Hirdetés
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Szólánc.
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- Klaus Duran: Minden drágul. Vajon a fizetések 2026-ban követi minimálisan?
- Lalikiraly: Asus Gaming V16 - RTX5050
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- vrob: Próbálkozás 386 alaplap újraélesztésre
-
LOGOUT
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Ulf
tag
Na, tegnap megjött az én Silviám is
Próbaüzem indul. Már rendeltem kávét, de azok még nem lesznek itt, van hely Bp-n ahol azonnal tudnék szerezni megfelelő kávét? -
válasz
fragola.6035
üzenetére
köszi!
-
bikebutcher
csendes tag
Sziasztok!
Ez érdekes cikk lehet a kóstoláshoz mindenkinek, ha volt már akkor sorry

-
soldier2
őstag
Nem kell félni tőle, de nem annyira egyszerű használni mint egy pides gépet, és itt a végtermék térfogatát is limitálja a fej mérete (pavonival 30 ml, a Cremina max 40 ml-t tud trükkök nélkül). A pavoni is túlmelegedik 2-3 kávé után (sőt már az első után is magasabb hőmérsékletű vizet kap a kávé), de egy hidegvizes borogatás csodákra képes. Nem kell félni tőle, de szeretni kell a vele járó pöcsölést, vagy gyorsan eladás lesz a vége.
Zscz: a nyomásprofilozás nem egyenlő egy begyakorolt profil megismétlésével. Az ami benne van a kezedben jó eséllyel nem annyira a pumpás gépek téglalap (na jó trapéz) alakú nyomásprofilja, sokkal inkább a rugós gépek asszimetrikus fordított V-je (meredek de nem hirtelen emelkedés, és lassú nyomáscsökkenés a készítés ideje alatt). Ez egy jó profil (talán az egyik leggyakrabban használt, de ha tévednék javítsatok ki) de itt is érvényes, hogy kávéfüggő a dolog.
-
az elektrát felejtsd el, nem éri meg az árát. én mondjuk - szintén 2-3 év - pavonizás után nem lennék ennyire egyértelműen lelkes, nagyon jó gép, de igazából elég macerás a fejhőmérsékletével foglalkozni. a caravel sokkal inkább kezesbárány az elméleteim szerint, de gyakorlati tapasztalatom nincs még vele igazán.
más: urak, a 41 mm-es tamper talp pontosan milyen átmérőjű? megmérné nekem tolómérővel valaki, aki gyári lm szimplával használja és tökéletesen elégedett a méretével?
-
Casto
csendes tag
Akkor tőled első kézből tudok tapasztalatot szerezni a gép melegedésével kapcsolatban

Tényleg igaz, hogy nagyon nehéz eltalálni vele a hőmérsékletet és 2-3 kávénál többet nem lehet húzni vele egyszerre, mert után túl melegszik és csak olyan népi praktikákkal lehet valamelyest ezt kordában tartani, mint a hideg vizes rongy rátekerése a fejre?
Nagyon szimpatikusak nekem ezek a manuális gépek, de tényleg félek tőlük egy kicsit...
-
mauimagic
senior tag
Üdv! Brikka tényleg köröket ver a Szarvasi kotyogóra? Adnék neki egy esélyt, mert mégiscsak hazai...
Daráló nélküli (használt is) presszógép is szóba jöhet, csak nem tudom 30-40k-ból lehet e valami használhatót keríteni... ez alatt azt értem, ha gépet veszek, akkor már legyen használható a tejhabosítója is.
-
Alvarez81
csendes tag
válasz
kozsy18
üzenetére
Megnéztem, az enyém teljesen máshogy néz ki. 2-3 év használat, de csak hétvégente 2-4 kávé, ami akkor összesen olyan 4-5 kg lehet.Tehát az éleken szinte semmi lapos kopás nincs, csak legalul van lapos rész, de az gyárilag is volt, emlékszem rá. Viszont az alsó perem, ami neked olyan élesen elkülönül az élektől, az nekem összekopott az élekkel, tehát a néhány tized mm-es perem eltűnt. Vagy nem is volt, és nálad csak a komolyabb kopás miatt látszik. Vagy csakmás a forma...
Egy-két sérült rész azért van és koptak az élek is, mert nem tűnik olyan élesnek, de nem vészes. Az állórész, meg mintha tök új lenne.
-
soldier2
őstag
Érdekes dolog ez a nyomásprofilozás, sokak szerint a pumpás gépeket vagyonokért tudják a rugós karosok nyomásprofilját reprodukálni (pl LM Strada stb). Általában a fokozatosan, de viszonylag gyorsan magasra emelkedő majd lassan folyamatosan csökkenő nyomás (akár 12 bar) a világosabb pörkölésű kávéknak, az alacsonyabb csúcsnyomás (akár 6 bar) a sötétebb pörkölésű, lazább szerkezetű kávéknak tesz jót. Ha ezt mint ökölszabályt elfogadjuk, láthatod is hol fog a szokásos pumpás gépek stabil 9 barjahoz képest többet hozni a (rugós) karos, és hol jön ki az előnye. Azért, hogy ne legyen ennyire egyszerű a helyzet ittam nagyon finom közepes pörkölésű (dominálóan gyümölcsös ízvilágú) kávét Kávékalmárnál az Olympia Club-ból, aminél a csúcsnyomás 6 bar körüli. Az Electra állítólag az őrlemény finomságára is nagyon érzékeny, könnyebben befullad (mint a rugós karos kisgépek általában).
A gép felmelegedik, akárcsak a Pavoni, nem is kicsit, hiszen 120 fok körüli benne a víz és nincs szigetelése.Jveres: a közeleg már a bolondulásod" úgy hangzik, mint aki tud valamit, lesz még egy HG1 eladó hamarosan?

-
Casto
csendes tag
Sziasztok, elektra micro casa a leva-val kapcsolatban van valakinek tapasztalata? Mi a véleményetek róla? Kinti fórumokon azt olvastam, hogy "csak" 8bar a nyomása és ez néha, bizonyos kávéknál kifejezetten hátrányos. Iletve volt aki panaszkodott rá, hogy a kialakítás miatt átforrósodik az egész szerkezet és ezért nehezen kezelhető. Viszont a youtube videókon ezeknek én nem látom nyomát (ja de, egy emberke volt, aki sütőkesztyűvel fogdosta a masinát)
) -
kozsy18
tag
válasz
mrhero
üzenetére
Eredetileg szép sima volt, ez a mintázat szépen fokozatosan alakult ki.
Ami zavar, hogy ami onnan hiányzik, az a kávémba ment. Hiába jó a biokompatibilitása a kerámiáknak, de azért na...
4-est presszóhoz (15,5-16,5g/->27-30g), 7-8 V60.Szerk:
Pont most lesz 1 éves az eszköz. Valahol 10 kg körül van az átkurblizott mennyiség. -
Bazsee71
őstag
Mivel fragola éppen csúcsra húzza Majort, így a héten nálunk is előkerült a Brikka és a Skerton. Kísérletezni nem volt kedvem, így espresso macchiato lett a reggeli ital, ami a Pacific Tarrazuval igen jót mutatott, meg is lepett. Jobb ez, mint amire emlékeztem.

Felavattam az Iwakit is, CM Finca Tono-val. Kicsit sajnáltam a CM kávét Skertonnal őrölni, hatalmasat szór a szemcseméret a french press tartományban.Nem lett rossz, de szerintem lesz ez még jobb is. Ebben az időben inkább Kalitával próbálkozok tovább, főleg hogy többet mutat a kávéból, mint a cold drip, illetve a szükséges tartományban valamivel jobb is a Skerton.
Azonban nyáron keményen be lesz fogva az Iwaki, szuper lesz frissítőnek. -
mrhero
tag
válasz
kozsy18
üzenetére
Nálam is észrevehető hasonló mintázat, ha nagyon bele akarom látni, de közel sem ilyen mértékben. Viszont lehet, hogy eredetileg is ilyen volt. Eddig nem őröltem vele túl sokat (néhány kg), de ezután sem fogok, mert le lett fokozva hordozható kemping-darálóvá. Az Obellel sokkal jobban muzsikál a Brikka is. Nem gondoltam volna, hogy ekkora lesz a különbség.
Mihez használod a 4-es fokozatot? Brikkához 6 alá nem mentem. Néhányszor kipróbáltam 4-5 körül ha jól emlékszem de egy örökkévalóság volt 15-18g kávét megőrölni és nem is ízlett annyira a végeredmény.
-
na, a brando peru szemre pont ezerszer szebb a hondurasnál, de a guatemalánál is. homogén, szép árnyalatú pörkölés lett belőle elsőre, viszonylag hamar kész volt és nem is nagy hőfokon.
-
Toobee
veterán
-
urak, 58-as vst/ims szűrőszett (dupla/szimpla) + tamper szett (58 mm / 41 mm) is kéne nekünk a kávézóba, van valakinek eladó jó áron?
-
kozsy18
tag
Immár egy presszó és egy filter után kijelenthetem új kedvenc kávém van:
Paljoc májsztró Etióp Yirgacheffe alkotása.
Ez az illat megbabonázott, filterben egyértelmű, de espressoban is? Soha nem tapasztaltam még ilyet.Köszönöm!

-
jveres
csendes tag
Elkelt a HG-One
Sok finom kávét az új tulajnak! -
jolti
senior tag
-
urak, szakik: szeretnék a compak k10-hez egy minél kisebb babtartályt. tudtok javasolni valamit?
-
Bazsee71
őstag
válasz
sz.zs.
üzenetére
Kávéológián dobd be a kérdést, ott decca fórumtárs rendelkezik egy ilyen géppel. Akár rá is írhatsz. Amit tőle láttam (csak képen), az szép pörkölés volt.
Tudtommal nyersen, de jól elzárva egy évig is eltartható. Persze ebből is mindig jobb a friss, de nem kell aggódni a hónapokon.
-
sz.zs.
őstag
Ha megpróbálkoznék az itthoni pörköléssel, akkor ez kezdetnek jó lehet?
Továbbá a nyers kávé meddig tartható el? -
Ulf
tag
Aki már rendelt a Coffeitalia.co.uk-ról, annak hány nap alatt jött meg a csomag? Én a hétfői rendelés óta még tracking-et sem kaptam....
(néztem a spam-et is) -
soldier2
őstag
válasz
Alvarez81
üzenetére
Az az etióp már a második klasszik vonal hívőt téríti meg egy hét alatt
. Az Etióp kávék nagyon jellegzetes barackos (ha egyszer mindenki azt mondja) ízvilága nagyon alkalmas erre, nekem is abszolút kedvenc volt a yirga sokáig, és most is helye van a top 3 kávéfajta között.Jolti: ilyen ez a mai világ, rohanunk a celebek után, mentségemre szóljon, már egy éve is volt ilyen kérésem a fórumon, így csak frissített Paljoc (na meg a folyamatos igény, hogy kell valami ajánlott gép az 50k-s fehér zónában). De amíg kiadok sok pénzt egy olyan dologra, amit hosszú távon használok, a tizedét sem szeretném, egy ilyen próbára - pedig lehet muszály lesz.
-
Alvarez81
csendes tag
válasz
soldier2
üzenetére
Én tényleg szeretttem a Poemiát, kb 3 évig ment is majd minden hétvégén. 1 eszpresszó 2 teáskanál cukor, plusz 30ml tej. Jó volt. Nade benn a céges gépen, és már itthon is, tudok kávézni tej nélkül, és fél - egy kanál cukorral, mert úgy is élvezem. Azért szerintem most nagy visszalépésként élném meg a Poemiát. Más liga.
Paljocnak már jeleztem, de ide is leírom, hogy úgy kb 84-86 fok körül a Sidamo-ja valami brutálisan jó volt a Cuadrán. Engem erősen az aszalt sárgabarack (vagy lekvár) ízére emlékeztetett most. Sehol semmi savasság, savanyúság... Pedig hagytuk 30-35 másodpercig folyni a kb 25ml-t. Életem egyik legjobb kávéja volt, és mivel kollégáé, itthon nem is tudtam a hőfokkal játszani vele. Kell vennem ilyet. És nem is gondoltam volna, hogy egy ilyen gyümis kávé nekem így megtetszhet. A GB teljesen átrendezte a preferenciáimat.
-
madmike
őstag
Sziasztok!
Asszonykámmal meglepnénk magunkat egy automata kávéfőzővel. 30-40e forintot szánunk rá, szóval használtak jöhetnek számításba. Milyen típusokat tudnátok javasolni? -
-
KisApám
addikt
Az őrlő egy Hario Skerton.
A szűrőt meg csak tényleg csak a"kosárpróba" után kellene megvennem.
Szűrőcserével milyen javulást lehet elérni?
-
paljoc
tag
válasz
Xabi78
üzenetére
Elhiszem hogy azzal a téglával nem volt maradandó élmény, de én már próbálgatom mégpedig nem mással, mint világosra pörkölt száraz feldolgozású Etióp Yirga Aricha kávéval, vélelmezvén hogy aki ilyet vesz majd, hasonló kategóriájú kávéval fogja használni!

/csináltam azért biztos ami tuti alapon Getup! kofiból is, szerintem ez így első blikkre is jobb, mint a kotyesz, vicc nélkül. De a friss pörit meg őrlést tuti nem hátrány ha megkapja. Téglát most emiatt nem veszek, meg nem is érdekel hogy azzal milyen, de az én palettámat végigtolom rajta az elkövetkezendő hetekben, meg aki erre jár, azt biztos megitatom ebből
/ -
Xabi78
aktív tag
válasz
paljoc
üzenetére
Vagány

Én a régebben használt Saeco Via Venetót bevittem melóhelyre, ott az asszisztens használja, nyomásfokozós karral bolti téglával (Segafredo) eteti, imádja. Múltkor fájt a fejem, úgyhogy kértem egyet. A fejfájásom elmúlt, de ez volt a legpozitívabb, amit el tudok mondani.
-
Xabi78
aktív tag
-
jolti
senior tag
válasz
levytee
üzenetére
Azt nem.
A kész ital 25 és 30 ml közé esett 9,5 g-ból, mikor picit ülepedett.
Ha a te 18-19 grammodat elosztjuk az 50-60 ml italoddal, akkor az ugyan az lesz mint az enyém.
De, ha gondolod lemérem neked mérleggel is, mert az a pontos.
De amúgy azt csak beállításkor szoktam, mert nem vagyok én patikus, hogy mindig mérlegeljek!
Élvezni akarom a kávézást, nem analizálni. 😁
Szerk.
Közben látom te is. 😁 -
Xabi78
aktív tag
Parci: na jó, de nálad kb. ki se hűl a kávé a pörkölés után már darálod

And06: nem azt mondtam, hogy olyan, de összevethető. Nyilván hígabb a végeredmény, és nem olyan tiszták az ízek, de bármelyik kávénácit meg merném vele kínálni, és szerintem nem szorulna ökölbe az arcuk. Persze ezzel is kell játszani, az őrlésfinomság és a kávémennyiség eléggé fontos, de ha egyszer belőttem, mosolyt csal az arcomra. És az automata a nyomába sem ér, az biztos.
A tapasztalat egyébként azt mutatja nálam, hogy a magasabb hőigényű kávékkal jobban működik, az alacsonyabb hőigény, robis cuccokat megégeti. De ahol a GB PID 92 fok fölött áll, onnantól jó lesz.
Ja igen, a 2 legfontosabb: forrásban lévő vízen indítjuk, és nem főzzük bele a végét.
Szerintem érdemes vele kísérletezni, ha meg valaki lowcost akar jó kávét, akkor ezt bátran tudom ajánlani.
De egy Brikka-Moka összevetés érdekes lenne. -
levytee
csendes tag
Jogos, igazad van. És igen, egzaktabb eredményt ad (na).
Őszintén megvallva eleinte tettem is ezt, de manapság főleg reggel 4-kor csak érzésig engedem, nincs kedvem mérni (a kávébabot azért még mérem, de minden más a lehető legegyszerűbben, és leggyorsabban).
Valahogy úgy vagyok ezzel, mint többen is, érzem én azt ha elég, max kell hozzá 1-2 alaklom és belövöm a pont aktuális kávét, magam ízléséhez.
Az a lényeg joltinak ízlett, az se kizárt nekem is ízlett volna.

-
adp
őstag
válasz
KisApám
üzenetére
Es van orlod is hozza? Vagy ezt milyen formaban haszanlod fel?
Mert akkor erdemes lehet kiszedni a nyomasfokozot elmenni egy uzletbe a karral es beleprobalni valami szurot (danetti, avx, expolygon stb)
Bar necces mert 53mm kosarak vannak tied meg 54, de megerhet egy probat hatha -
adp
őstag
válasz
levytee
üzenetére
Erdemes lenne inkabb merni. A ml nem annyira mervado, max ha kitapasztalsz egy kavet ugy hogy elotte mered es utana mar csak a ml figyeled. Nagy aranybeli kulonbsegek lehetnek egyes kvk kozt a crema miatt.
Van egy krema bomba kv amibol a 6centes cseszebe 35-40g ital megy bele max es fullon van, masnal ez a 35-40g ital eppen hogy csesze fele folott van egy kicsivel -
levytee
csendes tag
-
levytee
csendes tag
-
jolti
senior tag
válasz
weinmaker
üzenetére

(#48303) levytee
Nekem nem volt az. 9,5 g-ból volt. Általában 9 - 9,5 g-ból nyomom a szimplát.Talán annyi a bűne, hogy elég régi bontás, több mint 2-hetes, csak most került újra terítékre. Emiatt egy nagyon picit meg is szőkült a vége, lehetett volna lassabbra is venni, de a felírt daráló állásra állítottam a darálót és már nem volt kedvem egy másik felvétel miatt átállítani.(#48302) Xabi78
15% robi van benne.
De tudok mutatni közel ilyen cremás 100% arabicat is.
Csak itt is teló hibája, hogy nem színhelyes.
Ház kávéja(#48301) sz.zs.
Kiírja pedig.
Pacificafe La Piazza -
And06
aktív tag
válasz
Xabi78
üzenetére
ez érdekes! Hogy lesz habos a kávé egy sima kotyogóban?
szüleimnek 4 személyes moka expresse van. meg olaszban vettünk egy egyszemélyes mokaexpresst. mind2 sima kotyogós kávét főz nálam, igaz azokból a jobbik fajtát. de eszpresszóhoz köze sincs... pont primo babym is van, és köröket ver az összes kotyogóra, brikkára is, attól függetlenül, hogy a moka is meg a brikka is jó kávét ad a maga nemében!

-
Xabi78
aktív tag
Egy kicsit más műfaj, de azért az automatánál sokkal jobb végeredményt hoz. Köszi, Paljoc még egyszer, hogy elhozad nekem Olaszországból

Szívesen összemérném egy Brikkával, ugyanis simán összevethető a produktuma a Gaggia Primoval. Nagy test, nem keserű, nem égett, szépen hozza (bár jobban összemossa) az ízjegyeket. Nem mellesleg utazó kávéfőzőnek is alkalmas, a Retyezátot már megjárta

Az alany egyébként egy kb. 5 hetes, fagyasztóba tárolt Pacificaffe East Timor.
Új hozzászólás Aktív témák

A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl
- WoW avagy World of Warcraft -=MMORPG=-
- Linux felhasználók OFF topikja
- Renault, Dacia topik
- Hardcore café
- Samsung Galaxy Felhasználók OFF topicja
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- eBay-es kütyük kis pénzért
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- További aktív témák...
- Skagen 816xswxc1 Ceramics White női karóra
- RDX Kara Heavy F6 Felnőtt Álló bokszzsák 183CM / max 150Kg, ingyenes szállítás + 1pár kesztyű
- DJI Mini 3 Pro Fly More Combo tökéletes hibátlan álapotban eladó
- DJI Air 3 RCN3 drón szett - telefonos távirányítóval
- DJI Mavic 3 Classic RC drón szett - 4/3" Hasselblad kamerával
- AKCÓ! HTC VIVE Pro 2 virtuális valóság szemüveg garanciával hibátlan működéssel
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14400F 32/64GB RAM RTX 5060 Ti 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- RAPOO 7100P 1000DPI optikai rádiós 5GHz egér
- Magyar Logitech G915 Billentyűzet lehet +33.000.- Ft ból
- AKCIÓ!! HP Zbook Studio G8 i7-11850H 32GB 512GB Nvidia Quadro T1200 400NIT, 100% sRGB Garis!
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Próbaüzem indul. Már rendeltem kávét, de azok még nem lesznek itt, van hely Bp-n ahol azonnal tudnék szerezni megfelelő kávét?