Hirdetés

2024. május 2., csütörtök

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#48052) kapu2006 válasza #46372352 (#48051) üzenetére


kapu2006
tag

Utána olvastam. Azért is töröltem azt a sort.

Kerítésnek nem, de teraszburkolatnak láttam, meg falburkolatnak. De, ha terasznak jó, kerítésnek is az.

(#48053) Soká válasza pali923 (#48001) üzenetére


Soká
senior tag

(szerk: véletlenül azt hittem, hogy a tiéd volt az utolsó hozzászólás mert kiléptetett a rendszer és olyankor fordítva jelennek meg a hozzászólások, tehát a későbbieket nem olvastam)

Tényleg nem vitatkozni akarok veled, szerintem azt felejtesz el amit akarsz, de a gondolatmeneted alapján a fát is el kellene felejteni mert sokkal jobb szintetikus anyagok is vannak.
Az akácot nagyjából felesleges lenolajozni és különben sem a lenolajtól feketedik, hanem önmagától. Az olajok fával történő kezelése talán évezredes tapasztalat. Nálunk a lenolaj az, ami jó és beszerezhető, természetesen lehet találni jó pénzért más anyagból préselt olajat is.
Az meg, hogy szintetikus úton mit bűvészkednek vele/bele, az egy másik történet. Nem mondom, hogy a tudomány nem találhat ki jókat, de kicsit olyan ez mint az anyatej helyett a tápszer.

[ Szerkesztve ]

(#48054) lipido


lipido
senior tag

Sziasztok. Segitsegeteket szeretnem kerni. Bacho kombi derekszogrol tudtok velemenyt mondani?
Errol lenne szo : https://sandviken.hu/hu/derkszgek/838-bahco-kombinalt-derekszog-300mm.html (tellorol nem tudok linket betenni, csak igy)
Valaszaitokat elore is koszonom :R :R

(#48055) lipido


lipido
senior tag

(#48056) Soká válasza lipido (#48054) üzenetére


Soká
senior tag

Ilyen faék egyszerűségű tárggyal kapcsolatban a személyes tapasztalatokat mindig felülírja, hogy az adott darab derékszög-e vagy sem. Az árából és a márkanévből kiindulva azt tudom mondani, hogy illik pontosnak lennie. A jobb márkák annyival jobbak az olcsó kínainál, hogy VAN minőségellenőrzés.

Ahhoz egyébként, hogy egy derékszögről megállapítsd a pontosságát, szükséged van egy számodra etalonnak nevezhető másik derékszögre. Van ilyened? :) Persze, ha dolgozol vele és pontosnak érzed, az is "etalon". :)

A következő lehetséges utak vannak:
1. megbízol a márkában és megrendeled. Örülsz vagy elállsz tőle.
2. Elmész a boltba és személyesen összeméred az etalonoddal, esetleg a bolti többivel és látod, hogy egyformák-e vagy sem.
3. kockáztatsz egy olcsóval

Majdnem mindháromra tudnék jó és rossz példát mondani a saját tapasztalatomból. Az elállásra csak azért nem mert lusta voltam visszavinni a Lidlbe egy olyan vinklit, aminek az első darabja meglepően pontos volt, az ezen felbuzdulva vett második meg nagyon szar.

Egyébiránt a jelzett derékszög mégsem egy fémipari idomszer, szóval illik annyira pontosnak lennie mint amire használni fogod, ha az asztalos topikban érdeklődtél és nem a cnc-s szerszámkészítőben :)

(#48057) lipido válasza Soká (#48056) üzenetére


lipido
senior tag

Koszonom a valaszod. Tervezem Format-bol DIN2-es kisebb derekszogek (egy lapos/egy talpas) beszerzeset, amit etalonkent hasznalnek. Nem tudom jo otlet-e?
Ezekrol lenne szo: talpas, lapos
Megmergesedtem, mert az itthon levo derekszogek finoman szolva is.... sza*ok voltak. Ezert gondoltam, h veszem a fentebb linkelt derekszogeket, es mellejuk a bahco-t

[ Szerkesztve ]

(#48058) epmd válasza lipido (#48054) üzenetére


epmd
tag

Én rendeltem ilyen derékszöget magamnak,de a második meghúzásnál megszakadt a menet a rögzítőcsavarban.Egy kikönnyített alu vagy milyen csavar van rajta,a Stanleyn meg tömör réz van,az jobb.

(#48059) lipido válasza epmd (#48058) üzenetére


lipido
senior tag

Koszi. A stanleybol erre gondolsz ugye? A mas fajtakhoz nincs irva pontossag. Kulfoldi visszajelzeseket olvasva a bahco sem rossz, de ugye a tapasztalat mervadobb! Igazabol nincs nagy arkulonbseg, ha a stanley jobb, akkor azt veszem :R

[ Szerkesztve ]

(#48060) epmd válasza lipido (#48059) üzenetére


epmd
tag

Igen.Lehet jó a Bacho is,csak nekem elment tőle a kedvem.

[ Szerkesztve ]

(#48061) lipido válasza epmd (#48060) üzenetére


lipido
senior tag

Koszi. Az “etalonoknak” gondoltakrol mi a velemenyed?

(#48062) Bakus válasza lipido (#48061) üzenetére


Bakus
tag

Nálam itthon egy Woodpeckers 851 az etalon, ahhoz nézek mindent.

"A víz örök, de a gép változik"

(#48063) Soká válasza lipido (#48057) üzenetére


Soká
senior tag

Minden attól függ, hogy milyen elvárásaid vannak a pontossággal kapcsolatban. Ha ezt meg tudod határozni számszerűen, akkor onnantól van értelme a diskurzusnak. A vinkli önmagában egy dolog, de mit ér, ha egy ácscerkával akarod átvinni a jelölést? - érted...
Ha fáról beszélünk, akkor szerintem nem kell ezt túlbonyolítani, tényleg fontosabb szempont az, hogy a csavar mit bír vagy mit nem. Én alapból azt mondom, hogy egy pontos vinklinek alapfeltétele az, hogy acélból legyen. Az alumíniumból nagyon szépen és pontosan lehet forgácsolni, de elég egyszer leejteni (igaz, ezt az acél sem szereti)
Szerintem, egy jól megválasztott faanyagból magának is készíthet az ember derékszöget a mindennapi jelölésekhez.
És érdemes különbséget tenni aközött, hogy a vinklit jelölésre használod vagy ellenőrzésre. Utóbbi legyen az igazán finom jószág és arra illik vigyázni.
Nálam Mitutoyo az "etalon" de jelöléshez hol egy lidlis alumíniumot, hol egy talpas lakatos derékszöget használok. De van kínai 45fokos, van fémipari szögmérőm, ezekkel állítom be a gépeket.

Ha laposat is akarsz venni, akkor az ilyen kialakításút keresd, ezzel tudsz igazán pontosan ellenőrizni.

[ Szerkesztve ]

(#48064) MrChris


MrChris
nagyúr

Zongorajavításnál használok kicsi derékszögeket (meg más szögű mérőt), mert néhol csak 30-40mm-es szárat enged meg a hely. Gyertyánból vannak magam készítettem sima átlapolással és teljesen bevált. De van egy 8x40mm-es fenyőlécből, kb 20x30cm-es, viccből csináltuk, de teljesen jól használható! Műhelyben többek kezében láttam. Az is jóság, hogy könnyűek. Sőt ahol a szerszám érintése már kerülendő, (pl pulitúrozott, lakkozott, viaszolt felület...) ott kifejezetten ezeket használjuk. Meg mikor a nagy méricskélésben feldől a talpas acél az kellemetlen, de a famérő nem üti be a felületet, meg nem deformálódik a szöge ha lepottyan. Persze néha egy asztallapon ellenőrzöm, mert ez is használódik és akkor kicsit gyógyítani kell. Fél milliméteres töltőcerkával húzott két vonal fedi egymást az már annyira nem lehet rossz. Ha nagyon pontosnak kell lenni akkor használom a fémeket.

(#48065) lipido válasza Soká (#48063) üzenetére


lipido
senior tag

Koszi. Magyar honban meg nem lattam ilyen kialakitasut

(#48066) Soká válasza MrChris (#48064) üzenetére


Soká
senior tag

Teljesen életszerű amit írsz. Az idomszereket (amivel ellenőriz az ember) gondosan kell kezelni. Én egyszerűen azt szoktam mondani, hogy ha úgy mozgatod, hogy annak nincs hangja, akkor jó.
Van egy nagytudású megmondó-szaki a youtubon, akit fáj látni, ahogy csapkodja a mérőeszközöket. Közben pedig kiselőadást tart, hogy a 0,5-ös töltőceruza nem való asztalosműhelybe. Persze, az övébe biztosan nem. De azt talán mindenki el tudja dönteni magának, hogy mi való a kezébe és mi nem...

(#48067) Soká válasza lipido (#48065) üzenetére


Soká
senior tag

Talán úgy keresd, hogy élderékszög.
Ellenőrzésre való. Az ugye tiszta, hogy egy vinklit a legpontosabban úgy tudsz használni (ellenőrzésre) ha a fényrést figyeled?
Ehhez kell, hogy ne egy vastag felület illeszkedjen hanem csak egy él. Ugyanezzel jelölni nem szerencsés.
Én azért merek ilyesmit rendelni Kínából mert ez ugyebár fémipari eszköz. Egy jó szerszámkészítőnek lehet, hogy kifogása lenne vele szemben, de asztalos mértékkel mérve kellően pontos.
(én azt tapasztaltam, hogy nem is a pontosságával van baj, inkább csak esztétikailag lehet belekötni, hogy az élek, sarkok legömbölyítése trehány kicsit, esetleg durvább a síkköszörülés mint lehetne vagy éppen nem karcmentes a felülete mert egymásra pakolták a gyártás során.

[ Szerkesztve ]

(#48068) lipido válasza Soká (#48067) üzenetére


lipido
senior tag

Persze, tudom h a fenyrest kell figyelni. De nekem nem arra kellene. Inkabb sik feluleten/feluletre derekszoget merni/rajzolni

(#48069) MrChris válasza lipido (#48068) üzenetére


MrChris
nagyúr

Erre a célra sima iskolai vonalzókat használok. :D De még azokat is ellenőrizni kell, esetleg meghúzni sík felragasztott 1000-es papíron. Azokat a derékszög vonalzókat szoktam venni amiken a saroktól indul a mérce, sima egyenes vonalzók elejét meg lecsiszolom 0-áig. Meg vannak olyan vonalzók amiken jobbról indul a számsor, olyat is érdemes beszerezni, valamint rövidebb 150mm-eset kis helyekre...

(#48070) lipido válasza MrChris (#48069) üzenetére


lipido
senior tag

Koszi. Szoval a formattal nincs tapasztalat :F

(#48071) kavalkád válasza lipido (#48054) üzenetére


kavalkád
aktív tag

ugyaninnen, ugyanilyet vettem, precíz.
van ilyenem Stanley-ből is, azon sokat kellett reszelnem mire elfogadható lett a 90 fok rajta (de még most sem tökéletes).
amúgy én a fix derékszögeket preferálom, de ez csak izlés kérdése gondolom.

[ Szerkesztve ]

(#48072) lipido válasza kavalkád (#48071) üzenetére


lipido
senior tag

Koszi

[ Szerkesztve ]

(#48073) Nerazim


Nerazim
őstag

Üdv!
Belső térben ajtók festésére mit ajánlanátok? Jó lenne vmi olyasmi ami nem annyira "mérgező". Nekünk szimpatikusak a vízesbázisú festékek, gyerkőcök miatt. De, ha azt mondjátok felejtős, akkor más is szóba jöhet.

Be my computer.. Baby I'm a user!!

(#48074) mdk01 válasza Nerazim (#48073) üzenetére


mdk01
addikt

Bármit rákenhetsz, ha nem eszitek meg és hagyjátok elpárologni belőle az oldószert.
Ha pedig megeszitek akkor mindegy, hogy oldószeres, vagy vizes bázisú az alapanyag, nem csak az oldószer a mérgező hanem a többi adalékanyag is.
Festő topik amúgy nincs? Lehet ott jobban tudnak segíteni.

(#48075) epmd válasza lipido (#48059) üzenetére


epmd
tag

A Stanley a beszerelős ládámban van,és inkább párhuzam rajzolásra és mélységmérésre,és ritkán a helyszínen jelölésre használom.Pontos munkákhoz van egy nagy Stubai derékszögem meg egy kis Bahcom [link].

(#48076) lipido válasza epmd (#48075) üzenetére


lipido
senior tag

Koszi

(#48078) thyeby válasza #46372352 (#48077) üzenetére


thyeby
őstag

A vörösfenyő.
Legkevésbé a luc tartós.
Kültérre a legtartósabb fafaj (ráadásul hazai) az akác.

Több fa van, mint asztalos!

(#48079) MrChris


MrChris
nagyúr

Már két sőt mindjárt 3 hónapja van szervizben a sosem használt Bosch felsőmaróm, állítólag konstrukciós a hiba és a csere is ilyen lenne... hát...khm... Jobb oldali teleszkóp lötyög, szerintem egyszerűen hiányzik belőle egy alkatrész ami szorosan megvezetné. Még jó hogy nem volt időm nekikezdeni az otthoni famunkáknak. Azért vettem nekem drága profi (jellegű??) gépet, hogy hobbira talán kiszolgál bő 20 évet. :DDD
Boschnál ez mennyire általános?

(#48081) SchumiBácsi válasza MrChris (#48079) üzenetére

Nem tudni, az asztali fűrésszel nincs gond (GTS 10XC) bár amennyit eddig ment, az még nem reprezentatív minta :D

Na de végre valahára megjöttek a korongok, és a mindenes korong egyelőre tarol. Jó nagy 50×50mm fából képeztem ki 44×44mm alakzatot és a vágás minősége össze se mérhető a gyáriéval, mert kb. olyan mint a lézer. Keresztbe, hosszába gyakorlatilag mind1. Rezonanciának, beremegésnek semmi jele, azért mégiscsak vastagabb konstrukció. A gyári korong mellette kb. játékfűrészbe való.

A hangja pedig olyan hogy fel se tűnik mert a fűrész motorhangja úgy hallatszik mint ha nem is lenne korong.

Ezek után kíváncsi leszek a bútorlapvágó hangjára, de sztem az anyagkülönbség miatt az hangosabb lesz. Addig is gyakorolgatok a mindenes koronggal és ha a bútorlapon kívül mindenre jó sztem veszek még belőle, ha nem marketing fogás az "utolsó darabok".

IDEAZON Zboard MERC gaming billentyűzetet keresek.

(#48082) tomzi1


tomzi1
tag

Sziasztok!

Ezt a "szorítósvonalzót" hogy hívják magyarul? Használtok ilyet?

(#48083) pacman_123 válasza tomzi1 (#48082) üzenetére


pacman_123
tag

Akár így is rátalálhatsz.

Ha jól tudom a magyar LIDL-ben is lehet(ett) kapni ehhez hasonlót. A német LIDL oldalán ilyen van.

Hobbista fanyűvő - https://tinyurl.com/AndrasPazar - https://www.youtube.com/@AndrasPazar

(#48084) pali923 válasza tomzi1 (#48082) üzenetére


pali923
tag

A Lidlben pl. így, és éppen lehet is kapni. Nekem unimaxos van, az csalódás volt. Soha nem tudtam igazán stabilan rögzíteni, pedig ez lenne az egyetlen funkciója. Azért az lehet, hogy vannak jobbak.

A helyzet reménytelen, de nem komoly.

(#48085) szinimini


szinimini
senior tag

Szevasztok,

néztem kint egy ilyen kis szettet. Kezdésnek lenne és alapok megtanulásának.
Elektra Beckum Hc 260 Hobelmaschine + Elektra Beckum SPA 100
Mi a véleménytek róla?

(#48086) kapu2006 válasza pacman_123 (#48083) üzenetére


kapu2006
tag

Tegnap vettem a LIDL-ben. kb 4 ezerért.
Most van a kínálatban. Még nem próbáltam. Gondolkodom még egy beszerzésén, mert ez 120cm. Így magában nem sok mindenre jó. Nem tudom még, hogy a kettőt hogyan lehetne összekapcsolni eggyé.

(#48087) kapu2006 válasza pali923 (#48084) üzenetére


kapu2006
tag

A marketing duma: "Nem derékszögű vágásvezetésekhez is alkalmazható"

Magyarul derékszög vágáshoz tökölni kell vele. :-)

(#48088) pali923 válasza szinimini (#48085) üzenetére


pali923
tag

Ez jó cucc, csak el kell érte menni.

A helyzet reménytelen, de nem komoly.

(#48089) pali923 válasza kapu2006 (#48087) üzenetére


pali923
tag

Akkor biztosan velem volt a hiba, mert én derékszögű vágáshoz akartam használni, aztán minden más szöget tudott, pont azt az egyet nem. :)) Lehet, hogy csak én nem tudtam jól használni, vagy nagyon erős vagyok.
Az unimaxnál vettem nagyobbat is, de azzal sem vagyok megelégedve. Ha valakit érdekel, eladó lehet (ha már ilyen jó marketinget csináltam neki). :D

A helyzet reménytelen, de nem komoly.

(#48090) generatoros válasza szinimini (#48085) üzenetére


generatoros
tag

A márkát illetően ez egy jó választás lehet.Az , hogy megvannak az eredeti papírjai az sem semmi. Azon azért ellehet gondolkodni, hogy 40 éves, bár, ha nem használták nagyüzemi módon.......ki tudja. Ha élőben is megtudod nézni és valóban jó és szép állapotban van , alkudj egy kicsit és hozd el, szerintem.

(#48091) szinimini válasza pali923 (#48088) üzenetére


szinimini
senior tag

Fuvar lenne rá azt megtudom oldani.

generatoros Sajnos élőben nem tudom megnézni,d max akkor alkudok belőle egy kicsit még.
Megazért rákérdezek,hogy mennyit használták akkor, de nem úgy nézz ki,hogy sokat ment volna.

(#48092) pali923 válasza szinimini (#48091) üzenetére


pali923
tag

Ez a német fuvaros megoldás érdekes lehet akár másoknak is. Persze csak ha nem valami maszek vagy családi megoldásod van. A német ebay sok jó ajánlatot tud kitermelni, csak általában meghalnak a távolságon és az átvételi lehetőségeken, főleg az ilyen nagy gépek esetén.
Be lehet szállni ebbe a fuvarba valahogy nekünk is?

A helyzet reménytelen, de nem komoly.

(#48093) szinimini válasza pali923 (#48092) üzenetére


szinimini
senior tag

Nyugati oldalról tudok inkább fuvart. Hollandia - Mo. közötti szakaszon
Be lehet szállni igen van kapacitás.
Pontos árat összsúly, szállítási méret és cím alapján tudok adni nektek.

(#48094) Kiscsőke válasza generatoros (#48090) üzenetére


Kiscsőke
aktív tag

Hát azért a fényképek sok mindent elárulnak az előző tulajról, nem csak egy sima kép a gépről, hanem szépen sorba rakva, az alkatrészek tiszták, nem rozsdásak. Egy 40 éves gépen általában már a tábla sem olvasható, rommá van karcolva a külseje, ezen például szinte semmilyen sérülés nem látszik. Innen nézve vigyáztak rá, persze a személyes szemle egy szakival lenne az igazi, dehát ez általában ilyen távolságról csak egy álom.

A remény hal meg utoljára! (meg a patkányok)

(#48095) pacman_123 válasza kavalkád (#48071) üzenetére


pacman_123
tag

A Stanley-vel az utóbbi években, évtizedben elindult valami ... nem túl jó dolog.

Nekem is van egy Stanley kombi derékszögem, nem a legolcsóbb verzió (0-46-151). Nekem épp véletlenül pontos, viszont néha a nútban futó körmös rögzítő egyszerűen "kiesik" a nútból, úgy is ha alig lazítottam meg a csavart. Miután elég sokszor eljátszotta ezt, és sokszor kerültem idegállapotba, pont egy éve beruháztam rá. Na ő nem csinál ilyeneket, és természetesen pontos is (én csak az átfordítós teszttel ellenőrzöm, utána meg egy Incra "Guaranteed Square" derékszöggel is összenézem egy sík felületen.). Az ára persze nem a legalja, de jómagam a lenti linken idézett Paul Sellers-szel ebben egyetértek: "van pár dolog, amiből a lehető legjobbat érdemes megvenni, amit az ember megengedhet magának, az egyik ilyen a kombinált derékszög."

Ahogy neked is pontatlan, úgy pl másik fórumon Computergurunak 3mm-t (!!) tartott szét a 300-as Stanley, az átfordítós teszten. Nagy mostanában a gyártási pontosság szórása.

Hobbista fanyűvő - https://tinyurl.com/AndrasPazar - https://www.youtube.com/@AndrasPazar

(#48096) pali923 válasza szinimini (#48093) üzenetére


pali923
tag

Köszi, megjegyeztem! :R

A helyzet reménytelen, de nem komoly.

(#48097) generatoros válasza pacman_123 (#48095) üzenetére


generatoros
tag

Nekem aztán kevés cuccom van, de a DERÉKSZÖG az igen , úgy hívják, hogy Starrett. Van ára ez igaz. Off lesz a viccem , de talán hasonlatos. Királyfi átmegy a szomszédba és azt mondja az öreg Királynak, hogy elveszem a lányaid egyikét, ha kiállja valamelyik a próbát, -----rajta fiam próbálkozz szól az öreg-----jönnek a lányok sorba és megmutatja érkezés sorrendjében a farkincát a fiú , az első kettő nagy gyakorlattal , a kérdésre válaszolva mondja, hogy igen ez egy fasz--- jön a kicsi és azt mondja nem tudja mi ez? --- felcsillan a fiú szeme és kezdi magyarázni,--- hát angyalom ez lesz az örömeid forrása, ha hozzám jössz feleségül. Te miről beszélsz? ez Fasz,? ugyan már--- a sárkányé az igen az az igazi. NA A STARRETT AZ AZ IGAZI. és én is csak egy kezdő asztalos vagyok , papírok nélkül.

(#48098) szinimini válasza pali923 (#48096) üzenetére


szinimini
senior tag

Nm, ha van vmi jelezzetek, aztán megpróálok segíteni ;)

(#48099) Grizzlu


Grizzlu
tag

Urak,

Egy baratomnak szeretnek kesziteni egy asztalt a kertjebe szivessegbol.

A lab adott: egy jo 40 centi atmeroju cseresznye ronk, frissen vagva. Az asztallap kint az udvarban felteto alatt osidok ota piheno tolgy pallokbol fog keszulni. Hossza nagyjabol 125, szelessege pedig ugy 70 centi lesz.

Kerdesem, hogy mikent lehetne legjobban kivitelezni a ronk feluletenek a sikba hozatalat, illetve az elkeszult asztallap rafogatasat?

Koszi!

[ Szerkesztve ]

MSI MAG Z590 Tomahawk WIFI, i5-11400F, Intel ARC380, 2x8 GB DDR4 Kingston HyperX Fury 3000 Mhz, BeQuiet PurePower 12M 650W

(#48100) pali923 válasza generatoros (#48097) üzenetére


pali923
tag

:))
Asztalos humor is létezik. :)

A helyzet reménytelen, de nem komoly.

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.