Hirdetés

2024. május 1., szerda

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Adattárolás  »  HDD probléma (nem adatmentés) (kiemelt téma)

Hozzászólások

(#42451) Gergello


Gergello
addikt

TOSHIBA MQ01ABD100 merevlemezem kattogó hangot hallat írás közben. 4 napot működött eddig, egy Dell laptopba van beszerelve. HDD Sentinel szerint kondíciója és teljesítménye 100%, a Windows 7 lemezellenőrzője lefutott hiba nélkül, a laptop beépített diagnosztikája sem talál hibát.
Eddig nem sokat használtam, megvétel után rámásoltam korábbi adatokat kb. 200 gb mennyiségben, akkor nem emlékszem, hogy kattogott volna. Most kezdtem el letölteni nagyobb méretű fájlokat rá és tegnap óta kattog.

Bizalmam ebben a lemezben jelenleg 0%, de egyik teszt sem jelez hibát.

Mit futtassak még, hogy ellenőrizzem vagy azonnali csere ?

(#42452) Carline


Carline
őstag

Üdv!
Van egy eladó 1.5TB WD vinyó ami a Sentinel szerint 100/100, de az Ultra ATA CRC Count 71571
Kockázatos vétel lehet, vagy csak sata kábele hibás volt és a tulaj nem foglalkozott vele?

˙ɐʌloɹoslǝɟ ʞɐuuɐʌ ʞouoɟǝlǝʇ ɐ ɹɐɯ ɐɯ 'ʞɐʇloʌ ᴉɐʇɐpɐ ƆԀ sǝ doʇdɐl ɐ uǝƃǝɹ ʇʇI

(#42453) pakriksz válasza King Unique (#42450) üzenetére


pakriksz
őstag

jó is lenne, de ritka mint a fehér holló az olyan HDD ami figyelembe veszi ezt a beállítást. Tojik rá. A legtöbb a 255-öt teljesen figyelmen kívül hagyja, 254-en is csak ritkábban parkol (de még mindig nagyon gyakran).

Marad a touch-os script kiegészítve azzal, hogy minden standby módból való visszatérés után
hdparm -B 254 /dev/sda; mert ezt elfelejti.

@Carline: az Ultra ATA CRC szám adatátviteli hiba, valószínűleg kábel a probléma.

@Gergello: a kattogás valószínűleg fejparkolgatás

[ Szerkesztve ]

Troll (nemhivatalos definíció): az akinek véleménye nem tetszik nekünk/nem értünk vele egyet. (10-ből 9 fanboy ezt ajánlja) || Fanboy 8 in 1 (Intel, AMD, Nvidia, konzol, PC,+minden politikai oldal) hiszen "ahol nem mi vagyunk, ott az ellenség"

(#42454) Jarod1 válasza Unlimited (#42448) üzenetére


Jarod1
addikt

lehet hogy a winyó RAW formátumba ment a file rendszer, merevlemez kezelővel nézd meg.

(#42455) 8th


8th
addikt

Sziasztok. Tegnap vettem egy használt merevlemezt. Átvételkor összesen 0 nap 17 óra működési időt illetve ha jól emlékszem 84 indítás/leállítást írt neki a HDS, sajnos ez utóbbira nem emlékszem pontosan. Csináltam egy részletes ön-tesztet hiba nélkül lefutott. Az este folyamán másolgattam rá filmeket zenéket és már tegnap este feltűnt, hogy öt-hat óra használat után a működési időt nem tárolja el pontosabban az az eltelt órák számával nem változott csak az indítások száma. Ma délelőtt azzal szembesültem, hogy keletkezett 22 hibás szektor és a kondíció 68%-ra visszaesett. Következő újraindítás után már 44 hibás szektor volt a lemezen és 41% kondíciót írt neki a HDS. Arra gondoltam le kellene futtatni egy felület tesztet de ezek után nem mertem nehogy tovább rontson a helyzeten. Kivettem a gépből és egyelőre félretettem.

Szerintetek ez mitől lehet? A merevlemez előéletéről nem tudok semmit minden esetre külsérelmi nyom nem látszik rajta. Nem hiszem, hogy szállítás közben sérült meg mert az eladó olyan profin és lelkiismeretesen becsomagolta, hogy ilyet eddig még nem láttam pedig aprózom már pár éve. Szóval szerintem ezt kizárhatjuk.
Ahogy kizárhatjuk a gyenge tápot is. Egy aktív pfc-s 85%+ hatásfokú Delta béllel szerelt 300W-os HP tápot használok egy nagyjából 100W körüli csúcsfogyasztású pc-hez.
Sata kábel is hibátlan nincs meggyűrődve megcsavarodva megtörve. Csatlakozói tiszták paszentosak, nem lötyögnek. Ez előtt is két merevlemez volt a gépben ugyanezzel a táppal és sata kábellel használtam őket mindenféle hibajelenség nélkül. A gép nem volt mozgatva nem érte semmilyen fizikai behatás sem kikapcsolt sem bekapcsolt állapotában, áramszünet sem volt.

Szóval értetlenül állok a dolog felett. Adott egy merevlemez ami kvázi újnak tekinthető. Eléggé furán írja ki a dolgokat (pl. üzemidő) de ha lehet hinni neki még egy napot sem ment összesen amikor átvettem. Én beleraktam további kb nyolc órát és így néz ki most: [link] A smart fülről sajnos elfelejtettem képet csinálni. :W Ha fontos visszarakom a gépbe és lövök egy képet arról is.

Szerintetek lehet kezdeni vele valamit?

(#42456) devil-k


devil-k
nagyúr

Mitől van az, hogy szeretnék TC-en keresztül vagy FTP-n keresztül felmásolni fájlokat, aztán azt írja ki, hogy nem olvasható a fájl... stb.

WinSCP alól pedig ezt...

"A hardware I/O error was reported while accessing D:\Babel.mkv.
Copying files to remote side failed."

- mozi bolondéria -

(#42457) Jarod1 válasza devil-k (#42456) üzenetére


Jarod1
addikt

telóra másolnál?

(#42458) devil-k válasza Jarod1 (#42457) üzenetére


devil-k
nagyúr

Nem. PC-ről, LAN-on keresztül.

- mozi bolondéria -

(#42459) Doky586 válasza devil-k (#42458) üzenetére


Doky586
nagyúr
LOGOUT blog

Hova? kiszolgáló típusa, protokoll típusa, meghajtó mérete és filerendszere, másolandó file mérete, szabad hely, stb.. ? ...vagy valami felhőbe?

[ Szerkesztve ]

(#42460) devil-k válasza Doky586 (#42459) üzenetére


devil-k
nagyúr

Közben megoldódott, user error volt. Nagyobb volt a füstje, mint a lángja.

Viszont amit nem értek. Két különböző videót az istenért sem akart felmásolni. Az egyik egy sorozatrész (12 GB), a másik meg egy MKV fájl (30,8 GB)...

- mozi bolondéria -

(#42461) liksoft válasza devil-k (#42460) üzenetére


liksoft
nagyúr

Ha a többi 4GB alatti, akkor FAT32 a partíció. Ilyenre nagyobbat nem lehet.

Murphy él és dolgozik (Ami el tud romlani, az el is romlik). hdd-mentes.hu

(#42462) devil-k válasza liksoft (#42461) üzenetére


devil-k
nagyúr

Na, ez az! Ext4 partíció-ra akartam másolni.

- mozi bolondéria -

(#42463) pinnacle


pinnacle
nagyúr

Sziasztok! 750GB-os vinyót milyen egységgel formázzam, ha rendszernek, illetve adattárolásra használnám? 2-3 hetente, hibát jelez, lefut a CHKDSK, hátha lassú formázással, még meg lehet menteni. 7200 RPM-es HDD-t lehet külső házban használni vagy nem mert túlmelegszik?

[ Szerkesztve ]

(#42464) King Unique válasza pinnacle (#42463) üzenetére


King Unique
titán

Az 4096 bájt jó lesz.
Bár 5400-as ajánlott inkább külső házba, de lehet, ha vmi full alu, jó hőelvezető a ház. Azt mondjuk nem tudom, hogy ez a Samsung mennyire melegedős fajta?

[ Szerkesztve ]

(#42465) pinnacle válasza King Unique (#42464) üzenetére


pinnacle
nagyúr

Köszi! Adatnak és rendszernek is? Gondolom ez jó ház lesz, van már egy. Azt tényleg jó lenne tudni, hogy mennyire melegszik a Samsung. Régebben volt 2 Maxtor vinyóm, rendszer hűtés nélkül, ha jól emlékszem 80C°-os volt, a ház oldala is nagyon meleg volt.
Egyébként lehet, hogy maradhat a vinyó, (akarok venni egy SSD-t), mert az alaplapon van még szabad csatlakozó. Nem emlékszem már, hogy miért (talán jobb vezérlő?), de a sárgára kellett kötni a vinyókat, de lehet, hogy adattárolásra a narancssárga is jó lesz.

[ Szerkesztve ]

(#42466) King Unique válasza pinnacle (#42465) üzenetére


King Unique
titán

Ha az alapértelmezett foglalási egységet választod, az is 4k tudtommal, tehát biztos jó lesz.
Jó lesz a Sharkoon RC, bár a linkelt webshopban kicsit drága, máshol olcsóbban is meg lehet venni. De, ha van még gépben hely, akkor nyilván az a legpraktikusabb.

[ Szerkesztve ]

(#42467) pinnacle válasza King Unique (#42466) üzenetére


pinnacle
nagyúr

Köszi! Lehet, hogy nem kell külső ház, mert átraktam a narancssárgába, semmi gond. Úgy emlékszem sárga az Inteles, de majd megkérdezem a topicjában.
Már csak azt kellen tudni, hogy Win10-en a bekapcsolás után pár perccel, mi a fene tekeri a vinyót 100%-on? Annyira, hogy sokszor még a feladatkezelőt sem tudom elindítani. Ha sikerül végre általában Systemet látok. Lehet, hogy újratelepítés segít ezen, mert most még csak frissítve van.

(#42468) #89874944


#89874944
törölt tag

Sziasztok!

Ma vettem egy használt gépet, a winyó nagyon kerreg benne :U Volt már pár winyóm, Hitachi-k, Seagate-ek, WD-k.. de ilyen hangot csak a Maxtorok meg a Quantumok adtak ki megdöglés előtt :U Egy WD 2500AAJS-ről van szó.
Ez a HD tune olvasás:

hd tune file bench
sentinel áttekintés
sentinel Smart

Ez milyen állapotban van? Milyen teszteket csináljak még vele? :U

Előre is köszi a segítséget

[ Szerkesztve ]

(#42469) -Faceless-


-Faceless-
őstag

Sziasztok!

Van egy 1 Tb-os Hitachi vinyóm, sentinel szerint 100%-os, de főként rendszerindításkor 3-5Mb/s- os sebességre 100%-os terhelést ír ki. Később pedig már semmi baj. Milyen tesztet csináljak, vagy ez mitől lehet?

(#42470) choler.


choler.
tag

Sziasztok!
Van egy Videosec DVR-08LEAs típusú biztonsági kamerakép rögzítő. Bedöglött benne a HDD, ki lett cserélve új 2TB-os lila WD-re amit a készülék az első behelyezésekor pár perc alatt leformázott majd gond nélkül használni is kezdte. Kb 3 hét múlva a gép merevlemezhibával fogadott állítólag teleírta. Windows alól létrehoztam új kötetet majd visszatettem de csak nem formázza le mint első alkalommal új állapotában, csak hallani, hogy újra meg újra fel-fel pörög a vinyó de nem indul el.
Sentinel szerint jó és pc-ben is lehet használni.
Ötlete valakinek mit lehetne vele?
Thx előte is!

(#42471) liksoft válasza choler. (#42470) üzenetére


liksoft
nagyúr

Szia!

[link] Seagate 120-750 GB az ajánlott benne. Ez nem okozhat gondot?

Murphy él és dolgozik (Ami el tud romlani, az el is romlik). hdd-mentes.hu

(#42472) choler. válasza liksoft (#42471) üzenetére


choler.
tag

A pontos típusba spec alapján max 2TB HDD a támogatott és elsőre jó is volt.
A korábban benne lévő 500GB-os is ezt produkálta 6 év használat után, az is fel-fel akart pörögni miközben a gép azt írta hogy tele van. Viszont azt pc-re kötve is látszott hogy rossz, meg kattogott rendesen. Szal nem tudom most mi nem jó, az 500-as ugyanazon beállításokkal nem telt be. Meg be is van állítva, hogy törölje ha betelt, amellett rögzített napok száma is korlátozva van.
Vagy mire kellene formáznom, hogy a felvevőnek ne kelljen és használhatná a beépítés után azonnal?

[ Szerkesztve ]

(#42473) liksoft válasza choler. (#42472) üzenetére


liksoft
nagyúr

Szerintem a gyártó vagy forgalmazó tud leginkább válaszolni. Nem lehet, hogy a tápellátás a ludas?

Murphy él és dolgozik (Ami el tud romlani, az el is romlik). hdd-mentes.hu

(#42474) Jarod1 válasza choler. (#42470) üzenetére


Jarod1
addikt

lehet nem win es formátumra formázta a camera,

(#42475) Stylerr


Stylerr
addikt

Sziasztok. A képen látható problémám lenne.Bekapcsolás után szinte nem terheli semmi a lemezt, és 100% a kihasználtsága, emiatt a gép teljesen megfagy (10-20 perc után ismét használhatóvá válik, mert akkor nem 100% a lemezkihasználtság). Többször próbáltuk újrarakni, 1 hónap után mindig előjön ez a probléma. HD sentinelt futtattam, 9 % kondíciót, és 12 hátralévő napot ír folyamatosan. Mielőtt vennék új winchestert szeretnék meggyőződni róla, hogy tényleg az a ludas, ezért kérem ki a hozzáértők, azaz a ti véleményeteket. Köszönöm
(Azért telefonnal fotóztam, mert a gép ugye használhatatlan volt abban a pillanatban.)

(#42476) liksoft válasza Stylerr (#42475) üzenetére


liksoft
nagyúr

Szia!

Az a 9% elgondolkoztató. Szerintem egy 9%-os kerékpár versenyzőt egy 3 éves is lekerekez. Szerinted HDD esetén más várható?

Viszont ha Sentinel állapotképeket is sikerülne linkelni, talán hamarabb kiderülhetne a turpisság. ;)

Murphy él és dolgozik (Ami el tud romlani, az el is romlik). hdd-mentes.hu

(#42477) Doky586 válasza Stylerr (#42475) üzenetére


Doky586
nagyúr
LOGOUT blog

Hát akkor még várj egy pár hetet amíg végleg megdöglik és minden elvész.. :DD

(#42478) junpet


junpet
tag

Sziasztok!

Mostanában vettem új gépet, és a régi de működő (hangos) HDD-t benne hagytam a konfigurációban, mint másodlagos lemez (több partícióra szedve). Be van kapcsolva a power management hogyha épp nem használom akkor ne zúgjon. Viszont néha gondol egyet és felzúg, miközben nem is akarok hozzáférni ezen a lemeze tárolt adatokhoz. A használt programokban is mindent átállítottam, hogy ne mutasson erre a lemezre stb. Mégis van, hogy böngészek (FF) és megakad a böngésző, felpörög a HDD, majd megy tovább a böngésző. Van olyan program esetleg, ami megvizsgálja, hogy vannak-e az adott HDD-re utaló dolgok vagy esetleg ami blokkolná a hozzáférést, kivéve 1-2 programot?

(#42479) Doky586 válasza junpet (#42478) üzenetére


Doky586
nagyúr
LOGOUT blog

Van. úgy nevezik hogy kapcsoló (a tápkábelen).

De AHCI és HotPlug és ExternalSata funkció engedélyezése is kell hozzá..

[ Szerkesztve ]

(#42480) junpet válasza Doky586 (#42479) üzenetére


junpet
tag

Köszi a választ! Akkor megbarátkozom az időnkénti felpörgéssel.

(#42481) Tonyo


Tonyo
őstag

Sziasztok!

Adott egy 3 TB Red, amit ntfs-re formatálva közös vinyónak használom egy dualbootos vinyon. (osx-win10)
Mostanában már csak win-t használtam és legöbbet onnan is töltöttem rá.
Egyik nap(iso fileokat mountoltam külső programmal) egyszer csak eltűnt 2 TB adat, de randomra, maradt meg új, de régi sorozat is függetlenül, hogy melyik os alatt lett letőltve.

Ilyet látott már valaki?:/

(#42482) liksoft válasza Tonyo (#42481) üzenetére


liksoft
nagyúr

Szia!

Igen, ha valamilyen inkompatibilitás miatt csak 2TB-ként kezeli fizikailag a rendszer, de 3TB-nak lett formázva.

Murphy él és dolgozik (Ami el tud romlani, az el is romlik). hdd-mentes.hu

(#42483) Tonyo válasza liksoft (#42482) üzenetére


Tonyo
őstag

Ha így lenne, akkor azt látnám, hogy 2 TB a teljes méret, nem?
Rendesen látja, hogy 3 T

(#42484) liksoft válasza Tonyo (#42483) üzenetére


liksoft
nagyúr

Minden lemeznek van fizikai kezelője (ír, olvas) és logikai (file nyilvántartás). Ha a fizikai csak 2TB-ot tud kezelni, akkor a 2TB fölötti rész esetében túlcsordulás jön létre, így a lemez elejét címzi a rendszer. Ilyen akkor jöhet létre, ha olyan helyen lett formázva (vagy olyan programmal) mely a 3TB-ot képes kezelni, de a használt környezet más, és itt csak 2TB a kezelhető. Az első esetben a logikai kezelőnek ott volt a 3TB, így arra formázta, de a későbbiekben emiatt hibásan kezeli. Sajnos van olyan rendszer ahol nincs ellenőrzés, hogy a logikai bele fér-e a fizikai méretbe.

Murphy él és dolgozik (Ami el tud romlani, az el is romlik). hdd-mentes.hu

(#42485) Tonyo válasza liksoft (#42484) üzenetére


Tonyo
őstag

Rendben,

Megoldást jelent, ha win 10 alatt NTFS re formázom újra? Vagy szedjem két particóra?

(#42486) Stylerr válasza liksoft (#42476) üzenetére


Stylerr
addikt

Kicseréltem a HDD-t, bizony az volt a probléma. :) Köszönöm a segítséget.

(#42487) D5


D5
aktív tag

Sziasztok!
Lehet-e, és ha igen, hogyan lehet külön kezelni energiatakarékossági szempontból a HDD-ket. Pl. az egyik kapcsoljon ki használat után 20 perc múlva, a másik 40 perc múlva? Jó helyen járok a kérdésemmel?

(#42488) Gézengúz


Gézengúz
addikt

FM2-es alaplapomon RAID0-ban használok, 2 db SSD-t, oprendszernek (2*60GB)

Van a gépben további 2*2TB winyó, nem RAID-ben. 7 SATA port van az alaplapon, 8-ik az Esata. Ha RAID0-t használok, akkor nem engedi a winyóknál sem kiválasztani az AHCI üzemmódot, csak IDE vagy RAID választható. Ilyenkor melyik beállítást célszerűbb választani? RAID üzemmódban, (nincsenek összefűzve) a winyók SCSI Disk Device-nek látszanak..másikban sima IDE Disk device-nek..

(#42489) Doky586 válasza Gézengúz (#42488) üzenetére


Doky586
nagyúr
LOGOUT blog

SSD-k esetén a Raid0 nem gyorsít semmit, sőt lassít az AHCI-hoz képest.

Ha nem használod ki a Raid módot akkor célszerűbb AHCI-ba kapcsolni...

[ Szerkesztve ]

(#42490) Gézengúz válasza Doky586 (#42489) üzenetére


Gézengúz
addikt

Egy múltkori mérés eredménye, de nem ez volt a kérdés...

[link]

(#42491) Doky586 válasza Gézengúz (#42490) üzenetére


Doky586
nagyúr
LOGOUT blog

Ha le van korlátozva Queue Depth 4 -re ás 50% a 8000 kB filelok aránya akkor ne csodálkozz hogy nincs különbség. De Queue Depth 32-vel és 4K only vagy 4K-QD32 vel más lenne az eredmény...

[ Szerkesztve ]

(#42492) Gézengúz válasza Doky586 (#42491) üzenetére


Gézengúz
addikt

Azt vágod, hogy nem ezzel kapcsolatban kérek kioktatást igaz? Nekem ez így nagyon jó, hidd el...

(#42493) Doky586 válasza Gézengúz (#42492) üzenetére


Doky586
nagyúr
LOGOUT blog

elnézést..

(#42494) Gézengúz válasza Doky586 (#42493) üzenetére


Gézengúz
addikt

Esetleg kérhetem véleményedet az eredeti kérdésemmel kapcsolatban? Köszönöm!

(#42495) multimelon


multimelon
tag

Hello!

Egy új 2TB-os WD black et vettem wd2003fzex advanced formatos

(Nagyon gyors, idle állapotban halk ,írásnál azért lehet hallani, nem parkolgat és SATA 2 vel is gyors. kb 4 fokkal melegebb mint a Samsung F3 103SJ)

Win 8.1 et használok, direkt a beépített partícionáló programjával lett beállítva, ez így elég nem kell semmilyen trükk az advanced formátum miatt? Csak érdekelne mert eddig nem volt AF-es vinyóm.

ezeket ellenőriztem
-HDS szerint info fülön szektornkénti bájtok 4096 advanced format
-AIDA64 szerint fizikai szektorméret 4KB/logikai szektorméret 512 bájt
-fsutil
Bytes Per Sector : 512
Bytes Per Physical Sector : 4096
Bytes Per Cluster : 4096
-msinfo partició kezdetének eltolása rendben

Jól gondolom a win 8 tól felfele már helyesen működnek ezek az AF drive-ok.

(#42496) csikosdapro


csikosdapro
tag

Sziasztok!

Problémám a következő -> tegnap vettem egy 3TB-os WD Red winyát és egy Kingston HyperX 3K SSD-t, sokszor beakadt installálás közben a művelet, ha zene ment, akkor az utolsó effekt ismétlődött amíg tovább nem ment és a hd pro ezt írja az ssd-re [link], mit tegyek?
Előre is köszönöm!

(#42497) davids88


davids88
csendes tag

Sziasztok !

Mi lehet a probléma? Eltűnt minden fájl a meghajtóról. (kép)
www.kephost.com/image/SqUd
www.kephost.com/image/SqUx

A képen az látszik , hogy a D meghajtón van 50 GB adat de megnyitom és semmi sincs rajta. (tegnap még jó volt)

[ Szerkesztve ]

(#42498) csikosdapro


csikosdapro
tag

Sziasztok!
Problémám a következő -> tegnap vettem egy 3TB-os WD Red winyát és egy Kingston HyperX 3K SSD-t, sokszor beakadt installálás közben a művelet, ha zene ment, akkor az utolsó effekt ismétlődött amíg tovább nem ment és a hd pro ezt írja az ssd-re [link], mit tegyek?
Előre is köszönöm!

edit:
[link]
visszaraktam a régi rendszerwinyát és simán megy róla, az ssd-vel van valami gebasz, vagyis az a baj, hogy a win7 minden hdd-t scsi disk-ként lát és így nem tudja használni normálisan...
ez az alaplapom [link] lehet valamit tenni? hogy lehet hogy ne így lássa? mivel se nem raidelt se nem scsi, addig a kingston ssd toolbox se ismeri fel, érdekes, de szeretnék valami megoldást, mert azért vettem, hogy gyorsabb legyen a rendszerem, de már másfél napja folyamatosan szopok vele, nem tudom így használni a trimet sem meg a smartot se és gondolom be fog így halni az ssd-m... meg persze így felesleges pénzkidobás

(#42499) junior11


junior11
veterán

Sziasztok, a kb. 2,5 éves Lenovo Z500-as notebookomban lévő merevlemez állapotát megnéztem HD Tune Pro programmal, és egy sárgával jelzett dolgot talált - Calibration retry count warning - Current 100, Worst 100, Threshold 0, Data 308. Jelent ez vmi problémát?

The Truth Is Out There - Az igazság odaát van

(#42500) Predator2


Predator2
addikt

Helló

Nem találtam a megfelelő topicot, remélem tudtok segíteni, ha mást nem akkor belinkelitek hová/melyik topicba tegyem fel a kérdésem.

Adott egy WD3003FZEX 3TB-os HDD.

Ennek a HDD-nek szerintetek mi az ideális/optimális hőmérséklet tartománya üzemelés közben (tól-ig)?
Átlagban 33-34° körül jár HDS szerint.

Üdv :R

>> Ha érdekel valami, vagy nem tudok valamit, akkor Kérdezek << >>McLaren Forever.<< >> Az első és legfontosabb a megbízhatóság, minden más csak sokadik tényező!<<

Útvonal

Fórumok  »  Adattárolás  »  HDD probléma (nem adatmentés) (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.