Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
z123456789
addikt
Követős hsz, sziasztok!
[ Szerkesztve ]
-
z123456789
addikt
Asztali körfűrészt szeretnék a közeljövőben venni.
Egy haverom a Bosch PTS 10-et ajánlott. (Nem használta még de ő azt venné.)
Mások leszarozták, harmadikak meg azt mondták, kisebb otthoni szekrények összetákolására a Lidl-ös is jó.
Úgyhogy ott tartok, hogy sehol.Bízom benne, hogy itt is hasonlóan megoszló véleményeket kapok.
Szóval ki mit ajánlana?
-kisebb szekrények (éjjeli szekrény)
-polcok
-állványok
nem ipari mennyiségben, csakis saját célra történő összeállításokra kellene. Idén lett egy OKJ-s asztalos papírom, meló mellett szeretném kamatoztatni az ott (nem)megszerzett tudást.Köszönöm.
-
z123456789
addikt
-
z123456789
addikt
válasz kapu2006 #43795 üzenetére
(#43795) kapu2006
Igen, majd ezután jövök én is csak rá, hogy mi hiányzik még.
Gyalut mondjuk már most tudom.(#43797) pali923
Kinevethettek, de fogalmam sincs melyik derékszögről beszéltek, és hogyan kéne ellenőriznem.(#43808) Grizzlu
Hát, nagyon sajnállak, és megértem. Nekem is 100 km-rel odébb kellett minden pénteken és szombaton mennem több mint fél évig. De akkor ez a te eseteddel szemben még istenes. :/
Kívánom, hogy valahogyan sikerüljön bejutnod. Nálunk sem akadt elég jelentkező, pedig van szakmunkás suli a városunkban. Mégsem.
Én végül nem ingyenest csináltam, mert a 2 év sok lett volna rá. A szakmához meg úgy is kevés egy élet, nem hogy 1 vagy 2 év. Szóval mindenképp a papírra hajtottam, és a smotani melóm mellett igyekszem kamatoztatni a tudást, és ha esetleg munkahely váltásra adom a fejem, akkor legyen egy papírom, amivel el tudok indulni.(#43818) kavalkád
Detto. Lehet osztálytársak voltunk. Klaviatúrámból vetted ki a szót. Teljesen egyet értek.(#43825) Grizzlu
Tanfolyam.
Ha gondolod nekem van valami kedvezményem további szakmákra, mert egyet már elvégeztem náluk. Ezt megpróbálhatjuk rád testálni, hátha azt mondják, miért ne. Még így is húzós, de ha érdekel, privátban megbeszélhetjük. Aztán lehet olyat is, hogy a gyakorlati órákra nem hozzájuk jársz be, hanem olyanhoz aki le tudja igazolni. Így nem te fizetsz érte, hanem ha a műhelynek hasznos vagy, akkor akár ingyen megúszod, vagy még valami kis bért is kaphatsz. A vizsgaanyagot meg elmondják mire készülj. Elméletre sem muszáj mindig bejárni...hajaj. Voltak nálunk is olyanok, akikkel kétszer találkoztam.
És én is azért választottam ezt, mert munka mellett sajnos másra nem lett volna időm.[ Szerkesztve ]
-
z123456789
addikt
válasz pali923 #43829 üzenetére
Ja, ok, erre gondoltam én is.
Hol érdemes venni olyan derékszöget? Vagy van-e márka ami megbízható? Esetleg oldal ahonnan érdemes szerszámokat rendelni?
Gondlom OBI, Praktiker nem jó hely.
A steller az tudom, hogy semmire nem való így ebben a formában.
Köszi, ezt a blogot már máskor is olvasgattam, most el is mentem.
-
z123456789
addikt
Sziasztok!
Ha megpróbálok csinálni egy-két épkézláb tervet az ötleteimről, tudtok nekem segíteni, hogy hogyan induljak el? Anyag választás, vasatgság választás, kötések stb...
[ Szerkesztve ]
-
z123456789
addikt
válasz eax1650 #43923 üzenetére
Haha, konyhai ülőke.
De szerettem ezt csinálni. Ez volt az első komoly projektem a tanfolyam alatt. Most ez az éjjeli szekrényem, és e helyett akarok "normális" éjjeli szekrényt csinálni.Kész is van a rajz, már csak be kellene méreteznem, hogy tanácsokat kérhessek tőletek.
Ha a konyhai ülőkéről kellene pár fotó a szerelés, kialakítás folyamatáról, azt hiszem mindent dokumentáltam, elő tudom bányászni.
-
z123456789
addikt
válasz eax1650 #43930 üzenetére
Szuper, sok sikert hozzá!
Na, valami ilyesmi jövőt képzelek el magamnak én is. Hasonlóan más pályán járok, de engem is érdekel mindig minden, és bár nem windsurfözöm, de gördeszkázom 16 éve. Ügyes, nekem 5 év deszkázás után nem sikerült 1 métert sem haladnom a szörffel. Azóta hanagyoltam is a fenébe.
-
z123456789
addikt
Nos, hát egy mínusz 1. projekttel kapcsolatban lenne először mégis csak kérdésem.
Szeretnék egy rámpát készíteni, legegyszerűbben, egy 10 cm magas patkához. Van némi hulladék bútorlapom, 18 mm vastagságúak. Úgy gondoltam ezeket egymáshoz rögzítem, aztán levágom a ca. 20° meredekséget asztali fűrésszel.
1. asztali fűrésszel meg tudom ezt oldani? (Minimalizálva a balesetet?)
2. milyen géppel lehetne legegyeszrűbben megoldani? (Hátha faternak van otthon ilyen.)
3. az említett anyagokból így lenne a legegyszerűbb megoldani?Nézzétek el nekem, de egyelőre nekem nehezen jönnek ezek a szöges dolgok, a matek is régen volt, és jelen állás szerint asztali fűrésszel csak egy megoldást látok, ha állítva vágom az anyagot. Ez rettentő balesetveszélyesnek tűnik, pláne, hogy le kell venni a felső védőburkolatot. Viszont biztos hogy lehet valahogyan ilyen lapos szöget vágni, csak vagy nem ezzel a géppel (de nekem sajnos csak ez van még), vagy nem így. Lehet valaki itt zsigerből kivágja, hogy milyen sablont kell ehhez csinálni, amivel nem veszélyeztetem magam.
Előre is köszi a hasznos tipeket.
Mondjuk...miért is bonyolítom az életemet?
(egy 218 kg-os motort kell elbírnia, de talán ez a Youtube-os konstrukció is megbírja, max teszek középre is egy merevítést.[ Szerkesztve ]
-
z123456789
addikt
válasz Apaf3j #43944 üzenetére
(#43944) Apaf3j
Nem, mindenképp ilyet szerettem volna, már csak azért is hogy használjam az eszem.(#43945) yooccoo
Tettem középre is egy háromszög merevítést, így szerintem sokáig jó lesz.
Mélygarázsba kell, és nem kell lerögzíteni, pont hogy mobilnak kell lennie. A motoromat a tárolóba szoktam berakni, de a tárolók egy 10 cm magas patkán vannak. Nem akarom ezel terrorizálni mindig az első gumimat és teleszkópjaimat, illetve a csiszolt beton aljzaton hamar kipörög a hátsó, ha akadály miatt leblokkol az első.(#43946) jeriko2
Fontos a szög, én ezt így számoltam ki. (Bár nem mondom kétszer, hogy ezt te is figyelembe vetted, és zsigerből olyan megoldást írtál, ami kiadja számomra a méreteket. )Egyébként elkészült, de azt hiszem elégettem a fűrészlapot. Kíváncsi lennék rá, hogy miért, mert nem értem. A képen próbáltam rekonstruálni, hogy milyen művelet közben adta meg magát a lap, és kezdett el füstölni. Ezen a téren elég mazsola vagyok még, segíthetnétek, hogy mire figyeljek legközelebb, vagy ezzel mit tudok most kezdeni.
Azt hozzá kell tennem, hogy volt egy munkadarab, amibe beletörött a csavar, és félreraktam, hogy véletlenül se álljak neki azt vágni. Persze hogy elfelejtettem, és beletoltam csavarostul, még szikrát is vetett. Azt hiszem utána kezdődött a füstölés. De nem értem, mert az mondjuk egy fogat odaver, nem az összeset, nem?(#43952) AndrewBlase
Nem, ezt szeretném megtartani eredeti állapotában.[ Szerkesztve ]
-
z123456789
addikt
válasz Kiscsőke #43966 üzenetére
(#43966) Kiscsőke
Komplettan úgy akartam csinálni, de még csak most bontogatom a szárnyaimat, és...nem volt ragasztóm.
Hiába, egyelőre passzítófűrészem sincs. Mivel magamnak csinálok dolgokat, úgy gondoltam, majd menet közben beszerzek mindent ami kell. Sokminden hiányzik.
Vettem egy literes Technopurt.(#43967) yooccoo
És a füst akkor lehet attól, hogy mondjuk 30 fogból 15 letérdelt a csavar miatt? Akkor ez cserés, jól sejtem?
Nem csúszik meg. Ez így tökéletes. -
z123456789
addikt
No, és akkor jöjjön a rajz. Kérem aki jártas a témában, vessen rá pár pillantást, és javítsa ki nekem!
Táblásított fenyő anyagból szeretném csinálni, 18-as anyavastagsággal, mindent. (?) A fiók fenéklap, és a hátfal 3 mm-es farostlemez lenne. A fiók szerkezet, pedig sima csúszófiók, ahogy a képeken is látszik.
Szívesen fogadok ötleteket, tanácsokat. A rajzot egy betonelemgyártó programmal rajzoltam, ezért a durvaság. Az élek kerekítve lesznek egy felsőmaró segítségével. -
z123456789
addikt
válasz szaszlaci #43976 üzenetére
(#43976) szaszlaci
Fióksín: mert egyszerűbbnek találom ezt a megoldást, mert még nem csináltam ilyet sem, meg olyat sem, mert szimpatikus, mert így készülhet csak fából a bútor.
Nekem tetszik a táblásított bármilyen fa, mert inkább táblásított legyen, és fa, mint bútorlap, forgácslap, és vetemedett nem táblásított. A fiók fogantyúk nem ilyenek lesznek, azt csak úgy odabiggyesztettem. (Továbbra is betonrajzoló programmal készült. )
A stílust még mindig nem értem. Melyik stíluselemhez nem passzol a fa?
Ezt vettem alapul:Csak nem lábakon fog állni, hanem az oldalfalain.
Az anyagok vastagságát külön kérni is szerettem volna, hogy bíráljátok! Hasamra ütöttem, így lett a 18-as anyag, és 3-as pozdorja lemez. Mit ajánlanátok?
A fiók hátulja szintén táblásított. Méretezett rajz nincs a fókról, de a 3D-n talán kivehető, hogy az nem farost.
Pótolom.Az ágy, ami mellé kerül, szintén fenyő, és kerekített élei vannak. Ezért gondoltam a kerekítést.
(#43977) pali923
Na, az íveket leszámítva, én is valami ilyesmire gondoltam. Szép munka.Érdekelne még, hogy a farostlemezek süllyesztése a nútokban, mennyire ajánlott? Én a rajzokon anyagvastagság / 2-t jelöltem. Az sok, kevés?
[ Szerkesztve ]
-
z123456789
addikt
válasz z123456789 #43982 üzenetére
Szóval srácok 18 mm anyagvastagság, és 3 mm-es farost vastagság helyett merre mozduljak?
Csak ennyiben segítsetek pls! -
z123456789
addikt
válasz szaszlaci #43992 üzenetére
(#43989) kapu2006
(#43992) szaszlaci
Semmilyen fiókom nincs. Vagyis nem tudom hogy azoknak milyen vastag az alja. Én csak tippeltem hogy 3-as elég lehet.
Vékony rétegelt alatt mit értesz?
Nem ragaszkodom hozzá, ez villant be. (0 tapasztalatom van )Fióksínben is igazad van, és tetszik is, de nagy falatnak érezném elsőre, akármilyen hülyén is hangzik.
Ezek milyen méretben kaphatóak? Mert nem hiszem, hogy a kitalált méreteimhez pont passzolni fog. vagy? Elég széles skálán mozog? Melyikeket érdemes ebből venni?
Amúgy továbbra is tartom magamat ahhoz, hogy fából szeretném az egészet. Ez amolyan szertartás szerű dolog az első bútoromhoz. Mindenesetre érdekel a dolog.(#43993) kavalkád
Rendben, ez jó ötlet. Megfogadom. -
z123456789
addikt
Nincsen sajnos gyalum. Gyalult, táblásított anyagból fogom csinálni.
Nem akarok feltétlenül spórolni, magamnak csinálom, hosszú távra tervezem a használatát.
Szóval akkor a fenék lenne 4 vagy 6.5 mm-es rétegelt lemez. (A 4 is kevés?, Nem spórolni akarok tényleg, csak kérdezem, a rétegelt lemez csak erősebb vékonyabb kivitelben is, mint a pozzdorja, nem?).
A korpusz hátlap, illetve fiók hátlap meg 3 mm-es fenyő színű farost lemez.
Rendben, akkor fém sínes fiókcsúszó lesz.
Ezeknek oldalt menyi helyet kell elhagyni? Vagy nézzem meg milyeneket kapok, és a szerint méretezzem a diókokat, ugye?
A fa csúszó ebből a szempontból exaktabb volt számomra, de elfogadom, hogy elavult.Bár most találtam párat a neten, és tetszenek azok is.
Mondjuk egy ilyen elkészítéséhez mire van szükség? Egy kis kézi felsőmaró a nút kialakítására jó? Mondjuk akár a körfűrés is jó lehet, ha megfelelő mészégűre süllyesztem, nem?Tényleg nem ragaszkodom hozzá, de ha már barkácsolok.
A tetős ötletet is elfogadom.
(#44001) szaszlaci
Ok.
Ja, ez nem ilyen vallási dolog nálam, hogy fából legyen, csak el tudom képzelni, hogy ne legyen benne fém. Nem ragaszkodom hozzá. Csavarozást sem terveztem. Eddig úgy néz ki, nem is fog kelleni.
Igazad van, bármi közbe jöhet.(#44006) mdk01
A fiókoldal 16-os lesz. Ha komolyan is írta, és nem elírás a hatos, akkor 16-os lesz.Köszi a tanácsokat ismét, megrajzolom a módosításokat.
-
z123456789
addikt
Sziasztok!
Rétegelt lemezből csak páros vastagságúak vannak?
14, 16, 18 stb...Miért nem lehet marni az élét?
-
z123456789
addikt
Sziasztok!
Kézi körfűrészből, nagyon hobbi célra, van valami ajánlott? Vagy valamelyik ismertebb márka legolcsóbbikát ki kell választani, aztán kész?
Egy ismerősöm szeretne venni a férjének, de én nem nagyon vagyok képben a hobbi kategóriával.Einhell? B&D? Bosch?
Köszönöm előre is ha valaki tud segíteni.
-
z123456789
addikt
Sziasztok!
Szeretnék vásárolni magamnak kombinált gyalugépet (egyengető, vastagoló esetleg hosszlyukfúró), illletve egy eszterga gépet.
Fogalmam sincs milyen irányba induljak el. A vizsgaremekemnél egy Defém 400-ast használtam. Az pl. bejött. De az én elképzeléseimhez lehet hogy az egy kicsit megalomán lenne. Esztergát meg még sosem használtam.
Leírnám, hogy mikkel szeretnék próbálkozni. Korábban már azt hiszem amúgy írogattam ide, de akkor kevésbbé voltam elszánt (anyagiakat tekintve teszem azt).
Egyszerűbb, otthoni kisbútorok fából, éjjeli szekrény, komód, hifi állvány stb... amit szeretnék első körben.
Esztergálásnál pedig szintén kisebb tárgyak, fatálak lennének tervben.Ha valaki tudna adni támpontot, vagy akár konkrét gépet, ami egy kezdőnek megfelelne, szívesen venném. Illetve, hogy mire kell figyelni, és hogy egyáltalán milyen igényeket támasszak, mert szerintem ott tartok, hogy kérdezni sem tudok. :/
Nincs sajnos a köreimben akitől tudnék kérdezni. Vagyis hát már kérdeztem, de fejcsóválást kaptam...Előre is köszönöm.
Szerk.: a 3x20A-t már bevezettem.
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs