Hirdetés
- sziku69: Szólánc.
- gerner1
- Klaus Duran: HP wifi nyomtatás+ win11.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- droidic: [Memory Leak] Az agy defragmentálása
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
-
LOGOUT
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
vendingo
veterán
Köszi.
Holnap pörköléssel indul a nap, ma hoztak nekem 2 zacsi nyerset.
A kávéfőzőm meg szerintem az ünnepek után menesztem, mert egyre több vele a gond.
Jelenleg a PID szívat. Össze vissza mutat mindent, random 80-200 fok között ugrálnak a számok a kijelzőjén, hiába van 89 fokra állítva, valamikor 20 perc után már 117 fokon van, pedig nem volt benyomva a gőz.
Eddig csak havonta volt gond vele, most már hetente. Gyanítom, hogy ünnepek után már naponta fog valamit produkálni.Azt nem tudom, hogy mi legyen helyette?
-
neumanki
tag
Mért drága javítani? Azt hittem, h ha pavonira vigyáztak, akkor kb csak tömítéscserékkel kell időnként foglalkozni. Arról meg azt gondolnám, hogy egy ilyen ismert modelhez nem lehetetlenség beszerezni. Vagy tévedek?
Hát a színe lehetne jobb is, de szerintem nem olyan csúnya ez a bronzszín.
Ha nyomáskapcsolós, az rossz vagy jó pavoninál?
-
-
paljoc
tag
válasz
adriankoooo
üzenetére
Ja, a K6 amit múltkor kínáltam, továbbra is eladó, mert a leendő "vevő", aki stoppolta, mást vett inkább. Úgyhogy beraktam egy dobozba és felvittem az emeletre, de ha kell valakinek, akkor lehozom.

/ez külön hsz, csak a K6-ról jutott eszembe, azért nyomtam véletlen a válasz gombra/
-
mdav88
aktív tag
válasz
adriankoooo
üzenetére
Ohh! De jó, pont a napokban láttam én is, hasonló átalakítás van kilátásban. Bár még szemezek az iberital csőrével is, viszont ha szükséges a söprés akkor mindegy...
Söprést a beöntőkészlettel, vagy ecsettel végzed? -
magic1987
újonc
üdv mindenkinek!
egy kérdésem lenne hozzátok.
vettem én egy Saeco poemia focus típusú készüléket.
Akárhol néztem, ezeknek a felső szűrője 1 csavaros.
Na az enyém 2 csavaros. Ez most valami belpiacos
verzió, vagy mi?
Látott már valaki ilyet? -
sz.zs.
őstag
Használ(t) valaki Graef 802 v. 900 - French Press párost?
Érdekelne, hogy ha kb. 5-ös fokozat az eszpresszó, akkor a FP-hez nagyjából hova állítsam?! -
adp
őstag
2 napos kavet lehet tartani babtartalyban? mert meg tul friss. Viszont pont most fogyott el a tobbi, igy gondoltam elobb ihato lesz
-
Alvarez81
csendes tag
válasz
Peti...(16v)
üzenetére
Na jó, de ez már egy magasabb foka az őrületnek, ilyenem még nekem sincs
. -
Casto
csendes tag
Hallgatva rátok elhagytam az édesítőt. Kaptam egy olasz kézműves kávét és kipróbáltam így. El sem hittem, de életemben először megértettem, hogy miről beszéltek kávékostoláskor! Mogyorós ízt éreztem, de teljesen beazonosíthatóan! Új régiók nyíltak meg számomra a kávézás terén!

Köszönöm nektek!

-
Alvarez81
csendes tag
válasz
sz.zs.
üzenetére
Nagyon nehéz ezt így mérni, én is sokat szenvedtem vele.
Merthogy pici a tartály. Vagy nagyon keveset engedsz ki, de akkor az meg már a csorgás közben több fokot hűl, vagy pedig többet, hogy a pohárban ne essen a hőmérséklet, de akkor meg már elkezd kifolyni az a víz is, ami épp csak bement a kazánba és fel se melegedett. 60ml eleve tud 4-5 fokot ejteni a szenzorhőmérsékleten, és ennél még nagyobb az esés a kilépő víznél. Ha a fejet előtte nem melegíted fel átfolyatással, ott is ott van a 4-5 fok különbség. de ha meg átmelegíated, lehűtöd a vized, várhatsz , amíg felmelegszik, addig meg visszahűl a fej.
A multiméterrel mérve forrásban levő víz egy előmelegített pohárban kb 2 másodpercenként 1 fokot hűl, az elején, aztán persze lassul az esés, de a vicc az, hogy mire kiveszed a bögrét, lerakod, beleteszed a mérőt, mire felmelegszik, stb, addigra 5-6 fokkal is hidegebb lehet. Próbáld ki vízforralóból öntött vízzel, mit mutat a hőmérő. -
Surda-
őstag
válasz
sz.zs.
üzenetére
Felejtős. Ott sem dicsérik agyon egyébként. Még arra figyelj ebayen, hogy akinek több száz, esetleg több ezer eladása van, az jó eséllyel "lomis" kereskedő. Köztük elég sok a lelkiismeretlen. Magánszemélytől szerintem érdemesebb vásárolni. Természetesen semmi sincs kőbe vésve, velük is óvatosnak kell lenni.
-
sz.zs.
őstag
válasz
sz.zs.
üzenetére
Közben beszéltem az előző gazdájával, nem rézcsöves....
Viszont, a kilépő vizet nem tudom megmérni, mert nincs hozzá eszközöm, de az előmelegített pohárba érkező víz folyadékhőmérővel mérve 95 fokos PID kijelzésnél 75 fokos, üres csapolásnál úgy, hogy fél órája bekapcsolt gépen bekapcsolás óta rajta volt a kar és a szűrő is... Ez normális lehet? -
Surda-
őstag
-
SzuMe
tag
Erről mi a vélemény?
https://www.ebay.co.uk/itm/122275042237 -
jolti
senior tag
válasz
Surda-
üzenetére
Weinmaker
De szenyák vagytok! De jót röhögtem amúgy!Gubabéla
Nekem is 5 fok különbség van a víz és a fej között. Tök mindegy az eltelt idő. Tehát két óra múlva is.
Szerintem a kar és a fejnek a kint lévő része hűtőbordaként' működik és leadja a hő egy bizonyos részét, ezért nem is lesz soha egyforma hőmérsékletű.
Kivéve, ha a Jézuska hoz fejfűtést. 😁
De a Jézuska szenya és sajnos nem hoz, mert biciklit kell, hogy hozzon... 😁
Most azért meg nem akarok az aranypadlóból felszedni... 😁 -
zolnagy
őstag
válasz
gubabela
üzenetére
Én kimértem már többször a Silvanon is. Levettem a vízterítőt és a kilépő víz furatba bedugtam egy [ilyen] hőmérőt. Fél óra, de egy óra bemelegedés után is az volt, hogy a kilépő víz kb 10 fokkal kevesebb a piden jelzett értéknél. Ugyanezt tapasztaltam a korábbi Brasilia Lady gêpemnél is. Ezért van eltolási lehetőség a pid vezérlő beállításai között. Azaz, a tênylegesen mértnél x-el kevesebbet mutasson. Ha jól be van ez állítva, akkor azt mutatja, amennyi a tênyleges hőmérséklete a fejen kilépő víznek.
-
mgy
senior tag
Tegnap délután fél négykor rendeltem egy adag 30-as üveget a méhészektől, ma egykor jött egy "civil" futár, hozta a cuccot. Nem győztem keresni az államat, komolyan.
1100 volt a postaköltség, annyiból Bp. határáig nem jutottam volna el kocsival, nemhogy a túlsó végébe.
Na, már semmi nem állhat az adagonkénti tárolás és közém. -
neumanki
tag
Sziasztok!
Erről a pavoniról mit gondoltok?
http://www.jofogas.hu/borsod_abauj_zemplen/La_Pavoni_Professional_barista_kavefozo__Gaggia__Saeco__Faema__59547449.htm?first=1
-
SzuMe
tag
Ha 50ezer környékén vennék karos gépet, mit ajánlanátok? Alapvetően használtban gondolkodom.
-
ronin s8
senior tag
válasz
sz.zs.
üzenetére
Létezik. Ettől azért nem kell nagyon hasra esni...
A galvanizálás során színarany rakódik a katódra. Az összes ilyen "aranyozott" tárgy, legyen az ajéndéktárgy vagy kilincs, vagy valami más, színarannyal van bevonva, de ez a réteg olyan vékony, hogy nem képvisel jelentős értéket. Gyakorlatilag a galvanizálás során több pénz megy el az áramra, mint az aranyra. 
-
sz.zs.
őstag
Létezik, hogy a Gaggia Classic Gold az valóban 24k-s arannyal van bevonva?
Több helyen is ezt olvastam az imént... -
sz.zs.
őstag
válasz
fragola.6035
üzenetére
Megnéztem, 60 ml üres csapolás után 2 fokot esett a hőmérséklet. Lehet, hogy mégis rézcsöves a gépem? Hogyan tudom megnézni?
-
gubabela
senior tag
Persze minden lehetséges és van az az eset, de itt konkrétan a gc kazánjáról volt szó hőstabil állapotban.
itt látszik a kazán szétszerelése lépésről lépésre. Ha megnézed láthatod, hogy a kazán alja maga a fej, amire még rájön a vízterítő és a felsőszűrő. Közte csak egy vékony tömítés van körbe a szélén. Abban volt köztünk nézetkülönbség, hogy előfordulhat-e ekkora hőmérsékletkülönbség a benne lévő víz és a fej között hőstabil állapotban. De végül is nem érdekes, az a lényeg, hogy ezzel is remek kávékat lehet készíteni.
(#49318) And06:
"ami igazán számit az a pogácsára érkező vizé"
ezt nem is vitatta senki -
And06
aktív tag
-
válasz
gubabela
üzenetére
miért ne lehetne elképzelni? egy nagy vasgolyó, benne némi vízzel. mondjuk külső fűtőszálas, de más gépeknél belül a vizet fűtöd, a hőt nyilván a levegővel érintkező fém adja le leginkább, logikusan hangzik, hogy a víz a legmelegebb és kifelé haladva egyre hidegebb a fém. nincs a fej és a kazán között valami tömítés? az nem szigetel egy kicsit?
de amúgy akadémikus vita eléggé, mert kb. mindegy, hogy mennyi a különbség...
-
Bazsee71
őstag
válasz
fragola.6035
üzenetére
Akkor nálam mi foghatja ennyire? Talán a rugó feszít túlságosan? Vagy a meneten lehet még valami szutyok, amit a féktisztító sem hozott le?
weinmaker: nekem, privátban.

-
mester6
tag
Ennél a kávédarálónál nem kell zsírozni a menetet:Ceado E37S
Használ valaki ilyen gépet a fórumról?
-
gubabela
senior tag
Eddig is a gc (ès hasonló felèpítèsü ) kiskazános gèpekről volt szó. Ha már egyszer elèrte az egyensúlyi állapotát a kazán, akkor ott már azonosnak kell lennie a hőmèrsèkletnek a benne lèvő vízzel. Nèzd csak meg a felèpítèsèt. A fejen rajta ül kazán, nincs közöttük semmi. Èn nem tudok elkèpzelni 8 fokos különbséget a (kazánban lèvő)vízhőfok ès a fej hőfoka között, ha már teljesen bemelegedett, rèzcső ide vagy oda ès itt a fej hőfokáról beszèlek, nem a pogácsára èrkező víz hőfokáról. A csapoláskor is a kazánon belül lèp be a víz a kivezető nyílásba, ami egy kb 5 cm-es rèz cső, szintèn a kazánon belül. Persze nem kell elhinni, járj utána , mèrd ki.
-
And06
aktív tag
válasz
gubabela
üzenetére
"Szerintem ezen nincs mit mèregetni. Mivel a kazán ès a főzőfej egy egysèget alkot jelen esetben, ezèrt egy idő után a főzőfej hőmèrsèklete kigyenlítődik a kazánban lèvő vizèvel."
amennyiben a jelen eset a rézcsövezett gaggia, akkor nagy eséllyel közel azonos a fej és a bojler hőmérséklete. de más gépeken / rézcső nélkül nem lehet axiómaként kijelenteni, hogy a fej és a bojler hőmérséklete azonos. és amig valaki ki nem mérte, addig hadd ne vegyem axiómaként, hogy a pogácsára érkező viz is ugyanolyan hőmérsékletü. -
weinmaker
őstag
Kinek kell írni coffehit-es rendeléssel kapcsolatban? Kellene egy LM szimpla szűrő

-
soldier2
őstag
válasz
gubabela
üzenetére
Azért ennyire nem egyszerű a helyzet. Jó régen volt már mikor hőtant tanultam, de mivel a rendszer egyik vége fűtött, a hőleadás a másikon történik, így a fejen egy más, alacsonyabb hőmérsékletegyensúly alakul ki. És mivel a bojler hőmérséklete azonos a pid vezérlés miatt, így a bojler szigetelés sem befolyásolja a fej hőmérsékletét (a villanyszámlát viszont igen).
-
gubabela
senior tag
Szerintem ezen nincs mit mèregetni. Mivel a kazán ès a főzőfej egy egysèget alkot jelen esetben, ezèrt egy idő után a főzőfej hőmèrsèklete kigyenlítődik a kazánban lèvő vizèvel. Hőtanben ezt hívják hőkiegyenlítődèsnek. Itt csak az eltelt idő lehet kèrdèses, vagy ha a külső hőmèrsèklet extrèm módon befolyásolná ezt a folyamatot. Az, hogy a kijelzett ès a kívánt èrtèk között külömbsèg van inkább mèrèsi vagy technológiai pontatlanságból származhat. (pl a szonda nem elèg pontos)
-
Bazsee71
őstag
válasz
verti1
üzenetére
A gyűrű és a késtartó érintkező felületeinek kenése szerintem jó ötlet, azt ki is próbálom, kerítek délután kenőanyagot. A menetet nem javaslom. Az előző tulaj bekente, beállt az egész a megkötött kávétól. Első körben le sem tudtam takarítani, de fragola javaslatára megkínáltam féktisztítóval, az lehozta.
-
verti1
tag
válasz
Bazsee71
üzenetére
Zsírozzátok a menetet vagy nem? Több helyen olvastam, hogy kell és azt is, hogy nem. A felső késtartó és az állító tárcsa közé minden képen kell szerintem, mert a rugó eléggé ellen tart, valamint az illesztett felület és pontatlan lehet tőle hosszú távon a daráló ha megeszi a két felület egymást. A menet már jobb kérdés, mert jobban gyűjti a finom őrleményt. Viszont ha mondjuk csak az állító tárcsa menetét kenjük be vékonyan és rendszeresen takarítod akkor csak előnyére válhat. Ez csak okoskodás, érdekelne valakinek a véleménye akinek hosszú távú tapasztalata van a dologgal.
Új hozzászólás Aktív témák

A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Okos Otthon / Smart Home
- Óvodások homokozója
- Bittorrent topik
- Androidos tablet topic
- Milyen házat vegyek?
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- Sorozatok
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Anyagi helyzetek és életutak
- További aktív témák...
- iPhone 14 128GB 100% (GARANCIÁBAN CSERÉLT)
- Dell Latitude 7470 14" QHD IPS touch, i5 6300U, 8GB RAM, SSD, jó akku, számla, 6 hó gar
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i9 14900KF 64GB RAM RTX 5090 32GB GAMER PC termékbeszámítással
- Samsung Galaxy Z Fold4 Graygreen Duplakijelzős produktivitás, 120 Hz, Garancia 2026. 03. 22-ig
- BESZÁMÍTÁS! LENOVO ThinkPad P15 Gen1 - i7 10850H 16GB DDR4 512GB SSD Quadro T1000 4GB WIN11
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest

Ennek a lehetőségnek a kihasználása sok PID-es felhasználó között közös nyelvet is teremthetne. 
Több helyen is ezt olvastam az imént...