Hirdetés
- Parci: Milyen mosógépet vegyek?
- vrob: Próbálkozás 386 alaplap újraélesztésre
- ldave: New Game Blitz - 2025
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- bambano: Bambanő háza tája
Aktív témák
-
DV
senior tag
A leirasa szerinti az SSD-k a laptop erteket ket-/haromszoroznak. Ebbol indultam ki, szerintem a mostani HDD 5400-at sem porog, hanem 4200-t es ha a feltetelezesem igaz, akkor egy 7200-es HDD elegge meggyorsitana a gepet.
Nekem is csak Sata150-et tud a laptopom es a 80GB-os Intel SSD-t ki sem tudom teljesen hasznalni. Azt nem mondom, hogy nem eszreveheto a kulonbseg egy 5400-es notivinyo csereje utan, de mikor kiprobaltam az SSD-m egy masik notiban, amelyik mar Sata300-at tudott, akkor ott is eszrevettem egy kis sebesseg-novekedest. Az eszrevetelem, a 80GB-os Intel SSD-m kb. 30%-kal lassabb Sata150-en, mint Sata300-on (tesztekre alapozva!). Hiaba van az, hogy 4K-s irasi sebessegben tud X MB/s sebesseget Sata 300-zal, hogyha Sata 150-nel csak max. 60-70%-at tudja.
Nem ellenzem az SSD vasarlasat, de en az o helyeben, a sajat tapasztalatombol kiindulva nem igazan vennek bele.
-
pincehely
addikt
Nah meg van a 64gb-os 425-ös Kingston.
Partícionálással, formázással ugyanúgy kell eljárni, mint egy szabvány hdd-nél?
Ezután már mehet is fel a rendszer, és be kell állítani azokat a dolgokat, amiket itt a fórumon kitárgyaltaltok? -
fLeSs
nagyúr
egyébként én anno használtam egy ideig itthon 15K-s fujitsu scsi vinyót és nem voltam tőle elájulva.
-
fLeSs
nagyúr
én azt mondom, hogy egy SSD egy régi, lassú gépet is fel tud pörgetni és ha csak arra használja a notit amit leírt, akkor ez a legjobb amit tehet. ha vesz bele egy újabb vinyót azzal mit ér el? érzésre szinte semmit. 14 helyett 10 ms lesz az elérési idő. azt nem fogja megérezni. az elérési idő az SSD esetében nagyságrendekkel alacsonyabb és éppen ez az ami számít ha pörgős gépet akar.
-
Na_Ta
csendes tag
Üdv Mindenkinek!
Egyenlőre csak elméleti síkon, de szeretnék egy notebook vinyót SSD-re cserélni.
A notebook PATA100 csatolóval rendelkezik, így csak ilyen SSD jöhetne szóba.
A gépen XP van, "csak" email, internet böngészés kis szövegszerk. táblázat készítés, kép, esetleg kisebb film nézegetésre van használva.
A google kihozott nekem egy Transcend-et és egy Silicon Power-t (32GB).
Eltekintve attól, hogy az előbbi kb megduplázná, az utóbbi megtriplázná a gép értékét, érdemes lenne váltani SSD-re, vagy inkább valami újabb kiadású HDD?
Azt szeretném elérni, hogy gyorsuljon az elindulás, programok betöltése.NT
-
pincehely
addikt
A legfrissebb információ szerint a driver a tisztán SSD meghajtókból álló RAID rendszerekhez továbbra sem nyújt TRIM támogatást, hanem csak annyiban nyújt előrelépést, hogy a merevlemez vezérlő RAID módban történő üzemeltetésekor is lehetővé teszi az SSD TRIM funkciójának használatát. A gyártó példája szerint ez a megoldás ideális lehet például HTPC-k esetében: az SSD-t indítómeghajtóként (bootdrive) használva biztonságos, nagykapacitású merevlemezekből álló RAID tömböt is üzemeltethetünk úgy, hogy ekközben a TRIM funkció most már a vezérlő RAID módja ellenére is elérhető az SSD esetében, míg korábban ilyen konfigurációknál nélkülözni kellett a TRIM támogatást.
Az SSD meghajtókból álló RAID tömbök esetében a gyártó mérnökei még dolgoznak a TRIM technológia elérhetővé tételén. Az öröm ugyan korai volt, de a ködöt legalább sikerült feloszlatni.
-
luciferk
senior tag
-
Edge
veterán
válasz
Overlocker
üzenetére
Ez igen! Végre, ez nagy előre lépés. Vennék is mégegy 40-es kingston-t, de nem kapni...
-
modeller
aktív tag
Sziasztok, SSD vásárlás mertült fel, megnéztem jópárat, de nehéz dönteni. 100-128 gb körülire lenne szükség és persze a lehető leggyorsabb legyen.

Mit ajánlotok?OCZ Vertex LE jónak tűnik, de nem találtam magyar árlistában, ebay-en is csak egyetlen darabot láttam.
-
FRENK1988
veterán
Akkor nem tudom mi van.

Noh előkeresem a Crystal DiskMarkot is -
FRENK1988
veterán
válasz
luciferk
üzenetére
hát a Raptorhoz képest sokkalta gyorsabb. Van rajta pár gém (krájzisz, DiRT 2) elég hamar betölt és ha egy egy checkpointhoz elérek nem akad be. Windóz gyorsan indul pillanatok alatt elindulnak a programok (MSN, Winamp, Photoshop). Összevetve ha jól muzsikál még 3 évig akkor nagyon jó vételt csináltam.
-
DV
senior tag
válasz
Overlocker
üzenetére
-
-
Raymond
titán
válasz
g.gergo
üzenetére
W7-nel semmi dolgod. Align nem lehet utolag csinalni, ezt a particio letrehozasakor kell biztositani. Ha lemented valamivel a particiot (Ghost, Acronis stb.) valahova, ujraparticionalod az eredeti diszket es utanna visszairod (persze a mentes "partition to file" es nem "disk to file" kellett hogy legyen) akkor OK lesz.
-
-
g.gergo
senior tag
Köszi, és neked is Raymond, nem minden világos, de nagyjából érthető. Ha jól értem, W7 telepítő alatt létrehozott partíció esetében gyakorlatilag semmi dolgom, ő megcsinálja.

Ezt az alignálást, milyen sw-el lehet utólag megoldani, bármilyen lemezkezelő sw-el, vagy van vmi speciális alkalmazás erre?
-
FRENK1988
veterán
Kis rendet akarok tenni a gépházban és azt kérdezem, hogy hogyan kell feltenni a szélesítő fémet az SSD-re?
-
fLeSs
nagyúr
válasz
g.gergo
üzenetére
az, hogy az első partíciót olyan mértékben tolod el, hogy a rejtett sectorok száma (itt van az MBR) 64-gyel osztható legyen. ha winxp-t használtál eddig vagy azzal formázol egy vinyót akkor az 63-at állít be.
1 szektor = 512 byte
63 szektor = 31,5 KB
64 szektor = 32 KBSSD blokkjainak mérete = 4 KB
31,5 / 4 = nem egész szám
32 / 4 = egész szám (8)ha a 63. szektortól kezdődik az első partíció akkor az SSD-nek egy 4K-s írásnál két blokkot kell megváltoztatnia mert az egész el van csúszva -> mondanom sem kell, lassul az írás.
ha 64-re állítod, akkor a 32-edik KB-nál pont egy új blokk kezdődik az SSD-n, tehát csak egy blokkot kell megváltoztatni írásnál + az egybeesik az első NTFS clusterrel is.
ha win7-tel hozol létre egy partíciót akkor az automatice 2048 szektorral tolja el = 1 MB, ez is jó.
-
Raymond
titán
válasz
g.gergo
üzenetére
"Igazitas". Az XP egy ures diszken az uj particiot a 63-as sektornal kezdi ami nem jo, mert igy a 32256-odik bytenal kezd. Ez 31.5kB es igy nem ul semmivel sem amit az OS-tol kaphat iras ugyben. Osregi boot okai vannak amiert ez igy van. Ha ugy igazitod hogy mondjuk 64kB, 128kB vagy epp 1MB-nal (Vista, W7, W2K8 csinalja igy) kezdojon akkor jobb lesz a veletlen iras teljesitmeny.
-
fLeSs
nagyúr
a partícióeltolás előtti/utáni image készítéshez/visszaállításhoz még annyit, hogy kipróbáltam a régi dos-os ghosttal, és megmarad az "alignálás", tehát a ghost is jó. ez nekem jó hír, mivel én mindigis a dosos ghostot használtam.
-
-
Újraindítás után így változott:
AS SSD Benchmark 1.4.3704.27281
------------------------------
Name: KINGSTON SNVP325S264GB ATA Device
Firmware: AGYA0201
Controller: msahci
Offset: 103424 K - OK
Size: 59,63 GB
Date: 2010.03.21. 23:15:00
Sequential:
Read: 222,25 MB/s
Write: 152,24 MB/s
4K:
Read: 13,44 MB/s
Write: 7,98 MB/s
4K-64Threads:
Read: 14,02 MB/s
Write: 6,14 MB/s
Access Times:
Read: 0,187 ms
Write: 0,517 ms
Score:
Read: 50
Write: 29
Total: 107
------------------------------ -
-
fagy53
nagyúr
válasz
Balázs0916
üzenetére
A random írás gyanúsan kevés, hasonlóképpen a hozzáférési idő az írásnál nagyon gyenge.
Szerintem a 325 ennél többre képes, mert a 425 is jobb random írást produkál. A szekv. olv/írás jó. -
Sajnos 2 hétig az asztalomon volt az SSD, egyszerűen nem volt időm beszerelni.
Ma megtörtént, Win 7 Ultimate 64bit ment rá.
Első tesztet láthatjátok eggyel lejjebb.Szerintetek milyen?
Üdv.
-
AS SSD Benchmark 1.4.3704.27281
Name: KINGSTON SNVP325S264GB ATA Device
Firmware: AGYA0201
Controller: msahci
Size: 59,63 GB
Date: 2010.03.21. 22:02:58
Sequential:
Read: 213,72 MB/s
Write: 171,08 MB/s
4K:
Read: 12,39 MB/s
Write: 7,43 MB/s
4K-64Threads:
Read: 14,06 MB/s
Write: 4,86 MB/s
Access Times:
Read: 0,191 ms
Write: 0,981 ms
Score:
Read: 48
Write: 29
Total: 105
------------------------------ -
g.gergo
senior tag
Én ezeket csináltam meg:
• Hibernáció tiltása
• Töredezettségmentesítő, ütemező letiltása
• Rendszervisszaállítás letiltása
• Indexelés letiltás
• Lapozófájl letiltása
• Előtöltés letiltása
• Böngészési előzmények áthelyezése HDD-re
• Felhasználói változói értékek módosítása HDD-re
• Superfetch, Prefetch letiltása
• Boot defrag letiltása
• NTFS 8.3 filenév tiltása -
pincehely
addikt
Na megrendeltem ezt
INGSTON 64GB SATA2 SSD 2,5" SSDNow V SNV425-S2/64GB
Kedden vehetem át, és akkortól belépek az sdd-sek táborába
Majd zaklatlak titeket

-
TomiLi
addikt
Azt szeretném kérdezni, hogy jó programot töltöttem le: Diskskeeper 2010 Home with Hyperfast
Tudnál nekem abban segíteni, hogy milyen beállításokat kell elvégeznem, hogy az ssd-n javítson?
Az automatikus töredezettségmentesítést ki kell kapcsolni, nem? Úgy tudom SSD-n nem szabad töredezettségmentesítést csinálni...
SSD - jobb klikk - "Automatic Defragmentation" - ez alapból enabled-en van! Ezt így hagyjam?
Vagy ez a beállítás az összes meghajtóra érvényes és a program az ssd-n nem végez töredezettség mentesítést?
Mert azt látom, hogy az ssd-nél optimizer funkció van, a HDD-nél meg Defragment....Ha az ssd-nél a hyperfast enabled-en van, akkor ez állandó javítást jelent? Magyarul a háttérben fut az op. rendszer alatt?
Bocsánat, hogy óvodásként kérdezősködöm, csak nem ismerem ezt a programot nagyon...
Előre is köszönöm a segítséget!proof88 Tervben van, hogy én is egy Ultra, vagy Tera drive-ra cserélem a mostani ssd-ket. Eredetileg csak a kapacitás miatt akartam cserélni. De a felsoroltak már sokkal modernebbek és kevesebb velük a gond.
De sajna ez még várat magára egy picit, így addig remélem megoldás lesz a hyperfast....
-
fLeSs
nagyúr
itt tesztelték a toshiba-s kingstont (toshiba állítólag átnevezett jmicron).
egész jó értékeket kapott, pl. crystaldiskmark alatt írásban az első helyeken van, viszont as ssd alatt az access time négyszer magasabb, mint az x25-v-é (pontosabban, mint az én 25-v alapú kingstonomé) és ebből gondolom, hogy a max latency meg mégrosszabb.
a bjorn3d teszt alapján ez simán egy megvehető ssd, de az a baj, hogy csak és kizárólag benchmarkokkal tesztelnek. nevetséges, ebből az átlagjúzer milyen infót tud kiolvasni?én ma fogom elkészíteni a hdd/ssd-s tesztekhez a rendszert, sokat kell szenvedni hozzá, éppen ezért remélem, hogy releváns infókat fogok tudni közölni. benchmark az alig lesz benne.
-
DV
senior tag
válasz
AndrewTdi
üzenetére
Egyelore annyi infot talaltam, hogy a Corsair az Samsung vezerlo chipes es nincs az a "megakadas jelenseg" vele, azt nem tudom, hogy Trimes-e, de par oldallal visszabb valaki irta, hogy van uj Trimes firmware Samsung SSD-hez.
szerk: Uj Firmware: [link], lehet, hogy ez az SSD mar ezzel az uj firmware-rel erkezik.A Kingston viszont jMicron-os es tudja a Trime-et, de a 4K-s sebessege meg mindig siralmas.
Roviden, a Corsair jobb.
-
AndrewTdi
addikt
Sziasztok!
Nem tudja valaki, hogy a Corsair P128 SSD miért drágábba egy 20-assal mint ez a Kingstone?
Főleg hogy azt írják, hogy a Kingstone olvasásba gyorsabb. -
proof88
addikt
Nem tudom, Fless szerint elég jól be lehet törni a JMicron vezérlős ssd-ket is azzal a progival, amit ő használ... az UltraDrive az nem rossz, abban már Indilinx vezérlő van, TRIM-et is tud, Garbage Collection-t is. Persze egy G2-es Intel biztos gyorsabb nála, de nem is ma vettem, 2009 tavaszán valamikor asszem ...
-
TomiLi
addikt
válasz
proof88
üzenetére
Jaj de jó! Köszi én nem találtam infót...

Hát igen már a masterdrive nem egy mai darab már sajna!
Asszem váltani fogok, vagy ultradrive-ra, vagy terra drive-ra.Grid: Hát én is néztem nagyot, hogy mit vacakol a játék, amikor full beállításon a min fps 40 körül van! Ez nem az az érték, ahol szaggat egy játék...
Ha meg kicsit szolidabra veszem a beállításokat, akkor az egekbe szökik az fps. Ennek ellenére laggol a játék...
Raidben meg aztán még szörnyebb! Még sűrűbben és jobban szaggat....Akkor valószínű segít valamennyire az általad említett program, de csodát ne nagyon várjak....
DV: Köszönöm a megerősítést!

-
proof88
addikt
Itt azt írják, JMicron vezérlő van benne. Mármint a MasterDrive OX-ban.
A SuperTalent UltraDrive-okban Indilinx vezérlő van. Van Intelnek is saját vezérlője, meg Samsungnak is. Van JMicron és Indilinx, nem tom e 4-en kívül van-e még vezérlő. A gyártók ezeket használják.
GRID-nek nem kéne beakadnia néha sem, nálam legalábbis sosem akadt be, tehát SSD-vel sem szabadna, lehet pont ez lesz a gond! Max a menüben akadt be nekem miközben töltött és írta ki a statisztikákat, akkor a szöveg néha beakadt, dehát töltés közben elfogadható.
szerk.: légyszíves, aki TRIM-et akar használni az bizonyosodjon meg róla, hogy az SSD-n lévő firmware tudja-e, úgy a legegyszerűbb ez, hogy megnézi, milyen fw van az ssd-jén és a gyártó weblapján megnézi, hogy mit tud az a fw és van-e már újabb, ha van akkor érdemes frissíteni!
Pl. újabb firmware-ek már tudják a szemétgyűjtést, Garbage collection, ami olyan, mintha TRIM lenne, de ezt az SSD magától csinálja a háttérben, ha nincs dolga, folyamatosan optimalizálja magát! -
fLeSs
nagyúr
naja, ez az első, ami már támogatja a TRIM-et. bár azt írták vhol, hogy RAID alatt még mindig nem működik.
"Performance on the X25-M G2 drops slightly on this driver across the board. It’s a shame Intel couldn’t optimise this driver any better than the standard MS driver. "
AS SSD Benchmark 1.4.3645.3568
Name: INTEL SSDSA2M160G2GC
Firmware: 2CV1
Controller: iaStor
Size: 149.05 GB
Date: 20/03/2010 09:12:32
Sequential:
Read: 249.51 MB/s (WAS 255.64)
Write: 104.98 MB/s (WAS 105.06)
4K:
Read: 21.29 MB/s (WAS 21.69)
Write: 44.96 MB/s (WAS 52.24)
4K-64Threads:
Read: 146.40 MB/s (WAS 158.81)
Write: 64.09 MB/s (WAS 65.58)
Access Times:
Read: 0.082 ms (WAS 0.057)
Write: 0.096 ms (WAS 0.084)
Score:
Read: 193 (WAS 206)
Write: 120 (WAS 128)
Total: 412 (WAS 441)
---------------------------- -
TomiLi
addikt
jmicronos SSD-vel elképzelhető.

Ezt nem vágom... Jmicron vezérlővel szerelt alaplapra értetted? Vagy vannak olyan ssd-k, amikben ilyen vezérlő van?
Elnézést, ha hülye a kérdés!
Mindjárt utána nézek. Alaplap: Asus Rampage 2 Gene, SSD: Super Talent Master drive OX 32Gb. (FTM32GL25H)Race Driver Grid és Armed Assault, amikkel probléma van....
A háttérben megy egy ssd karbantartó program. Innen ph-ról vettem a tippet... ApacerSSDOptimizer
proof88: Akkor a játékban keresendő a hiányosság?
-
DV
senior tag
Az Intel RST Help menuben: Help > Creating a Volume> Creation process > Configuring the Volume:
"Trim support is provided for all volume types except RAID 5, as long as all the solid state disks included in the volume meet the ATA-8 protocol requirements."
Aktív témák
- magyar billentyűzet - 151 - Lenovo LOQ (15IAX9) - Intel Core i5-12450HX, RTX 4060
- Keresek Galaxy S21/S21+/S21 Ultra/S21 FE
- Fujitsu Lifebook A3510 Laptop
- HIBÁTLAN iPhone 13 128GB Red -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3760
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 4500 16/32/64GB RAM RTX 3060 12GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest

Szuper, semmi baja nincs az SSD-nek ez egyértelmű. Viszont valamivel ütközhet az AS SSD progi, mert azok az eredmények, az írásra gondolok, pocsékok.

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
INGSTON 64GB SATA2 SSD 2,5" SSDNow V SNV425-S2/64GB
Előre is köszönöm a segítséget!