Hirdetés
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- GoodSpeed: Te hány éves vagy?
- GoodSpeed: Ebes, a megtervezett falu!
- Luck Dragon: Alza kuponok – aktuális kedvezmények, tippek és tapasztalatok (külön igényre)
-
LOGOUT
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Karthmann
csendes tag
válasz
Bazsee71
üzenetére
Köszönöm a segítséget, nagyságrendileg egy nyomásprofilos gépet a DB elé raknék, de mindig van jobb ezért egy nyolcasra osztályzatra gondoltam, eredetileg ami úgy tűnik meg is állja a helyét.
Koczó93: Azért egy GS vagy egy Mina nem szemfényvesztés, függetlenül attól, hogy ez utóbbit még szépnek sem mondanám.
-
Gery0505
aktív tag
Urak, egy olyan kérdésem lenne hozzátok, hogy a kávé meddig áll el a fagyasztóban, vagy a hűtőben? Azért kérdem, mert Párommal rendelnénk többféle kávét megkóstolni, viszont még csak viszonylag keveset tudjuk használni az új GC-t, heti 2-3 alkalommal.
Aztán nem volna jó, ha egy idő után hűtőíze lenne a kávénak. 
-
Nibiru
tag
válasz
SlayerSub
üzenetére
Ha már rezsó, ezzel jobban jársz szerintem.
-
sz.zs.
őstag
-
SlayerSub
tag
válasz
üzenetére
Köszi a részletes leírást.
Igen úgy gondoltam, hogy frissen örlőm majd reggel a kávét a cm702-ön, és viszem be.
Tényleg akinek van ilyen örlője hány fok különbséggel őről a presszohoz képest. Én kb 14-16 fokozatok között őrlőm a szilviához, akkor ide mennyi kell majd kb, 20as pl?
Van egy hariom amit bevihetnék, de nem tudom számít-e annyit a dolog ha közvetlen főzés elött őrlöm.A mobil főzőlap tekintetétben erre a ardes cico-ra gondoltam, az elektromos, azzal csak nem lehet bajuk, vagy gondolod igen?
-
törölt tag
válasz
SlayerSub
üzenetére
1. Ami más kotyogósnál a forró vízzel megoldható, a Brikkánál hideggel működik. Más kotyogónál a forró víz elősegíti hogy minél hamarabb beinduljon a gőzfejlődés, ne ázzon a kávé hideg vízben, rögtön beinduljon a kioldódás megfelelő hőfokon. Brikkánál a szelep visszatartja a lassú hideg vízzel való kioldást, így megfelelő hőfokon történik a kioldás.
Más kotyogónál az a gond inkább, hogy a vége felé már túl forró a víz és átforrázza a kávét, előmelegített vízzel nincs rá ideje - kellően kevés vízzel - rövidebb idő alatt lefő. Ugyanez Brikkánál a szelep miatt rövidíti le azt az időtartamot amíg a kávé a vízzel érintkezik. A végeredmény nagyon hasonló, egy eltéréssel, Brikkával tüsszent egy habot a főző a lefőtt lé tetejére, a kávé frissességétől függően valódi crema keveredik légbuborékokkal.
2. Nálam legkisebb rózsán magas lángon fő, a láng majdnem túlnyúlik a víztartály peremén.
3. Kattan, leveszed és már öntöd is. Félrerakom hűlni, később felöntöm vízzel a mosogatóban, mikor kihúlt szétszedem, elmosom, feltornyozom száradni, külön a gumi tömítést, felsőszűrőt, hetente egyszer letekerem a súlyszelepet is.
4. Friss őrlés sokat dob rajta.
5. Mobil rezsóra kérdezz rá, tűzvédelmi szempontból engedélyezik-e. -
SlayerSub
tag
Megelégeltem az irodai kapszulázást, a V60 meg teázni jó számomra, így szeretnék venni egy 2 fős brikkát, már a csodaszelepeset, illetve hozzá a mobil rezsót.

Olvastam pár módzsert ill néztem több videot. Voltak eltérések, mi akkor most a best practice?
1. hideg vizzel kell feltölteni? Egy videóban azt ecsetelték, hogy más kotyogósok jobb eredményt adnak forró vizzel feltöltve, de az új brikka, ezzel a szeleppel hideg vizzel jobb cremát és finomabb kávét ad.
2. alacsony lángon
3. amint kijön a kávé rögtön levenni? Ezt mit jelent pontosan, amikor elkezd kifolyni már akkor, vagy amikor már kint van az egész mennyiség akkor? Kell a gép alját hideg víz alá tenni mikor levettem, vagy az már túlzás, néhól ezt is láttam leírva.Tudom a 2 fős Brikka mások szeirnt 1 kávéra jó, de ha 60 ml-t letudok vele gyártani egyszerre nekem az bőven elég.
köszi
-
Bazsee71
őstag
válasz
Karthmann
üzenetére
Az attól függ, hogy mi van a skála elején, és mi van a végén, illetve csak a technikát nézzük, vagy az ár/érték arányt.
Nekem itthonra ha a Decent a 10-es, akkor egy E61 DB kb. 8-9-es. De ha egy Rocket R58 állna itthon a pulton, akkor már nem vágynék a 10-esre.
SoundON: én megoldottam azzal, hogy nem teszem rá ezt a dugót, nagyon ritkán repül ki töredék.

-
Karthmann
csendes tag
Urak némi segítséget kérnék, ma megkérdezték tőlem, hogy egy dual bojleres E61 hol helyezkedik el az 1-10-es listán, nem akartam könnyelmű választ adni a kérdésre, mert jobban belegondolva ez nem túl egyszerű. Ti mit válaszolnátok a kérdésre?
-
törölt tag
válasz
von toth
üzenetére
Állítani? Nem állítottam hogy lehet.

Lehetne dimmelni a pumpát, mint az olcsó forrasztópákákat vagy régi állólámpákat.Dimmer borzasztó kivitelezéssel
PWM - egy fokkal jobb kivitelezéssel - bár nem jó ötlet a gőz/víz kimenet alá rakni egy potit.
-
SoundON
tag
Aki Lidot használ tudja hogy van egy bosszantó hibája: őrlés közben szinte mindig kirepül a gumidugója
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
Ez a dugó tartja bent az esetlegesen kiugró babokat, ameddig persze maga nem ugrik ki...
Enélkül is használható, meg az is jó hogy szerintem tényleg ez a legnagyobb baja
Mától viszont minden megváltozott
Küldöm mindenkinek aki ennek ellenére is szereti 
[link] -
Nibiru
tag
válasz
Pufokaboka
üzenetére
Ja, ez az egy előnye van, más nincs. Régen még a 80-as években volt egy reklám a tv-ben, melynek a szövege a rossz minőség szállóigéjévé vált: "Mert ez műanyag..."

-
Nibiru
tag
válasz
üzenetére
Nem véglegesen gondoltam a kiszedést, csak hogy megnézzem hogy történik-e változás.

Egyébként kiböngésztem, és erről az alkatrészről van szó az esetemben. -
Nibiru
tag
válasz
Pufokaboka
üzenetére
bizonyos nyomása felett nyit vagy maximálja azt
Ezt úgy hívják, hogy szőrszál hasogatás.
Persze, hogy nem mindegy. De a kettő felépítése lényegében ugyanaz, csak az elmenő csövek vannak rajta fordítva.100%, hogy nem OPV. Ezekbe az olcsó gépekbe nem tesznek OPV-t. Egyébként meg pont a te általad belinkelt videóból tudtuk meg, hogy a fejszelep az ami maximalizálja a nyomást ezeknél. A kazánban jóval magasabb a nyomás. A biztonsági szelepnek viszont csak extrém esetben kéne kinyitnia és elengednie a nyomást.
A gondom az, hogy lecsökkent a nyomás a pogácsán a régihez képest. Hogy mennyiről mennyire, azt nem tudom, de érzékelhetően.. A probléma nem elsősorban az, hogy lecsökkent, bár nyilván valami hibát jelez, hanem, hogy időnként meg visszaáll a régire, ami baromira bosszantó tud lenni. Három dolog lehet. A szivattyú egyre kevésbé valószínű, így maradt a biztonsági szelep meg a fejszelep.
-
Pufokaboka
tag
válasz
Nibiru
üzenetére
De azért nem mindegy hogy a pumpa oldal bizonyos nyomása felett nyit vagy maximálja azt, más a szelep felépítése. Azért gondolom hogy opv mert ahhoz kell ilyen 90 fokban találkozó be és kimeneti felépítés. A fix opv nem is olyan ritka jelenség
. Miből gondolod egyébként hogy ez kinyit neked normál lefolyás mellett? -
Nibiru
tag
válasz
Pufokaboka
üzenetére
A működési elvét tekintve nincs különbség, csak ez nem állítható és a pumpa védelme a feladata, nem az, hogy egyenletes legyen a pogácsán a nyomás.
-
Pufokaboka
tag
válasz
Nibiru
üzenetére
Az ott nekem egy OPV szelepnek tűnik, de igen elvileg biztonsági szelep lehet a funkciója. Mielőtt kiszeded azért ha nyomást nem is legalább egy pumpa típust nézz hogy E5-ös-e mert fejszelep számok azzal jönnek ki pont jól OPV nélkül, más pumpának lehet más a karakterisztikáj és lehet esszenciális az opv.
-
Nibiru
tag
válasz
Pufokaboka
üzenetére
De jó, hogy itt ez a rajz. Az én gépem pont ugyanilyen alkatrészekből áll, még az elrendezés is kísértetiesen hasonló. A biztonsági szelep amit említettem, a pumpa tetején van (37-es a száma)
Ha szétszedem a gépet, elkezdem követni a víz útját és annek a szelepnek a kiiktatásával fogom kezdeni. -
gtr313
csendes tag
-
törölt tag
válasz
Pufokaboka
üzenetére
A HD8323-ban merre van a fejszelep és hogyan néz ki?

-
Pufokaboka
tag
válasz
simi.esp.28
üzenetére
Kukkants rá erre a videóra.
A fejszelep nyomást is szabályoz a pogácsán, egyben "opv" és "háromjáratú" is. -
simi.esp.28
csendes tag
-
von toth
tag
Ezeknél az ulka pumpaknal hogy lehet állítani a nyomást?
-
Pufokaboka
tag
válasz
Nibiru
üzenetére
Ha meg gyengíteni kell akkor össze lehet kötni vékony dróttal gyűrűket. Végső soron a kívánt 6 bar nyomást is be tudod állítani egy duplához. Ha van ilyen biztonsági szelep akkor annak elég magas nyomason szabad csak nyitnia ebben a rendszerben. Mérő nélkül szerintem ezt esélytelen beállítani és csak pár ezres.
-
Nibiru
tag
válasz
Pufokaboka
üzenetére
Az alátét remek ötlet, precízebb és biztosabb mint a rugó macerálása, köszi. Karos mérőm az sajna nincs, úgyhogy majd tapasztalati úton csinálom.

Nem akarok hülyeséget mondani, de a biztonsági szelepnek egy másik alkatrésznek kellene lennie ami a pumpa, a víztartály és a kazán között van. Ez biztosítaná, hogy a pumpa akkor is kapjon hűtést, ha fullad a pogácsa. De majd kiderül ha szétszedtem.
-
Nibiru
tag
válasz
Pufokaboka
üzenetére
Azért jók 12 Bar-on, mert valójában 8-9 Bar jut már csak a pogácsára. Köszi, ez nekem teljesen új volt!
Át kell értékelnem amit eddig gondoltam a gépemről. Ezexerint a rugó túl gyenge a fejszelepben és azért olyan nagy a nyomás a pogácsán? Csak hát az a rugó fix. Nem akarmán nyújtogatni, nehogy elcsesszem. Viszont amire eredetileg azt hittem, hogy a szivattyú hibája, majd arra jutottam magamban, hogy lehet, hogy a biztonsági szelep nyit ki túl hamar, lehet, hogy egyik sem, hanem a fejszelep szórakozik velem?! Na, a hétvégén szétszedem és megnézem. -
Nibiru
tag
válasz
Pufokaboka
üzenetére
Szívesen elolovasnám azt is (kérek szépen linket), bár a leírásból ítélve az inkább bizonyos műszaki konstrukciók lehetőségeiről szól és engem elsősorban az izgat, hogy ízvilágban mit is jelent a 12, 9, vagy épp a 6 Bar. Ha semmi különbség nem volna, csak a csatornásodást védi ki vele az ember, akkor már megérte, de mint kiderült, ennél összetettebb a dolog: bizony 6 Bar-on jobb a kivonatolás, solenoidos gépek esetében persze.
-
Nibiru
tag
válasz
WiZARD
üzenetére
Atyaég, ezekről lemaradtam, nagyon köszönöm.
Ez a két írás is csak azt bizonyítja, hogy jóval bonyolultabb a kérdés, minthogy akkor jó, ha 9 Bar. Sőt, ha ezeket elolvasom és olyan gépem van, én is átálltam volna a helyedben 6 Bar-ra. 
Egyelőre ezt nem tehetem meg, mert az én gépemben nincs OPV, csak egy vacak biztonsági szelep, ami túl nagy nyomáson nyit ki, (már ha normálisan üzemel, mert mostanában úgy tűnik hogy rendetlenkedik) ezért nálam kb 10 kilóval nagyobb tömörítés szükséges a normálisnál, hogy jó legyen a lefolyás. Amit viszont sosem értettem, hogy miért van az, hogy a duplával húzva nagyobb az esélyem arra, hogy kicsatornásodjon a kávé, mint a kúpos szimplával. Igaz nálam más a szemcseméret is, de az önmagában nem magyarázat erre.
Szimplávan szinte mindig jó, duplával viszont egyrészt jóval többször csatornásodik ki, másrészt nem olyan az íze a kávénak. De erre már panaszkodtam a múltkor, nem akarom magam ismételni.
Ha nem laksz messze tőlem (Bp18) egyszer vinnék valami finomat, hogy kipróbáljuk 6 Bar-on.
-
stereofan
tag
fedél, kicsit "lötyögős", de azért megáll (ha a garatot sepergeted akkor szinte nincs is rá szükség)
a kilépő átmérő teljesen egyedi, főleg ha kartartót használsz.
a tölcsér/kivágás függőleges elhelyezésétől is függ, a lényeg, hogy kényelmesen elférjen a karban az őrlemény "hegy".ha nincs kartartó akkor kb. 25mm vagy egy kicsit kisebb, de lemérem neked ha kell
-
72lakiluk
tag
válasz
Dolphin
üzenetére
Most hazaérve elővettem a gyári szűrőt próbából. PY Etióp Sidamo volt soros, első beállítós főzet. 18g a kosárban így néz ki: elsimítva majd a drótozás és tekergetés
és végül tamperelés. Ennyi kell ebből, bár ez már city pöri. Kicsit hosszabbra akartam nyújtani, de jónak láttam 32-nél leállni. 35.7g lett belőle. A reggeli jobb lesz 
-
sz.zs.
őstag
válasz
Gery0505
üzenetére
Nem ismerem ezt az őrlőt, így sajnos nem tudok véleményt írni, de azt szokták javasolni, hogy Graef fölött csak Mazzer, vagy Fiorenzato az ami jó vétel, ilyet nyugodtan lehet venni használtan, örök darabok!
Pl.: [link]OImi.: Akkorára, hogy a kar pont aláférjen a szűrőmagasítóval, így szemetel a legkevésbé.
-
bluesfan
tag
Akit esetleg érdekel egy 2 személyes, eredeti olasz Brikka, privátban jelezze.
-
Szabász
csendes tag
válasz
Flashback
üzenetére
Muterom is 2 személyes Brikkát használ neki a Veronesi Cream vált be! És nekem is ízlik, csokis utóízű kellemes illatú kávé, ha jól emlékszem 80ml vizel készíti el. Szerintem ha félkilót veszel hagyhatod a zacskóban.
https://kavebolt.net/szemes-kave/229-veronesi-ciok-cream-szemes-kave-500g.htmlIgaz személyes átvétel Fóton van nem Pesten! Általában 1-1,5 hónapos pörkölésűek szoktak lenni a kávéik.
-
Végül a kettes Brikkát rendeltem egy Hairo pro örlővel, maximum kétszer lesz főzve ha kevés. Viszont:
- Milyen kávét ajánlotok amivel bizos nem nyúlok mellé és pesten meg tudom venni akár egy pörkölőben?
- Miben célszerű a kávét tárolni? -
OImi.
csendes tag
Mekkorára szoktátok levágni a cukrásztölcsér végét? Illetve milyen fedőt használtok hozzá?
-
-
Keresztapper
senior tag
válasz
Nibiru
üzenetére
A nyomás leginkább a kivonatolásra van hatással szerintem, ezért a túl magas, vagy túl alacsony nyomás túl, vagy alulkivonatolást eredményezhet, ami az ízekre nincs igazán jó hatással.
Ennek már csak amiatt is érdemes egyfajta sztenderdként működnie, hiszen a pörkölők is ennek alapulvételével profiloznak, ami mit sem érne, ha otthon drasztikusan eltérsz tőle, de majd paljoc, vagy Bazsee71 kiigazít, ha rosszul gondolom.
-
Gery0505
aktív tag
válasz
sz.zs.
üzenetére
Köszi az infót, nagyon jó, hogy pontos mennyiségeket megírtál, és a pénzérmés módszer is tetszik, amit javasolsz, meg amit a többiek is javallottak.
Így fogjuk beállítani a különböző kávék mennyiségét. Mi a véleményed erről az Ascaso őrlőről? Érdemes ezt megvenni, vagy inkább olyat vegyünk, mint Neked van a Graefet? 
-
Nibiru
tag
Állandóan arról olvasok, hogy a 9 bar-os beállítás mennyire fontos az OPV-ken. Erre most beleakadtam ebbe az érdekes cikkbe: https://olaszpresszo.hu/opv-kell-e-allitani/
Mit gondoltok erről? Nem a bojler utáni OPV-k logikus problémájáról, hanem a többiről.A hozzászólásokat is érdemes elolvasni. Pl. volt szó arról itt (is) hogy ugyebár a víz a pogácsa felszínén.
Teljesen egyértelmű, hogy ha mondjuk 11-12 Bar-t enged el a mágnesszelep akkor nagyobb erővel "szívódik" le a víz a pogácsáról / többet képes leszívni mintha 9 Bar-on van a nyomás. És valaki pont erre panaszkodik az oldalon. A sokak által beépített szűkítő a lassú nyomásfelépüléssel meg kéne oldja a csatornásodási problémákat önmagában is. Lehet, hogy nem is kéne hozzányúlni az OPV-khez, vagy csak extrém esetekben? -
do0gpwn
újonc
válasz
freaghill
üzenetére
Vizet a felső részében kell kimérni, nekem régebbi típus van abban ott egy H2O felirat, azt addig töltöm, hogy épphogy ellepje a víz. Az újabbakban nincs odaírva, hogy H2O de ott is van jelölés. Ez kb 10cl víz, amiből lesz 8 cl kávé. A kávét durvára kell őrölni, de azért nem annyira mintha french pressbe raknád. Lenyomkodni nem szabad, max kocogtatni. Ezek kb az alap dolgok, de ki kell kísérletezni, hogy neked mi jön be.. egy fél kanál víz is jelenthet különbséget és kávéja válogatja hogy milyen örlési finomság kell
-
Brikka kotyogós kérdés: ketten a 2 személyeset vegyük vagy a négyeset? Ki mit tanácsol?
-
Illesvik
csendes tag
2005-ös Gaggia Baby PID-es eladó.
Most volt átnézve Simi által, kapott egy vadonatúj kazánfelsőt is.REX C100 PID, réz felsőszűrő tartó+ipari felsőszűrő, 1 éves 3 utas mágnesszelep, rs gőzcső.
Szép megkímélt állapotban keresi új gazdáját, műszakilag "nullkilométeres"
Jár mellé az erdeti alu vízterítő, felsőszűrő, egyes és kettes szűrő valamint egy 58-as Motta tamper.Az ár: 90.000 Ft
Budapesten Zuglóban van a gép.
06705732632 -
válasz
Gery0505
üzenetére
tényleg nem jó ötlet, mert a szivattyú megdöglik, ha szárazon járatod. ha hónapokig nem használod, utána is simán teszel vizet a tartályba (miután elmostad...), aztán folyamatosan csapolsz egy-két decit. a gaggia classic ugye kis vízterű cucc, ez ilyenkor előny, tényleg nem kell többet nyomatni.
-
-
törölt tag
Kapszulás gépek közül melyiket javasoljátok?
-
sz.zs.
őstag
válasz
Gery0505
üzenetére
Most a síma dupla szűrőről fogok írni, amivel csináltam nektek a kávét ( nyomásfokozós szűrőről nem tudok nyilatkozni, mert olyannal életemben nem csináltam még kávét ). Szóval ebből a kávéból 16g megy a szűrőbe. Ez egy közepesnél picit sötétebb pörkölésű káve. Sötétből kb. 14-15, világosból pedig 17-18g is belemegy. A tömörített pogácsa és a felsőszűrő között 2-3 mm kell, hogy legyen. Ezt a legegyszerűbben úgy tudod belőni, hogy a tömötített kávéra ráteszel egy 100 Ft.-ost, felteszed a kart. Ha a felsőszűrő épphogy egy picit belenyomja a kávéba a pénzérmét, akkor jó.
Szerk.: közben látom már javasoltak hasonló megoldást

-
Gery0505
aktív tag
Ez jó kérdés, én arra gondoltam, hogy úgy nyomnám ki belőle a vizet, hogy kiürítem a tartályt, és a kávéfőző gombbal megjáratom a szivattyút... De ez biztos nem jó ötlet, mert nem ismerem a felépítését a gépnek.
Az viszont tetszik, amit javasolsz, hogy a következő főzés előtt kinyomatni 1-2dl vizet, és kész is.
Azért gondoltam kiüríteni a kazánt, hogy ne punnyadjon bele a víz a következő használatig. -
Gery0505
aktív tag
Sikerült elkészíteni az első kávét az új GC-vel, egész iható lett az eredmény, pedig késes őrlővel csináltuk a kávé megőrlését. A tamperelő sem volt tökéletes, mert 2mm-el kisebb, mint kellene. Zöld Segafredo-ból főztük, ami elég régen áll a polcon... Viszont már ez sokkal jobb lett, mint a Szarvasiból főzött Tchibo Milano Style. Lett szép crema a tetején, az aroma finom volt, nem volt keserű, nem volt savanyú. A zaccon nem állt tócsa, szerintem a kávé mennyiségét is nagyjából eltaláltuk, úgy csináltuk, ahogy javasoltátok. 20g-ot őröltünk le a propellerrel, de nem kellett mind bele. A nyomásfokozós szűrőt használtuk. Biztos vagyok benne, hogy lesz ez még sokkal jobb is.
Még egy kérdés a kazánból kinyomjuk a vizet? Egy pár napig nem használjuk a gépet -
Lefty
addikt
válasz
Koczó93
üzenetére
Eszembe jutott, amikor parom egyedul volt otthon, aztan nagy naivan felhivott, hogy ugy inna egy kavet, mondjam mar el hogy keszitse. Es akkor elkezdtem, hogy vedd ki a fagyobol a kavet, polcrol vedd le az ekszermerleget meg a kis tegelyt, merj ki 18 grammot, cseppents ra egy csepp vizet es keverd el, utana toltsd be a garatba, indits ra a daralora, majd a kis ecsettel sepregesd ki a pangot, indits ra meg egyszer, egyengesd el a kis drottal az orlemenyt, tamperold le egyenletesen, huzd ra a kart, vedd elo a stoppert... hat az lett a vege, hogy nem ivott kavet inkabb

-
Gery0505
aktív tag
A következő kérdésem daráló ügyben lenne Hozzátok: Mi a véleményetek az [Ascaso i•mini I1] őrlőről? Érdemes megvenni? A Graef 702-höz képest milyen tulajdonságokkal rendelkezik?
-
Elekellek
csendes tag
válasz
yazoo1
üzenetére
Másfél évig ment nálam, az 18 hónapszor 1,5 kg, ami összesen 27 kg, az előéletével együtt kerekítsük fel 50 kilóra.
Ha 3-400 kilót elbír egy késpár, akkor – ezt a fogyasztást alapul véve – körülbelül tíz év múlva kell kést cserélni.Azt nem tudom, késcsere esetén kell-e újraszabályozni a síkokat.
-
Nibiru
tag
válasz
beleriand72
üzenetére
Nem az a "kardomba dőlök miatta" szintű probléma, meg nyilván nem üti-vágja az ember a gépet, egyszerűen csak érthetetlen.
-
Nibiru
tag
válasz
Gery0505
üzenetére
Sajnos ez pörköléstől, szemcsefinomságtól, kosártól is függ. (meg hogy épp mennyi ragadt bent a darálóban.
) Próbálgasd egy EUR 10 centtel (lásd lejjebb), és írd föl magadnak egy füzetbe, hogy vissza tudd keresni később. Ha a kávét hűtőben vagy fagyasztóban tartod, nem érhetnek nagy meglepetések. Az a legjobb, ha megvan a jegyzeted, de mikor tömörítesz, a tamper és a kar pereme közötti távolságból az ujjaddal érezni fogod, hogy túl sok, vagy épp kevés. Ha határeset, a karral lehet még játszani valamennyit. -
Nibiru
tag
válasz
Szabász
üzenetére
Ha már szárazon is benyomódik, akkor az túl van töltve. Olyankor könnyen kicsatornásodhat. A felső szűrő lenyomatának valóban látszania kell, de csak csapolás után, amikor a pogácsa megduzzad.
Az ún. 5 centes teszt-tel szokták az amcsi baristák gyakorolni a töltést. Ha teljesen benyomódik akkor túl sok. Ha egyáltalán nem, akkor meg túl kevés. Akkor jó, ha lenyomatot már képez, de nem kerül egy szintbe a pogácsával.Az Euro 10 centes csak kétszázad milliméterrel vékonyabb, azaz ugyanúgy használható erre a célra.
(A teszt nyilván az 58-as kosarakhoz használatos.)
Új hozzászólás Aktív témák

A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Honor 200 Lite / 8/256GB/ Kártyafügetlen / 12Hó Garancia
- Lenovo L13 Core I3-10110U / 4GB DDR4 / LAPTOP 1
- GYÖNYÖRŰ iPhone 14 Pro Max 256GB Space Black-1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4149
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A12/Samsung Galaxy A22/Samsung Galaxy A32/Samsung Galaxy A52
- 159 - Lenovo LOQ (15APH8) - AMD Ryzen 7 7840HS, RTX 4060 (ELKELT)
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
Küldöm mindenkinek aki ennek ellenére is szereti

)

Az viszont tetszik, amit javasolsz, hogy a következő főzés előtt kinyomatni 1-2dl vizet, és kész is.