Hirdetés
- ALZA vagy eMAG?
- Reklámmentesítés HyperOS-ben Xiaomi/POCO/Redmi
- Win 10 LTSC: hülye vagyok?
- CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- Rendszerfrissítés másként Xiaomi/POCO/Redmi telefonok esetében HyperOS-en.
- MultiCooker avagy az elektromos kukta. Ötletek, tippek, tanácsok, receptek.
- Viber: ingyen telefonálás a mobilodon
- Szólánc.
- Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- Fűzzük össze a szavakat :)
-
LOGOUT.hu
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
soldier2
őstag
válasz Petyuska111 #55585 üzenetére
Az a jó kávé (espresso) ami neked ízlik, bár azért ha keserű, savanyú, híg testetlen az jó nem lehet. A legtöbb helyen szinte az összes hiba előjön, a rosszul beállított gépparknak köszönhetően. Talán a legyegyszerűbb, ha kipróbálsz párat ami tuti jó. A világosabbra pörkölt kávék nagyon jók tudnak lenni, de nem mindenki szereti azt az ízvilágot. Ha ki szeretnéd próbálni, akkor keress rá a "Budapest újhullámos kávézói"- appra a Google playstoreban (azt hiszem van iPhonera is), vagy csak írd be ide, merre szoktál járni kerül egy jó hely a közelben. Az olaszos, klasszikus vonalra meg majd ajánl valaki más.
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
adp
őstag
pedig pont ez a lényeg, hogy rosszul van beállítva a gép és az őrlő és ezért lesz szar. Plussz a legtöbb helyen nem friss hanem döglött kávéból akarnak jót készíteni.
Mondjuk amit belinkeltél azok 6 éves dolgok. Szerintem azóta minden változhatott ( amúgy nem szoktam kúton kávézni) Múltkor majdnem ittam, de pont láttam milyen szörnyűség jön ki az amúgy méreg drága automata gépből. Pedig szerintem azokból már igencsak lehetne jó beállítással és egy nem döglött kávéval egy elfogadható italt készíteni.soldier2: Iphone-ra sajna nincs. De én nem is ajánlanám neki ezt, inkább menjen el egy jó klasszik helyre.
[ Szerkesztve ]
-
ronin s8
senior tag
Az a Marché-s kávé ugyanolyan jó volt, mint az Autogrill-es..? Mert ha igen, nincs miről beszélni...
"Spongyabob a víz alatt is tud grillezni."
-
SierraFox
tag
válasz Petyuska111 #55589 üzenetére
A Marchés Dallmayr nálam kétszer is ihatatlan fos volt. Azóta nem próbáltam. De lehet, hogy ahol te iszod ott friss az alapanyag és normálisan készítik el...
-
yazoo1
tag
válasz Petyuska111 #74104 üzenetére
Engem kezd a dolog meggyőzni-sztem rendelek egyet...köszi ,hogy megosztottad!
ui.minőségre milyen gyártmány-csak hogy ne keljen gari miatt rohangáltatni...? -
Bazsee71
őstag
válasz Petyuska111 #74119 üzenetére
Jól értem, hogy csináltak egy kézikütyüt Nespresso kapszulához, ami még arra sem képes, hogy a kapszulát kilyukassza?
-
adp
őstag
válasz Petyuska111 #74126 üzenetére
azert megneznem azt hogy porigalaz mondjuk egy jol elkeszitett AP-t vagy FP-t gyanitom nem, en eddig a legjobb otthoni filtereimet ezekkel keszitettem, mondjuk nem is ertem az osszehasonlitast, szezont a fazonnal...
-
WiZARD
addikt
válasz Petyuska111 #74104 üzenetére
Azért azt a 15-20 bart megnézném (és ha lenne is ennyi, tök felesleges).
Nekem egy minipressom van, videó, működés, felépítés alapján kb ugyanaz, csak más a külső design.Arra jó, hogy évente 1-2x nyaralásra elvigyem, és ne a szállodai löttyöt kelljen kerülgetni. Csodát azért nem kell várni ezektől.
Presszónak jobb mint a semmi, de ennyi.Soha ne vitatkozz idiótákkal! Lesüllyedsz az ő szintjükre és legyőznek a rutinjukkal. * phenomestraps.com *
-
djboris
csendes tag
válasz Petyuska111 #74126 üzenetére
Már bocsánat, de almát körtével nem hasonlítunk. French Press vs. eszpresszó? Ez nem túl bölcs összehasonlítás. Szenzorilag miben jobb ez a gép az FP-nél? Komplexebb íz, több test esetleg balansz? A test nyilvánvaló de a másik kettőben kételkednék.
Javasolnám italkategóriában maradni az ilyen összehasonlításokat illetően. -
senior tag
válasz Petyuska111 #97292 üzenetére
Az első az nem Ese podos. A másik kettőből szerintem bármelyik.
Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó
-
bl4ze
veterán
-
zolnagy
őstag
válasz Petyuska111 #97297 üzenetére
A marketingszöveg mindent elbír. Ennél jóval drágább karos gépekhez is odaírják (mert adnak hozzá egy podos szűrőt is), de a valóság az, hogy szar lesz a kávé ESE PODból. Az ESE PODhoz célgép kell, amit arra és csak arra terveztek.
-
zolnagy
őstag
válasz Petyuska111 #97302 üzenetére
Sajnos nem tudom, nekem már nincs Podos gépem, de itt biztos írnak pár tippet, akiknek van.
-
senior tag
válasz Petyuska111 #97302 üzenetére
Bp.-en nem tudok, Dunakeszin van pl. ez: [link] Arra figyelj, hogy friss legyen viszonylag ( max. 2-3 hónap ).
Vagy innen szoktam még rendelni ( Németo.) , a Moak és Mocambo podokat tudom ajánlani: [link]Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó
-
hkarcsii
csendes tag
válasz Petyuska111 #97834 üzenetére
Ha semmi más miatt, akkor a jól beállított nyomás, hőmérséklet, az őrlemény frissessége és finomsága, a hőstabilitás, és a csapolás ideje az mind a kávézó mellett szól. A pododban a kávé lehet, hogy hónapok óta várja jobb sorsàt...
-
-
senior tag
bl4ze által ajánlott podok akár jók is lehetnek, de csak ha frissek. Viszont olyan kávéházi minőséget amit leírsz, pod-ból soha nem fogsz kapni.
Molinari pod-ot én is próbáltam, de nem voltak frissek, igy vacak volt eléggé.
Az ízesített kávét meg pod-ban is jobb hanyagolni.
Ami nekem bejött innen (németországi rendelés) azok ezek:
[link] [link] [link] [link] viszont ezek most nem olyan frissek, mint szoktak, tehát ha most rendelnék, akkor ezeket próbálnám ki, augusztusi pörkölések: [link] [link]
És amit még kóstoltam, de frissen is ihatatlan volt: [link]
Remélem tudtam segíteni
Lehet, hogy Mylord fórumtárs is tud majd ajánlani itthoni beszerzésű, jóféle pod-ot:Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó
-
bl4ze
veterán
válasz Petyuska111 #97841 üzenetére
Nem, elvileg pod-ban teljesen rendben van. 10-15mp az nem jó.
Kézzel, pohár aljával tömöríts elő még, hogy inkább a 22-30mp körüli legyen az idő....
.:. bl4ze .:.
-
bl4ze
veterán
válasz Petyuska111 #97843 üzenetére
.:. bl4ze .:.
-
soldier2
őstag
"azt pedig nehezen hiszem, hogy nem tart ott a technológia, hogy kis méretű otthoni gépben is hasonló legyen a főzési folyamat...." pedig elhiheted, hogy egy otthoni kisgép hőstabilitása köszönő viszonyban sincs az ipari gépekével. Azaz a technológia ott tart (pl Decent), de azt nem fizeti ki az átlagfelhasználó. Meg a pod-nál eleve egy hetek v hónapok óta darált, tömörített kávét kapsz ami sosem lesz olyan friss, mint a frissen darált szemes amit pár hete (esetleg hónapja) pörköltek. Ha a kávéházi ízeket közelítenéd akkor kell egy Gaggia Classic (esetleg tuningal) és egy Graef702.
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
bl4ze
veterán
válasz Petyuska111 #97875 üzenetére
Ennyi
Érdemes ezzel próbálkozni. Van olyan pod aminek jó a gyári tömörítése, de legtöbbnél nem árt ha egy pohárral vagy a kézfejjel lenyomva "utó-tömöríted".:. bl4ze .:.
-
John3:16
csendes tag
válasz Petyuska111 #99020 üzenetére
Nem vagyok nagy szakértője a témának, de szerintem az Oscar párna nem csökkenti érdemben a TDS-t, csak lágyítja a vizet. Milyen kávéfőződ van? (A vízszűrő kancsó nem ajánlott alubojleres masinákhoz.)
-
norby_42
aktív tag
Nekem a kávé-tea szűrővel finomabb a kávé. Inni a másik jobb volt talán.
Eat pasta, run fasta
-
senior tag
A víz szűrő kancsók savas irányba tolják el a ph-t, és az fémeket szépen lassan megeszik.
[link] [link] [link]
Norda, Nestlé Vera, vagy saját magadnak keversz vizet. Illetve vannak még a BWT-nek kávégépek elé , csapta köthető vízlágyítói.Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó
-
senior tag
válasz Petyuska111 #99036 üzenetére
Én nem tudok róla véleményt írni, mert soha nem használtam, viszont szedtem már szét olyan gépet amit elvileg ilyennel használtak, és itt a fórumon is többeknek az a tapasztalata vele, hogy trutyis lerakódást és vízkövet is okoz.
-
John3:16
csendes tag
válasz Petyuska111 #99031 üzenetére
A víz keménységét a benne oldott kalcium- és magnéziumsók mennyisége befolyásolja;
Itthon használatos mértékegysége: nk° (német keménységi fok).
A TDS pedig egy sokkal tágabb fogalom: a vízben oldott összes szárazanyagot jelenti (ásványi anyagok, sók, fémek stb.). Az Oscar semmi mást nem csinál, mint a Calcium és a Magnézium-ionokat kicseréli Nátriumionokra, ezzel gátolja/csökkenti a vízkőképződést. Ha a csapvíz TDS-t szeretnéd csökkenteni, akkor csapba köthető RO rendszert kell venned. Illetve az sz.zs. kolléga által említett opciók: Norda, Vera ill. házi vízkészítés otthon. -
pulinyul
csendes tag
válasz Petyuska111 #99177 üzenetére
Akvarisztika boltban lehet szert tenni vízkeménység mérő készletre. Létezik belőle tesztcsík illetve mérőpoharas-folyadékos készlet is. Utóbbi úgy működik, hogy egy színes folyadékot cseppentesz adott mennyiségű vízbe, és utána egy másikból cseppenként addig, ameddig a szín át nem változik. A cseppek száma adja meg a víz keménységét nK-ban. Pl: [link]
Nekem 2l 25-ös keménységű csapvizet kb. 2 nap alatt vitt le 8 körüli értékre. -
Cathfaern
nagyúr
válasz Petyuska111 #108117 üzenetére
Az AVX saját őrlői ránézésre és árra kb. a Timemore C2-vel vannak egy szinten. Ha ez tényleg így van, akkor bár képes lemenni espresso finomságra, de normálisan beállítani nem fogod tudni, mert túl nagyok a lépésközök.
[ Szerkesztve ]
Eladó Kinu M47 Simplicity: https://hardverapro.hu/apro/kinu_m47_simplicity_2/, eladó SteelSeries Arctis Nova 7P: https://hardverapro.hu/apro/steelseries_arctis_nova_7p_4
-
Krajcsi
csendes tag
válasz Petyuska111 #108119 üzenetére
Szia!
Sajnos nincsen alternatíva annyiért.
Illetve annyival megtoldanám a gondolatmenetedet, hogy ha presszó a cél, akkor ne a JX-prot, hanem az alap JE-t vegyed, ugyanúgy 60.000 Forint, de az Italmill kés jobb mint a jx-pro kése.
Pont most szombaton volt szerencsém összehasonlítani a két kést egymással és érezhetően jobb, gyűmisebb volt presszóhoz az Italmill kés.
A jx-pro viszont jó filterre is... Amolyan kompromisszumos középút.Ha elfogadsz egy jó tanácsot, akkor veszel egy nagy levegőt, összespórolod a dupla árat és megveszed a JE-t vagy a JX-prot. Ha olcsóbbat veszel, akkor nagyon hamar falba fogsz ütközni az őrlmény minőség és az állíthatóság hiánya miatt és úgy is meg fogod venni valamelyiket a fentiek közül.
Csak, hogy szemléltessem a különbséget, mondok egy példát az állíthatóságra.
A JX-PRO-n, 5 kör, körönként 40 klikk a beállítási lehetőség, vagyis 200 klikk. 1 klikk 12 mikron.
Nekem ilyen örlőm van és bizton állíthatom, hogy van olyan, amikor ez a 12 mikron is nagynak bizonyult és 18 másodperc volt a lefolyási időben a különbség (22 mp vs 40). Az is igaz, hogy átlagosan kb. 8 másodperc.
Akkor képzeld el mi lehet 5-ör nagyobb, 50-60 mikronos fokozatokkal.Tanulópénzt, időt és sok bosszankodást tudsz megspórolni
[ Szerkesztve ]
-
Krajcsi
csendes tag
válasz Petyuska111 #108126 üzenetére
Nincs mit.
Illetve + 1 pont az Italmill kés javára, hogy egyértelműen könnyebb tekerni, mint a JX-pro-t.
-
senior tag
válasz Petyuska111 #126946 üzenetére
hardveraprón, Marketplace-en + a kávés csoportokban.
-
RetepNyaraB
veterán
válasz Petyuska111 #129203 üzenetére
Mignont felejcsed el inkább. Niche tuti ötlet, ha van épp és ki is fizeted. Van, aki itt lagom, vagy DF64 tulaj, majd megírja. Azért szögezzük le, hogy az olasz presszó a legmegbcsátóbb fajta ital, nem kell túlgondolni. Egy Graeffel is jó lesz, csak maga a gép idegesítő.
Végy egy használt Majort markecplészről, C késsel. Gyakran van, örök élet. És persze jó babot, az a másik nagyon fontos dolog. Mivel főzöd le az már másodlagos. Mondjuk a robot pont jó."And we close our eyes to sleep To dream a boy and girl Who dream the world is nothing but a dream"
-
billyjoe
csendes tag
A Lagom Mini a Moonshine késsel (szerintem) nem lesz igazán jó sötét pörkölésre. A Df64v kicsit overkill, ráadásul az az új kés is inkább közepes/világos kávékhoz jó.
A felsoroltak közül NZ vagy a Varia szerintem. -
LazacX
tag
Amúgy milyen daráló van most?
-
billyjoe
csendes tag
válasz Petyuska111 #129210 üzenetére
A Variahoz több fajta kés is van, nézz utána, hátha valamelyik jó lesz.
Alternatíva esetleg Turin SD40, Baratza ESP Encore. -
dis236
csendes tag
válasz Petyuska111 #129210 üzenetére
Nekem van DF64-em és az alap kés az abszolút olasz presszóra van kihegyezve szóval jó választás lehet ilyen szempontból.
Viszont közel sem tökéletes az őrlő (mondjuk megkérdőjelezhető hogy elfogadható áron van-e tökéletes), nekem v2-es verzió van amivel elég sokat szívtam mire eljutottam odáig hogy jó volt használni.Ki kellett szedni a gyári declumpert mert felhalmozta az őrleményt, sok volt a pangó. Miután kiszedtem egy statikus rémálom lett még spriccelve is. Raktam bele másik őrlemény kifolyató "csúszdát"([link]), viszont azzal is nagyon koszolt. Kis konzultálással a tervezőjével után elkezdtem használni a hozzá tartó hosszabbító elemeket és végül ezzel sikerült eljutni oda, hogy nem téptem a hajam minden egyes őrléssel.
Én ezek után kést is cseréltem benne (SSP Cast), de szerintem az neked már nem releváns.Ennek az útnak a bejárásával már elégedett vagyok de vannak dolgok amikre még oda kell figyelnem. A legfontosabb az az hogy a talp az nem az őrlő testéhez van rögzítve hanem a motorszerkezethez, ami azt jelenti hogy ha a két csavar ami a talpat rögzíti nem ugyan annyira van becsavarozva akkor nincs szinten az alsó késtartó. Erre is vannak modok, amik megoldják (tartó csavarok alátétezése), de én ezzel még nem foglalkoztam, ha megint ki kell nyissam az őrlőt akkor majd megcsinálom, de most jó
Elvileg a későbbi verziók azok jobbak már, de ezt az utolsó dolgot szerintem még a DF64 Gen2 sem javította meg, szóval minden képpen észben kell tartani.
Bocsi a regényért, azért remélem hasznos
-
törölt tag
válasz Petyuska111 #129560 üzenetére
Ezen én is gondolkodtam már. A másik fajta, senseo podoshoz, amit a Philips használ, találtam coffeeduck nevű tartót, amivel ki lehet hagyni a papírt a játékból, gyakorlatilag alacsony nyomásos karos lesz belőle.
Ha teaszűrő tasak beférne és jól zár a széleken a tartó, nem kis biztos hogy le kéne ragasztgatni. -
Flashback
addikt
válasz Petyuska111 #129560 üzenetére
Van megoldás kb 140e körül: kézi örlő + Gaggia
[ Szerkesztve ]
profi gőzállomás eladó - Bocs nincs hosszú ö, ü és néha az á is ä :)
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Anglia - élmények, tapasztalatok
- Lakáshitel, lakásvásárlás
- OLED TV topic
- Kávé kezdőknek - amatőr koffeinisták anonim klubja
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Ukrajnai háború
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- 500 Hz-es QD-OLED panelen dolgozik a Samsung
- Milyen monitort vegyek?
- További aktív témák...
Állásajánlatok