- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- sziku69: Szólánc.
- Argos: Szeretem az ecetfát
- Parci: Milyen mosógépet vegyek?
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Kempingezés és sátrazás
- Gurulunk, WAZE?!
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
-
LOGOUT
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
Normi™ #100181 üzenetére
Összezavarják azt aki még kezdő mint én.
Figyelj, akit ez az infó összezavar, annál semmilyen gondok nem okoz, ha abban a tudatban telepíted az LMDE-t, hogy az rolling!
Amúgy fene tudja 2015-ben milyen volt, de szerintem ott is megkapott egy adott Debian rolling tárolót a sajátja mellé, ami akkoriban az experimental volt, de azt tuti nem használhatták, mert azért az LMDE-nek stabil disztrónak kellett lennie.
Amúgy tényleg az is.
-
urandom0
senior tag
válasz
Normi™ #100171 üzenetére
Csak hogy világos legyen, hogy mi volt itt a gond.
Egyrészt awget
(ahelyett ugyeclone
kell), de azon kívül az is, hogy amikor így töltesz le valamit, akkor magát a projekt forráskódját töltöd le. Azzal pedig nem sokra mész, ha csak le nem fordítod...
apt-vel viszont .deb kiterjesztésű csomagot tudsz telepíteni. Tehát ahhoz, hogy ezt a projektet apt-vel fel tudd telepíteni, egy .deb csomagot kellene készíteni belőle, azt pedig nem akarod, elhiheted nekem
És igen, ahogy javasolták, a tároló csomagjait használd. Főleg, ha ilyen rendszerközeli dolgot telepítesz, mint firmware-ek, driverek, stb. Ezeknél a kernelverzió is számít, a rendszer csomagjai mindig a rendszerben lévő kernelverzióhoz készülnek, ezt nem is igazán tudod elrontani. Külső firmware vagy driver telepítésénél viszont simán előfordulhat, hogy régebbi/újabb kernelverzióhoz készült csomagot telepítesz, és be sem fog bootolni a rendszered, legfeljebb recovery módban, onnan meg csak kézi munkával tudod helyreállítani. -
válasz
Normi™ #100177 üzenetére
Megtréfálhatott valami azon az oldalon, én a bejelentésnél nem látom azt, amit írsz...
Ahogy cigam szaki is írja, üti egymást nagyon az LTS és a rollig kifejezés.
Követed az SSD kibeszélőt ezek szerint, az okos dolog amúgy. Én is követem egy ideje, néha tényleg hasznos infókat lehet ott összeszedni.
-
-
válasz
Normi™ #100174 üzenetére
De akkor most már láthatod, érdemes először mindig a tárolóba benézni, ráadásul ez a csomag nem is igazán régi a .git verzióhoz képest. Annyi azért mentségedre szól, hogy nem könnyű elsőre megtalálni, még a telepített verziót sem az, tegnap is beírtam a Menü keresőjébe a
fwupd
,fwupdate
szavakat és semmi, szerencsére a firm-re már dobta is a hirtelen igen meglepő nevű appot. Épp tegnap este volt szó erről SSD topikban csixy komámmal...gnome belső vezérlőprogram - agyam eldobtam, mikor megtaláltam!
Egyébként a Debian Edition rolling verzió ha jól tudom.
Kezdetekkor az unstable Debiannal jött ki, de azóta már az lett a stable verzió...de nem vagyok biztos benne. Nincs most fenn LMDE6, hogy megnézzem a sources.list-jét.
-
ooszi
senior tag
válasz
Normi™ #50479 üzenetére
Szia telepítéskor ssd-re megy 120 gb-os, 20GB root - a maradék home, mindegyik vinyó és ssd 100/100-as, igen leformázom az ssd-t, a vinyókat nem és gpt mindegyik, a swap egy 500gb vinyón van.
Pontosan így néz ki:
120 GB SSD:
1mb
21,5GB /
87,8GB /home
10,0GB - nem particionált terület, hogy ne legyen tele írva500GB HDD:
487GB /adat
12GB /swap1TB HDD:
1000GB /adatTelepítéskor mindig reklamál az SSD-n lévő 1MB-ért valamit angolul kiír, de rányomok a folytatásra, az ssd formázom csak.
Most ott tartok, hogy újra raktam, de most elindult, vagyis van kép, nem merem újra indítani mert megint nem lesz kép, szerintem.
-
d3zs0
tag
válasz
Normi™ #50351 üzenetére
Memtest86+ 5.01 no errors
sda /
sdb /home
sdc nincs felcsatolva, adatokHDD Device 0: /dev/sda
HDD Model ID : WDC WD10EZEX-08M2NA0
HDD Serial No: WD-WMC3F1270607
HDD Revision : 01.01A01
HDD Size : 953870 MB
Interface : S-ATA Gen3, 6 Gbps
Temperature : 35 °C
Highest Temp.: 42 °C
Health : 100 %
Performance : 100 %
Power on time: 406 days, 11 hours
Est. lifetime: more than 1000 days
The hard disk status is PERFECT. Problematic or weak sectors were not found and there are no spin up or data transfer errors.
No actions needed.HDD Device 1: /dev/sdb
HDD Model ID : TOSHIBA DT01ACA050
HDD Serial No: Z2HJUGXFS
HDD Revision : MS1OA750
HDD Size : 476940 MB
Interface : S-ATA Gen3, 6 Gbps
Temperature : 34 °C
Highest Temp.: 47 °C
Power on time: 767 days, 8 hours
Est. lifetime: more than 1000 days
The hard disk status is PERFECT. Problematic or weak sectors were not found and there are no spin up or data transfer errors.
No actions needed.HDD Device 2: /dev/sdc
HDD Model ID : SAMSUNG HD502HJ
HDD Serial No: S20BJ90Z747282
HDD Revision : 1AJ10001
HDD Size : 476940 MB
Interface : S-ATA II
Temperature : 35 °C
Highest Temp.: 47 °C
Power on time: 1195 days, 13 hours
Est. lifetime: more than 629 days
No actions needed. -
csixy
addikt
válasz
Normi™ #50262 üzenetére
Ez egy picinyke puppy vadhajtás. A legújabb 64 bites a distrovatch-ról. Egy kis darabka természet egy magányos lakatlan szigeten.El lehet rá vonulni piknikezni.
Most egy porteust szeretnék megkérni rá , hogy költözzön föl az sda5-re. Azzal nem is lesz baj, de utána majd segítséget kérnék, hogy majd a linux mint sudo update-grub felkiáltásával meg lehessen találni ezt a feltelepített distrót.
-
válasz
Normi™ #50127 üzenetére
Az teljesen OK. Nézted mekkora méretű a hibern file a HDD-n? Nem túlzottan ismerem a hibernálást, de akkor lehet, hogy nálad akkora fölös fizikai RAM van, hogy emiatt nem számít a swap mérete.
Elintézi a rendszer memóriából, mert ha van megfelelő mennyiségű, akkor minek rakná ki swapba, hogy onnan tegye HDD-re? ez tényleg csak tippHa viszont nem mindig akar hibernálni a gépe, az más miatt van.
-
-
Normi™
őstag
válasz
Normi™ #50001 üzenetére
Tudtam,hogy nem vagyok hülye.Kapcsolnám ki a gépet és erre 2,5Gb memóriahasználatnál ott virít a hibernálás opció és hibernál is 2Gb beállított swap mellett..Érthetetlen,hogy eddig miért volt ott és működött most meg miért tűnik el néha mikor elvileg a swap méretét meghaladja a felhasznált memória mérete.Hogy tudok úgy képernyőmentést készíteni,hogy a rendszerleállító panel aktív?Így már nem engedi.
-
-
-
válasz
Normi™ #49993 üzenetére
Egy ilyen hibernálás előtt megnéznéd nekem, hogy mit ad eredményül a
cat /proc/meminfo
parancs?
Tippem szerint azért működik, mert nem használod ki a 8GB RAM-ot, és az aktuális használat belefér 2 GB-ba.
Másik tipp: Mivel nem fér bele a swap-be, nem hibernál, hanem sleep-be megy. -
válasz
Normi™ #49818 üzenetére
Elolvastam, én ettől a netbankolást nem féltem. Sokkal veszélyesebb dolgok vannak, amikor valaki figyelmetlenül ad meg adatokat vagy kattint képekre, például FB-n szinte állandóan van ilyen.
szerintem
Egy banki utalásnál kevés biztonságosabb van a neten jelenleg. Ha nem is tokennel, de egyszeri alkalomra küldött azonosító kóddal sms-ben azért eléggé védett az utalás. szerintemDe egyébként meg, ahogy írtad, ha netbankolsz, csak az a lap van megnyitva. Ez annyira megterhelő? Naponta hányszor netbankolsz? Netbankban dolgozol?
-
válasz
Normi™ #49806 üzenetére
Lehet, hogy nem minden lap ügyel a biztonságra, de a bankok netbankolós felületei viszont erősen ügyelnek, 256 bites titkosítással, ha jól emlékszem. Nekem nem nagyon jön össze az, hogy egy lapot feltörnek és annak a gépén, aki azt böngészte, hozzáférnek banki adatokhoz, ami ugyanúgy nyitva volt. Most akkor azt a lapot támadták vagy a te gépedet? Nagy különbség, de te tudod, az óvatosság nem árt.
Gondold el, betörnek abba a lépcsőházba, amiben laksz és hozzád be se kell menniük, már viszik is a dollárokat! Kb ilyen volt az előbbi dolog is, amit említettél. Én nem olvasgatok ilyen dolgokat, mert akkor mindig csak félnék, hogy mi fog történni. A netbankolás szerintem Linuxon teljesen biztonságos.
No meg googlés böngészőt ne használj! -
törölt tag
válasz
Normi™ #49767 üzenetére
A legbosszantóbb, hogy külön kisalkalmazást kellett telepítenem, hogy az összes asztalon futó programot lássam a panelen, mert az alapértelmezett csak az aktuális asztalét mutatja.
Amit meg felraktam, annak meg nincs jobb gombos menüje, így a panelról nem tudom bezárni az adott programot... -
totron
addikt
válasz
Normi™ #49736 üzenetére
Miért kulcsrakész disztrókat ajánlotok neki? A kezdeti idők elmúltával, ha nem ütköztik megoldatlanságokba, a motiváció csökken és ami fontosabb: fogalma sem lesz, hogy mit tanulhatna meg és milyen megoldási metódusok, logikák léteznek egy adott problémakörre, ha azokkal soha nem is találja szembe magát, mert hát minden kész, minden működik. Salix vagy Arch jó betekintést enged és fenntartja az érdeklődést. Kezdésnek: autologin & auto X start loginmanager nélkül, auto net start NetworkManager nélkül - mire megoldja már is tanult valamit, sikerélmény is megvan. Lehet erre mondani, hogy de hát az bonyolútt, jó, akkor viszont egy) unatkozni tetszik majd, kettő) minek használ nemWindowst. Ismerkedni jó a Mint és társai, de 1-2 hét és az újdonság édes varázsa tovaszáll, ami pedig dominálni fog, hogy ez sem megy, amaz is más, amott is csak a hátrány. A kényszerű mókolás is a szemléletváltás átbillenését segíti szerintem és idővel elfelejti a csak wines-csak guis megoldásokata kergetni.
-
lev258
veterán
válasz
Normi™ #49505 üzenetére
Az rkhunter nemcsak a kártevőket figyeli, hanem azt is, hogy egy korábbi állapothoz képest változtak-e a fontosabb fájlok adatai (méretei, jogosultságok, ...). Utóbbit egy mezei frissítés is előidézheti. A te listádban ilyenek szerepelnek.
Persze az se jó, ha csak legyintünk rá, de 99,9 %-ban ez van mögötte. Persze lehet frissíteni az rkhunter által tárolt állapotot is.
Egy szerveren mondjuk több értelme van, mert valószínűleg csak akkor történik frissítés (és változik meg a helyzet), amikor a rendszergazda karbantartást végez. Így aztán sokatmondó, ha két karbantartás között valami megváltozik.
Nálad meg naponta/hetente megtörténhet. -
Normi™
őstag
válasz
Normi™ #49503 üzenetére
Mivel a legtöbb modern biztonsági program,hívjuk víruskeresőnek tartalmaz rootkit elleni védelmet,abban a hitben voltam,hogy a virustotal-on lefut egy fájl ellenőrzésénél rootkit ellenőrzés is ahogy a főcímben felsorolt sok más típusú kártevő keresése is.
Szerk: Ok,ránézek!
Sajnos ez nekem mond sokat,csak annyit,hogy megváltozott a fájl,de semmi több.
-
-
Rimuru
veterán
válasz
Normi™ #49440 üzenetére
Nem.
A rendszer indulas jelenti a session kezdetet (ilyenkor meg ures) a kikapcsolas a veget. Ahogy indulnak a kulonbozo folyamatok ugy pakolnak bele kulonbozo dolgokat. Uritesevel szerintem alapvetoen nem erdemes foglalkozni alapbol nem szoktak nagy fajlok oda kerulni, viszont lehetnek benne fontos dolgok is, pl lock fajl. -
lev258
veterán
válasz
Normi™ #49425 üzenetére
Egy komplex algoritmus, ami végigfut a fájlon, a bináris adatokon és azok alapján generál egy számsort. Ha a fájl egyetlen bitje is megváltozik, változik ez a számsor is. Így lehet tudni, történt a változás a fájlban, esetleg letöltésnél elveszett-e/sérült-e valamely csomag.
-
Rimuru
veterán
válasz
Normi™ #49425 üzenetére
Le tudod ellenorizni hogy ugyan az-e a falj amit letoltottel mint amit a keszito kiadott. (hibas letoltes, esetleg kicserelt iso stb)
Az SHA csak egy algoritmus ami egy hash-t ad vissza (Secure Hash Algorithm). Adott inputra mindig ugyan azt az outputot kell adnia ezert lehet vele ellenorzni az eredetiseget. -
Flowtation
őstag
válasz
Normi™ #49425 üzenetére
Lehet, hogy hülyeség, de én arra gondolok, hogy a készítők csinálnak egy iso-t, ahhoz generálódik egy ilyen szám, ami egyértelműen bizonyítja, hogy az iso "eredeti". Te pedig ezzel a számmal tudod ellenőrizni, hogy tuti azt az iso-t töltötted le amit ők felraktak. Ha pl. feltörnék (?) az oldalt és kicserélnék az iso-t, a szám alapján tudod ellenőrizni.
De lehet, hogy marhaságot beszélek, szóval várd meg a nagyokat is.
-
Rimuru
veterán
válasz
Normi™ #49338 üzenetére
Sorry, my fault.
Utana kell egy grub ujrageneralas:grub-mkconfig -o /boot/grub/grub.cfg
Romvr: Akkor jobb a ha tőlem tudod, hogy nem vesztettél semmit. Érdekesnek érdekes, cserébe roppant komplikált a mezei felhasználóknak... talán másoknak is
- pedig jo kis szorakozas osszedobni egy ilyesmit.
-
válasz
Normi™ #49296 üzenetére
Így már értem. Asus lapom van nekem is, már rémlik, hogy van ilyen opció. Legfeljebb azért nem volt ismerős, mert Linux telepítésekor soha nem akartam magamat szívatni és nem a windows opciót választottam!
Inkább meg se kérdezem, miért azt jelölted be. Nem volt elég izgalmas a Linux használata?
Annyi viszont kiderült, hogy ezekkel a kulcsokkal nem kell foglalkoznod. Ez is valami!
-
válasz
Normi™ #49292 üzenetére
Értelek, neked nem katyvaz.
Ez a secure boot nekem mindig a win-t hozza képbe, mi lenne ez, hol kapcsolod, a bios-ban (uefi), bár utóbbit nem használom, azért lehet ismeretlen.
Van egy opció,hogy törölhető az összes kulcs
Ez hol van? Milyen kulcsok ezek? Ennyire nem értenék az egészhez?
Nem nagyon írod le pontosan miről van szó, így sokan csak pislognak, a hibaüzeneteket érdemes a lehető legpontosabban idézni! Még ha megoldódott neked, akkor is jól jöhet másnak a probléma megoldáshoz!
-
törölt tag
válasz
Normi™ #48886 üzenetére
EFI-hez használj GPT táblát.
Egyébként 100MB elég lehet neki, ez attól függ, hány oprendszert akarsz telepíteni (gondolom ekkora meghajtóra egyet).
Hacsak különösebb okod nincs rá, 64GB-ra ne csinálj külön /home-ot.
Üres hely szempontjából a vezérlőnek teljesen mindegy, hogy a terület particionált vagy sem... -
törölt tag
válasz
Normi™ #48218 üzenetére
Eléggé kevered a fogalmakat...
RAID tömbön nem lehet partíciót létrehozni, azt már létrehoztad 'fd' típussal. A tömbön csak fájlrendszert lehet létrehozni.
Tehát csinálsz egy tömböt a swapnak, egyet a /bootnak, egyet a /-nak, stb., stb..
Bár már régóta nem foglalkoztam vele, de arra figyelj, hogy RAID0-ról nem szeret indulni a rendszer, tehát a /bootnak csinálj RAID1 tömböt. -
-
törölt tag
válasz
Normi™ #48199 üzenetére
Elvileg a telepítőkből is meg tudod csinálni, de én a kis kedvencemet, a GParted Live-ot ajánlom.
Tehát megcsinálod a partíciókat a tömbök alá, típusnak Linux RAID-et (fd) állítasz.
Létrehozod a tömböt (itt RAID0):mdadm -C /dev/md0 -l raid0 -n 2 /dev/sd[a-b]1
Röviden: létrehozod az 'md0' eszközt (-C /dev/md0), ami egy RAID0 tömb (-l raid0), és 2 meghajtóból áll, sda1 és sdb1 (-n 2 /dev/sd[a-b]1).
Ellenőrzöd:
cat /proc/mdstat
Ha OK, jöhet a fájlrendszer (ezt RAID esetén lehet hosszasan variálni), pl.:
mkfs.ext4 /dev/md0
Aztán szokott módon csatolod v. csinálsz fstab bejegyzést.
Hogy a TRIM valóban megy-e azt nem tudom, elvileg támogatja.Amúgy ArchWiki, de a Gúgli is ad egy rakás találatot az 'mdadm' kifejezésre.
Ja, meg a HUP-ra írtam az ősidőkben egy Bluewhite64 RAID telepítés szösszenetet, esetleg segíthet...
-
Balion
senior tag
válasz
Normi™ #48193 üzenetére
Egyik ismerősömnek kellene telefonos segítséget adnom. Linux 11-e van, ugya a legfrissebb verzió a 18-as.
Szeretne csinálni egy 18-as telepítőt, de semmilyen boot usb készítő programot nem tud feltelepíteni, gondolom a rendszer elavultsága miatt. Mit tehet, hogy a letöltött ISO-t rávarázsolja a pendrive-ra? -
Balion
senior tag
válasz
Normi™ #48123 üzenetére
Ha továbbra is ennyire meg leszek elégedve vele, lehet még az aláírásod is lekoppintom
Érdekes, hogy az első Linux amit próbáltam is Mint volt, és tetszett is, aztán elkapott a tesztelgetési láz, Lubuntut is kipróbáltam azon véleményeken felindulva, hogy a Mint is Ubuntun alapul, akkor miért nem Ubuntut használok, de valahogy nem jöttem ki (leginkább a gépem nem, meg nyilván kezdő vagyok és nem értek anyira a debughoz) a többi distroval. Tudtam, hogy Mint lesz megint, csak azt nem tudtam, hogy megyik verzió. -
FF23
senior tag
válasz
Normi™ #47986 üzenetére
Nekem is 2GB-ot javasoltak 8GB ramhoz, de ha nem használja, akkor minek? Ezért telepítettem a mostanit csak úgy, hogy->"/" és kész. Nem tudom, hogy lehet-e belőle később gond, ezért érdeklődöm.
lev258
Nem állítottam be semmit, hogy mennyire használja a lapozót. Gyári beállításon volt. Asztali gép, hibernálás nem szükséges.
-
FF23
senior tag
válasz
Normi™ #47983 üzenetére
Trim van, köszi
Igazából nem az ssd-n lenne a hangsúly, hanem az arányokon: 8giga ramhoz mennyi /swap, /home(ha érdemes) kell, ha kell.
Meg hogy hová. Az egyik előző disztrónál tettem 2GB swapot a lemez végére és a rendszerfigyelő szerint egyáltalán nem használta. Mindig 0%-on volt. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Normi™ #47825 üzenetére
A POL az gyakorlatilag egy felparaméterezett, adott alkalmazásra szabott egyedi Wine-t tartalmazó valami. A Wine meg mint olyan többnyire képes a Windowsos bináris fájlok futtatására, így elméletileg kaphat vírust is az ?emulált? környezet, mondjuk ha vírusos / trójais krekkel használod a játékot, ugyanis nincs UAC meg semmi ilyesmi ott... - bár jellemzően a POL-t nem tört játékhoz találták ki.
Viszont mivel böngészni amúgy sem egy Wine alá telepített internet explorerből fogsz (ami egyébként technikailag működik), így gy.k. ezzel a kérdéssel nem érdemes foglalkozni.
-
Penty
aktív tag
-
King Unique
titán
válasz
Normi™ #47691 üzenetére
Hirtelen a Systemback jut eszembe, meg talán a CloneZilla is még használható. Másik rendszerre meg ugye van egy rakás ilyen program: [link], [link]. Azok közül az egyik legnépszerűbbre több linuxos alternatíva is van. Aztán, hogy utóbbiak közül melyikkel lehetne eredményesen kivitelezni a klónozást, az más más kérdés?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Vírusirtó, Antivirus, VPN kulcsok
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- REFURBISHED és ÚJ - HP USB-C/A Universal Dock G2 docking station (5TW13AA) (DisplayLink)
- Telefon felváráslás!! Xiaomi 13T, Xiaomi 13T Pro, Xiaomi 14T, Xiaomi 14T Pro
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad X260 - i5-6G I 8GB I 256GB SSD I 12,5" HD I HDMI I CAM I W10 I Gari!
- REFURBISHED és ÚJ - Lenovo ThinkPad 40AS USB-C docking station (akár 3x4K felbontás)
- BESZÁMÍTÁS! MSI MAG321QR 32 165Hz WQHD 1ms monitor garanciával hibátlan működéssel - használt
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest