Hirdetés
- laskr99: Processzor és videokártya szilícium mag fotók újratöltve!
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- eBay-es kütyük kis pénzért
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- sh4d0w: Én és a számítógép
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- MaxxDamage: Vizes Laptop Hűtés? Lehetséges? Igen!
- Argos: Az vagy, amit megeszel
-
LOGOUT
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
szoke12
őstag
válasz
PROTRON #88898 üzenetére
A mágnes NO típusú, tehát áramkimaradás esetén elenged. Csak abban az esetben maradna zárva, ha van áram, a vezérlő egy NC relét működtet és mondjuk a vezérlő meghal. Akkor nincs, ami megszakítja a nyitáshoz a DC táp kimenetét. De ha elmegy az áram, akkor persze az is elengedi.
-
PROTRON
addikt
Mármint Tibi bácsi arra gondol, hogy tűzoltósági előírás hogy a menekülő utakon minden kézzel nem nyitható ajtó esetén áramkimaradás során kötelezően biztosítottnak kell lennie a menekülésnek továbbá lehetőség szerint a tűzoltó számára a kívülről történő bejutás.
Ezért ha olyan mágnes zár van ami áramkimaradás esetén zárva marad, akkor biztosítani kell szünetmentes ellátást(területi áramkimaradás esetére készülve) és redundanciát hozzá, tehát például ha meghal a vezérlő akkor inkább nyíljon ki állandóra. Ez esetben alkalmazható normally closed mágnes zár.Vagy olyan zárat kell használni, ami addig zár amíg áramot kap. Így áramkimaradás esetén nyitva van. Tehát normally open zárat.
Persze ezt sok társasháznál elfelejtik, meg félnek hogy a kapualjban lévő tűzeseti főkapcsolót lekapcsolva besurranó tolvaj bejut az udvaron át a lakásokba éjjel... -
-
mzso
veterán
Helló!
Az új telefonom azt mondja, hogy kössem össze kábellal a régivel. Viszont az új Type-C a régi meg MicroUSB.
Én most csak úgy tudnám összekötni, hogy van egy OTG kábel/SD olvasó, amihez tudok rakni TypeA-TypeC átalakítót amit már össze tudok dugni a telefonhoz adott Type-C kábellel.
Ez működhet vagy katasztrofális lenne végeredmény?Egyáltalán szabad/lehet-e összekötni type-C-micorUSB kábellel (vagy micro-type-c adapter révén) a két telefont, vagy van valami inkompatibilitás?
-
szoke12
őstag
Jobban megvizsgáltam gyors a vezérlőt. A benne levő relé NC kapcsain van a mágneszár. De a relé NO kapcsai is ki vannak vezetve a sorkapocsra.
Észrevettem, hogy a vezérlő mellett 2 táp is van az egyik 12V AC-t ad, amiről már volt is szó, de van mellette egy 12V DC táp is. Poénból átkötöttem a zárat a DC tápra és mindjárt meg is szűnt a zúgás. Persze a vezérlő addig nem működött, annak AC kell.
És meg is fogalmazódott bennem, hogy a nemrég vázolt megoldás jó lehet.
Fogok egy 12VAC relét és annak az NC kapcsaira kötöm a zárakat a DC-s tápról. A relé bemenetét pedig a vezérlő NO kapcsairól hozom. Így folyamatosan kap a zár 12V-ot, amit a vezérlő szakít meg.
Láttok valamilyen hibát, vagy lehetséges veszélyt az elméletben?
(Egy már eszembe jutott: ha a vezérlő megdöglik, nem nyílik sehogy az ajtó. Bár szerintem ez most is így van.) -
szoke12
őstag
válasz
Dr. Szilikát #88892 üzenetére
Akkor valószínűleg ez okozza, hogy már többször is felfeszítették az ajtókat...
Akkor azt mondod, hogy kössek rájuk párhuzamosan 1-1 kondit?
Pontosan mekkorát? Ennek a méretezéséhez nem értek.
Amúgy a jelenlegi MSOL2-2 nyákon is van egy ugyanekkora 25/1000-es kondi kb ugyanott.Valamivel meg tudom nézni, hogy most mennyire stabil nekik a 12V?
Közben észrevettem, hogy az a kondi kinyílt, mint a rózsa....
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
szoke12 #88889 üzenetére
Egyébként a panelon van egy relé, az kapcsolja a mágneseket.
Az külön kap, sima DC-t, az elektronika tápjából, gondolom.
A DC-érték befolyásolja ugyan a mágnes tartóerejét, illetve melegedését, áramfelvételét, mindamellett a pontosság, stabilitás nem kritikus. Pár volt eltérés például belefér.
Viszont a hullámzó DC-t nem bírja, mert a nullátmenetnél mindig elakarna engedni:
Ha csak egy megfelelő nagyságú kapacitással puffereljük:
A DC elsimul, noha így is láthatsz fent egy kis hullámzást, de az már nem okoz gondot, ebben az esetben.
Ennél itt van a puffer:
-
PHM
addikt
Meg lehet próbálni úgy, hogy egy 220-330 ohmos ellenállást kötsz a
közös negatív lábbal sorba. Így amikor a piros led is kap vezérlést,
a közös negatívot annyira megemelheti, hogy a kék led már ne, vagy csak
halványan világítson.
Itt azt használjuk ki, hogy a kék lednek jóval magasabb a nyitófeszültsége a pirosénál.
Viszont ennek a megoldásnak az alacsonyabb fényerő lesz az ára. -
@TOM
csendes tag
Üdv
Segítséget szeretnék kérni, az alaplapi power és hdd ledet szeretném megoldani egy bi-color leddel. 3 lába van, középső a negatív, 2 szélső pozitív. Ha elemről működtetem egyikk szál kék, másik piros, ha mind a 2-t bekötöm egyszerre csak piros, Így jó. Ha alaplapra kötöm, a power pin - , kék szál +, hdd pin piros szál +, világít a kék is és a piros is egyszerre folyamatosan. Megoldható hogy úgy működjön mintha elemre lenne kötve? Köszönöm -
szoke12
őstag
válasz
Dr. Szilikát #88888 üzenetére
Köszönöm a válaszaitokat!
Nekem csak az kell, hogy ne búgjon. Érdekes, hogy azt írja, a működéshez nem kell stabilizált táp. Én azt hittem, hogy az az alap gond.
Egyébként a panelon van egy relé, az kapcsolja a mágneseket. Lehet, hogy annak a lábait tudnám használni?
Érdekes, hogy az a relé egyébként egyáltalán nem zörög, teljesen csendben van. -
Dr. Szilikát
őstag
válasz
szoke12 #88886 üzenetére
Nem a stabilizálás a lényeg, hanem a szűrés, ami lehet egyszerű pufferelés, ami az egyenirányítás után hullámos 100 Hz DC-t csúcsra puffereli például. De a csúcsérték magasabb egyébként, bár ez is csak pufferel:
https://www.yli.hu/yv-100-sikmagnes-vezerlo-szunetmentesitheto.nc-kimenet-idozites.html
Valószínűleg egy megfelelő terhelhetőségű 12 V-os LED-tápról is megoldható lenne.
-
válasz
szoke12 #88886 üzenetére
Én a 3. lépném meg és egy picike 12V DC dugaszápot kapcsolnék a mágnesekre. Ezeknek nagyon kicsi a fogyasztása, 100-200mA nagyságrendbe van jellemzően/darab.
De a DC relé is zajongani fog 100Hz-el csak halkabban
Vagy megnézed mi kapcsolja a mágnest a panelon, ha nem tirisztor hanem tranzisztor kapcsol akkor előtte repülővezetékkel párhuzamosan egy pár100mikro-1000mikrofarados pufferkondi.
Külön graetz van a vezérlőbe a mágneskimenetnek, ilyet se láttam még.
Biztosan jól fekszenek fel, akkor is zajong amikor tartania kell nincs meg a teljes párhuzam, bár a 100Hz DC akkor is morog ha minden stimmel. -
szoke12
őstag
válasz
tordaitibi #88834 üzenetére
Köszönöm a válaszokat biker, rednifegnar és tordaitibi!
Most jutottam oda, hogy jobban szemügyre vegyem.
Egy VF TR 30A trafó ad tápot a rendszernek. Ez 12 váltót állít elő. Ezzel működik az MSOL2-2 vezérlő, ami a kaputelefontól és a belső gombtól kapja a vezérlő jelet.
Megnéztem a vezérlőt és ez 12V DC-t ad ki, de csak egyenirányít, stabilizálást nem csinál.
Tehát a YLI síkmágneseket egyenárammal táplálja meg, viszont stabilizálás nélkül megy rá 100Hz-en, ha jól gondolom.Több megoldás jutott eszembe:
- helyi stabilizálás elektronika vásárlás / építés segítségével (sok, aprólékos munka, 6 ajtó van összesen, ajtónként 3 mágnes)
- Másik vezérlő, ami stabil jelet ad ki
- a meglevő vezérlő 12V-jával egy relét működtetni, ami egy másik, stabilizált táp 12V-ját adja a mágneseknek.Szerintetek merre induljak?
-
daninet
veterán
válasz
Dr. Szilikát #88884 üzenetére
Akkor megpróbálom ezt. Sok vesztenivalóm nincs, az egész egyébként egy elég olcsó konstrukció, egy vékony fémlapon van ez a nyák, az egész tűzforró üzem közben. Csak idő kérdése mikor sül meg benne minden alkatrész.
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
daninet #88883 üzenetére
Igazság szerint az IC-tok disszipációját nem lehet bármeddig növelni, csak azért, mert hűtéssel kompenzál az ember.
De bizonyos tolerancia azért szokott lenni. Az is igaz persze, hogy igyekeznek kiélezni a helyzetet (spórolás, tervezett rövid élet), de lehet benne egy kis tartalék is. Már csak azért is, mert ennél a disszipatív konstrukciónál az áramgenerátor dolga a hálózati feszültség kiegyenlítése is, mondjuk 240 V-ig nem ártana. Tehát ez a panel jobban fűt 240 V-on, mintha PWM megoldású lenne.
Ez a tartalék mellett szól, a vélt spórolás viszont ellene. Pontosabb behatároláshoz IC-adatlapot kellene nézni, áramot és feszültséget mérni (elfűtött teljesítmény), hőmérsékletet.
-
daninet
veterán
válasz
Dr. Szilikát #88882 üzenetére
Szóval az az opció is játszik, hogy áthidalom a két hibás ledet ónnal és teszek hűtőbordát a három áramgenerátorra?
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
daninet #88881 üzenetére
25C2B, azaz sorosan 25 LED, kettesével párhuzamosan. Névlegesen 9 V-os tokok bizonyára, azaz egy tok sorosan 3 chip. 25 x 9 = 225 V DC.
Gondolom, 230 V AC van egyenirányítva, aminek a csúcsig tartó különbözetét fűti el az áramgenerátor. Az áram, illetve hő 3 db párhuzamosított, disszipatív áramgenerátoron oszlik el.
Ha egy tagot rövidzárral kiiktatsz, egyszerre két tokot zársz át, és ebben az esetben, amit azok elfűtöttek volna, helyette az áramgenerátorok fűtik el. Tehát azok hőterhelése fog nőni. Itt kb. 9 V szorozva az árammal, ami plusz teljesítményként jelentkezik. Más kérdés, hogy a hűtés lényegében ugyanannyit disszipál, csak a hőforrás tevődik át, de lokálisan ott viszont nő a hőmérséklet.
Mielőtt valaki félreértené, ez csak az ilyen disszipatív megoldásra érvényes. Más esetben szakszerű a rövidzár és nem okoz túlmelegedést, sőt csökken az összfogyasztás.
9 V nyitófeszültségű LED-et lehet egyébként rendelni. Vagy egy lehetőség az áram csökkentése is.
Három ellenállást egyformán kell növelni elvileg, arra csökken az IC-k által generált áram. Noha ez hatással van a színhőmérsékletre is némileg, melegebb árnyalatú lesz.
-
daninet
veterán
Sziasztok!
Adott ez a növénylámpa, ezek kék, lila meg mindenféle elvileg spec ledek rajta. Ahogy a fotón is látszik sorban vannak kötve és a bal oldalon középső sorban a két led kiégett.
Ilyen ledeket nem tudok venni, az érdekelne, hogy szerintetek mi a legjobb módja megmenteni? Forrasszak le valahonnan egy ledet és mérjem meg mekkora diódával lehet kiváltani?
-
Dr. Szilikát
őstag
-
necrons
csendes tag
-
Batman2
őstag
Hát ebben a csomagban bizony nem volt, sőt, még USB tápot sem adtak hozzá.
Én is láttam neten olyan találatokat is, melyekben volt írva 100-as osztású fej is.
Mindegy, ellenállás osztóval csináltam kb. 10-es osztást, az a 10-es állással együtt már 100-as osztás, a műszeren meg beállítottam a kijelzést 100-as osztásra, így kb. vissza kapom a helyes értéket.Üdv.
-
And
veterán
válasz
Gyula84 #88869 üzenetére
Azt innen én sem, de többféle módszer is szóba jöhet: az egyik, hogy a csatlakozó bekötése határozza meg a fizikai felületet (ez a bővebb manualból derülhet ki), a másik, hogy a projekt szerkesztő / letöltő programjában (SKtool) tudod felkonfigurálni a protokollt és hozzá a port típusát. Utóbbi megoldás a valószínűbb.
-
-
fatpingvin
addikt
válasz
ftamas0201 #88867 üzenetére
én magammal vinném az alkatrészt is, a szakeladó azonnal fel fogja ismerni szerintem.
-
ftamas0201
senior tag
válasz
fatpingvin #88864 üzenetére
Köszönöm szépen, ez egy elég fontos infó hogy mi a neve, ez alapján már el tudok akkor indulni és keresni valamit ami oda való lehet
-
And
veterán
válasz
Gyula84 #88862 üzenetére
Ott van az adatlapján, hogy RS232/422/485. Vagyis szerintem felesleges egy olyan 'problémás' csatolón használni hozzá egy UART-tal rendelkező kontroller mellé, mint az RS485. Egyszerűbb RS232-n összekötni a kettőt, akkor nincs szükséged Rx/Tx váltás vezérlésre, mivel az is teljes duplex átvitelt ad. Illesztő persze kell, mivel az arduino soros portja TTL-szintekkel megy, a HMI pedig valszeg. a szabványos RS232 szintekkel (± 10V körül). Erre egy MAX232 vagy klónja kell, biztos lehet olyan kis pcb-it is venni.
(A Schneider HMI-k eddig messze a legnormálisabbak azok közül, amelyekkel eddig találkoztam.)
Mod. #88865 mezis:
A rotary enkóderek nem egy-egy fel-le kontaktust adnak, hanem két, fázisban eltolt impulzust, amelyeknél az irányt a sorrend / fázishelyzet szabja meg. -
mezis
félisten
válasz
ftamas0201 #88863 üzenetére
Üdv.!
? Nem lehet a hangerő szabályozó részt kiváltani két nyomógombos kapcsolóval?
Egyik emeli a hangerőt, a másik csökkenti. -
fatpingvin
addikt
válasz
ftamas0201 #88863 üzenetére
rotary encoder a neve asszem, anno az ElektroKonthában vettem belőle párat (jópár éve) mert az indukciós tűzhelyünkhöz is ilyen kellett. nem egy nagyon különleges alkatrész, szerintem bármelyik nagyobb elektrós szaküzletben fognak tudni adni, nagyjából standard.
-
ftamas0201
senior tag
Sziasztok!
Nem tudom mennyire ide illő a téma, de rákérdezek, hátha jó helyre jövök
Kolégámnak van egy C Vectra, amiben még a gyári rádió van ami meg is felel neki, ez egy CDR 20005 VDO rádió azt hiszem Siemens. Viszont a potméter sajnos tönkrement neki, hangot nem tudja állítani csak ki be kapcsolgatni vele. Vett bontóból már új rádiót is, abban is rossz ez a rész ezért Nincs esetleg valami forrás ahonnan ilyen potmétert tudnék venni, kicserélés az menne, csak kérdés hogy ilyet honnan lehetne beszerezni?
20mm magas mindennel együtt és 12x12mm kocka alakú az alja amin az egyik oldalon három láb van, szemben kettő és a két oldalán még egy-egy nagy, Végtelenül lehet tekerni és nyomógombként is üzemel.Nagyon szépen köszönöm a segítségetek
-
And
veterán
válasz
Gyula84 #88854 üzenetére
Annyira nem kell ettől megijedni, mert ahogy nézem, már az arduino standard RS485-könyvára lehetőséget ad e két jel kezelésére (receiver / drive output enable). Ha olyan Modbus lib-et használsz, ami erre épül, vagy eleve be van építve az RS485 támogatása, akkor simán képes lehet ezeket kezelni. Vagy - ha már egyszer ebben a topikban vagyunk - te is kivitelezheted az automatikus Rx/Tx-váltásra alkalmas áramkört, vagy a kész modulon lecserélheted az eredeti MAX485-ös IC-t a megfelelőre.
De megoldás lehet az is, ha a HMI-n van másmilyen egyszerűbb adatvonal, akár RS232 formájában, vagy RS422, utóbbinál sincs szükség irányváltásra, mivel full duplex. Kérdés, miféle az a terminál. -
Batman2
őstag
Ok, akkor ellenállás osztóval próbálkozok, azt nem tudom, hogy a tudok e szerezni, vagy van e otthon régebb, osztatlan rétegű ellenállás.
Mondjuk csinálom vele 1/-es osztást, akkor az 1/10-es osztású mérőfejjel már 1/100-as osztás lesz, ez már biztosan nem kéne kárt tegyen a készülékben akkor sem, ha mondjuk 680V-os csúcsfeszültség éri.
Nem emlékszem már az oszcilloszkóp bemeneti ellenállására, de asszem megaohm nagyságú, úgyhogy akár tized milliamper áram is elég a méréshez.
Köszi, üdv. -
And
veterán
válasz
Gyula84 #88850 üzenetére
A fizikai szintű összeköttetést (konverziót) biztosítja a szimmetrikus RS485 és az aszimmetrikus UART között ez a panel / IC, mást nem tud. Ami probléma szokott lenne ezzel, az az adás-vétel irányok váltása, vagyis a DE- és /RE-jelek vezérlése a MAX485-ösön. Létezik olyan RS485-meghajtó, ami ezt automatikusan megoldja (pl. MAX13487 vagy -88), ha a master a TTL-oldalon van, de a sima -485 jelű típusok ezt maguktól nem tudják.
-
Gyula84
veterán
Üdv van egy ingyen HMI panelem, arduinoval szeretném összekötni modbus RTU val ehhez ez a kis vacak elég lehet?
[link]
-
biker
nagyúr
Üdv urak, tudtok ajánlani akár kész rendszert (nem találtam) akár DIY projektet arra, hogy van egy központi kódkapcsoló, amin tucatnyi embernek van saját kódja. Bárki beírja a saját kódját, a hozzá tartozó egység (relé) bekapcsol, kód beírása után kikapcsol
pl 1234 indít relé 1-et, 5678 a relé 2-t, 4321 a relé 3-at, stb
8 vagy 16 relé lenne jó, esetleg ha skálázható, még jobb. -
-
Batman2
őstag
Üdvözletem!
Van egy FNIRSI 1014D oszcilloszkópom.
Egyik gondom, hogy a hálózati 230-ra ezt a képet adja:
[kép]
A szinusz hullám "nem fér bele" a képernyőbe!
Mit nem állítok jól ?
Pedig a max méréshatár 400V, a hálózati 230V csúcstól- csúcsig pedig 325V körül van.
A másik problémámm illetve kérdésem, ha 400V-nál nagyobb feszültségen szeretnék mérni, vagy nem tudom pontosan, hogy a mérendő jel csúcsértéke mekkora, azt hogy tudom megoldani?
Csináljak egy ellenállás osztót és felezzem meg a műszerre jutó feszültséget, vagy inkább varisztorral próbálkozzak feszültséget korlátoznim vagy így is-úgy is ?Üdv.
-
válasz
SchumiBácsi #88835 üzenetére
Keress egy bármilyen pontot ami a motor működésekor feszültség alatt van, adagoló, üzemanyagszelep, bármi és innen egy ellenállás-tranzisztor-relé kombóval kapcsolod a generátort.
Kell lennie valaminek mert a dízel gondolom nem úgy áll le hogy az adagolót vagy a nyagynyomású befecskendezőrendszert egy spárgával offra kell rángatni. -
hódmaci
senior tag
válasz
Dr. Szilikát #88844 üzenetére
Nem láttam értelmét én sem, ezért kérdeztem.
De ezek szerint nem csak én furcsálltam a dolgot.
Köszönöm még egyszer. -
Dr. Szilikát
őstag
válasz
hódmaci #88842 üzenetére
Fagyasztott pékáru kiolvasztása. Egyfajta vakítás, nekem is van ilyen, sőt egy harmadik gomb is, valószínűleg a REHEAT (ld. rajz), ami rátesz még időt pluszban, a megszakítás előtt, de már nem emlékszem pontosan.
Vagy az is lehet, hogy szó szerint csak újramelegítés, tehát csökkentett időben, a már pirított kenyér ismételt felfűtése. Hiába teszteltem, olvastam, felejtődött.
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
SchumiBácsi #88839 üzenetére
6 W a generátor forgórészét bizonyára nem égeti le állóhelyzetben, a csúszógyűrűk is kibírják, de elég hülye megoldásnak tűnik.
A motor járását kellene érzékelni valamilyen módon és csak akkor rákapcsolni a gerjesztést, egy relével.
-
hódmaci
senior tag
válasz
Dr. Szilikát #88840 üzenetére
Szuper.
Köszönöm.
Így már láttam mit is kellene mérnem.
Meg is lett. Nevetséges de egy forrasztási hiba volt az ok.
Még egy kérdés: A Defrost mire való?
Azt észrevettem, hogy hosszabb a pirítási idő. De minek ez ha fentebb is tekerhetem a potméteren. Miért is jó ezért egy plusz kapcsolót beletenni? -
beis-compo
tag
válasz
fatpingvin #88822 üzenetére
Ez a fagyasztós, zseniális tipp volt, elsőre szétjött két táp is!
-
Dr. Szilikát
őstag
-
SchumiBácsi
őstag
válasz
Dr. Szilikát #88836 üzenetére
Ez a gép egy török gyártmány ami már majdnem orosz...
Vázolom a felépítését nagy vonalakban, mert még én se látom át teljesen:
- van benne 2db akku (1db indító és 1db munka)
- van 2db napelemes töltésvezérlő, egyenként 30A
- van 1db maximum 6A napelem
- van benne egy vezérlő számítógép + netmodulA napelem egyszerre csatlakozik mindkettő töltésvezérlőre és tölti egyidejűleg mindkét akkut.
Most jön a bonyodalom, mert a számítógép közvetlen a munkaakkura van kötve, így a töltésvezérlő nem tudja leválasztani ha baj van. Egyik gép így is járt: este beriasztott 10.5V, másnap mire odaértem lement 2voltra, mind a kettő akku egyszerre.
Fő áramtalanítót "KI" állásba tettem és kb. 3-4nap alatt tudott teljesen visszatölteni, vegyes időben. A Fő áramtalanító egy kézi működtetésű egyébként. Onnét megy ugye egy vastag piros kábel az önindítóhoz, majd ugyanolyan vastag kábel megy a generátorhoz is.
A lakatfogó az Áramtalanító és Generátor között, bármely szakaszon 0.5 ampert jelez amikor a motor nem jár, tehát 6watt megy 24órába.
A számítógép az semmi, 0.1A maximum - ő miatta az életbe nem merül le.
Héten volt szerviz mert jeleztük a problémát, a következő megoldást követték el: szétválasztotta a számítógépet és a netmodult, így a fő áramtalanító kikapcsolásával a net megmarad, de a számítógép továbbra sem. Természetesen számítógép nélkül, illetve kikapcsolt állapotban eleve nem indítható a motor, ha visszakapcsolom akkor megint kezd meríteni és ott van a 0.5A a generátor felé - szóval ez így buta megoldásnak tűnik.
A gyár szerint ez a normális. Nem tudom, hogy ha a generátorba visszagerjeszt 24órába, az mennyire normális de vannak még érdekes kérdések, kijelentések.
Mivel ez így szvsz teljesen impotens megoldás, érdeklődtem hogy hosszú távon mit kell tenni hogy ne merüljön le az akku? A válaszok:
1.: működtessem a gépet kimerülés előtt legalább 1óráig.
Tehát egy eleve kimerült akkuról indítsam be a kő-hideg motort, pörgessem fel üzemi fordulatra, hogy töltés is legyen, 1óra alatt bevág 25liter olajat és addigra talán feltölt.
2.: vonuljak fel áramfejlesztővel, és normál akkutöltővel töltsek rá.
Mondott még valami fasságot, de itt már leállítottam, hogy elég az agymenésből.
Mentőötletként folytatom: van a gépen 1db 6A napelem. A gépbe van 2db 30A töltésvezérlő. Mi van akkor ha teszek rá még 1db napelemet és akkor 12A a déli órákban talán ellensúlyozza a folyamatos 0.5A merítést.
A válasz: megszűnik a garancia...
Érted: rákapcsolhatsz aggregátorról akármilyen töltővel, de ha bővíted a napelemet ugyanolyan panellel, már ugrott a gari - ilyen ez a török...
A másik ami még a bögyömben van, de sztem ebből autóvillamossági szerelő lesz, mert agyrém:
Ugye ott van benne az indító és munkaakku. Sztem a munkaakkuról le kellene kötni a számítógépet és átrakni a töltésvezérlő "Load" kimenetére. A motor, maradhat közvetlen az indítóakkun.
Ami viszont para, hogy indításkor mindkét akku feszültsége egyformán esik és merüléskor is tök egyforma, mindig egyforma. Ez is gáz nem? Ha a két akku egynek látszik a töltésvezérlők felé, minek bele két vezérlő?
A két akku negatív sarka közvetlenül össze is van kötve, de a pozitív sarok nem. Ezek szerint a számítógép áramkörén keresztül tud folyni áram merítéskor meg indítózáskor is? Mert ha igen ez így qrva szar...
Na szóval ez a helyzet. Ebbe kellene egy kis tanács vagy útmutatás, amíg autóvillamossági szerelő nincs.
Ha a generátornak nincs baja tőle, még jó is az akkunak ha éjjel kicsit megmeríti, de akkor nappal vissza kell tölteni, ahhoz viszont több napelem kell. De az igazi a generátor leválasztása lenne valahogy.
Köszönöm előre is!
-
hódmaci
senior tag
Sziasztok!
Segítségeteket kérném.
Kenyérpirító.
A működtető karját letolom de nem marad lent a tálca.
Amíg kézzel lent tartom az izzószál felizzik de mihelyst elengedem a mágnes nem tartja lent és elengedi.
Miközben lent tartom kézzel addig érzem, hogy az elektromágnes húzná, tartaná de nem elég erővel. Mintha nem kapna elég feszt.A tranzisztort már kiforrasztottam de azt jónak mértem. Legalábbis úgy gondolom.
bekarikáztam a helyét
Merre tovább mit nézzek még meg?
Új korától rossz.
Nincs rá gari. Meg lett véve és be lett téve a szekrénybe. Csak most több év után került elő mert elromlott a régi.Nem lett kipróbálva de ezen ne ragadjunk le -
Dr. Szilikát
őstag
Noha főleg régebben, de én sok helyen jártam (TV-szerelés), onnan tudom, hogy vannak "berregő", azaz AC-zárak, nem is olyan kevés. Vagy lehet csak kattanó, amit néha még a forgalmi zaj miatt is alig hallani. De ha nincs zaj, akkor persze tisztán érzékelhető.
Később pedig én is szembetalálkoztam a síkmágnes brutál erős trükkös megoldással, ami csak addig fogja az ajtót, amíg van áram.
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
SchumiBácsi #88835 üzenetére
Amire gondolhatsz, hogy a generátor forgórésze gerjesztőáramot kap, de ilyen a régi Lada, Trabant szintjén volt, melyek butának mondható feszültségszabályzóval rendelkeztek. Azaz nem vett tudomást a motor járásáról. Csak azt érzékelte, hogy az akku feszültsége kb. 14 V alatt van, akkor már gerjeszteni kell és kész. 14,4 V felett pedig megszakítja a gerjesztőáramot.
Az elektronikus vezérlésű, processzort tartalmazó, injektoros stb. járműveknél ez már kiment a divatból, tehát a gyújtás ráadásakor csak a vezérlés, vagy épp a műszerfal izzói kapnak tápot. De nem a gerjesztés, ami nagyobb áram és hamar leszívná az akkut.
Meg az elektronikus gyújtás sem aktív, értelemszerűen. A régi, mechanikus megszakítónál előfordulhatott, hogy vezető állapotban áll meg, ha jól emlékszem és áramot folyat a gyújtótekercsen, amit csak forgó állapotban kezd szaggatni. De ezek már a múlt technikái.
Esetedben tisztázni kellene pontosan, hogy mi kap készenléti áramot voltaképpen és az mekkora.
Ha néhányszor 10 mA, az csupán a készenléti elektronika, ami mellesleg simán kompenzálható egy hálózati adapterrel, amivel egy kis áramot tolunk az akkuba.
Ha van hálózat.
-
SchumiBácsi
őstag
Üdv all! Egy nem mindennapi problémával jönnék, de hátha nem földtől elrugaszkodott - annyira
Adott egy automata légkeverő berendezés, amit dízelmotor hajt. Ez egy távvezérelt berendezés, aminek a lényege hogy távolról is lehet indítani, felügyelni, egyéb esetben készenlétben van de magától is be tud indulni ha be van állítva.
Ez a berendezés jelen állapotában csak úgy tud készenlétben lenni ha a fő áramtalanító "BE" állásban van. Ez viszont azt jelenti, mint ha egy kocsiban rajta maradna a gyújtás - tehát idővel lemerül és le is merül.
Úgy tudom, ilyenkor a generátorba szivárog vissza az áram és azért kell az áramtalanító - mondjuk nem értem gyárilag miért nem automata ez a része, de mind1.
Ha az áramtalanítót "KI" állásba teszem, akkor nem lehet távolról működtetni, mert semmi sincs áram alatt.
Kérdés: létezik e olyan eszköz ami a generátort automatikusan leválasztja amikor a motor nem jár, és visszakapcsolja amikor a motor működik?
Köszönöm előre is!
-
válasz
szoke12 #88831 üzenetére
Ha mezei AC mágneszár akkor zúg, és ne hallgass másra, ne adjál neki a pl. névleges 24V AC helyett DC-t mert nagyon gyorsan leég, a kb. 10x áramfelvétel miatt és durva áramfelvétele lesz akkuról.
Ha síkmágneses zár akkor meg abszolút kussba kellene lenni mivel az csakis DC.
Melyik van nálad? -
szoke12
őstag
Sziasztok!
A társasházunk bejárati ajtója mágneszáras. ha mind a 3 mágnest használja az ajtó, akkor brutál hangosan búg, este a mellette lakó nem tud aludni. Állítólag ezt az okozza, hogy nem jól stabilizált tápegység van a rendszerben. Létezhet, hogy ha nagyon jó, minőségi tápot kap, akkor a búgás megszűnik / lecsökken? -
Vettem aliról ilyen IC-t, tökéletesen működik.
-
válasz
fatpingvin #88828 üzenetére
Nekem porszívóval nem volt még ilyen gondom, pedig az utóbbi években kisülök mindenen
Amúgy sűrített levegővel se nagyon tehetsz kárt semmiben (már ha nem olajos rendszer). -
demars
addikt
válasz
fatpingvin #88826 üzenetére
Köszi.
Papír henger jó ötlet (van itthon, papír kéztörlő is ilyen hengeren van)
Smink ecset műanyag sörtés, az nem gond? -
fatpingvin
addikt
válasz
demars #88825 üzenetére
sminkecset és kompresszor.
illetve a retek nagyját kiporszívózni. ezt úgy célszerű hogy a porszívócső végére ráhúzol egy papírcsövet, bevásáróközpontok zöldségosztályáról lehet szerezni azt a kartonhengert amin a nejlonzacskók vannak, az a legjobb erre.
simán a műanyag porszívócsővel nem jó ötlet ugyanis az statikusan fel szokott töltődni ami meg ugye nem az elektronika barátja.
-
demars
addikt
Alaplapot, panelt hogy érdemes tisztítani (portalanítani), hogy ne tegyek kárt semmilyen alkatrészben se?
Van kompresszor, van levegő spray is.
Anno PC belsőket simán kifujattam, meg ecsettel babráltam.
Egy erősítőt kellene kipucolnom (Onkyo TX SR307), ami kb 5 éve nem volt. Szóval lesz benne por rendesen. -
válasz
fatpingvin #88822 üzenetére
Ez jó
-
fatpingvin
addikt
laptoptáp szétszedésére van egy meglepően jó módszer: dobd be a fagyóba negyed órára hogy a műanyagburkolat jól áthűljön. ettől a ragasztás totál rideggé és törékennyé válik. vegyél fel egy vastag szövetkesztyűt hogy a kezed ne melegítse át, fogj egy 200 grammos kis kalapácsot és a vékony részével határozottan kalapáld végig a ragasztás mentén, kézben tartva (szval ne rakd le üllőre) de határozott ütésekkel.
amint körbeértél jó eséllyel már csak szétfeszíteni kell. -
draco31
veterán
válasz
Dr. Szilikát #88820 üzenetére
NTC volt.
Rendben, köszi!
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
draco31 #88819 üzenetére
Be kell iktatni helyette egy trimmert, majd azzal megállapítani, hány ohm / kohm ellenállás szükséges ahhoz, hogy 25 °C értéket mutasson, de ahhoz kellene 25 °C környezeti hőmérséklet is. Ez lenne a termisztor névleges értéke:
Vagy más aktuális hőfok esetén kitalálni a táblázatok alapján: példa.
Ha NTC-ről van szó, ami szokásos ilyenkor.
-
draco31
veterán
Hello!
2106-os Zsigánkban jó pár éve Ukrajnában vettünk egy VST-7042v típusú órát, mert a gyári az elpusztult, ahogy azok szoktak.
A baj vele, hogy a külső termisztor az beázott, és ezért elrohadt. (egy pici műanyagban volt a termisztor, csak nem voltak szigeteltek az érintkezői)
Kérdés, hogy cserélhetem bármilyen termisztorra, csak azt nézzem, hogy kb -30 és + 40 fok között tudjon? Vagy valami ilyesmi skála? -
Pötyi
őstag
válasz
Dr. Szilikát #88814 üzenetére
Ja-ja, annak idején a harmadikos általános iskolai környezetismeret tankönyvben benne volt, hogy a gyufát se magad felé húzva gyújtsd, hogy az erőhatástól esetleg eltörő, égő gyufaszál ne a ruhádra essen, hanem inkább kifelé.
-
válasz
Donki Hóte #88815 üzenetére
Nem mindegy, milyen panel és milyen eszköz
Nekem mondjuk tápos a kis fúrda. -
demars
addikt
válasz
Donki Hóte #88815 üzenetére
Majd kiderül.
Ilyesmi gépeket dobál a kereső.
Hétvégén előkeresem a kis parkside masinám és kipróbálom. -
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
razorbenke92 #88811 üzenetére
Volt azért védőkesztyű is, de arra mindig ügyelni kell, hogy ne magunk felé, hanem ellentétes irányban húzgálni. Ez a fafaragó és hasonló szakmák alapszabálya is.
Hiába mondja az ember, hogy majd nagyon vigyáz, de esélyes, hogy úgyis meg fog szaladni.
Egyébként a szikének az a bevágott része jól használható bútorlap élfóliájának felvasalása után, az élek lekerekítésére, illetve valószínűleg ilyen és hasonló célból képezik ki.
-
demars
addikt
válasz
ViZion #88812 üzenetére
A baj hamar megvan.
Én sokat használok szikét, kést (szerelvény dobozok kivágása, csövek vágása, stb) párszor én is belefutottam
Egy alkalommal a tulaj elkérte a szikémet, mert egy nem élő, lógó koax kábelt akart elvágni. Lecsúszott a penge, de az a Marha maga felé vágott. Úgy megszaladt a keze, hogy a saját orrát vágta meg (orr cimpát). Dőlt belőle a vér, én meg a létráról röhögtem rajta! Balfék... -
ViZion
félisten
válasz
razorbenke92 #88811 üzenetére
nekem volt ilyen szikés baleset... azért is írtam, h Dremel kell.
Szerencsémre a megfelelő vastag irha réteg megóvta az ereket, de lett egy nagy V bemetszés az alkaromon, ömlő vér, miegymás... -
Aki sokat bont laptop akkupakkot, összesütött powerbrick-eket, szeletel PCB-t annak hasznos lehet építeni egy mini asztali körfűrészre hajazó vágót.
Pici dremmel koronggal szépen el lehet tolni rajta a PCB-t, plusz ha épp jó a korong, akkor szépen bele lehet marni a műanyag tokokba, és utána meg lehet pattintani.
Számomra horrorbaleset kategória az ilyen megszaladó csavarhúzó/tapétavágó. Megrázkódok csak ha rágondolok is
-
válasz
Dr. Szilikát #88809 üzenetére
Laptoptápot én vagy szétfeszegetem, vagy amióta van Dremel, körbevágom
-
-
demars
addikt
-
-
demars
addikt
Nyáklapot mivel vágjátok méretre? (Kis kézi fűrész, szike, flex?)
Forrsávos lapból szeretnék kivágni egy kisebb részt.YT -on most láttam, simán szikével mindkét oldalon megkarcolta (vágta), majd szépen elpattintotta.
-
demars
addikt
válasz
tordaitibi #88803 üzenetére
Köszi.
Ribi linkelt adatokat
Holnap tesztelem őket puszta kíváncsiságból. -
-
Új hozzászólás Aktív témák
- HIBÁTLAN iPhone 13 mini 128GB Pink -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3284
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- HIBÁTLAN iPhone 13 mini 128GB Blue -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3362
- LG SN4 soundbar hangprojektor 6 hó garancia, számlával!
- HIBÁTLAN iPhone 13 mini 128GB Green -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3336
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest