Hirdetés
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- GoodSpeed: Ma a Samsung Galaxy S24 FE-re is megérkezett az Android 15-ön alapuló One UI 7.0
- vrob: Az utolsó DOS játékok 1996 - 1997-ben, egy korszak lezárul
- GoodSpeed: Segway-Ninebot F3 E elektromos roller.
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
eax1650
aktív tag
Sziasztok!
Miért így van összerakva a colostok? Nem értem a logikáját? Biztos van valami magyarázat rá!
Ha 40 cm-t szeretnék egy lécen kimérni (rövidebbet, mint a colostok teljes hossza), akkor az első 2 lécet ki kell nyitni, ám többi egy kupacban alatta marad! Nem lehet a mérendő felületre fektetni, csak a felesleges részt is kinyitva! -
zonusz
aktív tag
Lehet, hogy nem jól kerestem, de nem találtam választ. A kérdésem, hogy olaj alá lehet-e vékony lazúrt tenni, vagy mindegyik csak önállóan működik, a lazúrozott felületre nem hatol be az olaj?
Köszönöm! -
pali923
aktív tag
válasz
serfozotibi #43846 üzenetére
Gratula az ifjú párnak!
-
serfozotibi
csendes tag
válasz
Peterhappy #43814 üzenetére
Szia Peti! ...és köszöntök mindenkit a fórumon!
Itt vagyok ám, csak mostanában nagyon sok a dolog. Nemrég lagzim volt, és házat is vettünk, szóval közben azt újítgatom. Azért néha amikor időm engedi, benézek közétek, bár mostanában csak főként olvasóként. -
kavalkád
senior tag
válasz
Winner_hun #43843 üzenetére
danke néked!
-
kavalkád
senior tag
válasz
Winner_hun #43835 üzenetére
meglátásod szerint megéri az árát, könnyen használható, stabilan rögzíti az anyagot? lehet vele a vastag élzárót is rögzíteni vagy csak a vékonyat? íveket kezel? meg ha van még valami gondolatod a készülékkel kapcsolatban amit fontosna tartasz, kérlek oszd meg, köszi.
-
kavalkád
senior tag
a Virutex AG98F elfoliazo kezikeszulekkel van valakinek tapasztalata?
-
pali923
aktív tag
válasz
z123456789 #43831 üzenetére
Lehet, hogy lesz egy csomó találat erre a kérdésre, ha itt beírod. Az elmúlt évek beírásai (és a saját tapasztalataim) alapján azt szűrtem le, hogy ez lutri. Kaphatsz igazi derékszöget potom áron, és 89 fokost is nagyon drágán, valamint ezek mindenféle kombinációja is lehetséges.
Van néhány márka, ami tuttibiztosan derékszög, de azokat megfizetni nagyon-nagyon fáj (legalább 2 asztali körfűrész ára
). Az a legjobb, ha boltban veszed, és tudod ellenőrizni, legegyszerűbben a forgatós teszttel. Az én legpontosabb derékszögem pl. egy ilyen, ezen az áron, de már nincs, talán csak az ebay-n.
-
z123456789
addikt
válasz
pali923 #43829 üzenetére
Ja, ok, erre gondoltam én is.
Hol érdemes venni olyan derékszöget? Vagy van-e márka ami megbízható? Esetleg oldal ahonnan érdemes szerszámokat rendelni?
Gondlom OBI, Praktiker nem jó hely.
A steller az tudom, hogy semmire nem való így ebben a formában.
Köszi, ezt a blogot már máskor is olvasgattam, most el is mentem.
-
pali923
aktív tag
válasz
z123456789 #43826 üzenetére
fogalmam sincs melyik derékszögről beszéltek, és hogyan kéne ellenőriznem
A fűrészlapnak merőlegesen kéne állnia az asztallaphoz képest. Ezt lehet ellenőrizni egy egyszerű derékszöggel.
És akkor folytathatnánk azzal, mennyit beszéltünk a valóban 90 fokos derékszögek vásárlási nehézségeiről, mert olyat sem könnyű beszerezni. Aztán a következő kérdés, hogy az asztallap mennyire egyenes (ez is befolyásolhatja a merőlegest), ehhez meg kell egy jó vonalzó. Már kérdés, hogy mit tudsz csinálni, ha van az asztalban egy völgy vagy domb... Az olcsó gépek aluasztala általában több darabból áll, benne nútok, amik vagy párhuzamosak egymással, a fűrészlappal, vagy nem. Be kell állítani a stellert is. Lehetne még folytatni.
Vannak erre jó videók:
1, 2 stb. gugli segít. Ezen a blogon van még sok hasznos videó, érdemes nézegetni. -
kapu2006
tag
válasz
Grizzlu #43825 üzenetére
Émbörök!
Nem jártok nyitott szemmel?
A Szakképzési centrumokban már 3 éve folyik az ingyenes, másodszakma megszerzésére irányuló esti, felnőttképzés.
Én 3 éve kezdtem, tavaly szakmunkás vizsgáztam. 62 évesen. Teljesen korrekt képzés ingyen. Heti 1 nap volt elmélet, 2 nap gyakorlat a tanműhelyben. -
z123456789
addikt
válasz
kapu2006 #43795 üzenetére
(#43795) kapu2006
Igen, majd ezután jövök én is csak rá, hogy mi hiányzik még.
Gyalut mondjuk már most tudom.(#43797) pali923
Kinevethettek, de fogalmam sincs melyik derékszögről beszéltek, és hogyan kéne ellenőriznem.(#43808) Grizzlu
Hát, nagyon sajnállak, és megértem. Nekem is 100 km-rel odébb kellett minden pénteken és szombaton mennem több mint fél évig. De akkor ez a te eseteddel szemben még istenes. :/
Kívánom, hogy valahogyan sikerüljön bejutnod. Nálunk sem akadt elég jelentkező, pedig van szakmunkás suli a városunkban. Mégsem.
Én végül nem ingyenest csináltam, mert a 2 év sok lett volna rá. A szakmához meg úgy is kevés egy élet, nem hogy 1 vagy 2 év. Szóval mindenképp a papírra hajtottam, és a smotani melóm mellett igyekszem kamatoztatni a tudást, és ha esetleg munkahely váltásra adom a fejem, akkor legyen egy papírom, amivel el tudok indulni.(#43818) kavalkád
Detto. Lehet osztálytársak voltunk.Klaviatúrámból vetted ki a szót. Teljesen egyet értek.
(#43825) Grizzlu
Tanfolyam.
Ha gondolod nekem van valami kedvezményem további szakmákra, mert egyet már elvégeztem náluk. Ezt megpróbálhatjuk rád testálni, hátha azt mondják, miért ne. Még így is húzós, de ha érdekel, privátban megbeszélhetjük. Aztán lehet olyat is, hogy a gyakorlati órákra nem hozzájuk jársz be, hanem olyanhoz aki le tudja igazolni. Így nem te fizetsz érte, hanem ha a műhelynek hasznos vagy, akkor akár ingyen megúszod, vagy még valami kis bért is kaphatsz. A vizsgaanyagot meg elmondják mire készülj. Elméletre sem muszáj mindig bejárni...hajaj. Voltak nálunk is olyanok, akikkel kétszer találkoztam.
És én is azért választottam ezt, mert munka mellett sajnos másra nem lett volna időm. -
Grizzlu
tag
válasz
kavalkád #43818 üzenetére
Pedig erre mifelenk nemigen van mas lehetoseg. Nem tudom, te hova jartal, en is neztem par honapos tanfolyamokat. Fel kellene hozzajuk jarni elmeleti kepzesre pestre, ami sok ido es egy vagyon, maga a kepzes is nagyon draga, plusz a vizsga is legalabb nyolcvan ropi. Nincs egy milliom egy okj papirra... 😕
-
Soká
senior tag
válasz
Grizzlu #43808 üzenetére
Vannak érvek az iskola és az önképzés mellett is.
Bizonyos dolgokat nem lehet elsajátítani könyvből-videóról, ilyen például bizonyos szemlélet és megközelítési mód, például ha tervező akarsz lenni, vagyis amikor a kreativitáson van a hangsúly. Egy kézműves szakma fogásait viszont többé-kevésbé megtanulhatod, főleg ha az egy olyan szakma, amit sokan hobbiból is művelnek és annyi oktatóvideó van a neten mint éppen a faiparból. Ugyanakkor az még így is alaptétel, hogy egy jó mestertől még mindig sokkal gyorsabban és hatékonyabban tanul az ember, mintha egyesével vadászgatja a netről az infókat.
Függ kicsit a személytől is a dolog, van aki rendelkezik bizonyos affinitással, gyakorlati érzékkel ahhoz, hogy a látottakat értelmezni tudja, másnak kell az állandó felügyelet és korrigálás.Vannak szakmák, ahol nagyon fontos bizonyos rutin. Ilyen mondjuk az üvegfúvás vagy mondjuk a díszítővésnökség, stb. Ezt videókról elsajátítani nem könnyű. Az asztalosság nem feltétlenül ilyen problémás szakma. Persze, itt is vannak kivételek, politúrozáshoz, aranyozáshoz, bizonyos kézi szerszámok használatához nagy gyakorlat kell, de a legtöbb szerintem videó alapján is elsajátítható. A többit pedig hozza a saját tapasztalat.
nem tudom, Te hol tartasz, de el kell kezdeni csinálni és előbb-utóbb érezni fogod, hogy mi ez az egész és tudni fogod, milyen segítségre van szükséged. -
mdk01
addikt
válasz
Grizzlu #43808 üzenetére
Ha a szakmád mellett ki szeretnéd tanulni valamelyest az asztalos szakmát, arra teljesen megfelelő ha odacsapódsz egy normális 1-5fős asztalos társulathoz.
Szinte minden asztalos dolgozik szombaton is, így ha szombatonként elmész segítségül egy ilyen csapatba az neki/kik is jól jön és te is ellesed a szakmát.
Érdeklődj körbe ki ismer asztalost és hivogasd fel őket, biztos találsz valakit.
Egy iskola mindenképpen jó lenne, hogy az alapokat megtanítsák, de ezt lehet kompenzálni egy normális társasággal. Sőt tovább megyek, lehet olyat sikerül találnod amivel jobban jársz mint egy rossz sulival. -
monti0222w
addikt
válasz
thyeby #43777 üzenetére
Szia, elöszőr is nem szeretnélek megbántani, nem feléd írányult a mondanivalóm hanem általánoságban a Dewalt-nak.
A legrégebbi Dewalt gérvágó DWS777-QS típusú kb. 16 éves, nem tudom ismered - e, nos a húzzó funkciója számomra és a kollégáim számára is nagyon rossz mivel nem sínen csúszik, hanem kiemelős húzós rendszerű, ráadásul a kihúzhatósága is minimális, remélem érthető ahogy írom, akkor a fokkiosztása is zavaró, bár egy idő után megszokható. Egy oldalra dönthető csak, magasabb lábazati anyagok vágása körülményes vele. A gép beállítása meg plusz ami hozzájön, miért kell ennyi pénzért vett gépet még állítanunk! Ugyanez érvényes a DE7025-XJ típusú alig egy éves gépünkre is! Egykezes hordozhatósága az Einhellemhez képest 0, egyensúly szintén.
A nagy gépünk tipus számát most meg nem mondom, de holnapra pótolom ezt a hiányoságot, nem minden nap dolgozunk vele. Vissza olvasva amit előzőleg írtam, potolnék egy hiányosságot, kifelejtettem egy szót, rossz, mármint nem tudok rosszat mondani róla, ezt szerettem volna írni, egyébbként az említett beállításon kívül, meg a súly ami rossz nála a mi szempontunkból, mert ugye ti a műhelybe berakjátok egy helyre és onnan alig mozdul, addig mi rendszeresen mozgatjuk, szállítjuk ide-oda, ahol épp dolgozunk. Ő tényleg jó gép, csak mi szempontunkból, az én szempontomból egy nehéz gép.
Ha vissza emlékszel tavasz vége felé kértem tőletek segítséget gépvásárlás miatt, megadott kritériumokal, akkor az Einhell, illetve egy Milwaukee hirdetési linken kívül, meg vegyél Dewalt ot kaptam, a Milwaukee jó lett volna, de akkor nem volt 80 ezrem rá, illetve nem bolti eladás volt, ezért nem lett meg. Nézelődtem, olvastam, kerestem, és ami a legjobban közelített az általam megadott kikötéseknek az a TE-SM 2131 volt, s bevált, nem mondom hogy tökéletes mert nem az, a műanyag részek gagyik, van amit megdolgoztam hogy nekem jó legyen, úgy álljon ahogy nekem kell, a derékszög beállítás nem volt mivel nem kellett csinálnom, milyen érdekes, mindez 60 ezerért se! A fokokat aránylag jól vágja, a szegélyek szépek amiket vágok vele, mozgatás a jobbra-balra könnyen megy, a dönthetősége is űgy szintén..A parkettát, staflit, deszkát jól vágja, mint írtam a sinekkel sincs probléma, vettem még hozzá 3 fűrész tárcsát, fémre, keményfára, meg mindenesnek egyet. -
kavalkád
senior tag
válasz
Grizzlu #43808 üzenetére
Szerintem nem feltétlenül az a jelenség, hogy nem akarnak szakmát szerezni, inkább csak egy 2 éves intenzív képzést nem nagyon vállalnak be az emberek, egyrészt, mert nincs idejük munka mellett, másrészt meg nem biztosak benne, hogy 2 év alatt nem áll be olyan változás az életükben, hogy be is tudják fejezni.
Én nemrég fejeztem be egy 8 hónapos fizetős tanfolyamot, ami szintén biztosította az asztalos bizonyítványt, ott voltunk szép számmal. Nyilván ez nem ad akkora gyakorlati tudást mint egy 2 éves képzés és nem is ingyenes, de kiindulásnak kiválló.
Én is úgy voltam vele, hogy csak a papír miatt kell, de sokat tanultam, nem nevezném sem idő elb@szásnak, sem kidobott pénznek. És a youtube nem pótolja a személyes tanulást amikor a kérdéseidet fel tudod tenni egy szakembernek aki segít, válaszol és megmutatja a helyes eljárást, a youtube nem csinál ilyet lássuk be
-
Peterhappy
őstag
válasz
#05304832 #43813 üzenetére
De hiaba akarja O az iskolat, ha az iskola ugymond nem akarja ot.
Par honapja irta itt valaki - elnezest, most nem ugrik be, kicsoda -, hogy elvegezte a kepzest es mennyire nem adta meg neki meg az alapokat sem a suli.
Jo persze iskolaja es oktatoja valogatja. Mar persze ha elindul a kepzes. De jo oktato alig akad. Jo szakember is alig, ha valaki egy picit is konyit egy szakmunkahoz, meg itthon is hulyere keresheti magat, minek menne el jatekpenzert tanarnak? -
thyeby
őstag
válasz
Grizzlu #43808 üzenetére
Magánvéleményem, hogy csak az idődet b@szod el az iskolákban. Autodidakta módon mindent gyorsabban, alaposabban és hatékonyabban ki lehet tanulni. Veszel egy kézi gyalut, egy vésőt, egy illesztőfűrészt, meg vagy öt szál deszkát. Így lehet elindulni ingyen, és hatalmasat haladhatsz, ha érdekel. Minek akarsz ókájés diklomát is? Ha a kezedben van a szakma, papír nélkül is azt csinálsz, amit akarsz, és ha jól csinálod, nem fogod győzni.
Negyven éves koromig megállás nélkül tanultam. Ma azt kérdezem magamtól, mi a sz@rnak csináltam? Soha semmi újat egyetlen suliban nem tudtak nekem mutatni - kivétel talán a psichológia tantárgy volt, de az is csupán annyiban, hogy visszaadta a hitemet - lehet az jól is csinálni. Tíz éve fával dolgozok. Semmi papírom nincs, és nem győzök annyit csinálni, amennyit kérnek. -
pali923
aktív tag
válasz
yooccoo #43809 üzenetére
Éppen ott volt a boltban egy kazettás ajtó, ott akár érdekes lehet a 125-ös tárcsa megléte.
Az AC-ból meg ugyanaz a géptest a 125-ös és a 150-es esetén, csak a tárcsa különbözik, ha jól láttam az adatokat. A súlykülönbség ezek alapján 10 dkg a 2 gép közt, és az árban is csak a tárcsaár a különbség gyakorlatilag.
Mivel én nem vagyok profi, nem is csinálok sok és nagy táblát. Bár most éppen egy konyhasziget készül, de az már le van pácolva. Egyébként meg nem vagyok időkényszerben sem általában, lehet, hogy elég nekem a kisebb. Na, holnapig eldöntöm. Az már biztos, hogy AC lesz. -
Grizzlu
tag
válasz
z123456789 #43789 üzenetére
Szakmaszerzés... A vesszőparipám. Istenem, de irigyellek. És most leírom, ami rég kavarog bennem.
Én Mohács mellett lakok. Ez a harmadik éve annak, hogy foggal-körömmel próbálok bejutni ingyenes két éves asztalos szakképzésre (gyk: ha nincs szakmája az embernek, akkor az állam állja kettő megszerzésének a költségét, ezért szinte minden szakközép meghirdet egy rakás szakmát minden évben, amik költségét az állam állja. Csak megfelelő létszám esetén indulnak, ez komoly nyolc fő minden szakmára.).
Mivel egyetemet végeztem, az nem számít szakmának, így simán lenne rá esélyem. Harmadik éve, hogy Baján, Szekszárdon, Mohácson, Bólyban és Pécsett is beadtam a jelentkezésemet ingyenes esti felnőttképzésre asztalos szakirányra. A nagy helyzet az, eleddig jelentkezők számában ebben az évben a bólyi szakgimi vitte a prímet, kemény négy ember jelentkezett asztalosképzésre. Baja detto, Mohácson idén egy sem, Szekszárdon meg sem hirdették, mert már unják ők is az évek óta tartó szélmalomharcot, Pécsett pedig, mint MO negyedik legnagyobb városában, kemény két ember jelentkezett. Külön pikáns sztori, hogy személyesen elbeszélgettem a mohácsi igazgatóhelyettessel, aki mondta; ketten jelentkeztek idén kőművesnek, azokat is ők szedték össze, elmentek kilincselni építkezésekre, hogy gyertek bazmeg, tanuljatok szakmát ingyen! Nem akar senki sem. Minden újsághirdetés mindhiába. Tényleg mindent megtesznek a középiskolák.
Belefáradtam. Rakás időm, telefonálásom, benzinem ráment erre az egészre, és csak arra volt jó, hogy rájöjjek arra, hogy az emberek b&@{}nak szakmát tanulni. Ciki. Abban az országban, ahol a jó szakemberek mind kint vannak, az itthon maradt jók meg belefulladnak a munkába, sokan a pénzbe is. És emiatt a nem túl jók is jól megélnek, ha szorgalmasak.
De hogy asztalos legyen valaki? Netán kőműves, vagy ács? Mindenkinek a diploma kell. Az jelenti a rangot, az várja el a szűk látókörű szülő, azzal lehet menőzni. Én az enyémet már bánom, hogy megszereztem. Minden évet és ráfordított Forintot bánok. Tele van ez az egész ország velem egyetemben egy rakás haszontalan, sokszor sajnos fogalmatlan diplomással, akiket az állam kitaníttatott 4-5 éven keresztül (ideális esetben, ugye...) a kurva nagy semmiért, súlyos milliókért, amiért ők cserébe mennek külföldre szalag mellé dolgozni három műszakban. De nincs ember, hogy valaki megcsinálja a fürdőszobád lapozását, és megragassza a széked lábát. Hovatovább, rendes segédmunkás sincs. Aki meg papírt akar szerezni, mert ugye vállalkozni csak azzal lehet, az kb. megb@szhatja, kivéve, ha Budapesten él, mert csak ilyen nagy helyen van esély arra, hogy elindul ilyen képzés, és százezrekbe és sok időbe kerülő utazgatás nélkül meg tudja csinálni a szakmát munka és család mellett.
Nagyon-nagyon szomorú, sőt, elkeserítő jelenség ez. Meg kellene fordítani a tendenciát. Aki akar, tanuljon haszontalan szakon az egyetemen, de fizesse, ha neki úgy tetszik. Persze, komolyabb szakokat támogasson az állam, ezzel nincs baj. De sokkal jobb lenne, ha a fenntartó engedne elindulni bármilyen szakmát is, akár 3-4 jelentkezővel, mert annak legalább lenne értelme. Persze, erre semmi esély sincs.
-
thyeby
őstag
válasz
pali923 #43804 üzenetére
Ezt úgy okos eldöntened, hogy nagy felületekre, vagy kisebbekre kell gyakrabban? Egy gyúródeszkát nyilván a 150-essel, egy fiókot inkább a 125-el csinálok.
Nekem általános felhasználásra teljesen elég a 125. Jó, van egy nagy dög Makita szalagcsiszolóm, így nagy felülethez automatikusan ahhoz nyúlok.
Azt szeretem a 125-ben, hogy könnyű. -
pali923
aktív tag
válasz
yooccoo #43800 üzenetére
Az volt a duma, hogy a 150-nel jobban lehet haladni, de a 125 meg befér esetleg kisebb helyekre, kazettás ajtókba stb.
Igazából én amatőr vagyok, elvoltam eddig 125-ös gépekkel, ti akartatok 150-re rábeszélni.Viszont megnéztem, a gex 125 csak kicsit olcsóbb a 150-nél, biztosan rosszabb az ár/érték aránya.
Új hozzászólás Aktív témák
- Samsung Galaxy A32 5G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- iKing.Hu - Apple Macbook 14 M1 Pro - 2021 - Használt, újszerű
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7800X3D 32/64GB RAM RTX 5070Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Azonnali készpénzes Microsoft XBOX Series S és Series X felvásárlás személyesen/csomagküldéssel
- Samsung Galaxy A14 5G 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest