Hirdetés

2024. május 3., péntek

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#15451) lastmanrel válasza DamianB (#15448) üzenetére


lastmanrel
újonc

Bocs, de nem bírom ki, hogy ne írjam le: kicsit bicskanyitogatóak a kommentjeid.
Totálisan nem tudsz helyesen írni, elmondásod szerint sz@rul keresel, láthatóan fogalmad sincs a piacról, világról, de újépítésű ingatlant nézegetsz. Ráadásul természetesen muszáj tetőzni a kifelé mutogatást, és üres zsebbel a lakáshitel mellé még egy autót is lízingelnél. Nagyobb összeget mernék arra tenni, hogy te most teszed tönkre totálisan az életed. Beleugrani könnyű ész nélkül, de a mély gödörből rohadt nehéz lesz kimászni. Én nem szólhatok bele, de ha az egyik szülőd lennék, akkor megkérdezném, hogy: Normális vagy?
Nálad sokkal nagyobb egzisztenciával és karrierrel rendelkező emberek vesznek ennél kevésbé menő lakást, illetve kocsit manapság készpénzre vesz a magánszemélyek nagy része. Én csak annyit szeretnék kérni, hogy gondolkozz el a lehetőségeiden, mielőtt akár az egész családod életét tönkreteszed.

(#15452) DamianB válasza lastmanrel (#15451) üzenetére


DamianB
őstag

Köszönöm a kommented és vártam hogy jöjjön egy ilyen komment :K :R

- helyes írásom esetén igazad van gyerekkorom óta baj van vele amire tudok figyelni (hiába olvastam ki több száz könyvet nem segített emelt szinten érettségiztem történelemből anno)de mivel mostanában teljesen erre a témára pörögtem és stresszes vagyok nem figyelek erre .(plusz angol bill)

-" Ráadásul természetesen muszáj tetőzni a kifelé mutogatást" ezt nem értem mire írtad.

-Félre érthetően írtam a lizing az magán a lakáson lesz , autobeállót azért akarok mert a jövőben szeretnék autót. (természetesen kpra és másfél millió körül megbízhatót több auto vásárlásnál is ott voltam és segítettem)

- direkt nem írtam konkrétumot de ha megkapom a lizinget és lakás is meglesz több mint 400k lesz a bejövöm késöbb elérheti 500 at. Emelett tervezek külföldi melót ha tudok menni onnan milliók jönnek be . Káros szenvedélyeim nincsenek. Mostani keresetem nem ennyi.

- egyedülálló vagyok szüleim fiatal koromban meghaltak

- nem minden kpm lesz az önerőm természetesen hagyok későbbi problémákra.

Ezen gondolkoztam én is hogy magamhoz képest kapkodok sokkal alaposabb szoktam lenni csak úgy látom hogy ez egy kihagyhatatlan lehetőség.

[ Szerkesztve ]

"Arms wide open, I stand alone I'm no hero and I'm not made of stone Right or wrong, I can hardly tell I'm on the wrong side of heaven And the righteous side of hell I'm on the wrong side of heaven And the righteous side, the righteous side of hell"

(#15453) DamianB válasza lastmanrel (#15451) üzenetére


DamianB
őstag

Ne haragudj kifelejtettem egy meglátásod.

-" láthatóan fogalmad sinc piacról, világról, de újépítésű ingatlant nézegetsz:
- az exemmel évek óta néztünk lakásokat voltam is házat nézni. Amióta itthon vagyok nézegettem a lakásokat és konzultálok barátaimmal rokonokkal akik lakásokkal rendelkeznek BP és vidéken. Nekem is van vidéken ház részem egyéb földjeim.

- dolgoztam heteket hónapokat külföldön angol nyelvű munka környezetben. Emellett utaztam Afrikaban és keleten. Jártam pár európai országban is de azok nem fogtak meg annyira.

- igen új építésű lakást nézegettem nem értem magamat se de becsípődött ez nálam miközben pl laptopom is használt pedig 600k az értéke.

Elnézést hogy kifutottam a szerkesztési időből remélem ez még belefér Axioma :R

[ Szerkesztve ]

"Arms wide open, I stand alone I'm no hero and I'm not made of stone Right or wrong, I can hardly tell I'm on the wrong side of heaven And the righteous side of hell I'm on the wrong side of heaven And the righteous side, the righteous side of hell"

(#15454) Hallosz válasza axioma (#15450) üzenetére


Hallosz
senior tag

Az "szép" ebben a rendszerben, akárhonnan közelítjük meg, a végeredményt képtelenség prognosztizálni. Gyakorlatilag tervezhetetlen, ettől függetlenül jó sokan belementek. Szerencsére, sokuknak sikerült kiváltani ezt a klasszikus - végig fix törlesztőrészletre -

Mert lakni, muszáj.

(#15455) axioma válasza Hallosz (#15454) üzenetére


axioma
Topikgazda

Marmint a nem fix hitelt prognosztizalni? Hat persze. De ne felejtsd el, hogy a fizudat se. Ha sokat romlik a forint erteke akkor a hitelkamat is megugrik, de a fizetesek is tobb/kevesebb lemaradassal kovetik. Ha nincs lenyeges atrendezodes, akkor varhato ertekben a fizud ugyanakkora szazaleka marad meg es mehet torlesztore. De ez csak statisztikailag igaz, amig nem jon egy ilyen helyzet mint most. Ettol fuggetlenul nagyon nem ertem ezt a vegigfix-maniat! Forintban ugyanannyit kell fizetned, ES?? Jelent ez barmit arra, hogy mennyire lesz konnyu kifizetni? Nem. Pontosabban mar maga az annuitas hulyeseg innen nezve, de mivel ket ellentetes logikusabb is lehetne (1. elfogyjon, lassan csokken a fizetendo minel tavolabbi a tranzakcio 2. emelkedik a penzromlassal, azaz azonos terheles vegig, es utana egy huszarvagassal megszunik), igazabol ez az annuitasos me'g jo kompromisszum, es velhetoen onmagaban csokkeno terhet jelent a csaladnak. Ezert nem ertem amikor arrol beszel valaki, hogy mi tortenik ha 5 ev mulva 10%-kal magasabb torleszto jon ki. Hat kb. kirohogi...

(#15456) OPiiPO válasza axioma (#15455) üzenetére


OPiiPO
addikt

A legtöbb családnak aki felvette könnyebbséget jelent a pénzügyek tervezése során ha végig egy fix összeggel kell számolniuk. Azt se felejtsük el, hogy még élénken élnek az emlékei a 2008 körüli válságnak, amikor nem 10%-ot hanem annak többszörösét emelkedtek a törlesztőrészletek hónapok alatt (vö. japán yen és svájci frank alapú hitelek)

"Felesleges szigetelni a nyílászárókat, ha az ereszcsatornán szökik a meleg."

(#15457) Mauzes


Mauzes
őstag

Sziasztok! Tud valaki épkézláb hitelközvetítőt ajánlani? Eddig 2 bankból akit elértem, egyik sem tudott rendes választ adni szóban a kérdésemre, hanem menjek be és akkor indítsunk el hitelbírálatot...

A kérdés annyi lenne, hogy tulajdoni lap szerint "kivett zártkeri művelés alól kivett terület és gazdasági épület" típusú ingtlanra tudnak-e jelzálog alapú lakáshitelt adni.

(#15458) vg válasza Mauzes (#15457) üzenetére


vg
addikt

Aztán nehogy úgy járj, hogy kifizetsz több tízezer forintot a hitelközvetítőnek akinek az a tanácsa, hogy menj be a bankba és indítsd el a hitelbírálatot...

(#15459) sakal83 válasza Mauzes (#15457) üzenetére


sakal83
addikt

Duna Housenal kerdezz meg hitelkozvetitot. Sokkal jobban jarsz mint egy fiokban. Jo felteteleket tudnak megoldani mind kamatban mind jovairasban stb. En tobbet nem igenylek bankban. Nekem 4%on inteztek 20 fixet jovairas es kotelezo eletbizti nelkul. Ingyen van a szolgaltatas es sokkal jobban kepben vannak mint az ugyintezok 95%a. En soha nem megyek tobbet fiokba kozvetkenul hitelert.

(#15460) Kobe válasza sakal83 (#15459) üzenetére


Kobe
veterán

Fizetett hirdetesunket lattak :D

Csak kerdes, a DH 4% fix hogy szamit jo ajanlatnak ha mar a legegszerubb netes kalkulatorok is 3.8% vagy azalatt inful, es egyeb kamazkedvezmennyel fiokban meg lejjebb tornazhato?

(#15461) kexksz válasza sakal83 (#15459) üzenetére


kexksz
addikt

Mi most inteztunk hitelt csaladban, konkretan minden bankhoz bemenve azt adtak 1:1, amit egy Bankmonitor is kidobott legkedvezobbnek. Ezeknel jobbat tud egy hitelugyintezo?

(#15462) tibbike01 válasza kexksz (#15461) üzenetére


tibbike01
őstag

Nekünk 3.75 10éves fix lett a kamat az OTP-nél, hitelügyintézőn keresztül. Lakáshitel.

[ Szerkesztve ]

(#15463) sakal83 válasza Kobe (#15460) üzenetére


sakal83
addikt

Ok. Akkor intezz 20fixet 4%on. Varom a linket.

(#15464) axioma válasza OPiiPO (#15456) üzenetére


axioma
Topikgazda

Ertelemszeruen a devizahitel csak annak valo, akinek devizaban van a jovedelme. A tobbi egy fogadas, amit nem vallaltak fel hogy hibas dontes volt azok, akik megprobaltak, igy minket szivattak, kifizettek oket az adonkbol. Ugyhogy ez nem erv.

(#15465) axioma válasza Mauzes (#15457) üzenetére


axioma
Topikgazda

Lakashitelt nem lakoingatlanra nyilvan nem, nem is ertem miert kerdes.

(#15466) sakal83 válasza kexksz (#15461) üzenetére


sakal83
addikt

Van ra lehetosege. Van kamatkedvezmenyuk es efyeb kedvezmenyuk. Az elmult evekben en is bankokban vettem fel. Most ajanlottak egy kozvetitot mert bonyolultabb volt a sutori es nem volt idom cseszekedni. Magam is meglepodtem mert zero hitem volt benne. Jovairas nelkul es bizti nelkul kaptam meg ami nagy elony.

(#15467) sakal83 válasza Kobe (#15460) üzenetére


sakal83
addikt

A magam megnyugtatasa miatt megneztem:
Feltetelek nelkul: 5.37% feltetekkel: 4.79% a bankmonitor szerint.

Varom a linket :DDD

(#15468) Kobe válasza sakal83 (#15463) üzenetére


Kobe
veterán

Aki 20 eves adosrabszolgasagba veri magat, az egy cimeres okor.
10 a max, de nagyon max a 15 amire epeszu ember lakashitelt felvesz.
Itt azert mar kozelebb van a 4% a kinalat. Kiemelt meg akarmilyen ugyfel amihez eleg kb netto 4-500K fizu meg a fiokban igenyelvea lapbol jelent kb meg 0.2-0.3% kedvezmenyt
Nekem pl vegigfixre 3.5 ot ajsnlott a sajst bankatom par hete... Igaz nem 20 evre...

(#15469) sakal83 válasza Kobe (#15468) üzenetére


sakal83
addikt

Rendben. Bar ezt az adosrabszolgasagot nem ertem de mindegy:) nem erzem magam adosrabszolganak. Ugy meg vegkepp hogy a valos infla alatti a kamatszintem illetve feletti a megtakaritas hozama :DDD

(#15470) Mauzes válasza Kobe (#15468) üzenetére


Mauzes
őstag

Ha a hitelkamat kisebb, mint a MÁP+ kamata, akkor szerintem megéri minél nagyobb hitelt minél hosszabb időre felvenni és a többletet betenni MÁP+-ba.

(#15471) Mauzes válasza axioma (#15465) üzenetére


Mauzes
őstag

Nyaralóra elvileg adnak jelzálog hitelt, ha beraksz mellé egy másik fedezetet, elvileg itt is működhet így, nem? Vagy akkor ez már hivatalosan szabadfelhasználású hitelnek számít?

(#15472) Kobe válasza sakal83 (#15469) üzenetére


Kobe
veterán

A beka sem erzi a fazekban, hogy megfozik felteve ha szep lassan emelnek a hofokon

Egyik oldalon 20 evig vegig fix kamatkoltseget nem hasonlitunk ossze masik oldalon mozgo realhozammal vagy prognosztizalt inflacioval.

Olyan megtakaritasi forma ami 20 evre fix hozamot garantal es tokevedett, jelenleg nem letezik. Meg a szuperallampapir sem az, max 5 evre. 6. Evben lehet hogy csillamponiban vagy halpenzben fizetik a kamatat.
Ha valaki tozsdezik es az allampapir hozamat veri is, akkor sem tud olyan kijelentest tenni, hogy neki 20 evig ez fixen menni fog, vagy hogy az inflacio is ekoruli szinten marad.

Tobbek kozott ezert nem szoktak 20 eves hiteleket ajánlani mert azzal gyak 2 valsag periodusat garantaltan vegigszenveded illetve szimpla kamatos kamattal kijon hogy a vegen feleslegesen nyujtod a tesztat.
Ha valaki tudatosan mondjuk mapba rakja a pluszba megtakariitott osszeget, akkor is kb 1-max 1.5% elteres van a fizetett es kapott kamst kozott.
20 millas hitel osszegnel ez az 1% difi a vicc kategoria, plane ha leosztod 5-10 evre amennyivel tovabb fizetted a hitelt miatta.
Felteve hogy az 5 eves map+ kondicioja az otodik ev utan nem valtozik jelentosen (senki nem tudja)

[ Szerkesztve ]

(#15473) Baltazár123 válasza sakal83 (#15467) üzenetére


Baltazár123
senior tag

A 4%-os végig fix hitel az nagyon korrekt ajánlat, nem értem én sem azokat, akiknek ez nem tetszik. Ez 4% thm vagy kamat? Akármelyik is, jó ajánlat.
Nekem a money.hu intézte a hitelemet, de ott is 4,74%-os thm a legjobb amit listáznak. Lehet, hogy ez egyedi ajánlat volt neked, ha nagy összeget vettél fel. Nagy összeg esetén mondták nekem is, hogy lehet egyedi ajánlatot is kérni, de kevesebbet vettem fel és nem is akartam nagyobb hitelt felvenni.
Csak kíváncsiságból megnéztem, hogy az OTP meg 8,63%-os THM-el kínálgatja a végig fix 20 éves lakáshitelét :) Versenyképes ajánlat valóban a 4-5%-os ajánlatokkal szemben.

(#15474) sakal83 válasza Kobe (#15472) üzenetére


sakal83
addikt

Kicsit maskepp latjuk. Te a kulonbsegbol szamolsz en pedig az egeszbol. Ugy mar mas a matek hidd el. Kevesebbet fizetek vissza mint felvettem. Az infla meg nem szamit mert ha kifizeted akkor az infla vedettseged az eszkoz ami igy is megvan. Es az eszkoz hozama pedig biztonsagot ad. Akar hiszed akar nem ez a legkockazatkerulobb magatartas :DDD

Egyebkent az 1% nem olyan pici hidd el nekem. Millios nagysagrend 20 ev alatt.

[ Szerkesztve ]

(#15475) #41635072


#41635072
törölt tag

15 év 10 év fix: 3.4% THM :P

(#15476) sakal83 válasza Baltazár123 (#15473) üzenetére


sakal83
addikt

A kamat a 4%. En is meglepodtem.

(#15477) Kobe válasza sakal83 (#15474) üzenetére


Kobe
veterán

Ez nem igy mukodik, hogy az egyes komponenseket akkor szamolom bele, ha epp nekem kedvezo eredmenyt ad, ha nem akkor meg nem.

Inflacio hogy a viharba ne szamitana? Felveszel 20 evre kolcsont, mert biztos vagy abban hogy elinflalodik, kozben meg 1-2 krizis (vagy szimplan a japan modell) kopogtat es van mondjuk X ev massziv deflacio.... Akkor azokrol az evekrol / vegeredmenyre gyakorolt hatasarol hogyan nyilatkozol 100% bizonyossaggal?
Tovabbra is eleg egyszeru a merleg, az egyik oldalon van egy fix sullyal berakott kamatosszeg, a masik oldalon meg egy sulynelkuli kerdojel... Ez 20 eves idotavban legjobb esellyel is csak 50/50

(#15478) Mauzes válasza Kobe (#15477) üzenetére


Mauzes
őstag

És 20 éves távon talán a defláció teljesen kioltja az infláció hatását? Ennek mekkora az esélye vajon, hogy így alakuljon a 20 év.

(#15479) Kobe válasza Mauzes (#15478) üzenetére


Kobe
veterán

Hat epp ezt magyarazom tobb hsz ota :)
Hogy egy tobbismeretlenes egyenlet egyik oldalat eleg nehez (ertsd, egyaltalan nem lehet) erdemben osszehasonlitani a masik oldalon ismert fix ertekkel

Inflacio varhato alakulasa
MAP+ vagy hasonlo termek kamata / hozama 20 eves tavon
MAP+ vagy hasonlo termek kamata sz 5. Ev utan
Jegybanki alapkamat alakulasa 10 ev mulva

Pont akkora az eselye az altalad kerdezett dolgoknak mint amekkora annak hogy a fenti 3-4 komponenst a kollega jol arazta be 20 evre elore.

(#15480) axioma válasza Kobe (#15468) üzenetére


axioma
Topikgazda

Ez egy nagyon konnyu hozzaallas akkor, ha eppen jol kereso szakmad/szakmatol van. De az elet nem csak ilyeneket produkal, mit csinaljon egy elhivatott tanar hazaspar?
A hitel egy penzugyi termek, nem jo vagy rossz altalaban, futamidotol fuggetlenul sem. Van akinek jobb a hosszabb, van akinek rosszabb.
Nekem peldaul pont 2006-tol 20 evre van a hitelem. Bar ha jo lenne megszabadulni tole, nyilvan mashogy csinalnam, de per pill jobb hogy van (ltp meg termel).

(#15481) axioma válasza Mauzes (#15471) üzenetére


axioma
Topikgazda

Varj, az volt a kerdes, hogy arra adnak-e lakashitelt. Arra (marmint annak a megvasarlasara, en ennel masabb ertelmezest nem tudtam kitalalni) nem adnak.
Az hogy egy lakashitel mogott lehet-e masik fedezet, az mas kerdes (igen, ha a bank elfogadja), meg az is mas kerdes hogy jelzaloghitel (szabfel) felveheto-e a megvasarlasara (szinten igen). De nem ez volt a kerdes.

(#15482) Mauzes válasza Kobe (#15479) üzenetére


Mauzes
őstag

Oké, alapvetően értem mire gondolsz. Bár a lakáshitel azért sokszor nem választás kérdése. De amit én pedzegettem, hogy ma ha ilyen jó feltételekkel adnak hitelt, hogy 3,5-4% fix kamat, akkor
1) amennyi tényleg hiányzik a vásárláshoz, ott érdemes nagyon óvatosan előre gondolkodni, hogy biztosan vissza tudd fizetni bármilyen esetben, és
2) ha ezen felül lehet még több hitelt felvenni, azt mindenképpen érdemes, hiszen a jelen állás szerint csak nyersz vele, ha meg másképp alakul a környezet, akkor visszatörleszted.

[ Szerkesztve ]

(#15483) axioma válasza Kobe (#15472) üzenetére


axioma
Topikgazda

Akkor most mar hatarozottan kerlek, hogy fejezd be a hangulatkeltest.
A hitel egy termek, es nem jo vagy rossz. Akkor se ha 35 evre veszi fel barki. Lehet azt mondani, hogy te nem akarsz (te tudod, hogy mivel csokkented az eszkoztaradat), de azt mondani hogy ez barki szamara hiba, az nekem nem fer bele.
Megjegyzem: a lakashitel THM-szamitasa is 5M/20ev indult, nem veletlen, ha adott gazdasagi korulmenyek kozott ez realis _atlagban_.
Kimondottan ka'ros uzenetnek tartom hogy inkabb 15 ev magasabb torlesztot vallaljon be barki, mint 20 ev alacsonyabbat. Pont forditva kene, inkabb hosszabb futamidio aztan majd ha van lehetoseg, lehet elobb vegtorleszteni.

(#15484) #41635072 válasza axioma (#15483) üzenetére


#41635072
törölt tag

Te kb kijelented, hogy te gondolkodsz jó, más meg nem.
Most akkor én kijelenthetem, hogy nincs igazad?
Miért lenne jobb nyújtani a hitelt, hogy a HITEL DíJA magasabb legyen? Hiába előtörlesztesz, azt már ki kell fizetned. Tisztára megéri.... Mindnekinek magára kel lszabni ezeket a dolgokat, de ne állitsuk már, hogy a hitel dijanak növelése egy jó dolog, mert kevesebb a törlesztő. :W

(#15485) Kobe válasza axioma (#15483) üzenetére


Kobe
veterán

Ertem, szoval szerinted az hogy felhivom kollega figyelmet arra hogy milliokra meno matekolasnal nem biztos h keszpenznek kene venni nem elorelathato ismeretlenek erteket, az hangulatkeltes, de mondjuk az h kollega full kifacsart matek szerint ad keszpenznek veheto tanacsot, amit lehet meg tan paran meg is fogadnak, az nem felrevezetes....

Haaaat,hmmm, OK.... Ez is egy velemeny....

(#15486) axioma válasza #41635072 (#15484) üzenetére


axioma
Topikgazda

Mar mitol lenne tobb a hitel dija? Azonos termek azonos kamatperiodus, mi okozna kulonbseget?
Amugy nem mondtam hogy en gondolkozom jol, de azt igen hogy ne legyenek megfelemlitve azok, akiknek hosszabb futamido lenne a legalkalmasabb.

(#15487) Baltazár123 válasza Kobe (#15479) üzenetére


Baltazár123
senior tag

Pontosan, hogy a hosszú időre rögzített kamat az, ami kiszámíthatóvá teszi a hitelt. Az itteni infók alapján meg a neten látható listák (money.hu, bankmonitor) kb 4-5% körüli kamattól vagy akár thmtől már elérhetőek a végig fix, 20 éves hitelek.
Ez korrekt ajánlat szerintem. Az OTP-s 8,63% kamat az már magas, annyin én se adósodnék el 20 évre, de a 4-5%-ban nem látok hibát.
A normálisabb bankok 3 év után már engedik az elő vagy végtörlesztést úgy, hogy a kezdeti -elengedett- költségeket már nem verik rád.
Hitelközvetítőnél elérhető egyszeri ingyenes előtörlesztési lehetőség is 5 év után, mint egyedi kedvezmény. Tehát ha a 4-5%-os kamatszint vállalhatatlanul magas lesz 5 év múlva, akkor lesz lehetőség kiváltani vagy végtörleszteni.
Tényleg nem értem a problémádat. Van egy fix kamatozású hiteled, havi fix törlesztővel, kiszámíthatóan mindig ugyanannyit kell törlesztened.
Próbálj meg lakást venni hitel nélkül. Szerinted a mostani árak mellett ez lehetséges olyannak, aki nem vezérigazgatói fizetést kap?
Az meg, hogy mennyi időre kell felvenni ilyenkor a hitelt, az határozza meg, hogy a fizetésből mekkora törlesztőt lehet megengedni. A 10-15 éves futamidő elég rövid, oda elég magas fizetés is kéne, ami nincs mindenkinek.

[ Szerkesztve ]

(#15488) axioma válasza Kobe (#15485) üzenetére


axioma
Topikgazda

Nem, ha ezt mondtad volna csak, akkor nem szolok.
Te azt mondtad hogy 10, de max. 15 evnel hosszabb hiteltermekkel tonkreteszi az eletet. Ha ezt nem tartod, akkor nem szoltam.
Igen, 20 evre elore nem tudja a kamatkornyezetet. Es? 20 evre elore tudod hogy mennyiert fogod a gyerekedet tanittatni vagy akar csak ivovizet vasarolni? Az elet maga egy ilyen tavra tervezhetetlen, es akkor me'g a politikai hatast elo se szedtem. De ettol me'g a hiteltermek az egy valid valasztas akar 35 evre is.

(#15489) #41635072 válasza axioma (#15486) üzenetére


#41635072
törölt tag

Az, hogy hosszabb ideig törleszted, kamatos kamat, vége nagyobb.
Ha rövidebb időre veszed fel, rövidebb időre kell fixálni. Igy nem csak a futamidő miatt lesz a végén kevesebba visszafizetendő pénz, hanem arövidebb fixálás miatt is...

(#15490) axioma válasza #41635072 (#15489) üzenetére


axioma
Topikgazda

Basszus, a hiteltopikban tudjuk mar a jelenertek fogalmat! Azt a baromsagot hogy osszeadja valaki a kulonbozo idopontban esedekes osszegeket legalabb ti ne tamogassatok mar mint osszehasonlitasi alapot!
Ha hosszabb idore veszed fel de hamarabb akarod elotorleszteni, miert is kell hosszabb kamatfixalas? Ezt senki nem mondta hozza.
Szerk. igen, a valos inflacioval jelenertekesitve me'g igy is tobb lesz a hosszabb hitel, hiszen a THM azonos csak, amivel diszkontalva azonos jelenerteket kapsz. A thm meg tobb mint az inflacio. A ketto kulonbsege az tenyleg csinal egy kis kulonbseget de ettol me'g irrealis a kamatos kamatos szamolas, nem is ertem miert eroltetik mind a mai napig mint "penzugyi ismeret".

[ Szerkesztve ]

(#15491) Kobe válasza axioma (#15488) üzenetére


Kobe
veterán

Ne filozofaljuk tul. Vallalom a 20 eves nezetemet.
Tok mindegy az eletszinvonal, az elethelyzet, vagy az ingatlan ara. Van penzugyi tudatossag is a vilagon. Az a hitel amelyik csak 20 ev (az ember aktiv eveinek a fele) torlesztes aran valik a budzseben kivitelezhetove, az a takaron tul nyujtozkodas, akkor mas megoldas kell. Tok mindegy hogy kacsalabon hazat vagy panelt vesz igy az ember.

(Azt az aspektusat, hogy megtakaritoi oldalrol mennyire tudatos dontes, engedjuk el, mert pont a korabbi diskurzusban vezettuk le hogy nincs olyan elore kalkulalhato elonye a hosszabb futamidonek amivel egy tudatos megtakarito merheto kockazatot futna, ergo kb felesleges tudatos megtakaritokent tetszelegni az adott helyzetben)

(#15492) #41635072 válasza axioma (#15490) üzenetére


#41635072
törölt tag

Jaaaj ugy tudtam, hogy ezzel fogsz jönni, ez ilyen mindig bevethető kártya...
Mivel fog kevesebbet érni pl 10 év múlva 10 millió Ft, mondjuk az akkori fizetésekhez képest? Szerinted annyira el fog inflálódni, hogy nem számit, hogy a hitel dija 5 vagy 11 millió? Kötve hiszem...
Na az a felelőtlenség, ha ebben hiszel és 100 százalékig meg vagy győződve erről...
Szerk: na de én ezt itt el is engedem, mert itt úgyis az az igazság és a jó, amiről te azt gondolod...

[ Szerkesztve ]

(#15493) sakal83 válasza Kobe (#15491) üzenetére


sakal83
addikt

Ertem. Kiveve azt hogy azt feltetelezed hogy azert van szukseg 20 evre mert budzsen kivuli 10 evre. Azt ugye vagod hogy jelenleg penznyomda van es az eszkoz az ertek? De ne menjuk bele ebbe. Fokent onnan indulva hogy a hitelkozvetitokre mondtam azt hogy sokszor jobbak mint a fioki ajanlatok. Halkan megjegyzem hogy a magyar penz ura kinyilatkoztatta emlekeim szerint hogy infla alatt kivanja tartani a kamatokat... de reszemrol zartam az offot

(#15494) axioma válasza #41635072 (#15492) üzenetére


axioma
Topikgazda

Az az 5M es 11M _NEM_ letezo osszeg. Felejtsd el, mint penzosszeg.
10M: adj most 10M-t en adok 11-et 10 ev mulva, megegyeztunk? Me'g tobbet is kapsz, neked tiszta buli! Amig ezt visszautasitod, addig tessek szepen hitelnel is jelenertekkel gondolkodni.
A 15 evvel ezelotti 12.6M hitelunk a haz aranak fele volt. Ma max. otode. Tehat igen, egesz pontosan kijon az altalad irt ara'ny is.

[ Szerkesztve ]

(#15495) axioma válasza Kobe (#15491) üzenetére


axioma
Topikgazda

OK, vallalhatod a nezeted de ne eroltesd ra senkire, errol szol a vita!
Attol hogy valaki 20 evre vesz fel hitelt, vagy 35-re, lehet teljesen normalis helyzetben IS megoldas. Nem mindig az, es nem az egyetlen lehetseges megoldas, de aki nincs vagy penzzel vagy esszel kitoltve, az bizony igy indul es tudja a kovetkezo generaciot segiteni.

(#15496) dave118 válasza axioma (#15495) üzenetére


dave118
senior tag

A szomorú ez az egészben, hogy azok, akik az anyagi 0-ról (vagy diákhitel mínuszból)indulnak nincs más értelmes megoldás, mint akár 20-25 évvel is kalkulálni. Nyilván fizetés függő, de ma egy "jól kereső" ember sem tud házat/lakást venni 10-15 évre fix hitelre. Ha okosan össze van rakva egy 20 éves fix hitel, legalább az életed második fele megvan oldva lakhatás szempontjából és közben nem is ettél 15 évig szárazkenyeret. Szerintem ezért sem érdemes a teljes visszafizetendőt nézni. Persze, hogy mennyit fogunk keresni 10 év múlva azt ki tudja?A lakáscél nemcsak anyagi befektetés, hanem pl. a gyerekeim öröksége. Szigorúan szerintem!, kilépve a read only módból.

... Ami ami, az az.

(#15497) kexksz válasza Kobe (#15491) üzenetére


kexksz
addikt

En mondjuk epp azon gondolkodom, hogy annyira alacsony a kamatkornyezet, hogy vasarlas eseten inkabb vennek fel hitelt, aminek a havi torlesztoje a fizum ~15%-a, 20 evre, mint hogy a havi torleszto a fizum ~30%-a legyen, de 10 evre. A kulonbozetet befektetem, aztan ha ugy alakul siman elotorlesztem. Viszont igy 6 havi tartalekban joval kevesebbet kell tartanom, ami fedezi a havi torlesztodijakat, ha bevetelkiesesem lenne. Ez szerinted hibas gondolkodas? (Tenyleg erdekel) Nem latok ra okot, hogy minel nagyobb onerot rakjak bele, vagy minel rovidebb hitelt vegyek fel, hiaba tehetnem meg.

[ Szerkesztve ]

(#15498) Kobe válasza kexksz (#15497) üzenetére


Kobe
veterán

Onmagaban nem hulye otlet kitolni a futamidot, ha monjuk megteheted h pl 5 evrol told ki ki 10re vsgy 10 helyett 15re

A 10-15 helyett kitolni 20ra nekem mar nem ferne bele. En max +5 evet vallalnek be ilyen miatt, tobbet nem
idehaza a legfixebb megtakaritasi forma hozamait is max 5 evre tervezheted, mar az 5 ev is max kompromisszumos, kevesebb ismeretlent (de nem 0t) tartalmazo kozelito szamitas (inflaciot,, forint arfolyamot pl 5 evre elore sem tudod)

mivel a kormanynak amugyis van olyan jo szokasa hogy befektetesi formakat 2 nap alatt beszant, valtoztat, visszamenolegesen hoz torvenyeket, stb.
Igy a 6. Ev elso napjan a tovabbi jovore apellalni a tortenrt megtakaritadi oldalan pont olyan bizonyos, mit a kutya vacsoraja

[ Szerkesztve ]

(#15499) mokus1 válasza kexksz (#15497) üzenetére


mokus1
addikt

Olyan szemszögből hibas hogy az elején sokkal több kamatot fizetsz tehát nem a tőke tartozasod fizeted hanem a hitel költséget. Ez nyilván minél hosszabb távú hitel annál jobban úgy van.

Ezt mindenki másnak is irom:

Szerintem kibaszott felesleges ezen vitázni egyébként, nyilván van akinek elég csak 10 év de másnak 20 évre van szüksége hogy tudjon biztonsággal törleszteni.
Személy szerint a nem fix hiteleket én támogatni nem tudom, egy fix hitellel számolni lehet senki nem tudja mi lesz 5 vagy 10 év múlva. Eleg egy kormányvaltas, új jegybanki elnök kicsit megtoljak a kamatokat és sirankozhat megint mindenki.

Ez az én véleményem, nem gondolom fasznak ha valaki 20 évre vesz fel hitelt lakásra házra. Legalább egyszer az övé lesz nem egy albiba önti feneketlenul a pénzt.

(#15500) kexksz válasza mokus1 (#15499) üzenetére


kexksz
addikt

Termeszetesen tobb lesz igy a koltsege a hitelnek, de en ugy szamoltam, hogy nem annyival, mint amit az igy megmaradt penz befektetese hoz kozben.

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.