- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sziku69: Szólánc.
- LordAthis: AI (és másra is használt) Cluster építése - Második Cikk
- koxx: Bloons TD5 - Tower Defense játék
- btz: Internet fejlesztés országosan!
- GoodSpeed: AMD Ryzen 7 7700X vs AMD Ryzen 9 9900X Cinebench R23 & R24 Benchmarkokban mérve
- bambano: Bambanő háza tája
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
-
LOGOUT
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Dr. Szilikát
őstag
Ha van tartalékba 10 A-os biztosítékod, amit próbára benyomsz az autóba, abból is lehet következtetni. Vagy kisebbet is, ha van.
Utána meg lehet kockáztatni a "biztosítéklopót" is, annyira nem nagy a veszély. A multiméter is kibírja, ha kiolvad a sajátja, ezt már tapasztalhattuk páran.
Az ablaktörlőt most nem tudom hirtelen, mennyit ránt, de esetleg felhajthatod a kart, hogy könnyebben mozogjon.
-
_NCT
addikt
válasz
Dr. Szilikát #88998 üzenetére
Köszi! És ha mondjuk a biztosítékot kiveszem vagy biztosítéklopót használok és az ott kilépő áramerősséget akarom mérni, az nem verheti ki a 10A biztosítékot a multiban?
Mondjuk a hátsó ablaktörlő biztosítékát szeretném mérni, pontosabban a biztosítéktáblából kilépő áramerősséget. A szivargyújtó csak egy példa volt.
-
Dr. Szilikát
őstag
Ha arra gondolsz, hogy 5 V / 2,4 A az 12 V-on kisebb áram, a konverziós elv miatt. Hasonlóan a transzformációs elvhez.
Egy ilyen kis töltőeszköz nem nyomhatja ki a multiméter 10 A-os ágát, meg a 20 A-os biztosítékot pláne. Az autóban a szivargyújtó biztosítékára kötve lehetnek ugyan további dolgok (rádió, erősítő, belső világítások, riasztó, központi zár), ebből utóbbi vehet fel nagyobb áramot, de azt nem kell járatni ilyenkor.
-
_NCT
addikt
Sziasztok!
Autó szivargyújtó 12V ágának biztosítéktáblájából kilépő áramerősséget szeretném megmérni, multiméterem van, de csak 10A-ig tud áramerősséget mérni. A 12V ágnál 20A-s biztosíték van, az biztos, hogy ettől többet nem ad le, vagy ha igen, megvéd a biztosíték. Nem tudom, hogy rámerjem-e dugni egy mérés erejéig (jó oké, max kicserélem a biztit a multiméterben). A kézikönyvben sem találtam semmit erről.
Arra gondolok, hogy pl vannak szivargyújtós usb töltők, amelyek max 2.4A-t viselnek el. Honnan tudom, hogy nem fogja rögtön a szivargyújtóban kivágni a biztit és tuti nem 3A közlekedik alapból?
-
ekkold
Topikgazda
válasz
boorit #88990 üzenetére
Ja és amit belinkeltél [link] ahhoz volt "szerencsém", egy szemétre való hulladék, esetleg faégetésre jó lehet, normális forrasztásra nem való. Nincs leválasztva a hálózatról, egy sima fázishasítós szabályzó van benne, ami gyakorlatilag nem figyeli a hőmérsékletet. A pákahegy is gagyi.
-
válasz
boorit #88990 üzenetére
Nekem ilyen volt a legelső pákám (szerintem van 15 éve, hogy apám megvette nekem), és a mai napig megvan, működik.
Ami azt illeti ezer sebből vérzik, de alkalmi használatra megfelel.
- a hegye valami iszonyat gyorsan fogyott
- mechanikailag gyenge a fém felől a fekete-piros műanyagok csatlakozása. Erősebb gányoláskor (pl. 3D nyomtató insert) ha nem axiálisan terheled, hamar el fog törni. (Az enyém is eltört, megragasztani nem tudtam, de csináltam neki egy kengyelt/bilincset ami összefogja)Ha megfogadsz egy ajánlást, akkor menj rá a Lidlben a Parkside alap pákájára "PLS 48" . Mechanikailag jobb, árban nincs messzebb, van rá 3 év gari, és a legfontosabb, főleg gányolásnál:
Menetes rögzítésű a pákahegy. Taknyoláshoz bemész egy csavarboltba, és egy pákahegy árán veszel fél marék csavart (még rézcsavarból is jópárat kifut) és azzal szebben tudsz insertelni is.
Szerk.: Amúgy a többieknek igaza van, ha nincs tapasztalatod/érzéked a forrasztáshoz, akkor inkább a szabályozósra menj. Igaz, az már más árkategória. Pl. dolgoztam olyan FH-val amit ekkold linkelt, az is nagyon jó, de azt biztos nem fognám be gányolni. Ebből is van Parkside, számomra jól használható PLSD 48, ezen is menetes a pákahegy. -
ekkold
Topikgazda
válasz
boorit #88990 üzenetére
Mindenképpen olyat keress ami hőfokszabályozós, és ki is írja a hőmérsékletet a kijelzőjére. Amelyik ezt nem tudja, az általában problémás szokott lenni. Ezen túl a pénztárcádon és a beszerzési forráson múlik (hazai / kínai beszerzés).
Ha magyarországi beszerzés akkor szerintem valami ilyesmi a minimum, ami még használható: [link] Ez alá semmiképpen sem adnám. Lehet, hogy máshol olcsóbb, érdemes szétnézni.
Ha a forrasztóállomás az építés is szóba jöhet, akkor csak a pákát kell megvenni. De előtte érdemes szétnézni, hogy mi az, aminek képes vagy az elkészítésére, és ahhoz milyen páka kell.
Nekem JBC pákám van, de a gyári forrasztóállomás ára horror, vagy legalábbis nekem túl sok, így terveztem saját állomást hozzá: [link]
Kínából is rendelhetők elfogadható forrasztóállomások, pl. HAKKO-t érdemes nézni. -
Dr. Szilikát
őstag
válasz
szabifotos #88987 üzenetére
Amikor csak manuálisan intézed a villásdugóval be-ki, akkor is reccsen? Attól függetlenül, hogy van egy hálózati kapcsoló is, de most ettől eltekintve.
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
boorit #88990 üzenetére
Állítólag többen elboldogulnak olyannal is, de azt látni kell, hogy az a kategória csak triac teljesítményszabályzót tartalmaz, ami nem figyel hőmérsékletet. Így viszont beállítod valamire, a forrasztandó tárgy hűt rajta, de a páka meg sem próbál ráfűteni, kompenzálni. Vagy eleve magasabb fokra (teljesítményre) állítod, de akkor meg az ónt / pákahegyet túlégetheti.
Tehát nincs hőfokfigyelés, negatív visszacsatolás. Amelyikben van ilyen elektronika, az már nagyobb darab, trafós:
https://elektrotanya.com/fahrenheit_28003_sch.pdf/download.html
Olyan is létezik persze, ami trafó nélkül egyben minden:
https://www.aliexpress.com/item/4000844671465.html
Ez még a hazai szabványnak is megfelelő, földelt páka (a trafóst nem kell földelni, mert a trafó leválaszt).
-
-
boorit
csendes tag
sziasztok!
Forrsztópáka vásárlásban tudnátok segíteni? Nem profi gépet keresek, csak hobbi kategória. Amire használnám, az főleg kisebb projectek, pl PCB-re tüskesor, illetve 3D nyomtatott tárgyakba heatset insert besüllyesztése (emiatt fontos a cserélhető fej).
Egy ilyen esetleg megfelelhet?
-
Gyula84
veterán
válasz
Donki Hóte #88976 üzenetére
Nálam az első bedugásnál már nem volt jó, Lenovo Legion
-
Atos23
senior tag
válasz
Dr. Szilikát #88959 üzenetére
Vettem is egyet.
Kicsit sokalltam érte a kb. Bruttó 100k körüli bolti árat, így keresgéltem tovább. Jófogáson volt fent 70k-ért, már majdnem lebeszéltem az eladóval, amikor Marketplacen szembejött velem egy 58k-ért. Na azt az eladó lealkudta saját magának 45k-ra, csak vigyem. :) Így lett meg a mai napon ennyiért.
Az általad linkelt videón szerintem igényesebb kivitel van, de ez sem rossz. Ami megdöbbentő, az a toroid mérete, sokkal kisebbre számítottam. A tápot oldalanként 4700uF / 63V-al szűri, a diódák eléggé túlméretezettek. A képeken nem látszik, az áteresztő tranyók a kis panelek alatt vannak a hűtőbordára csavarozva.
Néhány kép (a kijelző teljesen jó minőségű, csak a telefon képe adja vissza rosszul):
-
szabifotos
senior tag
Sziasztok!
Automatizálni szeretném két stúdio hangfalam bekapcsolását Sonoff relével. Viszont nem rendelkezik standby móddal, így amikor ráadom a feszültséget, vagy épp kikapcsolom, véletlenszerű mértékben "pukkan" egyet, ami nyilván idegesítő és nem is tesz jót neki. Ha a saját kapcsolóját használom, akkor nem csinálja, de ez nyilván ebben az esetben mindig fel lenne kapcsolva.
Hogyan tudnám ezt megszüntetni?
Esetleg SS relés kapcsoló segít a helyzeten? Vagy valamilyen kondi a fázissal sorbakötve?
Milyen megoldások léteznek erre?
Köszi -
demars
addikt
válasz
tordaitibi #88985 üzenetére
-
-
demars
addikt
Igény lenne egy nagyáramu tápegységre, 12V 30-40A (izzítógyertya tesztelés)
A kapható fémházas kivitel elég lehet?
Van itthon egy kínai 1800W -os DC DC konverterem, megmaradt, szóval az is felhasználható. -
válasz
Donki Hóte #88978 üzenetére
De akkor ott a kábelen rossz a csati :S
A HP dokkjai pl. C-C kábelesek, 1 csavar cserélni, az tök jó; és eddig talán kettőt cseréltem, pedig van vagy 100. Fura, hogy egy L15 ilyen érzékeny lenne.
Viszont ezt a "bekapcsoláskor nincs kép" műsort minden C dokk csinálja nálunk, nem csak kábel miatt. Van hogy el kell venni a tápot, és csak akkor javul. -
demars
addikt
válasz
fatpingvin #88980 üzenetére
Így lett!
Nem is értem mit szeretett volna ezzel kezdeni? -
válasz
Donki Hóte #88973 üzenetére
Köszi, de ez már megvan egy pár éve, épp a helyét keresem
-
-
válasz
Donki Hóte #88976 üzenetére
Milyen gép?
Nálunk nem kontakt miatt rosszak a C dokkok. Lenovo, HP, Dell is van, de kontaktos dokk ha 2 volt, azoknak is a kábele tört meg. Teljesen maguktól botrányos a FW és a driverek minősége
-
-
-
Ha még nincs meg a bluetooth-os erősítő, akkor inkább egy ilyen cuccot vegyél helyette.
Ez pont azt tudja, ami neked kell, bluetooth vevőegység jack kimenettel, és még olcsóbb is.
-
válasz
tordaitibi #88971 üzenetére
Esélytelen. Kb. újak.
-
-
demars
addikt
válasz
fatpingvin #88965 üzenetére
Nos, nem éppen lámpa...
-
válasz
fatpingvin #88962 üzenetére
Az lett a vége.
és @tordaitibi :
2 aljzatom volt, az egyikkel kiderült, hogy a kábel ereinek köze nincs a színsorhoz (a 2.0 jó, a +4 SS ér nem).A másikat is kimértem, az egyik gép egyik 3-as portjával megy. Mással nem
A másik káblosz mindennel megy, kivéve az egyik gép egyik portját
Amivel megy, azzal stabil... És ez drót... -
demars
addikt
válasz
fatpingvin #88965 üzenetére
Köszi.
-
demars
addikt
Sziasztok.
12V -os led lámpát szeretne ismerősöm használni 24V -os rendszerről (kamionban).
Kértem, hogy hozza át a lámpát, szeretném megnézni, láttam olyan típust ami üzemeltethető 12 és 24 voltról is, de meg kell nézni.
Ha csak 12 voltról hajtható, megoldható az átalakítás? (A lámpát még nem láttam) -
Igen csináltam, úgy is ahogy te meg a 60 centisből kinyestem és 25 centis lett és usb3 hubot is madzagoztam újra, ott meg a 15 centis helyett egy 50 centire levágott anya helyére ment a hub.
Tippem sincs, működni kéne neki.
A dugó ami megmaradt, az A csatiba tutira nincs valamelyik rx tx szál belül elszakadva? Tűvel ki lehet csipogtatni. -
Valaki csinált már USB3 hosszabbítót?
Fogom a kábelt (USB3 A-B kábelről vágtam le a B csatit), meg az aljzatot (bontott).
Bekötöm a 8 eret.
Semmi.
2.0-ban megy, 3.0-n nem.
Zárlat nincs, szakadás nincs.
Elvileg az USB3 polaritásdetektálós, szóval az RX+ RX- TX+ TX- jelek fel is cserélhetők, akkor is mennie kéne. Próbáltam a két SS érpárat felcserélni, úgy sem megy.
Mi a harag tud ennek baja lenni?10cm hosszú, szóval nem a hossz.
-
válasz
Dr. Szilikát #88958 üzenetére
Ok, meggyőztél.
Köszönöm a türelmet.
-
Dr. Szilikát
őstag
Úgy se, ha a transzmitter elemről megy?
5 méteres szmájlival sem kötheted össze két végfok kimenetét, ami a sztereó különbségi jelet hordozza, tehát ez a különbözeti áram dolgozna egymásra.
De ha ez a körülmény nem lenne, illetve ellenállásokkal monósítod, akkor sem normális megoldás, lebegő szintre kötni egy szerkezetet, zavarok forrása stb. problémák.
Ha közös tápról megy, akkor pedig a Jack GND is GND / negatív táppont / közös. Lényegében felraknál 8 ohm műterheléseket két kimenetre, ami semmi hatással nincs a másik két kimenetre.
Zárlati hatással esetleg, ha kondi nélkül kötöd GND-re az ellenállásokat (ld. féltápfeszültség).
-
Atos23
senior tag
Sziasztok,
Van valami kialakult véleményetek, tapasztalatotok az "olcsó, kínai" labortápokról? A munkahelyemen egy ilyen kaliberű, de márkás tápot megemelni sem könnyű, vajon a kínai tápokban van elég anyag?
Attól félek, hogy megveszek egy ilyet, és belül csak egy dupla, kapcsolóüzemű LED-tápegység fogad, nem pedig valami rendes, trafós táp.
Köszi!
-
válasz
Dr. Szilikát #88954 üzenetére
Úgy se, ha a transzmitter elemről megy?
Jó, tegyük fel, hogy közös tápról megy. Egy-egy 8Ω ellenállással kötöm a két negatív kimenetet a jack föld lábára. Az szerintem nem rövidzár. A két pozitívat pedig egy egy kondival a másik két lábra. Ezzel nyerek vagy veszítek ahhoz képest, mintha a GND-t használnám közös pontnak?
És, ha 4db kondit használok? -
válasz
Dr. Szilikát #88952 üzenetére
Az isten áldjon meg, ki akarja földelni az erősítő kimenetét...? A negatívot akarom közösíteni, hogy a 4 kimenetet a jack csatlakozó 3 lábára tudjam kötni.
5V usb tápról megy mindkét cucc. -
Dr. Szilikát
őstag
Erősítő kimenetét nem lehet földelni egyiket sem, zárlattal egyenlő. Ráadásul attól nem nő a másik erősítő jelszintje, függetlenek ilyen szempontból.
Trafós galvanikus leválasztót szoktak például alkalmazni autóban vagy házi hifiben is, az aktív subwoofer meghajtására. Ezt arról lehet felismerni, hogy 4 szál, azaz szimmetrikus bemenete van:
Belsejében ilyen trafókat kell elképzelni, meg a két trimmert is. Csak most pont olyan képet nem látok (régebben többfélét is feldobott az eBay), de ehhez hasonló:
Amelyikben trimmer is van, az meg csak ennyi:
-
válasz
Dr. Szilikát #88948 üzenetére
Dehogy akarom én az ellenfázisú jelet közösíteni
Én is gondoltam rá, hogy a GND-t használom közös pontnak, de egyrészt kipróbáltam és nagyon zajos, másrészt pont felezi az elérhető jelszintet, márpedig az FM transzmitter jel-zaj viszonya miatt nem lenne rossz, ha minél nagyobb jelet tudnék rá küldeni. Autóban lenne egyébként használva, szivargyújtóról.
Szóval ha lehet, mégis úgy szeretném megoldani, hogy a L-, R- kimenetet közösíteném föld pontnak és a L+,R+ menne a csúcsra meg a gyűrűre. Ezt hogy tudom megcsinálni?
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
Dr. Szilikát #88948 üzenetére
A kondenzátor azért kötelező, mert a kimenetek DC-szintje a tápfeszültség fele. A hangszórókon így nem folyik egyenáram (azonos potenciál), de a DC-t le kell választani, ha más a cél.
Ilyen módon lehet egyébként fejhallgatót is csatlakoztatni.
-
Dr. Szilikát
őstag
Nem kell közösíteni. Egy hídvégfok csak két egyforma erősítő, melyek ellenfázisban mennek:
Abból felhasználhatod csak az egyiket:
Mivel a pozitív kimenet nem fordít fázist a bemenethez képest és a normál erősítőket általában így tervezik (ha egy komplett készüléket tekintünk, bemenettől kimenetig), választhatod mondjuk a + és + kimeneteket, bár általában ennek nem sok jelentőségét látod. De egyforma legyen a kettő.
Más kérdés, hogy lehetnek gondjaid a földhurokkal, de az nem emiatt, hanem az aszimmetrikus (mondhatni: "földközpontú" vagyis GND-hez viszonyított) jelátvitel sajátosságai miatt.
Ha két ellenfázisú jelet közösítesz (ellenállással lehetne), azok pont kioltják egymást.
-
Sziasztok!
Adott egy ilyen egyszerű Bluetooth AMP board, 4-8Ω hídüzemű kimenettel. Ezt szeretném összekötni egy FM transzmitterrel, aminek 3,5" jack csatlakozója van, tehát 3 pólusú. Hogyan illik ilyenkor közösíteni a L- R- kimenetet, hogy ne csináljak rövidzárat? Egy-egy 4Ω vagy 8Ω ellenállás megteszi, vagy kell kondenzátor vagy más okosság? A transzmitter bemeneti ellenállását nem ismerem sajnos.
-
ecaddsell
aktív tag
válasz
AndrewTdi #88939 üzenetére
Én ezt vettem (SQ-D60), USB-C bemenete van, de adnak hozzá XT60 adapter kábelt azaz 4S-6S akkuról is elmegy (kisebb feszről nem lesz meg max. telj.; egy jobb akku lehet többe lesz mint a páka). Az adapter kábel közbenső lépése 5.5 x 2.5mm-es tápcsatlakozó azaz arról is lehet táplálni.
Elsősorban olyan hobbisok veszik akiknek a pusztában kell javítani.
Boldog békeidőkben vettem még amikor US$27.87 volt az ára (és teljesen más árfolyammal mint most), azaz bőven befért a 10k-ba.
Ma nagyon figyelned kell az akciókat (aliexpress-en is van), hogy egyáltalán a felső határ közelébe kerüljön (ha többféle hegyet is akarsz a szett még többe fáj), minden táp adapter nélkül. -
hódmaci
senior tag
Sziasztok!
Tudnátok akkumulátor töltőt ajánlani?
Valami olyat keresnék ami 6-8 óra alatt feltölt 2 esetleg 4db akkumulátort
4db esetén esetleg lehet hosszabb is a töltés ideje.
Varta AA 2600mah illetve Varta AAA 1000mah aksikkal kellene megküzdenie.
Semmi extra, esetleg egy led ami jelzi ha kész a töltés illetve valami védelem az aksik fele.
Itthoni hálózatról működne.(240v) -
AndrewTdi
addikt
Köszönöm, megnézem őket!
-
daninet
veterán
válasz
AndrewTdi #88939 üzenetére
akkuval 5-10k? nagyon szűkös, csak szemét lesz ennyiért.
Ryobi akkus pákája nem rossz, de PVC a vezeték nem szilikonos.
Parksidenak is van időnként akkus ha már belevásároltál esetleg az akkujaikba.De ezek 10-15k akku nélkül
A jobb akkus pákák meg 30k körül vannak külföldről, TS80 vagy TS101 (akku nélkül).
Utóbbi megy usb-c powerbankról is ha van benne PD -
AndrewTdi
addikt
Sziasztok!
Itthoni, teljesen hobbi, ritka felhasználásra keresnék valami akkus pákát.
Van itthon egy Parkside pákám ami nekem teljesen jó, de ha lenne olyan amit nem kell ide oda dugogatni, csak elővenni és bekapcoslni, gyorsan forrasztani néhány vezetéket, akkor egy olyanra beneveznék.
Tudtok ajánlani valamit 5-10K környékén? Akár külföldi rendelés is szóba jöhet. -
demars
addikt
Köszi.
Sajnos nekem mindent rendelnem kell, így több nap mire ideér az alkatrész.
Én forrsávos panelt használtam és vezetéket forrasztottam rá, hogy ki tudjam vezetni a ledet, illetve be tudjam kötni a sorkapocsba.
1/4 w -os ellenállásaim vannak itthon (készletben vettem), Rendelek 5w -osat, de mellé akkor már teszek néhány cuccot mert pár db alkatrészt nem éri meg rendelni. -
ekkold
Topikgazda
válasz
ttomas2005 #88931 üzenetére
Nem pon ugyanilyen, de hasonló van itthon. Használható, egyelőre bírja a strapát. A pákához inkább külön tápot használj.
-
demars
addikt
Én ma készítettem el ezt az áramkört, nem próbáltam ki mert mikor készre szereltem akkor jöttem rá, hogy 0,5W -os ellenállásokat használtam. Be kell szereznem 22 ohm 5W -osat.
Képet dobnál fel róla?Illetve hogy oldjam meg a kis panel "szigetelését"? Egy műanyag dobozban a trafó mellett lenne a helye, de le kellene szigetelni, hogy ne legyen gond.
-
daninet
veterán
válasz
tordaitibi #88930 üzenetére
Volt egy doboznyi de mióta mikrokontrollerezek elfogytak
Többieknek: köszi, az a tokozott hestore-on különösen jó lesz.
-
ttomas2005
csendes tag
Sziasztok!
Sokszor belefutottam már abba a helyzetbe, hogy a random háztartásbeli áramköröket nem tudtam megtáplálni tesztelési célzattal a megfelelő feszültséggel. Gondoltam itt az idő egy egyszerű kis labortáp beszerzésére. Azt szeretném kérdezni, hogy az alábbi linken szereplő 60V 5A 300W-os egységről mi a véleményetek 26K ért Lengyelországból?
Illetve élhető-e az, hogy ezzel a táppal tápláljak meg egy Ts100-as pákát, vagy ehhez inkább használjak valami külön tápot?
-
-
mezis
félisten
válasz
daninet #88924 üzenetére
Üdv.!
Én egy telefon töltőből mentettem ki az elektronikát, de egy ilyen sem biztos, hogy elfér egy szerelő dobozban. Meg valamennyi hűtés is kell.
Egy terasz világítás jelzésére összeraktam ezt az egyszerű áramkört. Működik rendben, nem is vibrál nagyon, de a 65-ös szerelődobozba nem fért volna be (a kék LED miatt 5 db dióda kellett), felkerült egy átlátszó sapka a szerelő dobozra.
-
Gézengúz
addikt
válasz
Dr. Szilikát #88923 üzenetére
Jah azt nem mondtam, hogy innentől kezdve nem kell tölteni a napelemnek, mert csak horgászlámpa lenne.
Csak este kint sötétben lesz rádugva, nem számít a napelem. Mozgásérzékelő is rendben működik.
Kapott a két lámpa két usb kábelt belül egy görccsel.
Már csak egy gond van, a kikapcsoló powerbank. -
daninet
veterán
Sziasztok!
Mi a legkisebb méretű megvásárolható 230VAC -> 5VDC táp? Egy Wemos D1-et kellene működtessen egy elég tömött kapcsoló szerelődobozában, összesen nem több mint 200mA áramerősség kell. Szóval a méret most a lényeg -
Dr. Szilikát
őstag
válasz
Gézengúz #88919 üzenetére
De a power bank külön csatlakozón fogadja a töltést és külön adja le. Ennek "összedrótozásához" alaposan át kellene látni, lehetőleg rajzon felvázolni az egész áramkört.
Egyébként bontottam ki védőelektronikát olyan hibás, lapos akkuból, ami tablet, GPS és hasonlókban fordul elő, az is felhasználható éppen.
Védelemmel kombinált TP4056 is van. Itt egy példa, de ez nem mozgásérzékelős:
A dióda szerepe ez alapján jobban érthető, csak a fentinél a védelembe nyúl bele:
Részletesebben, videókkal: https://www.literoflightusa.org/diy-solar-light-circuit/
-
válasz
Gézengúz #88921 üzenetére
Arra sajnos nem tudok válaszolni, de azt a védelmi áramkört, ami a védett cellákban van, külön is meg lehet venni fillérekért.
Az áramkör amúgy szerintem simán elmegy közvetlenül az akku helyére kötött 5V-ról, csak meg kell szüntetni a töltést. Ami nem lesz egyszerű, mert valószínűleg a napelemet használja fényérzékelésre is.
Esetleg az 5V-tal sorba kötött dióda lehet a megoldás: ejt is 0.5-0.6V-ot a tápfeszültségen és a visszatöltést is meg tudja akadályozni. -
Gézengúz
addikt
Barátomnak 2-szor van nálam a napelemes, mozgásérzékelős, 18650-es kínai csodája.
Hiába raktam bele jó 18650-et, ha nincs töltés csutkára merül, én mondtam neki múltkor is.
Ki is nyírta a cellát.
Most az az ötlete támadt neki, hogy powerbankról üzemeltetné, forrasszak rá USB csatlakozós kábelt.
Persze, hogy azon 5V jön azt már oldjam meg én.Szóval a mellékelt képeken lévő elektronika mit kezd az 5V-al vajon?
-
necrons
csendes tag
válasz
Dr. Szilikát #88905 üzenetére
Köszönöm a válaszokat, írtam a gyártónak hátha hajlandó kisegíteni
-
DonThomasino
veterán
válasz
Intruder2k5 #88916 üzenetére
Az olcsó kategóriáról általában lespórolják.
Régi daraboknál, szinte mindegyiken van. -
válasz
DonThomasino #88915 üzenetére
Nekem sincs ilyen, csak nézegettem Banggood-on, és nem esett le, hogy mire való. De amúgy tényleg hasznos fícsör. Nekem perpill egy ilyenem van: Wanptek DPS3010U
-
DonThomasino
veterán
válasz
Intruder2k5 #88912 üzenetére
Én meg pont egy ilyet hiányolok az enyémről.
-
-
Gyula84
veterán
válasz
Intruder2k5 #88912 üzenetére
-
-
JackeL
tag
Sziasztok!
Egy kérdésem lenne, a csatolt képen látható két helyen kellene kicserélni a két darab kondit. Valaki tudna benne esetleg segíteni? BP lenne a legjobb, ha valaki vállalná, sajnos megsértettem mindkettőt.
[kép] -
-
Steady74
addikt
válasz
DonThomasino #88906 üzenetére
igen, néztem, de a konverter, átalakító, DC konverter, DC-DC konverter szavak/kifejezések alapján nem találtam olyat amit keresek. Ilyen van nekik, de a témában teljesen szőke nő vagyok, nekem "dobozos" megoldás kell, 24V be 5V ki
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
PitLee #88904 üzenetére
Az csak egy 3 lábú lineáris stabilizátor, ráadásul negatív. Ez meg DC-konverter.
Lehetne egyébként arra is gondolni, hogy a piros nyíl a konverter meghajtó IC-je (TV-alaplapon láttam hasonlókat), piros kör a MOSFET, csak ez sem igazán áll össze.
Felette látszik a konverterhez tartozó induktivitás elvileg.
-
PitLee
őstag
válasz
Dr. Szilikát #88880 üzenetére
"Regulator MC 792"-re a guugli ilyenek et talált, nem tudom segít-e, a számkarakternél eggyel több van, de nem értek hozzá sajna.
https://www.google.com/search?client=firefox-b-d&q=Regulator+mc792Itt van egy szétszedett változat, de pont az "műtyür" nem látszódik.
https://www.audiosciencereview.com/forum/index.php?threads/teardown-few-basic-measurements-and-personal-thoughts-of-the-focusrite-solo-gen3.9101/Ui: közben találtam egy ilyet is
https://www.datasheetarchive.com/MC792-datasheet.html -
Steady74
addikt
Sziasztok. SOS vásárlásom lenne, hol tudnék BP-n holnap DC-DC konvertert venni, ami 24Vról 5V-ra konvertál? Fém vagy műanyagházas megoldást keresek (LED világításhoz kell), ilyen mondjuk. Köszi.
-
Dr. Szilikát
őstag
Úgy emlékszem, a HDD és PWR LED-nek nincs közös pontja, mert az egyiknél pozitívról GND-re húz az alaplap kapcsolótranzisztora, a másik meg fordítva. Ezt nagyon jól ki lehet mutatni egy multiméterrel, régen szórakoztam is ezzel, csak már elfelejtettem, melyik, hogyan. Elvileg az egyik nyitott kollektoros (GND-re), másiknál egy emitter húz felfelé, azért nem éri el az 5V szintet (B-E feszültségesés). Meg előtét-ellenállások is vannak beiktatva természetesen.
Az illesztés egy tranzisztoros fordítással megoldható elvileg, vagy itt optocsatolós példa:
https://electronics.stackexchange.com/questions/107349/how-to-combine-pcs-power-and-hdd-leds
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
szoke12 #88893 üzenetére
Nem ismerem ezeket belülről, de ha DC-táp terhelhetőségébe nem fér bele a síkmágnes is, akkor nem érdemes erőltetni. A kifújt kondit ettől függetlenül cserélni kell, nehogy további kár keletkezzen az elektronikában.
Ez való hozzá:
https://www.budastore.hu/codefon-msol-t-siktapado-magnes-meghajto
Ugyanaz:
https://codefonshop.hu/Aktiv-magnes-vezerles-MSOL4-TEgyébként korábban is zúgott, vagy később kezdte? Miért lett szakszerűtlenül telepítve? A társasházaknak dolgozó vállalkozásoknak értenie kell ilyen elemi dolgokhoz.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Spórolós topik
- Először égett le egy újságnál a GeForce RTX 5090
- Windows 11
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- A lapkakészlet és az akku különbözteti meg a Motorola Edge 60 és Edge 60 Pro-t
- iPhone topik
- Eredeti játékok OFF topik
- Házimozi belépő szinten
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- További aktív témák...
- HP EliteBook x360 1030 G8 i7 1185g7/16GB/512SSD/TABLET mód
- ASRock Rack EPC621D8A Intel LGA3647 foglalatú ATX-es szerver alaplap
- BESZÁMÍTÁS! MSI Z390 i7 8700 32GB DDR4 512GB SSD RTX 2060 Super 8GB Zalman S3 TG Corsair 600W
- BESZÁMÍTÁS! ASUS A620M R5 7500F 32GB DDR5 1TB SSD RTX 4070 SUPER 12GB Zalman M4 Corsair 650W
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte H610M i3 12100F 16GB DDR4 512GB SSD RX 6600 8GB Zalman Z1 Plus ADATA 600W
- Apple iPhone 14 Plus 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Samsung Galaxy A32 128GB Kártyafüggetlen 1 év Garanciával
- ÁRCSÖKKENTÉS MSI Z77 MPOWER Alaplap eladó
- Prémium PC házak akár 20-40% kedvezménnyel eladók garanciával, számlával!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i7 14700KF 32/64GB RAM RTX 5090 32GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest