Hirdetés
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- SzDavid99: Barangolás egy ünnepi Nintendo-mekkává változott szöuli bevásárlóközpontban
- lezso6: Nemzetközi újév visszaszámlátor alkoholistáknak
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
-
LOGOUT
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
Bazsee71
őstag
válasz
iatti
üzenetére
Majdnem egy évig használtam, viszont egyszer csak elkezdett furán viselkedni vele a kávé, ha jól emlékszem talán a savasabb irányba, és a puffer növelésével sem tudtam helyrebillenteni. Utóbbi nálam nem is opció, cuppingra ugyanaz a recept lassan 6 éve, így visszatértem a DM vízre.
Pedig kényelmesebb lenne, ide szállítanak is díjmentesen, de nem merek újra kockáztatni. -
zolnagy
őstag
válasz
iatti
üzenetére
Én most kísérleteztem keverve, illetve keverés nélkül vele robottal, mert itt azonnal érzed a különbséget.
Jelenleg keverés nélkül jobban ízlett a jelenlegi kávé, de múltkor meg pont fordítva volt.
Valószínűleg különböző kávéknak különböző víz áll jobban.
De talán nem olyan nagy a különbség, akkor meg minek keverjem, ha úgyis jó. -
-
Gery0505
aktív tag
Kávékalmárnál megjelent egy új Columbiai KV, izgalmas tételnek tűnik. Gábor írja, hogy a világos pörkölést filteres elkészítésre javasolja. Én általában Cappuccino-t szoktam inni, de ha a filteres/világos pörkölést a szokásos Cappuccino-mnak készítem el, akkor nagyon mellé lövök?
-
-
-
bacsaba
csendes tag
Üdv az uraknak!2010-es gc-t meg szabad venni,van olyan hogy tul öreg?
-
-
vicces1
aktív tag
Nagy aszály lehet a németeknél!
DM-nél kiszáradhattak a kutak, nem kaptam vizet.Itt vannak a finom kávék és nincs hozzá víz.
Agyrém!!! -
Jolida
tag
Érdekes ez a Sweet7 [link] .
07.31-es pörkölés mostanra kezdett "kinyílni".
Reggel elfelejtetem átállítani az őrlőt (PY Malabarról) és 18.5g-45g jó 50sec alatt csöpögött le. Na így jött tömény szilvás csoki brutálisan. -
Gagung
friss újonc
Köszönöm.
Meg is rendeltem. Már csak ki kell várni, hogy megérkezzen.
-
válasz
Gagung
üzenetére
Erre a helyzetre a Pacificaffe Monsooned Malabar-ját javasolnám. Nem nehéz normálisat húzni belőle, egész kellemes szokott lenni az íze, illetve 9e/kg jelenleg.
Érdemes a kilósat venni - anno úgy tapasztaltam, hogy azok voltak frissebbek - és kivenni egy zacskónyit aromazáró tasakba, a többit visszazárni valahogy a levegőt a lehető legjobban kinyomva (ha van szódagéped, fújj bele CO2-t a zacsiba zárás előtt, úgy mégkevésbé öregszik), és be a hűtőbe. (Én nam a fagyóba szoktam tenni.)
Szerintem ez egy vállalható kezdőjáték.
(Ha nagyon nem ízlik, átveszem tőled a maradékot, beviszem a céghez. ) -
Gagung
friss újonc
Egyébként melyik kávét ajánlanátok kezdőnek? Amivel egyszerűbb kitapasztalni a gépet és könnyű finom végeredményt produkálni? Használ valaki ilyen gépet? Esetleg ehhez konkrét beállítások egy konkrét kávéval. Amivel ki tudnám próbálni egyáltalán milyen az amikor tényleg jól sikerül.
-
-
-
Gagung
friss újonc
Sziasztok.
Valaki esetleg tudna nekem tanácsot adni? Kezdőként vásároltam egy Sage kávéfőző gépet. A sok főzögetés során olyan ellentmondásba futottam, hogy nem tudom a megfelelő főzési időt elérni megfelelő nyomás mellett. Ha az idő jó akkor a nyomás magas, ha a nyomás jó akkor az idő kevés. Milyen módon lehet ezt megoldani? 18 g őrleményt használok, ebből 36 g kávét készítek. Csak az örlő beállítását változtattam.
Köszi a válaszokat, és minden jó tanácsot szívesen fogadok.
Szép napot mindenkinek
-
szuszinho
őstag
Milyen dimmert szoktatok beépíteni GC-ba?
-
vicces1
aktív tag
válasz
public NMY
üzenetére
Ennyivel tudok segíteni a problémádon, :
[link]
Ezt a részt kiemelve:
"French roast, Italian roast, continental roast, espresso roast, New Orleans - these are all darker than dark. These coffees are often black as night and are very oily on the surface.
Coffees roasted to these levels have no characteristics of their origin. For the most part, they just taste like burned, ashy coffee.
Specialty roasters never roast their expensive, carefully chosen beans this dark. It’d be a waste of excellent tasting coffee. We don’t suggest you ever buy beans roasted this dark - unless you just like the taste of liquid charcoal."Na, pontosan ilyen
-
-
vgp
friss újonc
Sziasztok! Keresnék jó árasított eladó "német nem dohányzó orvos házaspár által használt" 9 barista -t! Ha valakinek lenne kérem jelezze!
-
JackFeryll
őstag
válasz
public NMY
üzenetére
20 grammból hogy lehetne megtalálni az ideális paramétereket ?
-
Tomace91
senior tag
válasz
bluesfan
üzenetére
"BWT Bestprotect víz
9 bar-on, 92c-on
VST 18g kosár
18g őrleményből 42-45g ital kb 30s alatt, melyből 5s alacsony nyomású (4 bar) előáztatás.A számodra ideális recept ettől eltérhet, de mi mindig ehhez állítjuk be az espresso pörköléseket.
A kávét érdemes legalább 12 napig pihentetni a pörkölés dátumától számítva.
Kellemes kávézást!"
-
vicces1
aktív tag
válasz
public NMY
üzenetére
" nagyon sötét pörkölés "
Tüzépeken a szén még mindig sokkal olcsóbb, ízre hasonló lehet
-
stereofan
tag
válasz
szuszinho
üzenetére
kartömítés E61 szilikon 73x57x8mm
Cikkszám: 1486050kartömítés E61 szilikon 73x57x8.5mm
Cikkszám: 1486040kosár függő is szerintem, mert a 8,5mm-es jó volt ims kosarral, vst-vel meg szorult.
-
stereofan
tag
válasz
szuszinho
üzenetére
szia,
pont az imént cseréltem egy classic-ban: ez egy REPA feliratú, narancssárga 73x57x8mm-es szilikon lett.
előtte egy kék cafelat 8,5mm-es szilikon volt, aminek semmi baja nem volt, de azzal szorult egy kicsit.ha rendelsz, érdemes mindkét méretet kérni, majd meglátod melyik válik be. azt hiszem az expolygontól rendeltem.
-
szuszinho
őstag
Sziaztok,
Gaggia Classic kartömítést kell cserélnem, nem sok maradt belőle. Többfélét is látok, melyiket kell választani?
-
Tomace91
senior tag
Sziasztok,
CM La Cristalina-hoz van valakinek bevált receptje hőfokkal együtt?
-
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
-
public NMY
csendes tag
Kofio-ról megjött a héten a The Barn La Esperanza kávé.
tegnap kinyitottam,( augusztus eleji pörkölés).
nem lettünk és nem leszünk barátok. Kb. 20 g. Hiányzik belőle, nem hiszem, hogy valaha megtalálom a mennyiségi és őrlés arányokat.
megint kiderül, hogy nekem csak a nagyon sötét pörkölés való … 😁👍 -
-
norkov84
tag
válasz
Kávé Kálmán
üzenetére
Köszi szépen, Gábor!
Nem ismertem még a filmet, de nagyon tetszett! Jó látni a hasonló, szenvedéllyel üzemelő kisvállalkozókat és életérzésüket. Függetlenül attól, melyik országban élnek

De azért az a jó kis piros Integrale Bellardi bácsinak, fúúúú de csodás gép....
-
42coffee-val kapcsolatban van tapasztalatotok? Milyen (pl. Impresso-val vagy CasMo-val összevetve)?
-
Safi1988
csendes tag
Pont azokat nézegettem, szatyorban félteném a cuccaimat.
-
Safi1988
csendes tag
Üdv!
Aki sokat utazik, és hordja magával a kávés cuccait, az miben szokta szállitani? V60, Brikka, kávé, K4 őrlő, Acaiai mérleg, papirfilter és még pár apróság. Nézelődtem ilyen aluminum koffereket, de nem igazan találtam olyat, ami méretre jó lehetne. A V60, ami a legkényesebb, az üveg miatt, de nyílván a többit is óvnám a pakolásból adódó lehetséges sérülésektől.
Szívesen fogadok tanácsokat, ajánlásokat.
-
billyjoe
csendes tag
válasz
Tomace91
üzenetére
Nem próbáltam még ilyen fancy kosarat, jelenleg elégedett vagyok a pullman plusz papír párossal (jobban bejött mint a vst). De, nem mondom, néha elgondolkodom egy weber unfilteren, most hogy jobb árban van, csak pont 18 grammos kosár nincs. Egyébként a tisztán tartás miatt ott sem árt a papír.
-
billyjoe
csendes tag
válasz
beleriand72
üzenetére
Ha valóban beszűkül 55mm-re, akkor sok értelme nincsen, vst meg a pullman is annyi kb. Nem csak a sok lyuk a lényeg, hanem a nagyobb felület alul, lehetőleg minél egyenesebb fallal.
-
Kávé Kálmán
tag
Augusztus 17-e alkalmából talán mehet még egy (x-dik) kört ez a film:
Eva, a vegyesbolt matróna barisztája ma 100 éves.
-
lojzi1
csendes tag
Az 54mm-es Normcore kosár jó lehet 9baristához? Hivatalosan 53mm ami benne van, de ahogy méregettem tolómérővel, szinte ugyanakkora mint ezen a Normcore vázlatrajzon a méretek.
-
Hoek
tag
Tervez valaki gyári Rancilio nyitott kart rendelni Szegedről? Egy darab 24990, kettő rendelése esetén 12990.
-
kmarci25
veterán
Marannál mindenre 15% kedvezmény van még a mai napon MINDEN15 kuponnal.
-
beleriand72
tag
Az a fb cikk megvolt, hogy mi mindent köszönhetünk a szegedi kv császárnak... Én olyan rég nyilván nem érdeklődök komolyabban a kvzás iránt, de meglepődtem. Pl kvpörkölők
-
icm
tag
válasz
sz.zs.
üzenetére
Néztem a BigBang-et, most egy IMS 12-18 van reggelente, délután meg szimplát iszom egy VST-vel. Na de. A BigBang a 641 lyuk helyett 585 lyuku, nincs a lyukak méretében eltérés. Áramlási kersztmetszetben más, ha csak pusztán a számokat vesszük alapul. Aztán a gyakorlatban majd kiderül.
Közben a normcore-os arcok válaszoltak, valamikor 1-2 héten belül lesz a 18g verziója az Ő “Wafo mintájú” kosaruknak is rendelhető. Nem sürgős nekem, nem tudom lehetne-e jobb (mostanival meg vagyok elégedve). Valami funky világos tételnél jobb lesz, saját pöriknél amik stabilan közepes pörkölések lehet (valószínű) nem lesz akkora ízorgia
-
Petyuska111
tag
válasz
billyjoe
üzenetére
Huh, ezek nagyon jó tippek! A Baratza meglepett, eddig nem is hallottam róla, a hazai elérhetősége, ára, garanciális háttere miatt szerintem ez lesz a befutó...a tesztek is meggyőzőek, presszóhoz kiváló...még alszok rá egyet, de szerintem ez lesz... Mindenkinek köszi a segítséget!
-
dis236
csendes tag
válasz
Petyuska111
üzenetére
Nekem van DF64-em és az alap kés az abszolút olasz presszóra van kihegyezve szóval jó választás lehet ilyen szempontból.
Viszont közel sem tökéletes az őrlő (mondjuk megkérdőjelezhető hogy elfogadható áron van-e tökéletes), nekem v2-es verzió van amivel elég sokat szívtam mire eljutottam odáig hogy jó volt használni.Ki kellett szedni a gyári declumpert mert felhalmozta az őrleményt, sok volt a pangó. Miután kiszedtem egy statikus rémálom lett még spriccelve is. Raktam bele másik őrlemény kifolyató "csúszdát"([link]), viszont azzal is nagyon koszolt. Kis konzultálással a tervezőjével után elkezdtem használni a hozzá tartó hosszabbító elemeket és végül ezzel sikerült eljutni oda, hogy nem téptem a hajam minden egyes őrléssel.
Én ezek után kést is cseréltem benne (SSP Cast), de szerintem az neked már nem releváns.Ennek az útnak a bejárásával már elégedett vagyok de vannak dolgok amikre még oda kell figyelnem. A legfontosabb az az hogy a talp az nem az őrlő testéhez van rögzítve hanem a motorszerkezethez, ami azt jelenti hogy ha a két csavar ami a talpat rögzíti nem ugyan annyira van becsavarozva akkor nincs szinten az alsó késtartó. Erre is vannak modok, amik megoldják (tartó csavarok alátétezése), de én ezzel még nem foglalkoztam, ha megint ki kell nyissam az őrlőt akkor majd megcsinálom, de most jó

Elvileg a későbbi verziók azok jobbak már, de ezt az utolsó dolgot szerintem még a DF64 Gen2 sem javította meg, szóval minden képpen észben kell tartani.
Bocsi a regényért, azért remélem hasznos

-
billyjoe
csendes tag
válasz
Petyuska111
üzenetére
A Variahoz több fajta kés is van, nézz utána, hátha valamelyik jó lesz.
Alternatíva esetleg Turin SD40, Baratza ESP Encore. -
Petyuska111
tag
válasz
LazacX
üzenetére
Jelenleg semmilyen nincs sajnos... Volt egy kézi darálóm, de eladtam és most vennék egy elektromosat. Köszönöm a tippeket mindenkinek. A Niche Zero lenne a legjobb, de az ára...még használtan is 180e-200e. A Varia VS3-ről ezt írják a YT kommentekben:
"Varia sounds like it's great affordable option for light and medium roasts."
"...the grinder has a profile that tends to favour less body & texture and accentuates sweetness, acidity and clarity in the cup instead. For more chocolate-forward coffees, you could interrupt this as almost - milk chocolate, raisins and nougat - so on the lighter side of chocolate/caramel - whereas a grinder such as the Niche Zero, or for better price comparison - like the Compak K3, Baratza Sette 270wi or for a better quality grinder - anything in the Eureka Mignon range."Vagyis a Lagom Mini-hez és a DF64V-hez hasonlóan a Varia is inkább közepes/világos pörköléshez jobb (??). De jó lenne olyan véleményét hallani, akinek van Varia VS3... Illetve az Eureka Mignon teljesen kiesik a számításból szerintetek? Graef-ot biztos nem szeretnék. És még a Mazzer Major van akkor használtan, az nem tudom milyen árban van... Leginkább egyadagos darálónak örülnék elfogadható áron, ami sötét pörköléshez is jó... Ha a Varia jó lenne sötét pörköléshez, akkor valószínűleg azt választanám. De kellene még megerősítés olyantól, aki próbálta...
-
LazacX
tag
válasz
Petyuska111
üzenetére
Amúgy milyen daráló van most?
-
billyjoe
csendes tag
válasz
Petyuska111
üzenetére
A Lagom Mini a Moonshine késsel (szerintem) nem lesz igazán jó sötét pörkölésre. A Df64v kicsit overkill, ráadásul az az új kés is inkább közepes/világos kávékhoz jó.
A felsoroltak közül NZ vagy a Varia szerintem. -
LazacX
tag
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
Nem lesz jó a Graef. Egy sötét, de minőségi kávéhoz sem. Mint belépő kategóriás presszóképes daráló teljes mértékben ajánlható kezdésnek, de egy Robothoz már méltatlan.
-
válasz
Petyuska111
üzenetére
Mignont felejcsed el inkább. Niche tuti ötlet, ha van épp és ki is fizeted. Van, aki itt lagom, vagy DF64 tulaj, majd megírja. Azért szögezzük le, hogy az olasz presszó a legmegbcsátóbb fajta ital, nem kell túlgondolni. Egy Graeffel is jó lesz, csak maga a gép idegesítő.
Végy egy használt Majort markecplészről, C késsel. Gyakran van, örök élet. És persze jó babot, az a másik nagyon fontos dolog. Mivel főzöd le az már másodlagos. Mondjuk a robot pont jó. -
válasz
Parci
üzenetére
Adom ezt. Az utóbbi két évben nem fejlesztettem. Tök elégedett vagyok, persze mindig nézem mi lenne jobb, de ha elköltenék 1000€-t egy jobb örlöre lehet nem innék annyival jobb kävét, mintha inkább jó kävékra költöm ezt a pénzt...
Hol lehet most BP-en, lehetöleg pesti oldal, zugló környékén jó presszót inni? Vagy be kell menni a FLOW-ig?

-
Petyuska111
tag
Van egy Cafelat Robot gépem, ehhez keresek őrlőt (csak elektromos jöhet szóba, kézit pls ne...). Mihez kell: sötét pörkölésű kávéhoz, klasszik olaszos presszóhoz. Olyan minőséget szeretnék otthon elérni, amit mondjuk a jobb olasz éttermekben elém tesznek. Tudom, még más elemei is vannak ennek, pl. a kávé, de tételezzük fel, hogy minden más adott optimális minőségben. Milyen elektromos őrlőt ajánlotok 100e-200e ft között? Tetszenek az egyadagos őrlők, LAGOM MINI, VARIA VS3, DF64V, de amennyire meg tudom állapítani, ezek bár tudnak ugyan presszó finomságúra őrölni, de az őrlési profiljuk nem annyira illik az olaszos presszóhoz (ebben nem vagyok biztos, szerintetek?), illetve bonyolultabb a helyzet, mert több késkészlettel is árulják őket.... Ahhoz inkább a Niche Zero-t ajánlják (csak az már jóval drágább), vagy az Eureka Mignon sorozatból valamit. Eureka Mingnon Classico újonnan 100e ft, szerintetek jó lehet a célhoz? Vagy inkább használtan egy Niche Zero??? Ha használtan vennék Niche Zero-t, valahol be lehet vizsgáltatni vétel előtt, hogy milyen állapotban van? Előre is köszi a segítséget!
-
kk831228
addikt
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
Meglehet, egy nagyon picit híg volt a presszó, legalábbis mint ha... , de ízre jó volt.
-
haten
tag
válasz
beleriand72
üzenetére
Szerintem 20-asba 18 nem hangzik olyan jól. Nyugodtan tedd bele a 20g-ot, attól csak jobb lesz.
Új hozzászólás Aktív témák

A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Anyagi helyzetek és életutak
- PROHARDVER! feedback: bugok, problémák, ötletek
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Vigneau interaktív lokálblogja
- Szünetmentes tápegységek (UPS)
- OnePlus 15 - van plusz energia
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Motorolaj, hajtóműolaj, hűtőfolyadék, adalékok és szűrők topikja
- iPhone topik
- PlayStation 5
- További aktív témák...
- Akció! Gamer PC-Számítógép! Intel Ultra 5 245K / RTX 3080 10GB / 16GB DDR5 / 1TB SSD!
- Xiaomi Redmi Note 10 Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Azonnali készpénzes nVidia RTX 2000 sorozat videokártya felvásárlás személyesen / csomagküldéssel
- HIBÁTLAN iPhone 12 Mini 128GB Purple -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3631,94% Akkumulátor
- Samsung Galaxy S22 / 8/128GB / Kártyafüggetlen / 12Hó Garancia
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest