- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- Geri Bátyó: Agglegénykonyha 1 – rizseshús másképp
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- perge666: Anbernic kézikonzolok
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- stefi68: AnySoft Keyboard (magyarul)
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Geri Bátyó: Agglegénykonyha – bevezető - igényfelmérés
-
LOGOUT
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
Bocsánat hogy belekérdezek, mert nekem még mindig nem érthető sok minden.
A Nobara egyemberes projekt.
Meg még rajta kívül 5223 nevenincs disztrócska próbálkozás.
Megint csak a monomániám, akkor mi a fenének találják ki ezeket, ha egy nyamvadt szoftvert nem tudnak rendesen karbantartani, nemhogy 5000 darab elárvult disztrót...?
Tényleg nem flame, mert én általában azt váltok ki itt ha ilyesmi iránt érdeklődök. De ezeknek a fellángolásoknak semmi de semmi értelme nincs. Hacsak nem magamutogatás, ami ellanyhul, elfárad 1-2-3 év múlva , megy a levesbe és eggyel több értelmetlen időtöltése volt a fejlesztőnek.
[pl. ennek a kilométeres listának mi értelme?]
90%-a meghalt már vagy meg fog.
És ez csak a jéghegy csúcsa szerintem.
Bakker összelapátolok egy bugyilila színvilágú KDE valamit, telepakolom baromságos szoftverekkel előtelepítve és ráhúzom valamelyik fő disztróra.
Kész a tordaitibi-fostalicska disztribúció., amit 2 nap9óra múlva elengedek és döglődjön magába a net sötét bugyraiba letölthetően.
De ennek mi értelme lenne...? -
RaZroX
addikt
válasz
tordaitibi #98498 üzenetére
Így már értem, köszi!
A másik kérdésem viszont nem a VLC-re irányult, az világos, hogy kb. midnen OS-re létezik és működik. Maga a HDR10 lejátszása fog-e menni? Játék és asztali környezet vagy videó szerkesztés szempontjából egyáltalán nem érdekes nekem a HDR, de a filmeket mindenképp szeretném így nézni és jó lenne ha nem kéne emiatt Windows-t bootolni. -
válasz
RaZroX #98479 üzenetére
VLC-nek semmi akadálya, multiplatform azaz létezik Linuxra is.
Gyors rendszerindítást ha nem kapcsolod ki, akkor nem fogod tudni használni az adatlemezedet. A Win amikor te leállítod, te csak azt hiszed hogy leállÁtmegy egy félhibrnálásszerű állapotba, a driverek betöltve maradnak, a munkamenet nem teljesen az elejéről indul. Ezért is Gyors rendszerindítás a neve.
De ilyenkor az adatlemezed a Windows tulajdonában van, hiába állítottad le, ezért arra semmi nem képes írni. Mivel 1 adathordozó nem lehet egyszerre 2 oprendszerbe felcsatolva. -
UserX
addikt
Így már menni fog! Köszönöm mindenkinek a választ!
Rowon: Tudom, hogy itt illetlenség ilyet mondan, boocsánat!
Nem félek, csak nem szeretem! -
-
Figy, nem egy nagy történet feltelepíteni egy VLC-t, főleg a Debian alapú rendszereknél. Terminál megnyit majd:
sudo apt update
sudo apt install vlc ffmpegEnnyi. Ha félsz a termináltól, akkor fel se rakd a Linuxot, mert nem neked való. A terminál nem egy hátrány a Linuxban, hanem egy funkció. Már a Win11-ben is lehet a parancssorban hasznos dolgokat csinálni.
-
RaZroX
addikt
válasz
urandom0 #98483 üzenetére
Ez így nekem teljesen belefér, bár sosem csináltam főverzió frissítést Linux alatt. Apple-nél hibátlanul ment, Microsoftnál már meg sem próbálom mert mindig megszívtam.
#98482 CPT.Pirk
Sosem próbáltam őket, igazából Ubuntuval, Minttel és Fedorával van csak érdemben tapasztalatom. Ezek közül a Fedora vált be nem csak legjobban, de probléma mentesen is. Kifejezetten szeretem, hogy Flatpak alapértelmezett, bár tudom, hogy ezt nem mindenki szereti.
Ubuntun valamiért mindig gyakrabban futottam bugokba, problémákba.. valószínűleg nagy része user error volt, de akkor is negatívabb az élmény így.
Mint meg szép és jó de nem rajongok a Cinnamon-ért, meg egyébként is.. akkor már Ubuntu. -
urandom0
senior tag
válasz
moleculez #98462 üzenetére
Ezek addig működnek jól amíg az egyes (szubkúltúrák) szakterületek a saját kis ökoszisztémájukat karbantartják, és/vagy találnak hozzá szponzort mert elég fontos (vagy annak eladható).
Hát igen, amikor pénzérdek van a dolgok mögött, akkor működnek, hobby fejlesztésnél viszont sokszor sajnos nem. Megunja a fejleszti, elveszti a motivációt, vagy történik valami, aztán úgy járunk, mint a left-padnál. Kihúznak egy téglát, aztán dől össze a kártyavár.
Én mostanában Javazok, és itt hatalmas nagy előny, hogy fixen ott van a JRE, amiben az alapvető függvények és azon kívül sok-sok hasznos függvény ott van. De ha komolyabb dolgot akar az ember, akkor ahhoz is kénytelen lehúzni a netről a függőségeket.
-
totron
addikt
Maradjunk inkább a Debian származékoknál, az Ubuntu maga is egy származék, pocsék kiadási minőségekkel. Értem, hogy a származék származékában 1 generációt átugorva kioltódnak néha a hibák és talán nem öröklődnek, de alapvetően téves az irány. Ajánlok mást: Puppy. Eleve VLC-vel. De szinte bármelyik user disztróban pár katt feltenni egy lejátszót. distrowatch.com-on tudsz aktuális divatokat (is) nézni, most épp nem.
-
Pendrive helyett ajánlanék egy usb3 külső ház+akármilyen ssd-t.
Erre telepíted a pndrájvon lévő Live Linuxot és így kapsz egy teljes értékű hordozható Linux rendszert. Amire azt telepítesz amit akarsz, és meg is marad a telepített szoftverállomány. Frissülni is fog, ugyanolyan lesz mit egy pc-re telepített csak hordozható. -
válasz
urandom0 #98486 üzenetére
Én egyszer kipróbáltam. Nem volt vele gond, de pont az a baj, amit CPT is írt, hogy késnek a frissítések. Azért a Fedoránál nem szarral gurítanak, ott áll mögötte a Red Hat és az IBM.
Ha választanom kellene, hogy Nobara vagy Fedora, akkor egyértelműen az utóbbira tenném a voksom, még akkor is, ha valamennyire kézzel utána kellene hangolnom, hogy játékra alkalmas legyen.
Egy Steamet feltelepíteni nem nagy ügy, vagy egy Nvidia drivert, azért én egy garázsdisztrót nem töltök le.
-
Tim82
félisten
Pop-ot én nem használtam, többé-kevésbé elégedett Mint-felhasználó vagyok úgy hat éve. De ez (igazi összehasonlítás híján) nem minősül ajánlásnak, mert már rég nem próbálgatok alternatívákat. A T450-nel azonos hardveres L450-emen is remekül futott, amíg nem cseréltem újabb hardverű notira.
-
Tim82
félisten
T450-nek van UEFI-je. Három generációval korábban bevezették a Thinkpad-oknál. Gondolom, a laposban CSM/Legacy mód van beállítva a BIOS-ban (Startup menüpont).
VLC egyikben sem lesz "alapból", de Ubuntu-származékokban benne van a tárolókban, szóval Synapticsból vagy Szoftverkezelőből telepíthető.
-
urandom0
senior tag
válasz
RaZroX #98471 üzenetére
Mi történik ha nem váltok azonnal amikor kijön az új, hanem várok pár hónapot amíg az is stabil lesz?
Fedoránál ez úgy van, hogy évente két főverziót adnak ki, általában áprilisban és októberben egy-egyet, és minden főverzió körülbelül 13 hónapig van támogatva. Ez azt jelenti, hogy amikor kijön az új verzió, az eggyel korábbi verzió akkor van kb. az életciklusa közepén, azaz onnantól még fél évig támogatott, az azelőtti verziónak pedig hamarosan, pár héten belül lejár a támogatása.
Itt egy kép, ha jobbra görgetsz, ott vannak a jelenlegi kiadások:
https://en.wikipedia.org/wiki/Templateedora_Linux_release_timeline
Itt látszik, hogy a 40-es verzió megjelenésekor a 39-es verziónak még kb. fél éve volt hátra a támogatás megszűnéséig, ez hamarosan lejár. A 38-as verzió támogatása pedig kb. egy hónappal a 40-es verzió megjelenése után járt le.
Konkrétan így néz ki a dolog: https://endoflife.date/fedoraSzóval akár két verzióval is lemaradhatsz, vagy ha egy verzióval vagy lemaradva, akkor van fél éved az átállásra. Én sem szoktam elkapkodni egyébként, mindig kivárok pár hónapot.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Mikor iso-t írsz ki, akkor a Rufus alatt a DD módot javaslom, nem az iso módot. Utána mennie kell a Mint-nek is.
Csinálhatsz olyat is, hogy egyik penről bebootolsz, és egy másikra feltelepíted a neked tetsző disztrót. Mivel régi laptopról van szó, egy 16..32GB-os USB2-es pendrive is megfelel a célra. Ott meg aztán VLC-t, SMPlayert vagy bármit feltehetsz és akkor pl. a wifi jelszót nem kell minden bootnál megadni.
Rowon: nincs vele tapasztalatom, csak úgy nézett ki elég jól össze van rakva a mai, modern igényeknek játékra is.
RaZroX: a napi frissülésű disztrók nem jönnek szóba? Van pl. Manjaro KDE, EndeavourOS KDE...
-
válasz
#63718632 #98477 üzenetére
Oké, meg ne sértődj, hogy válaszoltam.
Én Ext4-gyel is telepítettem Fedorát, azzal is megy Debianszerűen partícionálva. Az alapértelmezettet érdemes elfogadni, amit az Anaconda kínál. BTRFS-en a subvolumeok is be vannak állítva, a home méretével sem kell szórakozni.
-
RaZroX
addikt
válasz
CPT.Pirk #98472 üzenetére
Ez mondjuk egy elég jó ötlet, teszek vele egy próbát.
#98473 cigam
Ez annyira nekem nem tiszta, bocsi. Amikor kijön a Fedora 41, onnantól csak arra lehet feltenni a legfrissebb appokat, korábbiakra nem (csak mert ez elég fura lenne)? Vagy itt a "gyári" rendszer appokra gondolsz?#98475 tordaitibi
Fast startup kikapcsolása mért fontos? Illetve most eszembe jutott még valami.. a gép rá van kötve a tv-re is és gyakran szoktam 4K HDR10 filmeket nézni VLC-ben. Ezt linuxon még nem próbáltam, van bármi akadálya? -
urandom0
senior tag
válasz
#63718632 #98467 üzenetére
A Fedora telepítőbe be van "drótozva", hogy kell egy /boot partíció 1GB méretben és ext4 fájlrendszerrel.
Nincs bedrótozva, csak alapértelmezett felállás az, hogy készít magának boot partíciót. Azért a Fedora telepítője nem akkora rakétatudomány, mint ahogy itt egyesek beállítják.
Haladó módban bárhogy lehet partícionálgatni. Az "über expert" mód a Blivet GUI, de átlagos otthoni felhasználásnál soha nincs rá szükség, én is csak egyetlen egyszer használtam, mert kíváncsi voltam rá.Fel kell rakni párhuzamosan egy "susét" és egy "fedórát" és megnézni a különbségeket. Vagy nagyon mélyen doksikat olvasni.
Itt egy Suse telepítés:
[root@Fujitsu-Suse /home/balazs]# lsblk
NAME MAJ:MIN RM SIZE RO TYPE MOUNTPOINTS
sda 8:0 0 119,2G 0 disk
├─sda1 8:1 0 487M 0 part /boot/efi
├─sda2 8:2 0 114,9G 0 part /var
│ /usr/local
│ /tmp
│ /srv
│ /opt
│ /root
│ /boot/grub2/x86_64-efi
│ /home
│ /boot/grub2/i386-pc
│ /.snapshots
│ /
└─sda3 8:3 0 2G 0 part [SWAP]
sdb 8:16 0 931,5G 0 disk
└─sdb1 8:17 0 931,5G 0 part /mnt/sdb1
sr0 11:0 1 1024M 0 romVan még két másik Suse-s gépem, mindkettőnél van egy ~500 MB-os EFI boot partíció, ez nyilván az UEFI boot miatt kell.
---
Kicsit szerintem túl van lihegve ez a partícionálósdi. A disztrók által felkínált default partíciós sémák az otthoni felhasználók 99%-nak teljesen jók.
A BTRFS pedig teljesen jó, teljesen használható, kb. 5 éve csak azt használok, semmi gond nincs vele. -
törölt tag
Ezért mondtam, hogy biztos oka van. Egyébként, ha nincs neki deffiniálva külön /boot, akkor nem rinyál. De nem fog bootolni a rendszer.
Mindegy is. Pár telepítést végig seggeltem mindenféle permutációban. Én csak az egyéni tapasztalataimat mondom.
Pont leszarom, hogy ki hogyan csinálja. -
UserX
addikt
Sziasztok!
Egy Lenovo T450-es notin [link] szeretnék LIVE!-ot futtatni vésztartaléknak, HD filmnézésre.
Eredetileg Win10 van rajta, nem szeretnék dual boot-ot!
A drágaságnak csak BIOS-a van, nem UEFI!!!
Az ISO-król boot mediát a következő progikkal próbáltam készíteni:
Rufus 4.5
BalenaEatcher
Az eddigi tapasztalatok:Pop OS!: Elindul, de *.MP4 fájlokat nem tud lejátszani.
Mint: Nem indul.
Sparky: Eljut a nyelv kiválasztásáig (de csak a Balenás verzió), utána ujraindul a laptop.Szóval olyan disztrót keresnék, amiben lehetőleg 'alapból' benne van a VLC és használható is.
Nem baj, ha régebbi verzió, ha megbízható letöltési linket kapok.
Előre is köszönöm a választ!
-
válasz
RaZroX #98456 üzenetére
Szia.
Ahogy én csinálnám.
Win telepítővel kettévágnám a lemezterületet, Windows telepít.
Miután minden nyűgjét lefrissítette, Gyorsindítás, Fast startup kikapcsol!!!! és reboot majd leállítás. Ez fontos.
Linux telepítő indít és a maradék helyre tenném.
Maradnék ext fájlrendszeren.
Én személy szerint a Nobara linuxot próbálnám ki a helyedben, próbaképpen kipróbáltam, van KDE belőle és állítólag valóban gaming disztró, nemcsak annak írják.
A másodvinyót a procedúrák idejére lehúznám.
a linuxok teljes értékúen kezelik az ntfs fájlrendszert, mindkét os-nek lehet az 1 terás az adatlemeze. -
-
RaZroX
addikt
Legutóbb amikor fent volt a Fedora, foglalkoztam valamennyire a témával, de a megközelítés az volt, hogy milyen hatással van az nvme ssd-re. Egyébként totál amatőr vagyok a fájlrendszerekhez, fogalmam sincs mi mire jó, az megvan, hogy Windows ntfs, linux ext4/btrfs, Apple apfs... de ilyen szempontból teljesen átlag user vagyok.
#98466 Rowon
Nekem is azzal volt fent Fedora korábban, nem volt vele gondom csak gondoltam rákérdezek, biztos ami biztos.#98467 májkimiki
Bár tudom, hogy ez nem feltétlen a legjobb hozzáállás, de ennyi olvasgatást, próbálgatást és időt nem szeretnék erre rászánni. Régebben szerettem órákat, napokat szórakozni ilyesmikkel, de már inkább csak használni szeretném a gépem. Fedorára is azért szeretnék visszaváltani Windowsról, mert a Fedora mindig nagyon stabil volt, míg a Windows megint elkezdett olyan lenni amilyen 3-4 hónap után.. Másodlagosnak meg csak azért akarom felrakni, hogy ha valami olyan kell (Adobe, vagy olyan game ami nem megy Linuxon), ne keljen fő rendszert visszaváltani Windows-ra csak újraindítom és használom rajta ami feltétlen onnan kell épp. -
törölt tag
válasz
RaZroX #98463 üzenetére
Igen, ez jó meglátás. Nincs semmi gond a / btrfs-el. Ismerni kell egy kicsit. A Fedora fejlesztő Team ezt tette default sémának, nincs vele semmi gond. DE!!! A Fedora telepítőbe be van "drótozva", hogy kell egy /boot partíció 1GB méretben és ext4 fájlrendszerrel.
Meg kell nézni a forrást, utána kérdezni. vagy istetelen módon többször telepíteni, azttán rájössz, hogy ezt így valakik kitalálták.
Vagy über expert módon el kezdessz partícinálni.
Egyébként pont a btrfs miatt van a /boot külön szedve, más fáhjlrendszerre. A suse épp pont tud read only btrfs snaphot-ból bootolni is akár. De Ők ezt masáhogy oldották meg.
Fel kell rakni párhuzamosan egy "susét" és egy "fedórát" és megnézni a különbségeket. Vagy nagyon mélyen doksikat olvasni. -
cigam
titán
válasz
RaZroX #98463 üzenetére
Egy egyszerű kérdésnek tűnik, de előjönnek az egyéni preferenciák, ill. az elméleti tudás megléte/hiánya. Ha rákeresel, hogy ext4 vs btrfs, rengeteg találatot kapsz pro és kontra érvekkel.
Pl. a btrfs képes pillanatképet készíteni magáról a futó rendszerről, de az adatbiztonságot garantáló "copy on write" növel(het)i a nagy fájlokmentés idejét, mert előbb lemásolja (a módosításokat), és csak ezután írja felül az adatokat), stb...Ha nem használod ki az előnyeit, akkor simán maradhatsz az ex4-nél is, de ha már Fedora-t választottad, miért ne használnád az ő alapértelmezett választásukat?
peterattila
Fura függőségi hiba. A 0.188-2.1-hez ragaszkodik de egy nálánál frissebb 0.191-1 érhető csak el? Van beállítva plusz repo?
Mihez kellene a csomag? Nem lehet máshogy áthidalni a problémát? -
moleculez
veterán
válasz
urandom0 #98458 üzenetére
Ezek addig működnek jól amíg az egyes (
szubkúltúrák) szakterületek a saját kis ökoszisztémájukat karbantartják, és/vagy találnak hozzá szponzort mert elég fontos (vagy annak eladható).
Pl a Pythonos data science toolok, machine learning frameworkok tök jól működnek, pedig rengeteg függőséggel dolgoznak körbe-körbe.A nagyobb projectek mint pl a TensorFlow az más, az gugli fejlesztés, Pytorchba az Apple rakott egy zsák pénzt meg erőforrást hogy legyen rendes, hivatalos Apple Silicon implementáció.
-
Dhampir
félisten
Sziasztok!
Elrontottam a jól működő rendszert a Boot Repair eszközzel. Ennek az lett az eredménye, hogy a gép indításakor a gép gyártójának logója fölött csak ennyi jelenik meg:
grub>
Innen még visszaállítható a rendszerbetöltés?
-
törölt tag
válasz
RaZroX #98456 üzenetére
Szerintem. Az 1 TB-os SSD-t húzd le amíg telepítessz. Majd az 500-asra tedd fel a Win-t. Majd a Win alatt a Win lemezkezelőjével csapd ketté. Utána a maradék helyre meg mehet a Fedora.
A Fedora telepítő partícionáló részével szépen ki lehet osztani a partíciókat. Személy szerint én 500MB efi/boot és 1GB /boot (ext4) és a maradék standard /(ext4)-et konfigolnék.
Ízlések és pofonok, más lehet mást mond. -
totron
addikt
válasz
tordaitibi #98449 üzenetére
+1
-
urandom0
senior tag
Félig-meddig elolvastam a levelet, meg a szálat is, ami vicces, hogy épp a Pythont hozzák fel példának. Én is úgy vagyok, mint az egyik hozzászóló, hogy ha valami úgy kezdődik, hogy pip install..., akkor hagyom a francba, mert tudom, hogy jó eséllyel úgysem fog működni.
Semmit nem ér, hogy lehet egymás mellé telepíteni eltérő verziójú Pythonokat, ha egyszer szinte minden Pythonos cucc a netről szedi a függőségeit - olyan függőségeket, amiket ezer éve nem tart karban a kutya sem, sok közülük nem is létezik már.És ez a történet valóban nem a Rustról szól, nagyjából minden nyelv és környezet ilyen manapság. NodeJS-ből is addig jó a 16-os, amíg nem akarsz olyan projektet fordítani, amihez legalább 18-as kell, és akkor nincs mit tenni, ha mondjuk Debianban csak 16-os van, akkor be kell szerezned valahonnan frissebbet. De mondhatnám a Go-t is, ugyanez a szitu. Vagy XY random nyelvet/frameworköt, az is ugyanez. Nem véletlenül mentek rá manapság annyira a snap/flatpak/appimage/docker cuccokra, mert azok az oprendszertől függetlenül tudnak frissülni (vagy épp verziót lockolni).
Egyszerűen el kell fogadni, hogy manapság a világ kurva gyorsan változik, és ami egy éve még friss volt, az ma már elavultnak számít, és sok esetben lehetetlen fenntartani a függőségi rendszert. Már én rászoktam a dockerre, pedig az elején utáltam.
Amikor elkezdtem Java fejlesztéssel foglalkozni, akkor is úgy voltam vele, hogy jó lesz nekem a Java 8 is, amíg támogatott, aztán majd átállok 11-re. Aztán már én is Java 21-nél tartok, mert a 8-as verzióval egy rakat cucc nem megy, a 11-es nincs normális GraalVM támogatás, és így tovább...A Rusttal kapcsolatban meg el kell fogadni, hogy egy új dolog, és sok minden messze nem eléggé kiforrott még körülötte. De amit írnak vele kapcsolatban, hogy a borrow checker nem ér semmit, az egy orbitális baromság. Lehet persze körkörös referenciákkal memleaket csinálni Rustban is, de a mostani toolok többsége az ilyet kiszűri, és egyébként meg oda kell figyelni.
-
peterattila
aktív tag
Sziasztok. Az alábbi hibába szaladtam bele, amit sajnos keresgélés után sem tudtam megoldani, ehhez kérek segítséget. A rendszer lmde6, köszönöm.
sudo apt install libgstreamer-plugins-bad1.0-dev
Csomaglisták olvasása... Kész
Függőségi fa építése... Kész
Állapotinformációk olvasása... Kész
Néhány csomagot nem lehetett telepíteni. Ez azt jelentheti, hogy
egy lehetetlen állapotot kért, vagy ha az unstable disztribúciót
használja, akkor néhány igényelt csomag még nem készült el vagy ki
lett mozdítva az Incoming-ból.
Az alábbi információk segíthetnek megoldani a problémát:
Az alábbi csomagoknak teljesítetlen függőségei vannak:
libdw-dev : Függ ettől: libelf-dev de az nincs telepítésre megjelölve
Függ ettől: libdw1 (= 0.188-2.1) de csak 0.191-1~bpo12+1 telepíthető
E: A problémák nem javíthatók, sérült csomagokat fogott vissza. -
RaZroX
addikt
Hali,
Hosszabb szünet után ismét visszatérnék linuxra, de ezúttal tartanék mellé egy Windowst is.A gépben van egy 500-as nvme ssd és egy 1 terrás ssd. Az elképzelés az volna, hogy ketté vágnám a 500-ast, egyik felén Linux (elsődlegesen ezt használnám), másik felén Windows.
Na ilyet még nem csináltam, milyen sorrendben és hogyan érdemes partícionálni? (Fedora 40 KDE + Windows 11)
Az 1 terrás ssd-t nem szeretném bántani, ez jelenleg ntfs és ezen tárolnék mindent, telepítenék nagyobb dolgokat (játékokat) független attól, hogy Windows vagy Linux fut éppen. Van bármilyen korlátozottság linux alatt ha ez ntfs marad? -
urandom0
senior tag
válasz
Ez nem Linuxos probléma, ez egy általános tendencia, hogy a fejlesztő cégek vagy kirakják a félkész szoftvert nyílt forráskódba, hogy a többit majd tegye hozzá a közösség, és onnantól fogva a fejlesztő cég csak annyi felelősséget vállal, hogy befogad-e egy adott commitot vagy sem. És bumm, így születnek a szar szoftverek.
Ez persze baromi jó a cégnek, mert nagyon alacsony erőforrásokkal tudja fejleszteni és tesztelni a szoftverét, mert ezt meg teszi helyette a közösség. Csak hát amíg a munkahelyen kivágnak, ha nem dolgozol, addig egy nyílt forráskódú fejlesztőt semmilyen retorzió nem ér, ha hetekre vagy hónapokra eltűnik.
Én írtam mobilappot Fluterrel és Darttal, ott ugyanez ment. Nincs semmilyen csomag a bluetooth kezelésére? Majd a közösség megoldja... meg hát, csak ha az egyik fejlesztő elmegy nyaralni 2 hétre, és bug van a csomagban, te meg nem tudod lefordítani az appod, az nagyon jó érzés.
-
válasz
Én életemben először jeleztem hibára a Mintbe lévő Onboard totális csődjét (remélem jól csináltam a hibajelentést).
Semmi baja Linux Minten az Onboard-nak, ami nálad főleg Xubuntun nem működött. A Mint csapat rengeteg fejlesztőből áll amúgy, talán két fő, de ők is a saját fejlesztésekkel foglalkoznak. Írhatsz hibajelentést nyilván olyan programról is, amit nem ők fejlesztenek, gondolom továbbküldik az illetékesnek. Onboard esetén ez lehet:
Debian+Ubuntu MATE Packaging Team <debian-mate@lists.debian.org>
<ubuntu-devel-discuss@lists.ubuntu.com>
A közösség meg ugye hát...
Ezt nem tudom kikre érted, de magának a közösségnek mi köze a csomagok fejlesztéséhez?
Linux Mint 22 onboard verziója:
onboard_1.4.1+mint4+wilma_amd64.deb 2024-Jul-19
Szerintem kár volt most erre a témára rácsapnod, mint gyöngytyúk...
Itt nézegetheted a bugreportokat:
Neked amúgy valami python nyűgjeid is szoktak lenni, így a függőségei nézve a programnak...
Depends: gir1.2-gdkpixbuf-2.0, gir1.2-glib-2.0, gir1.2-gtk-3.0, gir1.2-pango-1.0 (>= 1.29.3), iso-codes, librsvg2-common, onboard-common (<< 1.4.1-5build5.1), onboard-common (>= 1.4.1-5build5), python3-cairo, python3-dbus, python3-gi-cairo, dconf-gsettings-backend | gsettings-backend, python3 (<< 3.11), python3 (>= 3.10~), python3:any, libc6 (>= 2.29), libcairo2 (>= 1.10.0), libcanberra0 (>= 0.2), libdconf1 (>= 0.14.0), libgcc-s1 (>= 3.0), libglib2.0-0 (>= 2.31.8), libgtk-3-0 (>= 3.9.10), libhunspell-1.7-0, libstdc++6 (>= 11), libudev1 (>= 183), libx11-6, libxi6 (>= 2:1.2.99.4), libxkbfile1 (>= 1:1.1.0), libxtst6
-
cigam
titán
Nagyon
PC-kmegértőek vagytok a fejlesztőkkel szemben. Hetekig, hónapok rá se néznek a hibabejelentésekre. Volt, hogy egy változónév el volt írva a forráskódban (az én hibám volt, és napokon belül jeleztem, hogy elrontottam, de hónapokig nem javították). A GitHub-on jelentettem a ministick hálózatos anomáliáját, de nem hiszem hogy bármi hatása lenne. Egy 2020-as hibajelentésre 2 évvel később reagáltak! [link]
Persze vannak ellenpéldák, hogy napokig próbálnak segíteni, rájönni mi lehet a gond, de ez jóval ritkább sajnos.Pl. [link] "Es igen, van a hobbi felhasznalas, aki nem akar Xboxot venni, mert az draga, helyette azzal szorakozik, hogy megvarja, amig valami update elkurja a rendszeret, es akkor lehet ujra reszelgetni rajta."
Sok érdekes szempont merül fel a hozzászólásokban. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Ez most más helyzet, ez python. Az platformfüggetlen, Windows alatt is pont ilyen trágya.
Sajnos munkában időnként dolgozok ilyen python dolgokkal mindkét platformon
de ekkora rakás trágyát mint a python környezetek, még nem láttam.Amúgy a folyamat elindult, hogy átvegyék a csomagot.
-
válasz
A Windows 10-ben is vannak még mindig bugok, pedig közel 10 éves rendszer és fejlesztők ezrei dolgoznak rajta. Nem kell ilyen apróságokon kiakadni.
Ott a szintén közel 10 éves Ubuntud, akkor használd azt.
Az biztosan jobb, mint egy friss Mint.
-
I02S3F
addikt
válasz
"de egy ilyen kaliberű disztró hogyan jöhet ki apphibával?
És ott is láttam hogy előttem már sokan jelezték a hibát." - Úgy, hogy a Mint-et is emberek készítik, véges erőforrásokból! -
válasz
CPT.Pirk #98448 üzenetére
Ugye ezt papolom hogy függőség függőség hátán, megfejelve a visszafelé kompatibilitás teljes hiányával. És ha egy fejlesztő kiesik a csapatból indiába vagy az antarktiszon vagy bárhol, akkor dől-borul minden. Nemcsak ennél a példánál, bárhol ami Linux.
De én csak egy buta 1R user vagyok.
A közösség meg ugye hát...
Én életemben először jeleztem hibára a Mintbe lévő Onboard totális csődjét (remélem jól csináltam a hibajelentést). Ennek kb. 2 hónapja, azt nem tudom történt-e valami mert azóta se Mintezek de egy ilyen kaliberű disztró hogyan jöhet ki apphibával?
És ott is láttam hogy előttem már sokan jelezték a hibát. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
Hehh... Szeretnék játékot moddolni, eddig frankón ment a dolog a protontrix-el a SteamDeck-emen... Tegnap hozzáférési hibát dobott, meg valami varázsszám problémát ír. Mondom oké, majd ma frissen foglalkozom vele...
Erre nézem, ugyanez van az asztali gépemen is. Mondom wtf? Na kiderült mindenki másnál is, aki Steames játékot moddolna, mert a protontrix a steam-vdf formátumának kezeléséhez a pyton-vdf csomagot használja, de azt 2022 óta nem frissítették és a fejlesztője elérhetetlen, a világ meg közben haladt tovább... Ahogy nézem a githubot, a probléma már 2 hónapja jelen van.
-
moleculez
veterán
Tudtok ajánlani PDF szerkesztőt? Annyi van mint a pusztulat, nincs kedvem próbálgatni.
Háttér: kikértem egy doksit x helyről de a címem rosszul szerepel rajta, nekem meg már nagyon le kéne adnom. Mégegy posta meg az őntötymörgésük nem fér bele, átírnám azt a 3 karaktert azt eriggy’
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
-
5leteseN
őstag
Nem vagyok hívő, az is biztos jó(nem használtam még).
Mikor kezdtem(-folytattam az UHU-Linux után) ezt az utat(Linux), akkor még az MX elődje volt a kezdésem, ahonnan az egyszerűbben használható MX-es leagázás következett folytatásként.
Akkor még nem volt ilyen jó(és népszerű) a Mint. A megszokott, megismert, jól használható "Jó"-ról meg ok nélkül nem szokok átnyergelgetni.Maradtam/maradok az MX-nél még.
"Tájékoztatás vége." -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Pöttön #98440 üzenetére
Samba megosztást kell csinálni, az alap samba-t összehozni nem nagy cucc, csomó leírás van róla a googleben. Aztán \\IPcím\... módon elérhető Windows alól a megosztás. Ha azt is szeretnéd, hogy IP nélkül egyből látható legyen a megosztás Wines hálózatban, akkor arra már kicsit trükkös a megoldás, mert a Microsoft kivette a régebbi SMB protokollok támogatását a Windowsból.
Ezt és a hozzászólásokat nézd meg: [link]A Wines megosztásokat simán el fogod tudni érni.
-
Pöttön
őstag
válasz
CPT.Pirk #98438 üzenetére
Köszönöm, akkor le is töltöm!
Másik kérdésem az lenne, hogy linuxon tudok csinálni olyan hálózati meghajtót, amit tud kezelni a win10-es gépem?
Filezilla, és egyéb ftp program mentesen natúran a rendszerben, mint a win10-nél a meghajtó megosztása funkció.
Illetve forditva, a win10-es gépem megosztott meghajtóit tudja kezelni a linux? -
Pöttön
őstag
Sziasztok!
Szeretnék átváltani a netezős gépemen Linuxra.
A netezős gépem, egy Lenovo Thinkpad T430, 4magos i7-el, 8gb ram-al, ssd-vel.
Tudnátok ajánlani egy jó linuxot, ami kimondottan átlag felhasználásra, netezésre, filmnézésre van kihegyezve, felületileg pedig hasonlít a win-re?
A lényeg az lenne, hogy biztonságosan lehessen vele hosszú távon is böngészni.Az összefoglaló szerint a Linux Mint Cinnamon jó lehet?
A segítséget előre is köszi!
-
Alveus
tag
válasz
Ricsii2001 #98432 üzenetére
Fog
-
Ricsii2001
tag
Igen, ezt látom az Acer gépen, ahol ugye meséltem, hogy minden rendben van. Mert ott meg egy 2024-es Bios verziót ír, és ez biztos, hogy magától rakódhatott fel, mert 2024-ben meg főleg nem nyúlhatott hozzá sem a gyártó, sem pedig az áruház. Akkor itt valami a biosban van. Amennyiben kikapcsolom a Secure bootot, akkor fog futni a windows? (Nem szeretném letörölni a windowst).
-
Horvi
őstag
válasz
Ricsii2001 #98429 üzenetére
A BIOS frissítés simán telepíthető úgy, hogy a biost még csak nem is látod. Simán windows alól megoldható már egy jó ideje. Szóval simán benne van, hogy miközben ügyködtél valamit a my asusban felrakta(d) a bios frissítést.
-
cigam
titán
válasz
Ricsii2001 #98425 üzenetére
Igen, az lenne a legegyszerűbb, ha egy olyan személy, aki lát, nézze végig ezt a folyamatot, és mesélje el, hogy mi történik a kijelzőn.
Az a baj ezekkel a fura hibákkal, hogy bármi is lehet, de egy képernyőfotó is jó lenne, ha induláskor panaszkodik valamire. Az üzenetből kikövetkeztethető, hogy mi a baja. -
Ricsii2001
tag
válasz
CPT.Pirk #98428 üzenetére
Mondasz valamit! Ugyanis a windowsos beépített rendszerinformációban a laptop megvásárlásakor a 2021-es bios verzió került kijelzésre, azonban most egy 2022-es dátum jelenik meg. A verziószám megegyezik azzal, amit az Asus oldalán látok a laptopom legfrissebb bios verziójánál (302-t mutat a windows rendszerinformációja is, és 302-es verzió van az oldalon is, mint legfrissebb). Ezt tutira nem rakhatta fel a gyártó sem, és a media markt sem, mivel ezt a verziót 2022 novemberében tette elérhetővé az asus erre a gépre, és 22 októbere óta meg van a gép. És valóban ügyködtem az utóbbi időben a my asusban, talán ez lehet a megoldás. De a My asus fel tudja úgy rakni a bios frissítést, hogy nem kell bemennem a biosba?
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Ricsii2001 #98427 üzenetére
Véletlen nem rakott fel a gép magától biosz frissítést a MyAsus-on keresztül? Ha nem, akkor meg frissíteném a bioszt és kinyomnám a secure boot-ot, vagy legalább megnézném a beállításait.
-
Alveus
tag
válasz
Ricsii2001 #98425 üzenetére
Nem lehet, hogy secure boot be van kapcsolva? Popos-nél ki kell kapcsolni különben nem indul, Belint nem ismerem, az ubuntu tud indulni secure boottal ha a saját kernelje van használva
-
Ricsii2001
tag
Üdvözlök mindenkit!
Sajnos problémába ütköztem. Még valamikor nyáron kértem a közösség véleményét a Belin rendszerről. Néhány nap múlva ki is próbáltam, de nem telepítettem fel, hanem csak pendriveról használtam, játszottam a beépített játékokkal, kipróbáltam pár alkalmazást, szóval használtam pár órát. Majd most a napokban ismét szerettem volna nekifutni, de egy elég érdekes jelenséggel szembesültem.
Windows alatt Rufussal elkészítettem a pendriveot (hisz az nyár óta használatban volt tv-ben, ennek köszönhetően le lett törölve róla a belin), majd be akartam bootolni a gépet a pendriveról (Ez egy Asus laptop). Kikapcsoltam, majd bekapcsoláskor nyomkodtam az Escape gombot (ezzel a gombbal lehet a boot menübe belépni), majd a lefelé nyíllal kiválasztottam a pendriveot, és nyomtam egy entert. Majd pár másodperc múlva a gép leállt. Ez nagyon megijesztett, visszakapcsoltam, és a windows probléma nélkül ment rajta továbbra is. Készítettem egy windowsos pendriveot is, amiről szintén probléma nélkül bebootol a gép. Majd egy Pop!_OS rendszert is kiírtam a pendrivera, és hasonló eredmény fogadott, mint a belinnel. Lenyomom az entert, és a gép másodperceken belül leáll. Viszont letöltöttem a legfrissebb Ubuntut, egészen pontosan ezt a fájlt: https://releases.ubuntu.com/noble/ubuntu-24.04.1-desktop-amd64.iso
Erről pedig bebootolt a gép.
A pendriveot próbáltam másik Acer gépen, azon pedig gond nélkül bebootolt a belin. A Popot nem próbáltam, de bizonyára az is betöltődött volna. Mi okozhatja ezt az asus gépen? Nyáron még tökéletesen működött a belin rajta, és azóta a biosban én nem állítottam el semmit.. Valamelyik hardver hibásodhatott volna meg? Milyen hardverhiba okozhatja ezt a problémát? Vagy a Bios resetelése megoldaná vajon a problémát? De mi lett vele? A Windows update hozzá tud férni a bioshoz? Ilyenkor vajon van valamilyen hibaüzenet? Kérjek meg egy olyan személyt, aki lát, hogy nézze végig ezt a folyamatot, és mesélje el, hogy mi történik a kijelzőn? (Én teljesen vak vagyok). -
[w]
őstag
van egy ilyenem, negyedik napja tölti a naplót, de csak most vettem észre...
Device: /dev/ada0, 1 Currently unreadable (pending) sectors
csinálnék egy
smartctl -t long /dev/sda
-t, de előtte le kell választani a lemezt? ha igen, hogyan?ja igen, smartctl output
-
I02S3F
addikt
válasz
Necroman_Mk2 #98419 üzenetére
mc (midnight commander)
-
-
cigam
titán
válasz
Balerik #98416 üzenetére
Ez így teljesen rendben van, szépen kilistázta a megosztásokat. Milyen desktop rendszer milyen, milyen fájlkezelővel?
A naplókba belekukkantottál, hogy panaszkodik-e bármire?
Ha parancssorból csatolod fel mi történik?
Pl. készítesz neki egy könyvtárat:
sudo mkdir /media/NAS
Aztán ebbe a könyvtárba felcsatolod a NAS megosztást:
sudo mount -t cifs //192.168.72.103/NAS /media/NAS -
bviktor93
tag
Sziasztok!
Egy elég érdekes problémám akadt, és szinte biztos, hogy virtualizációhoz van köze: Egy Ubuntu rendszeren futtatok VMWare Workstation alatt egy VM-et, egyébként ezt, de nem tudom számít-e, a nested virtualisation (VT-X) be van kapcsolva, minden rendben működik a VM-mel amíg fut.
Viszont: ha leállítom, az első ami feltűnt, hogy megmaradnak a magas load avg. értékek (ilyen 6-7 körüli), ami a VM futása mellett még rendben van, viszont utána teljesen idokolatlan. De amúgy nem fut semilyen process ami ezt indokolja, ventiáltorok alapon tekernek, CPU hőmérsékletek teljesen rendben vannak. A rendszer ezen kívül teljesen normálisan működik.
De ami még idegesítőbb, hogy miután leállítottam a VM-et, nem tudom rendesen kikapcsolni a rendszert: órákig csak teker az Ubuntu logo a shutdown now után, és nem történik semmi, manuálisan kell kinyomnom a power gombbal.
Lementettem némi logot, bemásolok pár részletet, ez történik a háttérben kikapcsolás után:sudo journalctl -rb -1
...Sep 10 21:10:38 ubuntubox kernel: NMI backtrace for cpu 3 skipped: idling at intel_idle+0x72/0xe0
Sep 10 21:10:38 ubuntubox kernel: Sending NMI from CPU 7 to CPUs 3:
Sep 10 21:10:38 ubuntubox kernel: rcu: blocking rcu_node structures (internal RCU debug):
Sep 10 21:10:38 ubuntubox kernel: rcu: INFO: rcu_preempt detected expedited stalls on CPUs/tasks: { 3-...D } 11415673 jiffies s: 2149 root: 0x8/.
Sep 10 21:07:38 ubuntubox kernel: NMI backtrace for cpu 3 skipped: idling at intel_idle+0x72/0xe0
Sep 10 21:07:38 ubuntubox kernel: Sending NMI from CPU 7 to CPUs 3:
Sep 10 21:07:38 ubuntubox kernel: rcu: blocking rcu_node structures (internal RCU debug):
Sep 10 21:07:38 ubuntubox kernel: rcu: INFO: rcu_preempt detected expedited stalls on CPUs/tasks: { 3-...D } 11235449 jiffies s: 2149 root: 0x8/.
Sep 10 21:04:37 ubuntubox kernel: NMI backtrace for cpu 3 skipped: idling at intel_idle+0x72/0xe0
...és az összes service ilyen timeout-ot dob, ezt (pár részlet):
...Sep 10 20:08:31 ubuntubox systemd[1]: upower.service: Failed to kill control group /system.slice/upower.service, ignoring: Invalid argument
Sep 10 20:08:31 ubuntubox systemd[1]: upower.service: Killing process 1793 (upowerd) with signal SIGKILL.
Sep 10 20:08:31 ubuntubox systemd[1]: upower.service: State 'stop-sigterm' timed out. Killing.
Sep 10 20:08:31 ubuntubox systemd[1]: session-c3.scope: Killing process 12904 (fusermount) with signal SIGKILL.
Sep 10 20:08:31 ubuntubox systemd[1]: session-c3.scope: Stopping timed out. Killing.
Sep 10 20:08:31 ubuntubox systemd[1]: rtkit-daemon.service: Failed to kill control group /system.slice/rtkit-daemon.service, ignoring: Invalid argument
Sep 10 20:08:31 ubuntubox systemd[1]: rtkit-daemon.service: Killing process 1610 (rtkit-daemon) with signal SIGKILL.
Sep 10 20:08:31 ubuntubox systemd[1]: rtkit-daemon.service: State 'stop-sigterm' timed out. Killing.
Sep 10 20:08:31 ubuntubox systemd[1]: colord.service: Failed to kill control group /system.slice/colord.service, ignoring: Invalid argument
Sep 10 20:08:31 ubuntubox systemd[1]: colord.service: Killing process 1733 (colord) with signal SIGKILL.
Sep 10 20:08:31 ubuntubox systemd[1]: colord.service: State 'stop-sigterm' timed out. Killing.
Sep 10 20:08:31 ubuntubox systemd[1]: bluetooth.service: Killing process 964 (bluetoothd) with signal SIGKILL.
Sep 10 20:08:31 ubuntubox systemd[1]: bluetooth.service: State 'stop-sigterm' timed out. Killing.
Sep 10 20:08:31 ubuntubox systemd[1]: man-db.service: State 'stop-sigterm' timed out. Killing.
Sep 10 20:08:31 ubuntubox systemd[1]: fwupd-refresh.service: State 'stop-sigterm' timed out. Killing.
Sep 10 20:08:31 ubuntubox systemd[1]: virtlogd.service: Failed to kill control group /system.slice/virtlogd.service, ignoring: Invalid argument
Sep 10 20:08:31 ubuntubox systemd[1]: virtlogd.service: Killing process 1018 (virtlogd) with signal SIGKILL.
Sep 10 20:08:31 ubuntubox systemd[1]: virtlogd.service: State 'stop-sigterm' timed out. Killing.
Több száz sor van még ebben, szívesen feltöltöm valahova az egészet, nem akarok itt szemetelni. Kb. 20:07-kor shutdown-oltam, és 21:10-kor még a fenti logokat dobálta, ekkor nyomtam ki a power gombbal.
Onnan gondolom, hogy a VMware-es VM-hez köze, mert ha ezt nem indítom el teljesen normálisan működik a rendszer, rendben leáll, semmi gond nincs. Csak akkor van ez ha használtam a VM-et. Egyébként kb. csak erre használom ezt a rendszert, kb. semmi más nem is fut rajta, max. még egy böngésző.
Valakinek esetleg van valami ötlete, hogy mi okozhatja ezt a problémát?
-
I02S3F
addikt
válasz
Necroman_Mk2 #98411 üzenetére
-
Necroman_Mk2
őstag
Ubuntu Linux LTS kiadást használok, nemrég frissült a rendszer 20.04-ről 24.04-re. VISZONT az ugrade-t követően a Unity desktop felület elszabódott: a bejelentkezést követően egy másodpercig még látom az asztalt, de aztán elsötétül a képernyő, és csak a desktop ikonok jelennek. A fejléc nem látható, a dash nem úszik be, és ha elindítok valamit, akkor azt gyakorlatilag a felső sáv nélkül teszi a rendszer, azaz még bezárni se tudom őket kattintással (csak Ctrl+F4 -gyel).
Kutattam a neten megoldások után, próbálkoztam a kipurgálással (ap-get purge), majd visszatelepíteni is, de egyik javaslat se hozta el a kívánt eredményt. Als -l /usr/share/xsessions/
parancs alapján "unity.desktop"-ként hivatkozik a rendszer - ebben kéne nekem valamit nekem átírnom, az talán működne? Nagyon megszoktam már a Unity-t, és bár más desktoppal tudom használni továbbra is a Linuxot, de nagyon szeretném visszakapni a kedvencemet.
Köszi a segítséget előre is! UI: az updete-t követően a GRUB is elszabódott, de azt szerencsére meg tudtam magamtól javítani.#98361 Rowon
-
válasz
sh4d0w #98409 üzenetére
Hiába, a vén spirálost nem lehet megunni! Mondjuk egy dolog meglepett. Próbálok kicsit jobban belemélyedni a rendszerbe, ChatGPT nagy segítség ebben. Nézegettem, hogy a Firefoxnak nincs alapértelmezetten beállított AppArmor profilja, amit nem teljesen értek, hogy miért, hiszen a böngésző egy kritikus pont a biztonság szempontjából... De a LibreOfficenak meg a PDF olvasónak van...
user@debian:~$ sudo aa-status
[sudo] user jelszava:
apparmor module is loaded.
25 profiles are loaded.
23 profiles are in enforce mode.
/usr/bin/evince
/usr/bin/evince-previewer
/usr/bin/evince-previewer//sanitized_helper
/usr/bin/evince-thumbnailer
/usr/bin/evince//sanitized_helper
/usr/bin/freshclam
/usr/bin/man
/usr/lib/NetworkManager/nm-dhcp-client.action
/usr/lib/NetworkManager/nm-dhcp-helper
/usr/lib/connman/scripts/dhclient-script
/usr/lib/cups/backend/cups-pdf
/usr/sbin/cups-browsed
/usr/sbin/cupsd
/usr/sbin/cupsd//third_party
/{,usr/}sbin/dhclient
libreoffice-senddoc
libreoffice-soffice//gpg
libreoffice-xpdfimport
lsb_release
man_filter
man_groff
nvidia_modprobe
nvidia_modprobe//kmod
2 profiles are in complain mode.
libreoffice-oosplash
libreoffice-soffice
0 profiles are in kill mode.
0 profiles are in unconfined mode.
2 processes have profiles defined.
2 processes are in enforce mode.
/usr/sbin/cups-browsed (2898)
/usr/sbin/cupsd (956)
0 processes are in complain mode.
0 processes are unconfined but have a profile defined.
0 processes are in mixed mode.
0 processes are in kill mode.
user@debian:~$ -
-
Durván fél év Fedora után visszaraktam a Debiant. Ez van, hiányzott.
-
cigam
titán
válasz
Balerik #98405 üzenetére
A moOde beállításait ne bántsd, hiszen az írtad Kodi-val simán eléred. No meg ez a konfig kb jó.
A debianon parancssorban próbáld meg elérni, pl.smbclient -L 192.168.1.111
Így csatlakozik? Mutatja a megosztott erőforrásokat? Lehet van benne spéci karakter?
Lehet alapból nincs fent ez a csomag, akkor telepíteni kell: sudo apt install smbclient
A debianra megpróbálhatod feltenni a samba-t, ártani nem fog. Az a fura, hogy megjelenik a hálózatok listájában, vagyis valamennyire látja, de hogy miért nem enged be ....
Esetleg a moOde-on kukkants bele a kernel/smb naplóba a /var/log mappán belül, hátha abból kiderül mi történik amikor belépnél, panaszkodik-e valamire. -
cigam
titán
válasz
Balerik #98403 üzenetére
Kb igen. Ugyanakkor az is lehet ,hogy olyan régi samba verziót használ (1.0), ami a másik rendszereken már tilltva van alapból (2.0 vagy nagyobb verziójúra tud csak csatlakozni)
Fogalmam nincs hogy alapból milyen kliensel próbálkozik, ha nincs telepítve a samba(cifs-util, gvfs,...?), és annak milyen korlátai vannak. -
Balerik
aktív tag
Kodi alatt kért user/pass-t
Nem.Miért tibi az user?
NAS-oknál az van megadva (ezt hozza fel, ha csatlakozni akarok a NAS-hoz).guest-ként jelszó nélkül éred el a megosztásokat.
Akkor a jól értem akkor..
Felhasználó név: guest
Tartomány: marad úgy ahogy van
Jelszó: üresBár úgy emlékszem, hogy így is próbáltam és nem tudtam csatolni mégsem.
-
cigam
titán
válasz
Balerik #98400 üzenetére
én úgy gondolom (gondoltam), ha a többit (NAS) az is SMB elérem akkor nem kell a sambat telepíteni.
Lehet gondoltad, de nem írtad le. Mi meg csak azt tudjuk, amit megosztasz velünk.
Kodi alatt kért user/pass-t? Miért tibi az user? Csak mert ha jól értem az utolsó sort, guest-ként jelszó nélkül éred el a megosztásokat.
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Jogtiszta Windows - Office & Vírusirtó licencek- Azonnal - Számlával - Garanciával - Nint.hu
- 27%-OS ÁFÁS SZÁMLA I Jogtiszta Microsoft digitális és fizikai termékek I DIGITALKEYZ.COM
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap
- Új Dell 14 Inspiron 5435 FHD+ Ryzen7 7730U 4.5Ghz 16GB 512GB SSD Radeon RX Vega 8 Win11 Garancia
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7500F 32/64GB RAM RX 9060 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Azonnali készpénzes nVidia RTX 5000 sorozat videokártya felvásárlás személyesen / csomagküldéssel
- 137 - Lenovo Legion Pro 7 (16IRX9H) - Intel Core i9-14900HX, RTX 4080
- Apple iPhone 16 Pro Max 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest