- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- bambano: Bambanő háza tája
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- bitblueduck: RTX 50-es széria PhysX támogatás nélkül. Tényleg akkora probléma?
- Meggyi001: Chrome - Kérjük vissza a Chrome alsó letöltési sávját
-
LOGOUT
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
freaghill
őstag
válasz
sz.zs. #83194 üzenetére
Durvábbra állítottam 2-3 fokkal, kipróbáltam és 56g, kb 65ml lett.
Nekem soknak tűnik az 56g, mert azt találtam sok helyen, hogy 1:2 aránynak kell kb. lennie ami az én esetemben 16.7->~33g.Hogy lehet ezt belőni, hogy 1:2 arányba legyen a lefőtt kávé és kb 60ml legyen? Mit felejtek ki?
Szerk.: Bár lehet sokat állítottam és a kettő közt lenne pont jó.
-
eeent
csendes tag
Sziasztok!
Úgy döntöttünk, hogy lecseréljuk Délongi kávéfőzőnket valami komolyabbra.
Lelit(Anna, Anita) illetve Sage (BES870) gépeket néztem.
A leírás alapján gépek tudása hasonló, viszont a Sage gépben "thermocoil" van, míg a Lelitekben rézkazán, illetve a Sage pid -+2°C-ban állítható csak, míg a Lelitekben jóval szélesebb a tartomány.Általánosságban ha egymás után 2-3 kávét főznénk csak, van különbség a két megoldás hőstabilitása között?
A fő szempont az lenne, hogy ha egyszer beálltjuk az örlőt feleségem is el tudja készíteni a kávéját. A gőzölés nálunk nem nagyon játszik, csak espressot vagy hosszú kávét iszunk.Ha valakinek van tapasztalata a fent említett gépekkel, jól jönne egy kis leírás, vagy ajánló.
Köszönöm!
Üdv,
eeent -
freaghill
őstag
válasz
freaghill #83187 üzenetére
Húztam egyet ilyen beállításokkal, viszont keserű lett.
-
miquci
tag
Üdv!Kinéztem egy Bosch verocup 100 típusú kávégépet, és azt szeretném kérdezni hogy valakinek tapasztalata, véleménye van e erről a típusról.Előre is Köszönöm.
-
freaghill
őstag
Srácok, egy kis segítséget szeretnék kérni.
Palmtampomat szeretném beállítani. Ez már jó, vagy szerintetek még kéne álltani rajta?
Jelenleg ennyire tudtam összepréselni, ha jobban kéne akkor még finomabbra kéne állatani az örlőt vagy kevesebbet rakni, de most is 16.7g-ot raktam. (Gaggia Baby - P&J Choco Madness) -
mutyi
senior tag
Na valaki foglalja már össze, hogy mi a különbség, előny, hátrány a három versenyző között? Van-e bármi kardinális különbség?
La Scala Butterfly
Expobar Office Leva
Rocket R58Ha van még ezen a szinten versenyző, aki számít, légyszi azokat is dobjátok fel.
Esetleg tudja-e valaki, hogy a Milliárdok nyomában című sorozatban milyen gépet használ Spyros nevű szereplő az irodában?
-
vicces1
aktív tag
Brikka.
Ezt előbb is kipróbálhattam volna, de nem hittem, hogy ennyire lényeges. Kerámia lapos tűzhely, mindig 3-as fokozaton tettem fel a kotyogót, (de miért ragaszkodtam ehhez!?) most 4esen kb. 1-1:30 perccel gyorsabban jött le, tehát nem égett meg, és a keserű íz szinte teljesen eltűnt, sokkal lágyabb, már íze is van, a "crema" jó, az eddig is ok volt.
Na végre! -
törölt tag
válasz
mdav88 #83175 üzenetére
Ebben egyetértek veled. Éppen ezért cseréltem ki én is a Pillangóban az Ulkát rotora. A rotohoz viszont kellett nekem is a visszacsapó szelep. Én három éve egyből a mélyvíziben kezdtem. Akkor vettem ezt a gépet. Nem bántam meg.
Abban is igazad van, hogy remekül etethető kannából is. A csepptálcából szintén egy kisebb kannába gyűjtöm a vizet így elég hetente üríteni. -
nemethsza
tag
válasz
balazs1956 #83173 üzenetére
Szia,
ha jól tudom, a Mokka tök más.
A normál Brikka adapterrel megy indukcióson is -
balazs1956
senior tag
Sziasztok!
Érdeklődnék, hogy létezik-e Bialetti Brikka indukciós kivitelben?
Bialetti Mokkát találtam indukciósat is, de nem tudom, hogy ez ugyanaz a technológia, mint az itt sokszor ajánlott Bialetti Brikka?
Nem értek a kávéfőzőkhöz, de élvezettel olvasom a topikot, és próbálok
a szarvasi-dolce gusto volanról kicsit feljebb lépni. -
válasz
grizlisandor #83122 üzenetére
Postai úton pótolják a papír alapú garancia jegyet. Rákérdeztem, hogy ha már elektronikus számla van, esetleg a garanciajegy létezik-e nem papíron, hanem elektronikus(környezetbarát verzióban) olyan nincs, 1,5-2 hét múlva megkapom papíron.
-
mdav88
aktív tag
És pont eladó
Igen, egyes Vivaldi, de kevés módosítást kapott a kettes, amiért számomra érdemes lett volna.
(ott van programozható előáztatás, de igazából egy kapcsolóval áramot adva a fej szolenoidjának hálózati víznyomással akármennyit tudok)
Más gőzcsővéget kapott, kicsit más a hőmérséklet kijelzése, szóval apróságok. -
-
mdav88
aktív tag
válasz
Nyufiful #83149 üzenetére
AVXen hirdetnek egy La Scala eroicát 165e forintért, szerintem annyiért jó vétel. Roto,e61, 2literes bojler + vízhálózat, de kannából is itatható.
Más:
Hölgyek urak, a kezdeti magas érdeklődés az ASCASO DUO PROF iránt kicsit megcsappant ezért vágok az áron:
165e forint Tadamm tamperrel, vagy 155e forint nélküle! -
törölt tag
válasz
PpenoO #83145 üzenetére
Érdekes ez az IMS, ma kipróbáltam Illyvel, olyan őrlésfinomsággal amivel az automatát etetem befulladáshoz közeli állapotban. Nem robbant, nem sziszegett, komótosan lefőzte jó nagy habbal, ami el is tűnt hamar, viszont tökéletes cappuccino lett belőle. Ízre tökéletes.
Szerintem valami rugós golyós nyomásfokozóval lehetne hasonló álcrema a kotyogósokon, mint ami az automatákból kijön. A súlyszelep csak félig szolgálja ezt a célt, inkább csak eltolja a forrázás időpontját és ha jó a vízmennyiség, nem ég meg a kávé.
Off: Kóstolta már valaki crema nélkül (két kanállal leszedve) a jól bevált kávéját? Meglepő.
-
Noroo
tag
-
Nyufiful
csendes tag
válasz
freaghill #83131 üzenetére
Én is belefutottam ebbe a hibába... Életemben olyan rossz V60-at még nem ittam... Látnád miként készül, sírnál. Ilyen hülyeségeket mint idő, felöntések száma, hőfok nem figyelnek. Fogja, ráborítja a forrásban levő vizet, aztán lecsöpög és kész... Kollégákkal csak vegyszerkávéknak hívjuk az ott kapható valamiket. Fantázianeves kávék készítése úgy történik, hogy ismeretlen eredetű átlátszó folyadékot tölt a pohárba, jó eséllyel csak egyet, rosszabb esetben 4-5 félét is. Borzalmas, hogy emberek azt hiszik, hogyha a Frei-be mennek kávézni akkor minőséget fogyasztanak...
Szeretnél igazi és finom V60-at inni, pesti vagy akkor ajánlom a Mantra kávézót. Gardelli kávékkal dolgoznak, király hely.
-
Nyufiful
csendes tag
Sziasztok, E61 gépet keresek 200.000 Ft-ig, esetleg lenne valakinek eladó.
-
törölt tag
válasz
PpenoO #83136 üzenetére
Ja és persze mindig szétszedem, kiszárítom, ha nagyon sürgős akkor papírtörlővel áttörlöm és már mehet is a következő adag.
Még egy részlet, hogy gáztűzhelyen használom a legkisebb rózsán, cseréltem benne fúvókát, hogy kisebb vagyis normális legyen a láng. Furák itt a nyomásviszonyok, kétféle (városi és földgáz) fúvóka szett volt a tűzhelyhez, az egyikkel minden láng túl nagy, a másikkal meg elaludna. Az egyik közepes rózsához adott fúvókával pont jó lett. -
válasz
PpenoO #83136 üzenetére
Én kerámia lapon melegítem közepestől kicsit nagyobb fokozaton. Hideg víz, finomabb örlemény. Mielőtt oda rakom, a szelepet megemelem, hogy biztosan ne legyen beragadva.
Kávé függő de van amelyiket ütögetve megpúpozva csavarom rá. Minden használat után szétszedem, a tömítést is és hagyom száradni, a kosarat alulról kifúlyom mert bele szokott ragadni egy kis víz.
Az alja mosógépban is mosható. -
-
törölt tag
válasz
PpenoO #83136 üzenetére
Nekem bejön az IMS szűrő, annyi változott a főzési folyamatban, hogy legkisebb lángon főzöm, eddig kiért a láng az alsó rész pereméig. A crema kevesebb de legalább valódi. A megszokott durva őrleménnyel dudál egyet, kinyit a szelep és kifortyog. Finomabbal csak kifortyog. Ja és olyankor már veszem is le mikor indul és megy a csészékbe. 75ml szűrt vízzel indítom és Graeffel a szűrőbe őrlök egyből lazán 14g kávét miközben forgatom a szűrőt. Le is nyomkodom síkba, nem tömörítem, csak kocogtatom párszor aztán körkörösen rásimítva egyengetem.
Nemrég olvastam hogy a négyzetes cuccot is le lehet csavarni, azt is kitisztítottam, kicsit riasztó, hova tűnt a króm a réz cuccról. -
PpenoO
őstag
válasz
vicces1 #83129 üzenetére
Én azóta szenvedek a Brikka kotyogósommal, amióta vettem bele IMS szűrőt. Finomabbra darálok (Iberital Challenge), ahogy itt többen is javasolták, illetve elmentem egészen a végletekig, lassan egy kiló kávém ment el miatta de csak nem sikerül belőni.
Próbáltam kevesebb/több vízzel/kávéval, lecseréltem a szilikon tömítést gyári újra, hátha, hideg/langyos/meleg vízet használva, de még mindig nem tudtam belőni.
Az eredmény:
1. Habos de vizes citromlé.
2. Pici, elillanós hab, még mindig híg de már érezni egy picit a kávé jellegzetességeit keveredve a keserű égett ízzel.
3 Hab nélküli, megfelelő sűrűségű, odakozmált borzadály.Ha valaki tudja az IMS + Brikka titkát, árulja már el légyszi.
Köszi!
-
SlayerSub
tag
Pellini n42 téglát milyen multiba árulnak?
-
freaghill
őstag
Srácok, tegnap voltam kávézóban, ki szerettem volna próbálni a V60-ast, hogy milyet lehet vele készíteni. Szerintem a post végére tudni fogjátok hol voltam.
Bementünk, leültünk az asztalhoz, pár perc után oda is jött a pincérnő.
Addigra már megnéztem a kis füzetkét, hogy lehet kapni ilyet, mondom frankó.
-Sziasztok, segíthetek a választásban?
-Szia, igen, ezt a V60-as feketekávét szeretném kipróbálni, tudnál róla mesélni?
-Olyan mint a hosszúkávé
-Értem, de arányokat tudnál mondani, víz, kávé?
-1 deci víz
-Mennyi kávé?
-Amennyit a gép darál.Mondom jó, rendben, akkor is iszok egy ilyet. Kikértem, pár perccel később kihozta, és így nézett ki. Picit gyenge a kép, ezért bocsi.
-
vicces1
aktív tag
Mayday, Mayday!
Írjon már valaki egy pontos tuti receptet, vagy trükköt, erre a "moder" Brikka - ra, mielőtt a kukába vágom, mert 10ed ennyi idő nem kellett, hogy értelmes presszót készítsek, a GC-on mikor elkezdtem!
Reggel muszáj ezzel indítani.
1000évig hulladék kotyogón éltünk még nem is régen, sokat nem várok tőle, de ez a rettenet keser ízt...
Már többet állítgatom az őrlőt hozzá mint egy világos specialty-hoz. És vagy 8féle kávéval próbáltam.
Mindent "előírás" szerint csinálok, olyan crema-utánzatot termelek megáll rajt a cukor (pedig nem teszek bele)már ha korábban kanállal megemelem a fejszelepet, hogy ne égjen meg akkor is szar.
Jobb lett volna egy Bialetti Moka, meg olcsóbb is, legfeljebb nincs "mű-crema" - lehet le is cserélem.
Nem tartja a nyomást, a szelep idő előtt átereszt, mikor végre lezubog már égett, keserű. Lehet ez az új már mindegyik szar.
-
SnakeHUN
csendes tag
Köszönöm én is sz.zs-nek a gépet, a hasznos tanácsokat.
“tuning” GC+graef702+Choco Madnes holnap indul, meglátjuk milyenek lesznek az első kísérletek 😀 -
válasz
Csápájev #83123 üzenetére
Köszi ez is, le van mentve pár hsz, hogy beüzemelés előtt mire figyeljek.
Gyártó oldalán is le van írva: Graef daráló újrakalibrálási útmutató[link]
A 2 db alátétet megtaláltam a tartozékok között. -
Csápájev
őstag
válasz
grizlisandor #83122 üzenetére
Az összefoglalóban van róla leírás. Mivel egy időben volt modellfrissítés, nem tudom mindenben passzol-e ,amit ott találsz,de nézd át.
-
Befutott a Graef CM702 kávédaráló is, Extreme Digital-tól szereztem be. Egy magyar szó sincs a kézikönyvekben(ez nem is baj, mert a gyártónál fent van magyarul), csak garancia levél sehol, egyedül egy német nyelvű javításkísérő űrlap van. Digitális számlát megtaláltam az oldalukon, más sajnos nem. Holnap rákérdezek mi a helyzet.
Megvannak a 47 ml üvegcsék is, már csak a gép kell.
-
PGondi
újonc
Sziasztok!
Nemrég került hozzám egy La Scala Butterfly. Nem vagyok olyan nagy kávéguru mint ti, nem is értek a HX-es gépekhez, de szeretném, ha fel lenne újítva és megtanulhatnék vele kávét főzni.
Tudtok ajánlani valakit aki foglalkozik ilyen felújításokkal és szóba állna egy ilyen géppel?
Előre is köszönöm a válaszokat és bocs, ha esetleg off topicra sikerült!
Göndi
-
Csápájev
őstag
válasz
Gravity1234 #83117 üzenetére
Én sok kávénál kísérletezgetek egészen szélsőséges hőfokokkal, jó játék és ajánlom másoknak is
-
Csápájev
őstag
válasz
Gravity1234 #83113 üzenetére
Próbáld meg jópár fokkal följebb és lejjebb is.
Nagy meglepetések érhetik az embert
Volt már világos pokolés,ami 80as pid állások lett finom -
fragola.6035
aktív tag
Van nálam egy Macap daráló, a tulaj hívjon már fel, mert nem találom a számát!!
-
bluesfan
tag
válasz
Gravity1234 #83113 üzenetére
Nyugodtan told feljebb a hőt. Szerintem a 88 fok Leliteknél amúgy is kevéske, a tapasztalatom, hogy 6-8 fokkal alacsonyabb a pogira érkező víz valós hőfoka a PID által jelzett értéknél. Mások is írták már, hogy néhány kávéfajtánál a hőfok emelésétől tűnik el a kesernye, hiába az ennek ellentmondó általános tapasztalat. Egy próbát megérhet. Én épp az előbb egy indiai pampadamparát 98 fokos PID állásban toltam egy Annával és teljesen rendben volt a végeredmény, keserűség nélkül. Világosabb pöriknél 102-103 fokra állított PID érték is simán jó lehet.
-
Gravity1234
tag
Sziasztok!
Ittam egy nagyon kellemes "Flat whiteban" zsenialisan erezheto csokis, kekszes izvilagu keveske savassaggal koritett kavet, ami eszpresszoban meglepoen szep savas izvilagu egy angol kavezoban. Vettem is belole (eleg sotet porkoles egyebkent), es egyelore nem tudom igazan reprodukalni otthon.
Az alap beallitasaim, 88 fok PID, standard 25 sec koruli lefolyasra belove.
Szepen jon le, cirmosodik is, bar nem annyira mint mas fajtak, de utana Flat whitenak megcsinalva nem hozza azt a valoban csokis, kekszes izvilagot, inkabb lesz kesernyes. Nem all ossze a fejemben valami, 88 fokos piddel is kerserkesnek erzem?..Otlet, javaslat?
-
Nem latom a hasznat a maroktampernek ha nem nyomja be koccig, raadasul olyan mintha meg is billentene kicsit. [link]
-
CB
senior tag
Amit tegnap vettem, az pont tíz napos pörkölés. Péntek reggel fogom felnyitni a zacsit egy szimpla kedvéért.
Egy része megy a hűtőbe, másik része a fagyasztóba.Aki fagyasztani szokta: Fagyasztás előtt nincs semmi hókuszpókusz, ugye? Szellőztetés, esőtánc, vagy az asszony szoknyája alatti pihentetés.......
-
CB
senior tag
" Érdemes a kávét a pörköléstől számított legalább 14. napig pihentetni - tudtuk meg a forgalmazótól."
Nagyon sokszor olvasom itt a fórumon, hogy a friss pörkölést pihentetni kell.
Mostanában én is sokszor veszek friss pörkölést a Paksi kávétól.Elárulnátok, hogy ez a pihentetés mit takar?
Zacsiban hagyjátok két hétig, és csak utána bontjátok ki? Vagy kibontjátok? Vagy megy a hűtőbe, esetleg fagyasztóba két hétre?Mi a pihentetés módja?
-
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Poco F7
- Battlefield 2042
- Windows 11
- iPhone topik
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Motorolaj, hajtóműolaj, hűtőfolyadék, adalékok és szűrők topikja
- Apple Watch Ultra - első nekifutás
- További aktív témák...
- Új és régi konzolok Okosítása/Softmodoloása, és Szoftveres szintű javítása - RÉSZLETEK A LEÍRÁSBAN
- Lenovo ThinkPad 40AF docking station (DisplayLink)
- Készpénzes számítógép PC félkonfig alkatrész hardver felvásárlás személyesen / postával korrekt áron
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte B450 Aorus R7 5800X 32GB DDR4 512GB SSD RTX 4060Ti 16GB Zalman N5 MF CM 650W
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft.
Város: Budapest