Hirdetés

2024. május 1., szerda

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  TV & Audió  »  Milyen asztali médialejátszót? (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2013-03-19 12:57:36

LOGOUT.hu

Tisztelt topiclakók! Tudomásunkra jutott, hogy néhány fórumozó anyagi érdek(eltség)ei szerint tesz hozzászólásokat a topicban. Nyomatékosan kérem őket, hogy e tevékenységüket azonnal és végérvényesen hagyják abba, mert ahogy eddig, úgy ez után is független, érdekektől nem vezérelt és szakszerű hozzászólásokat szeretnénk látni a topicban, hiszen ez szolgálja a közösséget.

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#20501) cekkk válasza Rolly (#20500) üzenetére


cekkk
veterán

A open is debian alapú egy fajin kis webes felülettel.
Én ha nem muszáj, nem konzolozok ezért jó ez.

De akkor gondolom nálad sincs grafikus felület?

(#20502) Rolly válasza cekkk (#20501) üzenetére


Rolly
veterán

nincs, s a backup részen raid1 softveres raid van (majd most akarok videóknak beszerezni 1 2TB-os vinyót)

(#20503) BBéci válasza liszi70 (#20492) üzenetére


BBéci
titán

Bizonyos értelembem összekevertem, de feltételeztem, hogy kiderül a szövegkörnyezetből, mire gondolok.
Nálam a hálózat = WiFi, mert a router és a laptop 12 méterre vannak a tévétől és a médialejátszótól. Vezetékes összeköttetés egyelőre kizárva. Majd ha lesz kb. 220000 forintom Synology NAS-ra és a belevaló 4x3 TB Caviar Red merevlemezre.

Helyesen: ugyanígy, ugyanúgy, ugyanilyen, ugyanolyan, ugyanez, ugyanaz, stb. Egyelőre, vagy egyenlőre? Takarítani vagy tisztítani? Nem mindegy!

(#20504) Multibit válasza BBéci (#20503) üzenetére


Multibit
veterán

Neked nagyon jó kapcsolataid lehetnek, ha egy négylemezes Synology NAS-ra és 4 db WD Red-re 220 lepedőt számolsz!

(#20505) cekkk válasza BBéci (#20503) üzenetére


cekkk
veterán

Már ne haragudj meg, de amire neked kellene egy nas, arra elég egy hp és abba a vinyók.
Ennyi pénzért a Synology egy hatalmas lehúzás. :B ;)

(#20506) Rekro válasza Tin (#20481) üzenetére


Rekro
aktív tag

Nekem a yamj és a yadis is remekül müködik, ha rendesen elnevezem a dolgokat. Igaz a yadis nem generál xml-t, de a yamj-el egy pillanat alatt meg lehet csinálni. Szóval nekem ezzel nem volt gondom, végigfutottam a tutorialt és gond nélkül ment.

(#20507) BBéci válasza Multibit (#20504) üzenetére


BBéci
titán

Ott a kb. is, tehát lehet 250, de csak hirtelen fejben adtam össze. 4x35-öt számoltam a Redekre, 100 körül láttam NAS-t.

cekkk!
Nem vagyok pitiáner, Impala vagy semmi! :K
Szerinted a Lossless Signature tápkábel és a Firewall is lehúzás, én viszont minden percért hálát adok a sorsomnak, amiért használhatom ezeket. Az AudioQuest Vodka HDMI-t kihagytam.:D

[ Szerkesztve ]

Helyesen: ugyanígy, ugyanúgy, ugyanilyen, ugyanolyan, ugyanez, ugyanaz, stb. Egyelőre, vagy egyenlőre? Takarítani vagy tisztítani? Nem mindegy!

(#20508) cekkk válasza BBéci (#20507) üzenetére


cekkk
veterán

Ezeket komolyan egy lapon említeni ? :Y Persze hogy az ;] ;]

Végül is meg kell ezeknek a cégegeknek is élni valamiből :P ;)

De ebből látszik aki nem jártas az informatikába egy picit sem így tudják lehúzni, de ha szerinted az a nas tényleg éri azt a 4szeres árat vedd meg... :K

(#20509) BBéci válasza cekkk (#20508) üzenetére


BBéci
titán

Bárkit kérdeztem NAS-okról, az ajánlatok között ott szerepelt a Synology, méghozzá többnyire első helyen. Neked volt a birtokodban? Mikkel hasonlítottad össze?
Félre ne érts, tanácsot kérek, mert nem értek hozzá.

A Lossless cuccokat fórumtársakkal próbálgattuk, mindenkinek leesett az álla, akkorát javítottak a hangzáson. Tonyo azóta nem tért magához.

[ Szerkesztve ]

Helyesen: ugyanígy, ugyanúgy, ugyanilyen, ugyanolyan, ugyanez, ugyanaz, stb. Egyelőre, vagy egyenlőre? Takarítani vagy tisztítani? Nem mindegy!

(#20510) cekkk válasza BBéci (#20509) üzenetére


cekkk
veterán

Bécci a NAS nem egy egzakt valami mint egy kábel, hogy valaki ilyennek hallja valaki meg másnak. :K
Szoftverben lehet eltérés és dizájnban is bár általában úgy is elrejti az ember.
Én nem mondom, hogy a Syn szoftvere nem jó, baromi jó, de miért fizetsz valami olyanért sokat, amit nem fogsz kihasználni. hardverileg meg te nem veszed észre, hogy egy syn vagy hp, vagy D-link fog ott futni valahol a háttérben. Amire kell, hogy megoszd a tartalmat, és menjen a letöltés arra ott egy hp. Persze itt is ellehet menni a sznobság felé, aki akar menjen. De nem nyújt többet egy átlag felhasználás terén mint egy ilyen HP+ egy ingyenes oprendszer. Persze lehet azt könnyebb frissíteni vagy stb ha valakinek ez megér több mint 5szörös árat az vegye meg.

De majd azt várom, amikor azt mondják, hogy arról szebben szól a zene :Y

Ha vannak olyan funkciói amit te kihasználsz és nem kapod meg egy ilyen hp+ ingyenes oprendszerrel vedd meg, egyébként a kettő ugyan azt tudja NAS szempontjából. :K :K

Ezt a Lossles dolgot nem értem. :B

[ Szerkesztve ]

(#20511) BBéci válasza cekkk (#20510) üzenetére


BBéci
titán

Akik személyesen ismernek, tudják, nem vagyok sznob és mindenből a legjobb ár/érték arányt keresem. Ha NAS vásárlásra kerül sor, konkrét ötleteket kérek majd Tőled.

A Lessloss témában mi nem világos?

Helyesen: ugyanígy, ugyanúgy, ugyanilyen, ugyanolyan, ugyanez, ugyanaz, stb. Egyelőre, vagy egyenlőre? Takarítani vagy tisztítani? Nem mindegy!

(#20512) cekkk válasza BBéci (#20511) üzenetére


cekkk
veterán

Én nem azt mondtam, hogy az vagy ;)

Lossless-t írtál és nem Lessloss-t, és ezért pislogtam, hogy mitől és miért lett a jobb a hangzás.

Szerintem most a legjobb vétel a HP. 5 vinyót a belsejébe be tudsz tenni, egy okos kis oprendszerrel meg minden hétköznapi igényt ki lehet vele elégíteni, mert gondolom neked sem az a lényeg, hogy egyszerre 20 kamerával vegyél fel :DDD

[ Szerkesztve ]

(#20513) dani3l válasza cekkk (#20510) üzenetére


dani3l
őstag

Az elöbb meg 4x-es ara volt, azota fölmentek a Synology arai? :U
Szerintem pont hogy egy atlag felhasznalonak praktikusabb egy kesz nas, mint egy microserverrel szerencsetlenkedes. Vagy az sznobsag, hogyha az ember csak kenyelmesen akarja hasznalni a cuccot es nem folyton vacakolni vele valamit? Ezeket erre talaltak ki, valoszinü nem veletlenül..

Egyebkent en is talalkoztam ezekkel a hp-kkal, mikor a nasokat nezegettem, de engem valahogy nem gyöztek meg, meg is csak egy szamitogep, nem hianyzik belöle meg egy, plane nem win, linuxhoz meg nem ertek meg nem akarok terminalban pötyögni ha akarok valamit.. Mondjuk engem a htpc-k sem fogtak meg, szinten hasonlo indokbol.
Ettöl függetlenül nem erzem magam sznobnak, mert mertem venni egy nast majdnem masfelszer(!) annyiert (szerk.: igaz ez csak ket lemezes, de kesöbb lehet meg rakötni, meg nekem pl eleg), mint egy hp microserver (ami mellesleg cefetül nez ki szerintem, bar ez tenyleg csak sokadlagos szempont egy ilyen eszköznel).

[ Szerkesztve ]

(#20514) cekkk válasza dani3l (#20513) üzenetére


cekkk
veterán

Most 4-5 egyre megy. :P

Miért a Syn mi? :D Egy nasra optilamizál cpu lenne benne? :D A legnagyobb különbség a szoftver, attól lesz valami NAS,HTPC vagy a többi, ezek mind pc-k.
Nem sokat kell pötyögni a konzolba sőt szinte semmit, bár nem tudom a Synnek van webes fálj kezelője?
Egyébként nézz meg NAS szoftvereket mindnek teljes körű webes felülete van a frissítéseket onnan tudod kezelni, mindent be tudsz rajta állítani. :K

Aha kössél rá, majd tudja az usb sebességet, és a nagy külső vinyókat pluszba kell árammal táplálni. Az úgy nem néz ki cefetül? A HP-n meg van 6 usb , egy e-sata plusz belül 5 sata. ;) :B

Egyébként szerintem a NAS olyan helyre való ahol nem látszik, nem a szoba dísze, főle azért sem mert éjjel nappal megy, rakjuk olyan helyre ahol nem zavar senki se a hangja se semmilyen, és akkor az sem, gond, hogy milyen. Mondjuk szerintem se szép, de nem látom nem zavar. Miért fizessek a dizájnért pluszba?

[ Szerkesztve ]

(#20515) Tin válasza Rekro (#20506) üzenetére


Tin
veterán

nekem sajnos nem. win7 64 bites gépem van, és teljesen standard elnevezésű virágboltos cuccok, úgy ahogy lejött. a yadis-nél az elnevezés után jók a dolgok, de sajnos sok értelmét nem látom átnevezgetni a könyvtáraknak, vagy egyesével beírogatni a filmek neveit.
a yamj-ból átolvastam már 2 különböző leírást, letöltöttem több verziót, ide-oda pakolgattam a mede8er és a skin könyvtárak tartalmát, de nem az igazi. volt már, hogy működött valamilyen konstellációban, de számomra ez nagyon nehézkes, és főleg baromi lassú (10 perc egy 40 filmes könyvtár).

(#20516) dani3l válasza cekkk (#20514) üzenetére


dani3l
őstag

Nem, pont erre gondoltam en is, hogy a szoftveres resze a lenyeg. Hogy bedugom oszt' megy. Van webes is meg külön program is, en a webest hasznalom, az ugy nez ki, mint egy komplett oprendszer (mondjuk az is), talcaval, ikonokkal, ertesitesekkel, vezerlöpulttal, "sajatgeppel".
Nem is magaert a dizajnert fizetek pluszban (mondjuk egy minimalis szinten meg az is belefer, ugyanugy, ahogy pl gephazbol meg semmiböl nem veszem meg a legdzsunkabbat), hanem az "out of the box" erzesert (hogy Apple-sen fogalmazzak). Egyebkent nalunk kint van a nappaliban a polcon, router mellett, nem zavar senkit, hangja nincsen, meg kifejezetten jol is mutat.. :)
USB3-on mar nem problema a sebesseg sem nagyobb fileoknal, bar igaz, akkor kint "lognak" a vinyok, de külsö vinyobol is lehet szepet venni.. :P

Mint mondtam en is inkabb az egyszerüseg miatt vettem ezt, nekem igy jobb volt, nem akartam itthonra meg egy szamitogepet, meg ha mar azt veszek, akkor mar mindjart lehetett volna htpc is egyben, de akkor ugye megint mindenfelet beallitgatni, telepitgetni rajta + igy szülöknek is egyszerübb, a nast el lehet felejteni, a medialejatszo taviranyitojan meg megnyomja a gombot, aztan elvezi a filmet. :)

De ha mar medialejatszos topik, itt egy medialejatszos pelda (lehet, hogy kicsit sarkitva, de szerintem azert van benn igazsag): A WD Streaming kb 25k-ert nagyjabol mindent lejatszik, akinek nincsen highend hazimozija otthon es nem 3D BD50-et eszik reggelire DTS-HD hanggal, annak tökeletesen megfelelne (valos 3d tamogatast leszamitva), de megis sokan ajanljak/veszik pl a Dune, Meder lejatszokat masfel-ketszer annyiert, mert megiscsak egy kicsit jobb minösegü, meg hat egy kicsit jobban is hangzik.. :)

Na de nem offolok tovabb, ez a microserver vs nas kerdes majdnem olyan mint mondjuk az iphone vs valamilyen csucsdroid (hajjaj..), egyik szemelyreszabhatobb, szabadabb, amig a masik egyszerübb, letisztultabb, felhasznalobaratabb, egyeni izles kerdese, kinek melyik kell.

(#20517) cekkk válasza dani3l (#20516) üzenetére


cekkk
veterán

Na majd írok, csak mi meg majd most megnézzük a monty python holy grail.

Persze nem gond, de a fene akarja nézni őket, én nem, meg fizessek érte plusz pénzt, már mint a külső házért? :D 4 ilyen külső lemez és a 4 normál merevlemez árának a különbségéből veszek egy szervert ;)

(#20518) nyurga82


nyurga82
tag

Ajánljatok egy olyan médialejátszót ami az xvid, divx, mkv és az M2ts-t is le tudja játszani. Köszi.

(#20519) BBéci válasza dani3l (#20516) üzenetére


BBéci
titán

Hasonlóan gondolkozunk, én sem akarok semmiféle operációs rendszerrel vacakolni, azért utasítom el a HTPC gondolatát is.
Tehát a HP nem is NAS, csak ahelyett használható? Mert akkor máris kilőttem a lehetséges célpontok közül.

Helyesen: ugyanígy, ugyanúgy, ugyanilyen, ugyanolyan, ugyanez, ugyanaz, stb. Egyelőre, vagy egyenlőre? Takarítani vagy tisztítani? Nem mindegy!

(#20520) robi-k válasza cekkk (#20517) üzenetére


robi-k
őstag

cekkk, BBéci,

én japán Buffalo LinkStation tip. NAS-t használok több éve, és tanácsomra már több ismerősöm, apósom és sógorom is vett ilyet, és azóta is hálásak érte.
Ami különleges benne - az az ára, én az enyémet 17 ezer Ft-ért vettem lemez nélkül az eBay-en
Ha kell, szívesen segítek beszerezni BBéci-nek egyet és felinstallálni az otthoni rendszerébe. Egy kis ízelítő, hogy mit is tud:

[ Szerkesztve ]

(#20521) dani3l válasza BBéci (#20519) üzenetére


dani3l
őstag

Attol függ, mit ertünk nas alatt.. :) Ha azt, aminek a röviditise, akkor lenyegeben nem. De nincs sok elteres köztük, nagyjabol ugyan az a felepites, csak amig a nas egy egyszerübb, "kesz" hardver ami nem bövithetö (leszamitva nehanyat ahol mondjuk bövithetö a memoria), addig ezek a microserverek kicsit komplexebbek, jobban bövithetök, több teret hagynak a felhasznalonak.
A nasoknak az egyik fö lenyegük a szoftver, ami altalaban sajat fejlesztes es sok apro kellemes/hasznos kis featuret tartalmaz, egyszerü, könnyen kezelhtö, a microserverre viszont fel kell tenni valamilyen szabad fejlesztesü (pl linux alapu) oprendszert, ami tulajdonkeppen ugyanazt a celt szolgalja, csak egy kicsit univerzalisabb, hiszen nas eseteben adott gyartotol kapod a hardvert es a szoftvert is igy össze vannak hangolva, a szabad szoftvereket viszont barmire fölteheted, csinalhatsz te ha akarsz akar egy regebbi gepböl is "szervert" ami ellatja a feladatat. Csak hat az nem nas. :)

robi-k: ezt a 92 megat gondolom kabelen sikerült elerni, ugye?

[ Szerkesztve ]

(#20522) dh66e válasza nyurga82 (#20518) üzenetére


dh66e
veterán

Milyen áron szeretnél? 15k-tól vagy akár a 10x-e is lehet egy nagyon komoly.

[ Szerkesztve ]

(#20523) BBéci válasza robi-k (#20520) üzenetére


BBéci
titán

Éppen tegnap nézegettem Buffalókat, német számtech lapokban olvastam róluk jókat.

Helyesen: ugyanígy, ugyanúgy, ugyanilyen, ugyanolyan, ugyanez, ugyanaz, stb. Egyelőre, vagy egyenlőre? Takarítani vagy tisztítani? Nem mindegy!

(#20524) cekkk válasza dani3l (#20521) üzenetére


cekkk
veterán

Szerintem ez úgy hülyeség ahogy írtad. A nas: Network-attached storage ugye mint a jelentése, nincs benne meghatározva, hogy milyen hardveren kell működni-e milyen szoftverrel. A lényeg a hálózati adattárolás.
A Syn és a többi egy kész rendszert kínál, míg a hp rád bízza a rendszer kiválasztását, de attól, hogy én egy opent vagy freenas vagy más nas szoftver teszek rá attól az ugyan olyan nas mint a Syn vagy a buffalo, mert a feladatát ellátja ami a hálózati adattárolás a többi már mint más feature.
Jah és persze a Synen is oprendszer fut ez ne felejtsük el! Azon is ugyan úgy be kell állítani a dolgokat, max az előre van telepítve, ezt meg te telepíted fel. ;) 15 perc alatt.

miért a régebbi gép ami hálózaton tárolja az adatokat miért nem nas? ;)

Robi-k
17ért egy vagy 2 lemezes?

[ Szerkesztve ]

(#20525) robi-k válasza cekkk (#20524) üzenetére


robi-k
őstag

Az enyém egy több mint 2 éves (eredetileg) egylemezes Buffalo LinkStation LS-XHL modell 1,2 GHz processzorral, belső 3TB lemezzel. Most USB-n rá van dugva még egy 2TB lemez is külső házban, de USB-n tovább lehet bővíteni.
Sógoromnak (1 éve) a 2 lemezes LinkStation LS-WVL modellje van 1,6 GHz processzorral.

Amúgy természetesen a NAS végzi a torrentek letöltését nálam (Transmission klienssel), és van még benne Twonky DLNA, ITunes és Squeezebox szerver, TimeMachine, PrintServer, Network-USB Server és távolról elérhető WebAccess.

(#20526) liszi70 válasza BBéci (#20503) üzenetére


liszi70
nagyúr

Csak a harmadik e témában íródott hozzászólásodból derülhetett ki, hogy Te másra gondolsz.

Természetesen osztom a véleményed, hogy a vezeték nélküli adattovábbítás nem alkalmas nagy bitrátájú filmek lejátszására. Soha meg sem próbálkoztam vele. Mindig LAN-on osztottam meg a hálózatot, ott semmi lejátszási probléma nem adódik.
Az én (vezetékes) hálózatom a HTPC esetén gigabites, a Dune esetén csak 100 Mbit-es, de azzal is tökéletes a hálózati lejátszás.

(#20527) cekkk válasza robi-k (#20525) üzenetére


cekkk
veterán

De ez ennyiért még mindig drága akkor :B Legalább is szerintem.

2011.07.20 10:58 -kor az alábbi termékeket rendelte meg :

1 db HP Proliant Microserver AMD N36L 633724-421 35.255 Ft (28.204 Ft)

Ekkor ennyiért vettem egy 250es vinyóval együtt ami járt hozzá. Most 4 van benne a 250esen megy a torrent a többin meg az adat tárolás akkor kapcsolnak be, ha szükséges, de majd úgy akarom, hogy 4*2 vagy 4*3 Raid5 öt csinálni, ha meg lesz rá az anyagi keretem.
Itt is amit leírtál mindent tudna ha akarnám, sőt webszerver sql szerver, szerintem simán menne egy oracle szerver is minden van. kiválasztom a bővítményt és telepíti utána meg beállítom. Ugye itt is a webes felület a parancsokat futtatja amiket amúgy kézzel írnánk be, de ugyan ezt csinálja az összes többi. :K

(#20528) dani3l válasza cekkk (#20524) üzenetére


dani3l
őstag

Ezert is irtam amit irtam. Nem lehet egyertelmü hatarvonalat huzni, hogy mi nas, es mi nem. A laposom tartalmat is elerem halozaton, tudok rajta torrentezni, stb, megsem nas.. :)

Na de ennek van külön topikja, nem akarok en megteriteni senkit, csak leirtam a velemenyem, lehet vele egyetertenti vagy egyet sem, mindenkinek szive joga.. :D

(#20529) cekkk válasza dani3l (#20528) üzenetére


cekkk
veterán

Igen, igazad van, de számomra a NAS az ahol a hálózaton bárhol bárhonnan elérem az adataimat és maga a gép éjjel nappal elérhető, és nem használom grafikus megjelenítésre (videó, filmek, etc), mert nem is képes erre, mert nincs grafikus felhasználói felülete, a webes interface nem az :K

(#20530) liszi70 válasza cekkk (#20524) üzenetére


liszi70
nagyúr

Egyetlenegy kérdésem van, egy analfabétának a NAS témakörben. Mennyivel jobb az, pontosabban mivel kapok többet egy NAS megvásárlásával (fogyasztáson kívül), egy sima pc tulajdonságaihoz képest? Miért kell nekem még sok-sok tízezret belefeccölnöm abba, amit a már meglévő pc is tökéletesen ellát? Értsd: 4 hdd kezelése, torrent lehetőség, megosztás a legegyszerűbb módon stb. stb. Komolyan kérdezem, mert 2 évnyi fórumolvasás után sem tudtam rájönni : Miben jobb egy NAS, mint egy egyszerű, a NAS tulajdonságait hónaljból teljesítő PC?

[ Szerkesztve ]

(#20531) fxgladiatus válasza liszi70 (#20530) üzenetére


fxgladiatus
csendes tag

Igen. Erre én is kiváncsi lennék. Na de komolyan.

(#20532) BBéci válasza liszi70 (#20530) üzenetére


BBéci
titán

Csodálkozom ezen a kérdésen, annyira egyértelmű a NAS szerepe, előnye.
A válaszadást inkább a NAS-t használókra bízom.

Helyesen: ugyanígy, ugyanúgy, ugyanilyen, ugyanolyan, ugyanez, ugyanaz, stb. Egyelőre, vagy egyenlőre? Takarítani vagy tisztítani? Nem mindegy!

(#20533) Multibit válasza liszi70 (#20530) üzenetére


Multibit
veterán

Nem hiszem el, hogy visszaolvasva nem derült ez ki számodra! De tudod mit? Visszakérdezek. Miért vettél a PC-d mellé egy Dune mp-t? Hiszen a PC-n is lejátszható minden, ami a mediaplayeren (sőt!). Egyáltalán miért vásárolnak az emberek céleszközöket univerzális gépek helyett? Hogyhogy megélnek az mediaplayer- és NAS-gyártók? A választ megadhatod magadnak az mp/PC analógia segítségével.

(#20534) Tin válasza liszi70 (#20530) üzenetére


Tin
veterán

fogyasztás és zajszint.

hogy őszinte legyek, sok értelmét én sem látom, mert
- a nem pc alapú nason nem tökéletes (pl. a torrent)
- a routerre kötött vinyó nem igazi nas
- a hálózati médialejátszó sem igazi nas meg torrent

ezért vettem én is egy pc-t, és egy külön médialejátszót.

szerintem amúgy ennek a rengeteg otthoni eszköznek (okostévé, médiabox, médialejátszó, nas, okos router, printszerver, akármi) CSAK AZÉRT van létjogosultsága, mert a pc nagy és lényegesen többet fogyaszt.

nagyobb tenyér méretű kisfogyasztású core i7 tudású 4 vinyót fogyasztó erős videokártyás ízléses 3-4 kilós pc minimális hangú vagy hangtalan hűtéssel teljesen értelmetlenné teszi a fentieket.

(#20535) BBéci válasza Tin (#20534) üzenetére


BBéci
titán

Nagyobb tenyérbe hogyan fér 4 merevlemez?
Mennyibe kerül egy erős videokártya és egy erős processzor hangtalan hűtése és hogyan fér a tenyeredbe?

[ Szerkesztve ]

Helyesen: ugyanígy, ugyanúgy, ugyanilyen, ugyanolyan, ugyanez, ugyanaz, stb. Egyelőre, vagy egyenlőre? Takarítani vagy tisztítani? Nem mindegy!

(#20536) Tin válasza BBéci (#20535) üzenetére


Tin
veterán

a tenyérbe belefér csak a felemeléshez kell egy erősebb felkar... :D

szerintem a még elfogadható méretű kompakt pc mondjuk egy 5.25-ös drive alapú és a magassága meg mondjuk lehet 20-30 centi, szükséges vinyóhelytől függően. mellette meg tényleg nyújtson annyit, mint egy mai core i7 egy erős videókarival, és legyen kisfogyasztású és csendes.

szerintem pár év és eljutunk ide. a hűtéssel kapcsolatban ugyanez a véleményem, meg fogják oldani a méret csökkentésével. max a bikább változatnak hangosabb lenne a ventije.

[ Szerkesztve ]

(#20537) liszi70 válasza BBéci (#20532) üzenetére


liszi70
nagyúr

Csodálkozni könnyű, választ még senki nem adott.

(#20538) BBéci válasza Tin (#20536) üzenetére


BBéci
titán

Liszinek is szól.
PC mellé is szokás NAS-t kiépíteni, biztonságos adattárolásra. Mehet 0-24 órában, mert olyan merevlemezeket tesznek beléjük, amik alacsony fordulatúak, csendesek, nem melegszenek és használaton kívül lekapcsolnak és hosszú élettartamúak. A PC-be elég egy SSD.
Szerintem filmeket lejátszani is jobb NAS-ról, nem kell hozzá bekapcsolni a PC-t.
Bizonyára vannak még említésre érdemes tulajdonságai, amiket tapasztalat hiányában nem említettem.
+
A NAS-on tárolt adatok több számítógépről, telefonról, tabletről, médialejátszóról elérhetőek.

[ Szerkesztve ]

Helyesen: ugyanígy, ugyanúgy, ugyanilyen, ugyanolyan, ugyanez, ugyanaz, stb. Egyelőre, vagy egyenlőre? Takarítani vagy tisztítani? Nem mindegy!

(#20539) liszi70 válasza Multibit (#20533) üzenetére


liszi70
nagyúr

Én azért vettem médialejátszót, mert a nappalimban lévő PC-t, kényszerűségből máshol kellett használnom. Nagyon elbasztam, mert egy Popcorn V8 mellett döntöttem. Ezután a fiaskó után, úgy gondoltam, a nagyon nyomott áron megkapott DuneHD Max, megér egy próbát, max. eladom amennyiért vettem. De közben visszakerült a nappalimba a "HTPC" is. Nagyon csábító a Dune, mert médialejátszó szinten szerintem kurvajó, vacillálok is a két dolog között.

De miért nem vagytok hajlandóak válaszolni arra a kérdésre, amit nem kötözködés és kekeckedés miatt kérdezek, csak érdekel, mert nincs róla infóm, hogy mitől jobb, mitől tud többet egy NAS, mint egy PC? (A fogyasztáson kívül.)

(#20540) krealon válasza liszi70 (#20537) üzenetére


krealon
veterán

Ha nem tudod magadtol, hogy mire hasznalnad a NAS-t, akkor neked nincs ra szukseged.

Nehany felhasznalasi pelda:
- Tobb HDD osszefuzheto RAID tombbe, igy egy osszefuggo, nagy es / vagy megbizhato tarterulet alakithato ki, amit a halozatban tobb eszkoz is elerhet.
- A NAS-on tarolt tartalom mindig elerheto, nem kell a nagy es sokat fogyaszto gepet bekapcsolni.
- Ha az emberfia a kedvenc linux disztribuciojat torrenten kivanja letolteni es erre alkalmas a NAS-a, akkor a relative nagy fogyasztasu gepet ki lehet kapcsolni, igy sporolni a villanyszamlan.
- Amennyiben tamogatott, a NAS tartalmat akar az internet felol elerhetove lehet tenni (pl a rokonok reszere), hogy barmikor megnezhessek peldaul a fotoalbumot (mindezt relative alacsiny villanyszamlaval es keves zajjal). :B

[ Szerkesztve ]

(#20541) robi-k válasza liszi70 (#20539) üzenetére


robi-k
őstag

Röviden kiegészítve BBéci által leírtakat: kicsi, halk, keveset fogyaszt (24x7 üzemmódban ez évi tízezrek egy PC-hez viszonyítva), letölti/visszaosztja a torrenteket, nem kell PC-be csak egy boot lemez (minden a NAS-on van), gyorsabb is a NAS egy USB2-es csatlakoztatású merevlemeznél, RAID funkció (ha kell), a világ bármely pontjáról internet segítségével el tudom érni a NAS-t és az azon tárolt adatokat, több médiaszervert is futtat a NAS (DLNA, iTunes, Squeezebox, stb).
Természetesen ezt tud(hat)ja a PC is, de nem ilyen kényelmesen, mint egy erre készített céleszköz (azaz NAS).

(#20542) liszi70 válasza BBéci (#20538) üzenetére


liszi70
nagyúr

Mehet 0-24 órában, mert olyan merevlemezeket tesznek beléjük, amik alacsony fordulatúak, csendesek, nem melegszenek és használaton kívül lekapcsolnak és hosszú élettartamúak. A PC-be elég egy SSD.

Az én HTPCM-ben olyan merevlemezek vannak, amelyek alacsony fordulatúak, csendesek, nem melegszenek, használaton kívül lekapcsolnak. (ez egyébként csak win beállítás kérdése.) A rendszerem ssd-n van. Ha annyi a különbség, hogy a nast nem kell kikapcsolni, akkor az számomra nem előny, mert ha csak 20W-ot fogyaszt is a PC 60W-jához képest, én akkor is lekapcsolnám, és akkor élesíteném, amikor éppen használni akarjuk.

Segítsetek, könyörgöm, ráköltöm azt a plussz pénzt, csak valaki győzzön már meg, miért kell nekem NAS?

(#20543) Patice válasza liszi70 (#20537) üzenetére


Patice
Topikgazda

Van asztali PC-m, laposom, médialejátszóm, NAS-om, okostelefonom, erősítőm, DAC-om, hangsugárzók, stb....

A NAS-om torrentezik most már, mert csendesebb, kevesebbet fogyaszt és kisebb. Én azért vettem, mert az adataimat több helyről is el szeretném érni és biztonsági mentések kezelése miatt. Nincs időm a családom mellett túl sokat bajlódni, próbálgatni, egy saját építésű gépet, vagy félkész megoldást vásárolva azt még telepítgetni, próbálgatni. Nem vagyok járatos a linux terén és nincs időm utánaolvasni. Megvettem, használom.

Az asztali PC-m fél éves sincs, egy új AMD Trinity alapú rendszer. Lehet, hogy lesz belőle HTPC, de ez idő kérdése. Majd ha lesz időm és akaratom, akkor fogok foglalkozni a témával, akkor fogom kipróbálni. De addig ezen a gépen intézem a dolgaimat, mert kb. ez a gép fedi le teljesítményben azt a szintet, amit igényelek. Nem szeretek a gépre várni, az várjon rám! Ezt teljesíti.

Elgondolkoztam én is azon, hogy nem lett volna-e jobb egy HTPC + NAS kombó mindenre. Lehet. De ezt a mostani informatikai tudásommal nem tudnám létrehozni. Nem ez a szakmám és ismétlem nincs rá egy egész hétvégém, hogy csak ezzel szüttyögjek.

Hogy miért jó a NAS, meg a médialejátszó és miért nem jó erre egy PC? A rövid válasz rá: a kényelem.

Ezek céleszközök. Azt a feladatot nagyon jól látják el, amire szánták őket. De csak azt.

Egy fentebb említett HTPC + NAS célra épített PC lehet hogy hatékonyabb lenne, de az már nem céleszköz és nem biztos, hogy ugyan olyan kényelmes lenne a használata, mint a céleszközöknek külön külön.

Egy univerzális dolog lehet, hogy sok mindenre jó, de abban a sok mindenben csak átlagos teljesítményt nyújt. Aki azt szeretné, hogy egy valamiben legyen jó, az céleszközt használ.

Eladó: Apple iPad mini 1 (2db)

(#20544) Multibit válasza liszi70 (#20542) üzenetére


Multibit
veterán

Neked nem kell! Mediaplayer sem kell neked. Ennyire egyszerű. (Nem is értem, hogyan keveredtél ebbe a topikba.)

(#20545) JaniS válasza liszi70 (#20542) üzenetére


JaniS
senior tag

Segítsetek, könyörgöm, ráköltöm azt a plussz pénzt, csak valaki győzzön már meg, miért kell nekem NAS?

De miért győzzünk meg valamiről, aminek számodra láthatóan nincs előnye? :)

Eszembe jutott egy kolléga, aki valamelyik videokártyás topikban kérdezte, hogyan tudná húzni a kártyáját? Kérdezték tőle, hogy minek, mikor nem is játszik az aknakeresőn kívül mással. A válasza az volt, hogy "végre lennék valaki..." :D

[ Szerkesztve ]

(#20546) krealon válasza liszi70 (#20542) üzenetére


krealon
veterán

Ez a szal erosen offtopic, legyszives ennek megfeleloen hozzaszolni!

Merted mar valaha, hogy a HTPC-d mennyit fogyaszt?
(Csak hogy legyen osszehasonlitasi alap egy NAS fogyasztasaval.)

Az altalam felvazolt felhasznalasi teruletek barmelyike erint teged?
(Mert ha nem, akkor foloslegesen koptatod a billentyuzetet.) :R

JaniS: +1 :)

[ Szerkesztve ]

(#20547) liszi70 válasza krealon (#20540) üzenetére


liszi70
nagyúr

Na végre! Már van mivel vitatkozni.

"- Tobb HDD osszefuzheto RAID tombbe, igy egy osszefuggo, nagy es / vagy megbizhato tarterulet alakithato ki, amit a halozatban tobb eszkoz is elerhet."

Az a bajom ezzel, hogy nem tartom valószínűnek, hogy használnám, mert nem szeretném felezni a tárhelyemet, inkább a legfontosabbakat elteszem máshová is.

- A NAS-on tarolt tartalom mindig elerheto, nem kell a nagy es sokat fogyaszto gepet bekapcsolni.

Tutira nem járatnám akkor se, ha csak 10-15 W-ot fogyasztana. Egy gombnyomás az egész, ez nem érv.

- Amennyiben tamogatott, a NAS tartalmat akar az internet felol elerhetove lehet tenni (pl a rokonok reszere), hogy barmikor megnezhessek peldaul a fotoalbumot (mindezt relative alacsiny villanyszamlaval es keves zajjal).

Nincs ilyen rokonom, akinek ez igénye lenne.

(Bocs, állandóan elfelejtem az off-ba tevést.)

[ Szerkesztve ]

(#20548) Multibit válasza Patice (#20543) üzenetére


Multibit
veterán

"Elgondolkoztam én is azon, hogy nem lett volna-e jobb egy HTPC + NAS kombó mindenre. Lehet. De ezt a mostani informatikai tudásommal nem tudnám létrehozni. Nem ez a szakmám és ismétlem nincs rá egy egész hétvégém, hogy csak ezzel szüttyögjek."
Nekem ez a szakmám, de nem óhajtok vele foglalkozni. Nem jelentene gondot HTPC-t vagy NAS-pótló PC-t konfigurálni. De nem akarom!!! Éppen elég napi 8 órában ilyesmivel foglalkozni. Ezért (is) vettem mp-t és ezért (is) fogok NAS-t venni.
(Érdekes, hogy a cégnél a rendszergizdáink is nagyon szeretik a dedikált NAS-t, pedig nekik még nagyobb a rutinjuk a konfigolásban.)

[ Szerkesztve ]

(#20549) Ed Parker válasza Multibit (#20548) üzenetére


Ed Parker
nagyúr

ebből én is készet vettem,mert így volt egyszerűbb és olcsóbb.
persze nem synologyt:D
ahogy Cekkk is mondta meseáron dolgoznak és annyival meg nem jobb mint egy netgear vagy buffalo.

(#20550) liszi70


liszi70
nagyúr

Jó, befejeztem, tételesen leírtam az ellenérveimet, de kitöröltem. Túlexponáltam ezt a kérdést. Elhiszem nektek, hogy van amiben jobb a NAS, mint a PC hasonló funkciója. Elhiszem nektek, hogy van amiben jobb egy médialejátszó, mint a PC hasonló funkciója.

(Hogy miben jobb összességében egy PC, mint egy NAS meg egy médialejátszó? Abban, hogy minden tud lenni egyben, csak némi hozzáértésre van szükség. Értem én, hogy valaki arra is lusta, hogy a Win7 hálózatmegosztását beállítsa 1,5 perc alatt, de az vegyen NAS-t. Aki nem tudja beállítani, (nekem se sikerült sokáig), hogy a HTPC-je mindent lejátsszon frekvenciahelyesen és akadás nélkül, az vegyen médialejátszót.)

Szerk.: És már megint elfelejtettem offba tenni!

[ Szerkesztve ]

Útvonal

Fórumok  »  TV & Audió  »  Milyen asztali médialejátszót? (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.