.
Home-t egyszer csináltam,de rájöttem (és itt sem nagyon ajánlották),hogy nincs szükségem rá egy 64 gigás ssd esetén,de nagyobbnál már van. -
-
Normi™
őstag
válasz
#21078528 #49434 üzenetére
Szia!
Lenne egy kérdésem.Követtem az egyik ajánlásodat és megléptem ezt,bekerült az fstab fájlba:
tmpfs /tmp tmpfs defaults,noatime,mode=1777 0 0
Újraindítás után is van adat a /temp mappában.Ez normális?Linux Mint Cinnamon-t használok jelenleg.
Válaszod előre is köszönöm!
-
Normi™
őstag
lev258
colomb2
Köszönöm srácok!Ennél érthetőbben nem is lehetett volna elmagyarázni!
-
Normi™
őstag
Sziasztok!
Röviden és egyszerűen eltudjátok magyarázni nekem,hogy az sha256 kódolásnak itt mi a szerepe?
Köszönöm előre is!
-
Normi™
őstag
válasz
klepto #49400 üzenetére
Szotverkezelő van.Van pár játék,nekem egy sem jött be,de neked/nektek attól bejöhet.Én máshonnan nem telepítenék semmit sem.Lehet win-es játékkal is játszani egy emulált környezetben(wine),de nem az összes megy,előfordulnak hibák.Itt nagyjából képbe kerülhetsz az asztali környezetekből.Szóval a linux alapvetően nem egy játék barát dolog,de megoldható,külső forrásból nem ajánlatos telepítgetni,de a fórumtársak biztos tudnak azokból is megbízható oldakat linkelni.
-
-
Normi™
őstag
Szia!
Bár nem engem szólítottál meg,de hátha érdekel.Én a beépített Transmission-el kezdtem,szerintem teljesen jó,egy dolog hiányzott az a tracker frissítése opció,feltettem a Qbittorentet,nem volt az igazi.Ami igazán bevált az eddig disztrók(MInt,Manjaro,Puppy) alatt az a Deluge.Könnyen beállítható.Titkosítható az adatfolyam,beállított port tesztelhető(Transmission is tudja).Transmission alatt valamiért leech-ben voltak a torrentjeim szinte mindig,még aktív feltöltés esetén is,de nem volt gond belőle.Win alatt Utorrnetet majd qbittorntet használtam előbbitől örülök,hogy megszabadultam,2órám elment telepítés után,hogy ne legyen rogyásig reklámmal,bitcoin-t is bányászott egy verzió,így még win alatt megváltam tőle.
-
Normi™
őstag
Sziasztok!
Pici segítség kellene.Manjaro-nál kötöttem ki,minden ok,király az egész.De,a boot menüt valahogy kilehet lőni?Két opciót ajánl fel: "*Manjaro Linux" vagy "Advanced Options for Manajaro",itt vár egy billentyű leütésre vagy pár másodperc múlva tovább is megy a rendszer.Megoldható,hogy ez a manü eltűnjön és "direktbe" induljon az oprendszer?Gondolom a Grub-ba kell matatni.
-
Normi™
őstag
válasz
ubyegon2 #49293 üzenetére
Asus lapom van és azon belül a "boot" alatt van a "secure boot".Ott választható,hogy milyen OS-t szeretnél telepíteni secure boot-al.Két opció van "other os" vagy "windows".Én windows opció alatt telepítettem és ott van egy plusz menü "keys",és azon belül törölhető az összes kulcs.Mivel egy sikertelen telepítés után dobálta a hibát és sok uefi-is,secure boot-os MInt-nél még nem jött elő,gyanítom,hogy odakerülnek a biztonsági aláírások amivel telepíthető egy op.rendszer,ugye egy ideje a linux disztrók egy része is,nem csak windows.Könnyen lehet,hogy tévedek,de törlés után,bekapcsolt secure boot-al,windows opció alatt hibátlanul fut a mint és már nincs hibaüzenet.
-
Normi™
őstag
válasz
ubyegon2 #49291 üzenetére
Semmi katyvasz nincs ebben.Megpróbáltam ext4 és xfs fájlrendszerrel is telepíteni az OpenSuse-t de partíció hibát dob a legvégén,ennyi,ezért hagytam is.Ettől tök normálisan megy a másik ssd-n a MInt,ami gondom volt,hogy secure boot hisztizett,hogy nem ok neki valami,gondolom a hibás telepítés miatt,kikapcsolva simán boot-olt szöveg nélkül is(de attól is tovább lehetett menni,csak egy "yes" kellett nyomni).Van egy opció,hogy törölhető az összes kulcs,megtettem,már működik normálisan,bekapcsolva hiba nélkül,szóval megoldódott.Ami gáz,hogy az összes alatt nyilván a Mint kulcsa is benne van,de érdekes módon hibátlanul működik.Szó sem volt nem működő első rendszerről.
-
Normi™
őstag
Sziasztok!
Elkövettem egy kis hibát.Van két ssd-m,az egyik tartalék,de gondoltam kipróbálom az OpenSuse-t rajta.Pendrive-ra kiírtam a Gnome Live cd-jét,elkezdtem telepíteni Uefi módban,de valamiért a telepítés legvégén mindig kidobott valami partíció problémával,ext4 alatt és xfs alatt is.Nem is ez lenne a lényeg hanem az,hogy ezek után a nem működik a rendszer,nem látja az uefi sem.Ami igazából a problémám,hogy a másik ssd indulásakor (Linux mint Cinnamon 18) a secure boot kikapcsolása nélkül állandóan bead egy szöveget,hogy "image....failed....yes or no...",gondolom beírt egy digitális aláírást a secure boot-ba amit az vagy nem fogad el vagy a meghiúsult telepítés miatt érvénytelen lett.Zavar ez a szöveg.Megoldható valahogy?
Köszönöm előre is!
-
Normi™
őstag
válasz
scorpfrase #49150 üzenetére
Swap-ot állítottál be?
-
Normi™
őstag
Én a BleachBit-et használom,eddig bevált.Ha régebbi verziót használsz akkor ott az Ubuntu Tweak,nekem 18-as Mint-hez már nem elérhető a szoftverközpontban,de 17.3 alatt használtam.
Szerk: Jah látom az aláírásodban,akkor BleachBit a szofverközpontból,csak ssd-nél ne pipáld majd be a "szabad lemezterületet" ,sokáig tart és szerintem nem túl jó,hogy írogat feleslegesen.Root-ban futtasd,úgy elér mindent,lesz root vagy sima lehetőség.
-
Normi™
őstag
Értem,köszönöm szépen a válaszaitokat,megfogadom őket!
berus.berus : Egyet igen!
-
Normi™
őstag
Sziasztok!
Particionálásról lenne pár kérdésem mivel újrahúzom a Linux-ot mert haldoklik az ssd-m.Szóval most úgy van,hogy: 200mb Uefi boot(Mennyit ajánlotok?Alig használ pár megát.) és a többi gyökér nincs home sem.Ahogy szeretném:
-XYmb UEFI Boot(amennyit ajánlotok).
-2Gb Swap(8gb ramom van).
-Kb.10% formázatlan a biztonság kedvéért,hogy az élettartam "hosszabbító" algoritmusok nyugodtan lefuthassanak és ne legyen túlírva az ssd.
-A maradék Home(ext4).Szóval mennyi kell szerintetek az Uefi boot-nak?És hülyeség-e kb.10%-ot formázatlanul hagyni miközben eleve van egy hozzáférhetetlen rész az ssd-n ami erre van kitalálva?
Válaszaitokat előre is köszönöm!
-
Normi™
őstag
-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Teszt Már csak két hónap van hátra a Windows 10 nyugdíjazásáig, ideje előrelépni
- Teszt [Linux] Vanilla OS, egy Debian alapú immutable operációs rendszer
- Teszt [Linux] Aeon Desktop, egy immutable operációs rendszer az OpenSUSE-tól
- Teszt [Linux] A Flatpak
- Bejegyzés MS Office365 Linuxon
- Bejegyzés [Linux] Futtassunk bármely disztrót a terminálunkban
- Bejegyzés Alpine Linux telepítés mindenféle low-end dologra
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- EAFC 26
- iPhone topik
- AliExpress tapasztalatok
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Veszprém és környéke adok-veszek-beszélgetek
- VR topik (Oculus Rift, stb.)
- Videó stream letöltése
- Milyen légkondit a lakásba?
- Azonnali fotós kérdések órája
- Mikrokontrollerek Arduino környezetben (programozás, építés, tippek)
- További aktív témák...
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Windows 10/11 Home/Pro , Office 2024 kulcsok
- AKCIÓ! Jogtiszta Windows - Office & Vírusirtó licencek- Azonnal - Számlával - Garanciával - Nint.hu
- Eladó Steam kulcsok kedvező áron!
- Dell G15 5530 gyári kijelzőt keresek (DP/N: 0VPD4)
- HIBÁTLAN iPhone 13 mini 128GB Green -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3306
- MikroTik CCR1009-7G-1C-1S+ Cloud Router
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 10400F 16/32GB RAM RX 7600 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- HP ZBook Studio G8 WorkStation i7-11850H 32GB 512GB Nvidia Quadro T1200 15.6 400NIT 100% sRGB Garis!
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest