Hirdetés

2024. június 25., kedd

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2018-01-14 14:06:07

LOGOUT.hu

Sziasztok kedves otthon barkácsolók!
A közelmúltban felmerült ötletek, reakciók alapján úgy éreztem, itt az ideje egy topik összefoglaló készítésének. Ugyanakkor a nyitó hozzászólás erre tökéletesen megfelel, így ezek után következzenek a topiknyitó fórumtársunk szavai:

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#53068) Irmscher 353


Irmscher 353
aktív tag

Tegnap barkácsoltam én is kicsit.
Jelenleg egy DIY erősítőt használok odahaza, amihez vettem egy fél lemezjátszót.
Az erősítőt, apósommal építettük, egy neten talált kapcsolás alapján.
A lemezjátszó pedig egy '78-as évjáratú Dual 1237a, aminek csak a chassis-a volt meg. Ehhez csináltam mdf-ből, meg keményfa lécből dobozt. Meg egy DIY kitből egy RIAA korrektort építettem.
És ezzel el is érkeztünk a tárgyhoz:
A RIAA egy 9V-os elemről üzemelt, de rendre lemerítette őket, hiába volt kapcsolóval megszakítva, arra az esetre, ha nem hallgattunk zenét. Ezt elégeltem meg, s néztem otthon egy tápot.
Először 9V-osban gondolkodtam, de amit találtam dugasztápot, nem akartam a gyári csatlakozóját csonkolni, mert az egy "mászkálós" vonalas telefoné volt, és olyan csatlakozót, vasárnap lévén nem tudtam keríteni.
Aztán átnéztem még egyszer a RIAA leírását, s ott szerepelt, hogy 9V-30V VDC-ig oké neki a táp.
Megörültem mert évek óta őrizgettem odahaza egy régi táska mobiltelefon töltőjének az adapterét. (még rendesen trafó van benne)
Ez 14,4V-ot tud, ezt hoztam össze a RIAA-val, csakhogy bekapcsoláskor olyan eszeveszett búgás fogadott, hogy csak na, aztán eszembe jutott, hogy szűrőkondival, hátha meg lehet oldani a dolgot.
S láss csodát sikerült, egy 20V 1000uF kondi, kiszedte a búgást, úgyhogy viszlát lemerülő 9V-os elem, welcome nyugodt zenehallgatás!

[ Szerkesztve ]

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.