- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- bambano: Bambanő háza tája
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sh4d0w: Netflix? Ugyan, VW előfizetés!
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Fire/SOUL/CD: INGYENES Clone és Backup-Restore alkalmazások tesztje [2024]
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- perge666: Anbernic kézikonzolok
-
LOGOUT
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
TigerCat #99895 üzenetére
Szia,
Hasonló TP-Linkes stickem van. Ezt telepítsd fel valahogyan (pl. vezetékes netről): firmware-atheros. Azaz terminál megnyit:
sudo apt update && sudo apt upgrade -y
sudo apt install firmware-atheros -yA lényeg, hogy Atheros chipsetesek ezek a kis cuccok, az ahhoz szükséges firmware hiányzik nekik.
-
Crvsh3R
senior tag
válasz
Freeman007 #99894 üzenetére
-
Sziasztok!
Adott egy Ubuntuval telepített gép, amelyet vezeték-nélküli hálózatra szeretnénk kapcsolni. Jelenleg nincs USB-s adapter hozzá, azonban amelyekkel próbáltam (egy pici nano méretű és egy antennás TP-Link voltak a tesztalanyok), azokkal nem működött. Tudnátok ajánlani valamilyen USB WiFi adaptert, amelyekkel nem lesz gond a vezeték-nélküli csatlakozás?
Köszi!
-
urandom0
senior tag
válasz
Freeman007 #99891 üzenetére
KDE Wayland alatt van egy minimális támogatás a plusz egérgombokhoz, az egérbeállítások között nézz körül, lehet, hogy az is elég.
-
válasz
Freeman007 #99891 üzenetére
A Piper GTK alá lett megírva, szóval lehet érdemesebb lenne Flathubon megnézni, hogy ott fent van-e?
-
cigam
titán
Nem egy ördöngősség. Vannak a distro/felülethez tartozó beállító programok, de léteznek dedikált egérbeállításokat kezelő programok is: Input Remapper, Solaar, ...
Freeman007
Általában a nagyobb gyártók termékeinek támogatásával nincs gond. Válaszd ki a neked tetsző modell-t, és a konkrét model Linux támogatottságára már Te is rá tudsz keresni. -
válasz
Freeman007 #99888 üzenetére
Sajnos ebben nem tudok segíteni, ilyen egerem még nem volt. Elvileg van egy Piper nevű csomag, amivel meg lehet oldani a programozást, de nem merek rá mondani semmit. Körül kellene járni a témát jobban.
Melyik disztribúciót használod, illetve milyen asztali környezettel? -
Lehet, hogy driverre nincs szükség, de a gombok beprogramozása az már érdekes dolog lehet, ami viszont valószínűleg csak Windows alá elérhető szoftverekkel oldható meg.
Freeman007: járd körül a témát, mielőtt megveszed, hogy egyáltalán Linux alatt a 6+ gombbal mit tudsz csinálni.
-
cigam
titán
válasz
Freeman007 #99885 üzenetére
Driverrel? Eddig csak olyat láttam, amit rádugok a gépre, és működik. Linux alatt sincs szükség driverre az egér használatához.
-
Freeman007
senior tag
Sziasztok.
Kicsit off téma, de némiképp illik ide...
Egeret keresek linux driverrel - bárkinek bármi tipp? ... akár privátban is, hogy ne offoljuk szét a topikot.Drótos, palm/fingertip, 19cm tenyér, 6+ gombos.
A milyen egeret vegyek topikban kérdeztem - nem volt érdemi reakció - feltételezem a linux miatt.Köszi előre is az infókat.
-
válasz
Remus389 #99881 üzenetére
Régi játékokat én GoG-on vettem eddig, hozzájuk pedig szerintem a legjobb indító a Heroic Games Launcher. Flathubon fent van a gyártó által hitelesített csomag én azt használom MX Linux alatt. Szerintem a Lutrisnál jobb és sokkal kényelmesebb, felhasználóbarátabb a felülete. Azt is ki tudod választani adott játék telepítésénél, hogy a Windowsos vagy a Linuxos verziót telepítse fel. Ha éppen használsz valami csak Windowsra elérhető modot (pl. Skyrim, Fallout 4 esetén ez érdekes lehet), akkor már könnyítettél a helyzeteden. Érdemes beállítani a Wine könyvtáraknál a legutóbbi Wine-GE (GloriousEggroll) verziót, azzal szépen fut minden.
GoG-on pedig szerintem a Settlers játékok is fent vannak.
-
urandom0
senior tag
válasz
CsengődiGeri #99877 üzenetére
Elég nagy különbségek vannak az asztali környezetek között.
Az Xfce-ben (nem Xface) például nincs kompozitor, így a video tearinget magadnak kell megoldani valahogy (több módszer is van rá), bár elméletileg hamarosan áttér az Xfce is Waylandre.
Az asztali környezethez tartozó programok terén is vannak nagy különbségek, az Xfce képnézegetője, a Ristretto elég butácska, képmegjelenítésen kívül gyakorlatilag nem tud mást, a KDE-féle Gwenview-ban viszont vannak szerkesztési lehetőségek (átméretezés, forgatás, stb.).
A fájlkezelőjük is más, Xfce-ben a Thunar az alapértelmezett, KDE-ben a Dolphin, Gnome-ban a Nautilus. A Thunar egyszerű, mint a százas szög, de használható. A Dolphin elég jól bővíthető, gyárilag vannak benne olyasmik, amik Thunarban nincsenek. A Nautilus kb. a kettő között áll. KDE-ben és Gnome-ban van például rendszerszintű fájlindexelő-kereső, Xfce alatt nincs.
Kifejezetten Xfce-hez tervezett levelezőprogram például nincs, KDE-hez ott a KMail, Gnome-hoz az Evolution vagy a Geary. De a KMail és az Evolution is egy programcsomag része, amik amolyan komplett személyes adatkezelők, van bennünk naptár, todos, notes, stb.
Gnome-hoz és KDE-hez is van saját szoftveráruház, Xfce-hez és Mate-hez nincs.Én a Mate-ről nem nagyon tudok nyilatkozni, nem sokat használtam, de tudásban nagyjából egy szinten van az Xfce-vel (az Xfce talán valamivel többet tud).
Kifejezetten Xfce-hez tartozó appokból ennyi van: https://www.xfce.org/projects
Gnome-hoz tervezettből ennyi: https://apps.gnome.org/hu/
KDE-hez tervezettből ennyi: https://apps.kde.org/hu/
KDE-nek vannak a legösszetettebb programjai, a Gnome appjai egyszerűbbek, Xfce-hez pedig csak néhány alapvető alkalmazás van.Sebességben, memóriahasználatban is vannak különbségek. Mate és Xfce nagyon alacsony erőforrásigényű, a KDE már nagyobb, és a Gnome a legnagyobb, de mindegyik teljesen jól megy régebbi vason is.
-
urandom0
senior tag
válasz
Remus389 #99881 üzenetére
meg a Settlers sorozat de az nincs Linuxra
De van helyette Widelands.
-
Remus389
veterán
válasz
moleculez #99880 üzenetére
Age of Empires II
Hú de régiEszembe jutott még a Civilization sorozat (meg a Settlers sorozat de az nincs Linuxra), jó egyik kicsit más stílus, kicsit komplexebb, de az is jó. Valahogy nemigazán élveztem a counter strike-ot ezen a gépen, nemigazán kényelmes ezen, hiába fut folyékonyan. Valami lassúbb tempójú játék passzolna jobban ehhez a laptophoz.
Úgy látom a Steam-en, hogy hivatalosan is megy linuxon a Civilization. Látok Windows, Apple-ös de szerintem Linux jelzést is.
Itt a kérdés már csak a verzió lenne, ha a laptop 2010-es, akkor a Civ 5 biztos jól futna, a Civ 6 lehet már nem biztos. A videokártya az asztali HD 4870-el (vagy gtx 260) van nagyjából egy szinten [link] , pláne ha belekalkuláljuk hogy nem standard Full HD hanem csak 1440*900-zas a felbontás, ami javítja a videókártya teljesítményét. Igaz a CPU gyengébb, de az nem biztos hogy számít. Valahogy így futna a Civ 5 a laptopon -
Warton
őstag
válasz
Erőforrást tekintve szerintem tökmindegy. Használhatóság szempontjából a cinimini és a kde jó, a mátét nem ismerem, az xfce-ről nincs jó véleményem, nem annyira felhasználóbarát új felhasználóknak.
Új felhasználónak az első kettő közül javasolnék kipróbálásra.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Az asztali környezettel együtt érkező szoftverek miatt különböznek ennyire a telepítő méretek. Pl. egy xfce környezet az egy egyszerűbb környezet gyengébb gépekre, míg egy KDE ennek az ellenkezője, és itt különbség van az asztali környezet nyújtotta szolgáltatásokban is.
De az még disztrónként is eltér, hogy mit tartalmaznak alapból, aztán meg azt telepíthetsz vagy törölhetsz, amit szeretnél közülük.4GB ram mellett mindegy, melyiket választod. Azt javaslom, hogy nézz meg egy disztrót aminél van mindenféle környezet, próbáld ki őket mondjuk virtualbox alá telepítve, vagy live módban pendriveról és amelyik jobban kézre áll, azt használd utána.
-
CsengődiGeri
tag
Nagyon láma kérdés lesz úgy hogy ne haragudjatok érte.
A cinnamon, a kde, a mate és az xface között csak grafikailag van különbség? Tudom a memória használat is változik de a youtubon levő filmek szerint akkora különbséget nem látok ha legalább 4 GB RAM van a gépben. 2,14 - 2,28 - 1,9 GB. Viszont a telepítő ISO-k már jóval nagyobb eltérést mutatnak akár 200 MB különbség is van közöttük. Ezért merült fel bennem melyiket érdemes telepíteni. Ha csak a grafika különbözik akkor csak az ízléstől függ de ha egyéb a használatot könnyítő vagy nehezítő változás van köztük akkor már nem mindegy a dolog. A cikkekben leírásokban csak a grafikai különbségeket említik de a belbecset érintő különbségekről egy szót sem írnak. Valaki el tudna igazítani ebben az ügyben? Ja még valami, sebességben is van különbség a különböző verziók között vagy az egy adott vason már egykutya? -
Remus389
veterán
válasz
CPT.Pirk #99874 üzenetére
Tudom hogy nincs olyan jó hírük a Vega kártyáknak, de nekem Asus Strix Vega64 OC-m van, netezésnél leállnak a ventilátorjai (tehát zéró decibel és minimális fogyasztás) de játék alatt sem hangos (ha játszol fejhallgatóval nem is igazán hallani) és igen jó teljesítményű. Nem is volt drága.
Neked szerintem a gagyi referencia verzió lehetett.
Full HD 60Hz-en elboldogul a ME Andromedá-val és a Witcher 3-al is, a legmagasabb grafikai beállításokkal.
Nem kívánom lecserélni ezt a pompás darabot.
Igaz lehet befűti a házat hiszen nem kifelé fúj, de vannak házventijeim, amik begyorsulnak ilyen esetben és kilapátolják a hőt
[link] -
Remus389
veterán
válasz
CPT.Pirk #99871 üzenetére
A Supreme Commander-t igen.
De csak brahiból játszottam néhány percet, nem gondoltam komolyan ezt a játék dolgot, arra úgyis ott a windows-os desktop Vega64 videokártyával (de az máshol van amúgy). Ma már az se egy nagy szám, de a ME Andromédát és Witcher 3-at azért elbírja. Még a végén kigyullad a 14 éves laptop ha megküldöm valami durva játékkalA youtube legyen folyamatos és ne darabos (meg a filmek).
Ez teljesült és az egyéb igényeim is teljesültek (például jobban spórol a RAM-mal, van google chrome...stb): megérte áttérni a laptop esetén a Linuxra. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Remus389 #99870 üzenetére
Az ME Andromeda az megy Linux alatt, de Quality of life modok nélkül elég nehézkes a játék, azokat viszont nem tudod Linux alól feltenni mert az ehhez kellő progi nem Linux kompatibilis. A többi ME játék viszont moddolható Linux alól is.
Stratégiai játéknak javaslom a SpringRTS-t, ha ismered a régi Total Annihilationst illetve Supreme Commandert.
-
Remus389
veterán
Kicsit kipróbáltam a játékot, felraktam a steam-et, a counter strike és counter strike condition zero elég szépen fut. Teljesen folyamatos, és a gép ventilátorja se üvölt, szinte meg se kottyan neki. Mondjuk ez nem olyan meglepő hisz 1999-es játék, a laptop pedig 2010-es.
A counter strike source-nál valami nem stimmel a menü-ben, valamelyst reagál, de nemigen tudok menüpontot kiválasztani, így ezt nem tudtam elindítani.
Még letölthetem a counter strike 2-t, de az 44 GB, így azt nem ma lesz.
A Witcher 3 és a Mass Effect Andromeda van még megvásárolva, de egyrészt az for Windows, másrészt nem éppen a Mobility Radeon HD 5870-nek találták ki.
Ezekre ott a desktop Vega64-em.
Még valami jóféle stratégiai játékot bírna el jól a gép.
Civilization? Red Alert? Starcraft? -
Remus389
veterán
válasz
peterattila #99867 üzenetére
Itt ugye?
-
válasz
Remus389 #99866 üzenetére
Ha valamelyik tükör nem lesz jó, akkor a frissítés megszakad és felugrik egy kis ablak, abban látni fogod, hogy inaktív a használt tároló, ritkán előford ez. Ilyenkor is ugyanúgy lefuttatsz egy tükörfrissítést és váltasz másikra!
sources.list szerkesztését még csak Debiannál csináltam, de ha terminalban megnézed a
cat /etc/apt/sources.list/official-package-repositories.list
parancs kimenetét és ott van az inaktív sor, azt kitörölheted onnan.kb ugyanez a parancs:
sudo nano /etc/apt/sources.list/official-package-repositories.list
Kitörlöd, mentesz, frissítesz.
Debiannál érdemes a kikommentelést használni, mert ott van olyan, hogy egy adott tárolóban lévó fájlt akarsz telepíteni, de később nem szeretnéd, hogy abból a tárolóból frissüljön a rendszer. Mint-nél ez nem jellemző, talán a Debian alapú LMDE-nél...
-
moleculez
veterán
válasz
King Unique #99857 üzenetére
woeusb-vel írva elindult
-
válasz
Remus389 #99859 üzenetére
Már a telepítés utáni első bootkor felajánlja a rendszer a tükrök cseréjét, mindenképpen csináld meg, ne az USA szerverről frissíts, ami a default. A tükörtallózó sebesség alapján sorrendbe teszi a közelebbi lokációban lévő tükröket, egyszerű lesz kiválasztani, de mindkét tükörnél csináld meg a cserét!
-
-
Remus389
veterán
Sziasztok, teljesen update-eltem a Linux Mint-et, de ha rányomok a refresh-re feltűnt hogy egy fájl-t sehogy se akar letölteni, pedig többször próbáltam.
Semmi zavart nem tapasztaltam emiatt, csak furcsállom.
Mi lehet a megoldás, váltsak szervert? És ha igen melyiket?
(125%-os nagyításon van és szokás szerintem ott a RAM használat is)A másik kérdésem a Transmission nevű programmal kapcsolatos, meg lehet oldani hogy ne a tálcán foglalja a helyet, hanem fusson, de minimalizálódva?
-
King Unique
titán
válasz
King Unique #99857 üzenetére
Ja, meg nyilván a felcsatolt ISO tartalmát kell a pendrive-ra másolni a fájlkezelős másolásnál, nem magát az ISO-fájlt 1:1-ben, az utóbbi max. a Ventoy és társai módszereknél opció.
-
King Unique
titán
válasz
moleculez #99856 üzenetére
"filekezelőben felpattintom az NTFS pendrivera az nem hozott eredményt"
Pedig kellett volna, ha pl. UEFI-s telepítés a cél és annál támogatja a BIOS/UEFI az NTFS fájlrendszerű telepítési adathordozóról a bootolást. Ha nem ment és nem user error miatt, akkor vagy nem támogatja és csak FAT16/32 fájlrendszert támogat UEFI módban, vagy nem UEFI-s bootolás hanem Legacy (CSM) szerinti, ahol ilyenkor aktívvá (boot flag) kell tenni még a pendrive-on lévő partíciót (csak Legacy bootoláshoz).
Egyébként azt sem ártott volna leírni, hogy most Legacy (CSM) vagy UEFI szerinti telepítés a cél, melyik van jelenleg beállítva a BIOS/UEFI menüben, ha UEFI akkor bekapcsolt / kikapcsolt Secure Boot (a Fedora rendesen támogatja a bekapcsolt Secure Boot melletti bootolást és telepítést is) mellett, stb.
A 64 bites ISO meg kb. alap, de ha netán 32 bites Windows ISO lett letöltve, akkor az alapesetben csak Legacy (CSM) szerinti telepítéshez használható, ellenben UEFI-shez nem. -
moleculez
veterán
válasz
King Unique #99855 üzenetére
Telepítő az MS hivatalos ISO
Hardware nincs használom rendszeresen a pendriveot.
Ventoy azért került elő mert az hogy filekezelőben felpattintom az NTFS pendrivera az nem hozott eredményt. A célgépen is Fedora van amúgy mint egyedüli install. -
King Unique
titán
válasz
moleculez #99854 üzenetére
Elolvastad egyáltalán a linkelt útmutatókat?
• A legegyszerűbb nyilván pl. a fájlkezelőben vagy terminálban felcsatolni az ISO-fájlt és a tartalmat 1:1-ben rámásolni a FAT32 / NTFS fájlrendszerre formázott pendrive-ra.
• Ha UEFI-s bootolás és telepítés a cél (Windows Boot Manager UEFI-nél van), akkor a FAT32 a standard [amihez darabolni kell a standard (nem MCT-s) ISO-t a 4+ GB-os
install.wim
fájl miatt, lásd a linkelt bejegyzésben] de ha támogatja az alaplap, annál az UEFI az NTFS-t, akkor mehet NTFS-re formázott pendrive-ról is és akkor nem kell darabolni.• A Ventoy UEFI-s bootoláshoz és telepítéshez pont nem a legjobb, mert a Secure Boot támogatást is külön kell bekapcsolni , de a "Verifying shim SBAT data failed" miatt úgyis elhasal, mert még nem javították.
• Hardverhiba nincsen, a telepítéshez használt pendrive, célmeghajtó (pl. SSD), RAM-ok, stb. oké? A Windows ISO is, megfelelő forrásból lett letöltve?
• AZ sem teljesen világos, hogy most "szűz" PC-re menne a telepítés, amin nincsen semmilyen OS, vagy már van rajta Windows és a lenne újratelepítve, utóbbi esetben azé vagy a telepítőé a hibaüzenet.
-
moleculez
veterán
Ventoy tűnik a legegyszerűbbnek, ráhúzom azt a tetves iso-t aztán ennyi
-
-
King Unique
titán
-
-
moleculez
veterán
Srácok az ideg szétvet már, egész nap egy tetves Windows iso bol probalok telepitot kesziteni, es nem megy, egyszeruen nem bootol usb-ről , mi a tuti modszer? Probaltam Etchert, Ventoyt meg 3 kulonbozo iso-t
-
-
urandom0
senior tag
válasz
peterattila #99846 üzenetére
Logokat tudsz ilyenkor nézegetni. dmesg, journalctl, ha legközelebb fagy, jegyezd meg az időpontot, és nézd vissza journal-ban, mi történik olyankor. A driverek biztos, hogy lementek, nem maradt fel semmi? Lehet, hogy érdemes lenni blacklistelni az nvidia driverét.
-
peterattila
aktív tag
Pici problémám van a Fedórával. Telepítéskor nvidia kártya volt a gépben, gyári meghajtóval minden jó volt. Viszont verzió frissítéskor ebből gondok lehetnek (erről olvastam), ezen felbuzdulva driverek le, nvidia kártya ki a gépből. Marad a hd530 (I3-6100 cpu), alapból ugye támogatva van. Viszont azóta véletlen időközönként merevre fagy
. Ebben tudtok segíteni hogy merre induljak?
-
válasz
tordaitibi #99843 üzenetére
Na igen, eszembe is jutottál erről a rühelli a Linuxot megállapításról, viszont Te saját magad erőltetted eléggé gyagya módon régebben mindenféle repüljpáva ketyerékre nem Linuxra való ezeréves appok felerőltetését! Azért az nem ugyanaz, mint a fórumtárs esete: -nem az én döntésem volt hogy linuxra húzzak fel egy sql-t a főnököm kérte, passzolta le nekem.
Ebben azért nagy nehezen egyetérthetnénk!
Ráadásul a kitartásod, bár felfoghatatlan a miértje, de példaértékű mégis! A végére már egész hasznos ötleteid is voltak, vannak.
Ha a kolléga felszenvedi azt a programot és a főnöke passzolja neki a konfigolását is, akkor mi van? Most akkor a kezdő nokedlik topikja ez vagy Linuxos IT support topik? Na ugye?
-
válasz
ubyegon2 #99842 üzenetére
Lehet rühelli a Linuxot, te tudod a legjobban én is hogy utáltam, minden nap szidtam. Még blogokat is írtam róla
Aztán lám a fekete bárány jó útra tért és évek óta alig nyekergek, itt a topikba is azért vagyok hogy néha beszólogassak.
Persze nem ezért, hanem azért ha van nálam is csekélyebb tudású linuxos, amit tudok segítek. -
válasz
tordaitibi #99838 üzenetére
Az tekinthető abszolút kezdőnek, akit a munkájával kapcsolatban a főnöke megbíz Debianon adatbáziskezelő sw telepítésével?
Valószínűleg IT vonalon dolgozik a fórumtárs és így munkakörébe vág a téma. Ha sikerül felraknia, akkor gondolod nem neki kell bekonfigolnia is?
Ez a topik azoknak szól, akik szeretnének Linuxot használni. A kérdező láthatóan rühelli a Linuxot. Fut a kérdés a Haladó topikban is amúgy...
-
cigam
titán
válasz
gyuri860213 #99833 üzenetére
Szerintem is fogadd meg uby tanácsát. Nem elég futtatni egy telepítőt, nem elég elindítani, azt tudni kell használni, felkonfigurálni.
Plusz egy kis olvasni való: [link]tordaitibi
Pont ez a baj, hogy nem egyszerűen telepítette az adott distro csomagtárolójából, ahogy te is mutattad, hogy "csak egy telepítő parancs", hanem külső forrásból akarta feltenni, és a függőségek miatt beakadt. -
válasz
I02S3F #99839 üzenetére
Oké dehát akkor is csak egy szimpla szoftvertelepítés, mégha esetleg csak terminálból is megy.
Nem volt még sose dolgom szervergéppel de valószínűsítem hogy azon is a telepítés úgy működik mint bármi cli alatt.
Például, csak illusztráció, azért nem mysql vagy mariadb mert ez egy 18.04 amire lassan már semmi szoftver nincs.tibi@TibiXubuntu:~$ sudo apt install remmina
Csomaglisták olvasása... Kész
Függőségi fa építése
Állapotinformációk olvasása... Kész
A következő további csomagok lesznek telepítve:
libavahi-ui-gtk3-0 libfreerdp-client2-2 libfreerdp2-2 libwinpr2-2
remmina-common remmina-plugin-rdp remmina-plugin-secret remmina-plugin-vnc
Javasolt csomagok:
freerdp2-x11 remmina-plugin-exec remmina-plugin-nx remmina-plugin-spice
remmina-plugin-telepathy remmina-plugin-xdmcp
Az alábbi ÚJ csomagok lesznek telepítve:
libavahi-ui-gtk3-0 libfreerdp-client2-2 libfreerdp2-2 libwinpr2-2 remmina
remmina-common remmina-plugin-rdp remmina-plugin-secret remmina-plugin-vnc
0 frissített, 9 újonnan telepített, 0 eltávolítandó és 0 nem frissített.
Letöltendő adatmennyiség: 1.360 kB.
A művelet után 5.183 kB lemezterület kerül felhasználásra.
Folytatni akarja? [I/n]
Várjál, dehogynem,csak kis gépészkedés, a stable, és máris lenne mysql a gépemen
tibi@TibiXubuntu:~$ sudo snap install mysql-server
error: snap "mysql-server" is not available on latest/stable but is available to
install on the following tracks:
8.0/stable snap install --channel=8.0 mysql-server
-
I02S3F
addikt
válasz
tordaitibi #99838 üzenetére
Oké, app telepítés, app telepítés, de szervernek lesz szánva.
-
válasz
ubyegon2 #99836 üzenetére
Azért ez így nem.
Ő tényleg abszolút kezdőnek tekinthető és egy szoftver telepítése nem hinném hogy ne illene ebbe a topikba.
A mysql se más mint egy adatbázis kezelő szoftver, az egy dolog hogy telepítés után a konfigolása az egy istencsapása de az már akkor az ő dolga vagy keres szaktopikot.
Én azért nem tudok segíteni mert mysql-t meg a kistesóját a mariadb-t már konfigolgattam de az összes szentet leszedtem közbe az égről
Deviszont ahhoz tök vagyok hogy a kolléga melyik disztróra milyen kiadásra verzióra miféle anyámtyúkjára honnan miképpen tudná feltelepíteni.
Mondom én ismét hogy igen szép-szép az 1125 féle Linux, azokon belül 2231 verzió meg bookworm meg stable meg testing vagy mi a csuda és még 100 variáció.
A kollégának igazat kell abban adnom hogy Winen ez még mindig pár kattintás minden ppa, verzió, disztrólekérdezés, hajtépés és terminálozás nélkül.
és a mariadb Winen hozza magával a guiját is, ezt elfelejtettem mondaniAmivel igen leegyszerűsödik a konfigolása.
gyuri860213
ha már fennt van a mariadb, ami gyakorlatilag egy mysql fork,
szinte azonos funkcionalitással, és eléggé átjárható is a két szoftver,
lehet meg is vagy feladattal. -
urandom0
senior tag
válasz
Én nem a megszólított vagyok, de azt el tudom mondani, hogy évek óta nincs már MySQL a Linuxokban, mind átálltak MariaDB-re, licenszelési okokból. Nyugodtan használd ezt, a MySQL-t csak külső forrásból tudod telepíteni.
-
válasz
Szerintem köszönd meg a főnöködnek a beléd vetett bizalmat!
Amúgy sem Kezdő topikba valók ezek az adatbáziskezelős dolgok, főleg nem akkor, ha valaki kényszerből csinálná.
plusz még itt an ez is...
-
cigam
titán
válasz
gyuri860213 #99829 üzenetére
Már írtam. Linux esetén nem meglátok egy programot, letöltöm, és telepítem módszer dívik. Alapból mindent a tárolóból telepítesz, és csak ha ott nem találod a megoldást, akkor nézel körül.
Arról már nem is beszélve, ha valami új, és nem értek hozzák, előbb 2x is rákérdezek, hogy Linux alatt hogyan működik.A bookworm libssl3-at használ, ezért nem találja.
Kierőszakolva telepíthető, de nem tudom mennyire tesz jót a rendszer integritásának:
wget http://security.debian.org/debian-security/pool/updates/main/o/openssl/libssl1.1_1.1.1w-0+deb11u2_amd64.deb
sudo dpkg -i libssl1.1_1.1.1w-0+deb11u2_amd64.deb
sudo apt-get -f installA nevéből arra tippelek, hogy ez a csomag Debian11-hez készült, nem biztos hogy jó ötlet feltenni egy Debian12-re.
A másik lehetőség, pedig az, hogy eltávolítod a már telepített "repo" csomagot:
sudo apt remove ./mysql-apt-config_0.8.30-1_all.debCsak nem a VBÜ-nél dolgozol?
-
válasz
gyuri860213 #99829 üzenetére
Akkor a Windowsnál kell maradni! Hogy lehet ilyet ide h.nyni?
-
gyuri860213
tag
nem tudom miért nem volt elég annyi , én követtem a leírást, de most akkor hogy tudom ehlyrehozni hogy a megfelelő tárolóból töltse a csomagot? nincs valami basic leírás ami fixen jó? miért van ez így túlbonyolítva? windows esetén látod mit töltesz és raksz fel, itt megy a szopás.
-
cigam
titán
válasz
gyuri860213 #99825 üzenetére
Nos, hogy mellékelted a leírást, már érthető. Ne a készítőjétől töltsd le/telepítsd, hanem amit a rendszer magával hoz.
Linux-ok esetén nem a külső (gyártó) által összerakott csomagot használjuk, hanem ami az adott distro csomagtárolójában elérhető.
Pl. azért, mert az le van tesztelve, és ahhoz a verzióhoz passzoló összes többi csomag is rendelkezésre áll.
Szóval miért nem volt elég ennyi:
sudo apt install mysql-serverHa ragaszkodsz a frissebb kiadáshoz akkor kövesd az ott leírtakat.
Hozzáadtad az új csomagtárolót a leírásnak megfelelően, vagy csak bemásoltad a parancsokat? -
gyuri860213
tag
Debian 12 , bookworm.
Pontosan milyen rendszerre telepíted, és miért unstable distror-n szeretnéd használni?"
Azt sem tudom mit kérdezelnem tudtam hogy azon szeretném használni, nem akartam ott használni mivel nem is tudom mi az. a lényeg, hogy mit csináljak h jó legyen?
Ezt a telepítési leírást követtem, ennyit tudok mondani:
https://www.linuxcloudvps.com/blog/how-to-install-mysql-on-debian-12/ -
moleculez
veterán
Van több 100 dj mix cd-n, dvd-n, elkezdtem felmásolni a gépre. Ilyen 1-2MB/s sebességgel haladnak fel, az normális?! Noname USB külső meghajtó amúgy, de azért ez elég karcsú nem? Vagy van valami usb tool amit hozzá kéne csapnom?
-
cigam
titán
válasz
gyuri860213 #99819 üzenetére
Olvasd el még1x mit ír, ráadásul magyarul:
"Néhány csomagot nem lehetett telepíteni. Ez azt jelentheti, hogy
egy lehetetlen állapotot kért, vagy ha az unstable disztribúciót
használja, akkor néhány igényelt csomag még nem készült el vagy ki
lett mozdítva az Incoming-ból."Pontosan milyen rendszerre telepíted, és miért unstable distror-n szeretnéd használni?
-
Rimuru
veterán
válasz
tordaitibi #99820 üzenetére
Nem netinstall kell, csak az expert modot kell kivalasztani a boot menuben (legalabbis debian alatt).
-
Valami rémlik hogy neked a Debian netinstall kell.
Kb. 1 éve sportoltam vele és mintha minden összetevője kiválasztható vagy ignorálható lenne.
Van CLI install Linux is de ebben még butább vagyok mivel életembe nem használtam gui nélküli os-t.
Lehet tévedek, akkor más majd segít. -
gyuri860213
tag
SZiasztok
szereték felrakni egy mysql szervert debian 12-re(booworm) és az alábbi hibát kaptam.
ide töltöttem fel, mit kellene csinálni? tök kezdő vagyok.
https://justpaste.it/i2f8c
A telepítési lépéseket innen követtem. -
Petya XT
senior tag
Nem próbálod meg több disztróval, LIVE-ként? Hogy mégis hol lehet a kutya elásva? Meg úgy általában...minden disztró így kezeli, vagy csak az általad használt. Volt az ismeretségi körömben ilyen gép, erre a hibára nem panaszkodtak, egy mezei Ubi volt fent. Acer Nitro, Ryzen lapos.
-
nap
addikt
Sziasztok!
Virtualboxban futatható, kisméretű parancssoros linuxra lenne szükségem, ahol telepítéskor én mondhatom meg, milyen összetevőket telepítsen.
Pár éve ezzel nem volt gond, de most nem kérdez semmit, csak felpakol mindent, szerverestől, Gnome-ostól, KDE-stől, bármelyik disztróval is próbálkoztam.
Mi lehet a megoldás?
Köszi! -
Petya XT
senior tag
válasz
Remus389 #99812 üzenetére
Nem nagyon szoktam kilépni én sem kilépni a 4 GB-ból, bár volt rá példa. Látom, hogy van swap, majd pakolgatja oda a dolgait, ha kevés lenne a fizikai RAM.
Inkább a tűzfal fontosabb, azt szerintem érdemes bekapcsolni. Vírusirtó már nehezebb kérdés, van ilyen-olyan vélemény is, én alkalmanként lefuttatom. Általánosságban, ha nincs Wine, nem telepítesz külső csomagokat, kicsi az esélye, hogy baj legyen.
sudo apt update
sudo apt install clamav
sudo clamscan -r /
A freshclam szolgáltatást felveszi, indításkor frissíti az adatbázist.
A másik, ezt én jobban szeretem, a Kaspersky Rescue Disk(erről is megoszlanak a vélemények), letöltöd az ISO-t, pendrive-ra ki, egyszerűbb és univerzális, mert nem csak a rendszeren tudod használni. Bár most már van a rendszerre letölthető verzió is belőle.
-
tusi_
addikt
Sracok, lehet feature requestet allitani vkinek vhol?
Bosszant ez a billentyuzet tema, jo lenne ha kijavitanak.
Lehajtom a laptop fedelet es a bill nem kapcsol ki, illetve nem mukodnek a billenytyu backlight vezerlo gombok. Hang, fenyero blabla mukodik, csak a backlight funkciok nem.
Win 10 alatt ment, tehat nem hw hiba. -
Remus389
veterán
válasz
Petya XT #99811 üzenetére
Ma hajnalban (szándékom ellenére) korán felébredtem és unaloműzés gyanánt teljesen leirtottam a Windows 10 maradványait, újraraktam az egész gépet. Most így néz ki a Disks és érdekességképpen a RAM használatot is mellékelem, ennyi megnyitott tab-bal és programmal. Simán el lehet lenni 4 gigával is szerintem, ha nem viszed túlzásba.
A kérdésem: a vírusokkal mi a helyzet? Kell-e vírusirtó vagy csak ajánlott? -
Petya XT
senior tag
válasz
Remus389 #99810 üzenetére
A yt-dlp egyszerűbb, de én is a 4K-t szoktam használni.
iTunes....most elgondolkodtam, mert kinézetre sem stimmel, mint ami nekem volt fent( Windows Store), ez az opció meg pláne nem volt benne. Hát....meg sem fordult volna a fejemben, hogy külön az alkalmazáson belül kellett volna hozzáadni a fájlt, köszi az infót. Holnap nekiesek még1x akkor. 2014 környékén volt utoljára iPhone-om, azóta...hát egyszerűbb nem lett.
Ezt a képet elrakom, ha nem baj.
-
Remus389
veterán
válasz
Petya XT #99809 üzenetére
Igen, bár nálam a VLC nem jól működött valamiért, hiába volt bemásolva a zenei videó, és zene mappámból a cucc, a VLC egyiket sem látta, csak az AppleTV, és a Music, vagy mi a bánat app.... Nem is szívem csücske ez a telefon a droid után.
Azért mert a "file sharing"-en belül kellett volna feltölteni a VLC-det, egyszer megcsinálod utána egyszerű, bár tudom elég egyedi logikát feltételez (aki ezt kitalálta, megérdemel egy banánt), de mindegy is már, ez már nagyon off, örülj a droidnak.
Mondjuk nekem van youtube premium-om, így az appon belül lehetnek offline videóim, nincs már annyira szükségem az iphone féle vlc-re már.
Egyedül a recovery mod miatt jönne jól az itunes, de ha nem barkácsolsz nagyon az iphone-al el fog az indulni. Például megeshet hogy akksit vagy képernyőt cserélsz rajta, elmegy az áram frissítés közbe ilyesmik miatt, beázhat, kiszárítod utána nem tér magához.. stb. Ha normálisan használod, akkor mindig működni fog az ájfón.
Amúgy még egy plusz pont a Linuxnak, sikerült nyomtatni az öreg Samsung SCX3200 nyomtatóval, csak fel kellett előtte telepíteni a drivert meg újraindítani, egyszerű volt.
4K video downloader is van.
-
-
Remus389
veterán
válasz
Petya XT #99807 üzenetére
Nem egy nagy szám az iTunes, én sosem voltam oda érte, viszont akkor jöhet jól ha valamiért nem akar elindulni az iPhone és akkor visszahozhatja. Recovery mód vagy mi.
Gondoltam inkább kapjak most pár tippet, mint amikor baj van, akkor kapkodni.
Illetve amire még jó, hogy letöltött videókat az iPhone VLC-jébe belemásolni, tehát offline (zenei) videókat.
-
Petya XT
senior tag
válasz
Remus389 #99805 üzenetére
Az én iPhone-omon is meglepődtem, azonnal tudtam a médiát lemásolni róla Mint alatt. Ez hatalmas piros pont. Az iTunes-al még nincs tapasztalatom, Windowson sem nagyon értettem, hogy mit hova.... Kicsit komplikált, de ki kellene már próbálni a zenék miatt.... Nagyon régi leírást találtam róla, de őszintén nekem ez nem ért meg annyit, hogy teleszemeteljem a rendszerem a Wine-al, így ki sem próbáltam.
Azt sikerült kideríteni eddig, hogy a fotókönyvtáron kívül semmit nem lehet elérni a telefonról....Ez meg ugye nem sok.
-
Remus389
veterán
válasz
Petya XT #99804 üzenetére
Még egy fontos akadályt vett nálam a Linux Mint, ha rákötöm az iPhone-t át tudom másolni a képeket. Mintha a Linux-ot az ilyen öreg gamer laptopok megmentésére találták volna ki, mikor már a Windóz elkezd genyózni.
iTunes-t valahogy rá lehet varázsolni, ha esetleg strájkba lépne az ájfón? Mi a legjobb módja?
-
Petya XT
senior tag
válasz
tordaitibi #99793 üzenetére
Lemezek--->NTFS--->Fájlrendszer ellenőrzés--->Javítás. Én mindig így csináltam, ha "lezárta" a Windows. Így teljes körű hozzáférésed lesz. Ill van még tulajdonjog átvétele, de azt nem csináltam még, mert ez a kettő megoldotta a problémát.
-
Remus389
veterán
válasz
tordaitibi #99798 üzenetére
Mi a pontos tünet, amikor csatolnád, vagy meg sem jelenik a fájlkezelőbe?
Ha nem, nyiss egy lemez-partíciókezelőt, pl. Disks, ott megjelenik a partíció? Ha a lemezkezelőbe kattintasz rá hogy csatolja, mi történik?Köszi ezt a tippet, így néz ki a Disks:
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Futás, futópályák
- 3D nyomtatás
- Huawei Watch Fit 3 - zöldalma
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- QNAP hálózati adattárolók (NAS)
- Samsung Galaxy A26 - csak a szokásos
- NVIDIA GeForce RTX 4080 /4080S / 4090 (AD103 / 102)
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Spotify
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- További aktív témák...
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most kedvező áron!
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Windows 10/11 Home/Pro , Office 2024 kulcsok
- 27%-OS ÁFÁS SZÁMLA I Jogtiszta Microsoft digitális és fizikai termékek I DIGITALKEYZ.COM
- Eladó karcmentes Xiaomi Redmi Note 10 5G 4/128GB / 12 hó jótállással
- iPhone 16 128GB Black -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3096, 97% Akkumulátor
- LG 45GS95QE - 45" Ívelt OLED / 2K WQHD / 240Hz 0.03ms / NVIDIA G-Sync / FreeSync Premium / HDMI 2.1
- Gyors, Precíz, Megbízható TELEFONSZERVIZ, amire számíthatsz! Akár 1 órán belül
- HP 14 Elitebook 1040 G9 FHD+ IPS i5-1245U 10mag 16GB 512GB 5G Modem Intel Iris XE Win11 Pro Garancia
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest