Hirdetés
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Gurulunk, WAZE?!
- Szevam: Mennyire tipik Z-gen viselkedés? Tipizálható-e egyáltalán?
- RetepNyaraB: Kávés szöszölés, az élet, a világmindenség, meg minden
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Viber: ingyen telefonálás a mobilodon
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Rap, Hip-hop 90'
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
wrox
őstag
válasz
Winner_hun #14394 üzenetére
Áhá, értem már. Köszi.
-
thyeby
őstag
Körkivágó a la thyeby:
Ezt Neked töltöttem fel, Márton!
Úgy voltam vele, mint Forrest Gump a futással. Gondoltam, ha már csinálok csúszólécet a makita asztalába, akkor csinálok vagy húsz métert, legyen később is, ha kell. Adjak belőle?A többieknek meg: Ha lesz időm, leírom, hogyan kell jó körkivágót készíteni.
-
thyeby
őstag
Stgellert!
Segíts ki Ferm ügyben! Eltörött az oszloposfúróm rugója, rendelni kellene néhányat, csak nem tudom, kitől. Te épp most rendeltél tőlük perselyeket a felsőmaródba.
Valaki cserélt már ilyen rugót? Kicsit félek tőle, hogy fogom tudni én azt összerakni?
-
gabi9107
csendes tag
Hali
Valakit nem érdekelne esetleg bérfestés szoropisztojal??
-
stgellert
aktív tag
válasz
stgellert #14383 üzenetére
Egyébként az "ötlet" nagyon egyszerû, lehet gondolkozni, továbbgondolni, a lényeg, hogy a stelleren csúszik egy ráillô, ugyanolyan magas "U" alakú akármi ami a tolófa és leszorító egyben, ami egy "híddal" van rögzítve a valódi tolófához. Mivel van felülete, így Soká által is javasolt kétoldalassal még külön rá lehet ragasztani a vágandó fa egyik felét.
sztem ez eléggé stgellerbiztos megoldás -
thyeby
őstag
Minden feladathoz másféle tolófát készítettem. Íme egy arzenál. Ha munka közben lennének lefotózva, nyilvánvalóbb lenne a fotó alapján is, hogy melyiknek mi az écesze.
Ezzel szoktam vékony, magas vágásokat tolni. Biztos, ami biztos, kétkezesre alkottam meg, de elég fél kézzel nyomni.
Nekem épp a másik oldalon van a sallerom, mint neked, ezért tükörképben gondolkozz. Figyeld meg, hogy szorítom a fát lefele is, nyomom a stellerhez is, és a vágandó fa felülről is, oldalról is támasztva van. Így könnyű túltolni az anyagot a fűrészkorongon, végig kalodában van, nem tud semerre kilőni. Arra megy, amerre én akarom, s nem arra, amerre ő igyekezne. S ezt a fogantyút erősen meg lehet markolni - akár két kézzel. (Remélem nem bántalak meg vele, de a te kis piros bigyóidat valahogy így keresztelném el: majrégomb.)Nekem már itt van fejben a Te speciális megoldásod, de míg megrajzolnám Neked, már el is készíteném annyi idő alatt. A kérdés már csak az, hogy miként jusson el hamar a műhelyedbe?
-
thyeby
őstag
válasz
stgellert #14365 üzenetére
Higgyél nekem, hogy kicsi az a tolófa!
- A munkadarabod a korong méreteihez viszonyítva picike. A kis munkadarab megmunkálása már önmagában gyakori baleset forrás.
- A kezed mindössze 6 cm-re van a pörgő vidiáktól. Ez kevés.
- A gombok nem jól foghatók marokra. Nem is tudom, talán még a felsőmaróra sem volt egy átgondolt koncepció.
- Az anyagot nem tudod áttolni így a fűrészlap felett teljesen. Ezért is rúg vissza.
- Vágáskor felül semmi nem biztosítja az anyagot.Fent soroltak egyenként is balesetveszélyt jelentenek, Te pedig mindezeket integráltad, hogy jelen lehessenek egyetlen művelet során mind.
Nézd: Úgy érzem, biztos kezem van, de ha adnál nekem ötezer forintot, hogy toljam át azt, amit magad már áttoltál, nem élnék a gyors kereseti lehetőséggel, ezt őszintén mondom. Egészen biztos, hogy átvariálnám ezt az egészet a helyedben.
Ha fel van töltve a sanyialfám akkuja, akkor mindjár leszaladok, lefotózom neked az én tolófámat, amivel magas vágásokat szoktam csinálni. Kicsit hasonlít a te munkádhoz (de csak kicsit), kb 1600 hosszú 75mm széles, 30mm vastag anyagokat vágok köbméter számra élére ketté, így kb 13 mm-es stafnikat gyártok. De amikor ezt csinálom, semmi kétségem nincs, hogy veszélyes lenne.
Úgy kell megalkotnod neked is a tolást, hogy két olyan kapaszkodót fogj, ami akkor is védi a kezed, ha kilökné a fűrész az anyagodat tolófástól. Lásd jimy_l tolófáját! Ő két tolófával dolgozik egyszerre. Az egyikkel a stellernek nyomja, a másikkal felülről az asztalhoz. Ez így biztonságos. Figyeld meg, hogy milyen távol van a keze a vidiáktól így vágás közben. De ezt meg lehet úgy variálni, hogy egybe legyen a két tolófa funkciója integrálva.Ismétlem, addig spekulálj, amíg a tolás annyira biztonságossá válik, hogy ott állsz, ahol akarsz, úgy tolsz, hogy kényelmes, és figyelni sem kell vágás közben, csak tolni nyugisan a fát. Megvalósítható. Egyszer kell bajolni vele, utána felkönnyül a munka, meglátod.
(Na, megyek, megnézem azt a fotoapparátot, hogy hadrafogható-é?)
-
Márton111
aktív tag
válasz
stgellert #14369 üzenetére
Vagy levágod körfűrésszel, vagy ha ez nem tetszik, akkor a ragasztást egy papírlap közbeiktatásával végzed, a papír ugyanis hasad.Tehát lehasítható ( rajta marad egy réteg papír , meg ragasztó, amit lecsiszolsz, vagy legyalulsz).Ezt a faszobrászok szokták így csinálni a faragni való anyag ideiglenes, de stabil rögzítéséhez
.
Apropó:megtaláltam a metabo gép fűrésztárcsa külső lefogató, elfordulásgátolt spéci alátétjét ez kelleni fog ,ha beindítod egyszer, a lapvédő rugója még, máshol lapul.
-
stgellert
aktív tag
Ez a grr-ripper egyre jobban tetszik... az nem tetszik, hogy csak felülről lefelé nyomod, de ezen végül is lehet segíteni... Ja már látom, pici hátsó akadója van, csak nem vettem észre, annyira pici:-)
-
stgellert
aktív tag
Soká köszi a választ, ebben gondolkoznék én is fõleg a két stellerben, amiért parkolópályára jutott az ötlet, az a kétoldalas ragasztó, nem bízom benne hogy elég erõs lenne, emiatt van elvetve a toldásos, "vendégfás" megoldás is. De lehet, hogy ezek a helyes megoldások. Egyelöre megcsinálom a spéci tolófát, meglátjuk az milyen lesz.
-
Márton111
aktív tag
Igen ,a rövid steller megoldás (a körfűrész fogai előtt ér véget,tulképen csak egy ütköző, a pontos méret végett ),jó megoldás mindenfajta apró darab, megszorulás (vergődés, meg kilövés) ellen,általában ami ehhez kell,a másik megvezetés ,a keresztszán keresztvonalzója szokott lenni, de a második steller ,ez esetben még sokkal jobb.(mivel ,hosszvágásról van szó) Látatlanban jó ötletnek tartom,habár ez utóbbi variációt ,én még nem próbáltam ki.
-
stgellert
aktív tag
válasz
thyeby #14362 üzenetére
Thyeby, nagy ez a tolófa, a fa test az kb 8x20 cm és 6 cm vastag, a gombok egy döglött felsõmaróból vannak
az asztal is 1x1m-es. Az anyagdarabok a szeletelés elött kb 8-10 cm magasak, 10-20 cm hosszúak és 7 cm vastagok, ezekbôl lesz 4-6 mm vastag 8-10 cm széles 10 20 cm hosszú falap.
-
Soká
senior tag
válasz
stgellert #14350 üzenetére
Miután nem nagyon ismerem az ökölszabályokat, meg a fizika képleteivel sem tudom igazolni a dolgokat, így maradnak a megérzéseim:
a napokban kérdezted, hogy melyik anyagrész essen a fűrészlap és a steller közé, amire az volt a válasz, hogy attól függ... Nos, ha nem arról van szó, hogy tucatszámra kell szeletelned, akkor én mindenképpen úgy oldanám meg a dolgot, hogy a munkadarabot (amennyiben az eleve kis méretű) hozzáragasztanám egy nagyobb méretű, pontos geometriájú segédanyaghoz. Egy nagyobb anyagot a méreténél és a tehetetlenségénél fogva is könnyebb kezelni. Szerintem, ha ilyen vékony anyagot szeletelsz, akkor a szelet az ne a steller és a fűrészlap közé essen! Nekem már szemre is olyan zavaró a kettő közelsége, mert azt érzem, hogy az a vékony anyagdarab amit leválasztasz, az ping-pongozik ide-oda, kap egy pofont a fűrészlaptól és azonnal egy másikat a stellertől és mindezt addig csinálja, amíg le nem áll a fűrészlap vagy ki nem vágódik az anyag.
Én az ilyesmit úgy oldom meg - ehhez persze kellően nagy méretű asztal kell, hogy tulajdonképpen két stellert alkalmazok. A "rendes" steller és a fűrészlap közé a maradó darab esik (azért javasoltam, hogy a munkadarabhoz ragassz hozzá egy segédanyagot, ami végig megmarad akkorának, hogy biztonsággal foghasd) A másik steller csak az asztal elejénél van, nem ér el a körfűrész kezdetéig, vagyis ahol elkezded leválasztani a vékony anyagot, az már a levágás után nyugodtan eldőlhet oldalra, nincs ott semmi, ami hozzáfeszítené a fűrészlaphoz.
Remélem, érthető mert egyszerű, éppen csak elmagyarázni körülményes. A csonka steller (ami tk. egy szorítóval rögzített fadarab) adja meg tehát a vágás vastagságát. Ehhez igazítod a munkadarabot, illetve az így illesztett munkadarabhoz ütközteted a végigfutó stellert, ami értelemszerűen minimálisan nyisson hátrafelé. De csak minimálisan, főleg ha kézzel biztonságosan tudod tolni az anyagot. mert olyankor nem csak tolod, de nekifeszíted kicsit a stellernek is, vagyis, hogy "elálljon" a fűrészlaptól. Én jobb szeretem, ha kellően nagy a munkadarab és kényelmesen kézzel tudom vezetni, egyszerre két ponton leszorítva, mert a tolófa könnyebben megcsúszhat bizonyos helyzetekben illetve rövid munkadaraboknál előfordulhat, hogy a munkadarab feléd eső végét hiába szorítod le a tolófával, a másik végét megemeli a körfűrész és ugyanúgy kivágódik csak nem egyenesen száll, hanem pörögveTudom, ez a ragasztós dolog macerás (bár működik kétoldalassal is), de ha egy fényképezőgép házához kell egy kiegészítés, és nem valami szériáról van szó, akkor működhet.
-
thyeby
őstag
válasz
stgellert #14347 üzenetére
Huhh!
Hát ezzel én is félnék a gép mögött állni. A sarokvas még csak elmegy, legfellebb elcseszed a vidiát. De a tolófa annyira pirinyóka, hogy ott az igazi balesetveszély. Csináld ezt meg sokkal nagyobbra. A gombokat pedig nem két ujjal, hanem marokkal - akkorára. Most szólok, míg nincs baj - a keményfa és egy ilyen körfűrészlap iszonyatos erővel tud néha rántani, nem lesz időd a kezedet elkapni onnan.
A kilökődésre is megvan a koncepcióm, de most lerogyok a székről, úgy kifáradtam. Talán később.
Milyen hosszú ez a fadarab szeletelés előtt? (Szóval mekkora az alapanyag?)
-
Márton111
aktív tag
válasz
stgellert #14352 üzenetére
Az oldalt állás helyes, mert ha visszavágja az anyagot ,nem talál el se fejbe,se hasba,se lejjebb.A fém alkatrész tolófában eleve hibás,mert a tolófába előbb utóbb,véletlen-akaratlan belevágsz,sha ez fém ,akkor a lapot általában éleztetni kell! (általában egy lap élete az 5. élezésig tart...)Tehát, fa, vagy erős műanyag egyaránt szóbajöhet, házigyártmánynál a fa, mint könnyebben elérhető,olcsó, és jó(.Majd teszek be fotót ,könnyen elkészíthető fa tolófáról,(csak le kell gyártanom, mert sokszor csak két lécet kapok fel,mintegy kínai evőpálcikát erősebb kivitelben,)ha kisebb darabokat vágok,(mert nem tanácsos a lap mellett kézzel matatni.)Meg van két gyári műa tolófám(makita meg dw) azokat is b :fotózom
-
Márton111
aktív tag
válasz
thomgrande #14354 üzenetére
Ez nagyonnagy!
Tetszik!
-
Márton111
aktív tag
Bizony ez nagy baj, hogy annál a cégnél ahol te is dolgozol, már egyetlen ember sem képes egy zöldfülű tanulónak megmutatni, hogyan kell körfűrészen szakszerűen,és biztonságosam dolgozni.Szerencsére a CNC mindent megcsinál helyettük, csak rá kell rögzíteni az anyagot a betanított munkás kezelőnek,és ha készvan, elhordani...
-
stgellert
aktív tag
válasz
thomgrande #14354 üzenetére
Ez tetszik nagyon! Az ára sem borzasztó szerintem, akár megvenni is megéri, a gondom inkább az, hogy nem 10 cm magassághoz tervezték...
-
mdk01
addikt
-
mdk01
addikt
válasz
Márton111 #14349 üzenetére
3 hete a cégnél a hülye sisak miatt az egyik tanuló majdnem elcsapta az ujjait mert nem bírta tőle leszorítani normálisan az anyagot a lap mögött és visszacsapta az anyagot felfele
A kis körfűrészeken egy teljesen útban lévő balesetveszélyt okozó alkatrész. Nem lehet látni tőle mi történik a lap körül és mindig csak útban van....sztem. -
mdk01
addikt
válasz
stgellert #14347 üzenetére
Kicsit nekem furcsa(mivel nem szokványos megoldás) ez a "tolófa" de attól még használható lehet.
Igazából a körfűrész mögé kellene állnod de nem az anyag mögé. Sokkal kényelmesebb úgy tolni az anyagot és abból a szempontból ha megugrik az anyag előre vagy hátra akkor ha a gép mögött állsz akkor tudsz korrigálni nem úgy mintha mellette állsz.
A tolófával kapcsolatba, pedig azt sarokvasat érdemes volna lecserélni mondjuk vmi körfűrészlap barátibb anyagra, mondjuk alumíniumra.Viszont hogy őszinte legyek lehet nem érdemes változtatni azon amit évtizedek óta alkalmaznak tolófaként és a mai napig a legnagyobb gyártók is adnak a gépeik mellé.
A vezetővonalzó nyitása pedig nem törvényszerű. Úgy állítsd be hogy az jó legyen érzésre. Ha kell 0,3, ha kell 1mm.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Adatgyűjtő gumik miatt korlátozhatják a Pirellit
- Moderátort keresek a fórumhoz!
- Bestbuy játékok
- Linux kezdőknek
- Samsung Galaxy A55 - új év, régi stratégia
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- Tudományos Pandémia Klub
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- WLAN, WiFi, vezeték nélküli hálózat
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- További aktív témák...
- Xiaomi Redmi Note 10 Pro 128GB Kártyafüggetlen, 1Év Garanciával
- HP Laptop 15-fc0026nh (AY7E1EA)
- AKCIÓ! Intel Core i7 7700K 4 mag 8 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T570 - i5-6G I 8GB I 256GB SSD I 15,6" FHD I HDMI I Cam I W10 I Gar
- Konzol felvásárlás!! Nintendo Switch
Állásajánlatok
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest