Hirdetés

2024. május 2., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Adattárolás  »  HDD probléma (nem adatmentés) (kiemelt téma)

Hozzászólások

(#42251) BUZZLGHTYR válasza King Unique (#42245) üzenetére


BUZZLGHTYR
senior tag

igen, az lesz az.
az eredetivel használtam, illetve bátyám samsung telefon kábelével próbáltam ki, ugyan olyan rossz volt, na de ekkor meguntam, miután feltettem a kérdést itt, nem jött valami hamar a válasz és böngészgettem 30-40 percet és olvastam, hogy előre nem érdemes ilyesmit bedugni, ekkor kipróbáltam közvetlen az alaplapra dugni és működik, szóval nem sz4r a hdd. :C

(#42252) King Unique válasza BUZZLGHTYR (#42251) üzenetére


King Unique
titán

Ha ezt leírtad volna, akkor meg lehetett volna spórolni pár felesleges kört. Eleve PC előlapi portok, főleg, ha csak 2.0, nem minden gépházon alkalmasak 2,5" külső vinyó tápellátására. Régi gépeken is ezért szokták, a hátszó, alaplapi portokra csatlakoztatást javasolni. Nekem onnan még 1,8 m-es hosszabbító kábellel is szépen ment, de az előlapin még a gyári röviddel se...ott Y kábel volt hozzá szükséges.
De persze ez nagyban hardverfüggő is, mert van amelyiken előlapin is elmegy, illetve notiknál is van, amelyiknél 1 db 2.0 port is meghajtja, van amelyiknél csak 2 db, Y kábellel.

Amúgy az is érdekes, hogy méregettük és áramértékeket és a 2.0 port nem mindenhol csak a névleges 5 V, 500 mA leadására képes, hanem 0,8 - 1 A körüli értékek is előfordultak bizonyos hardvereken. Vsz ezzel is magyarázható, hogy van ahol ahol simán meghajtja.

[ Szerkesztve ]

(#42253) funk648


funk648
aktív tag

Sziasztok!

Az egyik gép itthon mostanában nagyon lassú, ezért lefuttattam víruskeresést, de nem talált semmit. Mivel főként akkor lassú, ha olyan tevékenységet végez, amikor vagy írni vagy olvasni kell a merevlemezről, ezért lefuttattam a HD Sentinelt, és ezt kaptam: KÉP
Nem tudom, hogy mióta ilyen, de kíváncsiságból lefuttattam a WD saját HDD ellenőrzőjét, és például az mindent rendben talált.
Szerintetek próbáljam meg elsőnek kicserélni a SATA kábelt, hátha ott van a probléma? Előre is köszi!

(#42254) IvI88


IvI88
tag

Sziasztok!

Vettem egy wd5000aakx hdd-t amit biosban látok, viszont a win8 nem. számítógép kezelés--->lemezkezelés menüpontban sem látszik. Mit kell ezzel csinálni, hogy jó legyen?

üdv: Tomi

(#42255) King Unique válasza funk648 (#42253) üzenetére


King Unique
titán

Szia!

Hát a SMART alapján szektorhibás a lemez és 14%-os kondíció sem túl kecsegtető.... esetleg meg lehet próbálni kábelt cserélni, de nem hiszem, hogy ez esetben csak ez okozná a hibát.
HDS-ben alaposabban meg kéne nézni, elvégezni xy tesztet [link], mert az ad teljesebb képet. Persze csak akkor, ha már az adatok le vannak mentve, nincs rajta semmi fontos, mert eltarthat x óráig és ez a nyekeregtetés a HDD-nak sem tesz feltétlen jót.

Egyébként gyártói tesztprogramok eredménye a mérvadó, de azok is néha trükközhetnek, mert a valóságosnál jobbnak mutatják az állapotát, hogy ne kelljen gariba cserélni.

(#42256) funk648 válasza King Unique (#42255) üzenetére


funk648
aktív tag

Szia!

Köszi, holnap megnézem, egyébként az volt számomra a fura, hogy a WD programjával 2 féle tesztet is elvégeztem, és semmilyen hibát nem talált.
Egyébként kb. 600 szektorhibát talált.

[ Szerkesztve ]

(#42257) King Unique válasza funk648 (#42256) üzenetére


King Unique
titán

Fura ez... eleve a HDS sem mindenható, tévedhet, volt akinél a program egy régebbi verziója hibásnak minősítette a lemezt, az új meg teljesen jónak. Illetve boltokban garanciális ügyeknél is nem hiába sokszor csak a gyártói tesztprogramok által dobott hibákat fogadják el.
Viszont a túlzott belassulás, már utalhat a lemez hibájára. Illetve, ha regisztrált HDS verziód van, abban a fenti teszteket lefuttatva, már elég pontos képet kapni. Ha azok hibásnak minősítik, az már mérvadóbb.

(#42258) Doky586 válasza funk648 (#42256) üzenetére


Doky586
nagyúr
LOGOUT blog

Helyedben én elolvasnám a HDS főoldalán levő javaslatot is, és nem kezdeném el tesztelgetni amíg a fontos adatok mentés nélkül vannak rajta...

(#42259) Rison77


Rison77
senior tag

Sziasztok!
Kb fél éve van egy WD 1 TB-os red vinyóm adattárolásra, és csak most futottam bele véletlen azokba a cikkekbe ahol taglalják ezt a parkolás hibát egyes típusoknál. Megnéztem sentinel-el most 167 nap futási idő után a parkolás 5924. Ez így rendben van, vagy végig kell csinálnom módosítós procedúrát?

(#42260) Kernel válasza Rison77 (#42259) üzenetére


Kernel
nagyúr

Ez olyan dolog, kaptam egy WD 500-at, amiben a SMART 193-as load/unoad paraméter 64 000 fölött volt. A 4-es Start/Stop 4200 fölött, mindez 120 nap alatt. De ezt USB-házban használták.

Amikor betettem a gépembe SATA-ra, ahol a Windows energiagazdálkodásban eleve tiltom a HDD-k kikapcsolását, ott már nem növekedett rendellenesen ez az érték.

Ettől függetlenül később megcsináltam a DOS-programos átállítást is, nem egy nagy kaland.

Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.

(#42261) King Unique válasza Rison77 (#42259) üzenetére


King Unique
titán

Az még szinte semmi....ha 1-2 nullával több lenne utána, akkor kellene vele jobban foglalkozni. Amúgy a gyártó 600.000 értékig vállal rá garanciát.
De persze wdidle3 progival átállíthatod, illetve 3,5" Red vinyókhoz van egy ilyen tool is: WD Red SMART load/Unload utility 3.5" Drive

(#42260) Kernel: USB-n is lehet szabályozni, tiltani: [link], [link].

(#42262) Jarod1 válasza funk648 (#42253) üzenetére


Jarod1
addikt

azonnal ments le minden fontos adatot a winyóról!!! 14 % az már nagyon gáz,, közel lehet a vég.. :O

(#42263) CWorm válasza CWorm (#42243) üzenetére


CWorm
aktív tag

Nekem erre nem tud senki semmit?
Nem szektorhiba lesz, mert ha pl újra lejátszom azt a számot, ahol megakadt a lejátszás, akkor simán viszi, illetve most futtattam le egy 6 órás ellenőrzést a lemezen egy Western Digital-os progival és az sem talált hibákat. Olyan, mintha néha random elfelejtene forogni a lemez, vagy talán ilyesmi... (bár nem hallok leállást és felpörgést, úgyhogy talán mégsem).

Félig ember, félig medve, félig disznó

(#42264) Tutti-amigo


Tutti-amigo
tag

Hali!

Van egy WD mybook essentials külső hdd-m. Anno szegénykében elszállt a vezérlő panelje. No most ezt sikerült kicserélnem egy kicsit másabbra, de szépen működik a cuccos. No most mivel ugyebár vezérlő nyákon volt csöpp kis égés ezért felmerült, hogy a tápegység esetleg kiosztott neki egy pici túlfeszt amitől ez megtörtént.

Van még másik 2 ilyen egységem is mindegyik K-tec tápegységgel. Lemértem mind a hármat és az amelyik gyanus az adja le a legnagyobb feszkót pontosan 12,19 V-ot. A többi 12,08 ill 12,10-et ad. No most az lenne a kérdésem, hogy ez a feszültség már sok lehet-e vagy használhatom nyugodtan ezt a tápegységet a kijavított Mybook-hoz?

Előre is köszi a válaszokat.

Tutti

(#42265) Slowman


Slowman
aktív tag

Sziasztok,

Van egy WD Caviar SE16 320GB HDD-m eddig teljesen jól tette a dolgát (bár nem mai darab). Főként hálózaton nézek róla filmeket, ma jelentkezett a probléma, hogy a full HD filmekkel már nem boldogult. Az SD filmeket minden további nélkül pörgeti, de a HD filmekkel már gond van, ill. marha lassan másol (próba képen át akartam dobni egy másik HDD-re, de olyan sokáig tartott volna, hogy meg se vártam :N ) Megnéztem HDS-el ez lett az eredmény. Valakinek lenne ötlet mi a gond?

[ Szerkesztve ]

(#42266) fgeth


fgeth
csendes tag

Sziasztok,
Van egy JMicron Generic SCSI disk-em (600 gb), de a kérdésem általános (remélem jó helyen járok). Ez egy régi HDD régi laptopból, amit külső hordozhatóként használok. A problémám, hogy néhány file-t nem másol át, útközben leáll, egy idő után kiírja, hogy hiba volt a másolás közben, nem lehet olvasni a lemezről. A chkdsk /f-el nem talál hibát, /r-el megtalálja őket, de azt írja, hogy nincs elég hely a HDD-n ahhoz, hogy javítsa őket. Jelenleg kb. 70 gb üres a meghajtón.
A kérdésem, hogy létezik-e valami program, amivel (lehetőleg adatvesztés nélkül) át lehet valahogy csoportosítani a clustereket? Tehát kisebb lesz a kapacítása, viszont az üres területről tudja pótolni a clustereket. Ha nagy hülyeséget kérdezek, bocs, nem vagyok szaki. A neten ajánlották a HDD regeneratort, de egy nagy nulla. Elméletben átcsoportosítaná az allokációs táblát (legalábbis ezt írják az oldalon), ki is írta, hogy talált/javított 3400 bad clustert, de ugyanúgy nem tudok róla másolni.
(Értem én, hogy sz.r a merevlemez, vegyek másikat, de hordozó vinyónak jó lenne, még akkor is, ha kisebb a kapacitása).
Előre is köszönöm, ha tudtok segíteni.

(edit: a HD sentinel ezt írja: "There are 30 weak sectors found on the disk surface. They may be remapped any time in the later use of the disk." - Ez a "remap" kellene nekem.
Amúgy Health 82% és 1000 napnál többet ad rá, ami, hát jelent, amit jelent.)

[ Szerkesztve ]

(#42267) fgeth válasza fgeth (#42266) üzenetére


fgeth
csendes tag

Cluster=sector, de szerintem értitek.
:C

(#42268) Kernel válasza fgeth (#42266) üzenetére


Kernel
nagyúr

Valójában nem az ilyen programok cserélik le a hibás szektorokat. Ezek csak többszöri írás-olvasással próbálkoznak, amitől vagy javul a szektor állapota, vagy a HDD firmware detektálja, hogy baj van és az cseréli le a szektort.

Ha a firmware nem hajlandó elvégezni a cserét, akkor a program hiába kínlódik. Ezt megemlítettem már a Sentinel topikban is, mivel a program szövegezése azt a látszatot kelti, mintha a Sentinel cserélné le a szektorokat, holott az is csak írások-olvasások kombinációjával "provokálja" a firmware-t. De szerintem ez marketing kérdése is.

A HDD-regeneratorral nekem inkább az volt a gondom, hogy a maga DOS-driverével túl lassan ír-olvas, észre sem vett olyan gyenge szektorokat, aminél csak nagyobb sebességen tűnik fel, hogy lassabban olvasható.

Ezért inkább Windows programot érdemes használni, például a HD Seninel fizetős változata, vagy a HD Tune is tud írásteszteket végezni. Szintén javíthatja a lemez állapotát, vagy végül kapsz egy ilyen ábrát:

Ezt a képet a neten találtam, csak azt próbálom vele szemléltetni, hogy a hibás szektorokat, blokkokat ilyenkor particionálással lehet kiiktatni. Csak ehhez szerencse is kell, itt például a lemez végére esik a hiba, azt lehetne levágni onnan.

A partíció pontos méretezésére is van lehetőség, a szektorszámok alapján, meg egyéb trükkök is vannak.

[ Szerkesztve ]

Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.

(#42269) Kernel válasza Tutti-amigo (#42264) üzenetére


Kernel
nagyúr

Csöpp kis égés így nem sokat mond, a konkrét hibát kellene megállapítani, hogy mi volt az, hová vezet, esetleg a 12 V betápnál a védődióda lett zárlatos stb.

Egy tápegység vizsgálatához pusztán a feszültségmérés kevés, mert szűretlenség, kondenzátorok hibája miatt impulzusok okozhatnak kárt, amit a multiméter nem mutat. Olyan is van, hogy a hidegen történő bekapcsolás pillanatában szökik fel a feszültség.

Ha nincs szétszedve a tápegység (ragasztott stb.) akkor műterheléssel és oszcilloszkóppal lehet vizsgálni, vagy szét kell szedni és a kritikus alkatrészeket megvizsgálni, cserélni.

Nem vaktában, ész nélkül mindent, ahogy a buta emberek csinálják, de ez már szakmai kérdés, hosszú lenne kifejteni.

Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.

(#42270) Kernel válasza Slowman (#42265) üzenetére


Kernel
nagyúr

Nem tudom, mivel próbáltad, de közvetlenül géphez csatlakoztatva kellene tesztelni.

(#42263) CWorm

Véletlenül nincs tele az a meghajtó?

Volt már olyan eset, hogy valakinél nem volt üres hely a lemezen, periodikusan behalt a gép. A Process Monitor nevű programot ajánlottam amivel ki lehetett mutatni, hogy az explorer.exe időnként megakasztja a gépet.

Némi keresés után kiderült, hogy telített meghajtó okoz ilyet egyeseknél, itt is ez volt a baj.

Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.

(#42271) Slowman válasza Kernel (#42270) üzenetére


Slowman
aktív tag

Benne "lakik" a gépben, csak meg van osztva és arról nézem a filmet. Az a bajom, hogy bármilyen művelet olyan lassú, hogy kín kivárni. Gondoltam átmásolom a HDD tartalmát másik meghajtóra, de egy HD film másolásánál ~2% után leesik a másolás sebessége ~1000 kb/s-re :Y . SD filmekkel nincs gond se másolásnál se filmnézésnél (pont most néztem egyet) de eddig a HD filmek is rendesen pörögtek. Nem tudom mi lehet a gond.

[ Szerkesztve ]

(#42272) Tutti-amigo válasza Kernel (#42269) üzenetére


Tutti-amigo
tag

Hello.

Nos górcső alá vettem a dolgot, hogy pontosabb képet tudjak adni.

Tehát a külső vinyó egy WD mybook essentials 1TB usb3. Ebben az egységben a vezérlő panel 4061-705089-001 Rev. AF volt.

A probléma úgy jött elő hogy először csatlakoztattam az egységet a TV-hez ami ment is tökéletesen. Felismerte a vinyót. Majd ki kellett húznom és az újra csatlakozáskor már egyszerűen nem ismerte fel. A vinyó felpörgött villogott de sajnos a TV nem látta az egységet.

Szétszedés után azt lehetett látni, hogy az egység vezérlő nyákján (Nem a hdd nyák) a symwave chip-en egy gombostűfej nagyságú kicsi lyuk volt, az oldalán pedig szintén látható sérülés (égés, pici pukkanás nyoma). Ezen a nyákon található a betáp az usb3 csatipont és a bekapcsoló gomb is.

A chip sérülése az usb3 csati és a chip-et összekötő két szálnál figyelhető meg. No most a wd-nél az usb 3 csatija egy mikro usb2 + hozzá ültetett részből áll ami az Usb3 rész. A csatlakozón egy az usb2 2 és 3-as lábak csatlakoznak az említett sérült chip részhez. Ha jól tudom akkor ezen a vonalon jön a DC+/DC- . Ha így nézzük akkor a részemről gyanított túlfesz lehet nem is a táp oldalról hanem az usb oldaláról jött.

A leírtak alapján mi a véleményed?

köszi
tutti

(#42273) ViSAS


ViSAS
senior tag

Sziasztok!

Habár nem nevezném problémának, de nem találtam rá ennél megfelelőbb topikot. A következő lenne a kérdésem:
Ezen a képen látható, hogy a "Lemez 2"-n található E: partíció méretét szeretném növelni az elérhető 101MB-tal, később pedig a "Lemez 1"-en található D: partícó méretét növelném a G: partíció formázása / törlése után felszabaduló 65GB-tal. A Windows felkínál erre egy "Kötet kiterjesztése" lehetőséget. Erről kérdeznélek titeket, hogy ez mennyire megbízható? Tényleg csak szimplán megnöveli a kötet méretét az elérhető szabad területtel, nem okoz adatvesztést?

:R

(#42274) Tutti-amigo válasza devil-k (#42212) üzenetére


Tutti-amigo
tag

Hali!

Én korántsem állítanám, hogy szakember lennék a témában viszont az enyémmel is ez történt. Szerintem nálad is elszállt a vezérlő nyák. Ha van garid akkor megbontás nélkül gariztasd szerintem.

Amúgy csak a nyákot kell kicserélni. Ez mondjuk típus függő néhány ezer ft-tól akár 20000 ft környékéig is mehetnek a cserealkatrész árai. Én is úgy jártam, hogy az 1tb-s egységembe lévő pcb 110 dodó lett volna amit nyilván már nem ér az egész. Ehelyett szereztem egy másikat kb 4-5k-ért és szépen összeházasítottam őket.

Bár ahogy írod a tiéd mybook az enyém meg mybook essentials volt, lehet, hogy van különbség közöttük. Esetleg youtube-on nézz utána a tiéd szétszedésének biztos több video is van róla úgy ahogy az enyémnek is.

Remélem tudtam segíteni.

Üdv
Tutti

(#42275) Kernel válasza Tutti-amigo (#42272) üzenetére


Kernel
nagyúr

Amikor két áram alatt lévő készüléket egymáshoz csatlakoztatnak – főleg, ha egyik, vagy mindkettő földeletlen hálózati csatlakozással rendelkezik –, a kettő között kialakuló feszültségkülönbség a jelkábelen keresztül egyenlítődik ki. A feszültségkülönbség a tápegységek felépítéséből adódik, főleg egyes zavarszűrő kapacitások játszanak ebben szerepet.

A jelcsatlakozók kialakítása miatt normális esetben mindig először a külső fémrészeknek kell érintkezni (GND), az érzékeny bemenetek ezáltal megvédhetők, mert előbb azonos potenciálra kerülnek, csak utána érintkezik a többi pont. Ez a hotplug legfontosabb feltétele.

Tehát ez így elméletben korrekt lenne, gyakorlatban azonban mégis mennek tönkre HDMI-portok is, áram alatt történő csatlakoztatás miatt.

Még a legjobb eset, amikor mindkét készülék földelt hálózati csatlakozású, így a GND-pontok a konnektornál találkoznak (szabályos bekötés esetén), az azonos potenciál feltétele adott. Igaz, hogy ilyenkor földhurok is kialakul, de arra az analóg jelátvitel érzékeny, digitálisnál nem számít különösebben.

Ilyen alapon elképzelhető, hogy nem táphiba miatt szállt el, már amennyiben itt is az áram alatti dugás esete állt fenn.

(#42273) ViSAS

Megbízható, ha belekezd, de amikor én próbáltam, partíció kezdőpontját nem is engedte eltolni a Lemezkezelő, csak a végét, ami egyszerűbb műveletnek számít.

Kezdőpontot más programmal (EaseUS) tudtam eltolni, gond nélkül egyébként.

[ Szerkesztve ]

Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.

(#42276) Tutti-amigo válasza Kernel (#42275) üzenetére


Tutti-amigo
tag

Már nem emlékszem pontosan, hogy hogy történt de megeshet, hogy a hdd már feszültség alatt volt és így csatlakoztattam a TV-hez.

Egyébként a 12,19V már túlfesznek számítana ebben az esetben? Ez ugybár 1,5%-os eltérés. Belefér vagy ez már sok lehet?

üdv
Tutti

(#42277) Kernel válasza Tutti-amigo (#42276) üzenetére


Kernel
nagyúr

Ez önmagában nem számít jelentősnek, egyébként is további átalakításra kerül, egy másik DC-átalakító stabilizál belőle 5 V-ot, ami a logikai áramköröket táplálja.

3,5" lemezeknél 12 V-ról működik a motor és fejmozgatás, ott ilyen kis eltérésnek még nincs jelentősége.

Mindamellett terhelés alatt kell mérni, nem üresjárásban.

[ Szerkesztve ]

Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.

(#42278) King Unique válasza ViSAS (#42273) üzenetére


King Unique
titán

Elvileg használható, bár nekem kényelmetlen és szerintem sokkal jobbak ilyen célra a külső partícionáló programok (pl.EaseUS, Aomei, MiniTool).
Viszont, ha rendszerpartíciót érint a művelet, akkor óvatosan kell, mert esetleg előfordulhatnak kellemetlen dolgok...de ahogy látom nálad az a Lemez 0, és a Lemez 1, lemez 2 vmi külön adattár lehet.

(#42272) Tutti-amigo: "a wd-nél az usb 3 csatija egy mikro usb2 + hozzá ültetett részből áll ami az Usb3 rész" - ez az USB 3.0 Micro-B.
"a symwave chip-en" - nem tudod pontosan milyen Symwave? My Passportokban is egyébként ilyen van, mert ez támogatja a hardveres titkosítást.

(#42279) Tutti-amigo válasza Kernel (#42277) üzenetére


Tutti-amigo
tag

Köszi!

Akkor rápróbálok aztán meglátjuk mi lesz :DDD

üdv
Tutti

(#42280) Tutti-amigo válasza King Unique (#42278) üzenetére


Tutti-amigo
tag

Hali!

Ott van a túhegynyi pukkanás a chip-en de amennyire meg bírom állapítani SW6316. Igen ez tuti támogatja a titkosítást.

Tutti

(#42281) ViSAS válasza King Unique (#42278) üzenetére


ViSAS
senior tag

...és (#42275): Köszönöm mindkettőtöknek, EaseUS-t használva gond nélkül sikerült a procedúra. :R Egy apró kérdés viszont felmerült. Ezen a képen látható az eredmény. Eddig a Lemez 1 volt a Lemez 0, a Lemez 0 pedig a Lemez 1, pedig a rendszerlemezt nem piszkáltam, az egy SSD, a többi pedig adattárolásra szánt HDD (ezeket érintette most a módosítás). Ezt valahogy lehet módosítani?

(#42282) Kernel válasza ViSAS (#42281) üzenetére


Kernel
nagyúr

Ez változhat még, ha a gép kikapcsolása után ismét felveszi a SATA-csatlakozók sorrendjét. Reboot nem feltétlenül elég.

Egyébként a csatlakozók átdugásával, esetleg a bootsorrend variálásával lehetne befolyásolni, de nem érdemes piszkálni, ha eddig jó volt, mert még visszaállhat ugyanarra.

Ez alapvetően egy hardveres sorrend, amit a bootfolyamat során a BIOS állít fel, a Windows csak átveszi. De előfordulnak átmeneti kavarodások is, például ilyen beavatkozások alkalmával.

Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.

(#42283) ViSAS válasza Kernel (#42282) üzenetére


ViSAS
senior tag

Értem, köszönöm! Kíváncsiságképp lehúztam a 2 HDD-t, bekapcsoltam a gépet, a Windows betöltése után kikapcsoltam, visszadugtam a 2 HDD-t, majd megint bekapcsoltam és mostmár az SSD a Lemez 2. :D Hát, akkor marad így. :R

[ Szerkesztve ]

(#42284) FLATRONW


FLATRONW
őstag

Sziasztok!

A problémám a következő lenne. A netbookomon be van állítva, hogy 2 perc után kikapcsolja a megjelenítőt.
Hogyha hálózatról megyen, akkor minden rendben van.
Azonban hogyha akkuról, akkor a megjelenítő kikapcsolása után a HDD elkezd halkan kattogni (gondolom olvasó fej pozicionálás) kb. 4-5x dinamikusan, majd ezután következik egy halk lemez felpörgési szakasz. És ez a kattogó hang és lemez felpörgés folyamatosan ismétlődik.
Kipróbáltam már a HDD fejlett energiagazdálkodási résznél mindent (maximális teljesítmény, minimális teljesítmény készenléti móddal és anélkül, kiegyensúlyozott teljesítmény készenléti móddal és anélkül), de ez a jelenség megmaradt.
Valami megoldást tud valaki erre a jelenségre?
A gép állandóan megy és ritkán előfordul, hogy elmegy az áram. Nem hiszem, hogy ez nagyon jót tenne a HDD-nek.

[ Szerkesztve ]

(#42285) WeeFeeri


WeeFeeri
csendes tag

Sziasztok!
Ma a gépet kikapcsoltam használat után, majd később amikor bekapcsoltam nem indult az oprendszer mert nem találja a tárolót. Egy ssd n volt az oprendszer és most nem látja a gép az ssdt egyik pillanatról a másikra. Biosban sem látom. Van erre valami megoldás vagy vegyek újat? Ocz vector ssdrol van szó és 3-4 éve van meg.

(#42286) Lacpac


Lacpac
őstag

Sziasztok!

Lett egy 2TB-os hdd amit végigszkenneltem a Recuva progival, 98%-nál (2-3 perc ütemes kattogás után) megált olvasási hibával.
GetDataBack-et is ráengedtem, ez is megált 98%-nál.
Ameghalytó el is tünik az eszközök közül.
Mi lehet a baja? Van tippetek?
Köszi a válaszokat előre is.
Üdv:
Laci

(#42287) fgeth válasza Kernel (#42268) üzenetére


fgeth
csendes tag

Köszönöm a válaszod.

A HDTune-t használtam, de csak megkerestem vele a hibás szektorokat, nem tudtam, hogy javítani is lehet. Nem találom a menükben. Hogyan lehet előhívni a funkciót?
A HD Sentinel-ről sem tudtam, hogy javítani is tud (vagy hívjuk akárhogy :) ).

Tudnál abban segíteni, hogy hogyan tudnám remappelni a hibás szektorokat? Biztos van valami program, ami ezt megcsinálja. Nem hiszem, hogy én lennék az egyetlen, akinek elfogytak a gyári tartalék szektorok. Annyi kellene csak, hogy ezentúl az üres területről pótolja a rossz szektorokat. Vagy csak az újrapartícionálás segít, ha segít? (a defragmentálást próbáltam, az nem segített). Azt meg lehet úszni adatvesztés nélkül?

Köszönöm a segítséget.

(#42288) KisDre


KisDre
senior tag

Üdv!

Szerintetek kezdjek aggódni? A fontosabb adatokat mondjuk már lementettem.

(Bocsi ha nem jó témába írok)

KisDre.artstation.com

(#42289) Kernel válasza fgeth (#42287) üzenetére


Kernel
nagyúr

Nálad nem fogytak el a tartalék szektorok, abból több ezer szokott lenni különben is:

"There are 30 weak sectors found on the disk surface. They may be remapped any time in the later use of the disk." - Ez a "remap" kellene nekem.

Ezek csak gyenge szektorok, amiről a firmware még nem döntötte el, hogy lecseréli vagy maradhat. Javítani az állapotán esetleg felülírással lehetne, amihez mindent le kell menteni, amíg még tudod.

Késlekedéssel az összes adatod elvesztését kockáztatod.

Mentés után jön a felülírás, írástesztek sora, amitől hátha megjavul, vagy lecserélődik. De javulás esetén is fenntartásokkal kell kezelni, későbbiekben figyelni rá.

Mindamellett a Sentinel fizetős változatában is van olyan írásteszt, ami a szektorokat kiolvassa, felülírja, majd az eredeti tartalmat visszaírja, így nem jár adatvesztéssel (már amíg sikerül visszaírni). Egyébként ugyanezt csinálja a HDD-regenerator is, de arról már említettem, hogy mi volt vele a gondom.

A gyenge szektorokat lecserélni nem tudja, csak a firmware, ha "akarja". Egyéb szoftveres remap nem megoldható.

A HD Tune pedig csak olvas, nem ír, nem javít. A feltérképezés miatt mutattam, a kiparticionálásban segíthet. Nem egyszerű újraparticionálásról beszélek, hanem a hibás terület kizárásáról.

[ Szerkesztve ]

Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.

(#42290) Kernel válasza KisDre (#42288) üzenetére


Kernel
nagyúr

Ilyen esetben még nem lehet biztosra tudni, hogy a hibák külső okból keletkeznek vagy a HDD belső hibája, mert lehet típusfüggő a viselkedés: egyik HDD képes hibás (lecserélt) szektort dobni adatátviteli hibákra is, míg a másik csak kínlódik, nem hajlandó lecserélni még a valóban gyenge szektort sem.

Utóbbi jellemző lehet a WD-re, előbbi a Seagete-re, de is csak saját tapasztalat, nem biztos, hogy mérvadó.

Ezért ilyenkor ki kell zárni a külső hibákat (kábel, USB-átalakító / akármi), utána figyelemmel követni az állapot változását.

Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.

(#42291) kukulec


kukulec
őstag

wd 10ears-n ál van több mint 15 000 parkolásom. hogy lehetne ezt megszüntetni? ez 686 nap alatt jött össze. van egy samsung 322 hj-m is. az 759 nap után 10 600-nál jár.

Luxman L-507ux II, Primare i22, Yamaha A-S801 // Pro-Ject Dac Box S2, SMSL SU-9 PRO // Elac Vela 408, Elac FS 147, Q Acoustics 3030i

(#42292) KisDre válasza Kernel (#42290) üzenetére


KisDre
senior tag

Köszi
Ez történetesen Seagate, már vagy 2-3 éves, akkor gondolom nagyon mást nem tudok csinálni esetleg csak kipróbálom más Sata kábellel miképp van.

KisDre.artstation.com

(#42293) King Unique válasza kukulec (#42291) üzenetére


King Unique
titán

Az még nem is vészes, egy nullával utána már inkább.
Amúgy meg Kritikus hiba a Western Digital Caviar Green merevlemezeiben topik.

(#42294) fgeth válasza Kernel (#42289) üzenetére


fgeth
csendes tag

Rendben, köszönöm szépen! A HD Sentinellel futok egy kört.

(#42295) drizzle911


drizzle911
újonc

üdv!

vásároltam egy kingston 120gb-os ssd-t. a problémám az lenne,hogy nem rendelkezem pendrive-al és cd meghajtóval,és hdd-ről telepíteném rá a windowst. A BIOS-ban ugyan felismeri a hdd-t és az ssd-t is,viszont a windows-ban nem jelzi ki sehol a csatlakoztatott ssd-t,valamit a boot priority-ben sem tudom állítani,mert csak az egyik jelenik meg.
Hogy tudnám megoldani?

(#42296) Kernel válasza drizzle911 (#42295) üzenetére


Kernel
nagyúr

Lemezkezelőben sem látszik?

Egyébként, ha sikerül is előhozni és betűjelet adni neki, az indításhoz szükséges fájlok így nem fognak az SSD-re kerülni. Ha kiveszed a HDD-t, anélkül nem tud elindulni az SSD-n lévő Windows.

De van megoldás erre is.

Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.

(#42297) krealon válasza Slowman (#42265) üzenetére


krealon
veterán

"Van egy WD Caviar SE16 320GB HDD-m eddig teljesen jól tette a dolgát (bár nem mai darab). Főként hálózaton nézek róla filmeket, ma jelentkezett a probléma, hogy a full HD filmekkel már nem boldogult. Az SD filmeket minden további nélkül pörgeti, de a HD filmekkel már gond van, ill. marha lassan másol (próba képen át akartam dobni egy másik HDD-re, de olyan sokáig tartott volna, hogy meg se vártam :N ) Megnéztem HDS-el ez lett az eredmény. Valakinek lenne ötlet mi a gond?"

A gond forrasa, hogy 50 fokos a HDD.
Adj neki rendes hutest (legmozgas) es "rendbe jon".
Azert irtam idezojelekkel, mert ha a magas homerseklet fizikai karokat (fej-serules stb) okozott, akkor azokat mar semmi sem javitja.

(#42298) krealon válasza drizzle911 (#42295) üzenetére


krealon
veterán

"vásároltam egy kingston 120gb-os ssd-t. a problémám az lenne,hogy nem rendelkezem pendrive-al és cd meghajtóval,és hdd-ről telepíteném rá a windowst. A BIOS-ban ugyan felismeri a hdd-t és az ssd-t is,viszont a windows-ban nem jelzi ki sehol a csatlakoztatott ssd-t"

A multheten en is kuzdottem egy 945-os alaplapra kotott Kingston v300 120GB-os SSD-vel.
A gyari 600ABBF0 firmware eseten a Win7 telepites sem ment vegig, mert eltunt az SSD es csak a szamitogep ki-, bekapcsolasa utan jelent meg ujra.
Ezutan HDD-re telepitettem a Windows-t, hogy elinduljon a Kingston firmware frissito program.
A 603ABBF0 firmware-rel mar problema mentesen mukodott az SSD.

(#42299) krealon válasza CWorm (#42243) üzenetére


krealon
veterán

"Van egy 2TB-os WD lemezem (WD20EARS), rajta vannak mp3-ak, illetve pl a GTAV van rá telepítve, meg valamit onnan seed-elek.
Azt szokta csinálni, hogy amikor pl zenét hallgatok, akkor néha megáll a zene és kb 10 másodpercet várni kell. Ilyenkor azt látom az utorrentben, hogy visszaesik a seed sebessége. Aztán folytatódik a zene és a seed sebesség is visszaáll.
Valamint amikor a GTA-val játszom, néha előfordul, hogy ugyanígy 10 másodpercre megáll a kép (a hang loop-olni kezd, de nem magasan, hanem mintha pár másodperces hangminták ismétlődnének), aztán folytatódik tovább.
Szóval időnként mintha leállna az olvasás a lemezről, aztán folytatódik.
"

Ha nincs kikapcsolva a WD Green szeria tul rovid fejparkolasi ideje, akkor az is okozhatja a latszolagos "lefagyast", tekintve hogy a parkolo allasbol a lemezre visszallas, jonehany masodpercet igenybe vehet.

(#42300) kukulec


kukulec
őstag

érdemes az első alkalommal sima formázást végrehajtanom, vagy legyen gyorsformázás?

Luxman L-507ux II, Primare i22, Yamaha A-S801 // Pro-Ject Dac Box S2, SMSL SU-9 PRO // Elac Vela 408, Elac FS 147, Q Acoustics 3030i

Útvonal

Fórumok  »  Adattárolás  »  HDD probléma (nem adatmentés) (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.