- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- bitpork: Augusztus 2- szombat jelen állás szerint.
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- btz: Internet fejlesztés országosan!
- Szevam: Mennyire tipik Z-gen viselkedés? Tipizálható-e egyáltalán?
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sh4d0w: Árnyékos sarok
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
-
LOGOUT
Az ajánlott gépek listájához, a gyakran használt beállításokhoz és
karbantartási tippekhez olvasd el összefoglalónkat!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Skizz
addikt
Fun fact, nekem sem a factory reset, sem pedig a 10x-i üresen való őrlés nem állította vissza az őrlési időt, maradt a legerősebb a 6,5 másodpercen. Folyamatosan csökken, a legerősebbet nemrég még újra kellett préselnie előáztatás után, mostmár az sem.
Kezdődik a gariztatás.
-
abrtom87
tag
Sziasztok.
Philips 5400 mivel tud kevesebbet az 5500-nál? Egyik 240 ezer, a másik 170.
-
Dr. Szilikát
őstag
Egyik PDF-ben szerepel az említett arány, a Philips CA6700 vízkőoldó összetételeként, bár szerintem az valami tévedés lehet, a jelzett formula már inkább ipari méreg, ha jól érzékelem.
25 %-os tejsav például már önmagában sem játékszer, védőfelszerelés mellett laborban kezelhető, nem otthon.
A gyártók sok esetben inkább titkolják a pontos összetételt, a CA6700 oldatról is ellentmondásos információk vannak. Amit tudni lehet, hogy további hígítást már nem igényel, a 250 ml-es flakon tartalmát kell beönteni és elhasználni teljesen.
Más esetben is mindig a készítmény leírását kell követni, mint például a Denkmit esetében 10-szeres hígítást.
Egyszerűen azért, mert általában nem tájékoztatnak pontosan, milyen koncentráció a gyárilag előkészített oldat, így azt kell követni, amit előírnak, hogy mennyi vízzel hígítandó még pluszban.
Kristályos citromsavról legalább lehet tudni, hogy tömegarányosan 10 % megfelelő az acélspirálos bojlerekhez (ami a Krups ajánlásával is összevág), 5 % az alumíniumhoz.
-
Plebi
senior tag
Sziasztok,
Az összefogalóban az szerepel, hogy 50% citromsav, 25% tejsav tartalmú vízkőoldó folyadékokat (pl. Denkmit, Scanpart) használjunk vízkőoldásra.
Én évek óta csak 2 evőkanál citromsavat oldok fel 1 liter vízben és azt használom vízkőtelenítő módban, jól teszem, vagy érdemes inkább a fenti tejsavas oldatokat használni?
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
Torzs18 #14811 üzenetére
Ha nem lenne garanciális, szét kellene szedni az őrlőt, tisztítani, talán sérült a kerámiabetét vagy valami más alkatrész:
https://www.youtube.com/watch?v=2cs2aUTpn3U
Saját gépeimben nincs ilyen kerámia, ilyen hibát még nem tapasztaltam, a klasszikus fémkúpos őrlőknél szinte elképzelhetetlen, hogy ilyet produkálna.
-
Sziasztok!
Adott egy 2 hónapos Philips series 800-as autómata kávéfőző. Az örlőjével történt valami mert nem tudom kisebb szemcséjűre állítani. Eddig működött, de most mikor kisebbre szeretném állítani kb kitépi a kezemből a kis csavarót a nagyobb örlemény irányába. Mindent a leírtak szerint csináltam eddig, csak örlés közben állítottam és darálásonként csak egy pöttyöt fordítottam. Mi lehet szerintetek a probléma? -
Till@
aktív tag
válasz
z123456z #14807 üzenetére
Sajnos, én az ellenkezőjét tapasztaltam.Sokáig hetente takarítottam, aztán 2-3-4 hét, mikor hogy volt kedvem.A csepptálcán nyálkás, büdös trutyi réteg.Központi egységet kivéve, itt-ott minimális penész a gépben.Központi egységben 1 hónap után már nekem sok őrlemény volt beleragadva, sárszerűen a legeldugottabb helyekre.
-
z123456z
őstag
Nem tudom, van e értelme a heti takarításnak. Most konyhabútor csere és lustaság miatt kb 1 hónapot kihagytam. Semmivel sem nézett ki rosszabbul, mint a heti tisztítás alkalmával. Kivéve a csepptálcát, az ránézésre sokkal olajosabb volt , de nem került több erőfeszítésbe a rendberakás, penésznek nyoma sincs. Két olajeltávolítást futtattam a nem látható részek miatt, de szerintem felesleges. Úgyhogy ha valakinek kimaradt, nem kell izgulni. ( Philips )
-
Skizz
addikt
válasz
Dr. Szilikát #14803 üzenetére
Na ez az, mikromenedzselnek ezek a gépek, felülírják hogy én hogy szeressem a kávét, ha ilyen szigorral vizsgálják felül az őrlési adagokat.
Mert, még ha vacak is az OKS zsírja (ennyire..?), ez akkor is túlzás, hogy a 3/3 fokozatú espressobol csinál nekem 2/3-at, amikor még szinte új és karbantartott. Utálom, amikor ennyire nincs befolyásom egy gép működésére, ráadásul egy kávégépről beszélünk, hát csak nem robbanna fel, még, ha túl sok is a kávé... ez barokkos túlzás, pláne, hogy ez a folyamat itt nem áll meg, tapasztaltam már a 370.95-nél, hogy hová lehet ezt az óvatoskodást fokozni.
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
Dr. Szilikát #14792 üzenetére
Azóta láttam a neten olyan DeLonghi szervizdoksikat, amit korábban hiába kerestem, amikor érdekelt volna működésére.
Az újabb technika már a Saeco megoldásához hasonlóan, az őrlési idő helyett az őrlő fordulatait számolja, mágnes és Hall-szenzor segítségével. Szintén ilyen van beépítve a menetes orsó pontos követésére, így valószínűleg egy tesztmenet után képes letárolni a végállásokat, majd ahhoz képest kalkulálni. Ehhez lehetséges szervizmenüben az "encoder reset" című opció, ami által újrakalibrálható, ha cserélni kellett a szenzort, vagy mechanikát javítani.
Mindamellett a szoftver ettől függetlenül is kalibrálgat magának, ezért a reset nem minden esetben szükséges vagy nem változtat semmit, vagy felesleges is, amikor egy hibát valami más okoz, mint például a végálláskapcsolók nem megfelelő működése.
-
Dalion
tag
Sziasztok!
Beruháznék egy automata kávéfőzőbe, kiszemelt egyelőre egy Delonghi Eletta Explore. Léteznek bizonyos időszakok amikor vannak Delonghi gépekere jó akciók vagy ez teljesen random? Illetve lesz mostanában olyan új modell akár másik márkából amire esetleg még érdemes lehet várni max 500k-ig? -
c41r0^
őstag
Sziasztok!
Saeco XSmall v1 helyett melyiket ajánlanátok inkább?
A kettő közül nehéz dönteni:
DeLonghi Rivelia EXAM440.55 Automata kávéfőző - kb. 237K
DeLonghi ECAM 380.95.TB Dinamica Plus Automata kávéfőző - kb. 246KA 15 vs. 19 bar miatt inkább a Rivelia, praktikusság és esztétikum miatt a Dinamica Plus.
Köszi!
-
z123456z
őstag
-
Jenne
őstag
SPAR reklámújságban egy hétig(mai napig) a Pellini N-82 Espresso Bar Vivace szemes kávé (1kg-os) és az összes Pellini kávékra 20% akció. Asszonyt tegnap készültségbe helyeztem és bement a Sparba. Nos ez az akciós Pellini akciósan volt 8699 Ft/kg. Múlt héten én ezt a kávét még akkor akció nélkül láttam pontosan ezen az áron.
Összehasonlás képpen a Kávéáruházban ez a kávé 6890Ft. [link] -
Till@
aktív tag
válasz
Nagya21 #14791 üzenetére
Megnéztem.Érzésre nem volt különbség, de mérve van 1 sec.
1 adag 5,7s , 2 adag 6,7s , aroma maxon.
ECAM350.15.B@Skizz
Szerintem a 7 sec egyébként jó lehet.Picit kutakodtam, de kb. az jött le, hogy aki nem elégedett, annak 3-4 sec a darálási idő a 7 helyett.
Esetleg, ha még nem volt, próbáld meg resetelni.Ártani nem használ
[link] -
Dr. Szilikát
őstag
Inkább az őrlési időt kellett volna figyelni, mivel lehetséges olyan beállítás, hogy az időzést már maximumra vette, de még mindig túl kevés őrlemény jut a kamrába, csak az már nem az idő miatt.
#14790 Pá Skizz
Inkább a dugattyúfejbe épített mikrokapcsolóval operálnék. Először is vezetéken kihoznám a gépen kívülre, hogy kézzel tudjam nyomogatni. Érintésvédelemre ügyelve, nem mindegyik gép tápegysége hálózattól leválasztott.
Elindul a préselés, de nem működtetném a mikrokapcsolót, így a szoftver "azt hinné", túl kevés lett az őrlemény, vagyis nem tölti ki ütközésig a kamrát. Emiatt kénytelen lenne növelni az őrlési időt. Már, ha igaz az elmélet, de így lehet lassan rájönni, hogy mi történik.
Mindamellett, én nem is szeretem a túl finomra állított őrleményt automatánál, mert nem lesz valami jó a kávé, esetleg nem is érzem jól magam tőle, hosszan megmaradó kesernyés szájízt is okozhat, nem vált be.
-
Pá
addikt
Sokáig én is szenvedtem ezzel, nagyon sokat babráltam az őrlővel, időkkel, mindennel.
De ahányszor elérte, a jó kávét, idővel elkezdte csökkenteni az őrlés időt.
Viszont miután feladtam és nem foglalkoztam vele, magától beállt és már hetek óta pont tökéletesre főzi a kávét, most szinte hozzá se merek nyúlni, takarítani is alig merem, nehogy elromoljon.
Szép 2cm vastag szilárd pogácsákat nyom, 25-30mp közötti főzés idővel, mint a nagykönyvben.
Szóval konkrétan segíteni nem tudok, de legalább üzenem, hogy van remény.Ugyanúgy 290.81.
Edit: ha nagyon, nagyon fontos, akkor azt lehetne megcsinálni, hogy a darálót külön áramforrásra kötni egy időzítővel mondjuk fixen 10mp-re állítva vagy ilyesmi. És a kávéfőzőből jövő áram, ami mondjuk 8 mp-ig őrölne, csak arra lenne használva, hogy triggerelje a külön kört a saját 10mp-es őrlésével.
Annyi mehet itt félre, hogy ha sokkal hosszabb a saját időzített őrlési idő, mint, amennyit a kávéfőző gondol, akkor simán lehet, hogy a főzőegységet már elkezdi beforgatni, amíg a daráló még megy, ami nem túl praktikus. Szóval ezzel max 1-2mp-et lehetne rádobni a gyári értékre. -
Till@
aktív tag
válasz
Dr. Szilikát #14786 üzenetére
Egy hete van kb. Delonghi gépem. Én a legelején 1-re állítottam az őrlőt
,hogy majd úgy lesz jó.Az eredmény az lett, hogy szinte alig volt őrlemény, a pogácsa 1-2mm körül volt, szinte üresen forgott a daráló, nem tudta bevinni a szemeket sem, a vastagsága több kávé után sem változott.Fentebb vettem a darálót, 4-7-ig próbáltam ( most 5-ön használom), a pogácsa sokkal vastagabb lett, ugyanolyan aroma beállítás mellett.Szóval szerintem nem igazítja az őrlés időt a finomsághoz.Valamint a két csészés program is csak egy darálást csinál, dupla vízzel, láthatóan hígabb a kávé, a Philips ugye 2 adagnál kétszer őröl.Valamint, előáztatás után néha ráprésel egy picit.
-
Skizz
addikt
válasz
bytesizelife #14785 üzenetére
Hát de 3 hónapos tömítéseket cserélgetni? Nonszensz, ezek ha szárazon futnak az elmúlt 3 hónapban, még akkor is bírniuk kellene. Egyébként legutóbbi vízkőoldásnál szétszedtem a főzőegységet pucoláshoz, zsírzáshoz, semmi bajuk.
Szenzorok kapcsán: sztem hülye biztosra vették a figurát. Ugyanez volt a 370.95-tel, jártam vissza vele garira, nem tudták megoldani. A végén már olyan kicsiket őrölt max. adagra a gép, hogy előáztatásnál is folyt a kávé, még extrém finomságú őrlésnél is.
Szimplán ezek a nyomorult Delonghik úgy vannak kitalálva, hogy mikromenedzselnek és letekerik a potmétert maguknak. Gondolom annyira retteg a gyártó, hogy elönti őket az "eltömődik a kávéfőző" hibajelenség, hogy inkább hülyebiztosra veszik a figurát.
#14786: a 7-es skálán 1,5 és 2 között van valahol, gyakorlatilag 1-ig lemehetek, de ez már így is nagyon finom automatához képest.
-
Dr. Szilikát
őstag
- Pont arról írtam, hogy felesleges jobban zsírozni szerintem, ez nem a Saeco rendszer, nem szorulást figyel, hanem méretet, avagy vastagságát a pogácsának.
- Ha jó finomra állítod a szemcseméretet (csak a kísérletezés kedvéért, hátha kiderül valami), nem kizárt, hogy elkezd tovább őrölni, mert lecsökken a vastagság, igyekszik kompenzálni.
Azt nem tudom, ezeknél mennyire törik a pogácsa, van-e mód a vastagság mérésére, megfigyelésére.
-
Skizz
addikt
válasz
Nagya21 #14781 üzenetére
Köszi! OKS-el összemérve van tapasztalatod?
Hát az nem tudom melyik. Ami mozog/amin mozog valami, azt kenem, tehát a felsőszűrő fölötti egyetlen gyűrűt, amire ráhúzódik a főzőegység tömörítéskor, illetve magának a főzőegységnek a 2 gyűrűjét. Ezeket érem el.
Ezen felül fehér zsírt kapott a meghajtás orsója, illetve a főzőegységet mozgató műanyag platform hátoldala, amely megfigyelésem alapján hajlamos súrolni a mögötte lévő plasztik falat (amely mögött a gépészet lakik). -
Skizz
addikt
válasz
Cblacksmithc #14779 üzenetére
Nemár! Azt hittem az OKS jó. 290.81 a gép.
Többiek? Tartsunk közvéleménykutatást, ki mit használ?
-
Cblacksmithc
tag
nem akarlak elkeseríteni, de pont ilyennel próbáltam anno, ragad nem kicsit.
szóval: próbáld ezt
nekem bevált delonghi-hoz. De takarítsd le az összeset, amit bekentél a kenés előtt....beleértve a dugattyún lévő gumit is, amit nehezen lehet elérni....és nem kell agyonszilikonozni !az említett gumi környékét TILOS bekenni, mert csak a kávé beleragad !
egyébként milyen tipusszám ?
-
Skizz
addikt
válasz
Cblacksmithc #14777 üzenetére
OKS-t használok. Van esetleg ami bevált, s tudjuk, hogy jó?
-
Skizz
addikt
válasz
Dr. Szilikát #14775 üzenetére
Pedig itt tutira valami malfunction van, ha 3 hónapos korában, rommá zsírozva a dupla eszpresszó programra egy miliszekundummal sem őröl többet már, mint a szimplára... miközben ennél simábban nem járhatna semmilyen mozgó alkatrész.
-
Dr. Szilikát
őstag
Mivel nem figyeli a motoráramot szerintem, ami az alkalmazott egyenirányítós, 230 V-ról működő meghajtómotornál nem is lenne valami életszerű, illetve pontosan figyelhető, így szorulásra egyébként sem érzékeny, gondolom.
A Saeco technikája egy törpefeszültségű DC-motor, elektronikus vezérléssel, irányváltás, áramfigyelés, sima DC-tápról.
Mivel az információk szerint, a DeLonghi a pogácsa vastagságára másképp szabályoz, ezért az időzítést kényszerűen csökkenti, amíg a kamra telítését érzékelő mikrokapcsoló visszajelzést ad erről, hogy már túl sok az őrlemény.
Ha ez így megy, nem lehet átlépni ezen a feltételen, mivel az őrlési idő csökkentése nem előre meghatározott, hanem a főzőkamra teltsége irányítja gyakorlatilag.
Hasonló megoldás van a Krups egyik változatánál, ahol egy mikrokapcsoló pozíciójának módosításával (vagyis szereléssel) lehet csak befolyásolni a pogácsavastagságot, hiszen a szoftver azt figyeli. Ezt mellékesen befolyásolja az őrlési finomság is, mivel a durvábbra állított őrlő, azonos idő alatt jobban telehányja a kamrát és fordítva. Ezért a finomabbra állított őrlés után is elkezd kompenzálni, vagyis növelni az őrlési időt.
Amellett lefut egy teszt az első bekapcsolásnál (de csak áramtalanítás után), amikor a processzor leméri üresen a dugattyúmozgás idejét. Az őrlésnek van ugyan egy biztonsági időtartománya (min-max érték), de ilyen embert nehéz lesz találni valószínűleg, aki ebbe a gyári programba bele tudna nyúlni.
-
Scrake^;DD
aktív tag
válasz
Dr. Szilikát #14772 üzenetére
Köszönöm a gyors segítséget!
-
Skizz
addikt
Sziasztok,
Ismerünk itthon olyan szakembert, aki képes belenyúlni a Delonghi vezérlésekbe, megoldva ezt a mikromenedzselési mániáját a gépeknek, hogy folyamatosan csökkenti az őrlési mennyiséget/időt?
Nem a nehéz mozgás a probléma, mert havonta szétszedem, takarítom, zsírzom, még a felső egységen lévő tömítést és környékét is, fehér zsírt kapott a menetes szár amin fut a főzőegység és még a teljes műanyag felület is, amin végigfut a mozgástartományában a főzőegységet tartó műanyag platform. Szóval nincs itt semmi akadály és a gép ráadásul még csak 3 hónapos.
De a gyári 9 sec helyett már 7 sec a full dózis őrlése, és a dupla program sem hosszabb egy hajszállal sem!
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
Scrake^;DD #14770 üzenetére
A szilikonzsírba beletapadnak szemcsék az őrleményből, illetve zsír is juthat máshová, nem csak a mozgó / sikló részekhez, ami óhatatlan és nem is okoz problémát.
Egyszerűbb esetben, amikor nagyjából hetente lezuhanyozzuk a főzőegységet, ajánlatos hideg vízzel, ami kevésbé viszi le a kenést. Ha marad benne szemcse is, elfér. Utánkenés igény szerint.
Időnként be lehet iktatni alaposabb tisztítást is, akár darabokra is szedve, újrakenve mindent, akinek van hozzá kedve, ott már szebb lesz az eredmény is.
Főzőegységet behelyezve a sárga retesz lemegy, a beömlőnyílás elfordul, ez ilyen.
-
Scrake^;DD
aktív tag
Illetve még egy olyan kérdés, hogy ez a felső rész kivéve így el van fordulva ez nem baj? Visszatéve szerintem ez visszafordul jól gondolkozok? Bocsi a hülye kérdésért 2 hetes a gép..
-
Scrake^;DD
aktív tag
Sziasztok! Ezt a részét a kávégépnek meg kell takarítani vagy ez a zsírozás rajta?
1. képen távolabbról a 2. képen pedig közelről fotóztam
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
FőDudu #14765 üzenetére
De azt nem szimpla szűrőként kell elképzelni, hanem a már régóta létező (saját konyhámban is létező) reverz ozmózis membrános technika anyagának egy másik fajtája. Ezt régóta olyan polimer, féligáteresztő fóliával oldják meg, amit a cikk is említ, ennek lesz a versenytársa gondolom a grafén.
Ilyen reverz ozmózis elven már régóta is működnek, még városi sótalanítók is, csöves membránokkal (spagetti típus), vannak konténeres rendszerek, katonai, katasztrófa stb. célokra. Egy magyar cég ilyeneket telepít például Afrikába, nem új dolog.
A gond egyébként, hogy közönséges módon nem szűrhető át a víz egy ilyen fólián, mert eldugulnának a pórusok, ezt oldja meg a reverz ozmózis technika, amit már nem is részletezek, le van írva sok helyen.
-
válasz
FőDudu #14763 üzenetére
Nemetorszagban úgy látom az új kávék árai 20+ euro. Lidl és kaufland. A lidlbe van még belarom 10 euróért. Gondolom régebbi szállítmány. Ha elfogy es feltöltik az is kap majd új árat.
2 hete még vonakodtam 17 euróért venni, mert gondoltam van még itthon.
Inkább vettem volna. -
FőDudu
veterán
válasz
jozefgucci1 #14766 üzenetére
Az teljesen mas technologia.
Ott a veszteseg hovel siman desztillaljak a vizet (bocs, elparologtatjak es lecsapatjak) - legalabbis nagy hajon dolgozo kollega igy meselte... (nagy kontener szallito hajon volt gepesz)
-
FőDudu
veterán
válasz
Dr. Szilikát #14762 üzenetére
Most volt par napja hir, hogy grafenbol csinaltak olyan szurot ami kepes megszurni a tengervizet, es meg a sot is kiszedi belole.
Azaz olyan finom szurot keszitettek, ami viszonylag nagy atfolyassal kepes lehet a tenger vizbol ivo vizet kesziteni.
Ugy tunik a tudomany elobb-utobb megoldja ezt a gondot - nyilvan a kulcs a hatekonysag es a tisztithatosag. (valahova el kell helyezni a kiszurt dolgokat - igy visszamosassal vagy egyeb modon tisztitva a szurot talan hosszu eletu termek keszitheto).
-
FőDudu
veterán
válasz
Dr. Szilikát #14762 üzenetére
Letezik valamilyen hasonlo elven mukodo vizko gatlo - egyik ismerosom beepitett olyat.
A bemeno vizcsore kell 1-1 vezetek darabot csavarni (ami egy konnektorba dugott eszkozhoz csatlakozik) es az valamilyen elektromos vagy magneses terrel kezeli a vizet ami a csovon athalad es ettol csokken a vizko.Elmondasa szerint olyan jol mukodik, hogy az elso par hetben a bojlerbol is kihajtotta a vizkovet, igy a meleg vizben darabos vizko volt az elejen.
Ha valakit erdekel, elo tudom keresni az emailt amiben atkuldte a termek linkjet.
(nem o arulja, csak csaladtag es ezert megosztotta, hogy neki mi mukodik.)Nem ertem a mukodeset, de nem tartom elkepzelhetetleennnek, hogy valoban hasznalhato a dolog.
(amit en lattam ipari kavegepek meg jegkeszitok melle az a 3M SF18 termeke. )
-
FőDudu
veterán
Olasz hataron mai arak. (Centro Discount, Muggia).
(Mennem kellett Amazon lockerbol atvenni amit rendeltunk - igy be is ugrottam egy kis kaveert)
Szerintem mar 50% folotti a dragulas - ez eleg olcso bolt volt szerintem.Pelda: Crema e Gusto 250 grammos orolt kave par honapja volt 3,5 Euro. Most 5,49.
A Crema e Gusto Forte 1 kilos valami 9,90 korul remlik, most 14,99.
Volt Bristot 1kg 10,90-ert - azt nem ismerem. -
Dr. Szilikát
őstag
Volt valahol olyan elektronmikroszkópos felvétel, amin jól látszott, hogy a vízkövet képező kristályok lehetnek porszerű vagy hópehelyszerű képződmények. A hópehely "fajták" képesek jobban, egymásba kapaszkodva lerakódásokat képezni, míg a "poros" szemcsék nem annyira.
A mágneses tér egyébként ezekre nem hat, de azt mindenki tapasztalja, hogy a mikrosütőben a 2,4 GHz a vízmolekulákat rezegteti, ami poláris molekula lévén, igyekszik követni a gyors irányváltásokat, ezáltal súrlódás, hőtermelés áll elő.
A permanens mágnes ilyen értelemben nem tekerget semmit, de elképzelhető, hogy a rendezetlen vízmolekulákat beállítja fix irányba, amitől mondjuk megtörhet a meszes kristályszerkezet. Vagy nem véletlenül alkalmaznak mágnes helyett váltakozóáramú tekercses megoldásokat, ami hatékonyabb lehet.
Meg az RO víztisztítónál is gyanakodtam olyan effektusra, hogy a legelső mikrofilteren fennakadhatnak a pehelyszerű összetevők, ezért az jó nehézre meghízik a vízkőtől, míg utána már olyan víz van túlsúlyban, ami a poros típusú vízkő, ezért nem rakódik le azon a részen.
-
Jenne
őstag
válasz
konzumpro #14758 üzenetére
Szia!
Régebben én is ezt hittem, de amióta az új mosógépünkhöz a befolyócső elé a sarokszelepre feltettem egy mégneses vízkőmentesítőt, már biztosan tudom, hogy hatékony. Ezt tettem fel és 2023 március óta van használatban. [link]
Mint fentebb írtam is, nálunk az egyik legkeményebb a vezetékes víz az országban. Amíg nem volt ez a mágneses toldat, a mosógép dobja - miután az időnkénti havi tisztítás mosógép tisztító folyadékkal megtörtént és fényes volt a dob-, ezt követően már a második mosás után kezdett újra bemattulni a dob a vízkőtől. Havonta meg kellett tenni a mosógéptisztító folyadékkal a tisztítást.Most elég csak 3-4 havonta a tisztítófolyadék használata, de akkor sem matt a dob. Szóval engem meggyőzött ez a mágnes golyó és ezért tettem fel a csapokra. -
Jenne
őstag
válasz
Nagya21 #14748 üzenetére
Szia!
"... vigan iszom a jó Szfvári kemény karsztvizzel készült finom KV-t....."
Megoldás: a Lágy mágneses golyó [kép] -- [kép]
Tavaly október óta használom, a pécsi - az országban az egyik legkeményebb - vezetékes vízre. Amíg nem volt, a vízforralónkat max két hetente citromsavaznom kellett, mert vastagon kialakult a vízforraló alján a vízkő. Nos amióta ezt használom, elég másfél,kéthavonta citromsav kúra, de ilyenkor még közel sem annyira vízköves. Éppen tegnap volt citromsavazva a vízforralónk, megnéztem a naptárban az előző dátumot (04.12) de kábé annyira volt vízköves mint előtte a mágnesgolyók használata előtt egy hét használat után. Napi 2x vízforralással.
Fürdőben is van egy ilyen a zuhany gégecsövön..[kép] ott havonta kellett a zuhanyrózsát citromsavaznom, mert a kemény víz szépen kezdte eltömíteni a zuhanyrózsa lyukakat. Most ott is elég 3-4 havonta és alig van vízkő a zuhanyrózsa lyukakban.
De ha már ennyire offolok...a WC tartályba is tettem anno 2 db ilyet és sokkal kisebb mértékű lett a vízkő a WC csésze belső peremében és anno akkor 1 hónap után már a vízöblítéseknél is tapasztalható volt, hogy kicsit kisebb sebességgel jön le a víz a lehúzáskor, mert kezd vízkövesedni a csésze belső pereme. Előtte max 4 hetente meg kellett tisztítanom műanyag henger alakú kefével és vízkőoldóval, most elég ugyan ezt 3-4 havonta és alig jön ki igen kevés vízkő a perem alól.
-
válasz
werszomjas #14752 üzenetére
Az őrlő nálam kaveja válogatja, hogy hol áll. Ha mindig jó lenne az 5-ös fokozat, akkor nem is tenne rá a gyártó fokozatállítást
Én használom a bean adaptet, ha már van. A szűrő nekem is billeg. Ez ilyen. A vízhőfokot a mostani kávénál teljesen levettem és így lett finom.
Erdemes mindent próbálgatni aztán összeáll a kép nálad is. Persze nem árt tudni, hogy mi az az eszpresszó, hogy legalább legyen sejtesed, hogy mit várj el a géptől. -
Nagya21
addikt
válasz
werszomjas #14752 üzenetére
HAli!
Bean adapt: ez is egy funkció, ami valakinek bejön, valakinek nem.
Gyári 5-ösön van, kemény zaccpogikat ad, sztem így jó, crema megfelelő (nekem)
KV max hömérséklet(mindegyik Delonghi gépet ide állítom)
Sima melegvizet nem próbáltam
Nincs vizszűrő használat
Üdv Nagya -
werszomjas
addikt
Rivelia kérdések
- Ezt a bean adapt funkciót érdemes használni?
- Őrlés gyárilag 5-ös állásban van, kinek mi a tapasztalat, végül hányas fokozaton lett jó a beállítás?
- Kávé hőmérsékletet ti mire állítottátok? Közepes vagy magas? Korábban más gép esetén ajánlás volt, hogy érdemes magas-ra állítani.
- Jól látom, hogy sima melegvíz adagolásnál csak a mennyiséget lehet állítani a hőmérsékletet nem?
- Gyári vízszűrő nektek is mozog? Hiába írja, hogy nyomjam rá erősen, nem akad, nem kattan be, szemre rajta van de mozog. Nem zavar, csak nem tudom nálam van-e valami hiba.Bosszantó, hogy a tejtartály teteje ilyen könnyen lejön, nincs semmi rögzítése, ráadásul ha a zacctálcát kihúzod, akkor leesik a tejtartály.
-
atala
addikt
Kaptunk ajándékba ízesített szemes kávét. Ha jól tudom, nem túl jó ötlet berakni a gépbe. Ha kézi darálóval ledarálom, és úgy szórom bele, az már gondolom nem okozhat gondot.
-
Dr. Szilikát
őstag
"A vízkőmentesítő gömbök anélkül csökkentik a víz keménységét, hogy megváltoztatnák a kalcium- és magnéziumion tartalmat. Ez biztosítja a krémes és aromás kávét, valamint meghosszabbítja a kávéfőző élettartamát. Minden adag 3 hónapig tart, és a SoftBall gömbök teljesen újrahasznosíthatók."
Ez ilyen marketinges kábító szöveg, ugyanis a keménységet (vízkövet) a Ca / Mg ionok, illetve karbonátok képezik, tehát nem lehetséges más módon megváltoztatni.
A kis tasak ugyanúgy ioncserélő gyantát tartalmaz, mint a szűrőpatronok is, csak abban még aktív szén is van, ami megköti a klórt, illetve aromákat, szagokat. "Csőszagú" víz, dohos aroma, ilyesmik ellen nagyon jó. Az aktív szén egyéb tisztító hatásait nem részletezem, a csapvíz annyira nem szennyezett, hogy nagyon számítana.
A marketinges szöveg mögött valójában az rejlik, hogy a kávés ínyencek szerint sem jó a vízből kivenni teljesen a vízkövet, kicsit más lesz a kémia, romolhat / romlik az extrakció minősége.
A kis tasak ebben segít, ugyanis nem végzi tökéletesen a munkáját (épp azért, mert nem szűri át alaposan a vizet, mint egy patron, amin átfolyik, ezen nem folyik át), tehát a vízben marad kalcium és magnézium is
Így elvileg a kávé íze is megfelelő lehet. Cserébe a bojlernek is juthat valamennyi vízkő, amit majd ki kell savazni.
-
huan
őstag
válasz
mazsi70 #14743 üzenetére
És esetleg ehhez is lenne alternatíva?
Softballs, vízkőképződést gátló golyócskák kávégépekhez, 2 csomag DLSC551
Köszönöm előre is! -
huan
őstag
Sziasztok,
Tudtok alternatívát Delonghi Vízszűrő, vízlágyító és -tisztító DLSC002 -helyett?
Köszönöm! -
Dr. Szilikát
őstag
válasz
FőDudu #14739 üzenetére
Lényegileg ugyanaz, 1 osztás kell alapesetben fél liter vízhez, ami fokozható 3-ig is. Ha egy flakon 5 osztás, a 6. nem tesz ki egy fél flakont, ha így nézzük. De aki vízlágyító betétet használ, annak már nem lesz olyan vízköves a bojler, elvileg egy osztás is megfelel.
Az előbbi linken is ki lehet nagyítani:
-
FőDudu
veterán
válasz
Dr. Szilikát #14738 üzenetére
Nem egeszen - vagy a magyar forditas mas, vagy a termek mas nalatok.
A nemet es egyeb nyelvu tajekoztaton 1-3 osztasnyit (x50ml) ir a viz kemenysegetol fuggoen. Igy 1 literhez kell legalabb 6 osztasnyi, ami kb masfel flakon.
En igy kevertem be es meg keves is volt a lattego szintjelzeseig.
Amugy Nagy Marci politikaja ezen is latszik - nalunk 1 EUro alatt van a nalatok 799 Ft-os aru termek. Ha egyaltalan ugyanaz.
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
FőDudu #14732 üzenetére
Mármint a Denkmit oldat esetében 250 ml egy flakon és így írják:
"Kávéfőző/kávégép: 50 ml (1 beosztás a flakon oldalán) vízkőoldót keverjen el 500 ml vízzel és öntse a készülékbe, majd kapcsolja be a kávéfőzőt és folyassa át. Végezetül öblítse át a készüléket kétszer tiszta vízzel. Erős vízkőlerakódás esetén növelje a vízkőoldó mennyiségét 75-150 ml-re (1,5-3 beosztás a flakon oldalán)."
#14737 Retro
Ha levegőt kap a vízpumpa, azt észreveszed, mert rendellenes hangon kattog, zakatol. A pumpa előtti szakaszon általában rögzítés nélkül szokták feldugni a csöveket, mivel ott nincs különösebb nyomás, ez így jó. Nem véletlen, hogy az átfolyásmérő jeladó is ott van beiktatva, így nincs kitéve nyomásnak. Ha mégis túl erősen szívna befelé a vízpumpa, azokat csöveket nem lelöki, hanem a szívóerőtől pont rászorulnának a csonkra, de nem szokott ilyen gond lenni.
Lehet, hogy a vízkőoldó reagált a vízkővel, ami gázfejlődéssel jár. Vagy a már vízköves bojlerben, ahol a víz érintkezik olyan részekkel is, ahonnan már levált a vízkő, a forró acélcsővel találkozva hirtelen gőz fejlődik, ilyen is lehet.
-
Retro DJ
aktív tag
válasz
Dr. Szilikát #14727 üzenetére
Igaz teljesen puritán citromsavat ( [link] ) oldottam fel.
A gépünk 1,5 literes tartályába 1 litert tankoltam és abban oldottam fel 100g citromsavat, majd elindítottam a tisztítás műveletet.Egy dolgot furcsa, amikor a gőzcső víz alá került (a gőzölős rész tisztításával kezd a gép) akkor az elkészített folyadék mellett jött némi levegő is, amit igazán nem tudok hova tenni. Soha nem volt még új KV gépem tehát ezt passzolom, de az biztos, hogy valami levegőt szívhat a szivattyú azt gondolom. Elképzelhető, hogy a lágy szilikon csövek már annyira kinyúltak, hogy ott szívhat be némi levegőt? A gép sehol nem cseppen, sehol nem folyik egyébként.
Van valami ötlet erre? -
Jenne
őstag
válasz
FőDudu #14731 üzenetére
Szia!
Sokat járok a közeli COOP üzletbe, ott szoktam nézegetni a kávékat, hátha van akcióban leárazva. Ritkán de szokott lenni jó áron Tchibo vagy Eduscho vagy éppen Lavazza is. Az Eduscho kávékból a Caffè Crema Strong, az Espresso Intenso és az Espresso Classic 500 grammos kávék két héttel ezelőtt még 3690 Ft/500 gr áron voltak, megjegyzem ez sem az annyira olcsó kategória, de mai napon már új/emelt áron láttam ezeket , 4999 Ft/500 gr. Ezek 1 kg-os változatai meg 9890 Ft/kg áron vannak már. Kérdeztem is az ismerős eladót, mi történt? Azt mondta, most hétfőn kapták meg az új árlistát és át kellet árazni a kávékat.
-
konzumpro
lelkes újonc
válasz
Bubukain #14729 üzenetére
Régebbi készülékek szervizkönyvében 4-10 fokos 1.5%-os UHT tejjel Xelsis, Exprelia, Syntia, Intelia esetében ≥ 36 a hőmérséklet emelkedés, Pinless Wonder (ami a LatteGo tejhabosításával kb. megegyező technológia) gépek esetében (New royal, Energica Pure, Intelia EVO Latte) - ≥ 45, szóval elvileg az 50 az pont jó 4 fokos tej esetében.
-
FőDudu
veterán
válasz
Dr. Szilikát #14717 üzenetére
Biztos vagy benne?
Nekem ugy remlik, hogy az 1,7 literes Lattego viztartalyba kb masfel ilyen kell a szamitasaim szerint, igaz akkor nem kell tele tolteni, hanem joval lentebb van a vizszint jelzo a tisztitashoz. Szoval olyan 1-1,2l lehet osszesen.
Szoval tippem szerint olyan 1:3 lehet a higitasi aranya az en kemeny vizemhez. Lehet en szamoltam valamit el.
Gep meg mukodik - pedig mar lassan 2 eves es nagyon kemeny a vizunk.
-
FőDudu
veterán
válasz
Nagya21 #14724 üzenetére
En is ezt latom itt az olasz hatarnal is.
Van meg 1-2 fajta regi aron, de inkabb a 20+ Euro/kg a jellemzo.
(regen 10-15 Euro/kg volt a jelemzo az atlag kavera (pl. Crema e Gusto vagy atlag Kimbo/Corsini).Most a negyed kilos orolt Crema e Gusto van 7-8 Euro koruli aron. (utolso emlekem kb 3,5 Euro/250g es az meg ebben az evben volt, mert ajandekba vittem valakinek Magyarorszagra).
Szoval legalabb 100% koruli emelkedesre szamitok.
-
Bubukain
senior tag
Philips lattego esetében van arról információ, hogy kb hány fokosnak kell lennie a tejhabnak? Nálam olyan 50 fok körül van, és eléggé lehűti a kávét.
-
Retro DJ
aktív tag
válasz
Dr. Szilikát #14727 üzenetére
Köszönöm, ez már egyértelmű konkrétum, köszönöm szépen!
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
Retro DJ #14725 üzenetére
Az evőkanál nem igazán mértékegység, a javasolt hígítást célszerű pontosabban betartani, mert a túl erős sav és a bojlerben meleg víz kombinációja túl heves kémiai reakciót, gázfejlődést, bemaródásokat hozhat létre. Ha túl gyenge, akkor az a gond.
Ha nincs egy konyhai digitális mérleg (ami egyébként is hasznos a konyhában), a vásárolt kisebb tasak tömegéhez lehet igazodni, tízszeres tömegű vizet mérőedénnyel adagolva. Például szokott lenni 30 grammos tasak, vagy ilyen 2 x 25 g: DM Denkmit stb.
50 g kristály + 0,5 l víz és így tovább.
-
Retro DJ
aktív tag
Köszönöm szépen, akkor ma megejtem a citromsavas kezelést!
(Kicsit google-ztam a netet is, de ott általában 1 evőkanál citromsavat szoktak írni, Nagya21 olvtárs pedig 5 kanállal említett, szerintem valahol kettő között próbálkozom) -
Nagya21
addikt
válasz
bytesizelife #14719 üzenetére
Hali!
Lényeg az, hogy még van, mondta a srác, ha ez a készlet elfogy, akkor jelentős drágulás lesz.....
Üdv Nagya -
Nagya21
addikt
válasz
Kiskutya #14718 üzenetére
HAli!
Picit kissebb méret, több tejes ital, van jeges kv programok is, "O" gyürük ugyanazok, a KPfőző kicsit kissebb, sokkal több személyre szabhatóság, személyes profilok + napszakra is személyre szabható, cserélhető babtartály(látod is mennyi van benne....)
Üdv Nagya -
Till@
aktív tag
Megjött a Delonghi Dinamica
.
Annyi biztos, hogy teljesen más élmény a Philips után.
Kb. a 6. próba után, elég komoly főzet keletkezett.A pogácsa nagyon egyben van, nem láttam még ilyet itthon.A crema mennyisége, állaga, színe meggyőző, a kávé aromája nagyon intenzív.
Dallmayr D'Oro Africa Selektion Des Jahres kávéval próbáltam.
A Philips és a Delonhgi annyira eltérő végeredményt produkál a fenti kávéval, mintha két teljesen más kávéházban lennék .Nyilván még picit finomítani kell a setupon, de az első benyomás nagyon pozitív. -
konzumpro
lelkes újonc
válasz
bytesizelife #14720 üzenetére
Van Biobubi kávégép vízkőoldó is szulfonsavas, de a Philips használatijában azt írják ne használjunk ""szulfát savas" vízkőoldót. Ez is szulfamidsavas, eszi a vízkövet, de lehet hogy eszi a tömítéseket is.
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
Retro DJ #14714 üzenetére
Kristályos citromsav a Krups gyártója szerint is megfelelő, amiből egy 40 grammos tasakot forgalmaznak, amihez 0,4 liter víz megy a jelölt szintig töltve, vagyis 9 %-os oldat lesz. De nyilván 10 % is lehet.
Vagy DM DenkMit, ami háromféle szerves savat tartalmaz, ezt is 10 % arányban kell bekeverni.
-
Retro DJ
aktív tag
Uraim, van tuti tipp, hogy vízkő eltávolító programhoz mi a leginkább ajánlott, hatékony, stb folyadék amit az automata kvgép tartályába önthetek?
pl. citromsav, stb stb.
Köszi! -
8
senior tag
válasz
FőDudu #14709 üzenetére
Alzán van többféle mövenpick
https://www.alza.hu/olcso-szemes-kave/18862971.htm#f&cud=0&pg=1&pn=1&prod=24172&sc=420Én ezt a fajtát ismerem, elég jó: Der Himmlische ("a mennyei"), régebben hoztam pár csomaggal Ausztriából.
Én a helyedben erre mennék rá próbából. -
Nagya21
addikt
Hali!
De de de van egy nagyon nagy előnye!!!!
Látod mikor ürül a tartály!!!!!, hogy fel kell töltened.
Nálam ez játszotta a csere alapját, meg hogy vmivel kissebb mint a 290.81 (panelkonyha eléggé kevés a hely), meg a teles italok, a Zasszonynak a Flat White, nekem meg a Cortado lett a kedvencem.......
Üdv Nagya -
Jenne
őstag
Sziasztok!
A március végén kifogyott Braziliai kávéraktárak szép lassan éreztetik hatásukat az árakban. A rossz termés miatt szokásos 8 millió zsák készlet helyett csak 500 ezer zsák állt rendelkezésre. A kávészüret még majd csak most kezdődik május vége junius közepe táján.
Tavaly ősz vége felé az ecofamily üzletben az Eduscho Caffè Crema Strong 500 grammos szemes kávét 1790 Ft/500 gr áron vettem, idén februárban már ez a kávé 2790 Ft/500 gr áron volt, most meg már 3340 Ft. [link] -
Till@
aktív tag
válasz
Gatho87 #14701 üzenetére
A Gaggia,Philips, Saeco azok kb. ugyan azok, már ha a központi egységből indulok ki.Ha rosszul gondolom, javítson ki valaki.A Philips takarítása nekem már így a vége felé nyűgös volt nagyon, nem szeretem takarítani, kenegetni hogy ne nyekeregjen
, beleuntam.A Delonghinál ez a művelet jóval gyorsabbnak, hatékonyabbnak tűnik.A másik amiért így döntöttem az a crema, az én gépemnél nem volt meggyőző, pedig volt rajta pici tuning is.
Jövő héten megjön a Delonghi, akkor össze tudom majd hasonlítani.
És ezzel nem azt akartam mondani hogy a Philips rossz lenne, de én már másra vágyom.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- BESZÁMÍTÁS! Samsung Odyssey G5 32 144Hz WQHD 1ms monitor garanciával hibátlan működéssel
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 13400F 16/32/64GB RAM RX 7700 XT 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Telefon felvásárlás!! iPhone 16/iPhone 16 Plus/iPhone 16 Pro/iPhone 16 Pro Max
- Csere-Beszámítás! RTX Számítógép PC Játékra! I3 10100F / RTX 2060 12GB / 32GB DDR4 / 500GB SSD
- Csere-beszámítás! Számítógép PC Játékra! I3 14100F / RTX 3060 12GB / 32GB DDR4 / 500GB SSD
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged