- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Imilenni: Egy kis depi, remélem elfér itt :) 2#
- hcl: Kelj fel komám, ne aludjál
- GoodSpeed: Samsung 980 PRO 1TB M.2 (MZ-V8P1T0BW) vs Samsung 990 PRO 2TB M.2 (MZ-V9P2T0BW)
-
LOGOUT
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
Tim82
félisten
válasz
tordaitibi #99798 üzenetére
Ugye, nem az én problémámról van szó. Tünetek itt.
-
Szia erre nem tudom a választ.
Én lassan 7 éve dual, trialbootozok sőt van hogy 4-5 OS is nyüzsög a lemezeken.
És az adatlemezem 7 éve ntfs, simán csatolja mind, sőt a telepített Windowsokba is bármikor belépek.
Mi a pontos tünet, amikor csatolnád, vagy meg sem jelenik a fájlkezelőbe?
Ha nem, nyiss egy lemez-partíciókezelőt, pl. Disks, ott megjelenik a partíció? Ha a lemezkezelőbe kattintasz rá hogy csatolja, mi történik? -
-
Crvsh3R
senior tag
válasz
Remus389 #99792 üzenetére
Esetleg Hiren’s BootCD PE? Az Windows-os környezetet bootol be.
-
Tim82
félisten
válasz
tordaitibi #99793 üzenetére
Emlékezhetek rosszul is, én régóta szándékosan nem használok egy gépen dual boot-ot, valamint Windowsnál mindig kilövöm a gyorsindítást.
Viszont akkor szerinted mi a feloldás, miért nem tudja csatolni a Win-es rendszerpartíciót (ami, ha jól értem, ugyanazon az SSD-n van, mint a működő Linux, tehát nem az SSD rottyant meg valószínűleg) a Linux?
-
Nem, ez nem így van, csak írni nem lehet, olvasni igen vagyis menteni lehet róla.
Még Bitlockerest is, ha megvan a jelszó.
Utána partíciókezelővel, Gparted, Disks, törölni a partíciót és ext-re megformázni és adatpartíciónak lehet használni. Esetleg a törlések után, mivel a Win többet is létrehoz, gparteddel hozzácsapni a /-hez ha nem szükséges külön adatpartíció.
Ezeke mind mehetnek az élő rendszer alól is. Csak ne legyen közben áramszünet. -
Remus389
veterán
Van még egy ilyen öreg laptop (MSI EX720), azon most Windows 7 van
Arra is tervbe van véve a Linux, bár abban HDD és Nvidia kártya van, nem biztos hogy az ennyire pozitív élmény lesz, pendrive-ról már kipróbáltam.
Linuxon pendrive-ról azon sajnos eléggé szaggatott a youtube, feltételezem az Nvidia kártya miatt. Bár ha ráraknám, tudnám update-elni a linuxot, lehet jó lenne. Viszont a HDD miatt lassú lenne a boot. Windows 7-tel viszonylag okés.Hát nem tudom, életbevágóan fontos file-ok nem voltak ezen (MSI GX740), illetve amik fontosabbak, azok a felhőben úgyis valahol megvannak, de azért megnyugtató lenne, ha rá tudnék nézni a dolgokra mielőtt törlésre kerülnének. Van-e valami mód kivenni az SSD-t és összekötni mondjuk a Win7-es géppel? Miután ezt-azt lementettem, egy teljes formatálást install-t nyomni.
-
Tim82
félisten
válasz
Remus389 #99788 üzenetére
Az NTFS fájlrendszert kezeli a Linux, de ha be van kapcsolva a Win-es gyorsindítás (fast startup, itt is találsz bőven infót a topikban, akár a magyar, akár az angol kifejezéssel rákeresve), akkor a Windows tulajdonképpen lezárja azt a meghajtót/partíciót, amire telepítve van, a Linux nem fog tudni hozzáférni. Esetleg másik Windows-os gépen le tudod menteni a szükséges állományokat, de Linuxon így tudomásom szerint nem fog menni.
-
Remus389
veterán
A régi dolgaidat tartalmazó meghajtó egyben Windows rendszerlemez?
Igen, de a Windows lepadlózott, mindig lefagyott indulásnál, úgy kellett kihúzni az áramot szegény laposból. Gondoltam nem szórakozok ezzel, amúgy is darabos a youtube, egy másik gépen letöltöttem a Linuxot és a Rufus-szal megcsináltam a pendrive-ot.Ha igen, akkor ki lett a Windowsban kapcsolva a gyorsindítás?
Ezt nem tudom, de már nemigen tudok visszamenni. Ha elindítom a gépet a Linux bootol és kész. -
Tim82
félisten
válasz
Remus389 #99786 üzenetére
De hogy férek hozzá a régi dolgaimhoz?
A régi dolgaidat tartalmazó meghajtó egyben Windows rendszerlemez? Ha igen, akkor ki lett a Windowsban kapcsolva a gyorsindítás?
Illetve a későbbiekben növelhető-e a Linux partíció mérete, akár újrainstallálással is, ami amúgy nem gond.
Igen. Én mondjuk nem a rendszer alól, hanem pendrive-ról beboot-olt GParted alól szoktam ilyet csinálni, tudtommal nem javasolt a rendszerből magából a rendszer alatti partíció(ka)t macerálni. -
Remus389
veterán
Tudom nagyon kezdő kérdés, de nekem úgy tűnik hogy a Linux particionált magának vagy 25 GigaByte-nyi helyet és azon elvan.
De hogy férek hozzá a régi dolgaimhoz?
Illetve a későbbiekben növelhető-e a Linux partíció mérete, akár újrainstallálással is, ami amúgy nem gond.Mivel teljesen kiszerettem a Windows 10-ből ezen a gépen, uralja el teljesen a Linux Mint. Itt le is írtam miért, főleg a Youtube (de az egyéb online videók is) ami a Linuxon teljesen folyékony lett az öreg laposon.
-
válasz
ballington #99780 üzenetére
Oppa, ez nem a Firefoxra utal, hanem a Cinnamon dob hátast és CPU render módba állna át, de az meg nem tetszik a CPU-nak. Nyilván valami a böngésző futtatásával triggereli a DE-t...
De itt annyit tudsz csinálni, hogy a NO gomb feletti disable-t bepipálod és úgy nyomsz Yes-t a restart-ra! És ugye reménykedjünk, hogy vannak fenn egyáltalán desktop, panelapplet-ek.
Meg kéne nézni, mit csinál bepipáld disable opcióval, hátha... Ha nem, akkor jönnek a logok.
(amúgy 10 év Mint Cinnamon alatt se láttam ezt az ablakot, persze fallback módba futtatás az volt azért)
-
ballington
addikt
válasz
ubyegon2 #99769 üzenetére
Ez az ablak lenne
Azt nem merem kijelenteni 100%-ra, hogy a böngésző használata közben. De míg frissítettem a rendszert, vagy használtam a terminált, addig nem jött elő, igaz nem is volt olyan sokáig használatban. Illetve tény, hogy csak e közben jött elő, mert csak erre indítottam a böngészőt állítgattam, semmi mást.
A Firefox-ban annyi történt, hogy a beállításokkal ügyködtem, illetve elmentegettem a kezdőképernyőre a szokásos weboldalakat, amiket használni fognak. Yt be lett töltve, de videók nem lettek lejátszva. -
mexel
veterán
válasz
tordaitibi #99778 üzenetére
ment link, akkor nem balf@szoskodok itt tovább -
-
mexel
veterán
Esetleg valaki nagyon ráérős lenne nem tudna segíteni? Küldenék priviben linket, 2 db 1gb-os és egy 60mb-os fájlt kellene egyesíteni és azt feltenni drive-ba pl. Itt szívok egy keszekusza wines géppel, és semmi nem viszi ezeket a fájlokat. Valahogy meghálálnám.
-
válasz
tordaitibi #99771 üzenetére
Igen, ez is lehet megoldás, ha mondjuk YT playnél történik a dolog, akkor esélyes, ezért is lenne jó tudni, mi a hibaüzenet! YT meg a fő rettenet(a FB) okozza a legtöbb gondot, az utóbbiban futtatható játékok gyakorlatilag a legjobb stressztesztelők a világon!
Valami olyan indítási opció is rémlik, hogy böngésző indítása kiegészítők nélkül, de nem ugrik be, hol indítható el így...szóval jó lesz az, csak ki kell szűrni, mi a bibi!
-
mexel
veterán
Sziasztok. Szerintem nem ide kellene, de nem tudom hol kérdezzem ezt. A fájl linuxon lett darabolva de win alatt szeretném kibontani.
3 nagyméretű darabot kellene egyesíteni, ezek
fájl.xz.0
fájl.xz.1
fájl.xz.2
részből állnak. Ezeket kellene valahogy itt win alatt összeraknom, egybe, összefűzni.
7zip van ezen a gépen de azzal nem megy valamiért.
Van erre ötlete valakinek? Illetve bocsánat ha nem ide való, akkor kérem törölni -
-
válasz
ballington #99768 üzenetére
Mindenképpen jó lenne valami konkrét a felugró ablak tartalmáról, plusz az is, melyik böngésző. Ez a hibajelenség elég ritka így, hogy minden fut rendesen, csak a böngésző futásakor fagy le. Azt is próbáld megfigyelni, mely weboldalak hozzák elő a hibát, ha bármelyik, az is hasznos infó lehet.
Szerintem megoldható lesz a gond így, hogy más fut hiba nélkül, addig egy másik böngésző nem lenne opció? Vagy szülők nem tudnák telepíteni szerinted?
-
ballington
addikt
válasz
ubyegon2 #99767 üzenetére
Ha arra lennél kíváncsi, hogy milyen kiterjesztéseket tiltsak le, arra tudok válaszolni: nem adott meg semmi konkrétat. Sajnos nem volt annyi eszem, hogy screenshotot készítsek róla és lementsem. Szülőknél van a gép és elvileg csak hétvégén leszek otthon megint. De rákeresek neten, hátha feldobta már valaki.
-
válasz
ballington #99762 üzenetére
...ugrik elő egy ablak, hogy AZ összeomlott, tiltsak le valamilyen kiterjesztéseket, és hogy újraindítsa-e a környezetet vagy ne
Na most az a baj, hogy épp összeült volna a Látóasszonyok nagytanácsa egy kis közös tüttyölt ratyli készítésre, ahol láthattuk volna, mi is van írva abban az ablakban, amikor éppen ugrik.
Sajna elmarad a tanácskozás, mert a vak kecske felrúgta a csobolyót, amiben pállott a pöcörgősi gönyézde, ez pedig nagyon kell az étekbe.
-
válasz
ballington #99764 üzenetére
Igazából már a GTX 660 annyira régi, hogy talán a Nouveau is előrébb jár, mint a zárt driver.
-
válasz
ballington #99762 üzenetére
Linux Minten én nem tudtam megoldani, hogy a Secure Boottal működjön a rendszer, szóval ki kellett kapcsolni.
Fagyásokra nem tudok mit írni, én egy LGA775-ös gépen (adatlapomon) sokáig Linux Mintet használtam és ment vele gond nélkül. Jó kis rendszer a Mint, ott valamilyen más probléma lesz. Nvidia drivereket hogyan telepítetted? Bár talán a GTX 660-hoz már a Nouveau is elég lehet. -
ballington
addikt
Sziasztok.
Feltelepítettem a Mint 22-őt az alábbi gépre: ASUS B85M-Gamer alap, Intel i5 4570 cpu, msi gtx660 vga.
Már a telepítés fura volt. Először Ventoy-al próbáltam, ami be is töltött, viszont az iso kiválasztás után hibát dobott. Ezt betudtam a régi BIOS-nak és alaplapnak. Majd készítettem külön az iso-val egy usb telepítőt. Ezzel hiba nélkül fel is telepítődött a Mint Cinnamonnal, viszont az első újraindítás után nem indult el. A bios után Secure Boot-ra hibát dobott egy olyan üzenet kíséretében, hogy először a kernelt kell betölteni. A secure boot-ot nem tudtam kikapcsolni, csak átkapcsoltam Windows UEFI-ről Other OS-re. Így már elindul a Mint is.
Ez volt a telepítés, nem tudom, hogy ez mérvadó-e az alábbi hobára, gondoltam azért leírom.
A hiba tehát, hogy a rendszer használata közben elég hamar kifagy, szó szerint, csak a reset segít. Nem tudtam sokat tesztelni, de általában a böngésző használata közben. Azért mondom ezt így, mert pl a frissítések, terminál használatánál nem. Másra meg nem lesz használva, csak böngészésre.
A fagyást megelőzően a cinnamon környezetre ugrik elő egy ablak, hogy AZ összeomlott, tiltsak le valamilyen kiterjesztéseket, és hogy újraindítsa-e a környezetet vagy ne. Mindegy mit válaszolok, a fagyás kis idő múlva bekövetkezik.
Kérdésem, hogy ez lehet vga driver hiba által? Mégiscsak egy 11 éves darab. -
moleculez
veterán
Mai harc: Fedora + Nvidia driver + DaVinchi Resolve
Nem ismeri fel a GPU-t pedig minden driver fenn van. Nem lenni boldog épp.
-
moleculez
veterán
válasz
tordaitibi #99759 üzenetére
Így! Szerintem csinálj egy 100-> OFF tesztet ténylegesen mennyi az annyi.
-
-
válasz
V.Stryker #99754 üzenetére
Én azt gondolom, hogy valamiért nincs bekapcsolva minden energiatakarékos üzemmód.
Ugyanezt tapasztaltam én is régebben, és nekem a tlp volt a megoldás.
Géptől függően alaposan bele kell mászni a tlp config mókolásába, mert nekem alapból okozott USB-s problémákat; lekapcsolta a vezérlőt, akkor is, amikor használtam volna.
Ezenkívül szerintem esélyes, hogy a CPU frekvenciát sem optimálisan állítja be a linux, én itt találtam sok infót erről.
Nem emlékszem, hogy nálam végül mi hozott javulást, de végül sikerült megoldanom.
Azaz majdnem, hiszen a turbo freki a mai napig nem műxik semmilyen disztro-n.Amúgy nekem sokszor volt ilyen gondom laptopnál, szóval nem vagy egyedül, de sajna a linux elég buta e téren (legalábbis az én eddigi gépeimen - Ryzen 3200U és 3500U). Hiába használ kevesebb erőforrást maga az OS, ha butábban használja alapból a hardvert.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
V.Stryker #99754 üzenetére
Arch és Manjaro között inkább az EndeavourOS-t javaslom.
Egyébként az akku üzemidőre valszeg annak se van jó hatása, ahogy növekedett a W11 rendszererőforrás igénye a 10-hez képest. Szal...
-
Remus389
veterán
válasz
tordaitibi #99753 üzenetére
A gond a régi proci, nem annyira a ram. 4Gb szerintem elég egy tökátlagos használatra.
Amúgy még a Windows 10-zel se volt gond a 4 Giga ha csak szerényen netezgettél rajta.Nálam a proci is elég jól teljesít, úgy értem kielégítő sebessége van a rendszernek.
Ha nem is ultragyors, de azért tempósan működik az i5-460M.Lehetne bele tenni (régi) i7 négymagosat is, de akkor meg az lenne hogy hangosabb lenne a gép, magasabb fordulaton járna a hűtője, tehát nem éri meg erősebbet bele tenni, ezzel foglalkozni.
-
V.Stryker
nagyúr
válasz
tordaitibi #99745 üzenetére
Még mindig akku a téma.
Most rászántam egy kis időt és olvasgattam a témában. Azt látom, hogy nem vagyok egyedül a témában, mert sok ilyen kérdés van a redditen is. A válaszok mindig ugyanazok a sablonok körül forognak.
- Az egyik álláspont, hogy a gyártók nem bocsátanak elég infót az eszközökről nyilvánosságra, így a linux fejlesztők nem tudnak megfelelő drivereket írni
- A másik szerint, hülye vagy, csak jól be kell állítani a linuxot, mert alapból nincs beállítva rajta semmi.
- A harmadik szerint akkor lesz jó akkuidőd, ha mindent letiltassz... jó van b+, úgy könnyű. Csak akkor mi értelme?
Igazán kár érte, mert tegnap, hogy feltettem a Mint-et, felüdülés volt a windows helyett használni. Valahogy könnyedebb az egész, kellemesebb használni számomra.
Most még gondolkodom, hogy az Arch-ot vagy a manjaro -t próbáljak-e meg, mert arról írtak jókat. Ott kicsit zavar, hogy nem lesz akkora támogatás, mint egy debian alapúnál.
Amúgy ha van ötletetek, akkor azt szivesen veszem.
A gép amúgy egy Lenovo LOQ - AMD Ryzen 7 8845HS procival, 2x16GB DDR5 ram, integralt AMD vga + nvidia 4050, 2x1TB nvme ssd, 15,6 144Hz FHD kijelző
(Átállítottam a vga-t az integraltra, a kijelzőt levettem 60Hz-re, fényerőt 4%-ra - simán böngésztem firefoxal - cpu 1-2%-on, ram asszem 18%-on volt és annyi. Így tudott kb. 2 órát a gép akkuról. Kevesebb ,mint az 1/3-át annak, amit tud az win alatt. Holott azt hittem, hogy linux alatt 10 órát fog menni.)
-
válasz
I02S3F #99748 üzenetére
Azért ennyire nem még Windowson sem.
Nyitottam egy
Firefoxot, 2 tab, jófogás és hobbielektronika-hu
Edget, benne Youtube és linuxmint.hu
és egy Operát, ebbe Facebook és a Prohardver.
2,7GB foglalt, swaphoz nem nyúlt.tibi@TibiXubuntu:~$ free
total used free shared buff/cache available
Mem: 7995928 2705184 442404 666476 4848340 4315748
Swap: 9585660 0 9585660
tibi@TibiXubuntu:~$
És alatta egy tényleg agyoncsicsázott KDE amin még vagy 6 autostartos app is elindul.
Mindjárt nyitogatok még Vibert Libreoffiszt, képnézőt Smplayert stb.
Itt is van, az Atyaúristenkét is elindítottam, 3,6GB ram, swap 6MB.tibi@TibiXubuntu:~$ free
total used free shared buff/cache available
Mem: 7995928 3571088 134920 887476 4289920 3228240
Swap: 9585660 6144 9579516
tibi@TibiXubuntu:~$
Tényleg fut vagy 10 app, meg a háttérben Mega, Wine appok, Psensor, Pulseeffect, a saját szkriptjeim stb.
Winen ez kb. 5-5,5GB lenne, vagyis tényleg takarékosabb még egy agyoncicomázott DE is.
A gond a régi proci, nem annyira a ram. 4Gb szerintem elég egy tökátlagos használatra. -
Remus389
veterán
válasz
ubyegon2 #99747 üzenetére
Köszi, sikerült!
I02S3F: egyrészt ezen már SSD van, tehát érzetre azért gyors gép.
Ha csak 1 chrome-ot nyitok meg, akkor olyan 1.9 Gigát foglal.
De mint látható a screenshot-on, hogy megnyitok néhány dolgot a chrome-ban (ezek az oldalak mind be vannak töltve) és azért elfogadható marad a RAM használat. Még kétszer ennyi tab-ot is megnyithatnék (de minek? be is lehet zárni) és nem érném el a limitet. Ez csak egy laptop amin netezgetek, arra elégnek tűnik a 4 giga. Ha nem lenne az, akkor mennék a hardverapróra vadászni 2*4GB ddr3 laptop ramot, de minek, ha ez is elég? -
válasz
I02S3F #99748 üzenetére
A HDD netszes, meg a 2GB ram is, de 4GB rammal egy böngészővel simán el lehet lenni.
Nálam 8GB rammal elvan 3-4 böngésző egyszerre, spotify, Libreoffice, IntelliJ, néha torrent.A lényeg, hogy nem egy agyon díszített disztro-t kell erőltetni.
Nálam Debian van fent Mate desktoppal.4GB Ram esetén talán visszavenném 256MB-ra a GPU memóriáját, ha integrált a cucc.
-
I02S3F
addikt
válasz
Remus389 #99746 üzenetére
Gratulálok! Használd egészséggel!
Sokan azt hiszik, hogy régi hdd-s, 2-4 giga ramos, 10-zen x éves laposuk új életet kap Linux alatt. Azért csodák nincsenek. Egy Facebook és egy YouTube simán megigényli a 8 gigát!
A lassú indulásra: vagy használj altatást, vagy hibernálj!
-
válasz
Remus389 #99742 üzenetére
Ha default a Csoportosított ablaklista panelapplet van fenn, akkor le kell cserélned az Ablaklista appletre.
Panelszerkesztő módot bekapcsolva át tudod húzni az appletcsoportot jobbról balra, ha aktív a szerkesztő, akkor színekkel jelöli azt a sávot, ahová be lehet húzni az appleteket.
-
Remus389
veterán
válasz
I02S3F #99743 üzenetére
Sikerült, de nem teljesen olyan mint a megszokott windows, jobb oldalról indulnak a (nem is tudom hogy nevezzem) feliratos vagy címkés téglalapok.
Lehet valahogy úgy hogy baloldalról képződjenek a címkés téglalapok, mint a Windowsban?
------------------------------
Amúgy meg szuper ez a Linux, imádom! Az öreg laptop megfiatalodott (MSI GX740), új életet lehelt bele, kevesebb memóriát eszik (kb a 4GB felét tipikusan) csendesebb lett, mert kevésbé kell erőlködnie az öreg processzornak, és a youtube videók sem szaggatnak már a Chrome-ban és mintha szebben csillingelne a zene a fülhallgatóról (de csak egy érzés)Egyetlen hátránya hogy több idő míg bebootol, ezt el kell ismernem.
-
válasz
V.Stryker #99740 üzenetére
Használd a Mintet a Winnel kb. megegyzően és a végén nézd meg mikor lesz nulla az akku.
Ennyi eltérés nem lehet, én elég jól ismerem liion akkuk lelkivilágát, látatlanba mondom hogy meg fog állni valahol az idő csökkenése és órákig ott fog maradni pl. 25%-on.
Ha mégsem, akkor passzolok, a Linuxok akummanagement megoldásait sajnos abszolút nem ismerem.
Ha hasonló az Androidos telók fuel-gauge módszeréhez, akkor meg 4-5 teljes ciklus alatt meg fogja tanulni és innentől jól fogja saccolni a töltöttséget. -
Anakin007
aktív tag
válasz
I02S3F #99743 üzenetére
Sziasztok!
mc-vel lett gondom, ubuntu 22.xx -ről a legutóbbi 24.xx -re upgrade után. Eredetileg az volt a gond, hogy enter-re nem lép bele semmibe, pl. tar.gz vagy akármi, ami tömörített állomány. Találtam egy ilye megoldást.
sed '/Regex=/s/\\/\\\\/g' -i /etc/mc/mc.ext.ini
Úgy tűnt, bevállt, de azóta a bináris, futtatható fájlokat a kate- ben nyitja meg és nem futtatja (user-ként). root -ként simán nem csinál semmit, egyet villan az mc, de nem történik semmi.5let? Bármi?
köszönöm! -
Remus389
veterán
Linux Mint cinnamon-ban hogyan lehet megcsinálni hogy alul a tálcán az ikonok ne legyenek állandóan összevonva?
A Panel settings-ben nem találom.
-
V.Stryker
nagyúr
válasz
tordaitibi #99739 üzenetére
Nem lehet kivenni az akkut. Nem is tudom, hogy van-e olyan modernebb gép, amiből még ki lehet venni.
Mindegy végülis, csak próbálkozom vele és nagyon feltűnő, hogy míg a win kiír kb. 7 órát (és ezt teszteltem, hogy minimum 6-ot simán tud), addig a Mint 2,5 órát, ami teljesen más megközelítés azért. Ha 1 óra lenne a különbség, akkor azzal nem is foglalkoznék. Most 8 perce megy a gép Mint-el és a 2,5 óra már csak 2:11.
Leginkább az zavaró, hogy nem értem az okát.
-
válasz
V.Stryker #99735 üzenetére
Jól írja sicc_innen, tévedhetnek az akkusaccoló algoritmusok.
Teszteld le mindkét rendszert ugyanazzal.
Vagy hagyod üresbe ketyegni, vagy bedobsz valami több órás videóklip válogatást, legalább élvezed közben a zenét
És méred az időt.Amúgy ez így elég harmatos tesztkörnyezet.
Kikapod az akkut, gondolom megy akku nélkül a gép.
Fogsz egy konnektorba dugható fogyasztásmérőt és megméred mindkét rendszer üresjárási, videolejátszás közbeni és böngészés közbeni teljesítményfelvételét.
Persze minden tesztvideó ugyanaz legyen!
Ez eléggé értékelhető eredményt fog adni. -
darkhorse
tag
válasz
CPT.Pirk #99733 üzenetére
Én ezt találtam, egy kernel driver + egy monitor_cpu nevű cucc. Ez tűnik a legjobban karbantartottnak, de a driver nálam nem működött (Unknown PM table version: 0x00540004 és Failed to probe the PM table -- disabling feature (249) volt a kernel logban). Ezt sikerült megoldani, de a monitor_cpu Zen4-hez egyáltalán nem volt jó. Egyelőre ott tartok, hogy a monitor_cpu-ból van két verzóm, az egyik ami csak kiírja az összes adatot a power metrics táblából, min/current/max értékekkel. Ezt arra használom, hogy megpróbáljam kideríteni melyik adat mi lenne.
Meg van egy másik verzó, ez lenne majd ami könnyen olvasható formában megjeleníti az infókat.
-
válasz
Rimuru #99730 üzenetére
Igen így de nem csak függőség, hanem amibe az adott szoftver el tud indulni. Biztosítani kell a körülményeket. Ez sem kis méretű.
Ha azt nézem lassan mindennek van futtatókörnyezete. Java, netframework, python, docker, Wine, etc. Egy OS is ugyanez szerintem, egy bazinagy futtatókörnyezet. Egy nagy keretrendszer amibe több kisebb tud futni, működni. Átjárás nincs, egy exe nem megy Linuxon, egy apk nem megy Winen stb.
Ha nagyon hülyén fogalmazok egy PDF-nek is kell hogy lássuk a tartalmát csak azt pdf megjelenítőnek hívjuk. -
V.Stryker
nagyúr
Feldobtam a Mint-et. Driverek fent. Átállítottam a képernyő frissítést 144Hz-ről 60-ra, nVidia vga-ról az alaplapira, fényerő 15%-on és 60% -nál azt írja a mint,hogy 1 óra 20 percet bírja még aksiról a gép. Néztem hardver kezelőben, a cpu 1-3%-on, a memória is alíg van használva.
Ha átlépek windowsra, akkor majd 2x annnyi idő akkuidőt ír a gép, holott jobban használja a gépet.
Miért van ez és lehet ezzel vmit kezdeni?
Naívan arra gondoltam, hogy mivel töredék erőforrás igénye van a linuxnak, több lesz az akkuidőm. Most nem értem, hogy miért kb. a fele mégis.csixy: Köszi.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
darkhorse #99732 üzenetére
Kész megoldás az nem annyira, de össze tudod magadnak rakni, pl. KDE alatt az R and R cuccra bármit ki tudsz tenni, ami szolgáltat adatokat, beleértve a VGA dolgait is:
Egy dolgot nem sikerült eddig betennem, a Zen4-nél a powert, úgy látszik még túl új a proci. Mondjuk nincs sok jelentősége gyakorlati szempontból, gondolom egy későbbi kernel verzióval majd azt is be tudom majd tenni.
-
darkhorse
tag
Üdv!
Van Linuxra olyasmi mint Windowsra a hwinfo? Kimondottan CPU - Zen4 - monitorozásra kellene, ami tud fogyasztás/hőmérséklet/feszültség stb... adatokat. Én nem találtam ilyet, de lehet, hogy csak elsiklottam felette. Elkezdtem foglalkozni a dologgal és van haladás, de még sok az ismeretlen, és nem szivatnám magamat feleslegesen ha már van működő megoldás.
-
V.Stryker
nagyúr
Mint telepítésnél normális az a sok failed?
-
Rimuru
veterán
válasz
tordaitibi #99729 üzenetére
Maskepp fogalmazva ha mar lent vannak a fuggosegek akkor a telepitett meret "csak" ~220mb lenne (legalabbis flathub szerint).
-
válasz
V.Stryker #99726 üzenetére
Jól írja a fórumtárs, annyit tennék hozzá hogyha a rendszereden még sose telepítettél ilyen Flatpak konténeres csomagot (Snap ugyanez) elsőnél letölt és telepít még egy vagon futtatókörnyezetet, egyebeket.
Ha majd telepítesz egy másik Flatpak szoftvert, az sokkal kevesebb/kisebb lesz már. -
V.Stryker
nagyúr
Csak úgy próbálgatni kezdem live cd-ről a Mint-et. Csak egy fura érdekesség, hogy ha megnyitom a Software Manager-t, akkor ott fent a Telegram for desktop verzióját ajánlja a reklám...rámegyek és azt mondja, hogy 1.1 gigát akar letölteni és 3.5 gigát kér.
Nem befolyásol semmit, de mi a bánatnak? Windows alatt letöltöttem 44mb a telepítő. -
válasz
sh4d0w #99706 üzenetére
Nekem a debian nagyon régóta produkál random grafikai hibákat radeon-on Mate desktoppal, pedig frissen van tartva.
Érdekes, hogy az LMDE6 hibátlan (Cinnamon).A leírtak alapján furcsálom, hogy az SSD-t nem látta a rendszer és ezzel egyidejűleg jött a szemetelés is, mert két külön hibának gondolnám elsőre.
Én is mentenék, és teljesen teleírnám valami tesztprogival ugyanazon a vezérlőn, és ha hibát jelez, akkor egy másik vezérlőre is átdugnám, és ott is tesztelném.
-
-
-
moleculez
veterán
Én most találtam itthon egy 2.5” HDD-t, 1 TB-os. A világon semmi szükségem rá, gondolkodom beépítsem-e az asztaliba. (Abban így is van 3TB)
Az a baj hogy már vagy 6-8 éves még egy régi Lenovo laposomból mentettem.
Milyen progival tudnám az állapotát csekkolni? -
-
-
Rimuru
veterán
válasz
dominating #99711 üzenetére
Chrome OS / Chromium OS / Chromebook
Amugy vagy felrakod playbol vagy linuxon.
-
válasz
urandom0 #99709 üzenetére
SSD-s topikban nincs jó tapasztalat az Adata SSD-kkel, nem is ajánlottak. Tudom, ott azért van egy Samsung kultusz, amit én kicsit furcsállok, de mindegy. Én a WD merevlemezeivel elégedett vagyok és az SSD-kről is jókat írnak, legalább a firmware stabil rajtuk, ami nem mondható el pl. a Samsung meghajtókról.
Még a Micron dolgokat szeretem, abból is van egy MX500. -
dominating
tag
Üdv!
Remélem jó helyre írok (chromeOS topicot nem találtam).
Egy régi lenovo laptopra feltettem a chromeos-t (benne volt a kompatibilis listában) remekül működik, viszont tegnap 1 videót szerettem volna elindítani és sehogy sem ment. VLC-t nem tudtam letölteni mivel minden áron a play árúházhoz vezetett a hivatalos weboldal ott viszont nem dobta fel a laptopot mint lehetőséget csak a telefonokat. Lehet rá varázsolni valahogy vlc-t? -
válasz
sh4d0w #99706 üzenetére
Igen nehéz bármivel is kiszűrni, ha a controller haldoklik, bár nem biztos a hibajelenség alapján, hogy az SSD okozza. De tény, hogy elég meglepetésszerű náluk, hogy megnyeklenek. Csinálnod kéne rajta kis írás/olvasás tesztelést, ha meg kell halni, legalább böcsülettel haljon!
Sajnos a smart csekkolás, ha lefut, tényleg normális eredményt mutat...így ezzel nem lehet kiszűrni.
-
urandom0
senior tag
Van egy külső ADATA SSD-m, egy terrás, kb. négy éve használom, semmi baja. Vannak WD SSD-im is, három gépben is, azok is teljesen jók. Iitthon van egy Samsung EVO, és a cégnél kb. 120, azok is teljesen jól mennek.
Előző munkahelyemen volt egy Silicon Power külső SSD-t, ez lőttem lévő rendszergazda is használta már pár éve, én is használtam pár évig, azzal sem volt gond. -
-
Nagyon furi hibam volt ma: elobb az egyik monitoromon mintha felrecsuszott volna a desktop, a hatterkepe felcsuszott a bal felso sarokba. Ezutan a hatterkep ugy viselkedett, mint ahogy kellett, de a fekete teruleteken nem tortent semmi. Gondoltam ujrainditom, ugyis mindig csak sleepbe ment hosszu ideje. Kaptam GRUB promptot, ott 'exit' beirasara bootolt a Windows. Ezutan beneztem BIOS-ba, ott csak az egyik SSD latszott, a masik nem. Megint Windows boot, elinditottam az Adata SSD Toolboxot, csak az egyik SSD-t mutatta, ahogy a Windows Disk Management is. Mar elkonyveltem magamban, hogy akkor a Linuxos SSD-nek sanyi, amikor meg egyszer turkaltam a BIOS-ban, semmin nem allitottam es bejott a Debian bootmenuje... Elinditva a Debiant, beleptem a rendszerbe es a nagyobb monitoron jo volt a kep, a kisebben viszont szemetes (KDE Plasma). Probaltam ujrainditani megint, letiltottam, ujraengedelyeztem a kisebb monitort, mindig szemetes volt a kepe (hozzateszem: Windows alatt tokeletesen mukodott). Felraktam GNOME Flashbacket, MATE-et, mindketto alatt tokeletesen mukodik mindket monitor. Meg plusz tudnivalo: a nagy monitor a VGA-n van, a kisebb az integralt Radeonrol kapja a kepet (alaplapi HDMI).
A monitor vegul is nem idegesit halalra, de az lehet, hogy az SSD vezerloje elkezdett haldoklani? nvme-cli szerint teljesen jo allapotban van a drive...
-
válasz
tordaitibi #99701 üzenetére
Aham, értelek én, rémlik is valami, amit írtál erről.
Ez is ismerős, hogy más sorrendet oszt a külső meghajtóknak a mount. Kivéve, ha fix, nincs kihuzingálva...de ebben nem vagyok biztos, láttam már csudább dolgokat is. (rolling disztró úgy átnevezte a már meglévő Linux Mint particióját, mint a sicc...no az tud még érdekes lenni onnantól)
Hová teszek akárhány terát? Hát hová, bele a Syno NAS--ba.
Be vagyok oltva mindenféle hálózatos bíbelődés ellen.
-
válasz
ubyegon2 #99695 üzenetére
"Mesélsz arról, hogy miért kéne FSTAB-ba bejegyezni egy külső meghajtót?"
Most nincs nagy kedvem visszakeresni az indító kérdést.
Olyasmi a lényege hogy egy valami picike alapgép, nudli belső lemezzel, cli Debian. Gondolom valami szerver.
Namost pl. Te egy Raspberry méretű szerkezeten hova teszel 1-2-5 akárhány terát, ha házi szerver, ha nem usb-re?
És ezért kellett nek fix mount pont, és ezért kell beégetni egy usb-s, bizony külső lemezt a fstabba.
Hogy minden indulásnál mindig oda csatolja ahova ő akarja, olyan paraméterekkel ahogyan neki kell, és ne a szabvány pl media vagy akármi alá.
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- PC Game Pass előfizetés
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most kedvező áron!
- Jogtiszta Windows - Office & Vírusirtó licencek- Azonnal - Számlával - Garanciával - Nint.hu
- Assassin's Creed Shadows Collector's Edition PC
- Xiaomi Redmi 9AT 32GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14400F 32/64GB RAM RX 9060 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- iKing.Hu -Xiaomi 14T Pro Titan Gray Használt, karcmentes állapotban 12 GB RAM / 512 GB tárhely
- Telefon felvásárlás!! Xiaomi Redmi 9, Xiaomi Redmi 9AT, Xiaomi Redmi 10, Xiaomi Redmi 10 2022
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T15 G1 - i7-10GEN I 16GB I 512GB SSD I 15,6" FHD I Cam I W11 I Gari!
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft.
Város: Budapest
Cég: FOTC
Város: Budapest