Hirdetés
- MultiCooker avagy az elektromos kukta. Ötletek, tippek, tanácsok, receptek.
- Rendszerfrissítés másként Xiaomi/POCO/Redmi telefonok esetében HyperOS-en.
- Fűzzük össze a szavakat :)
- Asszociációs játék. :)
- DPD tapasztalatok
- Reklámmentesítés HyperOS-ben Xiaomi/POCO/Redmi
- A fintech árnyoldalai - a fordított bankrablás
- Milyen Ebook Reader-t vettem 2024-ben?
- Szólánc.
- Klímaváltozás, természetszennyezés
-
LOGOUT.hu
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
ribarszki
őstag
Alakulni fog ez, de itt is mintha túl durva lenne az őrlemény. Mérd a kifolyó mennyiséget is grammra. Kicsit spriccelt is, érdemes lehet az előkészítésre, rögtelenítésre jobban odafigyelni. Illetve egy jó 12-18as IMS kosárral nem lehet mellé lőni. Nagyon hálás, kezdi kosár. avx kosarakat ne erőltesd...
-
dis236
csendes tag
Én általában 350ml főzök le termoszba és mindig csak 1-1 csészét töltök magamnak, azt megvárom hogy lehűljön egy picit és úgy iszom.
Nekem ez eléggé bevált de ezzel is az a tapasztalatom hogy az utolsó csészének sajnos sokkal gyengébb az íze mint az elsőnek de ennél jobb megoldást még én sem találtam. -
Cathfaern
nagyúr
Én csak magamra főzök kávét és amit egyszerre megcsinálok kb. 3 deci végeredményét azt bármennyire is szeretem nem kívánom egyben meginni.
Én 10-12g-osával főzöm, szóval egy adag az kb. 150-200 ml produktum aránytól függően.Flashback:
Valamiért ez ragadt meg a fejemben, de nem találok most rá semmi forrást. De nekem már 58 fok felett ihatatlanul forró, ízekből meg semmit se érzek.Eladó Kinu M47 Simplicity: https://hardverapro.hu/apro/kinu_m47_simplicity_2/, eladó SteelSeries Arctis Nova 7P: https://hardverapro.hu/apro/steelseries_arctis_nova_7p_4
-
bbuffy
senior tag
Én az Etiópot simán tolnám filterbe, biztos érdekes lesz a produktum. Másik pihenhet még egy hetet lazán.
De érdemes kicsit hagyni, más arca lesz később.[ Szerkesztve ]
...és jól jegyezd meg fiacskám, az élet, ha kicsit is jól jön ki a lépés, annyira, de annyira gyönyörű. /Bohumil Hrabal/
-
#98690560
törölt tag
Szerintem a kancsós víz legnagyobb átka (azon kívül, hogy árthat a gépnek, ami szerintem sehol nincs egyértelműen kijelentve, csak írják itt-ott), hogy a szűrő használódásával változik a víz minősége is, ami nem igazán jó konzisztens ízek eléréséhez a kávéban.
Víz keveréséshez a Barista Hustle írt egy szuper és alapos cikket, leírásokkal, receptekkel, minden benne van, ami felmertülhet a kutyulás során: [link]
Én a Hendon receptet használom presszóra közülük, az itteni leírások alapján szerintem többen is ezzel mennek, ahhoz például ez a recept:
5 liter DM desztilált vízbe 0,299 gramm szódabikarbóna és 1,409 gramm keserűsó kell és kész is. -
#98690560
törölt tag
Én vettem egy 0,01-es ékszermérleget erre a célra, de amúgy nem hinném, hogy otthoni körülmények között jelentős eltérés lenne a kávéd ízében, ha egy százados pontatlanság lenne valamelyik összetevőben. Persze ki tudja... A fórum mozgatórugója ez az önellentmondás saját magával, mert anno ugyanerre a vizes kérdésemre ugyanezek a tagok vezették le, hogy egyszerűbb és jobb direkt a vizbe keverni, mintsem külön oldatok és flakonok variálásával kínlodni, de ha jövő héten is megkérdezed, már biztosan az ellenkező módszer lesz a nyerő De szerintem először kisebb mennyiségben keverj, kóstold meg, nézd meg hogy melyik módszernél mit tapasztalsz és ez alapján dönts. Én javaslom a pontos mérleg beszerzését, pár ezer forint csak és az oldatos illetve a direktbe keverős módszer is könnyebb lesz.
-
HÁZIGAZDA
BWT Bestprotect V szűrő, és nekem nincs szerkezet hozzá, mert magam építettem össze sima szerelvényekkel. Ez az idom kell a patron tetejére. Egy háromutas csaptelepet vettem még, és annak a harmadik ágába kötöttem be ezt a BWT zsugát
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
Cathfaern
nagyúr
GH = General Hardness szóval keserűsó (de lehet más is, lásd p.lac kálciumot is használ). KH picit kevésbé triviális, német ""Karbonathärte"" rövidítése (passz, hogy miért ez a kifejezés használatos), ez a bufferre vonatkozik, szóval szódabikarbóna (de ez is lehet más is).
Részletesebben lásd p.lac linkjétEladó Kinu M47 Simplicity: https://hardverapro.hu/apro/kinu_m47_simplicity_2/, eladó SteelSeries Arctis Nova 7P: https://hardverapro.hu/apro/steelseries_arctis_nova_7p_4
-
Abrakad786
újonc
Gondoltam írok egy follow up posztot.
Mostanában gyakran járnak felénk futárok illetve a Magyar Posta 😅.Graef 702, Dedica 685, bottomless porta filter, nem nyomasfokozós kosár, tamper 🥳 ééés Impresso Brasil, illetve Columbia.
Az utóbbi napokban elég sokat kávéztam a lakásban lassan állandósul a friss kávé illata ☕️
Szűrt víz, darálok, mérek, poharat mérek, mosok, főzök, mérek, kóstolok, számolok, adminisztrálok, előröl kezdem.
Vannak sikerek is és persze sok-sok zac.
Impresso-ból a Brasil nekem kevésbé jön be, de még próbálkozom, kóstolgatóm.
A Columbia viszont nagyon ízlik!
Azért az vicces volt amikor megérkezett a csomag (január 16-án), kibontom, megnézem a címkét, rajta a dátum: pörkölve január 13. :-)))
-
Abrakad786
újonc
Gyakorlatilag még ki sem hűlt dec 29-re :-)
Ez az ízlés dolga kérdés engem is foglalkoztat. Kedvem lenne megkóstolni egy profi keze által, profi gépen ugyan abból a pörkölésből készített Impresso Columbiát, hogy lássam, kóstoljam, mint referencia. Persze ezesetben egyik szubjektumhoz hasonlítanám a másik szubjektumot. -
senior tag
-
#98690560
törölt tag
Keverem ugyanúgy.... A fentebb írt "20GH/40KH presszóhoz és 60GH/25KH filterhez" van nálam is, mivel nem találok megfizethető alternatívát. Annyi, hogy rendszeresen átnyomok egy vízkőtlenítő oldatot a gépen, amit ugye a MaraX esetén nem csináltam, mivel mindenki azt mondta hogy DM keveréknél esélytelen a trutyi belül, hát tévedés. Szóval tudom, hogy nem jó, de nincs más opció.
A Pavlis vízre írják, hogy tutibiztos megoldás vízkő és mindenféle takonylerakódás ellen, de nekem nem sikerült megfejtenem, hogy a "potasium bicarbonate" nevű hozzávaló az mi és hol tudpok venni.
A szűrőkancsókra nagy az egyetértés, hogy kuka (bár van itthon pörkölő, aki ajálotta a kávéjához és külföldi baristák is írják, hogy oké, én nem bízom benne), a csapra köthető cumókra meg sajnálom a pénzt. -
inf3rno
nagyúr
Amúgy ezeket a gépeket muszáj szakihoz vinni, vagy mennyire komplikált szétszedni, összerakni? Gondolom nem egy komplex dolog az elektronikájuk, inkább a tömítésekre, ilyesmire kell figyelni. Úgy van ennél is, mint a vízvezetékeknél, hogyha megbontják, akkor tömítés csere kell mindenhol, vagy maradhat a régi? Én gondolkodok, hogy a DeLonghi kisgépet megbontom, aztán belenézek mi a kínja. Szakihoz nem feltétlen vinném, gondolom nem olcsó, meg szeretnék legalább alap szinten érteni hozzá amúgy is.
Buliban hasznos! =]
-
#98690560
törölt tag
A kék csésze a fotón 150ml-es, asszony abból issza az övét, az a tapasztalat, hogy jobban megmarad a kávé íze így, hogy nem 200+ ml-es csészével inná, szóval hogy kevesebb tej megy a kávéra.
A latte arthoz viszont saját tapasztalat alapján a nagy csészével gyakorlást ajánlom, én is 220assal "tanultam", aztán mikor már stabilan mentek a minták, akkor tértem át a kicsi csészékre. -
JackFeryll
őstag
Nekem ilyesmi áron a DF64V a szimpi, elég hangosnak tűnik a sima DF64 meg nem is legszebb őrlő. Használtan niche zero ha nem világos pöriket iszol.
Ha az otrombaság és a kényelmetlen állítógyűrű nem zavar akkor ezek az átalakított major-ok még jobb áron mennek.
(a nagy 151C kés néhány másodperc alatt végez, az elég gyors workflowt ad a lassabb/kisebb késekhez képest)[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
Állásajánlatok
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest