Hirdetés
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Alza kuponok – aktuális kedvezmények, tippek és tapasztalatok (külön igényre)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- GoodSpeed: Te hány éves vagy?
- laskr99: Processzor és videokártya szilícium mag fotók újratöltve!
- vrob: Próbálkozás 386 alaplap újraélesztésre
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
Hieronymus
üzenetére
Sokáig tökéletesen tartottam a súlyomat minden odafigyelés nélkül is, aztán fél év alatt megugrott. Semmit sem változtattam, sőt kevesebbet eszek mint régen, mozgás ugyan annyi. Egyébként meg nagy gond nem lehet, mint írtam olyan a vérképem, hogy példa fotó is lehetne, a vérnyomásom is tökéletes, 110-120/70-80
A hízás sem folyamatos, egyszer rám ugrott fél év alatt, azóta hol összeszedem magam (nem önkínzásig) és ledobok5-öt, hol visszajön de tovább nem nő. -
Busterftw
nagyúr
válasz
Hieronymus
üzenetére
Ja ez olyan mint amikor házasság után után megnő a férfi pocak.
Csak ugye nem a házasság miatt ..
-
válasz
mefistofeles
üzenetére
bár a korral rakódott valami a pocakra
Nem a korral. Maga a pocak az első jelzés, hogy valami nem OK.
Nem önmagában a táplálkozásban. Inkább a teljes életmódban. Több mozgás, kevesebb stressz és/vagy az étkezés nem teljesen OK. Csak te tudod kideríteni, senki más. -
Szerintem egyébként ez a "tudományos" táplálkozási mizéria túl van gondolva.
Ezt ehetsz, azt nem, ebből ennyi grammot abból annyit.
Az a véleményem, hogy észszerűen és nem túlzabálva, szinte bármit ehetünk.
Jómagam aztán szarok a makrókra meg a tudományos értekezésekre (ez utóbbi úgy is csak néphülyítés, ha semmit nem ennék, amiről az elmúlt 30 évben legalább egy negatív tanulmány megjelent akkor már rég éhen döglöttem volna) a "józan ész" vezet mikor eszek.
Szerintem így is egészségesebben táplálkozok mint az emberek 95%-a.
Nem fogyasztok pl. direkt cukrot. Semmi üdítő, péksütemény, édesség (max néha anyósom sütijéből egy szelet) nincs energiaital, zsíros hús, belsőség, nem vagyok oda a tengeri herkentyűkért sem.
Ezen kívül gyakorlatilag mindent megeszek és szeretek. Sok szárnyas, és vörös hús (ebből sovány) hal, tészta, rízs, burgonya. Szinte minden főzelék jöhet, szeretem a salátákat is. Arra azért figyelek, hogy pénztárcámhoz mérten, mindenből a minőségit fogyasszam.
Aztán jöhet egy jóféle sör és házipálinka is.
Jól érzem magam a bőrömben és bár a korral rakódott valami a pocakra, senki nem mondaná meg, hogy hány éves vagyok. A vérnyomásomat és a vérképemet tanítani lehetne, pedig már vagy 20 éve nem sportolok. -
Busterftw
nagyúr
Ennyire nem is kell belemenni, de nyilván a másik véglet "valamibe me kell halni" szemlélet sem jó.
Ott van például a tonhal vagy a lazac, ilyen-olyan nehézfém mérgezés stb, de itt azt kell nézni, hogy az előnyök többszörösen felülmúlják a hátrányokat.
Szerintem a legegyszerűbb az, hogy kerülni kell teljesen az ultrafeldolgozott élelmiszerereket/termékeket.
Kalóriákat sem kell számolni, meg mérlegre állni, ha valaki jobban bele akar menni elég az elején a makrokat nagyjából kiszámolni, megnézni az különböző ételeknél vizuálisan/szám szerint mekkora és kész.El kell indulni és változtatni, referenciának ott a tükör.
-
Argos
őstag
Sose értettem ezt az aprólékos 'összetevő-vizsgálatot'.
Hacsak, nem vagy Algériás. Mert akkor a szóját, kaktuszmalacot, mogyit, epret, egyéb rágcsálókat/ízeltlábúakat tartalmazó cuccok fogyasztása, valóban kártékony lehet.
Ergo minden. Amit, nemcsak nagyüzemben, kisüzemben, pincében állítanak elő. Mindenhol.
Láttál már ételfeldogolzással foglalkozó gyárat? Szerinted, Mickey mouse-nak az nem egy 5*-os hotel?
Naná, hogy beköltözik és belesz*rik a minőségbe.
És disznóvágást közelről? Oké, 1-2 deci kilötybölt pájinka megadja az extra házi-jelleget a véreshurkának, de repked ott még más egyéb is, ami belekerül.
A Kézműves termékekbe nem kerül fokozó-anyag. Kerül más.(jó)Pár éve az volt a sláger, hogy a cukor az biza' a porított fehér halál. Meg ne edd, ami cukrozott.
Itt a f@sza édesítőszer, az aztán megkímél mindentől, toljad befele helyette.
Most mi van? Édesítőszeres? Úúú, borz-alom. Méreg, meg ne edd!
Itt a vadiúj edísön : Citromlé: CSAK cukorral! Édesítőszer-mentes!
Az utóbbi időben az E-szám rettegés is eltűnedezett, na nem azért, mert rájöttek a 'majdénmegmondom'-ok, hogy azok csak rövidített jelölések az - akár természetes - alapanyagokra. Neem. Most kitanáltak valami más kiabálni-valót.
Vagyis, nem. Nem ők találták ki, hanem valaki fentebb, akinek üzleti érdeke és remek érzéke van ahhoz, hogy mivel lehet a parasztot, meg a birkát is lehúzni és extra-profitot termelni.Persze, ne vigyünk be a szervezetbe plusz káros anyagokat, ha nem muszáj.
De, basszus. Sétálj 375 métert egy kisebb városban, vegyél pár mély levegőt és károsanyag-bevitelben ott vagy, mintha lenyeltél volna két mekis sajtbureszt, (édesítőszeres)light-kólával, lefujtva egy epres shékkel - ami, amúgy is csak attól pirult el enyhén, hogy lánykorában mutattak neki képen egy szem epret...Szóval, na. Azt hiszed, ezek a generált rettegések azért vannak, hogy te egészségesebben étkezz/élj?
Hátő'. Nem. -
válasz
Geri Bátyó
üzenetére
Azt most nem tudom, hogy a hüvelyeseknél mi okozza a galibát, de a héjában van, azt tudom.
Nem egészen. Nem csak a héjában van és nem csak egy méreganyag.
Phytohemagglutinin (PHA). Ez egy természetes fehérje (lektin), amely különösen a vörös vesebabban található nagy mennyiségben.
Tünetek.: hányinger, hasfájás, szédülés.Lektinek. Általánosan megtalálhatók sok hüvelyesben, de főzés soránlebomlanak. Nyersen viszont irritálhatják a gyomor-bél traktust.
Favizmus (széles bab). A Vicia faba (széles bab) hemolitikus vérszegénységet okozhat azoknál, akiknél genetikai G6PD enzimhiány áll fenn.
Ezek az anyagok leginkább magokban találhatóak meg. A közömbösítésükre használt módszerek.
Zöldborsó. Rövid hőkezelés. Pár perc párolás, magas gőz hőmérsékleten. Főzni nem szabad, csak keményedik és bomlik az értékes beltartalma.
Zöldbab. Kicsit hosszabb ideig kell főzni. Csak némileg puhuljon a nyers bab.Szárított bab és borsó.
Áztatás. 5-8 órán keresztül vízben. A víz cseréje ajánlott, akár többször is.
Főzés közben legalább tíz percig magas hőmérsékleten kell főzni.
Ez a két megoldás nem alternatíva. Egymás után kell alkalmazni.
EzzelPS:
A fejtett babot nem érdemes erőltetni. A héjjal együtt rengeteg értékes anyag veszik kárba.PS2:
A hüvelyesek esetében van egy tartós tévhit. Miszerint nem szabad sós vízben főzni. Szabad, de nagyon kell figyelni. A só gyorsítja a puhulást. A zöldborsó szinte azonnal keményedni kezd. A bab esetében ez hosszabb folyamat. De a nagyi főzési szokásai keményedést okoznak a sós vízben. Hamarabb optimális a főzés minősége. -
Argos
őstag
válasz
Hieronymus
üzenetére
Ez nem szoktatás kérdése nálam.
~15 év alatt volt időm kitapasztalni mi jó, mi nem, mit bírok, mit nem.
De, ezt nem szeretném itt kitárgyalni. -
Ahogy Hieronymus is mondta, kell idő az átálláshoz és ami fontos, hogy nem mindegy, hogy milyen zöldség. Pont a hüvelyesek és a káposztafélék nehezen emészthetőek.
Azt most nem tudom, hogy a hüvelyeseknél mi okozza a galibát, de a héjában van, azt tudom. A káposztaféléknek a kéntartalma magas és a rostjaik is nehezebben emészthetők.
A hüvelyeseknél lehet segíteni a dolgon. Áztatásnál legalább 2x cserélni kell a vizet. Főzésnél először csak sima víz és 5 perc forrás után azt a vizet leöntöd. Átmosod a babot/lencsét, majd friss vízben újra felrakod és akkor már lehet fűszerezni. Ezzel a módszerrel a nemkívánatos anyagok 70-80%-ától meg lehet szabadulni.
Hogyha zöldségekkel akarsz próbálkozni, akkor a tökféléket javaslom, azok kíméletesek és sokféleképpen elkészíthetők. Meg persze a gyökérzöldségek. -
Néha, be is szoktam vállalni egy jó kis lencsegulyást, rakott karfiolt, de aztán többnyire viselhetem is a következményeit.
A bélflóra átállításához időre van szükség. át lehet szokni rendes ételre. Az említett ételek, ha nem tolják túl a zsiradékot, egészségesebbek mint a párizsi.
Szeretnélek megnyugtatni. A Pick szalámi nem jobb mint a csirkepárizsi. -
Argos
őstag
válasz
Busterftw
üzenetére
Pontosan. A mennyiség, lényeges dolog.
Nem mindegy, hogy 1000 forintból veszel 10 deka Pick-szalámit, vagy egy rúd csirkepárizsit.
A nagyobb mennyiség okán meg ugye több kenyeret tudsz alápakolni. Többször laksz jól vele.
Szemét? Az. De, pénz beszél, a kutya meg befalja a parizert.Akinek meg van pénze csokira, rágcsára, kólára, az valóban költhetné értelmesebb ételre is.
A macisajtot nagyon szeretem, bár idejét nem tudom, mikor ettem utoljára." Minden elszantsag es tudatossag kerdese kicsit, van aki tud/akar valtoztatni, van aki nem. :)
Aztan ugy is mindenki azt eszik, amit akar. ;) "
Ez pontosan így van.
Annyit tennék hozzá, hogy van akinek meg kényszerből kell változtatni. De, az más tészta.
Talán annyiból nem, hogy ha evégett nem tud egyszerűen egészségesebben étkezni.Példának okáért, itt vagyok én. Tömöm magam szénhidráttal, (kenyér, krumpli, rizs, tészta) zöldséget, gyümölcsöt alig néhány félét fogyasztok. És nem csak azért mert - amúgy rohadt - drága, hanem mert gondot okoz.
Iszonyatosan hiányzik és érzem, hogy a szervezetem is hiányolja. Néha, be is szoktam vállalni egy jó kis lencsegulyást, rakott karfiolt, de aztán többnyire viselhetem is a következményeit. -
Az összetevők mackósajtra vonatkoznak.
De az összes kockasajt hasonló termék.A medve téliszalámis sajt:
Összetevők Ivóvíz, Sajt, Vaj, Téliszalámi (6%) [sertéshús, sertés szalonna, étkezési só, fűszerek, cukor, tartósítószer (nátrium-nitrit)], Tejsavópor, Sovány tejpor, Tejfehérje, Emulgálósók (polifoszfátok, nátrium-foszfátok), Módosított kukoricakeményítő, Étkezési só, Stabilizátor (karragén), Savanyúságot szabályozó anyag (citromsav), Fűszerpaprika, Zsírtartalom a szárazanyagban: min. 40% (m/m)Ez már többszörösen feldolgozott étel. maga a sajt és a szalámi is feldolgozott étel. Ráadásul a 6% szalámi, 10%-al emeli a zsírtartalmat. Az ömlesztett sajtok sem jobbak, ha valaki tovább gondolja.
-
válasz
Hieronymus
üzenetére
Ezt most konkrétan a Mackó sajtra írtad, vagy általánosságban a kockasajtra? (Medve, Mackó, stb.) Illetve ez igaz az ömlesztett sajtra is? (Évente néhányszor veszünk Medve sajtot.)
-
válasz
Busterftw
üzenetére
A mackó (kocka) sajt a leghitványabb élelmiszerek egyike.
Összetevők: ivóvíz, sajt, tejszín, vaj, tejsavópor, sovány tejpor, módosított kukoricakeményítő, emulgáló sók (pl. polifoszfátok, nátrium-foszfátok), étkezési só és savanyúságot szabályozó anyagok (pl. citromsav)
Energia: 761 kJ (182 kcal)
Zsír: 14 g (ebből telített: 9 g)
Szénhidrát: 5,3 g (ebből cukor: 4,8 g)
Fehérje: 8,6 g
Só: 2 gMagas a sótartalma, mivel ízfokozó anyag. Sajnos a vérnyomást is fokozza.
A sajt összetételének több mint 71% víz. A víz olcsó, jó a gyártónak, kevésbé jó a vásárlónak.Mindenhol hűtőben tárolják, de hűtést nem igényel a tárolása.
A só, foszfátok és savanyítóanyagok tartósítják a kockasajtot. Azt is aki megeszi.A foszfátok nagyon problémás anyagok. Nagyobb mennyiségben kártékonyak az emberre. Az egészséges felnőttek számára: kb. 700 mg/nap az ajánlott mennyiség.
De a 100 gramm termékre jutó mennyiséget nem tüntetik fel a gyártók. Ezt lehetetlen betartani. Szinte minden (ultra) feldolgozott élelmiszerbe betolják a foszfátokat, de sehol sem derül ki a konkrét mennyiség. -
válasz
Busterftw
üzenetére
Kétségtelen, hogy előfordul, hogy a minőségivel valójában spórolsz.
Nálam az egyik ilyen a kenyér. Amíg megvettem a boltit, sokkal több fogyott, mert nem laktató. Most megveszem az igazi kovásszal készültet, ami nyilván drágább, de harmadannyit eszem belőle és ráadásul egészségesebb is és kevésbé hízlal.
A másik, amin nagyon meglepődtem, az a bivalyhús. Sajnos nagyon ritkán jutok hozzá és még legutóbb is olcsóbb volt, mint a hentesnél a marha. Ezek valódi ridegtartású állatok (bivalyt nem is lehet máshogy), sokkal zamatosabb a hús és olyan laktató, hogy fele annyi kell, mint a marhából. Igazi főnyeremény.
Vagy például alapsajtnak én is megvettem a trapistát, ami olyan, amilyen és nem is egységes a minőség (van, hogy ehetetlen). Amikor elszállt az ára és 4000/kg volt, észrevettem, hogy a sokkal jobb gouda 3000 alatt van.
Hosszan tudnám még sorolni.
-
Busterftw
nagyúr
Ez mar egy masik faktor, ami a mennyiseg.

Mert ugye hiaba eszel jo minosegu marhat, ha abbol is sokat eszel. Megfelelo adagokra lebontva mar sokkal jobb az ar/ertek arany is.Nekem ossessegeben az a tapasztalatom, hogy nagyon sok haztartas "veszteseges" es egy csomo penzt lehet talalni olyan dolgok kiiktatasaval, amik szimplan megszokas kerdese.
Mutereknal a kenyer volt ilyen meg a "maci sajt" es felvagottak. A faszija heti 2-3 doboz maci sajtot nyalt be kenyerrel, meg 6 fele ilyen-olyan felvagott. Chipszek, csokik stb.
Ezekrol mind le lehet mondani es felszabadul egy csomo love.Minden elszantsag es tudatossag kerdese kicsit, van aki tud/akar valtoztatni, van aki nem.

Aztan ugy is mindenki azt eszik, amit akar.
-
Túróscsusza? Én szalonnával, feleségem cukorral szereti. Így kiegyeztünk a cukros-szalonnás verzióban.
-
válasz
mefistofeles
üzenetére
A szívnek simán hús íze van, csak az állag más, de való igaz, hogy a belsőségeknek van egy jellegzetes ízük. Mindent én sem szeretek, például a tüdőtől kifejezetten viszolygok. Sem az állaga, sem a szaga nem tetszik. A vese nekem kicsit tudathasadásos. Amikor más készíti, akkor szeretem. Amikor én, akkor annyira benne marad az orromban a tisztítás előtti kellemetlen szag, hogy nehezen tudok elvonatkoztatni. Pacal és máj jöhet bármikor.
Mondjuk ezek közül a pacal már nagyon nem az olcsó hozzávaló kategória, alig olcsóbb, mint a hús.
Én sokáig a halat nem szerettem. Érdekes módon gyerekként igen, de aztán ettem egy csomó ócskán elkészített zsíros, iszapízű pontyot és utána évtizedekig kerültem a halat. Aztán egyszer a Fertő-tónál ettem sült angolnát és sült csukát és azok nagyon jól voltak elkészítve. Azóta időnként eszem halat, bár jobbára pisztrángot (az még akkor is jó, ha én csinálom, nem lehet elrontani). -
Argos
őstag
válasz
Busterftw
üzenetére
Valóban nem drágább egy adott háztartásnak. Hisz' egyforma áron van mindenkinek. Csak az egyszeri emberke nem veszi meg, mert nem tudja megvenni.
Nyilván, jól hangzik reggelire a teljes kiőrlésű pékárú a pékségből (frissen a sütőből), tojás, sonka, vaj, paradicsom, paprika, műzli aszalt gyümölccsel, frissen facsart narancslé.
És tudod mi van ebből általában az asztalon? Fehérkenyér a közértből, margarinnal, parizerrel/májkrémmel, 2 literbe két filteres teával, jól megcukrozva, citromozva, hogy valami íze is legyen.Már, ha egyáltalán 4.30-kor van időd/étvágyad reggelizni és nem csak bekapsz gyorsan egy kutyulós kávét, félúton a klozet felé.
-
Argos
őstag
válasz
Busterftw
üzenetére
Persze, az elkészítési mód is számít. de, ahogy mefistofeles is írta, az elsődleges, akkor is az alapanyag minősége. Illetve, annak a puszta megléte, elérhetősége.
És de, sajnos sok pénz kell a normális, még csak nem is egészséges étkezéshez.
Nyilván, ez viszonyítás kérdése. Nem mindegy, hogy havi nettó 500.000 forintból számolod egy kiló hús/zöldség stb. árát, vagy 200.000 forintból.
Az összeg ugye ugyanannyi. De, mégis máshogy hangzik. -
Argos
őstag
válasz
RandomName
üzenetére
Az is jó.
#30RandomName:
Ez így pontos!
-
válasz
Geri Bátyó
üzenetére
Mindennek van alternatívája de nálam az van, hogy igényelem a minőségi vörös és fehér húst, halat is.
Belsőségeket pl. még sosem ettem de nem is kívánom megkóstolni.
Egy barátom állítólag isteni pacalt készít és megígérte, hogy ad egy tányérral de hála istennek úgy tűnik elfelejtette..... -
válasz
mefistofeles
üzenetére
Vannak olyan alapanyagok, amik olcsók és mégis jók. Például a belsőség. Nyilván nem mindenki szereti, de sokszor tapasztalom, hogy csak azért, mert rossz emlékei vannak. Elég jó példa a resztelt máj, amit szinte mindenki valami májpörköltként készít és tényleg borzalmas az íze és az állaga is, de az igazi resztelt máj nagyon finom.
De köretnek is ott a bulgur, a gersli, a köles. Mindegyik olcsóbb, mint a rizs és egészségesebb is. -
Busterftw
nagyúr
válasz
mefistofeles
üzenetére
Ezen nincs vita, ettol fuggetlenul szerintem jol vagy jobban enni nem kell hogy draga legyen.
-
-
Busterftw
nagyúr
Ezzel én nem értek egyet, egészségesebben lehet többféle módon enni. Már azzal sokat tudsz tenni, hogy miként készíted el az ételt.
Muternak is ezt próbáltam elég sokáig magyarázni.
Ott vannak például a húsok. Hát hogy nem tudnak ők mindig drága csirkemellet venni. Nem is kell, vehetsz más húst is, de ne mindig panírozott és tocsogó olajban süsd meg.
Só bors meg fűszer amit akarsz aztán serpenyőben átsütöd egy kis olajon. Kész.Összességében amúgy nem kell ahhoz sok pénz, hogy jobban egyen az ember. Meg a másik ami agyhalál amikor hazamegyek, mindenki kétpofára tömi a kenyeret meg a péksütiket.
-
Egon
nagyúr
válasz
RandomName
üzenetére
Tökéletes összefoglaló, magam sem írhattam volna különbül...
-
RandomName
senior tag
"Valaki cukrosan eszi"
Mert keveredés van.
A túrós csusza egy sós étel, ami csusza, vagy lebbencs tésztából készül, rengeteg pörcösített szalonna zsírján amivel a tetejét díszitjük. Rengeteg tájjellegű receptje van, a sült, meg a sima tésztára ráhalmozott túró tejföl hegyektől kezdve az én kedvencemig, amikor a túró és tejföl felével kicsit összerottyantod, és a maradékot tálalásnál teszed rá, majd a szalonnapörccel meghinted. (De van még kapros, rakott, juhtúrós, (és itt van egy sztrapacska vonalas keveredés is) sajtos változat is.)
A túrós tészta viszont metélt tésztából készül eredetileg, mint a diós-, mákos-, lekváros-, grízes tészták általában, azaz az édes tésztákhoz használunk metéltet. Ott már, hogy öntsünk tésztavizet a pohárba, már a fözővízbe is szokott kerülni cukor, visszafogottabb a sóhasználat, nincs szalonna, a túró nem mindig, de a tejföl mindig cukrozott.És van az, hogy mivel a két étel ugyanolyan fehér távolról nézve, hogy valakik egykor nem ismerték a másikat, sose kóstolták a másikat, és amikor először eléjük került a nem ismert étel, akkor a szokott ízt keresték benne, és ezért jöttek létre olyan szörnyszülöttek, mint a túrós csusza cukrosan, és a túrós tészta szalonnával....

-
RandomName
senior tag
A tükörtojást én szoktam ehhez hasonlóan csinálni, csak éppen egy szép kaliforniai paprika karikában sül meg, mellette meg a vége felé egy minimális vajra dobok valami szárított zöldfűszert, és azon pirítom meg a kenyérszelet egyik oldalát. Az összélmény kb ugyanaz, és a látvány is megvan.

-
Argos
őstag
válasz
mefistofeles
üzenetére
"az emberek többsége szemét....."
Ez így van.És én is a többséghez tartozok. Idő és tudatosság még csak-csak akad, no de a pénzmag... Hát, azt sajnos hiába ültetem el minden tavasszal, eleddig még nem sikerült szépen teremnie.
Persze, nem minden a pénz - mondják.
Meg lehet azt oldani ügyesen - mondják.
Francokat. Nem lehet.
Ha, azon kell matekozni minden hónapban, a számlák és egyéb kötelező kiadás után, hogy 25.-én lesz-e még zsír a deszkán, netán egy kis lilahagyma feltétnek, akkor sajnos az egészséges táplálkozás mint olyan, eléggé hátul kullog a sorban. -
válasz
mefistofeles
üzenetére
Egy így igaz!!!
-
Én rántott sajt és Bolognai Spagetti és viszlát

Egyébként meg aztán?
Uram, ön emberként van nyilvántartva? Á nem Húsos fagyi vagyok! -
Az írás címére visszautalva, akkor sajnos az emberek többsége szemét.....
Az a véleményem, hogy ha hosszútávon akarsz egészségesen, változatosan és finoman etetni egy családot ahhoz nem kevés pénz, idő és tudatosság kell. Szerintem borzasztó ritka ahol mindhárom megvan.
-
válasz
Hieronymus
üzenetére
"Tésztát, burgonyát, rizst,... nem szabad puhára főzni."
Én nem is szoktam, de tény, hogy ez az általános felénk. Pedig szerintem még ízre is jobb a kevésbé megfőzött.Cukorbetegség elkerülésére nekem is figyelnem kell, mert az családban előforduló dolog sajna. Perpill a chia magot tartom a legjobbnak erre a célra, úgy napi 50-60 grammot fogyasztok belőle; rengeteg rost + omega-3.
Argos:
"vagy 8 centivel alacsonyabb is"
Remélem, nem ideiglenes tolószékről beszélsz.A korlátok betartása egy idő után már egészen jól megy, csak a szoktatás időszakát kell kibírni.
-
Busterftw
nagyúr
válasz
Geri Bátyó
üzenetére
Mondjuk itt te vagy aki nem tájékozott, mert a "blanching" és "freezing" egy ismert módszer a sült krumplinál...
-
nevemfel
senior tag
válasz
Geri Bátyó
üzenetére
Ramsayt meg hagyjad már. Az ő sültkrumpli receptje másfél napig készül, amiben van egy fagyasztás is.
Miért, mi a probléma azzal, hogy sokáig készül a sültkrumplija? Ha nem előre feldolgozott és fagyasztott krumpliból akarsz csinálni sült hasábkrumplit, az ennyi ideig tart.
-
válasz
Geri Bátyó
üzenetére
Minden relatív. Ramsay receptje egészségesebb mint a tiéd.
Ettől még nem kell szeretni. Úgy néz ki, mint egy rendes alkoholista. -
válasz
Feketelaszlo
üzenetére
Már ne is haragudj, de megint te vagy aki az ázsiai konyhát a kínai gyorskaják szintjére degradálod.
A pekingi kacsáról is csak annyit, hogy legalább 4-féle receptet láttam már, amit híres kínai éttermekben csinálnak.
Ramsayt meg hagyjad már. Az ő sültkrumpli receptje másfél napig készül, amiben van egy fagyasztás is.
Szóval megint mondom, hogy figyelni, tájékozódni, gondolkodni. -
Argos
őstag
válasz
Feketelaszlo
üzenetére
Mi scusi! De, nem bírok sótlanul elmenni a nick-neved mellett. FeketeLaciként vállógatás nélkül kéne beverned egy töltött lovat egy kád rizzsel, mindegy hogy van elkészítve.

Ám, persze igazad is van bizonyos pontokban. De, itt most egyáltalán nem a gyorséttermi, kifőzdés, bolti instant fast-food-okról van szó, amit telenyomnak térfogatnövelőkkel meg bizonytalan eredetű akármikkel.
Hanem, amit sajátkezűleg, otthon magad készítesz, ízlésed és nagyjából eredeti recept alapján.Mint fentebb említetettem, én kifejezetten szeretek kísérletezni.
Lehet, alkímista lennék? Főzni kéne egy kis ólmot valami szárnyas fűszerkeverékkel meg mezei zsúrlóval, hátha arany lészen belőle.
Tényleg nem akarom degradálni a nézeted, mert az is egy út. Igaz-e, jó-e? Ez megint csak egyénfüggő. Neked ez a jó, ez jött be, nekem kevéssé tetszetős.
De, nézetem szerint ma már semmi nem abszolút originális. Minden változik, alkalmazkodik a lehetőségek és a kedv határain belül. Meg azon kívül. Hisz' az hoz változást, ha valaki megcsinál egy olyan dolgot, amit mindenki állít, hogy lehetetlen, csak ő később jött és erről nem tudott.Tény és velő, hogy nem szeretem követni a bevett szabályokat, sem főzésben, de az élet más területein sem.
Nem is lettem egy bólogató keljfeljancsi droid a kalaptartón. (Ne vedd magadra, általánosságban írom!)
De, most gondolj bele, mivé lenne a világ rántott csibicomb nélkül?
Ki lehetett az az elmebajos kísérletző boszi, aki kitalálta, hogy a legyilkolt szárnyas letépett lábát, forgassuk meg lisztben, aztán a meg nem született ivadékának kutyulékában, végül hintsük meg szárazkenyér őrleménnyel, majd merítsük forró olajba, míg aranybarnára nem pirul, mer az nekünk jó lesz.
Inkább egy hispán inkvizítor lehetett az illető, nem is egy wicca. -
Argos
őstag
Eh, no igen.
Borzalmas dolog, ha az étkezésben saját korlátokat kell felállítani.
Sajnos, saját lételem. Ugyan, nem a testtömeg indexem okán - perpill 175cm/~60kg. De, télen voltam 48 kiló is, meg szerintem vagy 8 centivel alacsonyabb is...
Más okból, de nekem is nagyon figyelnem kell arra, hogy mit viszek be a szervezetembe. Egy fasza káposztás, csülkös bableves az mondjuk nem ajánlott. Ha, mégis bevállalom, mert imádom, akkor 90%-ban garantált, hogy görcsölve fetrengek négy napig... Máskor meg erre még rátolhatok egy kaszinótojást, rántott karfiollal és semmi bajom. Kiszámíthatatlan és kurvaidegesítő!
De, jobbára inkább kerülöm ezeket a cuccokat - sajnos a zöldségek, főzelékek nagy részét -, mert nem akarom tetézni a bajt.
Ami nem bánt, az a tészta, rizs, krumpli, kenyér, hús, zsír, alkohol. Szénhidrát-bombák ugye.
De, érdekes módon a koleszterinem köbö rendben, a májam se zsírosodik túlzottan a koromhoz képest és nagyon el se hízok.
De, az tény, hogy nem működök jól. -
Ha lassan eszel, kevesebbel is jóllaksz.
Lehet lyukas kanalat vásárolni. Azzal egy leves elég hosszan ehető.
Érdemes megnézni az Ázsiába szakadt doki étkezéssel kapcsolatos videóit.
Egy egyszerű levest utifűmaghéj, zabpehely, dúsítással a főétkezés előtt félórával érdemes enni.
Nem folyik át olyan gyorsan a gyomron mint az üres leves. Ezért hamarabb laksz jól a kalória dúsabb főétellel.
Ez is egy módja a felesleges kilók leadásának.Valamiért még ma is a könnyen emészthető ételeket tartják jónak Magyarországon.
Egészségesnek, nem egészségesek. Lebomlanak az értékes beltartalmak De legalább jól is hizlalnak az agyon főzött ételek.
Tésztát, burgonyát, rizst,... nem szabad puhára főzni. Gyorsan nyomják fel a vércukor szintet, ezt az inzulin reakció követi.
A lecsökkent vércukorszint okán, újra előtör az éhség. Kiváló hízó kúra, a fogyás helyett! -
Narxis
nagyúr
válasz
Feketelaszlo
üzenetére
Hasonlóan a csípős ételekhez, a fűszer is manipulálja az agy kémiai folyamatait, természetesen nem minden emberre hat egyformán illetve azon is múlik, hogy gyerekként hogyan étkezett de szimplán letudni annyival, hogy hát csak azért fűszereztek őseink mert rossz volt az alapanyag szerintem téves következtetés.
-
Argos
őstag
válasz
Geri Bátyó
üzenetére
Köszi!
Úúú, River cottage! Azt is de szerettem.
Akkoriban mentem volna kézzel-lábbal egy tanyára malackával, pipvel, tehenkével, fakanállal meg bográccsal!
Hát, na. Az volt a főzőműsorok aranykora. Nem ezek a mai valóságsótlan, nagyon mű-sorok...
Ja, briteknél (skót) maradva. Gordon 'idegbaj' Ramsay-t viszont ki nem állhatom. Nem vagyok egy agresszív típus, de az biztos, hogy két beszólás után úgy szabnám állcsúcson a serpenyővel, hogy konyhafordultával tuti elsózza a créme brulée-t.
Marcsi műsoraiban igazából a körítést kedvelem. Nagyon érdekes és élvezetes, hogy bejárja a környező vidékeket és az ottani tájegységekre jellemző étkeket elkészíti a nagyikkal. -
Busterftw
nagyúr
válasz
Feketelaszlo
üzenetére
Erre remek példa a mediterrán országok.
Itt spanyolban oliva olaj és só kb mehet mindenre és 3x lesz az ízfaktor.
Egyszerű példa: egy jó kenyér, rá jó oliva olaj és egy kis só.Saláta ugyan ez, míg máshol ilyen-olyan 8ezer sziget öntettel meg mással szórják meg, itt oliva olaj és só, mert a zöldségeknek alapból jó ízük van.
-
Feketelaszlo
senior tag
válasz
Geri Bátyó
üzenetére
Az az ázsiai konyha ami a világ gyorséttermeiben elterjedt valóban junk food. Nem hiszem, hogy bárki másként tekintene rá.
Meg van a pekingi kacsa amit pont azért használnak szakácsversenyek főfogásaként, mert kijön, hogy ki az aki csak próbálkozik. Azt nem lehet véletlenül jól elkészíteni.
Fizikai tulajdonságai (sűrűség, zsírtartalom, reológia, keménység, stb.) vannak az alapanyagnak, s a recept pont azért olyan, mert ismerjük mi fog történni, ha 3 óráig 180 °C-on sütjük. Lehet kísérletezni mással, de akkor az már alkímia.Ha tájékozódási pontot kell választani, akkor Ramsay. Nem azért, mert előadta a szakácsos Csernus-doki figurát, hanem mert végre lerombolta az elképzelést, hogy igazából akármennyi szabadosság megengedhető a konyhában.
-
Argos
őstag
válasz
Feketelaszlo
üzenetére
Nos, ez így ebben a formában nem teljesen igaz.
Régtől fogva fűszeresen étkezünk.
Való igaz, hogy eleink jobbára azért is paprikázták, fokhagymázták az ételeiket, mert erős aromájuk révén elfedték az állott hús szagát, ízét. Már, ha akadt hús az asztalra. Úgy tartja a mondás, hogy a parasztembör akkor eszik húst, ha vagy az állat vagy az embör beteg...
Tudatosan vagy sem, de ezáltal fertőtlenítették és megelőzték a kellemetlen utóhatásokat gyógynövényekkel is (rozmaring, kakukkfű, kömény, stb.).
Valószínúleg nem véletlen, hogy pl. az indiai, mexikói kaják is kétszer csípnek. Meleg égöv és hűtés/tartósítás hiányában, nem épp a higiénia fellegvárai.
Az is igaz, hogy nem ősi származásúak ezek a fűszerek a magyar konyhában. A fokhagyma a 15. a paprika "csak" a 16. században terjedt el a Kárpát-medencében. Ám, szerény véleményem szerint, ez a párszáz év azért joggal nevezhető legalábbis autentikusnak.
És valahogy jómagam nem sírom vissza a kumiszban főzött, érlelt lóhúst...
Jujj... a filozófiánk aztán igencsak eltér. Persze, semmi baj ezzel. Ki hogy szereti.
Én pont azt élvezem a sütés-főzésben, hogy kísérletezek, imprózok.
Mikor mit találok a spájzban és abból összedobni egy faja-kaját. Nyilván, volt már nem egyszer, hogy lyukra futottam, na de ez benne van. Valamivel a kutyának is jól kell laknia.
Egy dolog van, amiben követni szoktam a leírást. A sütitsütés. Ott a kémiai reakciók végett fontos a jól kiókumlált receptúra. Mondjuk, ritkán is sütök.
Inkább tekerek valami sütés nélküli cuccot, vagy palacsintát. -
Argos
őstag
Tejföl nélkül el nem tudnám képzelni. Az nekem úgy túl száraz, "menzás-feeling".
Voltaképp, a hagyma is azért megy alá, hogy legyen egy kis szaftja.
Sajttal is jó, sőt. Viszont én ebben az esetben, öszekavarom a tésztát, túrót, tejfölt, szalonnapörcöt még némi zöldfűszerrel (bazsalikom, majoranna), beleborítom egy jénaiba, megszórom sajttal, bedobom a sütőbe 10-15 percre, míg ropogósra pirul a sajt a tetején.
De, ez már tulajdonképpen egy másik étel.Cukor+szalcsi+túró+tészta? Szerintem, a világ egy eldugott sarkában egy dietetikus most szépen lekuporodott a sarokba sírdogálni...
Ám, éppenséggel ha nem van túróm, akkor palacsintát cukrozott, fahéjas tejföllel kenegetem.
Ha, sósan akarom, akkor meg vegetával/fűszerkeverékkel, ha bűnözök, akkor még sajttal, fokhagymával is megtöltöm. -
válasz
Geri Bátyó
üzenetére
Lehet, idővel nem lesz szükséges valóban, de ha éppen a probléma része az is, hogy túl sokra tartom az ízlelőbimbóim kielégítését, illetve elviszem esetleg odáig is a dolgot, hogy szertartás jellege lesz a táplálkozásnak, már-már szakrális jelleget ölt bizonyos értelemben, azt nekem el kell kerülnöm mindenképpen, minimum addig, amíg kövér vagyok.
Ha fitten, egészségesen, szuper testben lesz majd kedvem főzőcskézni, és ezt megtehetem úgy, hogy ilyen is maradok, akkor persze nincs semmi baj, mehet az élvezkedés. De amíg nem tartok itt, addig észben tartom a prioritásaim, azt, hogy mi mennyire fontos a számomra, mi mennyit ér.
Mondjuk azt is aláírom, hogy szubjektív a dolog, mint akár a cigi / alkohol esetében. Van, akinek megéri az élvezet a káros hatás ellenére is. Tudatosan, és ő dönt így. Az más, hogy én szeretnék sokáig élni inkább egy sportos testben.
-
-
Tök jó ez a bejegyzés, tényleg érezni, hogy szeretsz főzni! (köszi, hogy megemlítettél, nagyon jól esik) Igazából ezt kellene mindenkinek, de nem mindenki képes rá, ami nem baj. Mindenkinek megvannak a korlátai.
Ha már említetted Keith Floyd-ot és Jamie Olivert, hozzátennék még egy nevet: Hugh Fearnley-Whittingstall. Lehet, hogy így nem ismerős, de ha azt mondom, hogy River Cottage, vagy Kapa, kasza, fakanál, akkor már tudni fogod!
Borbás Marcsi egy bizonyos szintig jó, de ő nem nagyon lép túl a só, bors, pirospaprika vonalon. (Ráadásul egy csomó dolgot agyoncukroz) -
Nem is tudom, miért olvastam el most ezt az írást -tán mert éhes vagyok, de még nem ehetek
-, viszont kifejezetten tetszett, hangulatosra sikerült, és kellemes emlékeket idézett fel bennem.Ugyanakkor 40 feletti hízásra hajlamos emberként nekem a kajákkal való kapcsolatom már nagyon nem olyan, mint régen. Tudatosan kerülöm a főzőcskézések élményként való megélését, és igyekszem mindig gyorsan csinálni valami egyszerűt és egészségeset. Régen én is szerettem főzőcskézni, az egyik hobbim volt, mára elhagytam, mert nálam ez a dolog hamar oda vezet, hogy a 171 centimhez 100 kiló fölötti testsúly tartozik. Azt meg ki kell védeni mindenképpen.
Hízékony egyéneknek én azt tanácsolnám, hogy ne keressenek a főzőcskézésben örömöt, vagy esetleg találják meg abban, hogy hogyan tudnak olyan egészséges -és lehetőleg alacsony kalóriás- kaját összedobni gyorsan, aminek azért az íze is jó.
-
totron
addikt
válasz
Feketelaszlo
üzenetére
Van alapja, de ne redukáljuk le a rossz minőségre az eredetet. A helyi maláj/indonéz? munkásszálló mellett elhaladva olyan jó illatok vannak, hogy megőrülsz. Fújja ki az elszívó a fűszeres illatokat. Kicsit sem gejl és túltolt, azt már ennyiből is ki lehet érezni, nem az. A minőségi alapanyagot meg nem sokan fizetik meg, de azok is csak jó alapot jelentenek, önmagukban kevesek a jóhoz. Számolj azzal is, hogy idővel romlanak az érzékek, nálam pl. 10+ éve szignifikánsan csökkent a só érzékelése, szépen beszűkült a még nem túltolt, de már érezhető tartománya. Telenyomni nem kell, főleg nem tubusos keményítős-tartósítós krémekkel, de elhagyni is felesleges lenne az igazi fűszereket.
-
válasz
Feketelaszlo
üzenetére
Lehet, hogy neked nem ártana egy kicsi tágítani a világon.
"A túlfűszerezés azokra a népkonyhákra a jellemző ahol a rossz minőségű alapanyagokat igyekeznek elfedni intenzívebb ízekkel."
Ezzel a kijelentéssel gyakorlatilag hulladéknak minősíted az indiai, kínai, déleket-ázsiai, arab, afrikai, karib, közép és dél-amerikai, de valójában még a mediterrán konyhát is.
Szerintem te nem vagy tisztában a fűszeres és a gulyáskommunizmusban kialakult agyonpaprikázott igénytelen ételek közötti különbséggel.Időnként nem árt, ha gondolkodunk kicsit, mert végülis az agyunk arra van.
"A főzés nem improvizáció, hanem igenis betartandó merev szabályok és technológiai leírások (receptek) eredménye."
Szerinted azok a receptek a világ kezdete óta léteztek és istentől valók, vagy valaki kísérletezett és ez lett a végeredmény?
Nyilván nem akarok fikázódni, de ne legyél már ennyire korlátolt! Csak egy picit kellene gondolkodni. -
-
Feketelaszlo
senior tag
mi magyarok eléggé fűszeresen étkezünk alapból.
Meg egy lópikulát. Ez nem alap adottság, hanem sajnálatos tévút.
A túlfűszerezés azokra a népkonyhákra a jellemző ahol a rossz minőségű alapanyagokat igyekeznek elfedni intenzívebb ízekkel. Ezt nem elfogadni kell és teleszórni mindent paprikával, fokhagymakrémmel meg vegetával - mert hogy attól lesz magyaros -, hanem kijavítani és visszatérni arra az útra amit a földrajzilag elérhető mezőgazdasági lehetőségek amúgy kínálnak.Sajnos ezzel a konyhafilozófiával semennyire nem tudok azonosulni. A főzés nem improvizáció, hanem igenis betartandó merev szabályok és technológiai leírások (receptek) eredménye. Ami nyilván nem azt jelenti, hogy én olykor nem rakok vanília aromát a keverős pudingba, de ezen hanyagságokkal kapcsolatban meg is van a szégyenérzetem.
-
Túrós csusza hagymával?
Életemben nem hallottam még ilyet.
Én pl. speciel nem szeretem tejföllel, utóbbi időben sajtot reszelek rá, és úgy eszem.
Valaki cukrosan eszi, de úgy még nem mertem kipróbálni.
Új hozzászólás Aktív témák
- G.SKILL Ripjaws V 2x4GB 3000MHz DDR4 kit
- APC Smart-UPS 1500VA LCD RM 2U (SMT1500RMI2UC) - űj ára 450.000Ft
- Digitus Network Cabinet 19'' 42U DN-43000 white - Rack Szekrény
- BROCADE Ruckus ICX7150-24port - Switch - több db - 130Gbps
- 3D nyomtató - SAURER MarkingSolutions Signum Eco Lasersysteme - laser marking system
- BESZÁMÍTÁS! Sony PlayStation VR2 virtuális valóság szemüveg garanciával hibátlan működéssel
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i7 14700KF 32/64GB RAM RTX 5070 Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Apple iPhone 11 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- HP EliteOne 800 G6 All-in-One i5-10500 16GB 512GB 24" Érintőkijelző!! 1 év garancia
- Samsung Galaxy A16 5G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest