Hirdetés

2024. május 3., péntek

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#15901) Mauzes válasza golfvariant (#15899) üzenetére


Mauzes
őstag

Hát én panelban lakom (laktam), és el nem bírom képzelni, hogy ezeknek bármi komolyabb bajuk lesz a következő 30 évben. 50 évre is simán fogadnék, csak kisebb téttel.

[ Szerkesztve ]

(#15902) updog válasza Oppenheimer (#15897) üzenetére


updog
senior tag

Azok még tovább meglesznek :D Szerintem a jó ég se robbantja szét őket, ugye annak az a lényege hogy nem összelegózzák, hanem kvázi az egész ház egyetlen nagy betontömb, mert minden szintet körbezsaluznak, bevasalják, és kompletten egyben kiöntik.

[ Szerkesztve ]

"Bocs, főnök, de én csak két emberben bízom. Az egyik én vagyok. Nem maga a másik." || "Hóhahó, mégis van graffaló!"

(#15903) DamianB válasza Oppenheimer (#15897) üzenetére


DamianB
őstag

Mitől omlanának össze ? Doeeg ( jó látni itt is ) pedig leírta a csúsztatott zsalust . Azok panelek még jó sokáig ott lesznek szerintem .

"Arms wide open, I stand alone I'm no hero and I'm not made of stone Right or wrong, I can hardly tell I'm on the wrong side of heaven And the righteous side of hell I'm on the wrong side of heaven And the righteous side, the righteous side of hell"

(#15904) axioma válasza Mauzes (#15901) üzenetére


axioma
Topikgazda

Szerintem a szerkezeti allekonysagot bentlakassal nehez megitelni, statikusok meg a falattoresek, falkivetelek ellen is tiltakoznak. Ezzel nem azt mondom hogy szerintem nem fogjak birni, hanem inkabb azt hogy en is laktam benne, megse mernem azt mondani, hogy tuti allni fog - teny, hogy valoszinuleg elobb lesz mas miatt nullazva az erteke. Es az me'g csak az egyik hogy fizikailag tenylegesen all, a masik, hogy mikor/mitol fordulhat elo hogy eletveszelyesnek itelik. Talan Pecsen volt a magashaz amibol igen regen ki kellett koltozni?

(#15905) Mauzes válasza axioma (#15904) üzenetére


Mauzes
őstag

Persze, végül is nem az ottlakás a jó érv. De gondolj bele, hogy ezeket hogy építették betonból, szerintem sokkal tartósabb, mint kb minden más.

(#15906) astorre19 válasza Mauzes (#15905) üzenetére


astorre19
aktív tag

illetve ha jól tudom a pécsi magasházat 1976-ben adták át és 89-ben nyilvánították lakhatatlanná.Szóval elég hamar kibukott a dolog.
Valamint az is sokatmondó hogy utána évtizedekig elhagyatottan állt mégsem dőlt magától össze

Battletag: SHADOWDRAGON#26677

(#15907) Nehaiu válasza astorre19 (#15906) üzenetére


Nehaiu
csendes tag

Valóban nem dőlt össze, de azért rendesen potyogtak belőle a dolgok.

(#15908) axioma válasza astorre19 (#15906) üzenetére


axioma
Topikgazda

Na de azert az hogy nem dolt me'g ossze az pont nem jelenti azt, hogy ha laktak volna benne, hasznaljak, terhelik, felujitgatasok miatt vesegetik, akkor se dolt volna ossze...
@Mauzes: a vb lemez fennmarad, a hazszerkezet allekonysaga viszont nem azon mulik, hanem hogy kelloen merev is marad-e, valamint hogy a csatlakozasok is a tervek szerint tartanak-e me'g mindig - ezeket nem feltetlen ugy mereteztek, mas volt az eloiras is meg a technikai szinvonal is. Ezert en nem merek mit mondani. De teny, hogy normal esetben ezeket ha nem is mara, de a lakasallomany "elvart" megujulasaval a belathato jovoben le kellett volna cserelni. Csak hat foleg gazdasagilag nem volt a vart/szukseges merteku cserelodes. Mar amennyire en tudom.

(#15909) Oppenheimer válasza updog (#15902) üzenetére


Oppenheimer
veterán

Az eleg fasza, nekem is ez volt a sejtesem.

(#15899) golfvariant:
Jo, koszi, ez nagyon ertelmes es hasznos volt.

[ Szerkesztve ]

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.lovemap.lovemapandroid

(#15910) ody42


ody42
senior tag

Sziasztok!

Ingatlan vásárlás előtt állok, és szeretnék hitelt felvenni.
Jelenleg még próbaidőn vagyok 3 hétig, de olyan szektorban dolgozom (IT), ahol nem nagy gond az elhelyezkedés, és folyamatosan volt munkaviszonyom az elmúlt tizenx évben, csak épp úgy jött ki, hogy nemrég váltottam. Ha a munkáltatói igazolást akkor kérem ki, amikor már nem leszek próbaidőn, akkor szerintetek ebbe beleköthet a bank, hogy nem régóta dolgozom?

A választ előre is köszönöm.

(#15911) Ezekiell válasza ody42 (#15910) üzenetére


Ezekiell
veterán

Nem, próbaidő letelte a lényeg, utána nem kötnek bele.

Aki mibennünk nem bízik, az önmagában sem bízik. Aki mibennünk nem bízik, az a mi fényes békénkben sem bízik. És aki a mi boldog, fényes békénkben nem bízik, az áruló.

(#15912) ody42 válasza Ezekiell (#15911) üzenetére


ody42
senior tag

Köszönöm a választ!

(#15913) ody42 válasza tepenzed (#15397) üzenetére


ody42
senior tag

Alagligeten ne vegyél, még anno a Fókuszban is volt riport velük. Minőségre rémálom az a lakópark.
Keress meg privátban, én már vettem 2 lakást, és most tervezek ikerházat venni, tudok segíteni abban, hogy nekem kikkel volt pozitív tapasztalatom, és ki az a pár építtető akit célszerű elkerülni.

(#15914) golfvariant válasza Oppenheimer (#15909) üzenetére


golfvariant
aktív tag

Lehet nem fog összeomlani, de az egyik legszarabb táraasház a panel... volt ismerösöm akinél télén az illesztésnél ki lehetett látni és fújt be a szél... ezt a vásárláskor nem vette észre mert ugye bútorozottan vette meg...

Az is sokat elmond az egeszről amikor a 2011-12ben nézegettünk lakásokat, ugyan azt a m2-t az utca túloldalán panelban az 5 eves újépítésűhöz képest 40%os áron kínálták...
Most hogy beindult az ingatlan lufi, olcsosága miatt elkezdték vinni, és felzárkózott árban, de attól még nem változott, amint a piaci helyzet úgy hozza, ezeknek az ára fog elsőnek esni..

[ Szerkesztve ]

(#15915) Mauzes


Mauzes
őstag

Ha már panel téma: vélemények erről a hirdetett lakásról? Árban látni magasabbat és alacsonyabbat is a környéken. [link]

Ha van benyomás, ne tartsátok magatokban.

(#15916) Oppenheimer válasza Mauzes (#15915) üzenetére


Oppenheimer
veterán

Mivel cím ott van, érdemes megnézni élőben a házat. Amúgy jó helyen van, és állapotához, méretéhez képest korrekt áron van szerintem.

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.lovemap.lovemapandroid

(#15917) Ezekiell


Ezekiell
veterán

Nem ide, bocs, törölhető

[ Szerkesztve ]

Aki mibennünk nem bízik, az önmagában sem bízik. Aki mibennünk nem bízik, az a mi fényes békénkben sem bízik. És aki a mi boldog, fényes békénkben nem bízik, az áruló.

(#15918) 426os


426os
őstag

Panelhez kapcsolódóan: Nem laktam hosszútávon még panelben, de eddigi tapasztalatom (illetve ismerősök/rokonok tapasztalata) az, hogy a távhő miatt télen is 30 fok van a lakásban. Ahol volt szigetelés, nyílászárócsere, ott még rosszabb, egész télen nyitva kell tartani az ablakokat. Emellett a távhő nem olyan olcsó a havi átalánydíjával, a szememben ez kidobott pénz, rengeteg elpazarolt energia. Ráadásul én rosszul érzem magam ilyen melegben, nem alszom jól - nem is egészséges.
Ez általános minden panel esetében? Az egyedi mérős lakásokban/házakban jobb a helyzet?
Vannak olyan panelek, amiben télen lehet normális (20-21 fok körül) hőmérsékletet tartani, vagy mindenképp hozzátartozik az élményhez az alsógatyás/atlétás életforma?
Mostanában elkezdtem kacsingatni a panelek felé is, de ez az egyik legnagyobb fenntartásom velük kapcsolatban.

.

(#15919) Csabroncka válasza 426os (#15918) üzenetére


Csabroncka
addikt

A távhő és egyedi mérés miatt, sztem a legolcsóbban fenntartható. Én pl el nem tudnám képzelni a konvektoros kínlódást.

Egyébként valóban melegebb mint egy családi ház, de elárulom normális esetben nem ücsörögsz 20-21 fokban. Oda kell már papucs és melegítőfelső. 22 fokban és ha meleg a padló akkor elég a zokni és póló a hosszúnadrághoz.

Személy szerint a panel hátrányát az új társas házakhoz képest abban látom, hogy nyáron nagyon felmelegszik, ami klímával orvosolható.

Sajnos beteg a világ, én a licitálásba nem megyek bele és jó kereset ellenére a fél életemet és a pénzem 90%-át nem öntöm bele 1 db ingatlanba!

Olyan ingatlant kell venni amire van pénzed és jól érzed magad benne, az hogy mi a véleménye a társadalomnak a panelről konkrétan lesz@rom! A jelenlegi helyzetben az emberek 60%-a képtelen lenne a saját ingatlanát piaci áron megvenni még hitelfelvétellel is (nem is adnának neki ennyi hitelt).

"in medias res"

(#15920) Gombinyó válasza 426os (#15918) üzenetére


Gombinyó
őstag

Fűtés korszerűsített panelban külön tudod állítgatni az összes radiátort, ha nem akarod egyáltalán nincs meleg. 63nm-re fizettünk a szezonban 25e ft körül és nem rég olvasták le az órákat, 50e pluszban vagyunk úgyhogy a következő szezonig kb már semmit nem kell fizetni a melegvízért. Én se szeretem, ha nagyon meleg van, de semmi hátrányát nem érzem a 2000 után épült tégla albi után, sőt.

(#15921) skristof válasza 426os (#15918) üzenetére


skristof
tag

mi azt csináltuk, hogy a hálószobában télen-nyáron lecsavartuk a radiátort, így lehetett olyan hőmérsékletet előidézni, hogy normálisan tudjunk aludni. nyáron pedig a nappaliban lévő klímát használtuk, levettük az ajtót a nappali és a háló között, így lehűtötte a 2 szobát.

számomra a panellel a nem praktikus elosztás a probléma, illetve, hogy a test- és léghangok is brutálisan terjednek - mindenhonnan.

(#15922) 426os válasza Csabroncka (#15919) üzenetére


426os
őstag

Én jobban szeretem a hűvösebb környezetet (nyarak elég szenvedősek számomra). Cirkós, téglaépítésű lakásban én 20-21 fok között tartottam a hőmérsékletet, számomra komfortos volt. Szerintem télen nem gáz amúgy melegítőt felvenni. Éves szinten leosztva kb havi 5eFt volt a fűtési ktg-e a lakásnak (38nm), pedig nem volt szigetelve és kicsit előnytelen volt a helyzete fűtés szempontjából.
Ahol most lakom, ott ugyan konvektor van (nekem sem a kedvencem, sőt), de szigetelt tégla, a szomszédok szerint (még nem teleltem itt) nem kell őrlángnál feljebb tekerni, csak ha tényleg kutya hideg van kint.
Ehhez mérten én sokallom a havi tízezres fűtés átalánydíjakat (mondtam valamit, lehet, hogy kevesebb).
Félreértés ne essék, telente nem jégverembe akarok lakni, csak indokolatlannak érzem ezt a magyar módit, hogy kint -20 van, közben bent 30 fokban, kisgatyában rohangálunk. Ha tél van, tél van. Szerintem hozzátartozik az évszakhoz, hogy hazaérkezés után, a kinti hidegből belépve megkívánj egy forró teát/forralt bort stb. Ez 25-30 fokos lakásban valahogy eszébe sem jut az embernek. Volt szerencsém 1-2 telet megtapasztalni északibb országokban is, ott ez hozzátartozott a mindennapokhoz. Nekem nagyon szimpatikus volt, lehet azért van ez a becsípődésem. Arról nem is beszélve, ha egész nap nincs otthon az ember, esetleg elutazik 1-2 hétre, a saját fűtési rendszeredet kicsit visszább tudod venni, hogy ne fűts feleslegesen. Persze vannak plusz költségek (karbantartás, kémény, kazán stb), úgyhogy ez az árelőny leginkább bérlés esetén mutatkozik meg, saját lakás esetén nagyon függ attól, hogy mettől-meddig számolod a költségeket, közben milyen javításokat kellett végezned.

Panellel kapcsolatban még a hatalmas népsűrűség is kicsit visszás számomra. Mondjuk nemrég jártam a Marina part környékén, az ott épült/épülő hatalmas lakóparkok még visszataszítóbbak voltak, bármilyen csilli-villi is egy ilyen új lakás :D
Személy szerint jobban preferálom a régebbi tégla épületeket, kevesebb lakással. Ha le is van szigetelve, akkor szerintem jobbak. Hátrányuk, hogy kicsit macerásabb/drágább egy teljes felújítás, illetve a fő infrastruktúra (főleg víz és csatornahálózatra gondolok), az bizony régi, bármit is csinál az ember a lakáson belül.

[ Szerkesztve ]

.

(#15923) Brave_86 válasza 426os (#15918) üzenetére


Brave_86
aktív tag

Én 2014-ben vettem panelt, azóta lakok itt. Szerintem egyébként kényelmes. Főleg télen amikor nem kell a fűtéssel foglalkozni, mondhatni állandó a hőmérséklet, rövidnadrág- póló mezítlábas viselettel valóban, de tény van amikor már meleg van.
(pedig nem szigetelt az épület és nem egyedi mérős, viszont a nyílászárók cserélve lettek+ a teljes erkély fal)
53m2 esetében a főtés átalánydíj ~12500 (teljes rezsit épp a napokban számoltam ki, az elmúlt másfél év átlaga 40E Ft és ebben minden benne van)
Ez akkor még szembetűnőbb mikor elutazunk szüleimhez vidékre pár napra, hétvégére családi házba, ahol a fűtést leginkább vegyes tüzelésű kazán biztosítja. (Na az macerásabb és nem is olyan a hőérzet a házban. 2 szintes a felső szinten legalább 5 fokkal melegebb van.)
A nyári időszakban vannak olyan hetek, amikor már tényleg durva a panel (klíma nélkül) és 2x meggondolod, hogy el kezdj e főzni/sütni valamit. - Nincs klíma egyébként. - Ez a durva időszak általában 2-3 hét szokott lenni egy nyári időszakban. (idén kb 1 hét volt ilyen eddig) Viszont ha nem HomeOffice -os időszak van (mint most a vírus miatt), akkor a nap közbeni klimatizált irodában ez elviselhetőbb, igaz estére sem tudnak lehűlni a falak, de nyitott ablaknál van némi levegő mozgás.
Sok esetben egyébként tényleg csak aludni jár haza az ember (amíg nincs gyerek). Erre az időszakra nekünk megfelelő volt. Most van tervben, családi házba költözés.

(#15924) axioma válasza 426os (#15922) üzenetére


axioma
Topikgazda

A nagy nepsurusegnek van egy igen nagy elonye: minden kozel van. Annyi emberre mar lesz orvos/szakrendelo, ovoda/iskola valasztekkal, bolttipusbol mind, szerviz, szorakozas (muvhaz minimum), okmanyiroda, bankfiok, ejjel-nappali, stb. (Ezert az igazan jo lokacio a paneldzsungel vege melletti csaladi haz...).
Egyebkent a panelben attol is fugg, melyik reszen vagy a futesi kornek, ha me'g nem egyedi meros. Ott vannak nagyon hideg lakasok is, akik a vegen vannak es alul. Ha mar parhuzamositottak, akkor meg szabalyozhatod (a soros radiatorokat nem, mert akkor fog fazni az utolso...) Fizetni (futest) mondjuk a hideg panelert is annyit fogsz mint a melegert, ha me'g a regi rendszeru...

[ Szerkesztve ]

(#15925) DamianB válasza axioma (#15924) üzenetére


DamianB
őstag

Nálam ha minden igaz Daikin fan coil lesz és alattam fölöttem is lesznek . Kíváncsi leszek mennyi lesz a rezsi.

"Arms wide open, I stand alone I'm no hero and I'm not made of stone Right or wrong, I can hardly tell I'm on the wrong side of heaven And the righteous side of hell I'm on the wrong side of heaven And the righteous side, the righteous side of hell"

(#15926) #41635072 válasza DamianB (#15925) üzenetére


#41635072
törölt tag

A legjobb fűtési mód, hogy folyton kiessen a szemed a szárazságtól. :DDD

(#15927) DamianB válasza #41635072 (#15926) üzenetére


DamianB
őstag

Köszi végre valaki mond már rá rosszat is . Csabroncka már ismer légtisztító topikból most vettem egy elég komoly sharp légtisztító párásító gépet. :D 17% páratartalmú helységet 40 % küldött fel

"Arms wide open, I stand alone I'm no hero and I'm not made of stone Right or wrong, I can hardly tell I'm on the wrong side of heaven And the righteous side of hell I'm on the wrong side of heaven And the righteous side, the righteous side of hell"

(#15928) axioma válasza DamianB (#15927) üzenetére


axioma
Topikgazda

En is megneztem, es nem akartam kotekedni, mert a feltetelezett hatarokon belul tenyleg a minimalis komporomisszumnal van.
Azt azert tudd, hogy a 6.x nm az mar papiron nem felszoba ha ma epulne, 8 nm-tol szoba, alatta csak mellekfunkcioju helyiseg. De hat gondolom lattad es neked belefer, a nappali eleg nagy, tehat olyan eletmodhoz hasznalhato, hogy csak aludni vagy konyvet olvasni megy a felszobaba aki azt hasznalja, amugy egyutt a csalad a nappaliban. A 2 m alatti az mar nagyon irrealis meret szobaszelessegnek... gyereka'gyakkal me'g OK de ahogy latni a mini duplaagy mellett se lehet kenyelmesen elmenni. Az egyszemelyes a'gy mellett siman iroasztalra sincs esely, de lehet ugyeskedni lakberendezessel (magasagy vagy dobogo ala tolhato). Home office-ra azert ugy is kenyelmetlen...
Parasitasnal telre nekem radiatorokon ez is eleg volt (szaritogep vizet toltjuk vissza): szezonban 4200Ft volt a 3 db, szoval az arat ne nezd [link]

(#15929) kerxy


kerxy
senior tag

Sziasztok!

Feleségemmel vásároltunk egy lakást, a birtokbaadás december végén volt, január végén pedig be is költöztünk. A NAV azóta sem küldött semmilyen illetékkel kapcsolatos levelet. Mennyi idő szokott ez lenni? Jó lenne azért, ha nem random küldenék :) (amúgy mindkettőnknek első lakás, 34M).
Előre is köszi!

(#15930) Csabroncka válasza kerxy (#15929) üzenetére


Csabroncka
addikt

Az ügyvéd leadta/aláíratta a megfelelő NAV nyomtatványt veletek? Illetve kérni szeretnétek gondolom az egy éves részletfizetést is! Fel kell hívni a NAV-ot (normálisak és segítőkészek) használt lakás esetén 4%.

"in medias res"

(#15931) Nerd válasza kerxy (#15929) üzenetére


Nerd
aktív tag

Nem random kuldik, pontos menete van... nekem hasznalt lakas marciusi birtokbavetel utan juniusban jott az email eloszor ugyvedtol, hogy mostmar en vagyok a tulajdoni lapon, majd ra 1-2 hetre nav email (ha van ugyfelkapud akkor email, ha nincs akkor posta). Ha van ugyfelkapud meg is tudod nezni hogy van-e illetek tartozasod, nem reg itt le volt irva hogyan lehet megnezni online (https://tudatosadozo.hu/nav-adoszamla-adofolyoszamla-lekerdezes-online/), nekem meg is jelent az osszeg lekerdezes utan. Jarj utana mert lehet mar ketyeg a kesedelmi kamat...

[ Szerkesztve ]

(#15932) DamianB válasza axioma (#15928) üzenetére


DamianB
őstag

Ne haragudj de ezt nem értem hogy mit néztél meg és nem kötöttél bele?
Több mint 8nm a hálószoba . De ez nem zavar már régóta szeretnék olyan élet teret kialakítani ahol az ágyam van semmi (tv telefon telefon) elektromosság nincs nehezen alvó vagyok és szerintem ez is közre játszik hogy túl sokat nyomom ezeket a dolgokat . Szóval a kis szoba ággyal plusz ruhás szekrény ideális lesz nekem nem kell más .
Íróasztalon nem gondolkodtam szerintem arra nem nagyon lesz szükségem de majd menetközben kialakul. Egy jó sarok kanapét szeretnék majd venni . De első körben mosógép konyha hűtőt fogom megvenni.
Kicsi a lakás tisztában vagyok vele de nekem kezdőnek pont elég lesz ennél sokkal kisebb helyeken éltem huzamosabb ideig.
Elszoktáttok mondani hogy ti hogy nőttetek fel milyen helyeken panel , ház stb . Nos én kb 4 hektáros terület közepén nőttem fel és nem palotában .

Egy kis érdekesség budapesti csoportokban már látok 50 plusz nm lakások szépen felújítotatt 28M irány áron igaz Ázsia center pólus környéke de akkor is . Utána meg garzon 80 K ért kiadó. Nem azt mondom hogy valami nagy trendfordulás lenne de mintha megmozdult volna valami bár lehet többet látok bele.

[ Szerkesztve ]

"Arms wide open, I stand alone I'm no hero and I'm not made of stone Right or wrong, I can hardly tell I'm on the wrong side of heaven And the righteous side of hell I'm on the wrong side of heaven And the righteous side, the righteous side of hell"

(#15933) DamianB válasza Csabroncka (#15930) üzenetére


DamianB
őstag

Nekem a hitelügyintéző 4+2 % illetéket mondott ez valós ? Mert rohadtul sokallom de majd megkérdezem tőle még egyszer csak ti tudjátok esetleg mért lehet .

"Arms wide open, I stand alone I'm no hero and I'm not made of stone Right or wrong, I can hardly tell I'm on the wrong side of heaven And the righteous side of hell I'm on the wrong side of heaven And the righteous side, the righteous side of hell"

(#15934) Nerd válasza DamianB (#15932) üzenetére


Nerd
aktív tag

Ujpalotai panel olcsobb volt eddig is... nem veletlen.
Illetve illyes gyulan volt rengeteg 2000es evekben epult lakas ekorul. 28-31 millaert hirdettek 1 eve is...

(#15935) DamianB válasza Nerd (#15934) üzenetére


DamianB
őstag

Akkor értem :)

"Arms wide open, I stand alone I'm no hero and I'm not made of stone Right or wrong, I can hardly tell I'm on the wrong side of heaven And the righteous side of hell I'm on the wrong side of heaven And the righteous side, the righteous side of hell"

(#15936) Gabró válasza Csabroncka (#15919) üzenetére


Gabró
tag

No meg az 5 százalékos áfa is megtámogatja a szolgáltatást. :(

(#15937) kerxy válasza Nerd (#15931) üzenetére


kerxy
senior tag

Köszi mindkettőtöknek! Új építésú a lakás az agglomerációban, ettől függetlenül már gondolom nem ártott volna jönnie, mert több mint fél év eltelt.
Megnéztem a linkelt ügyfélkapus lekérdezőn, 0 ft az adózói tartozás (és a többlet is).

Lehet, hogy akkor holnap felhívom őket, bár azt furcsálom, hogy nekem kéne keresni őket, ha már ők akarnak tőlem valamit :)

(#15938) Csabroncka válasza Gabró (#15936) üzenetére


Csabroncka
addikt

Azért nem izgat mert erre van/volt pénzem, a hitelem 9 év alatt kipörgetem, még 4 év kell és másik független ingatlant nézek, ez marad.

Nem vagyok abban a helyzetben, hogy 100 milliós ingatlant vegyek, és ha ezt eladom + megtakarítások mellett, még mindig 30-50 millát hitelből kellene hozzátolnom egy családi házhoz.

Ez a világ (elmebeteg pénznyomtatás és ingatlan felértékelődés) viszont nem tart örökké, csak a franc se tudja 5 -10 év múlva lesz vége, de egyszer normalizálódik a helyzet.

[ Szerkesztve ]

"in medias res"

(#15939) 426os válasza Nerd (#15934) üzenetére


426os
őstag

Ettől függetlenül is van csökkenés a hirdetési árakban. A mentett kereséseimben több lakás jelenik meg, mint fél- egy éve. Mind eladó, mind kiadó lakásokból. Ma is nézegettem kicsit, sok hirdetésbe már eleve beleírják, hogy irányár.

.

(#15940) sakal83 válasza kerxy (#15937) üzenetére


sakal83
addikt

Ha pest megye akkor nyugi. Allitolag el vannak havazva. Nekem dec. 31 ota semmi...

(#15941) axioma válasza DamianB (#15932) üzenetére


axioma
Topikgazda

SORRY osszekevertem hogy kinek valaszolok! En Mauzes linkjet neztem meg es figyelmetlen voltam, azt hittem arrol beszeltek.

(#15942) DamianB válasza axioma (#15941) üzenetére


DamianB
őstag

Semmi gond félre értettük egymást . :)

"Arms wide open, I stand alone I'm no hero and I'm not made of stone Right or wrong, I can hardly tell I'm on the wrong side of heaven And the righteous side of hell I'm on the wrong side of heaven And the righteous side, the righteous side of hell"

(#15943) longwild


longwild
aktív tag

Lakások áraiban láttok bármit akár tavaly, akár idén?

Leírom az én tapasztalataimat:
2019: mindenki fújta a lufit még, de már stagnálás volt a hirdetések alapján. Beszéltem rengeteg ingatlanossal márciusban , nyár végén és tél folyamán is. Tavasszal még paráztatták a népet a várható babaváróval, hogy majd július 1-től ismét drágulás lesz..
Eljött július 1 és nem lett már drágulás. Sőt! Amely ingatlanokat úgy kínálták, hogy még a babaváró előtt vegyük meg, azok nem hogy július 1 után, de még tél elején is ott álltak...
Teljesen kommersz 50nm korüli panelekről beszélek...

2020: szerintem tartott (volna) a stagnálás, azonban a koronavírus, a szállodai versenyképességi, munkahelyteremtési AIRBNB tiltás miatt egy pillanatra több találatot adott a kereséseimben. Ez néhány hetes időszak volt.

2020 július: oylan lakóparkban, agglomerációban, ahol tavaly 60+M Ft-ért kínáltak lakásokat, most 80-ról indulnak a tökéletesen azonos alaprajzú, CSOK compatible belső, kétszintes lakások...
És el tudják adni, mert emberek tömegei felelőtlenül veszi fel a 30+M hiteleket... + CSOk + babaváró + minimal önerő :(

Kérdés: szerintetek merre fognak menni az árak? Milyen távon? Van még realitása annak, hogy a 30M körüli panelek ismét meglódulnak 35-40 irányába? Esetleg stagnálás következik jónéhány évre?

Van esetleg olyan ingatlanos ismerőse valakinek, aki elhagyta a pályát a jelenlegi stagnáló piac miatt?

[ Szerkesztve ]

szoftver szakmabeli && Beverly250

(#15944) #41635072 válasza longwild (#15943) üzenetére


#41635072
törölt tag

Mindenkinek csak véleménye van, a jövőt senki sem látja. Mindig lehet a mérleg mindkét oldalára pakolni, hogy mi nyomhatja fel vagy le az árakat.

Ami valójában történt:

A (budapesti) paneleknél, bizonyos lokációkban volt egy erőteljes hirtelen lejtmenet (pl békásmegyer, de ott azt hiszem önkormányzati lakásokat kezdtek el meghirdetni), igy most kedvezőbb áron tud vásárolni, aki ebben gondolkodik.

A budapesti vagy agglomerációs jó minőségű tégla lakásoknál igazából én folyamatos emelkedést látok továbbra is még a rosszabb lokációkban is. Ami kicsit is "jó" árban van, azt azonnal elviszik.

A belvárosi ex-AirBNB-s lakásoknál megjelent a kinálat, igazából tényleg csak annyi történt, hogy most lehet ilyet is venni. Nyilván befektetésre most ebben a pillanatban semmi értelme, a full HO világában meg egyre kevesebben akarnak egy minigarzonban tengődni a belváros közepén, ahol még a kocsijukat sem tudják letenni.

A házaknál pedig van egy szerintem szméletlen túlárazás és óriási villámszerű bumm. Emlékszem 2-3 éve kb senkinek sem kellettek a családi házak, mert macerás és költséges fenntartani, az egységnyi négyzetméter ár a lakások alatt volt. Most ez változott és teljesen abszur árak lettek a bontandó házaknál is.

Én személy szerint most családi házba és panelba nem raknék pénzt, csak ha ell tudsz csipni valami értelmezhető árút.

Az, hogy mit hoz a jövő tényleg nagyon sok mindentől függ, teljesen bizonytalan az egész.
Sokan jósoltak nagy csökkenéseket, de én megint nem látom ezt (sajnos).

Szerk: Nekem mostanában azon esett le az állam, hogy ilyen kis világvégi párszáz fős falvakban, ahol azt hinnéd hogy 5-10 misiért hozzádvágnak palotákat, mert semmi munkalehetőség nincs még a környéken sem.... Na ott is nem vicelek, 60 misikért hirdetgetnek tömegével átlag, normál minőségű házakat. Őszintén fogalmam sincs hogy ezeket elviszi-e valaki, de ezekben a falvakban is tömegével járnak tizenmilliós kocsikkal az emberek, szóval elképzelhetőnek tartom. Mondjuk a realitást nem látom mögötte. De csak lehet mindenki földműves. ;]

[ Szerkesztve ]

(#15945) dave118 válasza longwild (#15943) üzenetére


dave118
senior tag

"2020 július: oylan lakóparkban, agglomerációban, ahol tavaly 60+M Ft-ért kínáltak lakásokat, most 80-ról indulnak a tökéletesen azonos alaprajzú, CSOK compatible belső, kétszintes lakások...
És el tudják adni, mert emberek tömegei felelőtlenül veszi fel a 30+M hiteleket... + CSOk + babaváró + minimal önerő :("

Kétlem, hogy a minimal önerő csok+babaváró 30M+ hiteles emberek 80M+ os lakásokat keresnének, de még a 60M+ os sem fér bele a minimal önerő körbe. Hogy kik veszik azokat az ingatlanokat, arra én is kíváncsi lennék. Mert hogy én nem az tuti, pedig beleesek az általad definiált kategóriába legalábbis részben :DDD

Az általad feltett kérdés engem is érdekel, bár ahogy látom te az eladói oldalon várod a nagy dollárokat.

(#15944) Tel Elek :
Ezt egyébként én sem értem. Sokat járok az országban munkám miatt, de a kisebb településeken is olyan "jólét" van, ami természetesen lehet, hogy látszólagos. 5-10M palotákat már lassan a leglepusztultabb környékeken sem lehet találni. Valamiért mintha az egész ország -közép/nyugati régió- ordenáré módon megdrágult volna.

[ Szerkesztve ]

... Ami ami, az az.

(#15946) axioma válasza #41635072 (#15944) üzenetére


axioma
Topikgazda

"Emlékszem 2-3 éve kb senkinek sem kellettek a családi házak, mert macerás és költséges fenntartani, az egységnyi négyzetméter ár a lakások alatt volt. "
Nem hiszem hogy altalaban nem kellettek, csak hat valtozott az elerhetoseguk. Es nm-re azert ez igy most is igaz, mivel a tipikus cs.haz 100nm, a tipikus panel 50nm, es ha mast nem is neznel csak epitesi koltseget, akkor is a cs.hazban keves a dragabb helyiseg (furdo, konyha), sok terulet csak noveli az adott funkciot, ami olcsobb, mint maga a funkcio megvalositasa.
Es azt se felejtsuk el hogy a cs.haz az egyre jobban egyedi termek, az igenyek miatt ritkan lat valaki olyat amit 1:1 hasznalna, az epitoipari kapacitas meg nincs meg hogy a keszbe jo kedvvel bekoltozhessen.

(#15947) sakal83 válasza #41635072 (#15944) üzenetére


sakal83
addikt

Ezthol latod hogy arulnak az onkormanyzati lakasokat a III-ban?

(#15948) Oppenheimer


Oppenheimer
veterán

[link]

Ha jól látom mostmár a fővárosi önkormányzatnál pattog a labda hogy mi lesz ezzel. Asszem Karácsonyéknak fontos az olcsó lakhatás, tehát ha jól emlékszem, akkor simán lehet ebből még elég szigorú korlátozás is.

És ez win a kormánynak is, úgy segítik Tiborczot és a NER-t, hogy mondhatják azt, hogy nem ők voltak. :C

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.lovemap.lovemapandroid

(#15949) kerxy válasza sakal83 (#15940) üzenetére


kerxy
senior tag

Igen, Pest megye, de akkor még várok :) :R

(#15950) ody42 válasza dave118 (#15945) üzenetére


ody42
senior tag

Elég sok építtetővel és ingatlanossal beszéltem mostanában, és ők is azt mondják, hogy rengeteg kifeszített hitel van, 20-30 millió önerő, a többi hitel (CSOK+babaváró+bankhitel vegyesen).
Amúgy miért is lenne másképp? A házba költözőknél az önerő tipikusan 1-2 lakás, amit eladnak, a társadalom nagyobbik része nem tud elrakni havonta félmilliót, amiből 5-10 év alatt összegyűjti a házra valót.
Arról nem is beszélve, hogy aki nem befektetési alapokban, vagy ingatlanban tartotta az évek alatt gyűjtögetett pénzét, hanem "biztonságos" állampapírban, az bizony az ingatlanvásárlás szempontjából jól megszívta, mert az ingatlanárak közben kilőttek, és az a 10 millió, ami mondjuk 5-6 éve még jó önerő lett volna, az most egy garázsra nem elég.

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.