- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- hcl: Döglött tabletből wifis kijelző kókány
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- WhrlpoolMind: Az eredeti lemez utánozhatatlan illata
- Ismerkedés a Zyxel NSA325 v2-vel
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- Boss81: Halott Torrentek keresése, törlése egyszerűen.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
Új hozzászólás Aktív témák
-
kavalkád
senior tag
válasz
kozgab #48896 üzenetére
A gérvágóm TE szériából való, kevesebb mint egy év használat alatt után szétrepedt az aluöntvény benne.
A márkaszervíz meg elhajtott nem rendeltetésszerű használat miatt. Szóval 10 hónapig jól használtam, majd meggondoltam magam és elb@sztam, mert szeretek márkaszervízekkel harcolni, hát ja.
Na mindegy, elmondtam a véleményem róla, nem akarok meggyőzni senkit az igazamról, de az Einhell nem egy nagy minőség, én is ebből vásároltam 4-5 gépet, de a kezdeti lelkesedésem a márka iránt hamar elolvadt. -
-
troszti
aktív tag
válasz
kozgab #48896 üzenetére
Igen, pont ezt olvastam én is, hogy a TE sorozat már alu öntvényes, nem ez a lemez csoda... Illetve ennek a vezetője is már 2 ponton, azaz elöl-hátul is rögzül. Plusz ami még tetszik ebben, ez az összecsukhatóság, ami az esetemben egy kis plus előny.
Mivel tud amúgy többet ez a mindenhol emlegetett DeWalt, kétszer annyiért?
-
troszti
aktív tag
Sziasztok!
Van esetleg valakinek tapasztalata az Aldis Titanium+ asztali körfűrésszel? Ha jól látom ez gyakorlatilag egy Einhell TE-CC 2025 UF. Az egyik Aldiban most 90.000 Ft-ért adják, akciósan, 5 év garanciával. Az ennél olcsóbb kategóriákat nem tartom túl precíz gépeknek, de ilyen 100-120 ezer forintnál nem szeretnék többet költeni.
Mi a véleményetek, rámehetek erre a gépre, vagy van esetleg valami jobb javaslatotok ebben az árkategóriában? -
kozgab
csendes tag
válasz
MrChris #48889 üzenetére
Ezt a megoldást láttam én is több helyen, működik, csak nagyon veszélyes, pláne, hogy ék nélkül kell csinálni. Ha elugrik az anyag az a kisebbik baj, hogy elrepül, a nagyobb hogy az ember ijedtében és súlyánál kezdve ráeshet a gépre anyagelkapás végett, itt beköszönhet egy idióta reflex, amivel anyag után nyúlunk. Én maradok egy 1mm majd 60% átvágásnál, sokkal biztonságosabb.
-
kozgab
csendes tag
válasz
Attis1971 #48887 üzenetére
Szia
Nem is kell profi, de az azért veszélyesebb üzem ahogy te csinálod
Fixálni kell elől-hátul 1-1 szorítóval a vezetőt és ahogy írtam 1mm, 10mm, ugyanez átfordítva is. Ha jól tolod, hozzászorítva a vezetőhöz, akkor gyönyörű lesz a végeredmény, gyak bármyilen lappal. Na jó, teljes hulladékot azért ne tegyünk fel és éles legyen. Bútorlap sajnos amúgy is jobban igénybe veszi a lapot.
-
Attis1971
csendes tag
válasz
kozgab #48886 üzenetére
Hello,
nem teljesen, mivel én tartok attól, hogy ha csak a magasságát állítom a lapnak, nehogy elcsúszon a vágás képe. Mint mondtam semmi profi gép, amivel dolgozom, dolgoztam, mert sikerült egy elővágós gépbe beruháznom, ezért mindent úgy állítok be, hogy vágáskor ne kelljen átállítani a gépet. 18 mm bútorlapnál a lap magasságát 9,5 mm állítom, és visszafele engedem át bútorlapot, mivel ezáltal a fűrészlap fogai befele hatolnak először a bútorlapba. Kvázi mint az elővágó, csak kicsit mélyebben. Aztán átfordítom a bútorlapot és a másik oldalról ugyan így. A vágás képe nem a lap márkája függő, csak legyen az a lap jó, és éles.Ja és a hasítóéket le kell szerelni.
-
-
kozgab
csendes tag
válasz
pacman_123 #48880 üzenetére
Van a Dewaltnak ilyen gépe is:
DWE576K-QSEz egy sima kézi körfűrész, csak épp sínre tehető, kompatibilis a merülő sínnel.
Van rajta finombeállító tekerentyű is, mint merülőn, innen kezdve szinte ugyanazt tudja, mint merülő, csak épp a normál nagyoló munkára is simán jó. Egyet nem tud, nincs mélységütközője (vagy én vettem még észre, de sokat nem is kerestem), visszafele húzásnál hajlamos kiugrani a sínből, a tárcsavédő beakad és felhúzza a gépet. Ez a hátrány mondjuk értelmes használatnál nem gond.Vettem 1.5 méteres sínt hozzá, tökéletes páros
Elszívása nem rossz, de azért megy mellé is rendesen, ebben esélyesen jobb a merülő, viszont árban azért olcsóbbra jött ki, merülőt nem fogok venni, nincs értelme.
-
Attis1971
csendes tag
válasz
pacman_123 #48878 üzenetére
Sziasztok,
Rendszeresen feljön ez a fűrészlap téma. Szeretném megosztani veletek, hogy én speciel ( lustaságból, időhiány, stb ) pár éve egy lapot használok mindenre. Ez egy Freud LU1C lap, amit hosszirányú vágásra fejlesztett ki a cég. Nos egy kis trükkel, odafigyeléssel ezzel a lappal lehet olyan vágásképet produkálni bútorlapnál, mint amilyet az elővágós gépek, lapok tudnak. Ja elfelejtettem még mondani, hogy egy egyszerű általam épített körfűrésszel. Ezzel csak annyit szerettem volna mondani, hogy egy kis leleményességgel nagyon sok esetben több százezres, esetleg milliós lapszabász gépek vágásképét lehet elérni.
-
prannk
őstag
Hali. Akinek van valami vágási optimalizálója tudna nekem csinálni egyet?
2800x2070.
840x390 2db
742x630 1db
630x296 1db
630x278 1db
351x260 2db
387x626 1db
320x650 1db ez visszavágós 630 nak kell majd lenni ( ha jobban adná ki )KÖszi
Szálirány van!
-
MrChris
nagyúr
válasz
Bocs, igazad van, azt is még oda akartam írni, hogy ezzel a lappal párosítva csak kicsapkodni lehet a laminálást.
Az a Bosch trapéz-egyenes 48 fogas tényleg szépen vágja. Csak magamnak csináltam laminált vágást, de mindig ráhagyással és utána lemartam. Kicsiben, szükségben elmegy. Melóhelyen van egy asztali (Robland X31) 300mm-es körfűrész, trapéz fogas lap is van, csak ott meg nem vágunk lamináltat, bár már létezik laminált burkolatú pianínó.
Eddig csak rendes fákkal dolgoztam, most először nyír rétegelttel, 45°-ban vágtam az említett körfűrésszel 18mm-est és sajnos a bütüs alsó réteget kissé megszaggatta. Gondolom nem ártott volna alátétfával megakadályozni... -
pacman_123
tag
válasz
varsam #48879 üzenetére
Majd biztos más is hozzászól, elmondom én mit látok belőlük (hobbista szemmel).
Nem feltétlenül "jobb", csak kicsit más, más a célterület.
(talán) a legfontosabb különbség, hogy merülőnek vágás előtt állítod be a mélységét és indítás UTÁN süllyeszted a lapot a vágáshoz. Míg körfűrésznél minden beáll indítás előtt. A merülővel tehát "belülről" is indíthatsz vágást biztonságosan (pl mosogató kivágása munkalapból), míg körfűrésszel csak ha gyakorlott vagy bátor vagy, de inkább nem mondtam semmit
(inkább NE indítsd bentről vágást körfűrésszel)
Merülőhöz alapból "jár" sín (többieket kérdezném: van olyen merülő, amihez újonnan nem?), gumicsíkkal a szélén, ami szebb vágást biztosít (a legtöbb esetben). Plusz az a gumicsík az arra is való, hogy az jelöli ki meglehetősen pontosan a vágási vonalat. Azaz: leteszed, és "ott vág ahol letetted". Nekem nagyon tetszik ez a feautre. Plusz az ilyen merülős síneknek van egy (kettő) "tapadó" gumicsík vagy szilikoncsík az aljukon. Így nagyobb táblára lerakod, esetek nagy többségéban nem kell rögzíteni mert a gumicsíkok "ott tartják" a sínt vágás közben (plusz persze maga a fűrész súlya meg az erő, amivel lefelé is nyomod).
Aztán a merülő jobb oldalala jóval "karcsúbb" a körfűrésznél, pl ha arra van szükség falhoz jóval közelebb tudsz burkolatot elvágni vele.
Nem rossz a körfűrész elszívása sem (kicsi zöld Boch GKS 55 van) de a merülőé sokkal jobb. Mármint ha használsz hozzá elszívót.
A körfűrészem sín az nincs, bár tudtommal ilyenekhez is lehet venni, de azok sztem nem gumicsíkosak (mármint a vágásnál kiszakadást megelőző gumicsíkra gondolok). De ezt nem tudom, őszintén szólva sosem akartam a körfűrészemhez sínt venni, jó volt a "hevenyészett" (alu simítóléc pl). Ezt a fűrészt eddig (amíg nem volt meg a merülő, azóta szegény mostohaként pihen a fiókban) alu vezetőléc melletti durvább vágásokhoz használtam, vagy rövidebb, szabadkézi "szélezéshez". Most csak akkor veszem elő amikor nem fontos a vágáskép, mert ahhoz csak a gyári hosszvágó lap van. Vagy hosszabb deszkát akarok durván hosszára vágni gyorsan, aztán pontosan meg a gérvágóval.
-
varsam
őstag
válasz
Egy merülő amúgy mivel, miért jobb mint egy sima kézi körfűrész?
-
pacman_123
tag
válasz
MrChris #48877 üzenetére
" de laminált lapra egyik se jó."
Azt érdemes tisztázni, hogy "egyik fűrészlap sem jó", nem a fűrészgép az alkalmatlan.
A hobbista fórumon pont most tesztelnek különböző lapokat, egy Bosch merülővel és Bosch trapéz-egyenes 48 fogas lappal elég szép eredményt ért el egy fórumtárs. A francia monsieur produktumához képest ez "lézervágott" él ... és a gondolom remek lapválasztásnak eredményeképpen sikerült a Festoollal is olyat vágni, mintha láncossal csapta volna el. Persze jó lenne érteni mit mond, lehet hogy "direkt" tesztelt nem odavaló lapokat.
Nekem a Makival is szebbet sikerült vágni a gyári 48 fogassal, pedig az még csak nem is trapéz-egyenes fogazású, hanem váltottfogas. De még én is lógok egy friss teszttel az eredeti kérdezőnek. Aki később bevallotta, hogy elővágva (score cutting vagy ahog makiék mondják: Quick Depth Stop) meg tökéletes az eredmény, de ő szeretné a kapásból teljes átvágást szépen megejteni.
Persze azt sem ártana tudni, hogy ki-ki pontosan milyen laminátumot vágott át, meg hogy milyen vastagot. Nemcsak azt hogy milyen lappal. Egy keményebb melamin más tészta, mint a ... nemtom hogyhívják "puhább" laminátum.
Ezeket a linkeket csak azért, hogy izé .. lehet ilyennel is szépen vágni, a megfelelő lappal, géppel.
-
MrChris
nagyúr
válasz
kavalkád #48864 üzenetére
Itt teszteli Festoollal összevetve egy csóka. Szót nem értek belőle, de laminált lapra egyik se jó.
Persze a bútorlap eleve lapszabász gépet kíván.
Simán megvenném a Prakside-ot 30e-ért. -
pali923
aktív tag
válasz
kozgab #48875 üzenetére
Ez szerintem is így van. Nem annyira rossz az a bútorlap. Én a régi gyerekszobai bútort vágtam szét, és a műhelyem egyik oldalán ott van kb. asztalmagasságig. Van benne egy halom fiók. Erre a célra tökéletes. Leginkább az volt benne a jó, hogy nem került pénzbe.
Még a gérvágó asztalának toldása és a porfogó doboza is abból van. Egy kicsit itt látszik belőle.
Az más kérdés, hogyha venni kellett volna, nem biztos, hogy ebből csináltam volna, bár biztosan olcsóbb, és működik. Szerelni nem szoktam rajta azért én sem. A munkapadon meg 18 mm-es rétegelt lemez van. -
kozgab
csendes tag
válasz
troszti #48872 üzenetére
Szia. Sztem mindegy ha nem püfölni akarsz rajta.
Nekem pl a mostani nagy asztalom fémlábakon áll és 3 szekrény bútorlap oldalfal az asztallap, ez vót ingyé itthon xdDe nekem inkább csak összerakós, szerelő asztal.
Ilyenre nem költök ha van otthon. A sok oldallap kapott lapostiplit, hogy szintben legyen és kész.
De én igénytelen vagyok ilyen szempontból xd
-
troszti
aktív tag
válasz
kozgab #48870 üzenetére
Értem, köszönöm!
Az első inkább ilyen szerelős asztal lenne, csak fiókokkal, amibe el tudom tenni a szerszámokat. A munkafelület mindenképp rétegelt lemezből lenne. Viszont lehet akkor már csinálom az egészet rétegeltből, mellé nem nyúlhatok vele
Milyen vastagságúból ajánlott csinálni? 15-ös elég lehet vagy kell a 18-as? -
kozgab
csendes tag
válasz
troszti #48869 üzenetére
Szia
Ha teli lenne körbe sztem nyugodtan lehet bútorlap is (de súlyfüggő mivel terhelnéd), nekem Dewalt vastagoló (35kg) volt bútorlapos dobozon, de teli.
Amúgy asztali körfűrészét és maróét rétegeltből csináltam. Utóbbit használom sima szerelőasztalnak is sokszor.Szerintem használható bútorlap nyugodtan, de oldalt és hátul is bútorlap legyen, tiplizve (lapos vagy sima) + nem baj ha megy bele konfirmátor csavar is, nagyon jól tartja a bútorlapot, de ennek érdemes venni konfirmátor előfúrót (vagy szenvedsz 3 méretű normál fémfúróval
)
Egy dolgot ezen ne csinálj, erős kalapálást, azt nem fogja szeretni, főleg széleken. -
troszti
aktív tag
Sziasztok!
Műhelybe szeretnék csinálni ilyesmi gurulós kocsikat. A kérdésem az lenne, hogy csinálhatom 18-as bútorlapból, vagy érdemesebb/tartósabb lenne rétegelt lemezből?
-
MrChris
nagyúr
válasz
pali923 #48866 üzenetére
Nincs igazán tapasztalatom ezekkel, sógornőm ragasztgatott a konyhaszekrényük polcaira 20 éve öntapadós dekormatricát. Azon húzgáltuk a tányérokat, poharakat, edényeket. Mostanra kicsit megkoptak, de ahhoz képest jól bírták. Valszeg az se árt, ha az alatta lévő anyag kemény. Gondoltam ilyesmivel bevonni a csúsztatós felületeket.
Van itt a műhelyben egy darabka dekorit, na az nagyon faca, rohadt kemény kopásálló felület, baromi drága, legalábbis ahol láttam. -
kavalkád
senior tag
bevállalósoknak: újra kapható a LIDL-es merülőfűrész.
-
Sziasztok!
Esetleg erre lenne valami tippetek?
Köszi! -
MrChris
nagyúr
Kezeletlen nyír rétegeltre lehet ragasztani öntapadós fóliát? Vagy ledobja és kéne valamilyen lakk bevonat?
-
thyeby
őstag
Sajnos.
Viszont telepakolva már nem annyira idegesítő, hogy kímélettel belököd, és visszapattan. A benne levő súlyok tehetetlensége szépíti némileg a működést.
Konstatáltam, hogy ez bizon' nem éri meg az árát, mint egyik legdrágább, ha nem a legdrágább Blum fiókvasalat.
A mezei TIP-ON OK, csak nálam nem jó, hogy külön be kell zárni, mert a feleségem még tradícionális fa nútban csúszó fiókokat se szok betolni.
A fogantyús-fékes Blum Tandem fióksín mérnöki műremek. Csak ugye ma trend a fogantyú nélküli front, ami a páromnak nagyon tetszik is. Jómagam lemondtam volna a trendiről, ha tudom, hogy a Blum nem mindenben lenyűgöző. -
thyeby
őstag
válasz
MrChris #48846 üzenetére
Köszönöm, ez számomra értékes infó!
Milyenek a véletlenek? Egyszer rámozdultam egy ilyen Bernardo oszlopos fúróra. Külalakra mintha megnyerő lett volna, az ára sem a tecsaógazdaságossal volt versenyben. Aztán a félelmem győzött, mást vettem. Olcsóbban, jobbat. Nem profit, de 10+éve szolgál, sok tízezer furatot abszolvált. Holnapra is ki van osztva rája 400 db 12mm-es zsákfurat bükkfába.
Eddig két rugót tört el. Tudni kell, hogy bár egyik-másik oszlopos fúró képes a 8+ centi lökethosszra, a rugós rendszerűek 5 centi felett fénysebességgel kifárasztják a rugót. Azt a termékemet, ami igényelte a nagyon mély furatot, egyszerűen ki kellett iktatnom, mert 10 E HUF-ból még nem telik ki egy rugócsere, ha a rugót csináltatjuk.
Tudni kell, hogy egy precíz oszloposfúró nagyonnagyon zsebbenyúlós. Nem is tervezek annyi pénzt kicsapni rá, amennyiért vesztegetik. -
kozgab
csendes tag
válasz
pali923 #48850 üzenetére
ááááááá, te jobb vagy, amíg garázsban voltam télen -10-ben ügyködtem, mert ugye meg nem állhatunk
10 fokban ragasztottam élzárót bútorlapra, lehet sejteni mennyit anyáztam miatta, pedig a pattex egész kezes.Most a kisműhelyben már van kezdetleges fűtés, ott jönnek vissza fentről a fűtéscsövek, itt már kb 10 fok melegem volt télen
De ezek szerint csak maradjak nagyon csendben
Új hozzászólás Aktív témák
- Beszámítás! Apple Mac Studio M1 MAX 2022 32GB 512GB számítógép garanciával, hibátlan működéssel
- PS5 konzolod megvásároljuk: Budapest, Kecskemét, Szeged, Debrecen vagy akár GLS futárt küldünk!
- Szinte új, minőségi, állítható ritkítóolló
- LG 34WK95U-W - 34" NANO IPS - 5120x2160 5K - DCI-P3 98% - HDR 600 - ThunderBolt 3.0/Type-C
- Tablet felvásárlás! Samsung Galaxy Tab S10+, Samsung Galaxy Tab S10 Ultra, Samsung Galaxy Tab S10 FE
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest