Hirdetés

2024. május 2., csütörtök

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#15951) DamianB


DamianB
őstag

Most figyeltem egy lakást (80 as évek előtt épült tégla lift nélküli 35nm másfél szobás) 25 helyett 23 lett ingatlan.com én itt ezen környéken vettem az enyém 28 ért ami még épül.

"Arms wide open, I stand alone I'm no hero and I'm not made of stone Right or wrong, I can hardly tell I'm on the wrong side of heaven And the righteous side of hell I'm on the wrong side of heaven And the righteous side, the righteous side of hell"

(#15952) Oppenheimer válasza DamianB (#15951) üzenetére


Oppenheimer
veterán

Milyen környék?

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.lovemap.lovemapandroid

(#15953) DamianB válasza Oppenheimer (#15952) üzenetére


DamianB
őstag

Dél Pest

"Arms wide open, I stand alone I'm no hero and I'm not made of stone Right or wrong, I can hardly tell I'm on the wrong side of heaven And the righteous side of hell I'm on the wrong side of heaven And the righteous side, the righteous side of hell"

(#15954) longwild válasza dave118 (#15945) üzenetére


longwild
aktív tag

Eladói? Én a kicsi dollárokra várok a vevői oldalon! Évek óta kuporgatom a pénzem, de még mindig lufinak tartom az egész ingatlan piacot...

szoftver szakmabeli && Beverly250

(#15955) KilgoreTrout válasza KilgoreTrout (#15604) üzenetére


KilgoreTrout
senior tag

Megvolt a NAV-os ellenőrzés az illeték ügyében.

Mint kiderült, az volt a trigger, hogy feleségem kért illetékkedvezményt (eladott lakás után), de az adásvételi szerződésben nem volt külön ár meghatározva a garázsra, amire nem vonatkozik kedvezmény.

Egy nő jött, negyed óra alatt végeztünk. Teljesen segítőkész volt, kitöltöttük a kérdőívet és a javaslatára meghatároztunk egy árat a garázsra (1,5 milliót - kb. a hihető minimumot) a lakórész forgalmi értékét meg annyival csökkentettük.

Szóval ha esetleg más is kapna ilyen értesítőt, no para. Ha kértek vagyonszerzési illeték kedvezményt eladott lakás után, akkor az adásvételiben külön kell rögzíteni a nem lakórészek értékét.

[ Szerkesztve ]

(#15956) Mercutio_ válasza longwild (#15954) üzenetére


Mercutio_
félisten

Évek óta kuporgatom a pénzem, de még mindig lufinak tartom az egész ingatlan piacot
Ha a második igaz, az elsőt évekkel ezelőtt egy lakásvételre kellett volna cserélned, tavaly pedig (de most se késő) kiszállnod nagy haszonnal ;]

Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP

(#15957) dave118 válasza longwild (#15954) üzenetére


dave118
senior tag

Hasonló cipőben járunk! :) Nem lufi ez, hanem valóság. Szerintem olyan válság mint 10-15 évvel ezelőtt nem lesz, egyre jobban azt látom, hogy az ingatlanok árának "eséséhez" igen nagy gebasz kell. Még egy ilyen világméretű pandémia sem vert oda, bár ennek hatása, lehet, hogy néhány hónap múlva fog előjönni. Egyébként tegyük fel 10-15% ot esnek az ingatlanárak (ami realitás), akkor sem vagyunk sehol a 2015 utáni 50% os dráguláshoz képest. Úgyhogy csatlakozom az előttem szólókhoz, lufi pukkanást várni szerintem is felesleges.

(#15956) Mercutio_: az élethez ugyebár szerencse is kell :) Mi sajnos most jutottunk el odáig, hogy saját ingatlant tudjunk halászni. Mindenféle hátszél nélkül, abszolút 0-ról hosszabb ez a folyamat. De nincs lehetetlen (csak magas elvárások :DDD )!

[ Szerkesztve ]

... Ami ami, az az.

(#15958) Nerd válasza dave118 (#15957) üzenetére


Nerd
aktív tag

szerintem 50%-os eseshez vernek kell folyni az utcakon, es akkor nem fogsz orulni az ingatlan arak esesenek... ha az emberek igy menekulnek vagy veszitik el az ingatlanukat akkor ott nagy gaz van.

en tovabbra is ugy gondolom, hogy a piac egy normalis valsag eseten csak a szar ingatlanokat ertekteleniti el, vagy csak parkolopalyara teszi es ha megint felporog, akkor megint lehet venni padlasteren kialakitott raktarnak minositett "fasza" kecot aranyaron. Ezert pl en most rohadtul vigyaznek, hogy egy kiszemelt ingatlan ara miert ment le. Lehet hogy regota nem birtak eladni, es igazabol a "hatalmas" aresessel is csak egy szar ingatlan....

(#15959) Kobe válasza Nerd (#15958) üzenetére


Kobe
veterán

50%ra nem kellene zuhannia, de egy 15-20% egeszseges lenne, foleg a fovarosi regioban ahol ugye mar az MNB szetint is ekorul mozog a tulertekeltseg

Sajnos addig amig nem ertek, hanem munka alapu tarsadalomban vizionalja a vezer a magyar fonix gazdasagot es a feketen dolgozo segedmunkasokra epul a teljes tamogatasi rendszer, addig meg erre a 15-20% ra sem nagyon van esely. Kicsit olyanok vagyunk a kommunista tervgazdalkodas meg az eszak koreai latvsnyvaros a hatar menten, tok mimdegy mit, milyen hasznossaggal, csak epitsunk, rentabilitas, hasznossag, energiahatekomyssg nem szamit, csak nehogy 3 tucattal tobb munkanelkuli epitoipari legyen
(az mas kerdes hogy a piacot foleg jarvany idejen erdemes es kivitwlezhezo lenne ugy restrukturalni, hogy a belso munkaerot tartsa el, igy pl a tamogatasi rendszer visszavagasa sem feltetlen jarna kez a kezben a belso, szektoralis munkanelkuliseggel, de legalabb csillapitana a lobogo tuzre ontott olajat. En pl belvarosi epitkezeseken evek ota nem lattam, hallottam magyar munkast, romant, ukrant szerbet es hasonszorueket kizarolag)

A masik nagyobb problema, szerintem, es amit erdemes lenne a tamogatasi rendszerben is felfuttatni, az a hasznalt lakasok energetikai korszerusitese, felujitasi tamogatas.
Sok lakast neztunk az utobbi idoben, es nem igazan volt olyan amire a vetelar 20-30%at, 7-10M koruli osszeget ne lehetett volna azonnal rakolteni kritikus felujitasokra.
Nem tom, lehet nekem van magasan az ingerkuszobom ha az olyan lakasokat sokallom 30-35M ert amirol elso megtekinteskor a kojal jut eszembe. Es sajnos ez a realitas ebben az arsavban....

(#15960) longwild válasza dave118 (#15957) üzenetére


longwild
aktív tag

Na jójó nagy gebasz kell...
ITban dolgozom, valószínűleg nem a TOP fizetésért, de még most is úgy állok az ingatlanokhoz, mintha a fogamat húznák...
De a nagyobb kérdés bennem: nem lehet mindenki ITs, nőgyógyász, seftes ügyvéd... Aki a CBA-ban dolgozik, aki egyszerű gyári melós stb. annak mikor lesz lehetősége saját ingatlant venni?
Egyáltalán: a pályakezdő fiatalok is a kb netto 300-ból is mikor jutnak el az önerő összerakásához, ha 120e-ért albérletet is fizetnek? Valami nagyon nem stimmel az egész rendszerrel...

szoftver szakmabeli && Beverly250

(#15961) denko válasza longwild (#15960) üzenetére


denko
senior tag

igen, egyetértek, ugyan ezt érzek, ugyanabban a cipőben vagyok én is. Illetve Magyarországon minden 3ik ember valószínűleg átérzi. De pont ma olvastam redditen egy cikket, és hát ott sincs kolbászból a kerítés.
Rengetegen panaszkodtak hogy régen diák fizu feléből tudtál 2 szobás lakást bérelni, most meg mással kell összekölteni hogy tudj lakni valahol egyáltalán. Dehát itt is hasonló a szitu.

(#15962) dave118 válasza longwild (#15960) üzenetére


dave118
senior tag

Összefoglaltad korunk nagy dilemmáját ... átverését?nyomorúságát?kapitalizmusosságát?rabszolgaságát? :)

(#15959) Kobe: egy darabig ez rendkívüli módon fel tudott idegesíteni, hogy hogy van pofájuk egyes (rendkívül sok) eladóknak olyan állapotú ingatlanokért annyi pénzt kérni ... de ha az ember elfogadja, hogy az egész egy nagy maffia az in.... .com-al az élen, akkor könnyebben belenyugszik

(#15958) Nerd: ezek a sz.r ingatlanok most 40M+ os ingatlanok. Effektíve tényleg sz.rok, csak az áruk nem tükrözi ezt. Ez a felháborító.

[ Szerkesztve ]

... Ami ami, az az.

(#15963) Drizzt válasza dave118 (#15957) üzenetére


Drizzt
nagyúr

"Szerintem olyan válság mint 10-15 évvel ezelőtt nem lesz, egyre jobban azt látom, hogy az ingatlanok árának "eséséhez" igen nagy gebasz kell."
Ez a valsag mar most sokkal nagyobb, mint a 2009-es, de teljesen mas strukturaju, okozatu, s a kezelese is teljesen mas. Lakaspiacra a kozvetlen, azonnali hatasa kisebb. Viszont hosszu tavu valoszinuleg kemenyen lesz. Foleg, hogy megbecsulni sem lehet, meddig fog tartani. Kozeli indirekt ipar van ami ideiglenesen gyakorlatilag megszunt(turizmus), teljes eletrekelese meg evekig eltarthat. A rovidtavu kiadasra tartott lakasokkal idovel kezdeni kell valamit. Es az osszes lehetoseg minuszos az eddigi felhasznalasahoz kepest(teljes parkoltatas - nagyon magas koltseg, kozep- es hosszutavu kiadas - alacsonyabb bevetel, eladas - ha nagy mennyisegben indul, akkor arcsokkeneshez vezet). Mindemellett meg az ujraszabalyozas is rajuk van eresztve. Egy eselyt latok az ingatlanok artartasara, ha annyira elromlik a tobbi befektetesi utvonal, hogy egyetlen menekulesi utnak fog tunni. Vagy altalanos hiperinflacio lesz. Akkor az ingatlan ertek marad, de majd minden mas kuka.

[ Szerkesztve ]

I am having fun staying poor.

(#15964) dave118 válasza Drizzt (#15963) üzenetére


dave118
senior tag

Lehet, hogy nagyon pesszimista vagyok, de én utóbbira tennék egy nagyobb összeget!

[ Szerkesztve ]

... Ami ami, az az.

(#15965) ody42 válasza longwild (#15960) üzenetére


ody42
senior tag

Az önerő tipikusan egy másik ingatlan eladásából van, a maradék meg hitel.
Teljesen nulláról indulva összerakni egy pesti lakásra valót nem triviális, még IT fizetésből sem.

Egy kezdő IT fizetésből, ha nem élsz nagy lábon, és nincsenek még gyerekeid, akkor félre lehet rakni mondjuk évi 2, max 3 milliót, de most annyira nem triviális az sem, hogy mibe érdemes majd rakni azt a pénzt, hogy 5 év múlva is érjen valamit, szóval nem csoda, hogy sokan a minimál önerő + max hitel irányba mennek el.

(#15966) #41635072 válasza ody42 (#15965) üzenetére


#41635072
törölt tag

Azért ne tegyünk úgy, mintha mindenki ölébe potyogna a már meglévő ingatlan/örökség stb. Elég sokan vagyunk akikkel ez nem történt meg.

(#15967) ody42 válasza #41635072 (#15966) üzenetére


ody42
senior tag

Nekem sem pottyant ölembe, először egy 40m2-es lakás felét tudtam összerakni, aztán egy 65-öst, és most közel a 40-hez tartok ott, hogy egy ikerházfél felét ki tudom fizetni. Azt próbáltam mondani, hogy másik ingatlan nélkül nagyon nehéz összerakni, még IT fizetésből is.

(#15968) Oppenheimer válasza ody42 (#15967) üzenetére


Oppenheimer
veterán

Tökéletesen érthető volt amit írtál az előző hozzászólásodban is, nem tudom Elek miért esett neked.

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.lovemap.lovemapandroid

(#15969) #41635072 válasza Oppenheimer (#15968) üzenetére


#41635072
törölt tag

Nem estem én senkinek sem, csak azért első lakásvásárláskor szerintem sok ember van akinek nem pottyannak a tízmillák, de persze rengetegen vannak akiknek igen. Nekem az általánosítás szúrt szemet, hogy "tipikusan" az önerő az csak úgy lesz.

(#15970) Mauzes


Mauzes
őstag

Sziasztok,
NAV szja kalkulátor szerint az ingatlan szerzés éve az, amikor az adásvételi be lett adva az ingatlanügyi hatósághoz. Mivel mi anno december közepén írtuk alá a szerződést, igazából nem tudom, hogy az ügyvéd még abban az évben vagy már januárban adta be. Ha nem tudom már elérni az ügyvédet, akkor ezt honnan lehet kideríteni?

(#15971) BigBlackDog válasza Mauzes (#15970) üzenetére


BigBlackDog
veterán

Lekérném az ingatlan tulajdoni lapját és megnézném, hogy mikor lett bejegyezve az tulajdonjog változás.

(#15972) DamianB válasza Oppenheimer (#15968) üzenetére


DamianB
őstag

Szerintem se esett neki és egyet értek Elekkel én az ismeretségi körömben azt látom hogy mindenki nagyon kemény spórolás árán rakta össze a lakásra a pénzt és nem örökölt. Esetleg majd lesz egy kollégám aki örököl lakás felét és majd el tudja adni és jönnek tíz milliók de ez egy . Én is örököltem de nem is tudom és nem is akarom azokat el adni .
Amit most fentebb írtam az megint nem támadás csak egy másik tapasztalat . :R

"Arms wide open, I stand alone I'm no hero and I'm not made of stone Right or wrong, I can hardly tell I'm on the wrong side of heaven And the righteous side of hell I'm on the wrong side of heaven And the righteous side, the righteous side of hell"

(#15973) Mauzes válasza BigBlackDog (#15971) üzenetére


Mauzes
őstag

De szerintem a tulajdonjog bejegyzés nem feltétlenül egyezik azzal a dátummal, amikor először beadja az adásvételit az ügyvéd a földhivatalba. Vagy de? Arra gondolok, hogy lehet átfutási ideje, vagy hitelfolyamat esetén akár nagyobb csúszás is.

(#15974) Mercutio_ válasza Kobe (#15959) üzenetére


Mercutio_
félisten

Annó adott rá pénzt az EU, csak azt nehezebb lett volna ell0pni, így átcimkézték, az EU pedig elfogadta. (aka mindenkinek joga van hülyének lenni)

Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP

(#15975) Qtya123 válasza ody42 (#15965) üzenetére


Qtya123
őstag

Nehéz összerakni budapesti önerőt 0-ról, de amilyen bődületes árnövekedés volt az élelmiszereken idén kb február végétől úgy még nehezebb lesz sokaknak spórolni megfelelő összeget.

Pont pár napja elemeztük részletesen úgy fél évre visszamenőleg a költéseinket és amit eddig is tudtam, számokban megnézve még döbbenetesebb volt. A heti 1 nagybevásárlásunk végösszege novemberben még rendszerint minden héten 9.000-10.000 Ft között állt meg. Ez február végéig picit emelkedett 11-12ezerre. Majd márciustól kilőtt és folyamatosan emelkedve pár hete 18ezer Ft körül állt meg. Egyelőre....

Minden héten 99%-ban tök ugyanazokat vesszük,gyakorlatilag nagyrészt feldolgozatlan élelmiszerek 4-5 variációja az étrendünk és mellé zöldség+gyümölcs (nincsenek üdítők, meg ilyesmik). Szóval a vásárlói kosarunk jóformán mindig ugyan az. (tisztítószereket nem igazán kell venni alkalmanként, mert azzal a glamour napokon kb 1 évre betankolunk) És ez egy nagyon takarék lángon lévő, kifeszített étkezés úgy egy éve, mert erősen gyűjtésben vagyunk mi is. Ha ráfeküdnék, hogy jobban fejlődjek és maximalizálnám a minőséget és a mennyiséget, akkor az a kosár úgy heti 30-35ezer lenne simán. Na majd ha meglesz a lakás. De addigra biztosan még drágább lesz az élelmiszer. Bele sem merek gondolni mit hagynak a kasszánál a gyerekesek, vagy akik eszik a csokikát, üccsikét, ilyen-olyan nasit, felvágottat.

Ha ezt nem követik sürgősen a bérek, akkor sokan nagyot kell csökkentenek a havi megtakarításon. Nagyon nem irigylem azokat, akik most kezdenek hozzá egy komolyabb önerő összegyűjtésének.

[ Szerkesztve ]

(#15976) Kobe válasza Qtya123 (#15975) üzenetére


Kobe
veterán

Anno pont tiz eve hetvegi bev 7-8K rol indult.
Ra par evre felment 12K-ra. Ujabb par ev es olyan 17-18K ra ugrott. Utana lassabban de felkuszott 20-25K koze. Majd egyik hetvegerol a masikra kb a 25K bol 35K lett konstansan, de csak pislogtunk hogy wtf.

Mondjuk ez 2 fore, "egesz hetre", ami a gyakorlatban kb 4 db kulombozo fott kajat takar es benne vannak a tisztitoszerek, vegyszerek, "elvezeti cikkekbol" konstansan kb 2 nagy udito 1 hetre, dietahoz 1 hetre elegendo light rizsjoghurt vagy feherjejoghurt (8-10 db).... Szoval nasira kb 2ezer ft megy el sz egeszbol. A maradek 30 az alap elelmiszerek....
Elmebeteg, pedig jol kereeunk de kezdjuk azt erezni hogy ilyen infla mellett ez kivereztetesmeg ha feljebb lepkedunk a rangletran az amugy kva jo keresettel is csak azt erezzuk h az inflwciot ertuk utol, ujra a felszinre kerultunk aztan kezdodik elolrol a kapalozas a felszinen maradasert, de attol meg ugyanilyen tavol a part....

(#15977) Qtya123 válasza Kobe (#15976) üzenetére


Qtya123
őstag

Igen, a végén már valóban 1-2 hét alatt ugrott több ezer Ft-ot a végösszeg, ami most egyelőre stagnál. Az a kemény, hogy nekem 2018-ban volt egy komolyabb béremelkedésem, illetve egy kisebb 19-ben. 2018-ban 7ezer környékén megállt a vásárlás tisztítószerek nélkül.

Most béremelkedés nincs, de ott a 18ezres végösszeg (sőt azt elfelejtettem az előző kommentben, hogy másik helyen szoktam még halat is venni, ami havi 7.000 Ft körül áll meg, tehát több is mint 18ezer a heti kaja). Magyarán, ha adnának havi 40-50ezer Ft-al több bért, akkor lennénk ugyan ott, mint 2018-ban kaja tekintetében.

Szóval aki mostanában kezdett el önerőt gyűjteni az még akkor is megszívja, ha a lakásárak nem mennek feljebb. Elég az, ha az élelmiszer miatt nem tud annyit félretenni.

(#15978) DamianB válasza Kobe (#15976) üzenetére


DamianB
őstag

Én még pár hónappal ezelött nem éreztem olyan nagy mértekűnek az élelmiszer drágulást , vásárlás során csirkét mindig akciósan eszek szép kártyáról éttermezek de vissza néztem a költségvetés appban és én is látom az emelkedést .

"Arms wide open, I stand alone I'm no hero and I'm not made of stone Right or wrong, I can hardly tell I'm on the wrong side of heaven And the righteous side of hell I'm on the wrong side of heaven And the righteous side, the righteous side of hell"

(#15979) Kobe válasza DamianB (#15978) üzenetére


Kobe
veterán

Koltsegtervezesre es monitoringra erosen tudom ajanlani a 1Money nevu app megvasarlasat, 1-2000HUF play storeban.
De tud rendesen automatikusan es azonnal szinkronizalni eszkozok kozott, a custom kategoriakat is beleertve, van benne normalis deviza / huf ertekvezetes devizaszamlakra is, megtakaritasi, deviza, folyoszamla es havi budzsetervezes (mindig kopizhato az elozo havi vagy uj adhato meg)
Ha lenne benne automstikus szinkronizacio gpayyel vagy netbankkal a tranzakciok behuzasahoz, szemelyesen utaznek ki a keszitohoz kezet razni es visszajobetel utan a kepet kiraknam sztalin melle a falra....

Az mondjuk mas kerdes hogy amit az appban latok az honaprol honapra sirasra kesztet :D meg 45%os megtakaritasi rata mellett is...

(#15980) DamianB válasza Kobe (#15979) üzenetére


DamianB
őstag

Én a money lovert használom meg is vettem négy éve.
1 money is néztem jó az is akkoriban többet kipróbáltam .
Amúgy a YNAB indította be ezeket a programokat és a 4 elve ott van is banki össze kapcsolás ha csak ez hiányzik.
A money lover is tudja de az én bankommat nem ismeri meg van pár idegesítő bugja . :(((

Amúgy grat a 45% hoz :C

"Arms wide open, I stand alone I'm no hero and I'm not made of stone Right or wrong, I can hardly tell I'm on the wrong side of heaven And the righteous side of hell I'm on the wrong side of heaven And the righteous side, the righteous side of hell"

(#15981) axioma


axioma
Topikgazda

Hasznos volt de azert lehetne hogy ha me'g nincs vege, akkor masik topikot csinaljatok/keressetek a megelhetesi koltesekhez? Linkelhetitek hogy ott folytatjatok. Ez szokott lenni idonkent a jovedelem topikban is...

(#15982) OPiiPO válasza axioma (#15981) üzenetére


OPiiPO
addikt

Pár darab offtopic hsz volt, az sem igazán offtopic mint ami pl. a jövedelem topicba rendszeresen előfordul - szerintem ennyi simán belefér még.

"Felesleges szigetelni a nyílászárókat, ha az ereszcsatornán szökik a meleg."

(#15983) axioma válasza OPiiPO (#15982) üzenetére


axioma
Topikgazda

Persze, ennyi igen, csak szeretnem ha tovabb nem itt burjanozna mert kezdett kicsit reszletekbe menni. Ennyi, es koszi.

(#15984) basaharc502


basaharc502
aktív tag

Csak pár gondolatot fűznék a témához:
Én is ugyanabban a cipőben vagyok, mint itt jó néhányan. Kuporgatom, gyűjtöm a pénzt, de úgy nem igazán érzem azt, hogy a kitűzött célomhoz közelebb érnék. Szerencsére már eljutottam oda, hogy elengedtem a dolgot és egyszerűen nem érdekelnek az ingatlan árak. Én emlékszem még a 2010-es évekre, amikor itt vidéken egy közepes városban 4-5 milliókért sem kellett senkinek ugyan azok a panelok, amelyek most 13-18 millió közé vannak belőve. Semmi nem változott, csak a panel lett még +10 évvel öregebb. Mielőtt még nekem esne valaki, nem 4 millióért akarok panelt venni, de az, hogy nagyságtól, elhelyezkedéstől és állapottól függetlenül olyan elszállt, irreális árakon rakják fel a hirdetéseket, hogy már csak nevetek a négyzetméter árakon / lakás állapotán. Azt, hogy most ennyi a piaci értéke én azt tökéletesen értem, de hülye meg nem vagyok, hogy egy 50-60 éves, folyamatosan elöregedő betonkockáért 17 milliót adjak (vidék), mert most épp ez a helyzet...Persze, ha valahova menni kell, az más, akkor be kell nyelni az összeget és belevágni, aztán messziről elkerülni az ingatlanos oldalakat nehogy azt lásd, hogy a lakásod értéke x év múlva negyedével csökkent...mert az lenne az igazán nagy pofán b@szás az élettől.

(#15985) Csabroncka válasza basaharc502 (#15984) üzenetére


Csabroncka
addikt

Ez nem csak a paneloknál van így, sőt azt kell mondjam a putrik és vizesedő és salétromos tégla lakások sokszor szemtelenebb már már tragikomédiába illő áron kerülnek fel.

"in medias res"

(#15986) Nordik válasza basaharc502 (#15984) üzenetére


Nordik
őstag

Szintén vidék és már engem se érdekel, hogy lesz e lakásom vagy nem. Albérletben vagyok mert valahol lakni kell. Nyilván ki akarok belőle szállni, de mindig egyre távolabb kerülök. Eddig én is kuporgattam, de már nem érdekel. Igyekszem félre tenni havonta a fizetésem 20%at, a többit elkoltom. Mindig mondom jövőre beletudok vágni, de hiába növekszik a megtakaritasom nem jutok előre. Sot egyre kevesebbet lehet félretenni olyan szinten inflalodik a pénzünk. Nagyon nagyon rendezni kellene a béreket szerintem.

(#15987) basaharc502 válasza Csabroncka (#15985) üzenetére


basaharc502
aktív tag

Hogyne, bontani való, ótvar épületekről is lassan azt hiszik, hogy aranybánya. Ezzel csak annyi a gond, hogy ezekből sosem lesz normális otthon. Persze ez igény kérdése, de csak a milliókat fogja nyelni befelé és mindig lesz rajta valami csinálni vagy csináltatni való. Ismerősöm is azt mondta, panelt ennyiért tuti nem, inkább akkor legyen kertes. Vettek is egy kívülről még egész pofásnak kinéző vegyes falazatú borzalmat. Két éve minden pénzüket ölik bele a házba látványosabb eredmény nélkül illetve ez nem teljesen igaz...két év alatt emberünk 10-et öregedett.

Nordik: Többször hangoztattam már, hogy a folyamatos gyűjtögetés miatt "fél életet élek" pont akkor, amikor élnem kellene igazán. Sajnos ez egy szép paradoxon....ha mindig van valami, amire legyintek és azt mondom gyűjtöget a fene, megérdemlem én ezt meg azt, akkor a büdös életben nem lesz saját lakásom, vagy legalábbis belátható időn belül biztos nem. Viszont ha átesek a ló túl felére, akkor meg tényleg csak a számok pörögnek a fejemben, hogy ebben a hónapban ennyi, kövi hónapban annyit kell elrakni stb. Próbálom valahogy a középúton tartani magam, de azért sajnos a gyűjtögetés oltárán főleg az utóbbi kb. 4-5 évben jóval többet áldoztam mint kellett volna talán....főleg azért szomorú ez, mert a plusz gyűjtött pénz akkora lépést nem jelentett, hiszen az árak is kilőttek felfelé.

(#15988) Nerd válasza basaharc502 (#15987) üzenetére


Nerd
aktív tag

Mult eve ota stagnal a piac, pesti tuti. Magasak az arak de szerintem elmult 1 evben szerencsere mar lehett faragni a hianyzo onreszbol. Elotte evekben ev vegen nekem mindig az volt hogy mindig ugyanannyi hitel kellett, hiaba raktam felre x milliot. Szoval szerintem pont most nem szabad feladni (mondjuk azt inkabb sohasem szabad).

(#15989) Nordik válasza Nerd (#15988) üzenetére


Nordik
őstag

Nyilván nem szabad feladni de elég baj, hogy évek kellettek ahhoz, hogy utolérje magát az ember. Valamit már kormányzati szinten kellett volna tenni, mert ez brutális volt. Én azt látom egyébként most, hogy próbálnak még vergődni az emberek és minél magasabb áron eladni a lakásukat, de már nem fog menni. Valami elindult. Én se várok nagy áresést, de egy 15-20%ot kellene esnie az ingatlanaraknak. Arra azt mondom reális és megfizethető.

[ Szerkesztve ]

(#15990) ody42 válasza Nordik (#15989) üzenetére


ody42
senior tag

Én azt olvastam több helyen is, hogy mivel a COVID miatt minden központi bank beindította a pénznyomdát, a plusz pénz lehet, hogy megint az ingatlanokban és a részvénypiacokon fog landolni, ahogy a 2008-as válság után is történt.
(És ez a jobbik eset, mert ha nem ezeken a helyeken landol, hanem elkezd cirkulálni a gazdaságban, akkor brutál infláció várható)
Szerintem - de nem vagyok pénzügyi szakértő - akinek ingatlan célja van hosszabb távon, az a legjobb amit tehet, hogy megveszi azt a legkisebb ingatlant, amit megfelelő önerő mellett meg tud venni, és felvesz rá hitelt, lehetőleg 5-10 évre fixált kamattal. Akkor nem kell bűvészkedni, mert ha tovább nőnek az ingatlan árak, akkor legalább a saját ingatlanja is értékesebb lesz, ha pedig csökkennek, akkor csökken a "rés" a mostani és a következő ingatlanja között is.
Bankbetét/MÁK/PMÁK egyszerűen nem versenyképes, ha az ember megtakarítani akar _és_ ingatlancélja van.

(#15991) flegga92 válasza Nordik (#15989) üzenetére


flegga92
senior tag

Kormányzati szinten pont azt tették, hogy elszaladtak az árak. Én 2014-ben vettem vidéki nagyvárosban egy felújított 50 nm panelt 6,2m-ért. Igaz pofátlanul alkudtam, de örültek, hogy valaki megveszi végre.
Ekkor már lehetett hallani, hogy lesz a CSOK. Úgy voltam vele, hogy itt az utolsó esély, hogy sajat lakásom legyen, pedig korábban eszem ágában sem volt lakást venni, mert kemény 25+rezsit fizettem egy felújított albérletet.
2015-ben megjelent a CSOK ugyan ez a lakás hirtelen 8,5m ért. Majd szépen komótosan emelkedtek az árak.
Megjött a babváró hitelt, itt elszabadult a "pokol", hirtelen 14-16M kértek érte.
Én jól jártam, mert 6 év múlva majdnem duplájáért sikerült eladni, ha nem jött volna a korona vírus valószínűleg még többért megy el.
Szóval amit a kormány adott az a ingatlan tulajok zsebébe vándorolt, egyáltalán nem segített, mert annyival többért adták a lakásokat, amennyi pluszt adott a kormány.
Véleményem szerint ezek nélkül is biztos nőttek volna az árak, de nem ilyen mértékben.

[ Szerkesztve ]

(#15992) updog válasza flegga92 (#15991) üzenetére


updog
senior tag

"Szóval amit a kormány adott az a ingatlan tulajok zsebébe vándorolt"

Nem teljesen értem amikor a támogatásokra (vagy - ne menjünk bele de a támogatásokon keresztül a kormányra) fogják, hogy felhajtották az árakat. Persze implicit nyilván erre is visszavezethető.

Azért azok a vevők is "hibásak" (ha lehet ilyet mondani arra aki csak lakni szeretne valahol, a baj az hogy mindenáron, izomból, ész nélkül), akik az ingyen** millióktól megrészegülve rohantak megvenni azokat a lerobbant 30-50-100 éves lakásokat egyre magasabb áron, amikbe pár évvel azelőtt 6-8 millióért nem költözött volna a kutya se.

Tegyük a szívünkre a kezünket, főleg az elején amikor alkudozás helyett elkezdtek egymásra licitálni a vevők, eladóként mi se lettünk volna hülyék nem eltenni a hasznot (és furcsán nézni hogy két éve 8M-ért nem megy el a békási panelünk, most meg 16-ért egymást tapossák érte).

Innentől meg már öngerjesztő volt a folyamat, ahogy írod és többen írták is, a teljesen normális és időszerű, ettől független felfelé korrekcióról nem is beszélve.

Amúgy gratula, jól csináltad, én 2016-ban, már általam eszementnek tartott áron, alku nélkül jutottam hozzá a panelemhez, és most annak a duplájáért mennek még mindig itt ezek (ez már a csúcson túl van a jelenlegi helyzettel korrigálva...)

[ Szerkesztve ]

"Bocs, főnök, de én csak két emberben bízom. Az egyik én vagyok. Nem maga a másik." || "Hóhahó, mégis van graffaló!"

(#15993) flegga92 válasza updog (#15992) üzenetére


flegga92
senior tag

Ez persze egy kétoldalú dolog. Nem emlekszem már mennyi volt az irányára a lakásnak amit vettem, de olyan 7,8M korul. Pofátlanul mondtam 5,8M-at majd ők 6,2M-t és megegyeztünk.
Valóban, a vevők balféksége is volt, hogy rohantak vásárolni, és csak a miatt, hogy kapják a nagy segítséget, közben pont ugyan ott álltak anyagilag mint 2 évvel azelőtt.
Öcsém is ilyen szerencsés volt, Újpesten 2015-ben vett egy lakást bebútorozva, festeni se kellett volna, de a biztonság kedvéért megcsináltuk. Akkor 14,5M-ért sikerült megcsípni, most 20-21M felett vannak hirdetve.
Sajnálom akiknek akkor nem volt lehetőségük venni. Ha később kapcsolok én sem itt tartanék, talán mostanra gyűlt volna össze egy panelre.

(#15994) Shade45


Shade45
senior tag

Előre is elnézést, ha nagyon triviális és/vagy hülyeséget kérdezek:

Tudtok olyan oldalt, vagy cikket, ahol teljes egészében, pontról-pontra le van írva egy lakásvásárlás menete?
Teljesen idegen számomra ez a terület...

Akár hasznos infókat téma összefoglalóba kigyűjteni?

Példának okáért, ami nem világos számomra (sok más mellett):

Használt lakás vásárlás, eladóval megállapodunk mondjuk 16 millióban, adok foglalót az ajánlattételi szándékom komolyságát illetően - de hitelt is szeretnék igénybe venni, legyen mondjuk 30% az önerőm (4.8 millió). A bank értékbecslését követően kijön, hogy csak 14 millióra becsülték az ingatlant, és csak az érték 70%-át hitelezik (9.8 millió), így járunk 14.6 milliónál. Ebben az esetben megszívtam, és nekem kell valahogy előteremtenem a maradék 1.4 milliót?

Bocs, ha benézek valamit - mint írtam teljesen vakon vagyok még a témában -, de ez így oltári nagy *aszság/szívás... :U :F

[ Szerkesztve ]

(#15995) Nerd válasza Shade45 (#15994) üzenetére


Nerd
aktív tag

az a baj hogy tul sok scenario van...

en hitel nelkul vettem igy arra a reszre nem tudok valaszolni. Viszont foglalot en nem adtam az eladonak. Megallapodtunk szoban es 1 het mulva ugyved elott a kesz adasveteli alairasanal adtam at a foglalot! Ha ugyved keri az adatokat ugyis latja az elado hogy porog a dolog, a piac jelenleg viszont nem porog, szoval na hagyd magad... (ha van ingatlanos ez nem lesz jarhato mert az alairat valami szandek nyilatkozatot, meg le is huz...)

(#15996) Nordik válasza Shade45 (#15994) üzenetére


Nordik
őstag

Igen neked kell előteremteni, de nem szoktak eltérni az eladasi artol ertekbecslesnel. Nekik az a lényeg kapj hitelt és lehuzhassanak. :) meg én úgy tudom, hogy amikor atadod a foglalót akkor olyan papírt szoktak írni az ügyvedek, hogy azért az ember ne bukjon semmit ha mégse kapsz hitelt. egyébként lehet kérni előzetes értékbecslést stb. Ezért általában fizetni kell de mikor megkapod a hitelt elengedik vagy jóváírják valahogy. Felni ettől én úgy gondolom nem kell, megvan ennek a menete.

[ Szerkesztve ]

(#15997) ody42 válasza updog (#15992) üzenetére


ody42
senior tag

Amit a CSOK-kal és a babaváró hitellel eljátszottak, az az infláció kicsiben.
Ha egy zárt rendszerben mindenkinek megduplázod a pénzét, akkor a javak is duplájába fognak kerülni, hiszen a javakból hirtelen nem lett több. A CSOK-kal is ez volt a helyzet, hogy amikor bejött, attól nem lett hirtelen sokezerrel több eladó lakás, viszont megjelent sokezer új vevő a piacon, akik addig labdába sem rúgtak.
Abból a pénzből amit a támogatásokra elköltöttek, építhetett volna akár az állam is bérlakásokat, és akkor nem a keresletet növelte volna, hanem a kínálatot.

(#15998) axioma válasza Shade45 (#15994) üzenetére


axioma
Topikgazda

Hat nagyon attol fugg. De a foglalo termeszetet ismerni kell mielott alairod, es lehet a szerzodesben szabalyozni, hogy mi tortenik akkor, ha nem sikerul a finanszirozas (vis major, 1x-esen jarjon vissza, max. banatpenzt kikothet az elado ha olyan). Vagy ha az elado nincs kepben, akkor add elolegkent...
Osszefoglalot sajna nincs energiam irni, meg nekem tok mas a szakmam. Berakni be tudom ha valaki osszeszedi.
A maradek 1.4-et amugy - ha nincs mas megoldas pl. az oneroben mar benne van a csaladi/barati segitseg) ilyenkor szoktak fedezetlen szemelyi hitelbol, HA csak fedezet oldalon szar az ugy, jovedelem oldalon rendben van. Az ossz hitel ugyanannyi, bar ugye egy resze a dragabb fajtabol, de osszteherben nem nagy kulonbseg (foleg hogy a legtobb bank tok erthetetlen modon az elso havi torlesztore nezi a jovedelem oldalt, es ugye iden az meg szem.kolcsonbol is olcso). Az mar mas kerdes, hogy a vevonek ilyen feltetelek mellett is kell-e az ingatlan.
Mondjuk teny, hogy most lesznek nagy mozgasok az ertekbecslesben, mivel ok ugye a 3 honapon belul eladhatosagi arat kell figyelembe vegyek, es alldogalo piacon ez nagyobb csokkentest ker a "realis" arbol (amennyiert nem surgosen elmenne).

(#15999) Mauzes válasza Shade45 (#15994) üzenetére


Mauzes
őstag

Ki lehet kötni olyat a szerződésben, hogy az előre fizetett összeg nem foglaló, hanem mondjuk biztosíték, és ha a bank nem ad hitelt, akkor visszajár. Végül is lehet azt is, hogy ha a hitel nem ér el egy bizonyos összeget, akkor is visszajár - csak ez már egyre bonyolultabb az eladónak.

Én olyat kötöttem a vevőmmel, hogy negatív hitelbírálat esetén kisebb összeget bukik, és ezen felül van foglaló, amit akkor bukik, ha csak úgy elsétál.

(#16000) flegga92 válasza Mauzes (#15999) üzenetére


flegga92
senior tag

Pontosan így van. A lakásom is hitelre vették meg, 1,5M foglalót és 7e előleget utaltak át. Minden ügyvéd előtt papírozva. Benne van a szerződés, hogy a foglaló az vevő hibáján kívül hiúsul meg, akkor visszajár (pl nem kap hitelt, de ha a vevő nem írja alá a hitelszerződést, vagy nem szerzi be a szükséges dokumentumokat a hitelelbírálathoz akkor az eladó megtarthatja)

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.