Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
raczger
őstag
-
z123456789
addikt
Sziasztok!
Rétegelt lemezből csak páros vastagságúak vannak?
14, 16, 18 stb...Miért nem lehet marni az élét?
-
azimut
aktív tag
Sziasztok! Lerágott csont:körfűrész. 2 db óccó Einhell elfüstölése után döntöttem, építek. Saját paraméterek: amatőr felhasználó, maximum kisebb bútorok, polcok, hangfalak, szóval csip-csup vagdalás, nem tűzifa, és nem megélhetési használat. Kisebb lécek, deszkák, rétegelt lemez, MDF. Erre az említett barkácsgépek is megfeleltek volna, de már láttam azt is, mik az elvárásaim (vezető, stabil asztallap).
A körfűrész liftszerkezete csak emel/süllyeszt, döntéssel nem bonyolítom az életem, más megoldással megoldom a gérvágást. Építettem a meglévő alkatrészekből egy famodellt. Még néhány terv: a szánkó (?) két vezetőcsapon mozdul (ld. csempevágó), végük állítható a sima futás érdekében. A menetes szár 24 mm-es trapézmenetes lesz, rögzítőpontokon csapágyazva. A csuklópontok "nyers" esztergált masszív zsanérok lesznek, made by piac from ukrajna. A motor alatti csuklópontok csavarral lesznek rögzíthetők, így az egész cucc finoman trimmelhető a fűrésztárcsa függőleges beállításához.
Motor a használat közben változhat, jelenleg GU950-es IMI mosógép motor, csak egy fázisom van. Ha leég, hadd hulljon a férgese, legalább cserélhető. Precíz munkára képes lakatosom és esztergályosom van. A liftszerkezet egy 40*40-es zártszelvény asztalba épül. Lehet, hogy 100E Ft körül áll meg, de ráérek, valódi részletfizetéssel fizetem meg.
Kérlek benneteket, hogy szakértsétek meg, minden javaslatra nyitott vagyok.
"Az kizárt, mert nem tudom."
-
azimut
aktív tag
válasz kapu2006 #44454 üzenetére
A csapágy részen a csapágyházzal megegyező, azaz 50 mm-es átmérő, a motoron dupla méretű lesz, egy kis gyorsítás miatt.
A puding próbája az evés, szerintem az én használatomra elég, de nem lesz probléma a motorcsere sem. Forgás közben egy fadarabbal próbáltam megfogni, csak lassítani sikerült, vagy gyenge vagyok
Bocsi, ha nem jól írtam, minden fémből lesz, hegesztve, csavarozva. Ez csak egy próba tákolmány a lift megfigyelése végett.
[ Szerkesztve ]
"Az kizárt, mert nem tudom."
-
Winner_hun
titán
válasz Szalmakutya #44446 üzenetére
A Festool elmegy egy nap 25 órát a hét 8 napján. Gépekkel elszívásához való kompatibilitása R2D2-nak milyen? Elszívóerőt, légszállítást felesleges nézni, bőségesen elég a Festool teljesítménye.
► "Kicsit olyan webcaritas" ◄ ヅ
-
Szalmakutya
tag
válasz Winner_hun #44456 üzenetére
Az R2D2 a Festool-t jelenti?
OK, akkor fogjuk meg az igény oldalról.
Olyan masina kéne nekem, amit kint a kertben tudok használni, rá tudom kötni excenter csiszolóra, asztali körfűrészre, esetleg egy vastagoló gyalura, meg egy olyan soklyukú asztalra, amin tudok kézzel csiszolni, és elszívja lefele a port. Fontos, hogy a finom port is kikapja a levegőből. Ha nem hangos, az jó. Ha nem drága a fenntartása, az is. Csak fával dolgozom.
Viszonylag zártabb a kert, és azt vettem észre, hogy komolyabb csiszolások után irritálja a tüdőmet és köhögni kezdek, ami néha egész sokáig tart. Sajnos néha nem veszem le a ruhámat utána, és ez biztos szintén számít, mert a rárakódott port később is nyelem.
Pénz van rá, de feleslegesen nem akarok márkás gépre csilliókat kidobni, mert nem lesz jobb érzésem tőle. Viszont szívesen teszek extra pénzt tartós vagy igazán jó cuccba.
Itt nagyjából mindenki a Festool-ra mondja hogy az tényleg jó gép. De el tudja szívni a forgácsot is egy gyaluból? Vagy arra már más eszköz vagy kiépítés kell? Ha mindent vivő kártya, akkor nem sajnálom rá a pénzt.
[ Szerkesztve ]
-
aszamóca
aktív tag
válasz ttower #44392 üzenetére
Kezdjük az elején. A tradicionális transzformátor váltakozó feszültséget alakít át, egy meghatározott maximált áramerősségig, igen jó, közel 100% hatásfokkal 1-3% veszteséggel.
Frekvenciát nem alakít át, tehát ha 50Hz megy a primerre, akkor 50Hz jön le a szekunderén, hacsak valami isteni csoda be nem következik.. Tehát simán használhatóak ezek transzformátorral.
Ha univerzális, más néven kommutátoros motort hajtunk meg ami a legtöbb ilyen barkácsgépben található, a frekvencia nem játszik szerepet, hiszen azért hívják univerzálisnak, mert egyen és váltófeszültségről egyaránt üzemeltethető. Ezek fordulatszámát különféle technikákkal, a ráadott feszültséggel szabályozzák. Ellenállás, Triak, PWM, stb.
-Amivel keverednek itt a dolgok, az az asszinkron motoros meghajtás. A jóféle, többnyire ipari gépekben ezt használják. Ezek fordulatszámának folyamatos változtatásához van szükség a frekvenciaváltóra, ugyanis a fordulatszámuk a tápláló frekvencia, és a póluspárok számának hányadosa n=f/p (-szlip). Itt játszhat szerepet az 50, ill 60Hz-es táplálás. 50Hz-nél 2pólus esetén pl. (50Hz/1)x60s`=3000-~5%szlip=2850f/min. Ugyanez 60Hz esetén (60/1)x60=3600-~5%=3420f/min, tehát, 17% fordulatszámvesztéssel lehet számolni. Teljesítményvesztést ettől jóval kevesebbet okoz. Ez a fordulatszám csökkenés már okozhat a vágásképben változást.
Valóban lehet 1fázisból három fázist készíteni erre alkalmas frekiváltóval, jómagam is ilyet használok, de itt a tápláló egyfázisú hálózatnak bírnia kell a terhelést, és fázisonként nem 400V, hanem 230V-ot adnak le, ami miatt a motorokat delta kapcsolásban kell velük üzemeltetni..Nem, nem hangfalnak hívják, gyűjtőnéven hangsugárzónak. A hangfal egy valamekkora tetszőleges geometriájú lapba épített hangszóró.
-
Winner_hun
titán
válasz Szalmakutya #44457 üzenetére
R2D2 - ez nem a Festoolra hasonlít
Kézi gyalugéptől elszívja mindegyik, ott a nagyobb tartály az előny, de egy vastagságinál már más kategória kell - egy egy zsákos elszívó - ez mehet a csiszolóasztalhoz (egy házi készítésű egy zsákos elszívóm van ha van 3 fázisod)
Nekem CTL26-osom van, halk, erős, sokat megy.[ Szerkesztve ]
-
Szalmakutya
tag
válasz Winner_hun #44459 üzenetére
Akkor a vastagságihoz más kell, OK.
De ha jól értem, azt írod, hogy a Festool jó a csiszolóasztalhoz, ugye?
Amúgy ilyet azért nem vennék 300e-ért, szerintem össze lehet rakni egész jót.
-
kavalkád
aktív tag
válasz z123456789 #44452 üzenetére
van 3-as, 6.5-os es 21-es is (amirol en tudok). lehet elmarni.
-
yooccoo
aktív tag
válasz Szalmakutya #44446 üzenetére
30ból kijön egy jóminőségű pormaszk szűrővel
ha amúgy sem használod jelenleg sem mindig az elszívót, akkor nem sok értelmét látom kiadni egy valag pénzt gépre
de mindenképpen használj valamit, a légúti betegségek és a rák nem vicces dolgok!!! -
kavalkád
aktív tag
-
Szalmakutya
tag
válasz yooccoo #44464 üzenetére
Teljesen egyetértek, ezt valahogy meg kell oldani.
Most azon gondolkodom, hogy ha kertben dolgozom, akkor maszk, plusz odateszek egy erősebb ventillátort, ami szépen elfújja a port, főleg a finom port előlem, el a kertbe. A durvább por meg forgács nem para.
De ez hosszú távon nem oldja meg azt, ha lesz komolyabb gyalum pl. Azt nem lehet kinn tartani és kivinni se.
Egyértelműen a csiszolás a legrosszabb amúgy. És azt sokáig szoktam csinálni.
-
Winner_hun
titán
válasz Szalmakutya #44460 üzenetére
Asztal méretétől és a rajta levő lyukak nagyságától függ - de van egy olyan érzésem hogy ilyen asztalhoz bármely porszívó kevés.
-
Szalmakutya
tag
válasz Winner_hun #44468 üzenetére
Ezt nem értem, azt hittem a csiszoló asztalhoz az ipari porszívó dukál, nem a forgácselszívó. Az ugyanis a finomport nem szűri le. Hát, ezt még össze kell raknom a fejemben..
-
Winner_hun
titán
válasz Szalmakutya #44469 üzenetére
A porszívónak kis átmérőn van nagy légszállítása. Ha bedugsz egy porszívócsövet egy 100-as csőbe és a maradék hézagot légmentesen lezárod, a végén mekkora légmozgást fogsz érezni? Nem sokat. A forgácselszívót ha bekapcsolod, sokkal nagyobb légszállításod van - jobban elszívja a port. Ha a forgácselszívót leszűkíted, elvileg(!) a benne lévő ventilátortól függően fog (nem)szívni.
-
Szalmakutya
tag
válasz Winner_hun #44470 üzenetére
Ez OK, csak hát a forgácselszívó szerintem meg éppen a finomport engedi át magán. Sőt, még jól fel is keveri. És akkora zsákra nem igazán lehet valami jó filtert tenni. Ha becsukod valami dobozba, akkor meg nem épül fel a nyomás, ld szűkítés.
Szóval nem értem.
-
Winner_hun
titán
Ja, és vigyázzatok magatokra! Sablonokat akartam még csinálni hogx holnap tudjak dolgozni, ne kelljen ezzel vacakolni. Nagyon bennem volt a legvégén hogy se idő, se pénz nem ér annyit mint egy elvesztett testrész. Sose volt ilyen érzésem, az utolsó 10 cm vágásakor csak sikeült belenyúlnom a körfűrész lapjába. Bal mutatóujj husija kicsit hiányos lett, szerencsére csak kicsit kapott bele. Idővel begyógyul... elnéztem a hasítóéket, azt hittem annak a végéhez nyúlok.... kell egy ilyesmi átlátszó felső búra.
-
Winner_hun
titán
válasz Szalmakutya #44471 üzenetére
Jó zsákból nem jön ki az a por. Ha meg mégis, az minimális. Eseteleh lehet venni elszívókhoz hepa szűrőt, az biztosan megfogja a port. Ez elég home-made, ha megtalálom a fémrácsos külsővel ellátott nagy darabot akkor belinkelem. Megvan.
[ Szerkesztve ]
-
Szalmakutya
tag
válasz Winner_hun #44472 üzenetére
Argh, ez ijesztő volt.
-
M43g
aktív tag
válasz yooccoo #44464 üzenetére
30ból? A 3M fél arc maszkok nem jók (6200, 7500 sorozat)?
Bringázáshoz azt használok, egy hónapja vettem kb. újat. Az előszűrőn a szmog szürke foltja már látszik (éljen Budapest). Lakásfelújításhoz használom a régi (1 éves) darabot, persze cserélt szűrővel. Flexeltem már falat (!) zárt(!) helyiségben, és meg se kottyant. Összehasonlíthatatlan a különbség vele és nélküle.
És az egész nem volt egy 10es, filléres előszűrő-utánpótlással.[ Szerkesztve ]
-
-
yooccoo
aktív tag
válasz Szalmakutya #44471 üzenetére
a zsák szövésétől függ, hogy mit enged át és mit nem
van több cég is akik gyártanak zsákosra szűrőt -
M43g
aktív tag
válasz yooccoo #44478 üzenetére
Nekem basic organic vapor szűrő van rajta, plusz előszűrő, én ezzel együtt gondoltam a 10 alattit. Igaz a szmog legkisebb részecskéit lehet, hogy csak 95%-on szűri, de a fa pora elég nagy...
Bringázáshoz néztem mindenféle maszkot, vicc, hogy azok tényleg 10e körüli áron vannak, és valószínűleg meg sem közelítik ezt a szintet. De szexik[ Szerkesztve ]
-
Winner_hun
titán
Blum sablon, hajrá.
-
kapu2006
tag
válasz Szalmakutya #44482 üzenetére
-
kavalkád
aktív tag
válasz z123456789 #44476 üzenetére
de, az is van.
nem tudom mitől függ melyik faanyagból/táblaméretből milyen vastagságot gyártanak. -
M43g
aktív tag
válasz Szalmakutya #44482 üzenetére
-
kapu2006
tag
válasz z123456789 #44488 üzenetére
15-ös rétegeltből csinálsz szekrényt? Mi lesz az? Fegyverszekrény?
-
Zerdal
tag
Üdvözletem.
Segítséget kérnék.
Adott a csatolt képen és méretekkel rendelkező vitrin. Ami érdekelne, szerintetek elég a két sarkát a falhoz rögzíteni? Nem fog középen megsüllyedni? Vagy középre is tegyek rögzítőt.. A váz anyaga bútorlap a négy darab függőleges elem a vázon belül cseresznyefa betét amire majd a kardok lesznek akasztva.
Előre is köszönöm a segítséget.
"Bízz Istenben és tartsd szárazon a puskaport!" Oliver Cromwell || PSN ID: Zer0DMG83
-
lela
aktív tag
válasz Winner_hun #44483 üzenetére
Ez kivetőpánthoz való?
-
Zerdal
tag
Köszönöm a segítséget. Akkor középre is betervezek egy akasztót.
"Bízz Istenben és tartsd szárazon a puskaport!" Oliver Cromwell || PSN ID: Zer0DMG83
-
raczger
őstag
Nekikezdtem a tervezésnek és lenne pár kérdésem.
1. Bal szélre, ahol a fal van, oda kerülne a mosogatógép. Egyelőre nem volt jobb ötletem annál, hogy a padlóig érő bútorlap lenne a szélén, ahogy a fenti képen látható. Van ennél jobb megoldás?
2. Beépíthető dolgok esetén (mosogatógép, sütő) mennyit számoljak pluszba, például szélesség esetén? Ha van egy mosogatógép, ami 45cm széles, akkor tervezzem 46cm-re, kevesebbre, vagy nyugodtan tervezhetem 45cm-re?
3. A felső részén vannak a keresztlécek, vagy nem tudom mi a neve. Azt mekkora mélységűre érdemes hagyni? Egyelőre a tervben 10cm-rel kezdtem neki.
4. Hátra elég a 3mm-es farostlemez ugye? Bátyámnál most csináltak új konyhát és neki a hátsó részekre azt raktak.
5. A sütő és mosogatógép mögé én nem tennék farostlemezt, mást sem, vagy kéne? Sok sütőnek a mélysége 57cm, az kb a falnak lenne így is tolva.
6. Sütő beépítéséről sok mindent találtam, de nincs számomra egyértelmű leírás, miként lenne érdemes megoldani a szellőzését. Elég, ha hátul nyitott a konyhabútor? Esetleg alatta/felette nagyobb rést hagyjak, vagy építsek be szellőzőrácsot?
7. A konyhabútorokat mélységre 530mm + 18mm előlappal tervezem, illetve hátul ugye lenne a 3mm farostlemez. Így a konyhabútor mögött kb 2cm maradna, hogyha a fal kicsit egyenletlen lenne, akkor is szépen egymás mellé tudjam őket helyezni. Jó ez így?
8. Manapság nem nagyon látom, hogy a munkalapok elülső alsó részén vízorr (remélem ez a megfelelő szakszó, egy kis árok, aminek következtében a lefolyó víz nem megy rá a szekrényre) lenne. Ennek van valami oka, vagy azt esetleg külön kell kérni rá?
9. A lábakat takaró léc mennyivel legyen beljebb a bútorhoz képest, 4-5cm?
Remélem nem fárasztalak titeket a kérdéseimmel, csak igyekszem kivitelezés előtt mindennek alaposan utánanézni. Nem lenne kellemes érzés összerakás közben nagyobb problémába ütközni.
www.movat.hu - http://bit.ly/2mIziA4
-
raczger
őstag
válasz kavalkád #44499 üzenetére
Igen, csak nincs meg egyelőre, hogy pontosan melyik mosogató/sütő lesz, csak a méretosztálya. Egy-egy adott sütőhöz én is találtam leírást, de ezek között nagy a szórás. Azért kérdeztem, hogy meg tudom-e úgy tervezni, hogy ne lőjek mellé?
3-4 sütő van jelenleg kinézve, de lehet nem is ezek közül lesz a végleges.www.movat.hu - http://bit.ly/2mIziA4
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Call of Duty: Black Ops 6
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Steam, GOG, Epic Store, Humble Store, Xbox PC Game Pass, Origin Access, uPlay+, Apple Arcade felhasználók barátságos izgulós topikja
- Xiaomi Mi 9T - a túl jó Redmi
- iPhone topik
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Már jövőre befuthat a Stellar Blade PC-s kiadása
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Autós topik
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest