Hirdetés
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Mr Dini: Mindent a StreamSharkról!
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Lenry: Melléképületblog - 4. rész - Kocsibeálló
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- vrob: Az utolsó DOS játékok 1996 - 1997-ben, egy korszak lezárul
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Bestx: Budget DIY eGPU USB4/Thunderbolt csatlakozással – egy mining VGA új élete.
Új hozzászólás Aktív témák
-
thyeby
őstag
válasz
generatoros #44897 üzenetére
Jó az is, de egy nehezebb gép alatt idővel behajlik. (ezért írtam rétegelt lemezt)
A bakelitet mondjuk palmatex/palmafix-el ragaszthatod. Hártyavékonyan kened mindkét felületet. Csomó ne maradjon, mert nem lesz sík ragasztás után. Megvárod, míg kimattul (2-3 perc), és összepréseled pár másodpercre. A bakelitet egy tökéletes, nem vetemedő síkra teszed (magyarul fejjel lefele), majd megpréseled. Minél több helyen. Minél nagyobb az a pár másodperces préserő, annál erősebb lesz a kontakt.
(mondjuk meggyalogolod a szuzukusvifttel) -
thyeby
őstag
válasz
kavalkád #44894 üzenetére
Parancsolj!
(alulról a negyedik) -
MrThompsoN
csendes tag
válasz
kavalkád #44894 üzenetére
Tavaly a Gépdepoból vettem egy kiegészítő talpat, amit beépítettem. Emailben kellett a rendelést leadnom, mivel nem szerepel a termék a weboldalukon. Ha jól emlékszem, akkor 6000 Ft körül volt az ára.
-
kavalkád
senior tag
válasz
MrThompsoN #44891 üzenetére
Ha már erről a Makita gépről beszélünk, tudja valalki hol lehet itthon kapni külön olyan talpat amit az alapgéphez is adnak, vagy egyszerűbb ha felhívom a forgalmazót? (Makita 195560-6)
-
kavalkád
senior tag
válasz
Winner_hun #44890 üzenetére
OK, igyekszem majd
-
MrThompsoN
csendes tag
válasz
Kiglerx #44880 üzenetére
Jó gép, könnyű vele dolgozni. Ha fokozatosan halad vele az ember, akkor a nagyobb késeket is elbírja. Szoktam rendszeresen 25mm-es egyenes marókéssel használni, nincs vele baj, csak 3-5mm-nél mélyebben ne menj vele egyszerre. Én annak idején RT0700CX2J néven vettem kofferban, sokféle tartozékkal. A felsőmaró talp sokszor és a dönthető talp időnként jól jön.
Egy negatívum, hogy billenőkapcsoló van rajta ezért észnél kell lenni, amikor bedugja az ember illetve amikor kést cserél.
-
kavalkád
senior tag
válasz
Winner_hun #44638 üzenetére
megvettem a Bahco-t, köszi a tippet!
tényleg nem olcsó, de remélem csak egyszer kellett kifizetni -
-
Szalmakutya
tag
válasz
thyeby #44875 üzenetére
Nem létezik a 220V-os Dw735. Szállítás, adó, vám után, plusz trafó, alsó hangon 450e HUF, de inkább több. És akkor még van az, hogy a nagyobb motorok nem igazán komálják a frekvencia-különbséget.
Azért ennél az árnál már majdnem befigyel egy használt kombi Hammer, az ugye kombi, és szerinted is más kategória.
Persze ha USA-ban élnék, már meg is vettem volna, 160e-ért és vígan használnám.
-
szinimini
senior tag
válasz
thyeby #44879 üzenetére
Köszi a tippet ez a kis metabo még árban tök jó is lenne. szimpi
Addig nézegetem a két kisebb kombi gépet is, hátha dob fel vki egyet vhol.
Mondjuk azért egy kombi jobb lenne,m legalább egyszerre letudnám az egészet
Az utolsó már elég drága lenne most az elején. 3 fázis is lenne hozzá. Aztán ha bele jövök hátha ez leszA másik kérdésem az lenne,h szeretnék egy asztalt csinálni a felső marónak. 18 v 21-es lapot használnátok?
Csúszásmentes lapra gondoltam. -
Kiscsőke
aktív tag
válasz
Kiglerx #44880 üzenetére
A választásod szerintem is ésszerű, ha a továbbiakban felsőmaróként is akarod használni akkor meg lehet hozzá venni azt az alaplapot is amivel átalakítható, viszont így drágábban fogsz kijönni mintha megveszed a teljes készletet egyben. Mert a teljes készlethez még jár egy dönthető alaplap és egy koffer is.
(#44882) Soká A 710W elég lesz ha nem ipari felhasználásra kell neki és 8mm-es patronnal nincsenek olyan nagy kések amiket 2-3 fogással ne tudna használni.
-
thyeby
őstag
válasz
Kiglerx #44880 üzenetére
Vedd meg nyugodtan ezt a Makitát, a papád biztosan örülni fog neki. Most 30 ezer körül hozzájutsz - például itt.
Bár megoldható a pánthely marása is, de macerás nagyon. Sokkal okosabb, ha veszel neki egy Dimar D=35mm Forstner fúrót. Itt meg tudod rendelni pl.
A marókészlet kiválasztásában már nehezebb tanácsot adnom. Kezdő készletnek talán egy 24 db-os Extool felsőmaró készletet ajánlok. (Expert az nem jó!) Ebből a nagyokat nem fogja tudni meghajtani ez a kis gép, de a többségét igen. Kezdésnek tökéletes lesz Igaz, R=2mm rádiuszkés nincs benne, de az egyikbe se nagyon van. Azt az egy bitet megveszed neki külön - mondjuk az Unimax-tól, mert a Makita valami 13 ezer pénzért vesztegeti.szerk.
Nem jó marófejet linkeltem, az R=3,2mm. Olyan van az Extool készletben. Egy 2mm-est vadásszál valahol. -
Soká
senior tag
válasz
Kiglerx #44880 üzenetére
Az a rossz hírem van, hogy két külön gépet szeretnél egyesíteni, de ez nem nagyon megy. A bringa és a motorkerékpár nem nagyon egyesíthető...
Ugyanakkor azt mondom, hogy elsőre bőven elég a kisebb befektetés. A kis makita élmaró jó kis gép de hamar rá fogtok jönni, hogy ez kevés lesz nagyobb marási műveletekhez.
Mondjuk, én fordítva gondolkodtam, elsőre egy nagy gépet vettem (a legnagyobb Makitát) mondván azzal a finomabb élmarásokat is meg lehet csinálni, legfeljebb körülményes és fárasztó egy nagy géppel küzdeni.
Egyébként nem az a fő szempont, hogy ne szűnjön meg a gyártó vagy a kiegészítők száma... A fő szempont, hogy megbízható, pontos gép legyen és persze az ára... De a lényeg: a marógép önmagában még "semmi", ahhoz marófejeket is kell vásárolni, az a nagy(obb?) tétel.
-
kavalkád
senior tag
válasz
Kiglerx #44880 üzenetére
Ilyet vettem én is, ellenvéleményt nem tudok mondani, mert elégedett vagyok vele.
Én egyesével vettem/veszem meg a késeket, mert nem találtam olyan szettet amiben egyben lennének azok amikre szükségem van. Makita késeket szoktam venni. Kivető pánt helyéhez szerintem jobban jársz fúrógép-pánthelymaró fenékfúró kombóval. -
Kiglerx
tag
válasz
thyeby #44879 üzenetére
Sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni.
Felsőmarót szeretnék vásárolni apukámnak, aki eléggé rászokott a bútorkészítésre.
Olyan típust próbáltam keresni, ami mind felsőmarásra mind élmarásra is alkamas, tartozékok terén nem kell aggódni, hogy megszűnik a gyártó. Valamint otthoni felhasználás során lehetőleg hosszútávon kitartson. Továbbá vásárolható hozzá mindenféle kiegészítő, ami esetleg megkönnyíti az otthoni bútorgyártást.
Így esett a választásom MAKITA RT0700C-re. Esetleg ezzel kapcsolatban van-e ellenvélemény?
Valamint milyen kés/marószár szetett javasolnátok első körben? (nút marás, kivetőpánt helyének kimarása, éllekerítés)
Előre is köszönöm a válaszokat!
-
thyeby
őstag
válasz
szinimini #44877 üzenetére
Parancsolj!
Nem szívlelem ezt a márkát, de ezzel teljesen elégedett vagyok.
Tudd: Gumi behúzó hengere van, ami jó ugyan, de kényes, és elkop, valamint átfordíthatós késpár van benne, ami jó, mert nem kell állítgatnod, hisz bepattintós. Ára húzós - ahhoz mérve, hogy a két élt elkoptetod, és dobhatod a kukába. Szénkefés motor hajtja, ezért elég hangos.
Ha találsz a használtpiacon 200-300 között Metabo HC 300-at, vagy akár Elektra Backum 260-at, vedd meg, mert javítható, és elég stabil gépek - ezek kombigépek. Ha van 3 fázisod, ezzel pölö nyertél. -
czanga
őstag
válasz
thyeby #44867 üzenetére
Kockáztattam.
Nem csiszoltam le teljesen, majd alapos por és zsírtalanítás után kapott két réteget ebből a Milesi cuccból. Amennyiben tartós lesz, akkor "örülünk Vincent ?!", de ha nem, akkor tanuló "pénz" (idő) lett, és kezdem elölről jobb időjárási körülmények közt jövőre.
-
szinimini
senior tag
Gyalut itthon vennék, szervíz, garancia miatt,de a legfőbb ok,h nettózni tudom.
Uh inkább itthon szerezném be. Nem muszáj a dewalt csak az megtetszett és az ára se volt rossz.
Ilyen árban tudnátok mondani vmi jó kis vastagolót,ami ilyen kompakt méretű?Elszívást szeretnék majd mindenképp hozzá,d az majd csak később lehetséges. Most maradna egyenlőre a folyamatos porszívózás,takarítás.
-
kavalkád
senior tag
válasz
thyeby #44873 üzenetére
idezlek:
> Számolj vele, hogy forgácselszívó nélkül be se tudsz kapcsolni semmit - menten eltömődik.Itt egy szo sem esik arrol, hogy egy adott geprol beszelsz, altalanossagban irtad es egybol kizartad az osszes gep mukodtethetoseget a "semmit"-el. Ez nem az en tajekozatlansagom, hanem a te szelsoseges fogalmazas modod.
Nem remlik, hogy barki is arra buzditotta volna, hogy veszelyeztesse az egeszseget, biztos atsiklottam felette.
Arra sem emlekszem, hogy olyat irtam volna, hogy hulyeseg felhivni a figyelmet az elszivo fontossagara. -
thyeby
őstag
válasz
Szalmakutya #44870 üzenetére
Nem néztem utána, hogy létezik-e 220V-os széria is. Viszont van olyan kicsi az árkülönbség a komoly gép javára, hogy megéri egy átalakítót is beszerezni akár, és akkor bármi 110 V-ost is tudsz üzemeltetni.
Ha DeWalt fan lennék, én nem paráznék "kockáztatni". -
thyeby
őstag
válasz
yooccoo #44872 üzenetére
Nem ritka, hogy magam is egyengetés nélkül gyalulok. Ezt a feladat határozza meg. 120 cm-es kerítésdeszkákhoz pölö butaság egyengetni, vagy olyankor, amikor relatíve kicsi darabokra fogom felhasználáskor aprítani a deszkáimat.
Szóval igazad is van, meg nincs is. Igazad, mert megfelelően kis fogásmélységgel egy nem túl csavarodott, induláskor még vastag anyag tisztán vastagolással sokszor kielégítően kiegyenesedik - persze elég sok forgácsot veszejtve. A csavarodást viszont képtelen az egyengető bármilyen trükkel rendbetenni - azt muszáj egyengetni. Egy negyvenmilliós lambéria/hajópadló gyártó gyalugép nem egyenget az égvilágon semmit. Pontosabban alul is van kés, minden irányból van kés, ergo mégis egyenget. Az eredmény pedig lézerfény pontosságú.
Viszont ha táblásításra adod a fejed, hát bármilyen szép alapanyaggal indulsz, egyengetés nélkül jó nagy szívás lesz, mire kapsz egy korrekt táblát. -
thyeby
őstag
válasz
kavalkád #44871 üzenetére
Nem mellébeszélek, Te vagy tájékozatlan.
Az én gépem el se indul, ha nincs a forgácsterelő a helyén. Nekem bizony már 3 szál négyméteres, 150-es anyag tolása után kővé keményedik a forgács - már 1 mm fogásmélységgel is. Spaklival is feladat kikotorni, ha nem veszem észre, hogy eltömődött az elszívás, vagy leesett az elszívótömlő. Nem mellébeszélek, nem túlzok, ezt 10+ év nem hobbi mennyiségű gyalulás után állítom.
Szerintem az a drámai szélsőség, hogy ma arra buzdítunk valakit, hogy megy az jól, ha az orrunk szívja a port, ami egyes fafajoknál, mint bükk, akác, tölgy, egyes egzótákról egy szót se szóltam - rákkeltő. És az a félrevezetés benne, hogy miután többszázezret beruházott, rá kell jönnie, hogy forgácselszívó nélkül ez nem fog menni.
A cikloisról annyit, hogy igazad van. Minden gyalu cikloist gyalul, bár itt vannak a helikalis kések, és a vidialapkás helikálisok. Azok is cikloist gyalulnak, de ember a gatyájában, aki ezt tetten éri. A ciklois alatt én azt értettem, hogy csiszolni kényszerülsz a készre gyalult fát, mert fájóan cikloisos.
Történt, hogy szakmabeli - aki azért számít is a szakmában - kérdezte tőlem, hogy ezt a felületet mivel követtem el? Szemre, tapintásra tükör felület. És válaszoltam, hogy egyszerű gyalugéppel. -
yooccoo
aktív tag
érdekes dolog ez az egyengetés szükségessége ..
mert alapvetően ha 2-3 alkalommal (értelemszerűen az anyag görbeségéhez képest véve a fogást) átengeded az anyagot a vastagságin, akkor már olyan felületed lesz, amihez képest tudsz vastagolni is -
kavalkád
senior tag
válasz
thyeby #44868 üzenetére
Nem öntvény gépem van, nincs hozzá forgácselszívóm, mégsem tömődik el, sem menten, sem minden deszka után. És a forgács sem keményedik köve 3 szál deszka áttolása után. Értem én, hogy van akinek az jön be, ha tárgyilagosság helyett drámai szélsőségekben fogalmazhatja meg a mondanivalóját, de ezzel az a baj, hogy félrevezeted azt aki nem ért hozzá és segítséget kérni jön ide.
> Sok közülük cikloist gyalul egyébként.
Minden forgókéses gyalu cikloist gyalult, egyik sem tud kibújni a fizika törvényei alól. Legfeljebb nem látod mert olyan rövid az ív hossza a nagy sebességű kések miatt. -
Szalmakutya
tag
válasz
thyeby #44868 üzenetére
Jó gép az a dw735, de hogyan hozod haza és üzemelteted itthon (csak USA-ban kapható, 110V-on megy). Mire mindent összeadsz, nem érdemes megvenni. Töprengtem rajta, azért mondom.
Amúgy a barkácsboltban nálunk van vastagoló meg egyengető, egész brutál, ipari gépek. Na, az abrikter 3 éve nem lett bekapcsolva, egy hosszú melaminos bútorlap van a gyaluba dugva és tényleg azon csinálják az abriktolást is. Mondom a szakinak, aki kezeli, tényleg jó ez így? Mondja, jó, hát, és fogalma nincs, mire való igazából az abrikter. Nem kezdtem el észt osztani neki.
-
szinimini
senior tag
válasz
kavalkád #44858 üzenetére
Ja értem, arra nem gondoltam,h ennyire lefogja nyomni a fát. Ebben az esetben tényleg mind1.
Rövid munkaasztalt egyenlőre szerintem csak toldással fogom tudni megoldani aztán max később lenne egy normális hosszúságú asztal. És akkor nem kell majd a toldásokkal bajlódni.
Mi számít jó méretnek? Van vmi minimális hossz,amivel azért jól lehet dolgozni? Vagy ezt teljesen felhasználó függő. Arra gondolok,h mit nézzek majd hobby célre pl 130cm elég v 2méter .....
Köszi a videókat megnézegetem őket. Meg van vmi asztalos könyvem, ott átfogom ezt a szakaszt olvasgatni azért,h jobban képben legyekAndrewBlase Felfekszik az okés csak itt se gondoltam arra,h leszorortják a hengerek a fát végig.
Hosszabbaknál akkor majd vmi bakot használok.thyeby a733-at azért írtam,m itthon nem láttam 735-öt és nem is nagyon találok. Vagy esetleg erre tudsz vmi megoldást?
A kis dauer ajándék uh legalább kiprobálnám,h mit tud, a semminéj jobb azért.
Azért is írtam ide,h lebeszéljetek a rossz gépekről és megtaláljam az igazit. Azon szoktam lenni,h tényleg egy jót venni 1x és nem több olcsóbb rosszat,de azért az árral se akarok elszállni. Vmi jó megoldást akarok,ami azért sokáig jó. -
thyeby
őstag
válasz
kavalkád #44866 üzenetére
Mindez igaz a régi öntvény monstrumokra. És valóban, régen az asztalos térdig állt a forgácsban, miközben szívta a port, ahogyan kell. Azokra ha teszel is forgácselszívást, jószerivel csak szenteltvíz, nem elszívás.
A mai gyalugépek másak nagyon. Balesetbiztosabbak, szebb a gyalulási képük, kényelmesebb a használatuk, és az egyik legfontosabb ismérv, hogy megoldott a korrekt forgácselszívás. Ez terelőkkel van megoldva. Nos, elszívás híján ezek a terelők két szál deszka gyalulása után eldugulnak.
Jómagam pl rengeteg alkatrészemet kényszerülök tizedpontosan gyalulni. Ha nem lenne elszívás, olyan vastagon állna a vastagoló asztalon a forgács, hogy lőttek is a tizedpontos méretnek menten - hacsak nem minden szál deszka után takarításba nem fognék.
Amikor egyengetsz, forgácsterelés/elszívás nélkül a forgács a vastagoló asztalon köt ki. Három szál deszka áttolása után már felül a deszkádat egyengetnéd, alul pedig a kővé keményedett forgácsodat vastagolnád. Hordva fel közben az egyengetőasztalra még azt a forgácsot is, ami az előző deszkád gyalulásakor keletkezett. A régi gépek úgy vannak kialakítva, hogy egyengetéskor a gép mögé fújja ki a forgácsot a késhenger. (A szomszédom alaposan meg is gyalulta a csülkét, mert nem állította le a gépet, hogy kitolja a forgácsot a kés alól. Két hónapig még a pálinkáspoharat sem tudta megfogni, utána meg kacska maradt a keze. Szóval nekem van külön véleményem azokról, akik esküsznek a régi egytonnás öntvénygépekre. Sok közülük cikloist gyalul egyébként. Elmaradott technika. Jó kocsi volt a Csepel CS 344 a maga idejében. De tapasztalatból tudom, hogy egy 40 tonnás kamiont könnyebb, jobb vezetni, mint egy CS 344-et.) -
kavalkád
senior tag
válasz
thyeby #44843 üzenetére
hogy tudna egy kombinalt gyalu mentem eltomodni amikor alul felul nyitott? ha egyengetsz lefele tolja a forgacsot, ha vastagolsz akkor meg felfele. annyi a hatranya az elszivo hianyanak, hogy bokaig fog erni a forgacs meg belefullad a porba, de a gep mukodeset semmikepp nem akadalyozza.
-
Soká
senior tag
Senkit nem akarok elküldeni és persze háttérinfóm sincs a hirdetés valódiságáról...
német asztalos állás német nyelvtudás, "B" jogsi, szakirányú végzettség. -
thyeby
őstag
válasz
szinimini #44854 üzenetére
A 733 egy játékszer, (akár a Makita/matabó, és tsai) és költséges a gyalulás vele, mert eldobható késeket kapsz bele jó drágán. A 735 pedig egy profi alkotás. Ég és föld a különbség.
Ezt a dauert felejtsd el. A neve is arra utal tálán: fát lehet vele dauerolni.Szerintem ha ilyen komoly terveid vannak, akkor egyelőre ne ruházz be semmire. Tájékozódj sokat, és kérdezz sokat - különben nagyon sokba fog kerülni, mire megtalálod azt, amire valóban szükséged van. Vagy meg kiábrándulás következik ezerrel.
Ha maszekolni is akarsz, akkor komolyabb gépre van szükséged. Olyan barkács szirszarokkal maszekolni, mint vérző nyakú Trabanttal vagy kispolszkival taxizni. Magad gurulhatsz vele, ha kielégíti az igényeidet, de pénzt kérni érte, hogy az utas bújjon bele, lehetetlen. -
kavalkád
senior tag
válasz
szinimini #44857 üzenetére
itt és itt egy-egy hasznos oktató videó (némi angol tudás szükséges).
ha beírod a youtube keresőbe, hogy "jointer" akkor kapsz még több találatot egyengetésre, a "thicknesser" pedig a vastagolós cuccokat hozza fel.ami még fontos, hogy a rövid munkaasztalú (az etető asztalt értem itt, tehát a bamanati oldalt) egyengetővel hosszú és görbe fát sosem fogsz tudni síkba hozni, mivel a munkaasztalról lelógó rész ahogy eléri a munkaasztalt az egész deszka pozícióját megváltoztatja. rövid munkaasztalú gyalut vagy ne vegyél vagy ha csak olyan van akkor barkácsolj mellé toldást/asztalt aminek a magassága megegyezik az etető asztaléval (nem egyszerű feladta, mivel az etető asztal magassága állítható)
-
AndrewBlase
senior tag
válasz
szinimini #44857 üzenetére
És ha ki van már egy sík felület és az megy a vastagolóban , akkor az se fekszik fel végig és akkor ott is lesz benne mínusz ahol megbillen a fa nem ?
Miért is nem fekszik fel? A sík asztallapon tolod a már sík faanyagot. A behúzó- és kitoló hengerek leszorítják az asztalra. Ha túl hosszú a faanyag, és a gyalu súlya kicsi, maximum felborul.
Viccet félretéve, igen, a faanyagot meg kell tartani a végén, vagy alá kell támasztani egy jancsibakkal. akár a gyalu mindkét oldalán. Ami amúgy se árt, ha egyedül dolgozol. -
kavalkád
senior tag
válasz
> Egy sík lapon tolom végig a fát,ami azzal párhuzamosan leszedi a tetejét.
sajnos ez nem így működik
példa:
van egy deszkád ami 5cm és görbe (tehát lapjával letéve vagy homorú, vagy domború).
ha ezt végigtolod mondjuk 4.8cm-es beállítással akkor az azt jelenti, hogy a fenti oldalból leszed 2 mm-et MINDENHOL, nem csak ahol kellene, mivel a művelet közben a deszkát a behúzóhenger a munkaasztalhoz nyomja, de amikor kijön ugyanúgy vissza görbül, tehár semmit nem értél vele. ki kell szedni belőle a görbületet előbb, ehhez pedig egyengető vagy kézi gyalulás kell. a deszka egyik lapjának már nyugalmi állapotban síknak kell lennie ez a referencia felület. hiába teszed rá egy másik sík deszkára, maga a munkaasztal is sík.
ha lenne rá módszer, hogy csak vastagoló gyaluval síkot lehessen csinálni azt már kitalálták volna nálunk okosabb emberek, de nincs.
ugyanígy probléma ha nem helyesen használod az egyengető gyalut és miközben áttolod rajta a deszkát (homorú oldallal lefele) fentről nyomást fejtesz ki rá. szintén nem lesz meg a sík felület. csak előre fle kell tolni, minimális lefele irányú tolással. majd kitapasztalod. -
szinimini
senior tag
válasz
AndrewBlase #44856 üzenetére
DE ha toldva van akkor végül is lehet,d azért mégse
És ha ki van már egy sík felület és az megy a vastagolóban , akkor az se fekszik fel végig és akkor ott is lesz benne mínusz ahol megbillen a fa nem ? Vagy ott már tartom amíg ki nem jön és ezzel ez elkerülhető akkor.
dulo80 Azért én megnéztem mennyi az annyi, hát mit ne mondjak, azért ettől elég távol vagyok
-
AndrewBlase
senior tag
válasz
Csak vastagológyaluval nem fogsz tudni két egyenes, egymással párhuzamos oldalt gyalulni.
A vastagolónak jellemzően rövid az asztallapja, ergo, kis felületen fekszik fel a gyalulandó anyag. (hobbigépeknél ez (az etetőoldalon) leredukálódhat akár 20-25 cm-re is!)
Az alsó sík határozza meg, hogy a felső síkból mennyit vigyen. Ha vetemedett/görbe az anyag (márpedig 99,9%, hogy az), akkor ahogy a görbülethez ér, többet fog vinni a felső lapból, sőt, ha nagyobb a görbület, be is szorulhat az anyag, amint kiér az anyag az asztalon túlra, az eleje "lebukik" tehát a felső lapból kevesebbet (vagy semennyit se) fog vinni.
Elöfordulhat, hogy a faanyag az asztal hosszához mérve (tehát ha 50 cm az asztal, akkor 50 cm-en) egyenes az anyag, ám a teljes hosszba belenézve viszont görbe, Ebben az esetben ugyan lehet két sík oldalad, de egyenes ekkor se lesz.
Szumma-szummárum, azon a kis asztalon nem fogsz tudni egy sík és egyenes lapot gyalulni. Ezért nem hívják egyengetőnek.Ha megnézel egy egyengetőgépet, annak jóval hosszabb az etető-asztallapja. Kombigépeknél is minimum a vastagolóasztal duplája. Ezen kell elsőre egy sík bázist kialakítani, utána tudsz ezzel párhuzamos oldalt kialakítani a vastagolóval.
-
szinimini
senior tag
válasz
indianjoe23 #44853 üzenetére
Hello,
ház felújításban vagyunk és mindent csak ,amit tudok asztalok, lépcsők ,szekrények aztán ha profi lettem és tényleg tetszik is akkor maszekolgatnék. Vmi ilyesmi a terv röviden.
Közben pedig mindent,ami megtetszik és meg is tudom csinálni.
Konkrét terv nincs egyenlőre.kavalkád Csak azért is kérdeztem,m mondták,h eltömődik a gép stb stb,d amúgy én is porszívóznék egyenlőre azt kész. Ha egy munka után kiporszívózom a gépet akkor csak bírja....
thyeby Itthon a 733QS-t láttam vagy van vmi különbség?
Közben eszembe jutott,h egy Dauer latviai gépet felajánlottak.ami egyengetni tud uh egy vastagoló gyalu mellé és elég jó kis kezdő szett lenne szerintem... Elsajátítani az alapokat.
Erről a kis gépről tudtok vmit? Nem nagyon találok róla semmit.Amúgy a vastagoló gép funkciója majdnem ugyan az mint az egyengetőjé nem?
Csak azért,mert a következőn gondolkodtam:
Egy sík lapon tolom végig a fát,ami azzal párhuzamosan leszedi a tetejét. ( Ez az egyengetőn az alsó lapon történik végig. ) Itt a felső lap lesz úgy mond a bázis. Megfordítom és akkor egy párhuzamos, egyenes fát kapok nem? Vagy rosszul gondolom?Értitek mire gondolok?
Vagy a vastagolón akkor érdemes már fát gyalulni, ha van már egy sík felületed? Vagy mi az a határ,amikor már nem szabad benne gyalulni?
Új hozzászólás Aktív témák
- Apple Watch Ultra - első nekifutás
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Filmvilág
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Moderátort keresek a fórumhoz!
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- Call of Duty: Black Ops 6
- Sweet.tv - internetes TV
- World of Tanks - MMO
- Milyen autót vegyek?
- További aktív témák...
- Telefon felváráslás!! iPhone 15/iPhone 15 Plus/iPhone 15 Pro/iPhone 15 Pro Max
- ASUS TUF Gaming F15 FX506 - 15.6"FHD IPS 144Hz - i5-11400H - 8GB - 512GB - RTX 3050 Ti - 1,5 év gari
- Bomba ár! Dell Latitude 5411 - i7-10850H I 32GB I 512SSD I HDMI I 14" FHD I Cam I W11 I Garancia!
- Apple iPhone SE 16GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- AKCIÓ! LG 27MP58VQ-P 27 FHD 75Hz 5ms monitor garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest