- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- LordAthis: Ismét egy "Idióta" A.I. Projekt, hogy meglovagolja az aktuális trendeket...
- Geri Bátyó: Agglegénykonyha 1 – rizseshús másképp
- bambano: Bambanő háza tája
- Kalacskepu: Elrontott Radeon X1950 Pro megjavítása
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- GoodSpeed: Bye PET Palack, hello SodaStream
- talmida: Változások
- 25
-
LOGOUT
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
Kezdünk az offba menni, de ezt még leírom. A Seagate lemezeknél kell egy külön kalkulátor, amivel bizonyos SMART értékeket le tudsz fordítani. Tudom, baromság, de üdv a Seagate fedélzetén.
Amelyiknél ilyen bődületes számokat ír, attól nem biztos, hogy meg kell ijedni, de az áthelyezett szektorok száma az már igencsak gyanús és figyelni kell, hogy növekedik-e? Érzékeny adatot már ne tárolj rajta, legyen mindenből (legalább) másodmentés. -
5leteseN
őstag
válasz
vadkörte #98986 üzenetére
Pont volt kéznél mindegyik:
...egy USB 3-as pendrive gyorsabb, mint régi HDD ezek szerint.
Egy DELL évekig(2+) ment pendrive-ról induló MX-Linux-val hiba nélkül.
Kapott egy átnézés alkalmával próbára egy 128GB-os (elég régi)SATA-SSD-t és(annak kora ellenére) meg is jelent a használatnál a fenti tesztben látható "tépés" a boot-olás ás használat során.
Azóta is tart-"beragadt"a "próba-üzemelés"...
Összegezve: a belső vagy külső SATA-/M.2-SSDa nyerő szerintem is. Lehet kapni ilyen
SATA-USB 3.x illesztőt pár-€-ért(eBay-Ali...).
Szerintem egy ilyen-kütyü+SATA-SSD bőven jó.A SATA-SSD-k nem melegszenek(a sokkal nagyobb ház és eltérő konstrukció, + egyebek miatt), és a papíron jelentős M.2-es sebesség(2000-3500MBps) előnye az USB 3-as csatlakoztatás korláta miatt(5Gbps) nem jelenik meg(=>lásd teszt: kb 450MBps-ok).
A valós használatban sem érzi a különbséget átlagos felhasználó!
Video-vágás, AI-nál esetleg, de ezeknél meg nem szokás a "csiga-biga" USB 3-on csatlakozni(hanem "feljebb")!
-
vadkörte
addikt
válasz
5leteseN #98992 üzenetére
Alacsony szinten - felhasználói oldalon - kb. 30 éve nem formázol semmit. LLF-ra az MFM HDD-k korában volt utoljára szükség, olyan működőképes matuzsálemet kb. 13-15 éves koromban láttam utoljára és az lassan 30 éve volt.
A kép alapján a felhasználó helyében nagyon gyorsan elkezdenék adatmenteni arról a tömbről, majd leállítani. A helyedben meg HDD-t keresni neki, aztán ha lesz idő, akkor a lemezeket egyesével cserélni és újra felépíteni a tömböt. Ha szerencsétek van, egyik lemez se csinál maga alá, azelőtt, hogy felépülne a tömb. Ha igen és nincs mentés, az roppant kellemetlen.
A hiba MÉG nem kritikus, de elnézve az üzemidőt - több mint 1.200 nap - lassan (és nem nagyon lassan) csere érett lesz az a lemez. Nehezéknek még jó lehet. -
válasz
5leteseN #98992 üzenetére
A 05, 07 és C3 értékek alapján én hamar kivenném ezt a meghajtót az egyenletből!
Linux alatt nem tudod távjavítani, de igazából sehogyan sem!
Gparted filesystem javításra jó, de hardveres hibával nem tud mit kezdeni.
Win alatt lehetne teljes felületellenőrzést csinálni, de az minimum adatok szempontjából destruktív!!!
Lehet csinál teljes felületellenőrzést Linuxon a Disks/Lemezek alkalmazás.
A 07 és BD értékek alapján viszont esélyes, hogy a meghajtó sokkal rosszabb állapotba kerül, ezek a hibák, ha már megjelennek, akkor lehet menni a Siratóasszonyok topikjába!
-
5leteseN
őstag
válasz
daninet #98995 üzenetére
Akkor megnézetem, hogy egyszeri "baleset" volt, vagy egy folyamat
indult be!
... +
mindenkinek!
A linkben említett "Hard Disk Sentinel" javítást Linux alatt valamivel meg tudom csináltatni?
...csak azért rugózok ezen, mert rutinból szoktam otthagyni a komolyabb munkáim után egy Linux-os pendriveot, hogy akár viszonylag komoly utómunkát is le tudjak vezényelni újabb sokórás utazgatás nélkül. -
daninet
veterán
-
5leteseN
őstag
Nincs nálam(hetek is lehetnek még a "kiszállásig"), addig is "táv-javítanám"!
"Long time ago..." mintha a mély-formatálás lett volna a megoldás, de ez ma már a "modern" vinyoknál már nem biztos, hogy műxik.
Szóval marad az eredeti kérdés: hogyan-mivel tudom Linux alatt "javítani"(ha lehet nem "Format C" szinten)?
-
5leteseN
őstag
Ezt a hibát("Áthelyezett szektorok száma...):
egy MX-Linux-os GParted programmal ki tudom javítani?
Ha igen, akkor lehet-e hogy a "NemMondjukKiMelyikOprencer"
(a RAID 0-ás 2x500GB HDD-n) megmaradjon?...+ Kösz-kösz!
-
válasz
Krystal_s #98990 üzenetére
A Comodora egészen addig nincs szükség, amíg közismert és régóta használatos szoftvereket telepítesz, kizárólag a gyártói honlapról. Linuxon ilyen probléma nincsen, mert ami kell, az ott van a belső tárolókban, pl. Debian ebből a szempontból igen terebélyes kínálatot tud felmutatni.
Windows alá a Vírusirtós topikban a kollégák az F-Securet ajánlották, vagy egy jól beállított Defendert.
-
Krystal_s
addikt
Köszönöm, hogy írtatok. Nem gyengék a gépeim (pár éves Dell Latitude notebook(ok)), van másik gép, ssd... Nem az a gond, hogy nincs min futtatni bármelyik rendszert, hanem van egy fő gép, amit napi szinten használok
(a többi szekrényben)és nem akarom "teleszemetelni". Néha pl promók miatt, vagy valahol szembejön valami érdekes program és kipróbálnám, aztán lehet törölném 1 percen belül, vagy évente 2-szer használnám, de ahhoz lusta vagyok, hogy másik gépet, rendszert indítsak ezek miatt, aztán utána még állítsam vissza az egész rendszert (lemezképből). Igazából, ami normális azt eddig csak bedobom Sandboxieba és ment, de egyre több olyannal találkozom, ami nem indul el benne, vagy ott látom, jelzi a Comodo HIPS, hogy portbale ellenére olyan durva módosításokat akar elvégezni a Regisryben, ami vicc.
pl egy részlet, amiket egy portable grafikai program akarna-> HKLM\SOFTWARE\WOW6432Node\Policies\Microsoft\Windows\TenantRestrictions\Payload
HKLM\SOFTWARE\WOW6432Node\Microsoft\SystemCertificates\Root
HKLM\SOFTWARE\Policies\MicrosoftA Puppy nem magamtól jött
és most a Linux live sem. Egyik "okos" AI ajánlata volt, hogy pendrive-ra az bőven jó lenne Wine modullal, mert kb minden ilyen portable cuccot tudnék futtatni, ha nem nem működnek a Sandboxokban és nem akarok másik, vagy virtuális rendszert telepíteni ilyen "kis dolgok" miatt.
-
válasz
vadkörte #98986 üzenetére
Akkor már inkább vennék egy NVME házat és bele valami olcsó(bb) akár 2nd. hand SSD-t (végül is kisebb a mérete mint a 2,5"-é
, cserébe gyorsabb és jobban melegszik) és még ordas nagy méretű - 2TB-> - sem szükséges, ilyen célra a legócskábbtól egyel jobb minőségű 256-os is bőven elég. Szerintem!
Egyetértek!
Az Axagon külső házai elég jók, nekem is van itthon kétféle is. NVMe meghajtókhoz is van külső házuk. Abba egy jobbféle OEM SSD-t lehet vadászni Apróról is. -
válasz
Krystal_s #98980 üzenetére
1.
persze mivel ezek már nem színtiszta portable szoftverek de nam azért mert nem futnak magikba! mivel kénytelenek írni-olvasni a user alá, itt tárolják a userszintű beállításaikat.
Nem is lehet másképp.
2.
Live felejtős mivel mire bekonfigolod a Wine-t meg a szoftvereidet, lemegy a nap és egy reboot lenulláz mindent.
Jól írták a kollégák, telepítsd egy külső adathordozóra és gy teljes értékú lesz, frissül, megmaradnak a beállításaid stb.
4.
Pendrájvot felejtsd el, még az újabbakat is.
Relatíve fillérekért lehet venni itt a HA.-n 128 vagy 256GB m2 ssd-ket, sata is jó bár trimgond de ez most mindegy. Bár megnéztem, van 256-os NVME 4-5000 forintért.
+ egy USB3 ház, kb. 8-9000 forintból megvagy és 1256x jobb lesz mint egy pendrive. -
vadkörte
addikt
"...az újabb és gyorsabb pendrájvok gyakorlatilag SSD-k..."
Szakértőként és/vagy hozzáértőként is bele futhatsz, SSD-nek tűnő pendrive-ba, hát még laikusként. Akkor már inkább vennék egy NVME házat és bele valami olcsó(bb) akár 2nd. hand SSD-t (végül is kisebb a mérete mint a 2,5"-é, cserébe gyorsabb és jobban melegszik) és még ordas nagy méretű - 2TB-> - sem szükséges, ilyen célra a legócskábbtól egyel jobb minőségű 256-os is bőven elég. Szerintem!
#98980 Krystal_s
A live! nem munkára való, hanem arra, hogy kipróbáld az adott disztribúciót, illetve ha beüt a gebasz akkor adatmentésre. Javaslom, hogy engedd el ezt a live-os "bohóckodást" és telepíts egy normális dirsztót (normális nem=Puppy) egy, akár külső meghajtóra, ha nem akarsz, vagy nem lehet dual boot-ozni.
Nálam - amikor Wine-oztam - egy régebbi MSOffice még elkóricált Wine-ban, néha hisztizett, néha magába roskadt (és vitte magával a komplett munkaállományt is) amúgy futott, a FastStone Image Viewer kifogástalanul futott Wine-ban. De egy PS, InDesign, Affinity Suite, stb... fel sem telepedett, ha fel tudtam erőszakolni valahogy indulni/futni már nem tudott.
Elég sok olyan opensource videó- és képszerkesztő van ami keresztplatformos (elérhető Windows, linux, sok esetben Mac környezetre is) ezek jelentős része ráadásul az adott OS saját tárolóiból is telepíthető. Arról viszont nem szólt a fáma, hogy milyen programokat szeretnél használni és milyen gépen. -
válasz
CPT.Pirk #98984 üzenetére
de hosszabb távra nem mert a pendrive nem fogja bírni egy OS adatforgalmát.
Szétnéztem nem olyan régen az Pendrájvos topikban és a történet lényege, hogy az újabb és gyorsabb pendrájvok gyakorlatilag SSD-k. Kérdés ilyen szempontból, hogy melyik az olcsóbb, venni pár ezerért egy külső 2,5" házat plusz vadászni bele egy használt (netán új?) SSD-t, vagy venni helyette egy nagy teljesítményű pendrájvok, ami belsejét tekintve szintén SSD, de k* drága. Ráadásul brutális módon melegszik, ami hosszú távon megint nem egészséges.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Nem lesz jó a live disztró. Gyakran kell a wine-hez különféle wines összetevőket felrakni winetricks segítségével, pl. .net keretrendszer xyz verzióját, azt minden indításkor végig kéne játszanod...
Ha a virtualbox neked nem okés, akkor az a megoldás, hogy USB-s eszközre tudsz telepíteni bármi disztrót és akkor azt fogod tudni használni normálisan. Ez rövid távra lehet egy pendrive, de hosszabb távra nem mert a pendrive nem fogja bírni egy OS adatforgalmát.
Arra persze semmi garancia, hogy a wine képes lesz olyan bonyolult progit elindítani, mint egy videó szerkesztő amihez valszeg kell hardveres gyorsítás is meg hasonlók...
Van a wine-nek egy app db oldala, ott meg tudod nézni a programjaidat, hogy mennek-e vele, vagy ha mennek, akkor milyen szinten. [link]A Puppy disztrók egyébként krumpli szintű gyenge PC-k számára készülnek.
-
daninet
veterán
-
válasz
Este kipróbáltam a PuppyLinux Bionicpup64-et
Puppy fanok (S. Kálmán vajon közöttünk van?) által meg leszek kövezve a véleményem miatt. Szerintem borzalmas mindegyik. Párat próbálgattam én is, de abszolút nem kezdőbarát disztrók.
Milyen gépről van szó pontosan, hogy egyből Puppyt raktál rá? Ha annyira öreg, akkor már inkább el kell engedni, mert a böngészők eleve nem fognak rajtuk normális teljesítményt produkálni.
Tudnátok ajánlani egy másik Live Linuxot
Nem szükséges a live rendszer, egyből telepítheted a komplett rendszert is pendrivera. Linkelek egy csatornát: [link] Ő sok olyan videót feltöltött, amin különböző disztrókat telepít pendriveokra, mint teljes értékű rendszert. Érdemes lehet pár ilyenbe belenézned.
-
Krystal_s
addikt
Jelenleg Windowst használok és nem szeretnék a fő gépemre most dupla rendszert telepíteni, VirtualBoxban sem... Vannak programok, főleg portable, amiket ritkán szeretnék használni, de simán nem indítanám el őket, mert nevetséges mennyi és milyen (biztonságra is vonatkozó) Win registy értékeket akarnak módosítani. Sok nem indul el SandBoxieban, Comodo Sandboxban és Win. Sandboxban sem. Gondolom pont a reges engedélyek miatt. Pedig ezek a "homokozók" erre lettek kitalálva. :\
Arra gondoltam egy Live Linux + Wine is jó lehetne erre. Sokat fejlődött a Wine, de nem tudom mennyire és főleg a portable programokkal mennyire kompatibilis. (képszerkesztők, videóvágók)
Este kipróbáltam a PuppyLinux Bionicpup64-et hát nem sokáig jutottam, mert nem ismerte fel az Intel Wifit a kipróbált gépen (de amin használnám abban is Intel van, csak újabb). Kicsit sz@rakodtam vele, letöltöttem külön a drivert (iwlwifi-6000-4.ucode ), de beleuntam és hagytam...
Tudnátok ajánlani egy másik Live Linuxot, amiben alapból telepítve van a Wine, vagy ha nincs, de legalább, ha telepítem, akkor nagy eséllyel tudja futtatni a Windowsos portable programokat? Mint, Ubuntu, Knoppix... -
kisi
aktív tag
Sziasztok !
Kis segítséget kérhetnék?
Feltelepítettem a Vintage story 1.20.04 teszt verzióját, a leírás szerint szépen ahogy kéri.Mivel az előző stabil verzió is fent van, másik mappába raktam, hogy ne keveredjen. (az flatpak telepítés volt.) Annak van parancsikonja.
A kérdés az, hogy ezt az új verziót egy a mappáján belül kiadott ./run.sh paranccsal indítom.
Hogy ne kelljen mindíg parancsorból indítgatni, lehet ennek egy ikont csinálni valahogy az asztalra? -
válasz
I02S3F #98974 üzenetére
Erről az ssd-ről simán bootol minden Live, a portable Ubuntum és a portable W10 is és képesek 10-20 órákat elmenni így.
Viszont Cigam ráhibázhatott esetleg.
Ez egy Ventoy cucc, mindent a Ventoy indít.
A lemez GPT, és eddig csakis uefis gépekbe volt vele dolgom. Viszont ez a PC vegyeselvágott, CSM mode mert van rajta efis és mbr-es indítású rendszer is.
Lehet az indulásba gabalyodik bele. A Ventoy ugyan elindul így is, de a Clonezilla meg keresné a MBR-t...?
Azóta mindent megpróbáltam idítani ami rajta van.
Minden elindul, Win, Linux telepítők, Winpe javítórendszer, Supergrub2disc, Ubuntu stb.
Csak a Clonezilla nem meg a SystemRescue. Ami indításkor erősen hajaz a Clonezilla indítókörnyezetre. -
cigam
titán
válasz
tordaitibi #98973 üzenetére
Most maga a Clonezilla nem indul el, vagy a Clonezillával másolnád a az sdc-t?
A sector 0 pedig az MBR és partíciós tábla otthona. Nem lehet, hogy elromlott, és csak olvashatóvá vált az eszköz?
-
I02S3F
addikt
válasz
tordaitibi #98973 üzenetére
Lehet kontaktos kábel,kilazult csatlakozó,netán a csatlakozó fej elmozdult vagy hw hibás lett az ssdrackje.
smart adatokat nézz.
-
Bocs a picit off, a topikja 2020 óta halott.
Clonezilla, mi baja van?
sdc lemez hibátlan csak a Clonezillának van vele baja.
sdc maga a Ventoy ssd-m, eddig kb. 20x használtam róla a Clonezillát, hiba nélkül.
Minden más live indul róla, telepítők stb. -
válasz
petiwr #98971 üzenetére
Nem tudom én az ilyen "kicsi a rakás" disztrókat nem szeretem, de azért kipróbálni ki szoktam őket, mert valamelyik nap a Zorinnal kapcsolatban is áradoztam, de az is ilyen tacskó keverék, hogy Ubuntura épül, az Ubuntu meg a Debianra, meg ilyen kusza rokoni kapcsolatok vannak...
Felraktam a Debiant oszt jóvan. -
tusi_
addikt
Köszi. Egyelöre meg csak a 4x% van hasznalva, ha gond lenne raprobalok.
Viszont lenne egy kerdesem. Honnan tudom, melyik ttySx portot hasznalja a gep? Konzol kabellel csatlakozom egy eszkozhoz es puttyn keresztul kapcsolodnek usb-->serialon.
Itt hol tudom megnezni, melyik USB melyik session? Egy USBA --> mini usb csati. Winen ment COM3-on.
-
tusi_
addikt
válasz
IstvánLászló #98967 üzenetére
Hat legkozelebb ugy csinalom.
Traininget tartottam ma shared desktopon, hulyen nezett volna ki, ha kozben netezek, raadasul magyar oldalt nezek
Most igy nez ki.
-
IstvánLászló
őstag
Nálam aHdd-n 50GB hely a rendszernek a homnak adtam többet 400GB-ot,mert néha játszom.
Ezt csak mint infót gondoltam ide írom segítségül. -
tusi_
addikt
Igen megy, de mar Minten is sikerult megoldani, köszi.
Egyedul a hitelesitesi kulcsot kell megadnom megnyitasnal, de az talan nem is gond.
Sikerult mindent feltenni, ami kellett, most megnezem, mit tud filmekkel.
NAS egy synology dsj 120 es asszem smb3.Amit eszre vettem, hogy a venti nagyon hangos, ha felporog, de ez laptop tulajdonsag lesz
Köszi mindenkinek a segitseget..
-
tusi_
addikt
válasz
ubyegon2 #98961 üzenetére
Mert a telepites utan olvastam csak a topikot megint!
Reggel 8 korul kerdeztem es 16 oraig dolgozom, utana tudtam csak megnezni a topikot.
Ha ilyen stilusban tudsz csak "segiteni" akkor inkabb ne tedd!!Masoktol kerdeznem: a NAS-ra nem enged bejelentkezni. Nev/jelszo jo, munkacsoport is passzol.
Ervenytelen argument, ezt irja. -
...de nem szeretem, ha tul sok hely van parlagon.
Sajnos rossz hírem van, az SSD viszont kifejezetten szereti a szabad helyet! Mivel 512GB-ot írsz, azon egy deka gyárilag lefoglalt hely nincs, az overprovisioning miatt viszont minimum 7% szabad hely kell a meghajtón. Mennyivel jobb lenne, ha ez akár a rendszerpartició szabad helye lenne.
Megkérdezted, elég-e X GB hely a rendszernek. Ketten is írtuk, hogy nem, adj neki többet! Mégsem tetted.
Kérdeznék én is egyet:
Mi a ragyáért kérdezel rá egy szaktopikban egy konkrét dologra, ha utána sz*rsz a kapott válaszokra?
-
tusi_
addikt
válasz
growler #98951 üzenetére
Köszi mindenkinek.
Vegul 22 GB lett, meg van 8 gb most is. 512 gb a lemez, de nem szeretem, ha tul sok hely van parlagon. OCDViszont egy remote destop sem mukodik vmiert. Reminat es KRDC-t telepitettem, de nmtudok kapcsolodni a tavoli szerverhez.
Melyik van meg, ami jo lehet? -
30GB-nál kevesebbet ne adj a /-nek, főleg ha a /home is automatikusan ezen belül van. Ha mégis szükséged lesz Flatpak csomagra vagy telepítgetsz sok csomagot, letöltesz dolgokat, jobb ha bőven van hely. Nagyon kellemetlen tud lenni, ha a kevés hely miatt beszorul a rendszer! Én 40gigánál kevesebbet már nem adok a rendszernek, itt látod is az egyik meghajtónál, van hely bőven, de így hosszabb távon is nyugodt lehetek. A p2 partición van a napi használatos Mint 22, annál láthatod is, mennyire szűken lennék a 20GB-tal!
Nem szemetel a rendszer, Linux Mint default törli az egynél több plusz kernelt, amit growler kolléga ír, az meg igen ritka eset, a loghízásnak amúgy is mindegy, mekkora hely van.
-
-
tusi_
addikt
Mara van bejelentve a Laptop erkezes, mar nagyon varom.
Elokeszitettem a cinnamont, kiirtam rufussal pendrivera.
Ha jol hallottam kb 7-8 Gb a telepites. Eleg egy 20 GB particio neki, vagy ez is hizik meg szemetel, mint a windows? -
-
Balerik
aktív tag
válasz
ubyegon2 #98894 üzenetére
su -
belépéssel rendben lefutott a telepítés minden alkalmazásnál asudo nala install csomagnév
használva.Igazából ott szúrtam el az egészet, hogy
su
léptem be és úgy próbáltam telepíteni az alkalmazásokat és így a PATH változó nem megfelelő volt a telepítésekhez.su
-t használtam, merttibi
nem lett hozzáadva asudo
felhasználókhoz, így nem tudtam használni asudo
-t.
Hozzáadtamtibi
felhasználótsudo
csoporthoz és ezek után már tudtam használni asudo
-t és láss csodát már szépen lefut asudo nala install programnév
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
petiwr #98940 üzenetére
Dolgoztam már HW szinten Type-C IC-vel, ez belülről minden, csak nem egyszerű.
Azt kellene kideríteni, hogy hol van a probléma. Két parancsot javaslok amit bedugás előtt és után futtass le terminálban, az egyik az lsusb, a másik pedig a sudo dmesg.
Előbbi az USB-s eszközöket listázza, utóbbi meg a kernel eseménynaplóját tolja ki, az utolsó pár sornál látszani fog, hogy mi történik mikor ezt a cuccot rádugod a gépre. Ha szerencséd van, akkor valami infó is lesz ott, ha valami nem úgy megy ahogy kéne.
-
petiwr
senior tag
Sziasztok!
Bocsánat nincs hossz öü betüm mert nem tudok nyelvet hozzá adni a céges géphez.
Felvázolom a problémát.
Van egy HP Elitebook 840 g6 Laptopom amin egy Ubuntu 24.04.1 LTS van fent.
Van neki egy Thunderbolt csatlakozója abból megy a kábel egy dockerbe amibe van egy monitor meg egy billentyüzet beközve. De a billenytüzet nem akar müködni sajnos. De amíg windows volt müködött ez a megoldás meg egy másik laptop is müködik vele rendesen. Ha egy külön usb kábelen kötöm össze a laptopot meg a billenytüzetet akkor müködik rendesen. Direkt alakitottam így ki mert így mindig egy kábelt kell bedugnom a laptopokba és müködik minden.Köszönöm elöre is a segítséget.
-
cami][us
senior tag
válasz
tordaitibi #98934 üzenetére
És most megint megkapom majd hogy az OS-hez válasszak hardvert. Hát nem.
Hát nem. Azt kapod meg, hogy ha szerinted FUD-ot terjesztenek a windózról, akkor cserébe nem kéne neked is ugyanazt tenni. Több oka is lehet annak, ha egy kernel nem támogat egy hardvert. Bármilyen meglepő, de nem feltétlen az, hogy a driver nem létezik. Ha ez igaz lenne, akkor senki sem használna Broadcom, vagy novideo kártyákat Linux kernellel.
Hát nem. -
válasz
tordaitibi #98934 üzenetére
Igen, és így olyan hardvert aminek nincs benne a drivere, azonnal lehet is kukázni.
LOL! Elsőnek vagy azonosítod, hogy milyen hardverről van szó és telepíted a neki megfelelő firmware csomagot, ez Debianon megoldott. A második, hogy letöltöd backportsból a frissebb kernelt, amiben már talán benne van a szükséges driver. Harmadik, hogy váltasz egy semi-rolling disztróra, pl. Fedora, ami frissebb kernelt és csomagokat szállít. Negyedik megoldás, hogy a hardvergyártó honlapjáról is tölthető le driver adott termékhez, viszont ez már a végső megoldás. Ötödik, hogy vársz addig, amíg a kernelbe beleteszik a szükséges drivert, ami idő kérdése. Hatodik, hogy dual booton használod Win alól.És most megint megkapom majd hogy az OS-hez válasszak hardvert
Pedig ez is működik. Ha nincs speciális igény, akkor tényleg érdemes pl. olyan nyomtatót és szkennert venni, ami jól van integrálva Linuxba (HP, Brother, stb.).
A lényeg. Senki nem erőlteti rád a Linux használatát. Erőlködésnek nyögés a vége.
-
"Ezzel szemben a Linuxban a driverek benne vannak a kernelben."
Igen, és így olyan hardvert aminek nincs benne a drivere, azonnal lehet is kukázni.
Igen tudom ez a hardvergyártók bűne, nem írnak linuxos drivert.
Ez nem változtat a tényen, még túl egzotikus hardverek se kellenek hogy ezt megtapasztalja bárki.
És most megint megkapom majd hogy az OS-hez válasszak hardvert. Hát nem. -
cigam
titán
válasz
tordaitibi #98924 üzenetére
Ne is törődj vele. májkimiki-nek már múltkor is eldurrant az agya a Windows említésére, és ezért lépett le ilyen teátrálisan
Bezzeg blogolni vígan lehet, az csak engem zavar...sh4d0w
Moderáld magad! -» fassaggal Lehet véleményed, csak ne ilyen "stílusban" add elő.Rowon
nem itt kéne ajnározni a Wint, itt csak fikázni szabad -
tusi_
addikt
@Daninet, @csixy.
Köszi, eldolt, csak Linux megy ra. Van 2 ceges laptopom, ha vmi nagyon nem menne, akkor azokon tudom hasznalni egyelore, amig nem talalok megoldast. -
Ha már virtuális p*niszméregetés, hogy kinek hány éves a rendszere: [link]
How old is your Debian Installation?
Reddit bejegyzés és bizony vannak benne érdekes dátumok.Szerk.: bocsánat, közben látom ki lett osztva a figyelmeztetés is, részemről OFF vége. Abban meg sh4d0w-nak igaza van, hogy nem itt kéne ajnározni a Wint, hanem a neki megfelelő topikban.
-
válasz
tordaitibi #98916 üzenetére
átlaguser szerintem életébe nem futott bele.
Szerintem én bőven átlaguser vagyok és életemben sokszor belefutottam ilyenbe, mivel igen sok időt töltöttem játékkal a monitor előtt, 95%-ban Windows alapú rendszerek előtt ülve.
Ugyanolyan barkácsolós, sz*rakodós a Windows is, főleg a videokártya driverek telepítése egy kínlódás ott is. Az idióta frissítéskezelőt is úgy alkották meg a redmondi atyák, hogy kérdezés nélkül felfrissíti a rendszer a VGA drivert, holott senki se kérte meg rá... friss Win telepítésnél nem szabad a hálókábelt sem bedugni, mert lazán behúz olyan drivereket, amiket nem kéne. Jön a barkácsolás a registryben meg mindenféle eldugott helyen, hogy NEM nem kérek frissítést, köszönöm!
Ezzel szemben a Linuxban a driverek benne vannak a kernelben.Hogy a búbánatba ne lenne atomstabil , ha egy nyamvadt programot nem telepítesz rá?
Akkor az user error lesz.
Látod? Jól látod? Meglepő? Hihetetlen?
Ez az überszar Windows 2016-ban lett telepítve, azóta átesett minden build upgraden,
Láttam Redditen egy user linkelte, hogy a Debianja hány éve van neki feltelepítve. Arra biztosan emlékszem, hogy 10+ éves telepítés volt, többre nem emlékszem.
-
daninet
veterán
első körben ne gondolkozz dual boot-ban, hanem tedd fel a mint-et és nézd meg mit tudsz WINE-al futtatni ami nem létezik linuxra. Egyrészt elég sok szoftvernek van linux alternatívája, másrészt pedig elég sok szoftver elindul wine segítségével.
Én mikor linuxra váltottam a CAD programok kivételével mindent le tudtam váltani meglepő könnyedséggel. -
moleculez
veterán
válasz
Nézd, én valahol megértem a kirohanásod, én hasonlóan érzek a mac topicban hetente 2x “hogyan töltsem az akksit? 20-80, 30-70?” valamint pl iOS topicban a “csaka tisztainstallés mindignegy főverzióval lemaradva” jellegű dolgok során.
Baromi egyszerű, ez valszeg ingerküszöb kérdése: neked jó úgy az a 8 éves rendszer ahogy, a te használatodhoz és igényeidnek megfelel. Ha én a kezembe venném lehet hogy agyérgörcsöt kapnék, pedig szerinted stabil. Ugyanez amikor sógorom megmagyarázza nekem hogy a 6 éves Samsungnak #shemmibaja nem laggol minden fasza. Aztán kezembe veszem és baxnám falhoz élből.Az hogy Neked úgy jó ahogy van meg működik akkor jó, használd egészséggel, hidd el én is szívesen használnék Windowst. Csak amikor random elfelejti a wifi driver létezését én meg dolgoznék akkor az nem vicces. Csak hogy a kedvenc klasszik hibámat hozzam amit már számtalan saját és munkahelyi gépen gépen láttam az évek során. De a lista hosszú.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Visszakanyarodva az ON topichoz... Érdekes hír, hogy a Valve fordító és kód szignáló (uhh magyarul de furcsa) infrastruktúrákat ad az Arch Linux fejlesztői csapatának, akik ennek eléggé örülnek, mert az egyébként nagyon népszerű Arch az eddig a fejlesztői szabadidejében készült.
Nyilván ez a Valve érdeke is, mivel a SteamDeck az Arch alapon működik. -
válasz
"Linux kezdőknek"
-
válasz
sh4d0w #98918 üzenetére
Aha, tehát ha bárki egy linuxos topikba 1500 karakteren keresztül FIKÁZZA a Wint az nem off, nem, ádehogy, ezt lehet mindennap többször is sőt kötelező. ez nem off.
Ha én meg leírom a reálisat az meg már off.
Ezt nem tarod inkorrektek?
Érdekes mércéd van.
Mintha nem mérne egyformán.
Asszem ezt hívják elfogultságnak, ami viszont kizárja az objektivitást.
15 éve van egy egész jó Suzukid, amit egy olyan Opeles aláz szénné aki életében 3x ült Suzukiba.
Te biztosan elmennél emellett, nem hívnád fel a figyelmét hogy azért nem olyan trágyadomb autó.
Elnézést kérek a topik tagjaitól ha bárkit is megbántottam az írásommal, esetleg a lelki nyugalmát megzavartam vagy kellemetlen perceket okoztam. -
Az előzőhöz még egy morzsa. Ha a linux telepítő kérdezi (az esetek nagy részében szokta), hogy hova telepítse a bootloadert , akkor a /dev/sdX (az sdX attól függ , hogy a pendrájvot hogy ismeri fel a linux telepítő) legyen megadva, erre a telepítés utolsó előtti mozzanatában mégegyszer nézz rá, mert sok huncut linux telepítő, menet közben átírja azt amit korábban Te megadtál és ezt korrigálni kell.
-
A Te verziódban nyilván UEFI rendszert feltételezve én azt csinálnám, hogy a gépben lévő meghajtót linux telepítővel GPT-re inicializálnám és a lemez elején hagynék annyi szabad helyet amennyi majd a windowsnak kell. A többi részre két partíciót csinálnék, egy NTFS-t a közös adattárnak és egy Ext4-est a linux / -nek. Bedugnék egy pendrájvot is - az is lehet GPT, erre csinálnék egy legalább 600 megabájtos FAT32 partíciót (de lehet akár 1 Gigabájtos is a később előkerülhető ötletelések, linux distro váltások, esetleges Grub boot-ról Systemd bootra váltás esetére) és ezt most /boot/efi csatolnám és feltelepíteném a kedvenc Linux Mint Cinnamonomat. .... Amikor ezzel megvagyok, akkor a rendszert leállítván eltávolítanám a telepített linuxomat bootoló pendrájvomat. Most jöhet a windows telepítés és a szabad helyet megmutatnám a windows telepítőnek "ide tessék parancsolni települni" jeligére. ... Kész. Ezután ha simán indítod a gépet akkor a windows indul, ha pedig bedugod előre a pendrájvodat és arról bootolsz, akkor a linux fog beröffenni. ... Ez egy ilyen CsIxy - féle megoldás. Ennyit kibír egy pendrájv, mondhatni pont erre való. ... Hajrá !
-
-
Kicsi es gyors USB stick helyett vegyel egy kicsi, USB-s SSD-t, a sticket hamar ki fogja nyirni az iras - nem tud wear levelinget.
Egyebkent az nehezen hiheto, hogy halozati szimulator nincs Linuxra, Linux az alapja minden halozati termeknek, virtualizacionak es meg ki tudja minek.
-
tusi_
addikt
Sziasztok
A heten megjon a laptopom - remelem - es mar korvonalazodik, hogyan telepitsem.
Eredetileg csak linux lett volna rajta, es Mint "hivo" vagyok. Semmi szakmai oka nincs, csak ez volt az elso linuxom meg sok evvel ezelott es megszerettem. Mar le is toltottem a cinnamon-t.Viszont: mivel elfelejtettem szinte mindent a Linuxrol es kellenek olyan programok, amik szerintem nincsenek meg linuxra - pl EVE, ilyen halozati szimulator software, halozati eszkozoket lehet szimulalni rajta - es igy tovabb, ugyhogy kell windows is ra. Van egy Home licenszem meg valahol a sarokban, az eleg lesz ra.
Amivel rossz tapasztalatom van, az a dual boot. Regen ket particiot hasznaltam, illetve 3-at, egy a winnek, egy a Linuxnak, a 3. meg a tarhely. Mivel Linux tud NTFS-t kezelni, ezert a 3. particio NTFS lenne. regen volt, hogy lehalt a Grub es se ezt, se azt nem tudtam bootolni, illetve csak az egyik nem ment, akkor a javitasnal az megjavolt, mig a masik nem bootolt mar. Egy profi biztos meg tudta volna oldani, de az nem en vagyok.Amire gondoltam meg, hogy vennek egy kicsi, de gyors USB Sticket es arra telepitenem a linuxot es ha visszarazodtam, akkor esetleg lepucolom a windowst teljesen.
Ez jarhato ut lenne? Ha Linux kell, akkor betolom a sticket es hagyom USB-rol bootolni, ha meg a win kell, akkor kihuzom.
Linux egyelore csak a sima bongeszeshez, filmek-, youtube nezeshez kellene.Ha ezt igy jonak ertekelitek, akkor tippet is kernek szepen, hogy milyen USB-t vegyek. Lenyeges, hogy kicsi legyen, mint egy dongle es gyors, hogy hasitson rajta a Mint
Köszönöm.
-
válasz
Lehetne, hogy nem szemeteled tele Windows-os fassaggal a Linuxos topicot? Ha hozsannazni akarsz rola, semmi problema, vannak Windows topicok, van Logout - ott csinald, kerlek.
-
cami][us
senior tag
válasz
Az OS ezalatt a 8 év alatt kb. 5-600 szoftveren van túl
Ez egy hét alatt meg van a rolling disztróknál.
btw a kolléga, ha jól sejtem a dll hellről ír. A tanúsítványok telepítését még szóba se hozta.Ha már lerúgott rendszerek... Ha valaki más is használ régi (eol közeli, vagy utáni) rendszert, akkor az mpv-nél a youtube-dl telepítési helyére elég a symlink a yt-dlp-hez.
-
OFF,
Csak a tisztánlátás végett, ilyeneket nem mindennap dobál fel, átlaguser szerintem életébe nem futott bele.
Cserébe ha van drivered, az usb-s kissámlit is lekezeli.
V.melyik nap is erősen türtőztettem magamat, ment itt a nagy hájp hogy jajj tartok egy tiszta Debiant, arra nagyon vigyázok, az nemám melós rendszer, á nem, azt csak úgy tartom mert atomstabil.
Hogy a búbánatba ne lenne atomstabil , ha egy nyamvadt programot nem telepítesz rá?
Tessék a harmatgyenge Windows10, ami szar, összedől, kékhalál meg egyéb.
Keresd meg légyszi az alábbi cmd kimenetbe a telepítési dátumot. Original install date.Microsoft Windows [Version 10.0.19045.4046]
(c) Microsoft Corporation. Minden jog fenntartva.
C:\Windows\system32>systeminfo
Host Name: TIBI-AERO
OS Name: Microsoft Windows 10 Pro
OS Version: 10.0.19045 N/A Build 19045
OS Manufacturer: Microsoft Corporation
OS Configuration: Standalone Workstation
OS Build Type: Multiprocessor Free
Registered Owner: tibi
Registered Organization:
Product ID: 00330-80000-00000-AA263
Original Install Date: 2016. 11. 22., 3:27:02
System Boot Time: 2024. 09. 30., 6:10:29
System Manufacturer: Shenzhen Wangang Technology Co., Ltd
System Model: AERO 2
System Type: x64-based PC
Processor(s): 1 Processor(s) Installed.
[01]: Intel64 Family 6 Model 122 Stepping 8 GenuineIntel ~2001 Mhz
BIOS Version: American Megatrends Inc. GB1V06, 2020. 12. 31.
Windows Directory: C:\Windows
System Directory: C:\Windows\system32
Boot Device: \Device\HarddiskVolume1
System Locale: hu;magyar
Input Locale: hu;magyar
Time Zone: (UTC+01:00) Budapest, Belgrád, Ljubljana, Pozsony, Prága
Total Physical Memory: 8 028 MB
Available Physical Memory: 4 045 MB
Virtual Memory: Max Size: 9 528 MB
Virtual Memory: Available: 4 145 MB
Virtual Memory: In Use: 5 383 MB
Page File Location(s): C:\pagefile.sys
Domain: WORKGROUP
Logon Server: \\TIBI-AERO
Hyper-V Requirements: A hypervisor has been detected. Features required for Hyper-V will not be displayed.
C:\Windows\system32>
Látod? Jól látod? Meglepő? Hihetetlen?
Ez az überszar Windows 2016-ban lett telepítve, azóta átesett minden build upgraden, szám szerint 11 darab rendszerfrissítés volt eddig, 4x lett átklónozva másik lemezre, volt közte egy MBR/GPT konverzió is. Jelenleg is naprakész friss a rendszer. Semmi akadálya W11-re upgradenek, és akkor valószínű elmegy még 8 évet.
Csak mellékesen, micsoda parák mennek itt néha hogy szűzanyám, Linux22..akármiről hagyjam frissíteni Linux24...akármire, jajjmilesz, micsináljak, hagyjam, ne hagyjam, túléli, működni fog, mi lesz az új tárolókkal, milyen szoftverem nem fog majd működni stb. stb. Nemá.
Én meg csak hagytam 8 évig hogy csináljon amit akar.
Ez a 3. PC amin működik, 4x hoztam vissza a halálból rendszermentéssel.
A 8 év alatt megszámlálhatatlan hardverrel találkozott, két vagon driver van mos is telepítve.
Az OS ezalatt a 8 év alatt kb. 5-600 szoftveren van túl, ,telepítés, tesztelés, nem tetszett, törlés.
Jelenleg kb. 100 telepített szoftver van rajta. Nem belső gyári tárolóból! telepítve meg babusgatva, jajjjajj mostmilesz, nem a gyári repoból telepítek hanem némelyik az internet sötét bugyraiból letöltve és telepítve. Hadd szóljon, ezért van, használni szeretném, nem féltően óvni hogy még valami baja lesz, elromlik, ha igen nabumm, majd visszaállítom tegnapra.
Az OS napi használatban van 8 éve, napi 10-15 órákat megy.
Nézd meg a system boot time sort, jelenleg reggel 6óra óta azaz 16 órája nyúzzuk a melóhelyemen.
Nincs kímélve, amit ez eddig kapott, azt le se lehet írni, annyit szadiztam 8 év alatt.
Bocs a kirohanásért csak leírtam egy 8, nyolc éve használatban lévő überfos Windows életútját. -
válasz
sh4d0w #98911 üzenetére
Plusz nem dobál fel hiányzó .DLL fájlokról hibaüzeneteket.
Olyankor bezzeg nem segítene, a kék halál érje el.. mert a Windows felhasználóbarátabb, jah... ott is lehet bújni a fórumokat, hogy mi a rák baja van, miért nem akar indulni a program, mert a supporttal ott is kitörölhetem ám. Ja, hogy telepíteni kell valami NET keretrendszert meg DirectX izét? Ja de abból is csak adott verzió felel meg? És azt hol találom? Negyed óra keresgélés a Guglival, mert a M$ oldalán is úgy el van dugva, hogy ihaj, de mellé mindenféle szutyok, harmadrangú szoftvergyűjtöde oldalakat kínálgat a kereső, amik rongyosra vannak pakolva vírusokkal meg malware-rel.
Na ez is tetszik a Linuxban, hogy ha ésszel használod, akkor ilyen nincs. Ott a belső tároló, használjad azt aztán szevasz. Nem kell szüttyögni mindenféle weboldallal.
-
-
válasz
moleculez #98905 üzenetére
Ebben semmi ujdonsag nincs, eddig is megtehetted, atvaltasz rootra, cd / , rm -rf * , aztan jo ejt.
A Linux olyan, mint a unixok: feltetelezi, hogy tudod mit csinalsz, ezert vegrehajtja a parancsaidat, akkor is, ha baromsag, nem Windows, ami mindent is meg akar vedeni es kozben akadalyoz, ahol csak lehet. -
válasz
#63718632 #98888 üzenetére
Mit hagysz itt, a Linuxot?
Akiket megsértettem, ezer bocsánat.
Nem sértődős itt senki, olyan ez a topik, mint egy család. Ott is mindenféle vérmérsékletű ember van, bactatják is egymást, mégis elsimulnak a dolgok(néha nyilván kapanyéllel). Igaz az én családomban nincs olyan, mint ti vagytok és ez azért minden pénzt megér!
Itt Ördi okozza a legtöbb fejfájást a népeknek, de főleg nekem. No Ő szokott mérges lenni és olyankor valamit mindig elharap.
Ez a notebook kábel elharapása is már csomó pénzembe fáj...
#98903 Warton
Mondjuk az vicces volt, amikor látom, hogy éppen törli a networkmanagert meg az egyéb cuccokat.
Azt én se bírnám ki röhögés nélkül! -
-
válasz
Balerik #98899 üzenetére
Én is nala-t használok apt helyett, de sudoval nyilván ezt is.
Amit el akar telepítéskor távolítani, azzal nem okoz gondot. Itt csak annyi történik, hogy nem kell külön parancsot használni erre, mint apt esetén, gyakorlatilag a
sudo apt autoremove
parancsot futtatja a nala. -
Warton
őstag
válasz
CPT.Pirk #98902 üzenetére
Mindenkivel megesik.
Mondjuk kíváncsi vagyok, hogy másnál megy-e lutrisról
Talán egy sima pacman -S -el újratelepítheti a mesat? Nem tudom, az a baj, hogy ez a mesa ragad mindenhez a különböző függőségek miatt, ezért nem nagyon mertem piszkálni eddig. Az biztos, hogy törölni nem lehet, mert a függőségek nem engedik, viszont ha rns-esel törlöm akkor az tényleg nukeolja a rendszert. Ezt tudom, mert egyszer már csináltam. Mondjuk az vicces volt, amikor látom, hogy éppen törli a networkmanagert meg az egyéb cuccokat.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Warton #98890 üzenetére
Félreolvastam, azt hittem 2 hónapja frissült a szkript... Reális amit mondasz, én csak annyit mondanék, hogy legyen hozzá külön wine instance.
Pacmannál mintha lenne olyan, hogy a repókból újrarakja a csomagokat. Szerintem csak az a megoldás mert a lokál csomagjaidnál a verzió sztring nem jó, az mindig magasabb lesz.
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Vicces képek
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Xbox Series X|S
- Anglia - élmények, tapasztalatok
- Viccrovat
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- További aktív témák...
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Vírusirtó, Antivirus, VPN kulcsok
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Antivírus szoftverek, VPN
- HP 200W (19.5V 10.3A) kis kék, kerek, 4.5x3.0mm töltők + tápkábel, 928429-002
- HIBÁTLAN iPhone 13 Pro 128GB Alpine Green -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS2978
- Apple MacBook Pro 13" 2019 256/8GB Akku:40 ciklus!
- Samsung Galaxy A9 2018 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Honor 200 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest