Hirdetés
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- lkristóf: Prohardver fórum userscript – hogy lásd, mikor neked válaszoltak
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- Meggyi001: Áram nélkül....méltóság nélkül.....
- Mr Dini: Mindent a StreamSharkról!
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
-
LOGOUT
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
72lakiluk
tag
válasz
Nibiru
üzenetére
Apróbb szemcseméret a szimplánál kell úgy gondolom. Mivel ugyanannyi idő alatt kell kivonatolni a jó kávét, ezt csak a finomabbra őrléssel tudom tartani. A szimpla nem attól szimpla, hogy félidőnél elzárom. Ugyan még kezdő vagyok, de én így alkalmaznám ha szimpláznék. Tettem egy-egy próbálkozást, van is kis tamper meg szűkító a LM kosárhoz, lett is iható kávé, de mégis a dupla a befutó.
-
Nibiru
tag
válasz
soldier2
üzenetére
Biztos, hogy nem.
De nem azért más a szimpla mert az alja kisebb átmérőjű. (Értem annak a logikáját is, hogy miért tartják a szimplát "pocséknak", de nekem nincs bajom a szimplákkal.)
Ha a pogácsa keresztmetszete azonos mindkét esetben, akkor a duplánál kétszer annyi víz folyik át a kávén, mint a szimplánál. Ideális esetet feltételezve természetesen. A duplánál ezért a felső rétegek kivonatolása erősebb, valamint hamarabb átmelegszik. Mindehhez még jön a dupla esetében az apróbb szemcseméret - már akinél.A lényeg, hogy képtelen vagyok egy jóízű duplát kihozni a gépből, a szimplánál már belőtt hőmérsékleti értékeket alkalmazva. Esetemben persze nem pontos értékekről, csak kiszörfölt fokozatokról van szó..
-
-
Nibiru
tag
válasz
GAgyiXyXy
üzenetére
Régebben én is sokat szimpláztam, de mivel nálam 11g+ és 15g+ a kosarak űrtartalma, és egyébként meg imádom a ristretto-t egyre gyakrabban főzök dupla ristretto-t, ami nálam 30 ml-nyi kávé a 15-os kosárból húzva.
De nem ez a lényeg, hanem a megfigyelésem, hogy ha egy sima szimplát húzok egy bizonyos hőmérsékleten és az finom, ugyanazon kiinduló hőmérsékleten a dupla már gyakran megég, vagy legalábbis jelentősen csökken a gyümölcsössége pl. Mivel az IMS The Single-ben a pogácsa ugyanolyan átmérőjű mint a dupla szűrőkben, a szimpla és a dupla között neked is ezt kéne tapasztalnod elvileg. Némileg enyhítheti ha mindkét szűrőben azonos szemcsemérettel főzöd a kávét (nálam a duplához mindig egy kattantással finomabbra kell őrölni), de még mindig ott a tény, hogy azonos keresztmetszeten dupla annyi víz folyik át.
-
Rush77
aktív tag
Sziasztok.
Egy kis technikai segítséget szeretnék kérni, hogy mi lehet a probléma.
Néha elkezdte ezt csinálni a PID és kb 1-2 percig tart.
Videó
Ha lefelé állítom a hőmérsékletet akkor gyorsabban abba hagyja.
Köszi -
Nibiru
tag
válasz
freaghill
üzenetére
Ez sajnos nem ilyen egyszerű. Pörköléstől, fajtától és feldolgozási eljárástól is függ, hogyan viselkedik egy adott kávé. Az egyik példa amivel legutóbb talákoztam, hogy normális hőmérsékleteken kátrányos, kellemtlen ízei voltak. Ilyenkor a "szabály", hogy lecsökkented a hőmérsékletet. De már nem volt hová. Csak úgy próbából elindultam fölfelé és ott ahol egyébként már szinte bármi megégne, ez a kávé kiteljesedett.
A lényeg, hogy ne gondolkozz határértékekben. Indulj ki abból, hogy az adott kávé mennyire világos és ha nem stimmel, akkor a test, az íz, a crema színe, stb. adhatnak támpontot, hogy merre tovább.
Hozzáteszem, 85 fok nagyon alacsony, a víz hőmérséklete biztos több annál. -
freaghill
őstag
Lejjebb vittem a PID-et, és javult a kávé! 85 fokon egész finom lett már, honnan tudom, hogy mikor mentem le túlságosan? Vagy addig kezdjem el felvinni innentől, míg nem érzek kesernyességet, aztán menjek vissza, ha igen?
-
zozoka79
tag
válasz
Pufokaboka
üzenetére
Ezt a 111 k-s darálót lehet állítani alapból úgy láttam.meg a kotyeszhez írták korábban,még a sima barbár késes daráló is megfelel.a kotsesz mellé nekem van egy krups kapszulás masina is,ha nem lesz kedvem főzögetni...
-
GAgyiXyXy
aktív tag
válasz
Nibiru
üzenetére
1.) Nem állítgatom a PID-et. Miért tenném? Duplát már csak 7végén főzök itthon. Én 9g kávéból 25g-ot főzök le, ami 30ml és pontosan 30mp alatt jön le nekem (7,5g ims the single szűrő). Én így szeretem a szimplát, más másképpen (vagy nem is). A ristretto nekem túl tömény.
A duplával kapcsolatban: írtátok itt többen, hogy a dsiztribútorra tapad a kávé. Na nálam is tapad, de kizárólag a reneka kosárral. 3 dupla kosaram van, mindegyikkel kipróbáltam, de csak a renekával csinálja. Szvsz valami sztatikus feltöltődés lehet mögötte, vagy mintha szűkebb lenne picit érzésre. Annak a kosárnak a tapintása is más mint a többié.
-
And06
aktív tag
válasz
Nibiru
üzenetére
apa kezdődik (2es pont) minimum 200 hozzászólás

2) ez az ú.n. "vendéglátós ristretto" receptje, de megoszlanak a vélemények, minimum 2 tábor van. én a hagyományos recept szerint csinálom, azaz a 25-30 másodperc alatt, egységi őrleményből nem 25-30ml-t engedek, hanem kb 20at. ebből következik, hogy finomabbra kell őrölni, amit a "vendéglátós" helyeken nem szeretnek, mivel vagy őrlőt kell állitani (nem fognak), vagy másik őrlő kell előre beállitva, ami viszont nem éri meg.
-
Nibiru
tag
Két kérdés:
1.) Akinek PID van a gépében és a szimplát nem a lépcsős, kis tamperes, hanem teljes átmérőjű kosárral főzi, állítgatja PID-et a szimpla és a dupla között, hogy ugyanolyan legyen? Nálam - nem minden kávénál, de elég gyakran - a duplához eggyel, de volt hogy hárommal alacsonyabb fokozatra kell szörfölnöm mint a szimplához.
Logikus, hiszen egy kattintással kisebb a szemcseméret (nálam) és dupla annyi víz folyik át a pogácsán, ami kb. ugyanolyan magas mint a szimpla. Csak még soha sehol nem olvastam erről semmit.2.) A ristretto "hivatalosan" úgy készül, hogy az ember egy beállított 30 sec / 30ml lefolyást leállít mondjuk 20 sec környékén. De mi van azokkal a kávékkal melyek szeretik a hosszabb lefolyást, vagy /és eleve jól bírják magasabb hőmérsékletet? Nekem bejött az, hogy az ilyeneknél a ristretto-t is hosszúra hagyom (apróbb szemcseméret) azaz mennyiségre ristretto lesz, de időben espresso vagy sőt. A kávé ilyenkor sokkal intenzívebb lesz. Játszotok ilyesmivel? Ha igen, tudnátok pár jóféle kávét mondani amiket így lehet főzni?
(Hozzátéve, hogy nincs PID-em. A hosszabb lefolyásoknál a kazán visszafűt és tovább, tehát olyan kávé nem jöhet szóba ami azt kívánja, hogy mondjuk 88 fokon nyomjam 1 percig. Még.
-
iatti
aktív tag
válasz
Pufokaboka
üzenetére
ráadásul se kijelző,se bonyolult elektronika,se műanyag alkatrészek,örökös mint a szegénység
már mint a mazzer. -
Nibiru
tag
válasz
Sic.Transit
üzenetére
Egységes szemcseméret. Ha az nincs meg, hiába néz ki jól a lefolyás.
-
soldier2
őstag
válasz
Pufokaboka
üzenetére
Az, hogy lehet vele elég finomra darálni, hogy presszó lefolyást kapj, még nem teszi alkalmassá espresszózásra.
-
sz.zs.
őstag
válasz
Pufokaboka
üzenetére
Azért valljuk be, kotyeszhez kissé túlzás egy Mazzer, főleg ha valakinek a Graef is pont belefér a keretbe.
-
Pufokaboka
tag
-
sz.zs.
őstag
válasz
zozoka79
üzenetére
Kotyeszhez vsz. jó a Sencor is, de ha esetleg majd később kedved támad venni egy eszpresszó kávéfőzőt, ahhoz már nem lesz jó. A Graef viszont igen. És a daráló mellett a friss alapanyagot is meghálálja a kotyogós is. Vegyél frissen pörkölt kávét kézműves magyar pörkölőktől, ha teheted.
Az összefoglalóban vannak ajánlások erre (is). -
soldier2
őstag
válasz
zozoka79
üzenetére
A hario tengelye lötyög, így a szemcseméret nagyon szór, nem annyira egyenletes (a túl nagyméretű szemcsékből nem oldódik ki az aroma, az simán kárbavész, míg a túl finom szemcséből olyan anyagok is kioldódnak amik kellemetlenek pl keserű), míg a Graef azért egész pontos, így akár kezdő espressonak is megfelel. Kotyogós esetében vsz nagy különbséget nem fogsz észrevenni, de a Hario napi használatra nagyon macerás (percekig kell tekerni a kétszemélyes adagot).
-
zozoka79
tag
Hát még ez is belefér,de jó lenne tudni ez miért jobb mint egy 10-12 ezres tekerős.azt látom,hogy automata,nagyobb kv kosárral,könyebb állíthatósággal,nem kell tekergetni...ezzel tudna többet a 20 ezer ftos felár ellenében?
-
vicces1
aktív tag
válasz
zozoka79
üzenetére
Ne akarj spórolni ennyire az őrlőn!
Az egésznek ez az alapja,Graef 702 most 32ezer az edigital-nal, tökéletesen állíthatod kotyeszra is, de ha esetleg később presszóra "fanyalodnál" akkor azzal is vígan el fog boldogulni.
Néha felbukkan használtan eladó, akkor rá kell vetődni.(ezt a "senykórt" ejtsd el!)
-
zozoka79
tag
Tanácsot szeretnék én is
rikka kotsogósomhoz szeretnék őrlőt venni,a késest hanyagolnám.erről mi a véleményetek? SENCOR SCG 5050BK vagy vegyek kézi tekerőst,mint a hario mini mill pl.most feküdtem rá a témára,és ez azthiszem a belépő őrlő amit érdemes megvenni.esetleg valakinek van használt őrlője minőségi ami hasonló árban van? -
Csápájev
őstag
válasz
freaghill
üzenetére
A pidet állítgatni kell.
Egy robusztás blendnél simán le kell menni 85re, egy világos pörkölés sokszor 94 tájékán jó.
Én azt javaslom,hogy kezdj el ezzel játszani.
Ugyanazt a kávét ugynolyan körülmények között készítsd el magasabb hőfokon, menj le vagy fel extrém tartományokba is és kóstold meg mi változott.
Jó játék ez.
Ha repedezett a crema és keserű a kávé akkor sok a hő, ha nagyon világos a crema ,szinte vajszínű,akkor meg kevés.
Meg aztán lesznek azok a kávék,amiknél ezek a szabályok borulnak
A lényeg,hogy a pidet folyamatosan állítgatni kell, nem úgy van,hogy 90 aztán mehet minden kávé. -
freaghill
őstag
Ha durvábbra állítom az örlőt, akkor meg nincs meg az 1:2 arány.
Gaggia Baby 90 fokra állított PID.
-
-
freaghill
őstag
Keserűség mire ad jelet?
Hogyan tudom kiküszöbölni?
-
Pufokaboka
tag
válasz
Pufokaboka
üzenetére
Bocsánat most már tényleg le fogok szállni a fejszelep témáról, de találtam egy videót ami két nyomásmérővel pontosan azt méri ki amiről beszéltem. Egyszer még érdekes lehet valakinek.
-
72lakiluk
tag
válasz
Zotmund001
üzenetére
kösz. Valóban egetverő számok
de miért ne lehetne, bár én még a közelében sem jártam a 100-nak, de olyan kávém sem volt még, ami kérte volna. majd lesz egyszer 
-
Pufokaboka
tag
válasz
Zotmund001
üzenetére
Szerintem annak a pid
-nek valahogy valaki beállított egy eltolást. Ahogy írtam egy eltolás pontos kalibráláshoz nem elég, mondjuk lehet ez igazából nem is cél.
Opv 9 baron ez karon mérve 9 bar átfolyás nélkül? Épp most osztottam meg az elméletem a fejszelepes gépen opv állításáról, de még igazi hozzáértő nem erősítette meg hogy helyes-e. Mindenesetre én a helyedben kiprobalnám átfolyás nekül 13 barra állítva is azt az opv-t. Fejszelepes gépem akad, de nincs egyelőre karos nyomásmérőm főleg nem kettő szóval nem tudom kísérleti úton magam bizonyítani vagy cáfolni ezt a dolgot... -
Zotmund001
csendes tag
válasz
72lakiluk
üzenetére
Volt egy kis időm, meg is mértem.
Tehát:
Gép: Gaggia Evolution (majdnem ugyanaz a kazán mind a GC, csak nincs benne 3 járatú szelep)
Pid: Rex C-100 (rézcső tuning nincs, szigetelés nincs, OPV van: 9 baron)
A pid hőszenzora be van kötve a kazánba, a mérőműszer érzékelőjét a bekötés fölé ragasztottam. Egy második érzékelőt a felső szűrőre tettem.
A pid beállított hőmérséklete 107 fok volt. Mikor beállt a hőfok, akkor a kazán oldalán mért hőmérséklet 100,4 fok volt (ez az 5-6 fokos különbség végig megvolt a melegítés alatt), a felső szűrőn mért hőmérséklet 92,1 fok volt. Mikor elkezdtem vizet kiengedni, a felső szűrőn mért hőmérséklet 94,3 fokig emelkedett.
Átállítva a pidet 105 fokra a kazán oldalán a hőfok 98,7 fokra változott, a kiengedett víz 92,1 lett.
Tehát a változás tényleg lineáris, bár a 13 fokos különbséget kicsit erősnek érzem, együtt tudok vele élni.
-
72lakiluk
tag
válasz
Teeo76
üzenetére
A rutinos versenyzők azt mondanák szerintem, hogy indulj meg pl. 90-től felfelé, és ahol neked ízlik az a jó. Én is küzdök a rutintalanságom és a fejletlen ízlelőképességem miatt
nekünk kezdőknek persze az lenne a legkényelmesebb, ha a számtalan kávét kóstolhatna az ember a legjobban belőtt paraméterekkel, és tudnánk kb. mit kell keresni. Nem könnyű pálya, a kávé árazása sem fekszik a kísérletezésnek 
-
Szabász
csendes tag
-
sz.zs.
őstag
Újabb gyöngyszem az ebay-ről

[link] -
72lakiluk
tag
válasz
Zotmund001
üzenetére
Majd tedd közzé az eredményt légyszíves! Köszi.
-
Zotmund001
csendes tag
válasz
Pufokaboka
üzenetére
Köszi, jó ötlet! Mivel én is k hőelemmel dolgozom, szerintem egyszerűen ráragasztom a kazán oldalára, egy másikat meg a vízterítőre. Így talán lesz egy közelítő értékem.
-
Pufokaboka
tag
válasz
Zotmund001
üzenetére
A kifolyó víz mindig kevesebb lesz valamivel ami környezet függő. Amit tudsz csinálni hogy magát a pid mérőjét kalibrálod ha máshogy nem egy excel képlettel magadnak. Ehhez kell két mérés. A hőmérőt tedd a PID k eleme mellé majd mérj egy alacsony hőfok-et meg egy minél magasabbat. Így lesz két eltérésed, közte meg lineáris a k elem, vagyis minden pid mérés illeszthető ezt beviszed exclebe és megadja neked hogy 94 fok kazán hőhöz mondjuk 102-t kell mutasson neked a pid. Persze cserélheted is, de minek. Minden kvt be kell lőni és a te pided szerint állítani a hőfokot.
-
Zotmund001
csendes tag
válasz
bluesfan
üzenetére
Ja, értem, elnézést!
Az én nyelvezetemben (tudom, nem helyes), a hőmérő a klasszikus hőmérőket jelöli (folyadék vagy bimetál alapú). A Thermométer pedig a digitális, feszültségváltozáson vagy ellenállásváltozáson alapuló eszközöket jelenti.
Nem voltam elég egyértelmű, sorry! -
Zotmund001
csendes tag
válasz
fragola.6035
üzenetére
Mi a különbség? 100 fok és afölötti mérésekre csak digitális eszközeim vannak. Ez is egy kalibrált példány, 0,1 fokon belül mér.
-
fragola.6035
aktív tag
válasz
Zotmund001
üzenetére
Thermométer helyett próbálj hőmérővel mérni.
-
Teeo76
csendes tag
Sziasztok! Lelit Viktoria tulajdonosok vannak köztetek?
-
Szabász
csendes tag
-
Nibiru
tag
Vízkőmentesítve a Delonghi EC156-om. Elsőre úgy tűnt, hogy a dolog annyira sikeres volt, hogy rögtön GC lett belőle: elkezdett ugyanis sziszegni meg csöpögni a gőzcsap.
Valami apró darabka akadhatott el a gőzszelepnél, de végül némi kínlódás után sikerült megszüntetni a problémát. Egyébként ahogy számítottam, a kijövő citromsavas vízben volt ugyan pár apró fekete pötty, de amúgy szinte teljesen tiszta volt.Ennek ellenére az első csapolás olyan volt mint régen. Hogy ez így is marad-e, majd kiderül.
-
Pufokaboka
tag
válasz
Pufokaboka
üzenetére
Igaz saját kérdésem volt de megvan a válaszom, hát leírom hátha mást is érdekel a dolog. Szóval utána jártam a fejszelepnek hogyan és miért működik és mérnökként igazi hurrá élményt okozott
. Egyben az is világos hogy a solenoid + opv nem azért jobb technikailag mert egyből le tudod venni a kart, ezért nem érné meg a macerát a tisztán tartása otthoni gépekben. Szóval a fejszelep típusát tekintve egy nyomás csökkentő szelep, vagyis nem olyan hogy amikor kapcsol akkor mindkét oldalán egyforma a nyomás. Mivel a rugó lineáris ezért jó közelítessel a fejszelep egy meghatározott konstanssal csökkent nyomást. Pl ha 3 báron nyit akkor 2-vel. 1 bar ugye a légnyomás. A jó presszónak 9 bar kell kb. És 25-30 sec lefutás. Nos ha megnézitek egy Ulka E5 ös (ez a leggyakoribb ezekben a gépekben) nyomás és átfolyás profilját abból az látszik hogy kb 12-13 barom adja egy dupla presszó átfolyását (kb 60ml/25s). Ebből már látszik hogy 4 bart kell csökkenteni a nyomáson vagyis egy jó fejszelep 5 baron nyit. Mi a helyzet a szimplával. Nos ahhoz kb egy bárral több nyomás lesz ekkor már pont fele az árfolyás és még éppen 10 bar lesz a pogácsán. Az 5 baros nyitás pont jó is a 150 fokos víz 4.6 baros nyomását megtartani vagyis nem fog folyni gőzölés előtt a fej. Fejszelepes gépen akkor lesz jó a nyomásod ha pont standard a lefolyási időd és nem is tudsz ezzel játszani mert a nyomás sok lesz és csatornásodni fog jó eséllyel. Ez az egész csak akkor működik ha a fejszelep pontosan van beállítva, ami egyébként nagy hátránya hogy általában nem állítható. Ha túl feszes a rugó lehet később nyit és egy duplához már nem lesz elég nyomás a pogácsán, vagy ha túl korán akkor meg a normál lefolyáshoz túl magas nyomás fog tartozni. Lehet opv-vel persze kombonálni, de ekkor nem szabad árfolyás nélkül 9 barra állítani, hanem pontosan meg kell mérni hol nyit a szelep és ezt hozzáadni a kívánt nyomáshoz. Ez egybevág azzal amit ilyen gépek tulajdonosai gyakran leírnak hogy vagy nem is lehet 11-12 bar alá állítani vagy ha lehet is jobb a végeredmény 12 környékén. Szolenoidos opv-s gépeknél pedig azért is fontos a vizhozam beállítása mert lehet hogy éppen 9 bart megtartó pogácsán több víz jön még át és ezért olyan pogácsát kell csinálnod ami jobban korlátoz, tömörebb, finomabb őrelenyém. Hogy ez hol ideális abban jó lenne ha tapasztaltabbak kisegítenének
. -
tony70
tag
Jó reggelt mindenkinek!
Kérdezném az urakat, hogy Budapesten nincs-e valakinek feleslegesen elfekvőben dehlonghi szűrőhöz nyomásfokozó szelep mert az enyém eltört!
-
sz.zs.
őstag
válasz
Zotmund001
üzenetére
A Rex C100 sajnos (általában) ilyen. Ha nem a “ butábbik “ verzió, akkor az offsetben tudod eltolni a valós hőmérséklet felé.
-
Zotmund001
csendes tag
Tanácsot szeretnék kérni. Egy Gaggia Evolutiont használok, opv, pid van benne (már így vettem, de szétszedve szakszerű beépítésnek tűnik). Feltűnt, hogy az ajánlott hőmérsékletnél jóval magasabbra kell állítanom a pidet a finom kávéért. Most megmértem thermométerrel, és ha 91 fokra állítom a pid-et, akkor 78 fokos vizet kapok. Van valami hatékony megoldás arra, hogy közelebb hozzam a pid értékeit a valósághoz? A pid típusa: Rex C-100.
-
freaghill
őstag
Bekerült a gépbe a PID, érdemes valamit állítani rajta azon kívül, hogy ~90 fokra melegítse a bojlert?
-
kfjoco
csendes tag
Sziasztok. Keresnék jó állapotú gaggia classicot.

Új hozzászólás Aktív témák

A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Media Player Classic és Home Cinema (MPC-HC)
- BestBuy topik
- Új IP, erős rajt: a Pragmata hétvégére már 1 milliónál járt
- Háztartási gépek
- Tesla topik
- Xiaomi 15 Ultra - kamera, telefon
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- sziku69: Szólánc.
- Arc Raiders
- További aktív témák...
- Magyar menüs Saeco Picobaristo OTC tejtartállyal
- DeLonghi Magnifica S I Gőzölőkar I Szervizelve I Garancia I Számla I Beszámítás
- Kompakt méretű Jura Ena micro 90 One Touch beépített cappuccino fejjel
- Jura C60 I Szervizelve I Easy-cappuccino fej I 3 hónap garancia I Számla I Beszámítás
- Varia Aku Mini barista mérleg
- Thermalright Phantom Spirit 120 SE
- AZONNALI SZÁLLÍTÁSSAL Eladó Windows 8 / 8.1 Pro
- LG UltraGear 34GS95QE OLED Monitor! 3440x1440 / 0.03ms / 240Hz / FreeSync / G-Sync! BeszámítOK!
- AKCIÓ! MSI ThinA15 B7VF-449XHU Gamer notebook - R7 7735HS 16GB DDR5 1TB SSD nVidia RTX 4060 8GB
- KFA2 8 GB GeForce RTX 3070 Ti - garanciával
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
De nem azért más a szimpla mert az alja kisebb átmérőjű. (Értem annak a logikáját is, hogy miért tartják a szimplát "pocséknak", de nekem nincs bajom a szimplákkal.)

már mint a mazzer.

azt majd lesz mellé egy jobb gép is.pl gaggia classic.én is ezt léptem meg a kotyogós után.és megspóroltam egy-két felesleges kört+kidobott pénzt.
rikka kotsogósomhoz szeretnék őrlőt venni,a késest hanyagolnám.erről mi a véleményetek?

Valami apró darabka akadhatott el a gőzszelepnél, de végül némi kínlódás után sikerült megszüntetni a problémát. Egyébként ahogy számítottam, a kijövő citromsavas vízben volt ugyan pár apró fekete pötty, de amúgy szinte teljesen tiszta volt.