Hirdetés
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- hcl: Amúgy mi a terv?
- eBay-es kütyük kis pénzért
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- arabus: 256GB-os DDR5 memóriamodul 5700 USD.
- Meggyi001: Amire figyelned kell Párizsban is.....
- GoodSpeed: Munkaügyi helyzet Hajdú-Biharban: észak és dél
- GoodSpeed: Te hány éves vagy?
-
LOGOUT
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Rush77
aktív tag
Most, hogy ma már ismét GC-vel készítettem a kávét el kell mondjam, mind a Black Sand mind a White Pearl nagyon jó.

A White Pearl különösen ízlett. Még a feleségemnek is pedig ő annyira nem szereti a gyümölcsös beütéseket.
Pl ami etióp kávét kóstoltattam vele arra mind az volt a válasz, hogy nem ízlik mert nem csípi kávéban a gyümölcsös jegyeket
-
szuszinho
őstag
Urak,
Az 1/4-es hollandi anyába a 6mm 1/4 forrasztható csővégnek simán bele kellene csúsznia, ugye? Nekem nem is akar belemenni, nem még forogni benne

-
robita
csendes tag
válasz
SteelCowboy
üzenetére
Igen.
-
szuszinho
őstag
Aeropressbe milyen kávékat ajánlotok?
-
Szabász
csendes tag
válasz
sz.zs.
üzenetére
Akciós áron a Rancilio Silvia a kávégépklinikán kamu! Kár próbálkozni, engem December közepe óta hitegettek 110-120eFt árral! Ma reggel a szállítmány még Németországban volt most felhívott, hogy már csak egy maradt amit csak bruttó 166.800F-ért tud odaadni. SZ.ZS-nek még múlt héten 138.000Ft bruttót mondtak.
Nem tudom mire jó ez az egész, de visszaolvasva egy pár hónapja eljátszották ugyan ezt! -
72lakiluk
tag
válasz
horinori2
üzenetére
Szívemből szólsz.
Én a röpdogás hsz-on nem akadtam volna fenn, de nem vagyunk egyformák. Én egyébként a 'továbbgörgetős fajta ' vagyok. Biztos, hogy sok fórumozó szívesen olvassa a nehezebben feldolgozható témákat is, mint pl. ez a vizes dolog. Én nem mert engem nagyon megterhel, de átfutom, hátha van benne valami
Szép napot nektek ! -
horinori2
csendes újonc
válasz
SoundON
üzenetére
"Lehet egyedül vagyok ezzel, de én mindenkire és minden témára kíváncsi vagyok.
De ha valamiért mégsem köt le egy téma akkor meg görgetek egyet."
Igen. Ez lényeges lenne! Zavar amikor piszkálják egymást, pedig mindíg nagy érdeklődéssel nyitom ki, olvasok el mindent, de ilyenkor szomorú leszek. -
SoundON
tag
válasz
Csápájev
üzenetére
Amúgy ez viccces

Csak az a baj hogy fikázni bárki tud, de érdemben hozzászólni már kevesebben.
Ha valami hasznosat is hozzá tudsz szólni a víz témához kérlek ne tartsd magadba!
Lehet egyedül vagyok ezzel, de én mindenkire és minden témára kíváncsi vagyok.
De ha valamiért mégsem köt le egy téma akkor meg görgetek egyet. -
Rush77
aktív tag
válasz
simi.esp.28
üzenetére
@mdav88 & simi
Köszi.
Közben megoldódott.
Úgy is el kellett mennem itthonról így lehúztam a csatikat, hogy száradjanak, utána meg megcsináltam amit simi javasolt.
Most már jó. -
Csápájev
őstag
Remélem mindenki figyel,mert ebből holnap 9-kor röpdolgozat!
-
Nibiru
tag
válasz
horinori2
üzenetére
Anélkül, hogy a dolog sűrűjébe belemennék, kétféle vízlágyítási módszer van. Az egyik esetben a változó keménységet okozó Ca++ ás Mg++ kationokat a gyanta magába zárja és Na+ ionokat enged ki helyette. (Tiszta NaCl-dal regenerálható, a pH-t növeli, de ennek nincs jelentősége)
A másik fajta gyanta az ún. hidrogén ciklusos fajta (házilag nem regenerálható, legalábbis nem javasolt) pedig H+ inonokat enged ki. (pH-t csökkenti, de ennek úgyszintén nincs jelentősége elvileg)
Ezek közül nem tudom, hogy az Oscar melyik gyantát használja, de a te szempontodból mindegy is.Miközben pedig ezt leírtam, rá is jöttem, hogy hol mi is volt a probléma, azaz miért mérted kétszer ugyanazt, eddig úgy látszik rövidzárlatban volt az agyam.

Merthogy hiába történik meg az ioncsere, a karbonátok mennyisége nem változik, ezért a KH érték is marad.
A lényeg, hogy ha lesz egy jól működő RO szűrőd, akkor elfelejtheted a kH értéket, csak a TDS számít, az pedig a vízben oldott ionok vezetőképességén alapszik.
-
Nibiru
tag
válasz
SoundON
üzenetére
llyen értelemben nyilván van valamilyen összefüggés, de nem a kH van hatással a GH-ra, hanem a karbonátok mennyiségének függvényében kicsapódó Ca és Mg ionok mennyisége is a GH részét képezi. De az egyik érték akkor sem számítható át a másikra, és a két érték lényegében egymástól függetlenül változik, azért nem érdemes ezt így együtt kezelni. Ráadásul a laikusok számára teljesen félreérthető.
Abból kell kiindulni, hogy van egy alacsony pH-jú, esővíz-szerű tiszta vizünk (RO) amiből kávés vizet akarunk csinálni. Ebben az esetben nem számít se a kiinduló GH, se a KH.
A másik lehetőség, hogy csapvizet lágyítunk, akkor pedig az a lényeg, hogy a KH értéket vigyük le ha magas, a GH pedig nem, csak a TDS érték számít és hogy azon belül egyébként mit olyat tartalmaz(hat) még a csapvíz ami elronthatja a kávé ízét. -
simi.esp.28
csendes tag
-
goodguy66688
csendes tag
Sziasztok!
Tudnátok valakit ajánlani Miskolc környékén, aki felújítással, illetve tuninggal foglalkozik? -
Rush77
aktív tag
Sziasztok.
Egy gyors segítségre lenne szükségem.
Kicseréltem a GC-Ben a fejet meg az összes tömítést.
Mindent ugyanúgy visszadugtam a helyére (le is fotóztam előtte) viszont.
Bekapcsolom és nem rögtön hanem amikor a PIDen megjelenik a hőmérséklet, azonnal lecsapja a fi relét. Amint elkezd fűteni lecsapja.
Valakinek van valami tippje esetleg?
Köszi -
iatti
aktív tag
most jobban megfigyeltem.amikor bekapcsolom a kijelzőn villog az out1,majd amikor eléri a beállított hőfokot hallok egy kattanást ,a kijelző átvált sub1 és alatta sub2-re.de a hőfok megy tovább felfelé.most például beállítottam 50-re,de ment tovább,és 80-nál kapcsoltam le.
-
horinori2
csendes újonc
válasz
SoundON
üzenetére
Azért, ha a kh magasabb és annak, tegyük fel jelentős része NaHCO3 ezt is belemérjük. Így nem tudjuk meg, hogy mennyi Ca, Mg pontosan. De, hogy kerül bele NaHCO3 jelentős mennyiségben? Ha jól tájékozódok a vízlágyítás /nem a sótalanítás/ során nátrium ionokra cserérődik a ca és a mg. ? Úgy utálom, ha valami érdekel és nem tiszta. Még tudóskodunk egy kicsit aztán majd "megviláglik"!
-
SoundON
tag
válasz
Nibiru
üzenetére
40év akvarisztika után biztos jóval járatosabb vagy a témában DE

A GH és KH között igen is van összefüggés,
hiszen a GH (összes keménység) szint egy részét
a KH (változó keménység/alkalinity/buffer/pufferkapacitás) egy része képezi,
tehát a KH egy része igen is befolyással van a GHra.
Visszafele persze nem biztos hogy igaz, de bizonyos esetekben még az is lehet.Ebben csak egyet értünk

De hogy mindez horinori2 topiktárs problémáját érinti e az tényleg más kérdés.
-
Nibiru
tag
válasz
SoundON
üzenetére
"Van hogy a KH magasabb mint a GH"
Persze, numerikus értelemben igen, de két teljesen különböző dologról van szó melyek értéke között semmilyen összefüggés nincs. Míg A GH az CaO egyenértéket mér (kálciumra és magnéziumra), addig a KH a karbonát és bikarbonát összesített értékét mutatja.Anélkül, hogy szegény honinori2-t belezavarnánk egy felesleges rémületbe, hogy ez mennyire bonyolult (egyébként kb 40 éve van akváriumom, úgyhogy tudom mennyire érdekes ez a téma) lepusztítva a kérdést:
a változó keménység értéke a mérvadó számunkra, mert az jelzi a vízkövesedés lehetséges mértékét.Horinori2 pedig mindkét esetben (szűrt és Oscar) a KH-t mérte azonosnak, ami nem lehetséges.
-
CB
senior tag
A beállított értéknél kell hallanod egy halk kattanást. Akkor kapcsolja le a fűtést. Persze ezek után még emelkedni fog a hőmérséklet (ezt a PID kijelzője mutatja is), mert a fűtőszál még forró (forróbb, mint a beállított hőmérsékleted), tehát fűti a kazánt. Majd szépen visszaáll a beállított értékre. Kis hullámzás van, mire stabil lesz. Ez normális.
Ezért kell várni kb 15 percet, mire az egész rendszer hőstabil lesz, minden átmelegszik. -
bb.bocs
őstag
újra itt
ajánlottátok a Nepál Mount Everest kávét, a jövőhéten jön majd meg , mint csersavmentes, ajánlottátok hogy ne világos pörkölésűt, ne robusztásabb blendet talán. alacsony savtartalmút, coffeeb-t.
Kérdésem az lenne hogy sima átlagos hétköznapi kvk közül egy segafredo intermezzo is jó lehet e , alanyos savat írnak, valós lehet e ez az állítás. Ezenfelül koffeinmentes savmentes is érdekelne ami könnyen vagy nem könnyen beszerezhető.
tesztelgetni kicsit félek, mert ha bedurran a gyomrom.
most itthon omnia evening van, de nem merem... ezenfelül melóban volt illy, most segafredo origin peru van. Eddigi segítségeteket is köszönöm. -
SoundON
tag
válasz
horinori2
üzenetére
Nibiru:
Nem vicc. Van hogy a KH magasabb mint a GH. Ha tényleg érdekel akkor pörgesd át a videót.
Látni fogod amikor elkezd fokozódni a nemzetközi helyzet
horinori2:
IGEN
"ez a keménység dolog elég összetett"
Talán az egyik legnehezebb téma a kávézással kapcsolatban...
Én is csak most merültem bele és nagyon messze vagyok még az értem kategóriától.Például más értékek vannak amikor csinálsz egy vizet, majd megint más amikor már 1 napja a víztartályban áll, ami a GCnél ugye nyitott, így gazdagon átjárja a levegő ami folyamatosan dolgozik rajta.
Majd újabb nehezítésként megint másak az értékek amikor ugyan az a víz tisztán kijön egy patika tisztaságra tisztított gépből ami a legfontosabb adat, hiszen végül ez a víz érintkezik az őrölt kávépogácsával.
Sokszor mást mutat az elektromos hő kompenzált PH és TDS mérő mint a cseppek és megint mást a tesztcsíkok szóval nem egyszerű.De ami a legfontosabb hogy igen is érződik a kávé ízén amikor a receptek vagy ezek az értékek változnak!
Ezzel a témával elleszek egy darabig

A KH magasabb értékéért az okosabbak szerint sokszor a nátrium-hidrogénkarbonát felel,
ami nátrium-karbonáttá, szén-dioxiddá és vízzé bomlik le.Ezt mutatja a 'LEGO' műszerem egy frissen bontott NORDA víznél:

és ezt egy fél napig asztalon hagyott pohárba kitöltött NORDA víznél:

-
iatti
aktív tag
szevasztok! omron pid a beállított értéknél nem áll meg,melegít tovább.mit kellene beállítanom,és hogyan?
-
CB
senior tag
-
hogyaza
tag
válasz
mdav88
üzenetére
Fején találtad a szöget!Ha megnézed a fekete tölcsért, azért nem ér be a lyuk pereme a kosár peremén belülre,mert oda egy karika,benne meg szita volt applikálva.De azt tényleg kellett söpörni.Míg átkaristoltam,meg is őszültem.
Azt se tudom hova raktam,de nem is hiányzik. -
-
bb.bocs
őstag
ezt lehet valahogy javítani? javítsatok ki kérlek, de e[link]bben van vlmi membrán ami összetapadt. (vagy nem? )
-
yazoo1
tag
Eladnám Graef 702 es őrlőmet.
2018.04. havi ha jól emlékszem. Garis. Első tulaja vagyok. Havi 1 kg ment át rajta.
Képet később teszek fel árral együtt. -
Nibiru
tag
válasz
horinori2
üzenetére
Ha szabályozható a visszakeverés az azt jelenti, hogy akár el is zárhatod az az ágat. Nincs szükség a "visszasózásra", főleg nem a csapvízzel, amiben az aktív klorid ionok határértéke jelenleg itthon 100 mg /l. A klór pedig marhára nem tesz jót a kávé ízének. Az is nonszensz, hogy 100-asra állítják az értéket, de nem akarok jobban belemenni. A lényeg, hogy a visszakeverés nélkül lesz egy rendes tiszta RO vized amiből tudsz magadnak jó minőségű, kávéhoz való vizet keverni.
Az, hogy így is és úgy is 8-as kH-t mérsz, igencsak furcsa, tekintve, hogy az a változó keménység értéke (karbonát keménység) aminek az Oscar-tól mindenképp csökkennie kéne az eredeti, "szűrt" vízhez képest. Valamit szerintem elmérsz, vagy nem jól csinálsz, de hogy mit, azt így távolról nem tudom megmondani.
-
jana86
csendes tag
válasz
horinori2
üzenetére
Ezt mondjuk sose értettem, hogy pl. az a reklámduma az RO tisztítóhoz, hogy ez aztán mindent kiszűr, még a hormonokat meg a vírusokat is, aztán visszakeverik a csapvizet. Akkor mi a francnak az RO? Azt értem, hogy nem jó inni, de akkor vagy visszasózó patron vagy lehet ásványizet keverni hozzá.
-
SoundON
tag
válasz
horinori2
üzenetére
Tegyük fel hogy a mérések jók és minden igaz, akkor ez azt jelenti hogy az összes keménységed kevesebb mint a változó keménységed, ami egy olyan fura helyzet, miszerint az összes kevesebb mint annak egy része, ráadásul sokkal kevesebb...
Konkrétan ez lehet az oka hogy a TDS mérőd szerint eltérőek az érték, de a cseppek mégis ugyan azt mutatják.Egy akvarista srác magyarázza viszonylag hosszan és unalmasan, de a lényeg benne van

[link]Amúgy az RO rendszeredre tényleg rá kellene nézni ha valóban 250 ppm a kijövőd, mert az még visszasózott értéknek is elég magas nem hogy sótalanítottnak.
-
szuszinho
őstag
Kaptam egy aeoropress-t. Kezdésnek, mennyivel őröljem durvábbra a presszónál? A daráló egy 702-es.
-
sz.zs.
őstag
válasz
freaghill
üzenetére
Termosztát. Oldalsó, vagy a felső? A 107, vagy a 145 fokos?
Amúgy hővezető pasztád van? Mert a termosztátot anélkül nem szabad visszarakni!!!
12. vagy 17. számú alkatrész. -
Bazsee71
őstag
válasz
yazoo1
üzenetére
Páran egy amatőr tesztet tartottunk filterre, Lido ET vs Comandante C40 MK3. Nem vittük túlzásba, professzionálisnak nem nevezném, de ízre többször nyert Lido (nem volt egetrengető különbség). Tekerni szerintem sokkal könnyebb C40-est, ha csak presszó, akkor inkább az. Illetve KávéKalmárnál (itt a fórumon KávéKálmán) van most Kinu M47 Traveler, leginkább arra repülnék rá, főleg hogy leégett az üzem, ki tudja mostanában mennyire lesz elérhető.
Új hozzászólás Aktív témák

A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Gamer PC-Számítógép! Csere-Beszámítás! I7 8700K / RTX 3070 / 32GB DDR4 / 1TB SSD
- Lenovo T14 Thinkpad Gen3 WUXGA IPS i5-1245U vPro 10mag 16GB 512GB Intel Iris XE Win11 Pro Garancia
- HIBÁTLAN iPhone 14 128GB Red -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3159
- GYÖNYÖRŰ iPhone 12 Mini 64GB Black -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS2955, 100% Akksi
- HP 14 Elitebook 640 G10 FHD IPS i5-1345U vPro 10mag 16GB 512GB SSD Intel Iris XE Win11 Pro Garancia
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest

lehet már holnap, mivel uccsó zacsit nyitom reggel és kell a tartalék.