Hirdetés

2024. május 1., szerda

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Adattárolás  »  HDD probléma (nem adatmentés) (kiemelt téma)

Hozzászólások

(#42601) tpeter77


tpeter77
addikt

Ismerős szüleinél lévő gépen nem indult el a Win.
Javasoltam az ismerősnek, nézzen rá HDS-el.

(#42602) amdathlonxp válasza tpeter77 (#42601) üzenetére


amdathlonxp
aktív tag

Ez még istenes bnöm gépében 100/0 a hdd nem olyan rég ment le a kondija kb 4éve :D atóta is hibátlanul fut. :D

Whatsapp on keresetek légyszi!! +4915175260023

(#42603) Szabikaa20


Szabikaa20
őstag

Hali!

Öcsém kikelt magából és ráütött a notebokjára...meghalt a HDD :)) Vettünk újat kicseréltük minden ok!
A rossz HDD-t rákötöttem asztali gépre ott ment,elkezdtem formázni és kb félúton megakadt aztán azóta nem ismeri fel a windows...lehet ilyennel valami kezdeni?Vagy kuka?

Ender 5 Pro, iPhone 13, iPad 2021,Dahua Imou Ranger 2 4MP

(#42604) liksoft válasza Szabikaa20 (#42603) üzenetére


liksoft
nagyúr

Szia!

Kuka. Azért a fenyítés enyhébb formáját is választhatta volna..... :B

Murphy él és dolgozik (Ami el tud romlani, az el is romlik). hdd-mentes.hu

(#42605) Doky586 válasza Szabikaa20 (#42603) üzenetére


Doky586
nagyúr
LOGOUT blog

Addig ütöd-vered amíg úgy nem működik ahogy akarod...
Kutyáknál ez állatkínzásnak minősül, de hdd-nél kiélheted a bosszúdat rajta.. :))

(#42606) kokov


kokov
tag

Ilyet hallott már valaki? ilyen hangja van

Ez egy Samsung USB-s HDD (1TB), nem kapott ütést, nem bántotta senki hibátlan volt, 100/100 és most nem ismeri fel a gép.
Valami fejhangot hallani ki belőle, de pont ilyet még nem hallottam. Ez nem az a ti-ti klikkelős halál, nekem ez új.
Hallgassátok meg, a hangfelvétel végén én húzom ki az USB-ből és nem a HDD áll le, szóval így szenved, amíg csatlakoztatva van.

:F

(#42607) Divus


Divus
újonc

Sziasztok!

Ma reggel megprbáltam elindítani a gépet de ez nem sikerült. Nem talált Boot device-t. Megpróbáltam még egy párféleképpen működésre bírni. Priorizálás ilyenek de nem sikerült. Működés közben próáltam kicsit megtapogatni a vinyót hogy működik, dolgozik-e de nem éreztem benne semmit, viszont a csip a hátulján melegedett ebből arra következtetek hogy áramot kapott.

Ezután megpróbáltam ugyanezt a vinyót rádugni egy másik gépre. Kivettem belőle azt amelyiken a Win van és annak a helyére dugtam be. Nem jártam sikerrel, továbbra sem működött. Visszadugtam a másik gépbe az eredeti vinyót és ezután már ez sem volt hajlandó elindulni, viszont ez működőképes a Bios felismeri, nem úgy mint a másikat.

Ez mitől lehet?

(#42608) liksoft válasza Divus (#42607) üzenetére


liksoft
nagyúr

Meghalt.

Murphy él és dolgozik (Ami el tud romlani, az el is romlik). hdd-mentes.hu

(#42609) liksoft válasza kokov (#42606) üzenetére


liksoft
nagyúr

A felületről nem tud olvasni. Ha az adatok kellenek, akkor adatmentéses szakemberhez kéne elvinni. Hátha menthető. Ha viszont alacsony tápellátás miatt sérült a gyári adminisztrációs terület, akkor kuka. A Samu winyóknál egyébként még az anyagleválás szokott jelentkezni. Akkor sem menthető legtöbb esetben.

Murphy él és dolgozik (Ami el tud romlani, az el is romlik). hdd-mentes.hu

(#42610) kokov válasza liksoft (#42609) üzenetére


kokov
tag

Nagyon jó lenne házilag legalább annyit elérni, hogy lássam pontosan mi is van rajta, szóval legalább a mappákat...
Ha a könyvtárak és az alkönyvtárak nevét látnám az már elég lenne összeírni mit kell újra megcsinálnom. Több iskolában segítek és ottani gépek lemezképeit kellene gyorsan pótolni.
Ilyen USB-s vackoknál el lehet ezt valahogy érni?

Mivel nem így szólt korábban az a HDD amit hallottam (az mázlimra csak beep volt), ezért azt nem tudom eldönteni fülre teljes biztossággal, hogy vajon segíthet e ezen is, ha kézzel parkolom a fejet, vagy semmi értelme ennél ezzel próbálkozni, mert ez biztosan a vezérlő elektronika sara lesz és nem mechanikai természetű okra vezethető vissza, hogy most nem ismeri fel a gép.

Sajnos utóbbi felé hajlok. Kábelt és csatit néztem.

30GB méretű fájlok, tömörített lemezképek voltak túlnyomórészt rajta, ha felületi hiba akkor szerintem mind crc-s lesz, semmi értelme megpróbálni menteni.
Viszont kvázi mentések vesznek el a halálával, így adatvesztés sok esetben nem történt, mert a gépeket elvileg újra le lehet menteni csak rengeteg munkám lesz oda.

Újra mindent lementeni sok-sok óra meló és a mentések sem lesznek ilyen tiszták, hiszen a használat közben felkerülő rosszindulatú kóddal együtt tudom csak újra lementeni a gépet és nem közvetlenül a telepítés után, szóval "munka"mentés kéne igazából most nekem, nem "adat"mentés.

Persze majdnem tele volt 1TB szóval biztos elveszett egy csomó olyan munkám, ami most így nincs is előttem, hogy ja igen, az is ezen volt.

(#42611) liksoft válasza kokov (#42610) üzenetére


liksoft
nagyúr

A beep a tapadástól lehetett. Ez nem tud olvasni. Ha nem tud olvasni, akkor nem mindegy, hogy 1 oldalt vagy egy könyvet nem tud? Ha meg kap "szemüveget", legtöbbször mindegy egy vagy több oldalt olvas. :B

Vagy "elment ez a hajó", vagy adatmentéses szakembert javasolok. Ha a felület vagy gyári adatok sérültek, akkor még neki is kérdéses, tud-e segíteni?!

Persze ez csak a hang alapján feltételezés.

Murphy él és dolgozik (Ami el tud romlani, az el is romlik). hdd-mentes.hu

(#42612) kokov válasza liksoft (#42611) üzenetére


kokov
tag

Igen csak, ha az van amire gondolsz, akkor többet már nem olvas szemüveg nélkül nem?

Ez viszont egyszer már csinálta ezt pár másodpercre, aztán megint jó volt, mert akkor kábelt cseréltem és jó lett.

Konkrétan bedugtam egy asztali gépbe meghallottam, hogy milyen hangok jönnek belőle, mondom ajajj, és azonnal kihúztam másik kábellel, a gépen egy másik USB portot választottam és akkor felismerte. Most legutóbb egy notiban volt, ami elsőre felismerte gond nélkül.

(Van a táskámban 3db usb kábel és most néztem meg, minden kábelem hibátlan, szóval akkor sem a kábel miatt volt a gond, csak a sietségben akkor azt gondoltam, hogy megtört a kábel vagy a csati nem jól érintkezik. A csatit most újraforrasztottam rajta, van profi forrasztó állomásom. Az most tuti jó. Nem az a baj.

(#42613) Doky586 válasza kokov (#42610) üzenetére


Doky586
nagyúr
LOGOUT blog

"hogy lássam pontosan mi is van rajta, szóval legalább a mappákat"
Talán az segít ha mutatóujjal a két halántékodat körkörösen masszírozod és erősen koncentrálsz, emlékezel mi az ami nincs meg a többi hdd-n. :D

(#42614) liksoft válasza kokov (#42612) üzenetére


liksoft
nagyúr

Sz@r tápellátás mellett ha a rendszerterület servo adatát írta felül, akkor semmi más nem segít, CSAK Doky586 javaslata. Ismétlem: Nem olvassa a felületet.....

De a hengerfejes törött féltengelyes rom is lehet F1 csoda, csak chiptuning kell neki. ;)

Murphy él és dolgozik (Ami el tud romlani, az el is romlik). hdd-mentes.hu

(#42615) Gézengúz válasza liksoft (#42614) üzenetére


Gézengúz
addikt

Seagate ST2000DM001 winchesterekkel kapcsolatban tudsz valamit mondani? Nem új típus már, bár én már 500 nap működési idő körül eladom őket, semmi bajuk nem érződött, ugyanilyeneket vettem, ezek is tökéletesek..

(#42616) liksoft válasza Gézengúz (#42615) üzenetére


liksoft
nagyúr

[link] Több variáns is van belőle, vagyis nem egy IBM minőségű (tervezésű) eszköz. Mentés során erre is figyelni kell, így nem szeretem. Viszont mivel nálam csak a hibásak jelennek meg, azt nem tudom, mennyiből. Így ítéletet viszont nem lehet mondani róla.

Murphy él és dolgozik (Ami el tud romlani, az el is romlik). hdd-mentes.hu

(#42617) kokov válasza liksoft (#42614) üzenetére


kokov
tag

Ez a Samsung S2 egy ilyen úgy látszik. Találtam egy sorstársat akinek egy az egyben ugyanazzal a hanggal szenvedve térdelt le, mint nekem. Neki is 100/100-ról csak amiatt, mert leválasztás nélkül húzta ki.
Én nem emlékszem, hogy a notiból mielőtt kihúztam leválasztottam e, de hogy nem volt művelet közben az tuti, egy exe-t futtattam róla, amit már régen bezártam.

2 éves videó. Azt írja lóxart kent rá, az sem használt. Szerencsétlennek 2010. 04. havi volt a cucca és vett egy másikat, de már azon sem volt ugyanaz a PCB akkor a 2011. 07. havi cuccon.

Az enyém 2011.01. és még rev. A. ez is, a PCB 2010-es ezen is. Újonnan már egyáltalán kapni sem lehet a típust szóval pont ilyet találni használtan és házilag átcsavarozni…
Ráadásul, amíg szét nem pattintja az ember a műanyagot ki sem derül melyik rev. és pont ilyen nagyon nehezen pattintható vagy törik vagy nem tok, szóval senki nem fogja megengedni…

Nem vagyok jól. Rosszul vagyok.

(#42618) Gézengúz válasza liksoft (#42616) üzenetére


Gézengúz
addikt

A régebbiek azt tudom lassabbak voltak, 170MB körül hasaltak el, ezek az újabbak 210-ig mennek..Köszi

(#42619) liksoft válasza kokov (#42617) üzenetére


liksoft
nagyúr

A gyári adatokat a lemez hibás területeiről és egyéb működési paramétereket a lemez tartalmazza. Ha ezeket nem tudja elolvasni (fej vagy felületi hiba miatt) akkor minek csereberélnéd a paneleket egymás után rajta? Nem a panel szokott ezeknél meghibásodni, hanem a pont feszültség megszűnésekor (leálláskor) hirtelen rossz irányba elmozdított drive feje nem a sávra írja vissza a napi adatokat (igen, leálláskor még ír), hanem spirálisan felülír gyári adatokat. Ilyenkor térdre imához, hogy ne érjen létfontosságút, és speciális adatmentő eszközzel lehessen pótolni. Különben NINCS az az adatmentéses cég sem amelyik visszavadássza az adatokat. Viszont legalább feltételezhető, hogy a fenti mágneses felületi sérülése van. A fent leírt lehetőségekkel.

U.i.: A panelcserélgetéses mentéseknek közel 10 éve a Quantum megszűnése óta leáldozott. A legtöbb drive gyári számra párosítja az elektronikát a mechanikához. (Van kivétel, de elenyésző az aktív típusokhoz képest.)

Murphy él és dolgozik (Ami el tud romlani, az el is romlik). hdd-mentes.hu

(#42620) orgik


orgik
csendes tag

Sziasztok

Van egy notebookom.
A rendszer merevlemez egy ssd, a dvd író helyén /beépítőkeretben van/ pedig egy Seagate winyó van.
Ha újraindítom a gépet akkor nem indul el a másodlagos winyó.
Nem látja a win, eszközkezelőben sem.
Viszont ha ezután megint újraindítom a gépet, akkor már működik mind2 winyó.
Ha harmardszor is újraindítom akkor megint nem működik.
és ez így folytatódik szép sorba.

Mi lehet a baj?

Dell Inspiron 5737

(#42621) kokov válasza liksoft (#42619) üzenetére


kokov
tag

Azért, mert igazából ezt így lebutítva nem hiszem el neked, hogy a feszültségesés miatt úgy ír a fej a parkoló felé menet, hogy eközben az alatta forgó tányért így spirálban végig henteli. Azért nem, mert az USB hot swap így az USB-s HDD interfész az életben nem kapott volna zöldet a gyártásra, ha ezt a kihúzás miatti feszültségeséstől megcsinálhatja a HDD magával. Kizártnak érzem, mert így gyakorlatilag nem támogatja a hot swap-et.

Ahogy ezt így lebutítva állítod úgy semmi értelme nem lenne a szoftveres leválasztásnak sem, mert az sem veszi le a feszültséget az USB-ről meg nem is arról szól igazából az a leválasztás, hogy működőképes marad e a HDD a kihúzás után, felismeri e újból a gép, hanem hogy lesz e adatvesztés a user által rámásolt adatokra értve vagy nem, megsérül e a fájlrendszer stb.

Ha az áramkör valahol megszakad egy pillanatra, amiben a fej mozgatásáért felelős chip is van (például egy hő tágulás miatti hajszálrepedés mentén) és emiatt hibás a fej mozgatása azt értem. Ha fizikai oka van pl. mechanikai kopás, rezonancia, megszorulás stb. azt is értem.

Amit mondtál arról nem állítom, hogy nem igaz, vagy hogy jobban kibontva , megmagyarázva nem lehet következetes és számomra is érthető, csak így lebutítva előadva nem értem hogyan fordulhat elő és itt jön be, hogy Magyarországon élek. Tehát:

Előtted százan megpróbáltak már hülyére venni más területen értsd, hogy aztán egy tűvel meglökjék a fejet pár csavar kihajtása után és pár perc munkára (amit én is meg tudtam volna csinálni magamnak) azt mondják utána, hogy 100 ezer.

Te nem tehetsz róla. Lehetsz te a tisztesség szobra, de ha úgy érzem, hogy információt tartasz vissza akkor már rögtön arra gondolok, hogy vagy te sem tudod vagy hülyére akarsz venni és igazából egy szavadat sem hiszem. Ilyenné tesz a környezet, én sem tehetek róla.

Senki sem hibás és én nem is hibáztatok senkit, de mert megkérdezted a kérdésedre válaszolva leírom, hogy igazából a bizalmatlanság miatt van, hogy a választól függetlenül megyek a saját fejem után.

Magyarországon szerintem csak úgy lehet fejlődni bizonyos területeken, ha magam jövök rá, mert nincs kitől tanulni. Aki tanítja az nem tudja, aki tudja az meg nem mondja el. Mintha attól félne, hogy akkor holnaptól feladom az állásom és HDD-ket fogok javítani. Tudom, hogy szomorú, de én így érzem.

(#42622) liksoft válasza kokov (#42621) üzenetére


liksoft
nagyúr

Nem a feszültség megszűnése, hanem a drive fizikai mozgása okozhat spirális írást.

A tapadás és a felülírás két különböző dolog, ne keverjük.

Árban az a különbség (és technológiában amit igenis szakmai titok miatt nem óhajtok megosztani senkivel ezért lehet elnézést kéne kérnem, de nem teszem), hogy aki kibontja és tűvel, kézzel, ütögetéssel elindítja a tapadt drive-ot, az az eredeti hibához képest több felületi sérülést okoz. Az, hogy ezek a felületi sérülések mikor vágják haza a fejeket és a felületeket, lutri. Így ha valakinek így lejött a fontos örül, és magasztalja ezt a technikát. Ezzel szemben adatmentéses szakember a saját módszerét használva több sérülést nem okoz a felületen, valamint a segédeszközök használatával (nem sarki fűszeres PC-je) gyorsabban a felület összes lementhető felületét átmásolja másik drive-ra.

Sikerességi arány az otthoni mentésnél a 10 évnél régebbi drive-ok esetén 50% körülire tehető, a maiaknál jó ha a 15%-ot eléri. Ezzel szemben a szakember ha 90% fölötti eredményt nem tud kihozni, akkor előbb utóbb rolót fog húzni.

Az otthoni mp3-hoz és lepedőgyűrő videókhoz a házi arány jó. De ugye cégeknek ez nem elég! És itt jelentkezik a különbség. Pont ezért az adataimnál megadottak alapján bárkinek elérhető vagyok, munkám munkásságom büszkén vállalom. A szakmában közel 25 évre tekint vissza.

Viszont mivel úgy érzem nem hiszed el, hogy ez is egy szakma (nem megtanulhatatlan, de alázatra van hozzá szükség mint az orvosoknál, színészeknél is), én itt befejeztem, mert értelmetlennek találom a további vitákat. (Ha csak pontos technológiai leírásokat fogadnál el, sajnálom, azok évek során összegyűjtött szakmai titkok. Igen, titkok. Valamint ha valaki ebből él, a fejlesztéseket, alkatrészeket, és nem utolsó sorban állambácsit is ki kell fizetni. Amennyiben ez Neked nem jó, oldd meg magad. Senki nem gátol meg benne, de akkor felesleges vitáznod, inkább csináld.)

[ Szerkesztve ]

Murphy él és dolgozik (Ami el tud romlani, az el is romlik). hdd-mentes.hu

(#42623) kormi0312


kormi0312
senior tag

sziasztok,

van egy WD5000LPVX laptop HDD amit asztali gépben használok rendszernek. amit észrevettem, hogy baromi gyorsan állítja le a winyót a rendszer, ahogy nem nyúlok hozzá. már BIOS-ba lépéskor is 10mp elteltével, hallom ahogy leáll....ez normális?! ASUS AM1I-A a lap egyébként. eddig ilyet nem tapasztaltam pedig már egy jó ideje benne vagyok az informatikában. valami új "energiatakarékossági" lehetőség műveli ezt?
nálatok volt ilyenre példa?

köszi előre is!

(#42624) Grampy


Grampy
aktív tag

Sziasztok!

Olyan prblemam lenne, hogy vasaroltam egy uj SSD-t, feltelepitettem ra a Win10-et, es most nem latja a Windows a HDD-met. Ez mitol lehet? Bios-ban kellene atallitani valamit? A Win10 telepitesenel, ahol ki lehet valasztani melyik eszkozre szeretnenk telepiteni, még látta.

(#42625) pjen válasza Grampy (#42624) üzenetére


pjen
félisten

Biosban még látja?Sajátgép lemez kezelés,lehet csak betű jelet kéne adni neki.

(#42626) Grampy válasza pjen (#42625) üzenetére


Grampy
aktív tag

BIOS-ban látja igen. Köszi, meg is nézem ha hazaérek.

(#42627) Grampy válasza pjen (#42625) üzenetére


Grampy
aktív tag

Adtam neki nevet, de igy sem latja az intezo. Egyebkent Bios is es a lemezkezelo is felismeri.

(#42628) Grampy válasza Grampy (#42627) üzenetére


Grampy
aktív tag

Kozben sikerult, csak rossz helyen adtam neki a nevet. Koszonom a segitseget! :)

(#42629) pjen válasza Grampy (#42628) üzenetére


pjen
félisten

Nincs mit,szívesen.

(#42630) GIJoe


GIJoe
addikt

Üdv, van nálam egy gyengélkedő WD3200BEVT notebook hdd, szeretnék rajta fw frissíteni, mivel nem külső eszköz a wd sk programja ugye nem ismeri fel, rengeteg fw van hozzá, ezen meg a gyári első van rajta hátha javítja a stabilitását, viszont fw frissítő programot nem találok, lenne tippetek merre keressek? :R

(#42631) Doky586 válasza GIJoe (#42630) üzenetére


Doky586
nagyúr
LOGOUT blog

De hiszen már megtaláltad... más nincs. (de vírust kaphatsz ha minden ál-frissítőt letesztelsz) Tedd át belülre.

(#42632) DBob


DBob
őstag

Van valaki, aki rendelkezik 1 TB, vagy nagyobb külső HDD-vel, amin NTFS fájlrendszer van, és nem helyi lemeznek látja a Windows?

Sajnos az én 1TB-os külső USB3-as WD HDD-m már helyi lemezként jelentkezik be. Nincs az a találat amit google kidobott volna és segített volna ezt a problémát elhárítani. Pendrive esetében relatív egyszerű a megoldás, bizonyos méretbeli korlátok alatt. Viszont ezáltal hogy nem külső eszköznek látja, ha lecsatolom mint USB-s eszközt, nem állítja le a HDD-t hanem pörög tovább. Cserébe nem nyerek semmit azzal hogy helyi lemezként kezeli.

A kérésem egy bátor vállalkozóhoz, aki rendelkezik egy, a fenti kérdésben említett eszközzel.
- Töltsön le egy BOOTICE nevű, főleg partíciókat kezelő programot.
- Program elindulása után, a "Physical Disk" fülön a "Destination Disk" alatt válassza ki a csatlakoztatott külső merevlemezt, majd "Parts Manage" gomb.
- Egy táblázat nyílik meg, alatta jó pár gombbal. Ott "Backup Partition Table". A program készíteni fog egy pár kilobájtos fájlt, ami ha minden igaz gyógyír a gondomra. Ugyanis a Removable Bit billegtetése már nem megoldás, és elméletileg a partíciós táblában tárolja az eszköz eme infót!

(#42633) sanyi02


sanyi02
tag

Üdv!
Az szeretném kérdezni, hogy külső merevlemeznél hogyan kell elvégezni a jumperelést? :F

(#42634) pjen válasza sanyi02 (#42633) üzenetére


pjen
félisten

Sehogy,de a sata HDD t amúgy sem kell.

(#42635) King Unique válasza DBob (#42632) üzenetére


King Unique
titán

Üdv!

Nekem van több 1 TB és nagyobb külső vinyóm is, főleg 2,5" méretben. De, ha nem haragszol, az általad javasolt megoldást inkább kihagynám... :)

Márpedig azért is, mert a leválasztás utáni HDD leállításhoz és működés közbeni alvó módhoz semmi köze nincsen annak, hogy helyi / cserélhető lemez. :N Ráadásul nálam mindig is helyi lemezként jelent meg minden külső HDD, mivel HDD-nek érzékeli a Windows.

A leállítás alapvetően 2 dologtól függ:

• külső ház USB vezérlője és rajta lévő firmware támogatja-e?
• operációs rendszer támogatja-e?

Tehát, ha nálad a külső vezérlője nem támogatja a leállítást, akkor hiába is próbálod, nem fog működni. Jó példa erre egy nemrég készült tesztem. Ez az ASMedia vezérlő sem támogatja és firmware-t sem lehet rajta frissíteni.
Más USB3-as ASMedia, vagy éppen JMicron chipes házamnál meg simán működik a fent említett 2 funkció, mert ott firmware szinten támogatott a dolog, holott helyi lemezként jelennek meg. Tehát már ez is cáfolja a te feltételezésedet.

Továbbá operációs rendszer, Windows felől is támogatottnak kell lennie a dolgonak. Általában működik is, de van, amikor fennáll az aktív USB-port jelensége. Ilyenkor a registry-hez kell hozzáadni az adott HubG bejegyzést, 1-es értékkel, majd restart. Utána már működnie kell a leállításnak, feltéve, hogy természetesen eszköz felől is támogatott.
Ez egy teljesen hivatalos megoldás, olyan népszerű programok, mint az USB Safely Remove is ezen bejegyzés hozzáadásával és 0 / 1 értékek állítgatásával játszanak, ha az eszköz áramtalanítását külön bekapcsolják a programban.

[ Szerkesztve ]

(#42636) DBob válasza King Unique (#42635) üzenetére


DBob
őstag

"a leválasztás utáni HDD leállításhoz és működés közbeni alvó módhoz semmi köze nincsen annak, hogy helyi / cserélhető lemez."

Pedig mindössze ennyi változott, és már leválasztás után nem állítja le a HDD magát. Feltételezem, mivel "local disk" státuszban van jelen, maga az OS nem küldi le a megfelelő utasítást erre. Mint USB-s eszköz leválasztásra kerül, feltéve ha sikerül. Helyi lemezt már maga a Win7 se enged mindig leállítani úgy. Process Explorer szerint maga a System fogja valamilyen handlereken keresztül.

"Ráadásul nálam mindig is helyi lemezként jelent meg minden külső HDD, mivel HDD-nek érzékeli a Windows."

Innentől kezdve sajnos te nem is fogsz nekem tudni segíteni, legalábbis nem az általam említett módon. Még azon filóztam, hogy erre az eszközre vonatkozó összes USBSTOR registry bejegyzést törlöm majd, ha úgy látom másik gépen a várt módon működik az eszköz.

"Tehát, ha nálad a külső vezérlője nem támogatja a leállítást, akkor hiába is próbálod, nem fog működni."

A WD Passport Ultra eszközöknek ez egy alap szolgáltatása. Mint említettem, ez korábban működött is, egész addig amíg "cserélhető lemez" volt az eszköz típusa.

"Továbbá operációs rendszer, Windows felől is támogatottnak kell lennie a dolgonak."

Még Win XP alól is működött ez a feature. Feltételezem pont azért amit korábban leírtam: ha az eszköz cserélhető lemezként tartattja magát számon az operációs rendszerrel, akkor mikor lecsatolod az USB-s eszközt, extra utasítással magát az eszközt is lekapcsolja az OS. Az-az eszközspecifikus legfeljebb, hogy a külső eszköz ezt hogyan dolgozza fel. Az én WD Passport Ultra HDD-m leállította a mechanikus részeket, lecsatolja az USB interface-t, és a megmaradt max. 100 mA segítségével pedig szinuszosan dimmeli a LED-et.

"Általában működik is, de van, amikor fennáll az aktív USB-port jelensége."

Ezt az aktív USB portos dolgot megnézem amint hazaértem.

(#42637) King Unique válasza DBob (#42636) üzenetére


King Unique
titán

Hát én kicsit kétkedve fogadom, amiket leírsz, bár nem állítom azt sem hogy nincs benne részigazság. :R

Mint írtam, nálam mindig is helyi lemezként jelentek meg a külső HDD-k, ahogy emlékszem és a leállítás nem igazán ettől függ.
Az, hogy a Windows nem engedi olykor leválasztani, mert fogja vmi rendszerfolyamat, az tipikusan annak a hülyesége....ugyanúgy előfordul pendrive-nál is. A zároló folyamatok feloldására való az Unlocker program, valamint az USB Safely Remove, ami sokkal jobb, mint a Windows beépített megoldása. Csak sajnos fizetős...bár szokott lenni ingyenes promója itt a PH!-n.

Igen, a gyári külső HDD-k általában támogatják ezt a fícsört és az alvó módot is. Nekem is van My Passportom, a hozzá adott programmal még az alvó mód időértékét is lehet állítani. Valamint, ha feltelepíted a SmartWare-t, akkor feltelepül a WD Quick View, amivel szintén le lehet választani a tálcán. Lehet fel lehet külön is rakni. Volt, akinél csak ezzel leválasztva állt le teljesen.

XP alatt úgy van beállítva, hogy vegye el az USB-portról az áramot. Az újabb Windowsok esetében ez nem feltétlenül van így, aszem, hogy a port kikapcsolt rendszer mellett is tudjon tölteni, vagy vmi ilyesmi. Viszont ez sem igaz mindegyikre, mert én Win7 Ultimate alatt tapasztaltam főleg, a nálam lévő Win7 Prof alatt nem kellett a registry-t túrni, illetve Win8.1 és Win10 esetében sem.

"Még azon filóztam, hogy erre az eszközre vonatkozó összes USBSTOR registry bejegyzést törlöm majd"

Ilyet szerintem jobb, ha nem csinálsz, mert vsz több kárt okozhatsz vele, mint hasznot.

"ha az eszköz cserélhető lemezként tartattja magát számon az operációs rendszerrel, akkor mikor lecsatolod az USB-s eszközt, extra utasítással magát az eszközt is lekapcsolja az OS"

Ezt megint cáfolja, ha nálam és másnál helyi lemezként is leállítja. Nem hiszem, hogy ettől függne a dolog, mert akkor nálam és másoknál sem működne. :N De legyen igazad.

"Ezt az aktív USB portos dolgot megnézem amint hazaértem."

Próbáld, illetve úgy lehet a legkönnyebben letesztelni, hogy alapból elveszi-e a portról az áramot és full leállítja az eszközt, ha rádugsz egy pendrive-ot. Ha leválasztva kialszik a LED-je, akkor működik, ha égve marad, akkor nem.

[ Szerkesztve ]

(#42638) Bass


Bass
addikt

Sziasztok
Erdekes jelensegre lettem figyelmes. Anyameknak osszedobtam egy gepet ennek az evnek az elejen es arra lettem figyelmes hogy a vinyo neha leall menet kozben ezt hallani is,ezt a gepen is eszrevenni ,pl megall a pointer vagy kesik a folyamat pl program inditasa. Egy hitachi 500gigas hdd,es ezen kivul minden uj,alaplap ,cpu,ram stb. Azt hitrem talan kabel de nem ,az amugy is uj kabelt kicsereltem uj masik kabelre. Rakuldtem a hdd sentinelt az azt irja hogy pozicionalasi hiba,fej vagy szervo hiba. De ha epp jo a bekapcsolas utan akkor hibatlannak irja a vinyot. Mi lehet ez,talalkozott valaki ilyen problemaval?

"The gods who light up the sky at the gate of sethu"

(#42639) Gézengúz válasza Bass (#42638) üzenetére


Gézengúz
addikt

Elmegy aludni olykor a winyó...

Energiagazdálkodási lehetőségek-nél mondd meg neki, hogy ne tegye, ha zavar... :U

(#42640) Bass válasza Gézengúz (#42639) üzenetére


Bass
addikt

De hasznalat kozben ezt csinalja? Ez igy normalis? Hol lehet akkor ezt a funkciot kikapcsolni? Nem rossz ez hogy egy egy pillanatra leall?

[ Szerkesztve ]

"The gods who light up the sky at the gate of sethu"

(#42641) Doky586 válasza Bass (#42640) üzenetére


Doky586
nagyúr
LOGOUT blog

Mutass egy HDSemtinel SMART oldalt is, de előtte az Adat oszlopot állítsd át Decimálisra!
Vagy itt adjál meg más értéket.. ;)

[ Szerkesztve ]

(#42642) Bass válasza Doky586 (#42641) üzenetére


Bass
addikt

Ezt a reszt ismerem de ez csak akkor kapcsolja ki ha nem nyulunk a gephez de itt az a baj hogy aktiv hasznalat mellett csinalja egy egy pillanatra de delelott megyek muterekhoz es megnezem es remelem produkalja akkor csinalok hd sentineles kepet is. Addig is koszonetem.

"The gods who light up the sky at the gate of sethu"

(#42643) noblem1983


noblem1983
senior tag

Üdv. bootolásnál s.m.a.r.t hibát(smart status bad, backup or replace) dobott gépem és nem akar az SSD-ről beindulni a windows. H.D.Sentinelben 91%-os összesen 6 szektorhibája van szóval nem hiszem, hogy baja lenne. Ötlet esetleg?

Lamborghini fan Uplay/Origin-noblem1983, PSN: noblem1983_2

(#42644) bolic válasza Bass (#42640) üzenetére


bolic
őstag

Hasonló gonddal küszködik mint nekem, megoldás a vadiúj SATA3 HDD-re cserélés. :K

Siketeknek ártalmasak az érzéketlen tuskók!

(#42645) Bass válasza bolic (#42644) üzenetére


Bass
addikt

7 hónapos a vinyó és az a bajom hogy nem mindig csinálja így nem tudom hogy hogyan tudnám gariztatni. De megpróbálom

"The gods who light up the sky at the gate of sethu"

(#42646) SilverToM


SilverToM
tag

Sziasztok!

Olyan 2,5 éves a gépem, de van benne egy régebbi 1 Terrás vinyó. Van benne egy 120-as Kingston SSD, amire a rendszert raktam. Minden szép és jó volt, csak valahova masszívan elfogyott a hely, pedig tényleg nincs tele pakolva programokkal. Simán újratelepíteni valamiért nem akartam. Vettem egy új 240-es SSD-t kicseréltem, telepítek rá, basszus nincs meg a két vinyóból (1 és 3 Terra) az 1 terrás, visszadugom a régi ssd-t ott van minden adattal. Új telepítésen, parti wizard bad discet ír. Gondoltam a win10 nem kezeli le, mert arra akartam most áttérni, felraktam a win7-et az új SSD-re az sem látja. Bármikor visszadugom a régi SSD-t működik, használható.
Mi az isten történt mit csináljak? Help!!! Köszi!!!

(#42647) misfine

Üdv, a problémám a következő, amihez segítséget kérnék:

Ma reggel mikor elindítottam a gépet nagyon lassan töltött már be. Azóta folyamatosan van ez a hang, mintha mindig újraindulna a gép, szóval valószínűleg az SSD áll le és pörög fel újra. Legalábbis ebből a hangból, ami eddig csak a bekapcsoláskor volt jellemző(mikor elindítod a gépet és ilyen sípoló jellegű hangot ad). Ez a jelenség kb 20 másodpercenként ismétlődik folyamatosan, a gép nagyon lassan indul el, sokszor megáll gondolkodni ilyen 15 másodpercre. Nem tudom mi lehet a probléma.
Ha valakinek tippje lenne, vagy esetleg már találkozott ilyennel kérem jelezze. :)

never say never

(#42648) misfine válasza misfine (#42647) üzenetére

UP: cserélgettem a SATA kábeleket, kivettem az elemet a lapból, kicsit hagytam pihenni és most jó. Nem tudom mi lehetett a hiba, szerintem valamilyen feszültséggel kapcsolatos dolog volt.

never say never

(#42649) pjen válasza misfine (#42647) üzenetére


pjen
félisten

Szia.Az SSD nem áll le és pörög fel,mint egy HDD.Nincsenek benne mozgó alkatrészek.

(#42650) bolic


bolic
őstag

:DD

Siketeknek ártalmasak az érzéketlen tuskók!

Útvonal

Fórumok  »  Adattárolás  »  HDD probléma (nem adatmentés) (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.