- sziku69: Szólánc.
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- sh4d0w: Én és a számítógép
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- GoodSpeed: Sapphire Radeon RX 9070 XT Pulse - út a harmadik AMD korszakig.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- eBay-es kütyük kis pénzért
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- GoodSpeed: Aquaphor Modern víztisztító
- MaxxDamage: Vizes Laptop Hűtés? Lehetséges? Igen!
-
LOGOUT
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Nibiru
tag
válasz
Lebowski #81198 üzenetére
Anno mielőtt megvettem a 156-ost, a Dedicát is nézegettem, de én kifejezetten olyan gépet kerestem, ahol a kezemben van az irányítás, a programozható gombok pedig csak akadályt jelentenek ha nem folyton ugyanazt a kávét főzöd le és sokszor. A thermoblock miatt is kiesett, mert azon nem tudtam volna annyi hőmérsékleti "fokozatot" kiszörfölni. Lefelé azért mert túl gyorsan melegszik föl, fölfelé meg a beépített védelem miatt. Ráadásul akkoriban még égen földön nem lehetett hozzá kapni nyomásfokozó nélküli szűrőt.
A Dedica nem fejlődni akaró kávéimádóknak készült, hanem átlagos otthoni kávéfogyasztóknak akikek nem céljuk a barista tudás megszerzése és nem akarják váltogatni a kávékat, vagy különlegességeket inni a maguk teljességében. Ahhoz viszont mindent megad a gép. Megvédi magát az emberi hülyeségtől, jó a pannarelloja és kávéfőzés közben lehet használni, stb. Tehát semmi baj nincs a géppel, csak a maga helyén kell értékelni.A 156-os széria egy sokkal egyszerűbb szerkezet, a gyári pannarelloval még a közelébe sem lehet kerülni annak amit a Dedica készít, gőzölés közben pedig nem tölti utána a kazánt automatikusan. (veszélyes konstrukciós hiba) Továbbá nincs benne OPV (nem is tudtam, hogy a Dedicában van) a csapolás elején eltáncolhat kicsit a csésze, a kar tervezési hibás, a készülék csészemelegítő teteje pedig kifelé lejt, szóval van jópár hülyesége, de mindezekkel együtt lehet élni, vagy apró változtatásokkal javítani lehet rajta. Ugyanakkor mindent megenged, és számomra épp az volt a lényeg.
Ha veszel egy GC-t onnantól kezdve meg sem fogsz állni míg az összes lehetséges fejlesztést bele nem rakod. Legalábbis így szokott lenni.
-
Lebowski
tag
válasz
Nibiru #81196 üzenetére
EC685 a típusa, thermoblokkos. Előáztatást "szoftveresen" tud: ha elindítom a csapolást, pár másodperc után leáll, vár egy kicsit, majd folytatja. Gőzölésnél - gondolom a thermoblokk kis kapacitása miatt - szakaszosan működik a pumpa, de gőz az folyamatosan jön. Előtte kazános gépem volt, abból azért erősebben jött a gőz. Először egy Hario kézi darálóval etettem, most egy Graef CM702-n készül a frissen pörkölt belevaló a már nem nyomásfokozós szűrővel. Egyre finomabb a végeredmény, de mindig lesz egy leggyengébb darab a rendszerben. Jelenleg szerintem ez az EC685. Gondolkodtam rajta, hogy kicserélem a gyári fix beállítású műanyag OPV-t állíthatóra, de nem éri meg. Akkor már inkább egy használt Gaggia.
-
Pufokaboka
tag
mdav88 Nagyon köszönöm hogy megnézted
Elég sok infó van itt a különböző gépekről és ajánlások is vannak és egy dolog nem teljesen tiszta segítsetek ki. Van ez a háromjáratú szelep bizonyos gépekben és ezek általában ajánlottabbak is, mint a fejszelepes gépek. Ezt részben értem részben nem. Az általam ismert előnyök:
- A kar egyből leszedhető és lehetne újat főzni, ami tök jó, de jellemzően 1-3 dl-es bojlerrel úgyis várni kell
- Koszolódik, csöpög karban kell tartani, node hátomjáratúval is van macera
- Az eddigiek a presszó minőségét elvileg nem kellene hogy befolyásolják, node egy 4-5 bar-on működő fejszeleppel nem lehet rendesen előáztatást csinálni, itt ténylegesen van hátrány, de ennek peremfeltétele, hogy legyen pumpa szabályozó, vagy legalább egy szűkítő a gépben, ugye?
- Olvastam itt azt is, hogy nem érdemes sima fejszelepes gépet PID-elni ez pusztán azért van, mert nem olcsó a PID-et betetetni egy eleve olcsóbb gépbe, vagy van valami technikai hátrány is?
Eddig jutottam, tudtok-e még egyebet? -
adp
őstag
válasz
angelside77 #81181 üzenetére
szoval te a talca ala tetted be? de ennek ugy mi ertelme? amugy meg neztem es tenyleg oda illenek a labak, viszont azt gondolnam hogy aztert gumi hogy szigeteljen?!
de igazabol nekem ugy sem fer be a helyere...
-
Lebowski
tag
válasz
Nibiru #81191 üzenetére
Én az ebayen vettem 51 mm-es 2 csészés sima kosarat a Delonghi-hoz. Mivel ez a kosár magasabb a gyárinál, illetve nem szűkül az alsó része, ezért a karban lévő műagyag betétből levágtam annyit, hogy beférjen. A kosarat az eredeti rugó tartja a helyén, nem ragad fenn főzés után.
-
Fabianus
tag
válasz
Nibiru #81190 üzenetére
Én azért megértem a gyártókat. Nyomásfokozóssal, különösen őrlő nélkül egyszerűbb az élet. Hétköznapi lakossági piacra, műszaki áruház polcára teljesen rendben van, hogy adnak nyomásfokozós szűrőt a géphez. A gond inkább az, hogy csak azt, és nem is igen lehet beszerezni mást egy adott kategóriáig. Itt a Delonghinál sem tudom hova tenni, hogy a 145-öshöz való kosárnál miért nem szerepel a használható típusok között a 156-os és az összes többi, aminek ugyanaz a nyomásfokozós szűrője.
-
Nibiru
tag
válasz
Sic.Transit #81186 üzenetére
Akkor az valami spéci darab. Én csak domború pereművel találkoztam. Amikor vetted, nem őrizted meg esetleg a számláját, amin rajta van a cikkszáma?
Még két gond lehet vele egyébként. Az egyik, hogy az eredeti az 52-es ez meg 51-es. Mekkora tampert használsz hozzá? (Persze ha kizárólag duplákat főzöl, akkor nincs jelentősége.) A másik, hogy a Pavoninak nincsenek azok a kidomborodások az oldalán, az pedig azt jelenti, hogy a kar lejön, de a szűrő fent marad pogácsástul. Ezt hogyan oldottad meg?
-
Nibiru
tag
válasz
Fabianus #81184 üzenetére
Nem is tudtam, hogy ilyen gép is létezik.
A kosara valóban ugyanolyannak tűnik. A Delonghi, mint szinte az összes többi, olcsó gépeket tömegével gyártó cég, átálltak a nyomásfokozós kosarakra, mert az embereknek sajnos ez kellett.
Mi vagyunk azon ritka madarak, akik ezeket (és a nyomásfokozós karokat is) kiheréljük meg lecseréljük. Szerencse, hogy alkatrészként még hozzáférhetőek a régi típusok kosarai.Ahol csak a kart kell megadjusztálni, ott könnyebb a helyzet.
-
horinori2
csendes újonc
Fagyos téma. Beszereztem az egy adagos mézes üvegeket. 2-3 féle 250g-os kávét is bontanék. Bontás után egy adagossával ige sok üveg lenne. Tasakostúl a fagyasztóba és abból mindig kiadagolok kb. 5 üvegecskét és vissza a fagyóba?? Szóval ez a kiveszem-visszateszem működhet? Olvastam ezeket a hsz.okat de tán így még nem láttam. Tudnátok tapasztalatot megosztani?
-
hogyaza
tag
válasz
angelside77 #81181 üzenetére
”Ha rátettem a tálcára a gumit, akkor a lábak belementek a tálcán található lyukakba”
Az enyémen nincs lyuk.Nemrég lett porfestve,lehet peletapadt a festék.
Akkor nálam itt van az eb elhantolva.
Köszi az infót! -
Fabianus
tag
válasz
Sic.Transit #81166 üzenetére
Azt mondod, hogy egy ilyen 51 mm-es Pavonihoz készült kosár jó lehet?
-
GAgyiXyXy
aktív tag
-
Fabianus
tag
-
angelside77
tag
Az én Baby-mnél úgy működött, hogy az U alakú guminak alulról (ahogy ráteszed a csepptálcára) volt 3 db, kb. 4-5 mm-es lába. Ezek a lábak középen és az U két végén voltak. A lábak tövében meg volt kb. 1 mm-es, a lábra merőleges kis "pöcök".
Ha rátettem a tálcára a gumit, akkor a lábak belementek a tálcán található lyukakba, de így még nem volt stabil. Egy fogóval, szemöldökcsipesszel, vagy körömmel meg kell csípni alulról a lábakat és úgy áthúzni a lyukakon, hogy a lábak tövében lévő pöckök is átmenjenek a lyukakon, ezek tartják a helyén stabilan.
-
mdav88
aktív tag
válasz
Pufokaboka #81173 üzenetére
Nem ilyen sajnos, hanem a podos vizteritom van, de nagyon hasonlo.
-
Tegnapi Costa cafés "élmény".
Cortadót és egy lattét kértünk.
A portafiltert nem törölte át hanem úgy őrölte bele a friss kávét, hogy az előző főzés maradványai benne voltak. Az előttem állónak szintén így készült.
A latte készítése, valami 10x használt redvás csészébe engedte bele a presszót, aztán átöntötte egy magas falú pohárba majd egy nagyobb tejgőzőlő edényből (amiben legalább fél liter tej volt) felöntötte. Az rejtély, hogy mikor készült a tej. A cortado készítésénél gőzölt friss tejet, de ugyanabban a kiöntőben amiben már előzőleg is tej volt (elmosás nélkül). Az árakat pedig hagyjuk, röhej, hogy ilyen kávézók vannak. Ott a bazi nagy Árkád és egyetlen értelmes kávét nem tudok venni. -
adp
őstag
válasz
angelside77 #81176 üzenetére
igen, de sehogy sem jo
-
Nibiru
tag
válasz
Sic.Transit #81166 üzenetére
Azt amikor én vettem itthon már nem lehetett kapni, ráadásul olvastam róla, hogy laposra kellett volna kalapálnom a peremét ami utána vagy ereszt nyomás alatt, vagy nem én meg nem akartam kísérletezni. Valami olyasmi is dereng, hogy a használatához alap, hogy nyitottá kell tenni a gyári kart (mondjuk az igen egyszerű) de az lehet, hogy egy másik kosár volt.
-
mdav88
aktív tag
válasz
Pufokaboka #81171 üzenetére
Van egy ilyenem a fiokban😂
Bar lehet nem pont ilyen, holnap megnezem. -
Pufokaboka
tag
válasz
mdav88 #81170 üzenetére
Sajna tényleg nincs ez ott és infó is kevés az eredeti PL041-es gépről a neten. A csavar egy ilyen, de ilyen gépet soha nem is árultak. Itt jól látszik, hogy az újak már mennyivel jobbak és tényleg csak egy csavar a szűrőtartó, nem a zuhany kifolyója is egyben. Csavar jön a jó brittektől tömítés meg szerintem jó eséllyel nem változott, de rámérek majd tolómérővel.
-
mdav88
aktív tag
válasz
Pufokaboka #81169 üzenetére
Vakon, nem tudva a pontos mennyire régi a gép, azt mondtanám, hogy a kezdetektől az 51.5-ös astoria/cimbali kialakítással szerelik a gépeket, a csavar meg egy metrikus saválló m4-m5 süllyesztett fejű csavar. Jó eséllyel tényleg ott van minden a shopban, sőt, még tuninglehetőség is felsőszűrőben.
-
Pufokaboka
tag
válasz
mdav88 #81168 üzenetére
Igazság szerint egy felső szűrőt és egy szűrő tartó anyát kértem csak tőlük típusszám szerint és így a tömítést meg sem próbáltam már hiszen az is ebbe a régi gépbe lenne. Kedvesek voltak kaptam most még egy kis infót robbantott ábrákról régi gépekről azokon az látszik, hogy a tömítések nem változtak és így már tényleg lehet minden ott van a webshopban.
-
mdav88
aktív tag
válasz
Pufokaboka #81167 üzenetére
Nem tudom miert ne lettek volna segitokeszek, mikor ott van a webshopban minden keresett tomites...
-
Pufokaboka
tag
Sziasztok! Szerintetek réges régi Lelit Anna-hoz (PL041) hol lehet komplett tömítés szettet venni (kazán, főtés, kar. AVX nem volt túl segítőkész a dologban, mert ezt a típust már nem forgalmazzák
-
Nibiru
tag
válasz
Fabianus #81158 üzenetére
A régi, EC145-höz való, eredeti Delonghi kosarakat rendeltem meg hozzá, innen.
Az EC145 teljesen ugyanaz a gép mint a 156-os, csak nyomásfokozó nélküli, tisztességes kosárral árulták, és
nem kapcsolt le magától 10 perc múlva, mint ez - hogy a fene essen bele - de már megszoktam.Cikkszámok:
6032109800 - szimpla
7313286069 - duplaEz egy szerzviz és kicsit körülményesek, de nekem telefonon keresztül simán megrendelték és amikor megjött, érte mentem.
Vannak még olyan kosarak amiket bele lehet rakni, ha levágod a röfi részt, de anno úgy gondoltam, hogy megpróbálom ezeket mert anno valaki volt kedves csinálni egy videót nekem egy csapolásról a szimpla kosárral. Azóta is ezeket használom.
Ja és egyébként nem 51-es, hanem 52-es hivatalosan ha tampert is akarsz venni hozzá.
-
adp
őstag
Tudja valaki [link] ezt hogy kellene a baby csepptalcajahoz beilleszteni? nekem sehogy se fer oda
-
BlacKSouL
addikt
válasz
Fabianus #81158 üzenetére
Ha lecsavarod a nyomásfokozó ellendarabját, kiveszed a szűrőt, kiveszed alóla a műanyag "tányérját" a nyomásfokozó szeleppel, és úgy teszed vissza csak a szűrőt a gumigyűrűjével, akkor igaz ugyan, hogy nem lesz rögzítve maga a szűrő a tartóba, fejjel lefelé kiesik, de nem kell fejjel lefelé tartani, és úgy viszont lesz egy nyomásfokozó nélküli szűrő. Én így használom már egyy ideje. Vannak videók hogy hogy lehet magát a nyomásfokozó szelepet kifeszegetni rugóstól mindenestől, de szerintem egyszerűbb a komplett műanyag tárcsát kivenni belőle.
Innen a non-permanent verzió
-
Fabianus
tag
válasz
Nibiru #81131 üzenetére
Honnan szereztél nyomásfokozó nélküli szűrőt? Direkt Delonghihoz való szőrű, vagy egyszerűen működik vele egy találomra (illetve egyéb szempontok szempontok szerint) kiválasztott 51 mm-es szűrő?
Gépspecifikusan sosem találtam, csak úgy átmérő alapján meg nem mertem vásárolni eddig. -
SlayerSub
tag
válasz
norby_42 #81153 üzenetére
Visszaigazolás rögtön jött róla, de a nyomonkövetés alatt egészen mostanáig "feldolgozás alatt" szerepel.
Kérdezzek rá, hol? A kapcsolat fül alatt csak a netes felületen lehet üzenetet hagyni, amit még vásárlás előtt megtettem, gondoltam megkérdezem mikori pörkölést tudnak küldeni, majd mikor eleget vártam, inkább csöndben megrendeltem, ecce elünk... -
SlayerSub
tag
A pacificaff-ról szokott valaki itt rendelni? Csak mert 19.én adtam le a rendelést és még semmi visszajelzés, elvagyok szokva ettől, ilyenkorra már leszokták szállítani a dolgokat...
-
freaghill
őstag
Zártszelvény is meglett, így már talán tényleg minden megvan a PID-hez, hétvégén beépítésre kerül.
-
Pendragon911
aktív tag
Sziasztok,
az irodában van egy Krups EA829 Latt'Espress automata kávéfőző, amiben a vízszűrő patront kb. 2 havonta cserélni kell. Sajnos a közelben nem igazán találtam olyan boltot, ahol személyesen tudunk venni ilyen vízszűrőt, így interneten kell valószínű beszerezni. Tudtok ajánlani 1-2 boltot, amikkel érdemes foglalkozni? A vízszűrő típusa: F 088 Claris patron - AquaFilter System.
A segítséget előre is köszönöm! -
zoknee
csendes tag
Lelit Anna tulajok!
A géphez adott 57mm-es karon lehet cserélni a kifolyót kettesről egyesre? Vagy ők is ráragasztották már, mint más gyártók?
Köszi -
Nixon18
senior tag
válasz
mdav88 #81121 üzenetére
Szia!
Köszönöm a választ!
A fej forrósodását megoldom hűtőcsapolással elég hamar és mivel nem megy a gép egész nap, csak reggel három presszó és egy cortado erejéig, illetve délután egy duplaért, ez talán nem is akkora probléma.
Ahhoz, hogy nyomásprofillal játszak még elég sokat kell gyakorolnom, de jó tudni, hogy lehetőség az van rá, ha úgy hozná a hóbortom.Hát két kazánnak ebben a házban szerintem nem lenne hely. De a kazán elég vékony rézből van, nem tudom, hogy annak a cseréje mekkora összeg lenne.
-
Sic.Transit
csendes tag
válasz
Akos1994 #81129 üzenetére
Segíteni úgy tudunk, ha hagyod.
Azt kell (szerintem) eldöntened, hogy frissen őrölt kávét szeretnél, vagy POD / kapszula.
Ha őrölt, akkor az őrlő fontosabb, mint a kávé gép, hidd el! (nem fogod!
.
Ha az őrlő megvan, akkor azt kell eldöntened, hogy veszel 20-40 körül valami ilyen kis, belépő szintű gépet, ami egy-két évig működhet, jelentős gond nélkül. Tele van olcsó, műanyag alkatrészekkel, nem számolhatsz vele sokáig, vagy beruházol valami komolyabb gépbe, de az 60-100 minimum.
-
vicces1
aktív tag
Sorry, Srácok!
Mi volt a módszer, hogy ne maradjon pangó a Mazzer garatban? Nemrégiben volt róla szó, de nem találtam és nem jut eszembe?
-
iatti
aktív tag
válasz
Akos1994 #81123 üzenetére
szevasz! ezt ugyanúgy tisztogatni kell,a víz beleposhad ha sokat áll benne.még mindig egyszerűbb megoldás venni 6-7ezerért egy bialetti mini express-t két személyest.ez ad kb 2×25-30ml kávét.persze ha nem próbáltál még frissen pörkölt kávét,próbáld ki ,óriási ugrás lesz a bolti kockákhoz képest.tavaly nyáron én is evvel az összeállítással kezdtem el kávézni.már ez is érezhetően jobb volt,mint a gagyi kotyesz+olcsó kávé.aztán belendültem
jött a gaggia classic meg a mazzer mini.írták már hogy nem kell félni a használt gaggiától,könnyen javítható,aránylag olcsó alkatrészek,ha mégis az mellett döntenél.
-
Nibiru
tag
válasz
Akos1994 #81129 üzenetére
Nálam egy kis Delonghi EC156-os gép működik. Sötétebb pökölésű kávét nagyon könnyű vele készíteni, de én a speciality-kkel is meg szoktam birkózni. Graef CM702-es őrlőt használok, A EC145-höz való (nem nyomásfokozós) szűrőkosarakat, egy jó tampert és még néhány szokásos kávés kelléket, apróságot vettem még hozzá. Ez egy nagyon olcsó szett. Azt nem állítom, hogy egy Gaggia Classic és egy ipari őrlő kombinációjából nem tudnék jobb kávét kihozni, de hogy milliószor jobb, mint amit a kávézók/éttermek/cukrászdák többségében kapni lehet, az egészen biztos.
Ha már említetted a "kávészerű löttyöt", elvileg lehet vele E.S.E. POD-ozni is, de még sosem próbáltam.
-
Akos1994
aktív tag
válasz
fragola.6035 #81124 üzenetére
Egyáltalán nincs semmi elvárásom, csak szeretnék egy kényelmes eszközt amivel... ki sem merem mondani, kávéSZERŰ löttyöt készíthetnék, illetve ebben az árkategóriában szeretne a sok legalja közül a legkevésbé legalját kiválasztani.
Értem én miről van szó, a saját HIFI rendszeremen a komponensek újkori áruk alapján többszázezres motyók igazából, aztán a többségi társadalomnak elég a 'pócra a JVC/Kenwood/Sony egybefröccsöntött mikrohifitorony amiből szól a sláger rádió vagy a music fm. Itt most, kávéfőző fronton én lennék az az igénytelen. Csak jó tudni hogyha az egyik tud CD-t is lejátszani és mondjuk esetleg abból nagyobb/jobb a választék mint kazettából, akkor a CD-set veszem. Csak ennyi. Lassan már minden topikban van kemény mag, nyilván tudja az ember hogy határ a csillagos ég, de nem mindenre van maximális igényszint, de azért szeretnék a lehetőségekehez képest jó terméket vásárolni. Tetszik érteni? -
fragola.6035
aktív tag
-
Akos1994
aktív tag
válasz
Sic.Transit #81119 üzenetére
Köszönöm, tehát akkor mondjuk egy ilyen jó választás lehet?
Vagy erre értettétek, hogy ami már sima örölt kávéval is megbirkózik, az már nem jó? -
soldier2
őstag
válasz
Gery0505 #81116 üzenetére
Egy nyomásfokozó nélküli géppel daráló nélkül max úgy élsz túl, ha bedobozolod és kotyogóst használsz a daráló megérkezéséig. A Dedica, Poemia és hasonló nyomásfokozós csodák meg sosem lesznek elég jók nyomásfokozó nélkül (sem), ha komolyan gondolod a kávézást és van rá keret érdemes egy használt Gaggiába beruházni. Ha új gépben gondolkodol csak (nem kell félni a használttól, egyszerű felépítés, könnyen és olcsón javítható) akkor a Lelit az ár/érték bajnok. Onnan is inkább a Gelda (pid + 58mm).
A linkelt Ascaso egy kisméretű thermoblokkal működik, a professzionális szűrőkből biztosan nem hoz ki semmit. Max robusztás blendekből hozhat értékelhető eredményt (hasonló van munkahelyen, a Paljoc Locavore egész finom vele).
-
mdav88
aktív tag
válasz
Nixon18 #81118 üzenetére
Vízkört lehet szűkíteni, hogy kevésbé forrósodjon át a fej, lehet bele dimmert tenni, ami a pumpa nyomását szabályozza, lehet bele applikálni nyomásmértőt, ami a csapolást mutatja.
Sacc ennyit lehet fejleszteni rajta alaphangon, persze még sokmindent, de az mind költségigényes.(kétkazánossá épteni pl) -
Sic.Transit
csendes tag
válasz
Akos1994 #81112 üzenetére
Amelyik új gép tud (valahogy) működni POD párnával, azt feltünteti a gyártó, pl .a Delonghi-knál.
Én elég sokáig használtam POD-os gépet, és meg tudom erősíteni az itteni véleményt, ha POD-os kávét szeretnél inni, akkor válassz olyan gépet, amit arra, és csak arra terveztek.
Ha nem POD-os kávét szeretnél inni, akkor válassz olyan gépet, amit arra terveztek, és csak arra, az ez-is-az-is nem ad kielégítő megoldást. Vagy én nem találkoztam vele.
POD-os gépet akkor kell venni (szerintem), ha minőségi kávét szeretnél, de nem akarsz az őrléssel, adagolással bíbelődni, ÉS olyan gépet szeretnél, ami 30 év múlva is gép lesz.
Ha elég a gép pár évre is, akkor Nespresso.
-
Nixon18
senior tag
Sziasztok!
Tudnátok abban segíteni, hogy E61-HX-es géphez milyen tuningok lehetségesek - ha lehetségesek?
Egy 2000-es gyártású Fiorenzato Bricolettam van, amiben jelenleg egy fejhőmérő, egy solenoid és egy manométer van, ami a kazánnyomást mutatja. -
Gery0505
aktív tag
válasz
Csápájev #81088 üzenetére
Köszi szépen a választ!
Elolvasgattam az Összefoglalót, sok jó és érdekes dolog össze van szedve.
Ez így igaz, az őrlő nagyon fontos, ez a Kávétársaságnál is kiderült számomra, mert egy kicsit finomabb őrlemény sokkal ízesebb, aromásabb főzetet adott. Tervezem is, hogy beszerzünk majd egy jóféle őrlőt is, addig meg túléljük valahogy.Az a helyzet, hogy a Gaggia Baby, vagy a Classic modellek, nem nagyon elérhetőek, kicsit félek egy használt gépet megvenni tapasztalat nélkül.
Viszont a Párom felhívta ma a figyelmem egy Ascaso Basic gépre, amit ma ajánlottak neki, és ami nem tűnik rossznak, kíváncsi volnék a véleményedre, hogy érdemes lenne-e megvenni ezt a masinát.
Több okból is megtetszett, hogy 58mm-es szűrője van, így lehet hozzá professzionális szűrőt szerezni, tetszik a felépítése, és adnak hozzá normális alu tampert.
[Ascaso Basic] -
mdav88
aktív tag
Ugy jartam ma, hogy egy GC opvje nem akart engedelmeskedni. Se kis se nagy erohatasra, melegitesre, csavarlazitasra, vizkooldasra.... A lenyeg, hogy kene egy komplett belso resz, vagy egy uj opv. Valakinek elfekvoben?
-
SoundON
tag
válasz
zoknee #81108 üzenetére
Nibiru, Zoknee, le a kalappal! Mindketten kemények vagytok!
Én az utazós cuccal (+kávék, csészék, kiskanalak, rongyok) konkrétan teleraktam egy hátizsákot.
Majdnem több lett a kávés cucc mint a síelős!
Éppen csak az autóba tettem be, meg a szálláson az ablakpárkányra (mint kávés sarok) pakoltam ki.
Már ez is éppen eléggé lefárasztott -
Akos1994
aktív tag
Sziasztok!
Párommal nem vagyunk nagy kávéfogyasztók, de azért napi 1 kávét mindenképpen megiszunk per fő.
A hagyományos kávéfőzőket elvetettük, mivel mindig sok marad, beposhad, macerás stb.
Így a kapszulás/párnásoknál kötöttünk ki. Ebből is ahogy olvastam az ESE podot kell venni, mivel én eléggé ódzkodom attól, hogy mindegyik csak a sajátjával megy, nem akarom megköttetni a kezem.
Viszont nem tudom, hogy melyik kávéfőző ESE POD-os?Van ezekről valami lista? Gyártók honlapján nem látok semmit.
-
jana86
csendes tag
válasz
petfoto #81076 üzenetére
SR javaslata - amit utólag olvastam, de egyezik a saját tapasztalataimmal: a szűrőkosár belső átmérőjénél 2-3 tized mm-rel kisebb külső átmérőjű tamper talp a legjobb. Ennél nagyobb átmérőjű már könnyen szorul, a kisebb meg a kosár szélére felkeni az őrleményt. Saját tapasztalat, 59 mm-es belső átmérőjű Reneka kosár, 58,7 mm-es Tadamm talp működik a legjobban. 58,5 illetve 58,9 mm-es talppal is próbáltam, de az 58,7 a legkényelmesebb. Már csak azt mondja meg nekem valaki, miért hívják 58 mm-esnek ezt a kosár méretet, amikor a valóságban 59 mm!
-
Nibiru
tag
válasz
zoknee #81108 üzenetére
3000 m-en azért vannak már problémák, gondolom már benzinfőzővel forralsz, nem gázzal, nyilván. Meg félkilós szélárnyékolót sem viszel magaddal.
Én egy vénséges öreg, de kisméretű benzinfőzőt használok még a Retyezátban is (Bucura tó) pedig az csak 2000 méter körül van. Háromezer körül a gáz használhatatlan. Nem beszélve arról, hogy a víz már 90 fok körül felforr. Mondjuk ha valaki olyan elvetemült, hogy kotyeszt visz, annak akkor 90 fokon fő le a kávéja. Akár még jó is lehet. Jövő nyáron talán megyek a Col de l'Iseran felé (2770 m). Onnan már csak pár lépés föl egy lankás terepen egy kis 20 literes hátizsákkal.
-
Nibiru
tag
válasz
SoundON #81105 üzenetére
Csak arra írtam, hogy mindketten emlegettétek ezt a fotós túra dolgot. A Flair az jó cucc, de gondolom nem hurcolod magaddal. Utazni én Aeropress-t viszek, sőt nagy ritkán otthon is használom. Mióta megvan az Aeropress, a kotyogóst alig használom. Egyszerűen finomabb kávét lehet csinálni az Aeropress-el.
-
-
Nibiru
tag
válasz
SoundON #81098 üzenetére
Túrázni egy kotyogóssal? Max. a budai hegyekben.
Amikor minden deka számít akkor nem praktikus.
Bevallom töredelmesen rendes túrára instantot szoktam vinni magammal.Amúgy egy főzőt mindig visz magával az ember, meg főző/ivóedényt is. A normál rózsával fel lehet forralni a vizet egy edényben, aztán némi várakozás (kb 1 perc) után mehet bele az Aeropress-be. Kellő technikával és olyan kávéval még cremája is van! Kár, hogy összességében az Aeropress sem könnyű cucc, így ahová hátizsákkal megyek, marad az instant.
-
SoundON
tag
válasz
PeterAgos #81101 üzenetére
Az biztos! Jó időben, jó helyen, mindenféle kávé csodákat tud művelni
Talán egy idegenlégiós kiképzést is megszégyenítő lehet egy fotóstúra (DSLR gép + 400as obi min 5kilóamire még kávés szettet (1-2kiló) is visz az elvetemült túráskávésfotós
Nagyonnagy!
...ja tényleg, légyszi nézd majd meg a privát üzeneteidet és írj ha lesz időd
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Mégis mi értelme az Xbox PC-nek, ha limitálja a hardverválasztékot?
- CPU léghűtés kibeszélő
- World of Tanks - MMO
- iPhone topik
- Synology NAS
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- TP-LINK routerek
- Futás, futópályák
- Notebook / laptop alkatrészek cseréje (processzor, RAM, HDD)
- Azonnali VGA-s kérdések órája
- További aktív témák...
- GYÖNYÖRŰ iPhone 15 Pro Max 256GB Black Titanium -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3067
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 mini 128GB Blue -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3293
- Gamer egerek és billentyűzetek kitűnő árakon! Most extra 10% kedvezmény!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14400F 16/32/64GB RAM RX 9060 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Azonnali készpénzes Intel i3 i5 i7 i9 12/13/14 gen processzor felvásárlás személyesen / csomagküldés
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest