Hirdetés
- GoodSpeed: Te hány éves vagy?
- weiss: Autó költségek
- Luck Dragon: Alza kuponok – aktuális kedvezmények, tippek és tapasztalatok (külön igényre)
- Geri Bátyó: Agglegénykonyha különkiadás – Bors
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Klaus Duran: Minden drágul. Vajon a fizetések 2026-ban követi minimálisan?
- Cifu: Űrhajózás 2025 - Összefoglaló írás
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
-
LOGOUT
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
kmarci25
üzenetére
no, az a mi családi programunk volt eredetileg, csak aztán nagy lett -- és igen, sakál sincs már. egy csapat aranyat elhoztunk az egyik évben, de aztán vagy tíz évig hallgattam sakált minden családi rendezvényen azon sopánkodni, hogy ilyen gyatra teljesítménnyel aranyat szerezni sosenem lehetett a sör körön

-
-
MPowerPH
félisten
válasz
kmarci25
üzenetére
Kösz a visszajelzést. Akkor ezt passzolom, mert a keserű az egyetlen íz, amit nem keresek. Impressotol nekem nagyon bejön a Brazil vonal. Choco Madness a másik, ami nagyon átjött ízvilágra, de most már olyan áron van, hogy akkor már inkább megtoldom, és CasMo specialty.
-
válasz
kmarci25
üzenetére
Elvileg magasabb fordulaton több a por és egyenetlenebb lesz a szemcse eloszlás. Nem tudom, hogy konkrétan a K6-ot kimérte-e valaki már ilyen szempontból, de nem is igazán fontos. Ami biztos, hogy a lefolyás drasztikusan tud változni az őrlési sebességgel - ezért érdemes ragaszkodni az egyenletességhez. Illetve a kéziknél nagyon nem mindegy a dőlésszög. Ha jó ferde, az értelemszerűen más eredményt ad, mintha figyelsz a függőlegesre.
Illetve általánosan elfogadott, hogy a kúpos őrlők a minél lassabb tempót preferálják. Szerintem Hedrick csinált erről méricskélős tesztet utoljára, meg a kifizethetelen Kafatek kúposak extrém lassúra állítható fordulatszáma sem lehet véletlen.
-
p.lac
tag
válasz
kmarci25
üzenetére
Szerintem: lassú tekerésnél több fine keletkezik, gyorsnál kevesebb, ott egyenletesebb az eloszlás (bár elsősorban az őrlőt tartó kezed körözési sebessége számít, hogy mennyire pörgeted fel az őrlő falára a babokat, és emiatt mennyire lassú az adagolás; de ez legtöbbször összefügg a tekerési sebességgel).
(Az elektromos őrlőkhöz képest a 60 rpm és a 120-150 rpm is lassú, ne tévesszen meg, amit a (ráadásul síktárcsás) elektromos őrlőkről olvasol a témában, az ottani fogalmak a gyorsról és a lassúról más dimenzió.)
-
Toobee
veterán
válasz
kmarci25
üzenetére
Not What You Think: Variable RPM and Grinder Behavior
BH cikk, bár már 5 éves: Coffee Grinder RPM -
sz.zs.
őstag
-
tuzpenge
őstag
válasz
kmarci25
üzenetére
Persze, no problemo...nekem is szimpi hogy van egy kiinduló ajánlat minden kv-hoz. Csak mondom az utóbbi 2-3 szállításban nem adja nekem....vagy csak változott az ízlésvilágom...pl [link] vagy [link] ez kismilliószor finomabb nekem (hangsúly a nekem-en van)....de ezeket amúgy ajánlom is az ittlévőknek kipróbálásra, árához képest nagyon jók!
-
tuzpenge
őstag
válasz
kmarci25
üzenetére
Persze ezt tudom...ezzel inkább csak azt akartam erősíteni, hogy nem minden sötétebb klassziknak kell 90 fok alatti (bocsánat ha nem ment át), illetve hogy szerintem ízben az utóbbi időben nem az igaziak az impresso-k (bár nyilván ez egyén és ízlés függő is...). Egy jó fél éve még nagyon ízlett ugyan ez a sima columbia, brazil, vagy sweet7, de most valahogy nem adja...
-
Alabástrom
senior tag
válasz
kmarci25
üzenetére
Nekem volt Anitám. Az őrlője elég szörnyű, egy Kingrinder K6 ég és föld. Én is csak azért vettem Anitát, mert a használtpiacon olcsóbban lehetett kifogni, mint az Annákat. Amúgy nem rossz gép. 57mm-es portához szinte bármit megkapsz, persze kisebb választékban, mint 58-hoz, és adott esetben drágábban. De nekem ez nem lenne kizáró ok, inkább kis kellemetlenség. Egyszerű szerkezet, mint a faék, alkatrészellátás amennyire elnéztem, van, és én magam ki tudnék cserélni rajta szinte bármit.
Amire érdemes odafigyelni, hogy voltak olyan sorozatok, amik 11bárra vannak beállítva gyárilag, és bár pofonegyszerű otthon átállítani (két csavar kicsavarásával lejön a burkolat teteje, alatta azonnal hozzáférsz a nyomásszabályzó szelephez), de általában be van ragaszta a nyomásszabályzó szelep csavarja, és nem biztos, hogy sikerül akár melegítéssel is meglazítani. Ha belefutsz egy ilyen esetbe, az szívás, a nyomásszabályzó szelep cseréje már elég macerás.
(szerencsére az enyém 9 bárra volt beállítva, mert az enyémen pont nem lehetett már állítani) -
Nutra
tag
válasz
kmarci25
üzenetére
Ha esetleg Anna is szóbajöhet, nekem pont van egy gyári PIDes, jó pár kiegészítővel (bottomless kar, IMS kosár és felsőszűrő, rendes tamper). Őrölni nem fog persze... Ha érdekes, akkor PM pls. Sage 920 küldte vissza a gyári dobozba és valahogy sosincs időm hirdetni.
-
-
válasz
kmarci25
üzenetére
Bocs, lojzinak válasz
Van hozzá rahedli kés alternatíva az oldalon. Masszív áron persze, de van.
Alapvetően nagyon jó iránynak gondolom a cserélhető késes gépeket, biztos fog ez még fejlődni.
Kár, hogy ilyen gyors a legalacsonyabb fordulat is; nyilván nem örül a kúpos kés. Alacsonyabbnak meg a motor nem örült volna
-
-
kchris78
veterán
válasz
kmarci25
üzenetére
ez egy poén akart lenni, gondoltam ez megvan mindenkinek
. A munka: persze mindenki azt csinál amit akar meg amire lehetőség van, ez egy szokás az olaszoknál nekem szimpatikus és követik is. Mindfullnessnek megfelel ergo legalább a kávénál "légy jelen", sarkítva (nem kell komolyan venni) aki munka-potyogésre odafigyelve iszik meg egy kavét annak aztán nem sokat dob hogy jó kávét iszik. -
kchris78
veterán
válasz
kmarci25
üzenetére
és a legjobb amit hallottam: "menő specialty kávézóban" : oda egy iphone és macbook pro de legalább új generációs (már M procis
) Air a belépő
. (olaszoknál irigyeltem amúgy hogy SEMMILYEN munkát nem vittek be a bárokba, ha valaki előszedte az turista volt de az fehér holló volt ott - és akkor amikor én jártam). Plusz a menőség egyenesen arányos a minőséggel? Kicsit az az érzésem a pörkölőkkel kapcsolatosan is hogy a név adja el és akkor el lehet kérni egy 20-ast is kilónként 200gr-ra vetítve. (Kicsit analóg nekem ez a szpesiliti őrület a hifi-s elborultsággal - már remélem nem sértek meg senkit ezzel
)Olasz bárokban van még egy érdekesség, ki lehet kérni pulthoz a kávét, és akkor nem számolják fel azt az összeget amit a kiülő bérletének gondolnak. Gondolva azokra akik nem dumálni hosszabb ideig - és közben kávézni akarnak. (mondjuk itthon el nem tudom képzelni milyen okosságok születnének ennek a kihasználására...)
-
balazs1956
senior tag
válasz
kmarci25
üzenetére
Erről van szó! Csinálhattam neki 5 féle kávéból, 12-féle variációban, neki nem ízlett, nem volt szimpatikus.
Nem beszélve arról, hogy amikor kora reggel elmegy , akkor pont 5 perce van arra, hogy lefőzzön egy kávét, és megigya. Nincs az a hatalom, hogy nekiálljon barkácsolni a AP-el.
Be akar nyomni egy gombot, oszt kész.
Ezért gondoltam arra, hogy egy Dedica/Bambinó talán előrelépést jelent a kapszulás Dolce Gustóhoz képest, de sajnos egy nagyobb automatához nincsen meg a szélesség. -
hoffman_
nagyúr
válasz
kmarci25
üzenetére
akkor elbeszélek melletted? nem erről van szó? ha nem, akkor bocsi.
ui.: ha ez volt 200dolo, akkor emelem kalapom az időzítésre
-
-
válasz
kmarci25
üzenetére
Na ugye. Nagyon fain a csaj. Pro-n is csak annyi hiányérzetem volt, hogy a filtert lenyomtuk egy délelőtt alatt, pedig hát ott a vitamin, presszógépet kezelni nem nagy ügy.
billyjoe@ én csak két italon vagyok túl vele, azt is kapkodva, mert mennem kellett. Alpro gluténfrí barista, 1 deci, meg egyszer valamivel több. Kék, majd fekete pöcök. Tök habos lett, semmi vékony májkrofóm. A fekete rosszabb, hígabb és habosabb. Nagy, ordas kapucsínó esetleg. Vacakolni kell vele...
-
-
-
HardRic
addikt
válasz
kmarci25
üzenetére
Ez a kulcsmondat. Az őrlő fontosabb, mint a gép. Nem a brikkához kell venni az őrlőt, hanem ha van egy jó őrlő, akkor ahhoz lehet használni brikkát, Aeropresst, V60-t stb. Amúgy én értem a legjobban, hogyha valakinek limitált a budgete, de egy olyan dologra tényleg érdemes költeni amit napi szinten akár többször bevisz az ember a szervezetébe. Szerintem kávén kívül én csak vizet iszom többször.
-
Ludovicus
aktív tag
válasz
kmarci25
üzenetére
Ha nem akadályozza meg, Te mi ellen használod? Nem kötekedésképpen írom, csak próbálom megérteni, mire lehet jó...
Azért is kérdezem, mert nem tudom megítélni, hogy az én kazánomban mi volt a fehér trutyi, vízkő, vagy (ahogy Zen tippelte) a galvánkorrózió maradéka (ami megint nem tudom, mi).
-
icm
tag
válasz
kmarci25
üzenetére
Nálam van Koxx 16g verziója. Kellemes cucc, jobban kedvelném 18g verzióban, de az most épp készlethiányos.
Kicsit a tutira mennek evvel a kialakítással. Engem az E&B The One kosara buzerál. Elsőre Reneka ugrott be… tudom a superfine de valahogy első blikkre inkább ezt venném - ha majd végre kapható lesz. -
-
-
icm
tag
válasz
kmarci25
üzenetére
Az alapszabály, hogy ha nem vagy szerelésben otthon, ne szedd szét! Vagy igazából szedd szét és lesz Fragolának munkája
Ezt a képet el fogom Timemore-nak is küldeni, hogy gondolkodjanak valami ötletesebb tömítésen. PTFE-t (teflon korongot) egyelőre elvetettem, ez kellően rugalmas.
Én nem szeretem ha egy csapágy nyitott és a csapágyba bármi oda nem illő - kivéve kenőanyag - kerül. Majd fél év múlva referálok, hogy mennyire váltottam meg a világot az ötletemmel. Közben ha a vattánál van jobb ötlet szívesen veszem. -
icm
tag
válasz
kmarci25
üzenetére
Reggeli kávét 2.0 állás őrőltem. Ez nekem majdnem befulladt, 1.2től (gyári értéke, 1 osztással odébb van most nekem ugye) lehet érdemes próbálkoznod majd. 18g és 12-18as ims kosárral dolgoztam. Gondoltam megosztom, hogy legyen valami előzetes infód.
Hosszútávon kiderül hol köt ki majd a pöcök. Elsőre inkább elmozdítottam a pöcköt mert kicsit megijedtem, hogy nagyon kicsi lesz a presszó tartományom. -
Mortein
tag
válasz
kmarci25
üzenetére
Nem lenne gondom a savassal (bár én jobban szeretem a keserűbb irányba hajlót) ha mellé finom ízjegyek párosulnának, de itt csak a savanyú volt. Ma kivégeztem a 250grammos csomagot és a vicc az, hogy az 2 utolsó kávé átment keserűbe
.
Elkezdtem kis lépésekben durvábbra venni az őrleményt és most vagyok ott ízben, ahol a 2-3 főzés után kellett volna járnom. Sebaj igyekszem tanulni belőle.Most az AVX Brazil santos [link] a következő, kíváncsi vagyok milyen lesz, bár nagy elvárásaim nincsenek. Aztán kipróbálom a fent említett Impresso kávékat.
Új hozzászólás Aktív témák

A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 Pro 256GB Sierra Blue -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3360
- BESZÁMÍTÁS! GIGABYTE B760M i7 12700 32GB DDR4 512GB SSD RX 7800 XT 16GB LianLi Lancool 216 ARGB 750W
- Dell Latitude 5430 - i5-1245U, 16GB RAM, 512GB SSD, jó akku számla, garancia
- Apple iPhone 13 Pro 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Telefon felvásárlás!! Xiaomi Redmi Note 12, Xiaomi Redmi Note 12 Pro, Xiaomi Redmi Note 12 Pro+
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest

.