- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Geri Bátyó: B550 szűk keresztmetszet, de mi és miért?
- bitpork: Augusztus 2- szombat jelen állás szerint.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Parci: Milyen mosógépet vegyek?
- sziku69: Szólánc.
- Aggregátor gondjai, örömei, és elmélkedései
- Chosen: Canon 5D II - portrézás 2025-ben
-
LOGOUT
AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
Megnyitott a Retro beárazás topik!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Ranagol_5
senior tag
Ekkora szerencsecsomag is csak en lehetek. Vadaszom a northwood-os lapokat, amin van univerzalis AGP port a voodoo-k miatt. Ket P4S533-as deszkat rendeltem, a vegen kiderult mindkettorol, hogy X-esek. Az egyetlen a szeriabol, ami nem univerzalis AGP-s. Szoval akit erdekel, van ket elado lapom..
-
Ez valami célgép lehetett. Számlázáshoz, kasszába vagy hasonló. Oda raktak ilyen nagyon integrál pici gépeket. Amúgy korrekt. 286 16MHz és egy 8900-as Trident van hozzá. A szokásos DOS-os 286-os progik szépen fognak rajta menni. Két apróság:
1. Ne eröltesd a 4.0-ás DOS-t, hacsak nem vagy eredetiség mániás. Volt benne pár igen elszabott dolog. Az 5.0 sokkal jobban sikerült.
2. Ha valamiért vinyót akarsz benne cserélni engem érdekelne ami benne van, mert pont egy ilyen hiányzik, hogy teljesen eredeti legyen a PC10-em. -
r0b3r
senior tag
válasz
frescho #52994 üzenetére
Köszönöm!
Nos ez lenne a kis gép, érdekelne hátha már látott ilyet valaki és van e valami pontosabb típusa, márkája.
Azóta már kapott egy új NiMh elemet és alkohollal lemostam a kifolyt oxidot, szerencsére még nem volt sok és túlélte a lap. Került bele egy floppy meghajtó, új ventilátor, így már csak csak egy tápelosztóra várok (mivel a képen látható gyári nem maradhatott) és lehet telepíteni.
Van tippetek milyen gép lehet ez? Vagy egy kisebb régi noname gyártó terméke? -
A bitek hoztak! A fórum elég kaotikus, nyugodtan rakosgasd fel ami vasat találtál. Ha gond van megpróbálunk segíteni. Ha közben kicsit vitázunk, hogy az most 95végi, vagy 96 eleji ne izgasd magad ez normális. Ahogy az is, hogy akár 5 különböző ötletet kapsz ugyanarra
Van amúgy dátum fetisiszta, tuning mániás, hűtő-gyűjtő, 8 bites meg minden más szerzet.
Én tegnap sikerrel reparáltam az egyik patkány gépet, ez is memória hibás volt. A lapról készült fotó, de a külsejéről nem, mert annyira randa. Viszont csináltam róla egy adatlapot:
-
r0b3r
senior tag
Sziasztok!
Ha nem bánjátok szeretnék csatlakozni fórumotokhoz, így egy rövid bemutatkozással kezdeném. 35 év körüli, vidéki, családos manus vagyok, hobbim a PC és a CNC szerelés, építés. 386-oson kezdtem a 90-es években, de alapvetően megmaradtam a felhasználó, pc kedvelő, hobbi szerelő szinten.
Épp a téli szünetben, pakolás közben kerültek a kezembe a tizenéve bedobozolt és padláson tárolt alkatrészeim. Sokra emlékeztem, de azért voltak meglepik.
Előkerült egy kicsi A4-es lap méretű, külső tápos 286-os (erről majd még később rakok fel képeket ha nem bánjátok, hátha valaki már látott ilyet és sikerül beazonosítani), Hercules monitorral, AMD K6/2-es Gericom laptop, HP SureStore 5000 kazettás SCSI háttértár két kártyával, LS-120 A drive, Voodoo 1 3DFX PCI, Nvidia Quadro 280 PCI kártyák és még sok más. Elkezdtem rendbe hozni a kis 286-ost, átforrasztottam az alaplapi elemet, kapott kevésbé folyósat, tápvezetékeket cseréltem, lassan lehet telepíteni a 4.0 DOS-t és Windows 3.0-t.Annyira megjött a kedvem újra az egészhez, hogy közben szereztem egy 325D-t (nem BMW, hanem Dell
) ami egy 386Dx 25MHz, és egy IBM Netvista PIII-ast amin ki tudom próbálni a PCI-os kártyáimat. A nagy része eddig működik. Szóval egyelőre itt tartok. Ha valakit érdekel, akkor töltök fel képeket hogy miként haladok a kis 286-ossal.
Addig is Boldog új évet mindenkinek!Üdv!
Robi -
arn
félisten
Na jo, de hogyan? Lap, haz adott... a vlb jo hosszu sor, nyilvan erzekenyebb ilyesmikre, mint egy rovidebb isa, pci. Neztem a kartyat, az is kicsit meg van vetemedve (lecsekkoltam mindet - szinte nincs is tok egyenes koztuk), illetve a frontlemez nem total meroleges. Ennyi eleg, hogy becsavaraskor meghuzza a kartyat. Az is lehet, hogy vmelyik forrasztas elengedett a kartyan, de ebbe inkabb nem gondolok bele
bar lehet nem veletlenul van olyan keves mukodo vlbs et4000.
Csak egy otletem van, hogy rakok alateteket vhogy a tartobakok es a lap koze, mert csavarbol csak ketto van, a tobbi muanyag pocok, de ez szepen illeszkedo nem lesz sose.
-
"Asszem sikerult belefutni vmi kontakthibaba a 486nal..."
Anno egy Videoton klón XT esetében futottam abba a hibába bele, nem tudtam rá máshogy adatot másolni, csak ha kiemeltem belőle a 5.25"-ös floppyt (360 kByte), be a P3-ba, másolni rá játékot, vissza az XT-be.
Igen ám, de miután összeszereltem, nem látta a HDD-t.
A megoldás az volt végül, a floppy-t rögzítő négy csavar közül az egyiket nem volt szabad "rendesen" meghúzni...A kontakthibák és társai aljas dolgok. De szerintem inkább a root-cause felkutatásával kezd, mint a felületi kezeléssel.
-
arn
félisten
Asszem sikerult belefutni vmi kontakthibaba a 486nal... neha szetesik a kep. eloszor vmi timing dologra gyanakodtam, de ugy tunik, hogy kicsit csale a haz meg a kartyak is, es befeszulnek, ha becsavarozom oket. Probaltam vmi kompromisszumos poziciot a csavarok holtjatekanal, de a vlbs tseng hulyesegeket csinal, ha becsavarozom. Ha nem, akkor rendesen fut.
Azt talaltam ki, hogy a csavar ala ogyurut rakok a kartya rogzitesenel, igy relativ laza, de megsem mozog a kartya. Igy jonak tunik... visszagondolva volt hasonlo gondom mas kartyaval is, csak ott meg a masodik megat nem latta mindig a kartyan, de azt gondoltam kartyahiba.
Vmi megoldas esetleg? Alatetezni a lapot, hogy kicsit megemeljem? Ez a saccperkabe biliacel haz nem tul preciz.
-
laskr99
addikt
Csak egy gyors kérdés: Ti hogy tároljátok a cuccokat? Doboz, esetleg könyv szerűen vagy össze vissza?
-
erer1000
őstag
elkezdtem nézegetni a régi CD-ket, live linux iránt, és akkor nem kell vadászni, kiírni külön.
azt nem találtam, de 2000ből nvidia detonator drivereket, egyéb gyöngyöket, majd egy új alaplap CD-n 1998ból egy teljes red hat disztrót találtam
na ez már biztosan jó lesz a P1-hez -
arn
félisten
itt mar tesztelik, ugyhogy 2001
[link] nem eleve ugy jelent meg, hogy a 8500 budgetverzioja (alias ti200/ti500 a masik oldalon)?
a geforce256 ddr kemenyebb dio. elvileg csak 2000ben jelentettek be, de tesztelesre kiadtak, illetve azt irtak, hogy azert nincs piacon, mert nem tudnak eleg ddr ramot gyartani. ennek ellenere lattam 99 decemberi hirdetesben. vegul ugy dontottem, hogy amit szeles korben kapni lehetett az a gf256 volt, igy az kerult a 99q4 masinaba
igazabol sok jelentosege amugy sem volt, mert mire kello mennyiseg jott belole, mar ott volt a gf2gts.
-
flymi
addikt
Wiki -> 2002
PH hír -> 2001
gpureview -> 2002
vgamuseum.info -> 2001
vgamuseum.ru -> 2002
techpowerup -> 2002
bacsistuning -> 2001s még sorolhatnám...
Vagy van egy nagyon egyszerű megoldás, megrántom a vállam és azt mondom, hogy 2002-es, mert akkor épp illik a gyűjteménybe. Problem solved. -
flymi
addikt
válasz
bacsis #52969 üzenetére
+laskr99
Akkor most bocsássuk szavazásra vagy hogy jussunk dűlőre?
3 hónap ide-oda nem mindegy, mondjuk ha azonos évről beszélnénk akkor talán. Rengeteg helyen 2002-esként tartják számon. Én is oda soroltam, de most meginogtam.
Csak ki lehet deríteni, hogy melyik a helyes...Vagy nincs is helyes válasz? Mivel 2001-ként látja több program és a bejelentés is akkori, ezért az lesz a jó dátum?
És akkor itt jönnek a fogalmak:Release Date -> kiadás/megjelenés
Announce Date -> bejentés
Launch Date -> Indítás/Indulás -
A bacsis-tuningon 2001-et írnak
Én hiszek nekik -
flymi
addikt
Ati Radeon 8500LE megjelenését illetően eltérő adatokkal találkoztam (mondjuk nem ez az egyetlen ilyen kártya), de engem felettébb mód érdekelne, hogy akkor konkrétan ez a kártya most 2002-es vagy 2001-es? Szerintetek?
Már néztem wiki-t, gpureview.com-t, de vgamuseum.info 2001 október 29-re teszi a megjelenést. PH iromány is született róla 2001.10.30-án megjelent cikkel, mindenhol máshol 2002.02.04. szerepel.
-
Én szerencsés voltam. 2000 végétől kb. a cég fizette a 384-es ADSL 70%-át. Hiperűrugrás volt a modemhez képest.
A gotek PC-hez is jó, nekem XT-n vállt be nagyon jól, meg firmware frissítésnél is könnyíti az életet. A többivel sajnos csak nyomokban kompatibilis, pontosabban kell rá egy jó HxC firmware és sok különböző kábel. Onnan mindennel is kompatibilis. [link] Én Atari STe-be és Amiga 600-ba faragtam be.
-
arn
félisten
nekem 2006ig nem is volt otthon netem
kb 500mre volt tolunk a kabeles netszolgaltato, de a mi tombhazunkig nem jutott el a net (a szemkozti panelhazban volt). olyan volt, gyor kozepen, mintha vmi informacios feketelyukban elnenk. a masik szolgaltato (talan tcom?) meg rohadt draga lett volna. amikor elkoltoztunk ez volt az elso... a kocsogokre ugy beraktam, hogy inkabb kerestem vmi alternativ szolgaltatot, majd amikor jott a digi, hirtelen nagyon fontos lett nekik terjeszkedni es arat csokkenteni. azota van anyameknal kabeles net.
ennek az egesznek volt egy elonye is, otthon sokkal tobbet jatszottam a gepen, gyk ezutan veszitettem el a fonalat a jatekok teren. par cimet megnezek evente, de kb ennyi.
chat programnal nalam csak az irc jatszott 96tol (az egyetemen) - aztan miutan jottek a forumok 2000 korul, le is szoktam rola.
-
arn
félisten
válasz
RexMaximus #52952 üzenetére
Nekem mintha 2007wfp lett volna, de nem sokaig - szerintem annak is vmi gondja volt. Az meg spva volt, mindenki odaig volt erte, de bugos volt, es megdoglottek.
-
arn
félisten
Okos dolog, kar, hogy nem hasznalok floppyt
az ujabb gepeken mindent elo lehet ugy kesziteni, hogy floppyra egyszer sem volt szuksegem eddig, a 486ban csak dekoracio
Gondolom nem pcn nagyobb a jelentosege.
-
Üzembehelyeztem a Gotek- et (floppy emulátor), melyet még frescho szerzett nekem
Hamarjában csak 100db bootolható lemezt küldtem rá, asszem 999- et lehet össz 1 penre, annyi már elég lesz talán
10 lemezre véstem +adatot, 4- et kitettem a fenti screenshotra. Win7 alatt készítettem az emulált pendrivet, ahhoz nem kell maga az eszköz, a pent csak simán be a gépbe aztán go.
A 9. FloppyEmu- n egy Win98SE indítólemez van, így néz ki az eszme TComm- ben :Utána a pendrive a Gotek- be, 386- osra rádug, mintha sima floppy lenne, aztán már üzemel is :
Itt éppen az 5- ös lemez, melyen a 3DBench és a SpeedSys van. Baloldali gomb 10- esével, jobboldali egyesével, mindkettő lenyomása pedig százasával váltja a floppykat. Váltás után nem kell újraindítani a gépet, egyből látszik az aktuális lemez tartalma - természetesen ha másik lemezről kell bootolni, akkor kell a restart. Szuper kis eszköz, teljes floppygyűjteményünket penre tehetjük, sok floppym van de fokozatosan tönkremennek. Valamint 286/386/486- on könnyű bootolni, telepítgetni.Itt már VolkovComm alatt az 5- ös lemez, a jobb panelben :
Ha már ottvan a SpeedSys, futtattam is egy tesztet (386DX40, Trident video, 1.6GB HDD :
-
cbmfan
senior tag
válasz
RexMaximus #52954 üzenetére
ja, nem vagyok mai darab én sem. volt olyan csajom akivel közel egy évig jártam és soha nem tudtam meg a vezetéknevét
valami állat volt, 79 véggel. passzolok...
-
cbmfan
senior tag
válasz
RexMaximus #52952 üzenetére
ugyan már, Napster volt az igazi. azzal még csajozni is sikerült
1999 december, töltöm le tőle trabant hangot, erre rámír... és itt indult a dolog ami ~2 évig tartott. már a nevére sem emlékszem, csak arra, hogy a kontroll pamacs is szőke volt
-
RexMaximus
senior tag
válasz
snecy20 #52951 üzenetére
A jo oreg DC, nemreg magyaraznom kellett valakinek, hogy mi az. Egybol elfogyaszottam akkor az osszes Dragon Ballt, szerintem az volt az elso nyomjuk le egybe az osszes reszt a sorozatbol elmenyem, orrverzesig
Igen, akkor meg kiirtuk a biztonsagi menteseket, ma mar ilyesmit nemnagyon csinalunk, kozel sem olyan tetelben.
Az a vicc, hogy meg DC-n is lehetett erdekes arcokkal "talalkozni", nem csak tartalommal, picit olyan irc-s volt a hangulata. Fol kene nezni ra, elemegez
(#52949) arn
Ez egy baromi jo monitor, volt ilyenem egy ideig, de sajnos elhalalozott a panelje, sajnaltam. De amugy baromi jo konstrukcio
-
snecy20
nagyúr
válasz
RexMaximus #52947 üzenetére
Amikor először lett otthon ADSL-em 2002 elején, úgy rácuppantam a DC++ -ra és Kazaa-ra mint gyöngytyúk a takonyra. Hirtelen sok dolga is akadt akkoriban a CD írómnak.
-
Nem abszolút számokkal kell számolni, hanem érdemes a fizetéshez mérni, vagy a régi árakat az inflációval korrigálni. 10+ év alatt volt bőven "jó kis infláció" Nagyjából ugyanott vagyunk. A csúcs vas árát bárki elfogadná havi fizunak. Átlag bérben kifejezve fele-harmada az éves fizetésnek egy ilyen gép. Az, hogy nem maradt több a pénztárcában nem csoda, mert a bérek nem emelkedtek az inflációt meghaladó mértékben rövid időszakokat leszámítva. Sőt ott volt a 2007 utáni időszak amikor szerintem még esett is a nettó átlag. Szóval ott van a bibi, hogy attól, hogy nem maradt több a zsebünkben arányaiban nem lett drágább. Jobban belegondolva nem is emelhetnek egy szint fölé, mert annyira kicsi lenne a kereslet, hogy nem érné meg gyártani.
cbmfan: Próbáltad PCI-os videókártyával is?
-
arn
félisten
Szomoru hir razta meg a retro vilagat, elete viragan tavozott kozulunk wd31000, matol a tavoli bitmezokon szamolja a byteokat. A gepet elinditva mar tudtam, hogy nagy a baj, elhalo hangon motyogta a fulembe, hogy eleg volt. Elt 22 evet.
No de amit a retro istene az egyik kezevel elvesz, a masikkal ad - sikerult bago aron egy dell 2007fp monitort boltolni... ami jo, mert:
* mindenfele analog bemenet
* relative kicsi
* 4:3as keparany
* ips panel
* 2006os modell, de ezt 2011ben gyartottak, es 8adik verzio, remelhetoleg nagyobb hibak nelkul
* korban epp passzol a 2006os gephez -
cbmfan
senior tag
van egy Abit BX133-RAID lapom ami úgy viselkedik mintha VGA memóriahibás lenne. próbáltam tucatnyi kártyával, procival és memóriával, cseréltem BIOS IC-t több verzióval, helyzet ugyanaz. van valami ötletetek?
-
RexMaximus
senior tag
válasz
zoltanz #52944 üzenetére
Egy haverom ezt a 13 album/cd dolgot kimaxolta amugy
Amikor megvettem az elso cd iromat, kolcsonadtam neki. Valamilyen megfontolasbol 56kbps- re tomoritette egy halom mp3-at es ezekkel teleirt egy cd-t (keves helyet foglal igy ugye
). Na az lemez azota is "legenda"
, bar ma mar sajnos nincs meg
-
jokeph
nagyúr
válasz
Sanchez638 #52945 üzenetére
Ajajj, szegény Asus P4PE i 845-ös deszkám+1,8 GHZ Notrhwood P4 Pentium proci az 512 MB ddr1 333MHZ rammal győzte összeterelni a 6 eszközt (1db S-ATA I.-es 120 GB-os, 2 db IDE 80 GB-os HDD-t, 1 DB IDE DVD irót (4x) meg 2 db IDE CD/DVD combo meghajtót).
És nehogy kevés legyen, volt még benne 1 plusz PCI LAN kari, egy PCI SB128 és egy PCI ADAPTEC 2140-es SCSI vezérlő, azon lógott még 2 IBM 68pines 9 GB HDD és 2 Plextor 50 pines CD iró.
Szegény tápomra nem győztem Y toldókat pakolni.
A grafikáért meg egy Inno 3D GeForce 3 Ti 200 64 MB felelt.
-
zoltanz
nagyúr
válasz
Sanchez638 #52941 üzenetére
Elég nagy ugrás volt, addig egy floppy-ra ráfért egy fél zeneszám, mp3-ban a CD-re meg 13 album.
-
jokeph
nagyúr
válasz
Sanchez638 #52941 üzenetére
Igen. mikor még irtam, a többi nem volt odairva.
-
-
Egy 3000+ volt a proci. Akkor amikor megvettem (2005 vége felé) a csúcsot a kétmagosok képviselték. Az A3000 kb. a közép kategória teteje, felső alja volt. Inkább mint ma egy i7 8700 vagy 1800x. Szépen fel is rángattam 2400MHz-re. A második mag nem hiányzott jó ideig. Már AM2-őt vett mindenki amikor lecseréltem egy X2 3800+-ra, persze azt is tuningoltam. Pont jó időben, mert eléggé leesett az ára, azt követően már elindult fölfelé. A pénzt, amit a platformon maradással spóroltam, inkább videókártyára költöttem.
A csúcs már jó ideje extrém drága. P4 EE 975-ért 2003-ban vagy QX6700 1000$-ért 2006-ban? Esetleg a sculltrail platform 2008-ból? De Az AMD-nek is voltak érdekes árai. Nézd meg ezt: [link] Az FX lappal, memóriával több volt, mint az akkori nettó fizum, pedig ahogy írtam jól kerestem a sok túlóra/külföld miatt. Ma egy hasonló beosztásban lévő ember fizujához hasonlóan aránylik egy Threadripper vagy i9.
szerk: Találtam P4EE árakat is. Agyeldobós, mint ma az i9. [link]
szerk.2.: A Sculltrail is elszallt volt: [link] 5500$ platform költség... -
snecy20
nagyúr
válasz
frescho #52935 üzenetére
Ma arányaiban egész biztos hogy többet, szebbet, jobbat, gyorsabbat kap az ember a pénzéért, mint akkoriban.
Pedig manapság érezhetően olyan felára van a PC-s alkatrészeknek, ami még eddig nem volt tapasztalható.
Akkor is simán el lehetett költeni hat havi fizetést PC-re, mint ahogy most is el lehet, könnyedén, és az abszolút csúcskategória régen is, illetve mindig is pokoli drága volt. Tényleg érdemes mondjuk '92 és '99 közötti árlistákat visszanézni, néhol egész elképesztő.Emlékszem hogy nekem már csak akkor nyílt volna lehetőségem egy 21'' EIZO monitor beszerzésére, amikor már teljesen kiment a divatból a CRT...
De amíg erejük teljében voltak a márka CRT-s modelljei, addig kb. nem is álmodhattam róluk. -
Nem kell felülni a mai 4k vonalra és akkor nem kell atomerőmű. 1080p-hez a közép kategória elég és az nem kerül fél millióba.
de az tény, hogy teljesítmény téren lelassult a fejlődés. Mondjuk az új 8-as Intel széria és a Ryzen nagy előre lépés ha multithread teljesítményt nézünk. Majdnem 50%-ot kapunk azonos kategóriában. Remélem az árak is rendeződnek a kihozatallal.
Azzal, hogy nem kerültek ennyibe a gépek vitatkoznék. Fizetésemhez képest amikor megvettem a 939-et arányaiban többet fizettem, pedig akkor kimagaslóan jól kerestem hála a sok külföldi kiküldetésnek.
-
laskr99
addikt
Nem találom azt az oldalt ahol a régi újságokat szedik össze. Facen láttam 92 decembert 576 újságot és nem tudom,hogy scanre jó lenne-e, mert akkor lehet le tudom a sráccal beszélni.
-
arn
félisten
erdekes...
[link]
-
snecy20
nagyúr
Na ja, ezért is csökkennek az eladások, meg azért is, mert netezni-youtubeozni, filmet nézni lehet már egy 10 év körüli gépen (mondjuk Core2 + SSD + 6Gb RAM), sztenderd FullHD-n ésszerű beállításokon meg el lehet játszogatni átlag 4-5 éves vason is, és elég ha csak a VGA újabb némileg.
Jó pár éve elértünk oda, hogy nincs nagyon értelme újabbra cserélgetni a dolgokat, legfeljebb ha kidöglenek az alkatrészek. És amíg megy valami, miért is ne menjen 6-8 évig, ha a teljesítménye elég? Mondom, ez nem rossz, mert ha az ember eléggé tudatos, akkor meg lehet úszni relatíve kevésből a PC-s fejlesztéses beruházásokat, más részről meg szomorú, mert az ember könnyes szemmel nosztalgiázva emlékezhet vissza arra az eszetlen tempóra ami mondjuk 1996 és 2006 között ment.
-
arn
félisten
válasz
snecy20 #52929 üzenetére
persze pro es kontra... de akkor nem kerultek ennyibe a gepek, es az se volt jellemzo, hogy a tobb mint 10 eves crysis meg ma is egesz jol nez ki. kb 25 eve fejlesztem eleg hasonlo szintre a masinat, de sose vettem ilyen dragan alkatreszeket. egy honapja vettem vinyot - talan 10%al volt olcsobb ujonnan ugyanaz a tipus, mint negy eve. a nagyobbak meg csak aranyosan dragabbak lettek. korabban is voltak ee procik, de alig lassabban es joval olcsobban volt alternativa. videokartyak detto - dragult az ajanlott ar is, de mikozben korabban az alatt lehetett kartyakat venni, most afelett. es ez a "mainstream" gtx pl, nem a titan, ami a csucsot jelenti.
belekergetik egy olyan spiralba a piacot, hogy nagy pofaraeses lesz belole, az az egyre fogyatkozo vasarlo tabor nem fogja kifizetni a fejlesztesi koltsegeket. a jatekfejesztok meg nem fognak egy ilyen retegnek fejleszteni, hanem olyannak, amin elfut a sw. ha meg nincs ami kihasznalja, miert cserelnenek? most kezd kicsit felpezsdulni a dolog, de szerintem baromi rosszul teszik, ha x evente jelenik csak meg vmi, de azt is folyamatosan magasabbra pozicionaljak, az emberek csak kivarnak, mert eleg meg a regi.
-
snecy20
nagyúr
De annyiból talán mégis jobb a nagy hardverbumm utáni korszak, hogy míg anno megvetted a csúcsgépet, ténylegesen fél-egy-másfél évig minden okés volt, aztán jött egy dupla olyan erős processzor új utasításkészlettel, új VGA generáció olyan hozzáigazított játékokkal amik már el sem indultak a régin, de ha mégis, akkor fele sebességgel és csak agyonbutítva... Aztán ott voltál, hogy az 500.000-es PC-d másfél év alatt elvesztette az értékének a kétharmadát.
Annak idején gyerekként egy kicsit sokk-ként ért, hogy a 2000-ben, már amúgy eléggé megkésve beszerzett Voodoo2-m mennyire nem tudott már helytállni az az azévi, vagy 2001-es játékokban.
Persze az sem szívderítő ami most megy, hogy 12 év alatt van csak olyan volumenű fejlődés, mint ami anno végbement 96 és 2000 között a számítógépes iparban.
Azért számolom a 12 évet, mert 2006-ban jött ki az első olyan processzor, amivel még a mai napig tűrhetően el lehet lenni. A 4 magos Core2Quad-ok, négy magos Xeon-ok.
-
arn
félisten
hat bakker ilyet se lehet tul gyakran venni
-
zoltanz
nagyúr
válasz
Bile Demon #52922 üzenetére
Köszi, értem.
Rámértem 1-2% eltérések lvannak a normál értékektől.
Próbáltam az érintkezőket összébnyomni a hő nem szünt meg. (nem sokat használt táp amúgy) Ha magasabbra kúszik hőmérséklet lecserélem inkább majd, bár nincs napi használatban. -
arn
félisten
Nyers teljesitmenyben is hozza, es van benne egy valag gyorsitas, amit a korabeli gepek nem tudnak. En majd nasnak akarok gemini laket, ha kijon vegre, az h265ot is transzkodol 10 biten 4kban. Az eleg egy ideig - az i7 4770 lejatszani sem tudja cpubol.
Jatekoknal ugrasok inkabb csak a generaciovaltasnal vannak, amugy meg kelloen magas felbontassal mindent le lehet gyilkolni. Az utobbi evekben eleg jol meg is ugrottak a teljesitmenyek, csak sose volt ilyen draga a hw, az elmult 25 evben. Nevetseges, hogy egy felmillios gep mainstream gepnek szamit.
-
válasz
snecy20 #52913 üzenetére
"Hogy rohamtempóban öregszünk" vs. "idén Novemberben lesz 10 éve hogy a Core i7 brand bemutatkozott a Nehalemmel"
Én inkább az utóbbiból indulok ki.
Sajnos, már szinte semmi sem változik. Kicsit csavarunk mindenen picit felfelé, aztán megint jó lesz a népnek.
Ez részben jó, mert már a SW-es változások nem igénylik valóban az egyre jobb és erősebb HW-t.
Részben rossz, mert az i3770-et nem éri meg lecserélnem (intelre legalábbis) mai napig. Pedig 2012-ben vettem emlékeim szerint.Mellesleg, mennyire nem változik semmit: épp az imént néztem, valaki egy ~6-7 éves Intel Atom alaplapot akar eladni, 25 ezer forintért, itt a PH-n.
A 90-es években? Megvetted a kis 386-os alaplapodat, következő hónapban már fele annyit ért. 2018? Újkori áránál többért akarnak HW-t eladni az emberek. Mert a beárazós topikban azt mondták nekik, ennyit ér. Pedig épp az egyedüli fejlődés, az SoC-os Intelekben volt. Beszarás, milyen kis teljesítményből, milyen teljesítményeket hoznak ki. Mindennapi desktop gépem egy J4205 és esküszöm, bőven hozza egy izmosabb Core2Duo teljesítményét. -
laskr99
addikt
Van itthon egy pár retro játék nekem. Microsoft Combat Flight Simulator 3, BF Vietnam,Battlestrike Berlin Felé az út. A Combat Flight sikulator még gyerekkoromból emlékszem,hogy valami miatt 15-20 oerc után fagyott XP-s oprendszeren Athlon X2 4600+ 4gb 800mhz ramon. Akkor még alaplapin majd HD5570-en. Lehetséges,hogy túl erős volt a gép neki?
-
Bile Demon
őstag
válasz
zoltanz #52921 üzenetére
A vezetékkel csak annyi baj lehet, hogy vékonyka.
Én saját tapasztalatból mondom, hogy nem a vezetékkel szokott gond lenni, hanem ahol az alaplapi és kábeles csatlakozó találkozik, ott keletkezik a hő. A melegtől még jobban kilágyul a lengő dugóban az érintkező, nem olyan passzentos, még nagyobb lesz az átmeneti ellenállás és a hőtermelés, aztán egyszer csak megég, vagy össze, vagy szét.Ha van multiméter, akkor terhelés alatt mérd meg a feszültséget a 20 pines csatlakozón, hátulról, vagy az alaplapon, ha találsz mérőpontot. Ha 4.9-5V környéke akkor tökéletes, ha 4.8-4.9 akkor elfogadható, ha 4.8V alatt van, akkor annak is örülni kell, ha látszólag stabilan működik.
Megmérheted az alaplapi csatlakozó hátulján is, ha tudod.
Kontrollnak mérd meg egy üres HDD tápcsatin is az 5V-ot, a két feszültség értékéből és különbségéből lehet mondani valamit a táp stabilitására, és a kábelen a feszültségesés nagyságára.Az, hogy 20fokkal melegebb a kábel (végig egyenletesen), mint a szoba az nem tragédia. Akkor van gond, ha a csatlakozónál 60-80-100 fokos és az melegíti át a kábelt.
-
zoltanz
nagyúr
válasz
Bile Demon #52919 üzenetére
Itt az összes vezetéket melegnek érzem végig, illetve az egész csatit (nem oxidált/deformált) Én vezeték minőségére gondolok.
-
Bile Demon
őstag
válasz
zoltanz #52918 üzenetére
Ha 5V-os ágon át kapott tápot a proci, akkor ott 2.5x akkora áram kellett ugyanahhoz a teljesítményhez, mintha 12V-s lenne a CPU táp. Ha oxidált / kopott / kitágult a tápon a csatlakozó, akkor simán tud melegedni, szenesedni. Ha vékonyka vezetékek jönnek ki a tápból, azok is melegedhetnek, de többnyire a 20 pines csatin az a 4db 5V-os csatlakozás ami melegszik és a vezeték csak elvezeti a hőt.
-
zoltanz
nagyúr
Fiatalok az normális ha egy 20 pines ATX tápkábel és az alaplap a tápcsatlakozó is meleg ~45 C? (AthlonXP jól ki van tömve kártyákkal mondjuk) Aztán beáll erre, de más gépnél nem vettem észre hasonlót. (ilyen szar anyagból vannak a vezetékek benne?)
-
snecy20
nagyúr
Tudjátok mi jutott eszembe így 2018-ra fordulva? Hogy rohamtempóban öregszünk.
25 éve már annak hogy a Pentium Processzorok köztünk vannak, 30 éve már a 386SX-nek, és már a 3D gyorsítás, mint fogalom is több mint 20 éves - Voodoo 2 már pont ennyi! És mellette a korszak olyan emblematikus játékai is betöltik a 20-at idén mint a Need for Speed 3, Starcraft, Unreal, Half Life.
15 éves már az nVidia elbaltázott FX sorozata, és idén Novemberben lesz 10 éve hogy a Core i7 brand bemutatkozott a Nehalemmel. -
krisz67
tag
válasz
Sanchez638 #52911 üzenetére
Viszont kívánom!
Sikeres Boldog Új Évet kívánok mindenkinek! -
Sanchez638
addikt
Mindenkinek előre is Boldog és retroban/régi alkatrészekben gazdag Új Évet
-
válasz
zoltanz #52909 üzenetére
Ez addig igaz amíg van hova skálázni a vasat. De ha az előző példánál maradva egy GTX1080-on sem éri el a 30fps-t, akkor a leggyorsabb kártyával is éppen talán játszható lesz. De az a pár 1000 ember aki azt megvette nem fogja eltartani a kedves fejlesztő csapatot.
Szóval nem kell assembly-ben programozni, de a limitekkel tisztában kell lenni. Vagy legalább úgy megírni, hogy működjön rajta a scale out ne csak a sacle up.
-
Mióta a GTA5-ről megírták, hogy mindegy mennyi videomemóriád van, azt be fogja tölteni (lehet, hogy 4GB-tal nézték meg, esetleg 8-cal is), azóta nem hiszek azokban a megmondókban, akik ránéznek a feladatkezelőre és ítélkezésben messzire mennek a VRAM foglalás okán. De különösen ha GTA5 volt a tesztalany
-
Szerintem pont rossz példát hoztál fel. Az engine fejlesztőnek nagyon jól tisztában kell lennie az aktuális kártyák tudásával. Nem keveset optimalizálnak, hogy fusson a két nagy gyártó kártyáin is elfogadhatóan. Nem ritkán ami jól megy az egyiken szarul fut a másikon és vica versa. Az újabb hardware közeli DX12 vagy vulkánnál tiszátban kell lenni, hogy mennyi adatot lehet egyszerre betölteni, a bekötési módokkal, a cahce/memória felépítésével.
Akik már ezt használjak grafikusok vagy játék fejlesztők már tényleg nem kell, hogy ismerjék részletesen. De nekik is tisztában illik lenni azzal, hogy mi az a méret amit be lehet tölteni a memóriába, mekkora textúráknál kezd el köhögni az átlag kártya. Mert ha ezt nem veszik figyelembe akkor jön az, hogy atomerőművön is szaggat a játék.
quailstorm: Nekem nem a magasabb szintű nyelvekkel gondom hanem azzal amikor annyira absztrakttá válik, hogy leszarják a realitást. Pl. amikor számonkérik, hogy miért nem lehet 100ms alá levinni az USA válaszidőt. Én meg magyarázom a fénysebességet. Ha kommunikációs modult fejlesztesz ott is gondot okozhat ha a világ másik felén van és sok kérés jön. Ezt illik figyelembe venni még a tervezésnél. Aztán felőlem lehet python, ruby vagy C++, de a fénynél gyorsabb nem lesz a TTL.
-
flymi
addikt
válasz
laskr99 #52901 üzenetére
Kár érte. Dísznek még jó.
DarthSun: Jó szemed van, a ram foglalatok és az ide csatik közt lévő kondik tényleg púposak, de attól még menniük kellene. Nekem van egy Leadtek WinFast A170-em, amin van vagy 5 darab kondi és mind quasimodo, talán az egyik már ki is szőrösödött, de műkszik.
A karistolás már nagyobb baj, ha már eleve nem végzetes. Még nem láttam ilyen jellegű sérülést alaplapnál, de előfordulhat. -
válasz
laskr99 #52901 üzenetére
Ha jól látom néhány kondi is cserére szorul, az könnyebb effektus egy gyakorlottnak. A karc > eleve zárlat is lehet már, átkötés finom meló, drága, valamint nem biztos hogy javítható. Többrétegű nyák esetén nem tudni biztosra hogy melyik szál hova megy, milyen alkatrészen keresztül.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Autóhifi
- Sony MILC fényképezőgépcsalád
- Egy szenzor, két zoomkamera: újraírta a Huawei a mobilfotózás történetét
- PlayStation 5
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Nintendo Switch 2
- OLED monitor topik
- Milyen légkondit a lakásba?
- További aktív témák...
- Ryzen 5 5600X 1 év gari
- BESZÁMÍTÁS! Intel Core i9 9900KF 8 mag 16 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! AMD FX-8320 8 mag 8 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- Intel Core i9-14900K 24-Core 3.2GHz LGA1700 oem(36M Cache, up to 6.00 GHz) Processzor! BeszámítOK
- AMD Ryzen 5 7500F - Új, 3 év garancia - Eladó!
- Bomba ár! Dell Latitude E5570 Touch - i5-6300U I 8GB I 256SSD I 15,6" FHD I HDMI I CAM I W10 I Gari
- MacBook felvásárlás!! Macbook, Macbook Air, Macbook Pro
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte H610M i5 12600K 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3060Ti 8GB Rampage SHIVA Seasonic 650W
- LG 27GS60QC-B - 27" Ívelt - 2560x1440 - 180Hz 1ms - AMD FreeSync - Bontatlan - 2 Év Gyári Garancia
- AKCIÓ! Apple MacBook Pro 13 2022 M2 8GB 256GB SSD garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest