Hirdetés

2024. május 26., vasárnap

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Gazdaság, jog  »  Jövedelem

Hozzászólások

(#3341) Blount


Blount
újonc

Sziasztok!

A következő helyzetben kérném tanácsotokat.
Jelenleg 30 évesen a közszférában dolgozom, nettó havi 170.000-es fizetéssel (cafeteriával, mindennel együtt), ami később sem fog sokkal emelkedni (43-45 éves kolléganőim kapnak kb. 230.000 nettót).
Van egy értéktelen mérnöki, nem informatikai diplomám, a hallgatói szerződés, tandíj illetve legfőképp az oktatás minősíthetetlen színvonala miatt nem valószínű, hogy a jövőben megcsináljak egy infós diplomát.

A munka sima ügyfélszolgálatos + irodai munka, olyan fél ötkor kiesik a kezemből a toll típusú, igaz, néha vannak húzósabb hetek, de azok túlélhetőek kb. fele-fele arányban kell telefonos tájékoztatást adni illetve e-mailben válaszolni a bejelentésekre. A kollégák és a főnök jó arcok, a környezet kellemes, a főnökkel bármikor meg lehet beszélni, hogy később jövök/előbb megyek el, ha valami dolgot el kell intéznem. Ami a legjobban zavar, hogy nagyon nem szeretném életem végéig a telefonokat kapkodni, de mint említettem, vannak nyugisabb időszakok is, amik alatt elkezdtem programozgatni tanulni és sikerült pár egyszerűbb alkalmazást írni, amely megkönnyítette a munkát. Ebben csak az okoz nehézséget, hogy a fejlesztőkkel egyáltalán nem vagyok kapcsolatban és nem is tudok tőlük dolgokat kérni (pl. adatbázishoz jogosultságot), így mindenből csak annyit tudok megoldani amennyit jelenlegi jogosultságaim engednek.

Most viszont adódott egy lehetőség, hogy szoftverfejlesztőként felvegyen a versenyszférába hasonló vagy kicsit alacsonyabb fizetésért. Nagyon megörültem neki, mert ez volt az egyetlen hely ahol nem volt kikötés az infós diploma illetve a 2-3 év fejlesztési tapasztalat.
Amiért nem vagyok biztos a váltásban, az az alábbi:
Érvek a jelenlegi hely mellett: nincs nyomás, se határidők, hiszen a fejlesztések nem tartoznak a munkakörömhöz, azokkal a feladatokkal foglalkozom, amikkel akarok, ha kell egy hétre félreteszem őket, egy-egy problémán/megoldáson többet el tudok rágódni, ha tényleg alaposan meg akarom érteni.
Hátrányok: Nincs kontroll, hiszen csak magamnak csinálom (mondjuk a feladat meghatározása után egyből kiguglizom, hogy mi lenne a legcélravezetőbb, aztán ezt vagy jól gondolom, vagy nem). A munkaidőből napi 2-3 órát tudok csak foglalkozni vele, illetve ezek egyelőre csak tényleg az irodai munkát segítő rövid scriptek.

Azért gondolkodom a mielőbbi váltáson, hogy tapasztalatot szerezzek szoftverfejlesztőként, de jelenlegi helyen is az interjún csak az iránt érdeklődtek, hogy eddig milyen fejlesztéseket csináltam, nem igazán érdekelte őket, hogy nem dolgoztam még sehol programozóként.

Az új helyen kevés fejlesztő van és azok is mindent csinálnak: tervezés, programozás, tesztelés, ügyfelekkel kapcsolattartás, bejelentések alapján hibák kijavítása.
Tehát összességében a jelenlegi helyen csak a munka maga nem tetszik, de a holtidőkben tudok a programozással foglalkozni az új helyen pedig nem vagyok biztos benne, hogy tényleg annyit fejlődnék amiért megérni feladni a jelenlegi állásomat.
Esetleg még azon gondolkodom, hogy várni egy évet, fejleszteni bonyolultabb alkalmazásokat, és akkor már magasabb bérért programozói állást keresni.
Persze nem azt várom, hogy eldöntsétek helyettem, hogy váltsak-e, inkább arra vagyok kíváncsi, hogy ki, hogy látja, egy későbbi álláskereséskor számít-e a szoftverfejlesztői tapasztalat (abban az értelemben, hogy az ember munkaköre szoftverfejlesztő), illetve akik hasonlóan nem infós munkából váltottak azok tényleg rohamosan fejlődtek, vagy lényegében ugyanúgy a google volt a legjobb barátjuk, ha valaminek utána kellett nézni.

Útvonal

Fórumok  »  Gazdaság, jog  »  Jövedelem
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.