- Geri Bátyó: B550 szűk keresztmetszet, de mi és miért?
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Szoszo94: Xiaomi Mi Router 3G - Padavanra fel!
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Chosen: Canon 5D II - portrézás 2025-ben
- Kempingezés és sátrazás
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Doky586: Helyreállítási partíció létrehozása (javítása)
- Gurulunk, WAZE?!
-
LOGOUT
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Pityu. #99298 üzenetére
Őőő a böngészőről írtam legutóbb. Ez a proci amit mutattál, ez mindenképpen előrelépés.
Nekem anno az egyik céges fejlesztőmérnöki gépem volt "megáldva" egy i3 3220 procival, 2 mag 4 szálas csoda, még a Win7-es időben... Oké, akkor még tűrhető volt, mert a nyáktervező amit használtunk az ma sem tud érdemben egy procimagnál többet kihasználni...
-
Pityu.
nagyúr
válasz
5leteseN #99296 üzenetére
Más 1150-es Afox lapoknak megtaláltam az oldalát de ott sincs konkrét lista csak annyi,hogy 4. generáció i3,i5,i7,stb ennek a lapnak meg nem találtam az oldalát.
#CPT.Pirk
Már a processzorra érted,hogy nem lenne jobb pl egy i5 4460?Azzal a procival konkrétan van tapasztalatom mert volt egy másodgépem abban volt egy ilyen proci meg 16gb ram ssd-vel és full HD-n minden is ment és az egész gép zökkenőmentes volt,most meg egy másik tulaj használja nagy megelégedéssel hétköznapi használatban.Kérdés hol találok hozzá biost?
-
5leteseN
senior tag
válasz
Pityu. #99294 üzenetére
: Vagyis akkor az alaplapnak nincs megkötése hanem ez az általános kompatibilitási lista mind megy benne?
Igen, megy, az összes rejtett erőforrás életére esküszöm!
...vagyis nem tudom!Az alaplapi H81 chipset CPU támogatási listáját vágta hozzám Gugli Barátom.
Alaphelyzetben szokták tudni az alaplapok az ilyen listák közepén lévő elemeket. Én kérnék a CPU eladójától egy hét (visszavételi)türelmet, ami netes vásárlás esetén asszem' magánszemélytől is jár.
Mintha ezt az alaplap gyártót valamelyik nagy tajvani már megvette volna. Szerintem már nincs az alaplapnak oldala a Neten, hogy a támogatott CPU-kat nagyobb biztonsággal meg tudd nézni.
De: Gugli? -
CPT.Pirk
Jómunkásember
Köszi a videót, viszont már a 720p-ben is meg-megakad a kép, látszik mielőtt felváltasz 1080p-be. Értem, hogy ezt így meg lehet szokni, de ezt ki tudná váltani egy tablettel, ahol nem akad meg a kép.
Pityu.: sok szempontból jobb, de nem gyorsabb. És a legtöbb embernek a gyorsaság a lényeg.
-
csixy
addikt
-
Pityu.
nagyúr
válasz
5leteseN #99286 üzenetére
Hát konkrétan még nem tudtam kideríteni,hogy az alaplap milyen processzorokkal kompatibilis Mert pont erről a lapról kevés infót találtam Afox oamh81st ez lenne a kép alapján
A firefox ezerszer jobb mint a google chrome windowson meg van pl a Brave böngésző jobb is mint a google chrome talán linuxra is van ez azt nem tudom.
Kap ssd-t is meg ramot is procin még gondolkodom mert van egy keret bár talán i5 4460-at valahol láttam 2000Ft-ért.
-
Warton
őstag
válasz
CPT.Pirk #99287 üzenetére
Szerintem 775 a legalja normál (nem géming, nem 3dzés, nem videóvágás) felhasználásra, ha lehet E8400, Q9xxx még jobb. (3 ilyen gépem is van, a gyerek ilyenen szokta nézni a yt-t). 6 generációs i processzor esetén már a lájtosabb géming is simán mehet, mittomén simán fut normális beállítások mellett a RDR2. Úgyhogy egy 1150-es gépet én még nem temetnék.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Warton #99283 üzenetére
Menni fog persze, de mennyire lassan? Vannak ilyen régi gépek a környezetemben, nem egy nagy élmény használni őket a neten. Most aki Chrome-ot használna annak meg kinyírják az uBlock és társai reklámblokkolókat a manifest-v2 kivezetésével, szóval marad a lassabb Firefox...
-
5leteseN
senior tag
válasz
Pityu. #99281 üzenetére
3-4e-ért a Ha-an van dupla-tripla(kb) teljesítményű CPU a Hardveraprón
.
Az a +4GB is indokolt lehet majd az SSD és CPU után.
...csinálnám így én.A "Kis-Öreg"-em az MX-én a nem sokkal erősebb i5-3320M-el simán néz a külső monitoron Fhd filmeket, Yt-ot, 8GB RAM-mal+SATA-SSD-s MX-en úgy, hogy a 7520-DELL RAM-jai gyengébbek az asztali RAM-oknál!
Az SSD után megtáltosodott a gépe: nem hagyta, hogy az ideiglenes" HDD=>SATA-SSD-s tesztgépéhez nyúljak!
Azóta is -fél éve- úgy használja.
A RAM-ot hagynám utolsónak, a SATA-SSD-t az elsőnek!...és igen, az MX-Linux listádról az első lesz a jó.
-
V.Stryker
nagyúr
Sziasztok,
Az ubuntu ablakkezelőtől függetlenül tudja kezeleni, hogy ha a laptopban két vga van, akkor csak akkor használja az erősebbet ha szükséges? Főleg energiakezelés szempontjából érdekelne.
Illetve ha valami programnál oda van írva, hogy van ubuntus verziója, .deb kiterjesztesű, akkor az feltehető Mintre, Lubuntura, Ubuntu Budgiera is?
-
moleculez
veterán
válasz
Warton #99283 üzenetére
Saját tapasztalatom alapján szigorúan, semmilyen mérés nélkül.
Az a helyzet hogy lightweight distrok sem fognak egy 486-ból i5-t csinálni még érzésre sem. Tudom, senki nem állított ilyet, csak sokszor úgy jön le a usereknek hogy ez a szitu. Winhez képest lesz, lehet különbség. A valóságban pedig jelentős eltérés nincs, egy rajzlap egyszerűségű tetszőleges DE sokat levesz az eszköz válláról (persze a UX “kárára”), használható marad még egy ideig annyi itt a lényeg. Windowshoz képest valamivel reszponzívabb lesz, de nem azért mert lightweight hanem mert Linux.
Plusz utálom ezt mondani, de egy ponton el kell néha engedni a vasakat, annyi volt benne, kész, elment mellette az idő. hobby/pet projectnek, vagy célszerszámnak ok, de nem daily driverként.
-
Warton
őstag
válasz
Pityu. #99281 üzenetére
Szerintem kár itt izélni. Fel kell rakni egy Linux Mintet Cinnamonnal, meg kell nézni, hogy mit tud a gép azt utána dönteni. A lájtvéjtlinux olyan mint a tündérpor, nem létezik. Teljesen mindegy mit raksz fel.
Elsőkörben azért tennék bele SSD-t, a proci csere i5-ösre kb. 6000 forint vaterás árakat nézve és akkor már jobb géped van, mint, amin én szoktam nézni a Netflixet 720pben.
Egyébként én nem tudom, hogy ti honnan veszitek, hogy régi hardveren nem megy a facebook meg a yt. A 2009-es Macbook Promon MX Linux KDe-vel simán mennek ezek az oldalak. Nyilván nem 1080p-ben. -
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Pityu. #99277 üzenetére
Akkor szerintem maradj annál... LTSC kiadása 2027-ig támogatott.
Ez a rész growler-nek is szól:
Nem tudom, hogy most a proci számol-e, vagy a gpu csinál valamilyen hardveres gyorsítást. Mindenesetre a Youtube erősen megy át a VP-9 kodek használatára, így régi, nagyrészt csak x264-et gyorsítani tudó gpu-k el fognak vérezni idővel.
Mindenesetre a hardveres videó gyorsítás a böngészőkben sosem volt egy erős pontja a Linuxoknak. -
válasz
Pityu. #99274 üzenetére
Nem akarok a pénztárcádban turkálni, de egy használt brand PC-ért még 50k-t sem kérnek. Nem lenne jobb a bővítés árát egy "új" gépbe fektetni?
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Pityu. #99270 üzenetére
Figyi, ezt azért mondom, hogy ne érjen csalódás. Hiába raksz Linuxot arra a gépre, és bár önmagában kicsit gyorsabb lesz mint a Windows, az a 11 éves proci azzal a két szállal amit kezelni tud, az nem alkalmas a mai internet értelmes használatára. Facebook kínlódás lesz, híroldalak képenként fognak betölteni, youtube videók meg kb. 720p felett már kétséges, hogy bírja-e a proci a lejátszást.
Kéne ssd, kéne ram a gépbe, de attól a proci még az marad, ami. Őszintén mondom, hogy mindketten jobban járnátok egy Androidos tablettel, ezt a gépet inkább engedjétek el.
-
válasz
Pityu. #99274 üzenetére
Pont azért írtam, hogy pl. videók lejátszása nem lesz problémamentes.
Mindegy mikor gyártották, tudja futatni a 64bites rendszert, és az xfce ill. az MX linux egy közepes erőforrásigényű rendszer. Nem az op.rendszer erőforrásigénye fogja megakadályozni a videók lejátszást, hanem azért - mint ahogy írtad is - egy több mint 10 éves prociban nincs akkora kraft, és HW-es (GPU) rásegítés [link] . A 4GB-is sovány, és a HDD sem a gördülékenység barátja.Töltsd le, írd ki egy pendrive-ra, és arról indítva a gépet meglátod mit tud az adott rendszer. A telepítők általában live rendszerek is, vagyis pendrive-ról futtatva, telepítés nélkül kipróbálhatod, hogy felismeri a HW elemeket, hogy milyen "élmény" rajta böngészni, levelezni, zenét hallgatni. Ha nem tetszik, letöltöd a fluxbox-ot hátha... De meg lennék lepve, hogy érdemi javulást hozna a videók lejátszásában.
-
-
5leteseN
senior tag
válasz
Pityu. #99270 üzenetére
Ez a gép túl fiatal az antiX-Linux-hoz, inkább az utóda (MX-Linux) a megfelelő a tapasztalataim szerint.
"Felém" ez szokott települni a kicsit korosabb gépekre, amik a felhasználói miatt kikerülhetnek a W-k vonzásából.Egy video-kódolást hardveresen segítő olcsóbb kártya esetleg segítheti a Yt-ot(nem ugrik be, ez asztali PC?), de nemtom', hogy van-e ilyen("olcsó")?
A "Kis-Öreg" a 7520-as laposon Yt-ozik is, nem panaszkodik (Intel i5-3320M-IGP) az MX-re, mások se nagyon. -
válasz
Pityu. #99263 üzenetére
Linkeltem volna a magyar Puppy Linux oldalt, de a skamilinux.hu oldalt "kitakarították". Mi lett vele? A magyar Puppy kiadások még elérhetőek itt.
A másik tippem az MX Linux, ill. a DSL.
Viszont a böngészés az egyik legerőforrásigényesebb dolog, így ezt a gépet el kell engedni. Se VP9 (YouTube) videók HW-es dekódolását nem segíti, se semmit. Itt nem az OS a szűk keresztmetszet. Arra persze jó, hogy elolvasd a híreket, és levelezz, rádiót hallgass, de ezért is kérdezte CPT.Pirk, hogy mire használnád napi szinten?
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
tordaitibi #99265 üzenetére
Erősebb procis, ssd-s gépre raktam Mintet. Elég lassan bootol be... Korábban Lubuntu volt rajta, az gyorsabb volt, de kevésbé kényelmes.
-
Pityu.
nagyúr
válasz
tordaitibi #99265 üzenetére
De akkor ram nem kéne még bele ha már ssd is?
-
válasz
Pityu. #99263 üzenetére
Erre nem kell minimal disztró, bármi elketyeg rajta.
A benne lévő 4th Generation Intel gpu elvileg simán viszi az 1920*1080-at.
SSD-vel illene megtámogatni, ez ma már alap. Akár itt a HA-n vett pár ezer forintossal. Ég és föld.
Webes cuccokkal esetleg kicsit akadhat majd.Nekem ennél harmatosabb vason teljesen jól fut az Ubuntu, igaz nem 54 hanem 10W tdp-vel
Linux Mint-et ajánlanám.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Pityu. #99263 üzenetére
Mire szeretné használni? Facebook és Youtube is elég nehezen élvezhető egy ilyen 2 mag 2 szál procis gépen.
Valami light megoldást kéne nézni rá... Talán Peppermint OS-t. A hdd vs. ssd meg mondjuk 1-2 perc bootidő vs. 30 másodperc bootidő különbséget jelent.
Egy tablettel nem járna jobban?
-
Pityu.
nagyúr
Idősebb embernek milyen light linuxot érdemes felrakni intel g3420 cpu és 4gb memóriás gépre és itt mennyire lassító tényező ha hdd-re kerül a rendszer?
-
-
válasz
I02S3F #99259 üzenetére
Az jó. Nekem az a nagy problémám, hogy valójában nem érti meg a problémát, csak egy nagy adatbázisból megpróbálja a legjobban oda illő választ megadni. Pl. be lehet tanítani hogy leparkoljon, de attól nem fogja tudni az értelmét, hogy mikor és miért kell parkolni, vagy hogy miért nem szabad nekimenni a többi "tereptárgy"nak.
Egy érdekes cikk erről. -
Rimuru
veterán
válasz
I02S3F #99256 üzenetére
Specifikaltad a nyelvet amikor hasznaltad?
Alapvetoen angolul hasznalom es ugy pl a magyar ekezettek mar meg tud gyulni a baja de magyar language packkal mar egybol jobb lesz.pl: (magyar)
Téma tudnivalók
A topik célja: Segítségnyújtás a
Linux disztribúciókkal még csak
ismerkedők számára. A
szerveres kérdések nem ebbe a
topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik
összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések
topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel
látogassatok el a topikjába
vs (angol)Téma tudnivalok
A topik célja: Segitségnyujtas a
Linux disztribuciékkal még csak
ismerkedék szamara. A
szerveres kérdések nem ebbe a
topicba tartoznak.
Kérdés elétt olvasd el a topik
osszefoglaldjat!
Halad6 Linuxos kérdések
topikja.
Linux felhasznal6k OFF topikja
Shell script kérdésekkel
latogassatok el a topikjaba -
-
válasz
I02S3F #99253 üzenetére
Melyik ocr? Mennyire jön zavarba a nemzetközi karakterektől?
IstvánLászló
Igazi megnyugtató, hogy Te is nyugtázod egy-egy válasz helyességét. -
I02S3F
addikt
Na! Ubuntu-n minden egyszerű! Meg úgy a Linuxon un bloc. Munkahelyen is előszeretettel használom, mert terminál alatt mindent meg tudok oldani! Nemrég OCR-re volt szükség. két paranccsal már ment is a dolog.
Most webp-ből szerettem volna konvertálni képet png-be. Két parancs! Egy install egy meg már maga a konvertálás.
Ugye melóhelyen jogtisztán szükséges megoldani mindent és ilyen OCR csak fizetősön volt. Volt online szolgáltatásként is rengeteg, de fizetősen. Na Ubuntu alatt 2 parancs!
Ja és hiába nem értek egyet a snap-el, a legtöbb tapasztalatom Ubuntu alatt van. Minden porcikáját ismerem, úgyhogy azt raktam fel. Meg persze ez egyéni igény kérdése, de a témáját, meg a desktop layout-ját én nagyon szeretem!
-
kenguru99
senior tag
Sziasztok!
Vga-t szeretnék cserélni csak egy pár napos teszt erejéig. Amd Igp-ről Nvidia kártyára. Hogyan csináljam hogy a jelenlegi rendszer ne boruljon meg tőle? (Ubuntu Mate 22.04)
-
csixy
addikt
válasz
tordaitibi #99249 üzenetére
Szerintem visszafelé kompatibilis. Tehát az UEFI-s linux felveszi grub menüjébe az UEFI-s linuxot is, meg a windowst is és az MBR-lemezre telepített linuxot is (ennek nem a boot sectorával foglalkozik, hanem csak magával a telepített rendszerrel, tehát ha a telepítéskor nem adunk meg telepítési célt a grubnak, vagy mittomén azt modjuk egy pendrájra telepíttettük és az nincs bedugva akkor is felveszi a grubmenüjébe és bebootolja. Én így szoktam megspórolni a chrootolást. A bootolhatatlan linuxot felvetetem egy másik ép linux grubmenüjébe, majd arról bebootolván az élőben futó rendszer grubját , és master boot recordját meggyógyítom, vagy akár az efi bootját meggyógyítom, csak ahhoz előbb egy előző körben kívülről editálni kell az fstab-ját, hogy bebootolás után már készen /boot/efi legyen csatolva az efi partíció. Fordítva valóban nem látja az mbr legacy linux az UEFI rendszerek efi partícióját, tehát a windowst sem.
-
Igaz de ha egyszer elindult a bios akármilyen módba, onnantól nincs átjárás bios és uefi között.
Vagyis pl. mint nálam pont ilyen ez a pc amiről most írok.Van benne egy mbr és egy gpt ssd.
A bios CSM/legacy módban van azaz képes felismerni, kezelni mindkét módot.
A mbr lemezen lévő Ubuntu nem tudja felvenni a grubjába a gpt/efi Ubuntut és Windows, és vicaverza, és nem is tudják egymást indítani ezért. A gpt/efis Ubuntu látja és indítja a gpt/efis W10-et és saját magát, valamint az összes EFI-be telepített tesztdisztrót. de a mbr-es Ubit nem is látja. -
válasz
I02S3F #99247 üzenetére
ubyegon@Latitude-5520:~$ apt show libgtkglext1
Package: libgtkglext1
Version: 1.2.0-11build2
Priority: optional
Section: universe/libs
Source: gtkglext
Origin: Ubuntu
Maintainer: Ubuntu Developers <ubuntu-devel-discuss@lists.ubuntu.com>
Original-Maintainer: Gert Wollny <gewo@debian.org>
Bugs: https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+filebug
Installed-Size: 439 kB
Depends: libc6 (>= 2.4), libgl1, libglib2.0-0t64 (>= 2.16.0), libglu1-mesa | libglu1, libgtk2.0-0t64 (>= 2.24.0), libpango-1.0-0 (>= 1.14.0), libpangocairo-1.0-0 (>= 1.14.0), libxmu6 (>= 2:1.1.3)
Homepage: http://projects.gnome.org/gtkglext/
Download-Size: 82,3 kB
APT-Manual-Installed: no
APT-Sources: http://repo.jztkft.hu/ubuntu noble/universe amd64 Packages
Description: OpenGL Extension to GTK+ (shared libraries)
GtkGLExt provides the GDK objects to support OpenGL rendering in GTK+,
and GtkWidget API add-ons to make GTK+ widgets OpenGL-capable.Érdekes, mert benne van a tárolókban pedig, nekem is azt az egy függőséget írta ki a Gdebi.
anydesk_6.3.3-1_amd64.deb
verziót szedtem le az oldalról.Linux Mint Cinnamon 22
repo.jztkft.hu/ubuntu noble/universe -
válasz
I02S3F #99244 üzenetére
Nálad lehet a hiba, egyetlen függőséget kellett neki felraknia, valami libgtk..., de egy pillanat alatt települt.
Pedig van jó pár függősége:
ubyegon@Latitude-5520:~$ apt show anydesk
Package: anydesk
Version: 6.3.3
Status: install ok installed
Priority: optional
Section: net
Maintainer: AnyDesk Software GmbH <linux-support@anydesk.com>
Installed-Size: 17,2 MB
Depends: libc6 (>= 2.7), libgcc1 (>= 1:4.1.1), libglib2.0-0 (>= 2.16.0), libgtk2.0-0 (>= 2.20.1), libstdc++6 (>= 4.1.1), libx11-6, libxcb-shm0, libxcb1, libpango-1.0-0, libcairo2, libxrandr2 (>= 1.3), libx11-xcb1, libxtst6, libxfixes3, libxdamage1, libxkbfile1, libgtkglext1
Recommends: libglx-mesa0, xdg-utils
Homepage: https://anydesk.com/
Download-Size: ismeretlen
APT-Manual-Installed: yes
APT-Sources: /var/lib/dpkg/status
Description: The fastest remote desktop software on the market.
It allows for new usage scenarios and applications that have not been possible with current remote desktop software.Érdekes lehet, nálad mik azok a függőségek, amit nem kezelt a Mint, mert igen ritka, hogy ilyen történik... No meg honnan, melyik verziót halásztad hozzá?
Itt áttekinthetőbb a depends:
ubyegon@Latitude-5520:~$ sudo apt-cache depends anydesk
anydesk
Függ ettől: libc6
Függ ettől: <libgcc1>
libgcc-s1
Függ ettől: <libglib2.0-0>
libglib2.0-0t64
Függ ettől: <libgtk2.0-0>
libgtk2.0-0t64
Függ ettől: libstdc++6
Függ ettől: libx11-6
Függ ettől: libxcb-shm0
Függ ettől: libxcb1
Függ ettől: libpango-1.0-0
Függ ettől: libcairo2
Függ ettől: libxrandr2
Függ ettől: libx11-xcb1
Függ ettől: libxtst6
Függ ettől: libxfixes3
Függ ettől: libxdamage1
Függ ettől: libxkbfile1
Függ ettől: libgtkglext1
Ajánlja: libglx-mesa0
Ajánlja: xdg-utils -
I02S3F
addikt
Ez a nyamvadt Mint nem tudta kezelni az Anydesk függőségeit. Külön sem tudtam telepíteni az áhított csomagot.
Namost! Az Anydesk nekem szükséges a munkámhoz. Arch-ot nem akartam feltenni, mert azt konfigolni szükséges. Így maradt a Debian. Lehet nem újak a csomagok, de flottul össze van csiszolva! -
5leteseN
senior tag
Olyan kutyulás volt előtte mindenki(W11+MX) részéről, hogy mivel az emlékeimben beégett HDD-s mozgaqtás(ami a jelen eset 150GB mozgatása: fél-egy nap is lehetne
) elborzasztó élménye már nem áll fenn, mert a jelen eset SSD-je kb 10x gyorsabban másol, ezért már tekeri is azt a 150GB-ot, és megy fel majd inkább rá frissen-ropogósan mindenki(11+MX)!
Ezzel is rengeteg időt megmentve nektek is és szerény személyemnek, AKI természetesen NEM Hibás Semmiben(0-user-error)!+
...egyébként + ettől függetlenül:
mindenkinek!
Az elhangzottak mentek a szürkeállományomba!
-
csixy
addikt
Simán lehet MBR partícióra EFI partíciót tenni és megy rajta az UEFI rendszer 64 bites üzemmódban is, (mindössze a BIOS és az adott oprendszer hozzáállásán múlik, hogy működik-e). Például a ventoy alá tett rendszerek attól lesznek UEFI-sek, avagy Legacy rendszerek, az indítás után, hogy a ventoy hogyan lett begerjesztve.
-
Pl. update-el 10-re aztán 11-re. Ha mbr séma lenne, akkor minek hozott létre esp partíciót. Igaz 100MB-osnak kéne lennie, de át is méretezhette. Plusz a lemez végén lévő kutyulás simán eltüntethette a lemez végi "recovery" partíciót. A lemezvégi több GB üres terület alapján is gyanús, hogy ez már egy sokat megélt partíciós rendszer. Bármi előfordulhat vele. No meg azt írta: "A BIOS UEFI-s".
-
csixy
addikt
válasz
sh4d0w #99238 üzenetére
Értem, csak ez így nagy katyvasz, főleg widows szempontjából. Ha a windows még bootolható, akkor először a linux partíciókat törölném. Aztán csinálnék egy mentést a windows User mappájáról. Aztán bebootolnám a windowst és convert GPT .... kérdés, hogy mit tud a BIOS. Aztán ha mégis bootolható maradna, akkor bebootolván a vindowst saját magával zsugoríttattnám saját magát. Aztán Gparteddel megnézném, hogy hogy néz ki az egész. Aztán már a többi (általában) egyértelmű.
-
-
csixy
addikt
Nem tűnik fel senkinek, hogy ez egy MBR- Legacy partíció lehet? Nincs rajta msftres 16 megabájtos partíció. Ez egy windows 8-as telepítési kép. Elöl a 350 mb-os EFI (?) partíció. Recovery partíció sincs rajta. Na jó, mindez win 7 win8-cal elképzelhető, csak akkor azt modjátok meg, hogy hogy tudta elpofozni windows 11-ig?
-
Warton
őstag
válasz
tordaitibi #99228 üzenetére
Nekem simán megnyitja, mondjuk nem Operával, hanem Brave-vel. Le is fordítja magyarra.
Az MXLinux nem ligthweigth disztro, teljesen normális, átlagos disztro, talán picit bloatos inkább. Néhány gépre azt telepítettem, teljesen élhető rendszer, bár a csomagok néha elavultak, de arra meg ott a flatpak. -
IstvánLászló
őstag
válasz
tordaitibi #99234 üzenetére
+1igen
-
válasz
5leteseN #99231 üzenetére
w11 , diskmgmt.msc vagy kereső, startmenü, elkezded gépelni,
Partíciók és....
Rányomsz, bejön a Lemezkezelő.
C-n jobbgomb, Zsugorítás, zsugoríts rajta 20-25 gigát.
Ha végzett, minden más partíciót törölj, kapsz egy egybefüggő területet.
MX telepítő indít, telepít.
Hogyhogy hogyan lesz nagyobb mint a telepítő, minden tömörítve van benne, +leszedeget netről sokat .
Valamint a telepítőt nem frissítgetik 10 percenként, telepítés után első dolga hogy frissít mindent és ez több GB letöltés is lehet. -
válasz
5leteseN #99231 üzenetére
Egy live rendszer sokkal kisebb helyen elfér, mert nincs telepítve rá minden fityfene, amit a disztro készítői fontosnak tartanak hogy telepítve legyen. Vagyis telepítés közben az internetről egy csomó plusz programot lehúz, amiknek kell a hely. Nem is beszélve a swap partícióról/fájlról. Csak a swap több GB-ot elfoglalhat (distro függő). Szóval egy telepített rendszer legalább 40-60GB helyet követel magának, és akkor még nem beszéltünk a home mappádról, ahol az adataidat tárolod.
A telepítő is felajánlja, a gparted elindítását, de a live rendszerből is indítható. Ezzel lecsípsz egy jó nagy darabot a W11-ből. Mondjuk ~40GB-ot, hogy a W11-nek maradjon 128GB.
Ezután kitörlöd azt a 8GB-ot, vagy megnöveled a méretét az új üres hellyel.
Amikor megkérdi a boot method-ot, válaszd a fotómnak megfelelő "ESP"-t, és és a listából az "ESP" jelzésű partíciót válaszd.De előtt mentsd el a lemezképet, ha valami félre megy, még visszahozhasd a működő W11-et.
-
5leteseN
senior tag
válasz
5leteseN #99230 üzenetére
Nnna még egy nekifutásból(csomagot hoztak, kifutottam az időből):
Valóban. Nem tűnt fel, hogy nincs szabad hely az MX-nek.
A telepítésnél viszont nem reklamált, hogy nincs szabad hely. Nem lehet, hogy valami swappal nyújtózkodhaott addig, amíg csak lehetett?Arra gondolok, hogy első lépésben azt maradék üres 3,5GB-ot csapom hozzá, hogy a 11-es érzékeny kis lelke ne sérüljön.
Az új MX telepítéskor hogyan legyen, hogy a duál-boot felépüljön?
Egyébként régen telepítettem ilyen helyszűkös tárolóra, az tejles HDD/SSD-s telepítésnél meg nem voltak ilyen gondok.
Azt a 10MB-os kis "izét" kérte az MX, de már nem emléxem, hogy mire.
...boot/root?Benne vagyok egy sok bakit megszüntető teljes, új MX telepítésben. Nincs még rajta semmi.
Elég lesz az a12GB? ...egy 2,5Gb-os telepítőtől kell ennyi szabad hely??
-
IstvánLászló
őstag
válasz
tordaitibi #99228 üzenetére
+1igen
Az a 8 giga,megtelt 0 a szabadhely,ez okozhatja azt hogy nem tud elindulni a rendszer - mert apartíció-n 0 a szabadhely..
-
válasz
5leteseN #99227 üzenetére
Meg akartam nézni ezt a MX-et, mi ez a baromság amibe egyre több oldalon belefutok?
Ma a Cloudfare marhaság amit mindenhol behoz?
Miért kell egy nyamvadt szar weboldal megnyitásához hitelesíteni magamat meg chaptázni?
Így a gugli fordítóval neml ehet megnézni se ezeket, angolom meg nulla.
Hát ez igazán derék tendencia ottrohaggyon meg.
Nem tudm így megnézni ezt az MX csodát, lehet hogy tényleg valami igazi light disztró, de elég ennek az a 8 giga, ami totál 100%-ban foglalt is már?
Nem azért nem tud elindulni mert betelt a partíció?
Miért nem adtál neki több helyet, le kell zsugorítani a 11-es partícióját és megvan a hely.
Igaz én Ubuntuzok de disztróhopperkedek is néha, eszembe nem jut bárminek 25 gigánál kevesebbet adni de inkább 40 +swap 10GB.
A 11-es partíciója nem szokott boot flaggel megjelölve lenni, viszont az EFI meg csak esp, nincs boot flag. Én még ilyet nem láttam.
Régebben a PH. nem komálta a nagyobb méretű png-t, csak a jpeget de ez a tendencia megszűnőben van. -
csixy
addikt
válasz
5leteseN #99224 üzenetére
A telepítő live módjában is tudsz indítani egy gpartedet a telepítési célmaghajtót ábrázolván. Ezután nyomsz egy print screen billentyűt és lesz egy ilyesmi képed valahol a /home/user/pictures mappában, ezt a képet kellene betenni ide. A képfeltöltéskor ne felejtsd el bepipálni a konvertálás jpeg formátumra kockát.
-
5leteseN
senior tag
Nem indult el elsőre sem.
Szerintem egyszerűbb a meglévő foltozása helyett újra feltenni az MX-et.
Van neki 8,5GB, +3,5Gb szabad(utolsónak), de az állítólag majd kell az UEFI-s 11-esnek, és van 356MB elsőként valami EFI(-nej írta a Gparted), de nemtom' hogy műxik-e.Ha megadod, hogy mit jelöljek be majd az új(MX) telepítéskor(duál-boot-ost kéne ), akkor úgy nyomom végig majd.
Kért vmi/boot-ot, asszem' EFI-t, de ez utóbbi nem tuti...Rögtön jövök...
-
-
válasz
5leteseN #99221 üzenetére
Nem ismerem az MX-et, nem lehet hogy ez is mindent kipakol(na) az efire csak az kicsi?
Futottam ilyenbe bele, most ha főbelőnek se tudom milyen disztróval, 1GB efit akart volna de mivel W10 volt az első telepítés, az meg csak 100megásat csinált így nem fért bele.
Abba a telepítőbe volt valami opció hogy mégse így csinálja hanem hagyományosan, és így befért a 100megába végül.
Ha ilyesmi a probléma, lehet 2. efit csinálni a lemezen, akárhány gigásat és azt megadni.
Így a 11 teljesen érintetlen marad bár nem szokta egymást zavarni 4-5 os se az efin, ha beleférnek. -
5leteseN
senior tag
válasz
tordaitibi #99220 üzenetére
Az MX UEFI-nek lett teléepítve, A 11-es EFI-s volt, minden egy partíciójában(az EFI-re utaltam).
Bár a 11-es már előtte is "nyikorgott-nyekergett", de az MX-nek ettől függetlenül fel kellett volna mennie.
A BIOS UEFI-s, FAST BOOT és Biztonsági(elqúrós) beállítások nélkülinek lett-van beállítva az MX településekor, ahogy az a "Nagy-Könyvben" meg van írva.Ezek ellenére nagy sajnálatomra saját sem tudta indíthatóan feltenni a friss MX. Utána már minden próbálgattam az cerizás telepítő MX(-Live üzemmódú) Boot-ra vonatkozó lehetőségei közül(újjáépítés, javítás, ...), ezzel akár az is lehet, hogy a friss MX-et elbuktam. Ez viszont nem is érdekes, mert még nem volt "belakva", a helyére lazán mehet egy új telepítésű, duál-boot-os telepítéssel.
A 11-esnek ha csak lehet maradnia kéne, mert 200-300GB letöltések vannak itt-ott, nagyon munka igényes lenne egyesével megkeresgetni, kimásolni. Jobb lenne, ha maradna(a jelenlegi döccenéseivel is) a jelenlegi használható fázisában: MX-Linux-al duál-boot-os SSD a cél.
-
válasz
5leteseN #99219 üzenetére
Hogyafenébe ne tudna Windows10-11-et indtani ha annak normális EFI bootbejegyzése van. Sokszor kipróbáltam már.
MBR-t is tud szerintem indítani de erre nem fogadok mert a környezetemben évek óta csak uefis gépek vannak így nem tudom tesztelni.
Viszont.
Windowst uefibe CSAK akkor tud elstartoltatni ha annak megvan az EFI boot bejegyzése.
Ez nem a supergrub hibája, hanem a Winek a Linuxokkal ellentétbe a bootbejegyzéseket és az indítási paramétereket az EFI-n tárolják, míg a Linuxok a /boot alatt, pl. grub.cfg.
Illetve már ez sem igaz mivel némely disztró kivágja már az efibe a fontos dolgokat és így már azokat se lehet manuálisa indítani így külsőleg ha nincs EFI bejegyzés. -
5leteseN
senior tag
válasz
tompa torma #99217 üzenetére
Az ITT nézett oldalon a "NemMon'hatomKi-11" nincs felsorolva, mint támogatott-észrevehető OP-rendszer, "csak" a 8.1-ig van a lista. Ettől persze még lehet, hogy észleli. Észleli? Tud vele dolgozni?
Még: Asszem' UEFI-s telepítéseim vannak a kérdés tárgyát képező SSD-n. Ez nem gond az SGD2-nekcigam :
Rövidesen gép előtt vagyok, akkor mennek a kért pontosított infók, első menetben emlékezetből ment, azt hittem, hogy a szokásos rövid, pár Grub-menüs lehetőség miatt ennyi elég. Nem, ismét túl optimista voltam, Bocsss!"I'll be back... "
-
válasz
5leteseN #99215 üzenetére
a Grub menünél csak valami *System-et ír ki
Akkor "valami" hiba van. Ezt úgy tudod javítani, hogy elindítod a hogyishívjákot, ami ami majd kijavít "valami"t.Egy pontos üzenetet miért olyan nehéz beírni/lefotózni? A "nem jutok dűlőre" is egy olyan pontos meghatározás volt, hogy abból mindenki megérti mit csináltál vele, mi volt a válasza.
MBR, vagy GPT? Mit csináltál elötte, hogy elromlott?
-
5leteseN
senior tag
MX-Linux alatt javítanám a duál-boot-os SSD-t, ami az insuláskor a Grub menünél csak valami *System-et ír ki egyetlen sorbe, amit 4 mp után meg is próbál elindítani, majd "beleragad" egy fekete képernyővel. Asszem' az "Alt+Ctrl+Del" működik(esküt nem tettem rá, most nem vagyok előtte).
A "ceruzáról" ráindított MX alatti boot-javítóval nem jutok dűlőre vele, de lehet, hogy ott a harmatos-szerény tudásom a limit.
Ha nagyon kell, akkor a friss MX törölhető, a muzeális másiknak (2. éves "NemMondhatomKi-11) maradnia kéne.
Mit kellene tenni?
...
+
-
Necronom
senior tag
válasz
tordaitibi #99209 üzenetére
koszi, megyek
-
lck
senior tag
[Solus 4.6] A (számomra) legbarátibb linux disztró új ISO-kkal frissült !
-
tusi_
addikt
Hogy tudok androidos telefont parositani Minttel?
Amikor be kene adnom a parositasi kodot, akkor sehol nem tudom megadni Linuxon. telefon varja a megerositest, de nem jon -
válasz
Necronom #99206 üzenetére
Gyere át az Android szakmai topikba.
Hardveresen, a gombbal kikapcsolni ki tudod?
Ha igeb, bekapcs. gomb +hangerő le vagy fel, vagy hosszan nyomva, ez telefonfüggő, a gombokra reagál?Ha igen, telefonfüggő hogy milyen kombináció, be kéne tudni lépned recovery módba ahol lehetséges egy factory reset, alaphelyzetbe állítás.
Ha ez sem segít, vagy már ekkor is önálló életet él a tapipad akkor a kolléga által felvázolt hardveres probléma áll fennt. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
-
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Necronom #99203 üzenetére
Nincs ilyen program, ugyanazok a lehetőségeid vannak, mint Windows alatt. ADB-n rá tudsz menni a telóra terminálból, ha korábban engedélyezted ezt a fajta hozzáférést. Esetleg találhatsz még teló, illetve SOC specifikus célprogramot, de azt szinte biztosan Windows alá lesz és ez ügyben a teló topicjában kérdezz utána.
moleculez: pedig a megmihálylott az gyakori kifejezés mindenféle kivitelezői szakmában.
-
Necronom
senior tag
Sziasztok,
Megmihalylott az androidos mobilom...keresek Linuxra olyan progit, amivel USB-n alaphelyzetbe tudom allitani
(a telon nem tudom megcsinalni, mert magatol indulgatnak rajta az appok, egyszeruen nem ferek hozza) -
Köszönöm mindenkinek a hozzászólását.
Sikerült ezek által megoldanom.
[link] -
válasz
Sanyi.mTs #99200 üzenetére
Veracrypt.
Vagy mivel úgy tudom a Linuxok nemrég óta kezelik a Bitlocker titkosítást, az is jó.De ha keresztplatformos, rendszerfüggetlen megoldás kell akkor a Vera.
Nálam is ilyen egy hordozható kis táram, Androidos telefonom is tudja kezelni.
Ha a Veracrypt-et portable és appimage változatban elhelyezed a titkosítandó lemez 1 külön kis szabadon hozzáférhető partícióján, akkor bármilyen linuxos wines pc-n működik, nem is kell a gazdagépen telepítve lennie a Verának.Vagy nagyon sok lemez gyártó cégnek van erre saját megoldása hardver szinten. Bedugod a lemezt, kéri a passwordot és feloldja-visszazárja.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Milyen házat vegyek?
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Ingatlanos topic!
- Anglia - élmények, tapasztalatok
- PROHARDVER! feedback: bugok, problémák, ötletek
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Macron betiltatná az EU-ban a közösségi médiát a 15 év alattiaknak
- Milyen videókártyát?
- TCL LCD és LED TV-k
- Reklámblokkolók topikja
- További aktív témák...
- Honor Pad X8a 64GB Wifi,1 év Garancia
- Giant Talon 0 Sport - Hardtail Mountain Bike
- Új és régi konzolok Okosítása/Softmodoloása, és Szoftveres szintű javítása - RÉSZLETEK A LEÍRÁSBAN
- AZONNALI SZÁLLÍTÁS Eredeti Microsoft Office 2019 Professional Plus
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7800X3D 32/64GB RAM RTX 5080 16GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest