- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sziku69: Szólánc.
- bitpork: Augusztus 2- szombat jelen állás szerint.
- zebra_hun: Hűthető e kulturáltan a Raptor Lake léghűtővel a kánikulában?
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Geri Bátyó: B550 szűk keresztmetszet, de mi és miért?
- Yutani: Yutani Retró Hangkártyái: AdMOS AdWave 32
- user2: Kia Ceed Gold 160 1.5 T-GDI MY2024
-
LOGOUT
AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
Megnyitott a Retro beárazás topik!
Új hozzászólás Aktív témák
-
zoltanz
nagyúr
válasz
krisz67 #52570 üzenetére
Én is beállítottam a hálókártyát Win98SE-n ment az internet (de a fájlmegosztás nem sajna, csak XP-s klienssel) Win7 -en Wifi-n keresztül A vicc az volt hogy sima UTP-vel ment csak Crosslink-el nem.
Viszont felraktam egy hangkártyát Win98-hoz és pislogtam két IRQ-t fogyaszt (1 magas, 1 alacsony) felrak valami Legacy eszközt is (Dos-os dolgokat tartalmaz)
-
válasz
krisz67 #51311 üzenetére
A laposom régi de elég jól felvan fejlesztve : Athlon II X2 2.3GHz (P360) proci és 6GB ram. Win7 64 pöpecül megy rajta.
Sharkoon- ból az emelt oldallapos, elöl 2 ventisből zöldet akartam én is, de csak kék volt, mikor rendeltem.
Az LG az árához képest príma képet ad, persze semmi 100+ Hz, de én 100Hz feletti FPS felett sem látok gondot, képtörést, Vsync off- al hajtva sem. Fényerőt meg le kell tekerni mert kiégeti a szemem, nekem elég lett volna a TV, de meghibásodott a régi 26" Samum és a retro gépekhez kell a DSub is (HDMI, DVI van még rajta).
2K/4K- ra külön be kell rendezkedni, kábeleket is kellene cserélni, meg mittomén, ezért megjelenítőben is maradam, elég a FHD. A gépen a 2K film még talán menne ( FHD 10% proci ), de megjelenítő híján minek, játék kifektetné. Meg videokártyából is NV 1080- at ajánlanak ilyenekhez, az i7- hez is maradni fog a FHD.
#51312 : gyakorolni kell, van aki valami 100 körüli eredményt mondott, az már komoly, de csak hiteles screenshoot esetén hiszem talán...
(#51318) bacsis : egyben, működőképesen tényleg király lenne
(#51315) frescho : PS/1 286, na az már komoly a nézőpontomból, a micro/8bit- ből kimaradtam, így nem annyira csigáznak fel.
-
válasz
krisz67 #51291 üzenetére
Főgépből 4 db van
Ami mindíg bevan kapcsolva (persze csak ha otthon vagyok), de végülis a legkisebb teljesítményű, az Asus K52N laptop, 6 külső vinyóval, NAS- al, 3 külső optikával.
FHD filmekhez játékokhoz ez : [link],
A gép listája :
Asus M4A88TD-V EVO/USB3 lap
Phenom-II X4 965 C3 3.4GHz@3.8GHz + Mugen4 hűtő
4x4GB J&A 1600MHz DDR3 CL11@1366CL9 mezei RAM
Asus ENGTX580 DCII/2DIS/1536MD5 videokari
40GB+160GB IDE + 1TB SATA vinyók
LG SATA DVDRW
Swex multi kártyaolvasó
Chieftec 600W táp
Sharkoon VGSV ház
WinXP SP3+Win7 SP1+Win8.1 oprendszerek+2 tartalék főgép fullra szerelve, installálva, felszoftverezve :
1: Fotók, tesztek, gép tartalma a linkeken
[link],
[link]2:
MSI KA780G lap
Athlon II X2 245@3.5GHz proci
4x1 GB Corsair XMS2 tuningram
Asus GTX285
400GB+1TB HDD- k
TT M7 ház
Akyga 700W táp
DVDRW, floppyAmiket mindegyik géphez használok :
LG-27MP58VQ-P-led-monitor
LG LH6047 FHD led TV
Genius Scorpion light billentyű, egyéb mindenféle bill.
noname egerek, Hama, Tesco gazdaságos, stb.
Creative 5.1 Surround 5.1 Pro, Audigy2NX USB- s hangkártyák.Persze mindegyik kütyü már retroba hajlik, de megy rajtuk minden mai meló. Évvégén lehet bővülök egy Core i7 konfiggal
-
alvaro
senior tag
válasz
krisz67 #51291 üzenetére
Nem teljesen retró, de nagy része szemét (minden, ami bold)
CPU: Intel Core i3 2100 (3.1GHz Sandy Bridge 2C/4T).
Lap: AsRock H67M
RAM 8GB DDR3, 2db teljesen össze nem illő 4 gugásból, de működik párban.
VGA: Sapphire Radeon 6670/GDDR5. Mert előtte a boltból DDR3-asom volt...
Storage: 60GB Mushkin SSD, 1TB+500GB Samsung.
PSU: Chieftek iArena 400S8.
Monitor: Acer AL2423W. Megvan több, mint 10 éve, és elég véres már a torka. Igen jó lenne lecserélni...
Hang: Creative X-Fi Titanium PCIE.
ODD: LG HD DVD / BluRay.Upgrade: Ha találok valami jót
-
flymi
addikt
válasz
krisz67 #51179 üzenetére
Úgy értettem Magyarországon nem nehéz beszerezni 3GHz-es Prescottot. Ha nem akarsz postaköltséget fizetni hardverért (tök mindegy melyik megye, de csak vidék), akkor még jobban leszűkíted a kört, ergó tényleg nehéz dolgod van, így viszont már érthető az örömöd.
Én pölö a 3.4GHz-esért nem fizettem postaköltséget, mert Kínából jött ingyen szállítással. -
flymi
addikt
válasz
krisz67 #51162 üzenetére
Nem lehetetlen idehaza beszerezni.
Nekem SL7KB van, korábbi C0 steppinges.
Más: Asus Tusl2-C lapba mi az abszolút csúcs cpu, amit beletehetek?
1200-es és 1400-es Celeron Tuám már van. De gondolom nem az 1.4-es celka a legerősebb, amit megkajol a lap. Talán az 1400-es PIII Tua a legübermegabrutálabb, amit bele lehetett pattintani? Az alaplap dobozán pirossal kiemelve csak az 1200-as szerepel.
Köztes proci lehet még az 1000-es Coppermine, de ez gondolom nem releváns. -
-
válasz
krisz67 #51039 üzenetére
A GTX285 SLI- hez, egy 800W- os kell, ami 12V- on sem gyenge. De megjött nemrég a fogyasztásmérőm, lehet ma kipróbálom. Állítólag a webes fogy.-mérő-számoló oldalakat el kell felejteni, fölémérnek.
Ram gond esetén : 1 rammal indítok, előtte a biosban laza időzítéseket állítok be > memtest > ha ok, szűkebb időzítés > memtest. Kiköbözök minden modult így.
-
válasz
krisz67 #51029 üzenetére
Az AthlonII konfigomban a 700W- os Akyga hasonló, 12V- on gyenge az összteljesítményhez képest, de azért 400- at kipörget rendesen, kell is, mert a GTX285 zabál. 5V- on viszont izmos, lehet rá pakolni az USB- s cuccokat rogyásig.
Más : a retro határán mozgok mostanában, hűtőcsere fotókkal, rögzítési folyamat, gép, tesztek. Itt fejtettem ki . Hát a hőcsöves gyárinál klasszisokkal jobb, nálam ajánlott hűtő a Broken, precíz a felfogatása is. Adalék hozzá, feltettem a második ventit is rá.
Hőfokok - terhelés :
idle :A változatosság kedvéért most szembefordítottam a légáramlást, tesztelem még, a lecsapódó örvény miatt a VRM és a NB kézre is hidegebb, a CPU talán kicsit feljebb megy, de még nem biztos
-
RexMaximus
senior tag
válasz
krisz67 #50906 üzenetére
Gyakorlatilag 2 honpig a retrora szant idom (+a szabi) csak a pakolasrol szolt, meg a hely elkesziteserol
Ez egy garazs, de meg kell cserelnem a ket oldalt, mert a masik oldalon jobb lenne az asztal. Azaz ujra egybaromi nagy pakolhatok projekt. Nem most fog megtorteni ugy erzem. Talan ebben az evben meg.
-
flymi
addikt
válasz
krisz67 #50887 üzenetére
Tényleg raknak ki pc-ket az utcára lomtalanításkor?
A miénk nem nagy város, nem is szoktam olyankor bejárni és alkatrészre vadászni, csak azokat a kupacokat nézem meg a kocsiból fél szemmel, ami épp útba esik melóba. Eddig még soha nem botlottam pc-be, vagy bármibe, ami hasonlít rá. -
krisz67
tag
válasz
krisz67 #50570 üzenetére
Genius ISA NIC K1306023 Sikeresen működik
A gyári NE2000 driverrel ráadásul. Win32s & TCP32 feltéve (köszi DarthSun), utolsó verzió nemakart működni, de a korábbit sikerűlt feltelepíteni. Pattent mostmár a hálózatos megosztás
Viszont most a VGA-k szórakoznak velem
Ha felrakom a gyári driverét pl a SpeedStar nak, annál is, vannak bajok szórodik a kép, 800x600 nál már...aztán Vezérlőpultba ha rámegyek a Színek re, beisfagy a rendszer.
Trident nél, is hasonló a helyzet de ott csíkos/szellemképes lessz a monitor, különböző felbontásokon.
Mi lehet a gond? Vagy szerencsémre pont hulladék VGA-kat találtam a gépbe, amik hibásak?Retro újságok:
Maguk a magazinok online olvashatóak: http://retroujsag.uw.hu/
A mellékleteket meg magukat, énse tudom hol lehetne fellelni (amíg összenem dobjuk egy Amazon korlátlan felhőbe...)
-
válasz
krisz67 #50524 üzenetére
Egérből legjobb egy sima soros, valamelyik régi dosos meghajtóval. RAM kérdés nehéz látatlanban, sokszor nekem is vadászni kellett 486- ba, látszólag hasonló ramok vagy mennek, vagy nem. Sima FPM általában elindul, de ez sem törvényszerű, már itt is előfordul hogy az alaplap komálja-e pld.
-
válasz
krisz67 #50503 üzenetére
IRQ- t írd be neki 9- re. Tedd fel a Win32s, majd a TCP32 csomagokat. Ha mindegyik ok akkor a hálózatkezelőben be tudod lőni DHCP- re és már mehet is a routerre. Modern gép is látja. Sőt az Androidos telómról is látom a 386- os gépet is ( ha az IRQ9 nem jön be akkor egy dosos Aidával is ki lehet deríteni melyiken tanyázik ).
-
válasz
krisz67 #50326 üzenetére
Hálókártyák
Tseng ET4000
ESS Win3.1
ESS DOS
Trident 9000B
Sound Blaster VibraA speciális VGA kártya (valószínűleg CAD gyorsító szerűség) nem lesz használva általad, nem is nagyon találni hozzá semmit.
A token ring kártyához nem kerítek drivert, nem fogod az se sose használni. Remélem más kártyát nem hagytam ki.Szándékosan nem a saját gyűjteményemből kerestem ezeket elő, lásd igen is megtalálni mindent a neten. És privát üzenetekben kérlek ne zaklass szakmai témával. Nem fogsz rá választ kapni.
-
quailstorm
félisten
-
HSNet
aktív tag
válasz
krisz67 #50296 üzenetére
Simán működik, ha akár az ömlesztettet, akár a sok floppysat bemásolod egy könyvtárba, csak arra kell figyelni, hogy a könyvtár neve ne az legyen, ahova a windowst telepíteni akarod.
Sőt, DOS-t is tudsz úgy telepíteni. Csak kell egy boot floppy, onnan formázd meg a lemezt /s-el, azzal már elindul lemezről (ha a partíció aktív), és megy könyvtábról a telepítés (win 3.x, Win 9x, és DOS igen, Win NT/2k úgy emlékszem nem).
-
válasz
krisz67 #50276 üzenetére
"DOS 6.22 Supplemental os, 4 img fike van benne, 3disc és a sup. Windows Me-s gépen leformáztam 3 3.5" floppyt, és kimásoltam az img fileok tartalmát a floppykra (disc 1 et az első üres floppyra stb). Címkéket nemadtam a lemezeket."
Tehát van image-d. Ez jó. A supplementary disk nem kell bootolható legyen emlékeim szerint, csak apróbb toolokat pakol fel, úgy mint qbasic és társai. OS install után indítod külön.
Töltsd le a WinImage nevű programot, és ezzel írd ki az image fájlt magát a floppy-ra.
Utána menni fog.
(Kár hogy ilyen drága a WinImage. Már rég megvettem volna, ha nem ilyen áron lenne. Jó program, szeretem, csak ma már nagyon keveset használnám)
-
Bile Demon
őstag
válasz
krisz67 #50276 üzenetére
Az IMG fájlot IMG toollal kell kiírni a floppyra, akkor bootolható is lesz.
Ha be tudsz bootolni DOS-ból, (másik DOS-os gépen) akkor már lehet ilyet:
FORMAT A: /S
Vagy SYS A:Mindkét megoldás felmásolja a lemezre a rendszerindító fájlokat. (io.sys msdos.sys command.com) és a bootszektort is felírja.
WIN98 alól azért nem jó, mert a rendszerfájlok verziója inkompatibilis a DOS 6.22-vel. Ha kipróbálnád, akkor jönnének az incorrect DOS version üzenetek. -
válasz
krisz67 #50273 üzenetére
Nem elég részletes a postod, de feltételezem nincsen meg az image fájl a DOS installról. Különben hogyan másolnád csak úgy fel a fájlokat magukat?
Nem tudom a DOS install háklis-e a futó OS-re, de megpróbálhatod persze az "indítólemez készítés" opciót formázáskor, majd utána rámásolod a fájlokat.
De emlékeim szerint így sem fog menni, mert disk labelt ellenőriz az install. Azokat meg nem tudom fejből. -
Bile Demon
őstag
válasz
krisz67 #50181 üzenetére
Numlock és utána a szám gombokkal beírni?
Biztos volt háttérvilágítása, de az inverter már elfáradt benne, vagy érintkezési hibás lett egy vezeték. Nekem is van egy 386SX laptopom aminek rossz a háttérvilágítása, régebben láttam működni, de akkor is bizonytalan volt. Sajnos külső monitoron sincs kép valami miatt. Ha erős fénnyel megvilágítom a kijelzőjét, akkor látni halványan.
-
Bile Demon
őstag
válasz
krisz67 #50179 üzenetére
FEl LE JOBBRA BALRA
Ezekkel ki lehet választani az adott mezőt.+ - PgUp PgDn TAB stb. valamelyikkel tudni kell változtatni a Cylinder Head Sector mező tartalmát.
Az, hogy mit állíts be megvan? Ehhez lehet, hogy meg kell nézni a HDD típusát és az alapján megkeresni. Mondjuk akkoriban még rá is szokták írni a HDD-n a cimkére.
Shadow:
Ha engedélyezed, akkor általában gyorsabbak a BIOS funkciók, VGA BIOS hívások, csrébe az Extended memóriát elhasználja.
Szerintem mégis engedélyezd.
Ha valamihez kevés lesz a memória, akkor, tiltsd le, az egyiket vagy akár mindkettőt. -
válasz
krisz67 #49925 üzenetére
Az FX széria félre sikerült. A rá épülő procik is. Lehet szépíteni, tuningolni stb. de akkor is rossz irányvonal volt. A K5 volt hasonló fiaskó, de annál nem a felépítés, hanem a kihozatal (idő, frekvencia) volt a hibás főként.
A Sempron a Celeronnak felel meg. Legtöbbször sima átnevezéssel jött létre. Pl. K7 lassabb példányai, vagy a csak 1 magos Athlonokat árulták Sempronként.
arn: A K7-et én is az ár/érték aránya miatt tartom nagyra. A csúcskategóriától 10%-al lassabb gépet lehetett venni fél áron. Na meg azért is szeretem, mert akkor az Intel hasonló versenyre kényszerült, mint amit most kapott a nyakába a Ryzennel.
-
Vladi
nagyúr
válasz
krisz67 #49904 üzenetére
Ezek amúgy honnan jönnek?
AMD 5-10 évente lenyeli keresztbe a 10x akkora céget:
- eleve topik cím, k6
- athlon xp, fele áron majdnem akkora teljesítmény
- első 64 bitesek, atlhlon 64
- memória vezérlő a proccban
- dual channel
- első többmagos asztali
- cnq
- apu
- most meg a zen. -
válasz
krisz67 #49904 üzenetére
Mai, vagy régi dolgok érdekelnek?
A mai szitu szó szerint napról-napra változik.
Jelenlegi szitu: Gyakorlatilag ár/érték arányban beérték az Intelt. Nem sikerült lehyagyni, csak 1-2 terülteten, ami a felhasználók pár százalékát jelenti. De a többség által használt programoknál azonos ár esetén 10% alatti a különbség a két gyártó között. Ja és van ahol az AMD van elöl
Pl. i7-7700 vs 1700x vagy most az alap i3-7100 vs 1300x. Ez azt jelenti, hogy lesz itt árverseny, ha minden jól megy
A régi dolgokról is írok, csak az sokkal hosszabb.
-
quailstorm
félisten
válasz
krisz67 #49904 üzenetére
Az x86-64-et az AMD csinálta és az Intel vette át, szerintem ez igen jelentős.
Emiatt az Athlon 64 egy hatalmas durranás volt anno.
Régebben az Athlon XP volt ami hazaküldte a P4-et.Amikor bejött a Core2, már nem volt előnyben az AMD, viszont amit mondasz, az az FX procikkal jött el. A Phenom II x4 jó volt még kocagamernek.
AMD K-6 jelentőségéről én nem tudok nyilatkozni, első nem Intel licensz AMD a családban az Athlon XP volt, K6-ot utólag vettem.
-
alvaro
senior tag
válasz
krisz67 #49882 üzenetére
Épp tegnap volt a kezemben egy Olivetti 286 lap integrált WDC VGA-val és PATA vezérlővel. Kár, hogy nem indult a saját egyedi tápjával se
Pedig PS/2 csatlakozók is voltak a hátulján...
Brand gépekben sokszor előfordult ez a megoldás akkoriban.
Alaplapi hangot, hálót nem nagyon tudok viszont mondani, csak jóval későbbről, de ezzel kapcsolatban átadom a szót bárkinek, mert homályosak az emlékeim. Hirtelen úgy a Slot 1, Socket 370 korszakot tudnám mondani, amikor ezek tényleg elkezdtek elterjedni.
-
arn
félisten
válasz
krisz67 #49724 üzenetére
a hatterben levo dobozok bontogatasara is kivancsi lennek...
sb, voodoo, etc.
emlekszem mennyit forgattam a budin az sbpro deluxe boszme nagy dobozat. szvsz az volt az elmult 25 evben az egyetlen dobozos hangkartyam
a 90es evekben magyarorszagon nem volt tul jellemzo, hogy dobozos kartyakat vesz az ember.
-
erer1000
őstag
válasz
krisz67 #49628 üzenetére
Pi3
Hát külső HDD nek azt kötsz rá amit akarsz
pár ezer egy külső doboz, táppal.
DBob, azért megfontolando a kettő közül melyik inkább.
Főleg fogyasztás és hang miatt.
Teljesítményben a Pi elég a fent említett dolgokhoz . Nem gigabit, meg USB2.0 csak, de film stream + torrentre teljesen elég.
Ha meg a hálózati adat tárolás a cél, akkor tényleg sokkal jobb egy rendes NAS a gigabit miatt is -
erer1000
őstag
válasz
krisz67 #49626 üzenetére
Én USB-s külső vinyot használok vele 320GB
Vígan elvan vele. USB 20-24MB/s nem limitál , hisz. 100Mbps a lan rajta.
De azt becsületesen, 94-95Mbps-el ki tudja sajtolni
Azon lehet a 4K is még kimenneTorrent meg utemezve van melyik napszakokban végezze a dolgát.
És 10-15W max -
-
-
erer1000
őstag
válasz
krisz67 #49403 üzenetére
Én nekem van SD to mini IDE
Mini IDE to Sata , majd egy SATA - USBEbay az egész, és nincs olyan hogy valamit nem lehet hozzá kötni valamihez
Ebayrol eddig pci-e x1 to x16 al szívtam, mert az így gépre kötött vga-t nem ismerte fel rendesen a gép. :/Micro SD-t SATA-ra kötni az érdekes látvány
-
válasz
krisz67 #49378 üzenetére
Egy haverom szólt, hogy rendelt az ebay-ről SAS to SATA átalakítót... lényegében egy egyszerű kics csati volt mindenféle elektronika nélkül... csodálkoztam is rajta... Há mondom mindegy, próbáljuk... 3 garantáltan működő SAS HDD-vel próbáltuk, egyiket sem ismerte fel a gép
Szóval szerintem sem megy, de érdekes, hogy miylen vélzattal, hova kinek gyárthaták azokat az átalakítókat -
válasz
krisz67 #49307 üzenetére
Nincs. Lenne, ha rá tudnám magam szánni. Most itt állok:
Az első fecskék belülről
Az oldal címe első fecskék, de az igazság az, hogy nem tudom megmondani melyik fecskékre is gondolok. Amikor technológiai forradalomról és valami hatalmas újításról olvasok, akkor eszembe jut egy másik gép, ami már valami hasonlót tudott kicsit korábban. Sokkal jobban szeretem azt mondani, hogy a 70-es évek második felében az addigi fejlődés hihetetlen módon felgyorsult. Ezt több dolog is katalizálta, az elkészült gépek eltérőek voltak, de alapjaikban mégis hasonlítottak egymásra. Ötletes, sőt zseniális mérnöki megoldások születtek. A sok gép közül három emelkedett ki az eladott példányszám és a "dinasztia alapítás" tekintetében:
- Apple II
- TRS-80
- Commodore PET -
-
válasz
krisz67 #49239 üzenetére
Belépsz a windows mappába, beírod hogy setup, mintha telepítenéd, lesz egy felsorolás, hogy mnilyen bill, milyeen egér és milyen monitorvezérlő van beállítva, szépen azt kiválasztod "sima" VGA-ra, elmented kilépsz és utána sima 640X480ba fog indulni de legalább azt minden monitor tudja...
De a 286-oson továbbra sem fut a Win3.11 for WorkgrupsSzóval az vagy 386 lesz, vagy csak "sima" Win3.1, utóbbi eesetben is ugyanúgy kell a VGA-t beállítani
-
alvaro
senior tag
válasz
krisz67 #49239 üzenetére
Gyanús nekem, hogy régi módi szerint interlaced 1024*768 (vagy nagyobb...? nem túl valószínű.) van beállítva neki. Jó esetben rá lehet venni, hogy noninterlace módban adja az 1024-et, ha nem megy, akkor meg kell próbálni a 800*600-at, ha az se megy, a 640*480-at. Azt elvileg minden VGA-nak muszáj progresszíven adnia. De hogy a win3.1 hol tárolja a felbontást, azt remélem tudja valaki más, mert én nem... De még az sem lehetetlen, hogy valami közönséges .ini file átítrásával meg lehet piszkálni.
Kártyán pedig lehet, hogy van jumper az interlace/noninterlace mód beállítására. Trident 8900D-n pl. van ilyen. Modern LCD-hez mindenképp progresszív kép kell, az interlace-re csak néz, hogy ez meg mi.
-
-
Bile Demon
őstag
válasz
krisz67 #49178 üzenetére
ISA VGA-val is próbáltad?
Speakert próbáld ki, hogy csippan-e.Az XT-n azt ellenőrizd, hogy a tápcsati kiosztás lehet e jó, magyarán a tápcsatin a fekete test vezetékhez csatlakozó PIN-ek összekötettésben vannak e a nagy föld felületekkel a lapon.
Az piros 5V tápok egymással és a TTL IC-k sarkán a 14. vagy 16. lábbal, stb. Ha ez stimmel, akkor én kreatívan (megfelelő erővel félrenyomva a műanyagot) kipróbálnám AT táppal. -
Bile Demon
őstag
válasz
krisz67 #49174 üzenetére
Ha teszel fel képet, tudok rá mondani valamit.
Most én is épp a 286-ot bűvölöm:
WD 540 scandiskelés, a megoldás az lesz, hogy 420MB-re particionálom:
Azért vacakolok a HDD-kkel, mert ez a 286-os lap nagyon finnyás, nem hajlandó a CF kártyát kezelni (azt se, amit a 386-os simán kezel). Megoldás lehet még nagyobb HDD + Disk Manager megfelelő verziója.
-
alvaro
senior tag
válasz
krisz67 #49171 üzenetére
Nem muszáj. Létezik ATX tápokhoz átalakító, amihez esetleg kapcsoló is jár.
Itt többször felmerült már, hogy az új tápokról hiányozhatnak a negatív tápfeszültségek, ez lehet esetleg probléma egyes kártyák számára. A végeredményt nem tudom, e téren összesen annyi a tapasztalatom, amennyit a kombinált AT/ATX csatlakozós lapokról szerezhettem. Volt a kezemben SB (kevés a sok közül), amelyiknek ATX táppal elcsesződött a hangja, de nem tudom, hogy ez a lap egyéni hülyesége volt-e, vagy általános érvényű dolog, amit esetleg épp a negatív feszültségek hiányára lehet visszavezetni
De a gép többi része hibátlanul ment, meg más SB és GUS is. -
Bile Demon
őstag
-
-
-
HSNet
aktív tag
válasz
krisz67 #49056 üzenetére
-=286 és file cserebere ügyben=-
-Nullmodem vagy paralel kábel, és egy "modernebb" gép, NC mindkettőre valószínűleg a legegyszerűbb és legolcsóbb megoldás.
-Ha sikerül lőnöd egy paralel portos ZIP drive-ot, és mellé egy másik mindegy milyet, az egyben megoldás lenne a diskekre is, de használj legalább DOS 3-at, mert különben a nem tudod olvasni a rendes FAT16-ot, a legjobb ilyenkor a DOS 3.31 (szokásos helyen fent van), ennek még kicsi a memória foglalása, de már kezeli a lemezeket 512MB-ig (ha az IDE kontollered is),
-Léteztek paralel portos CD-k is, illetve hangkártyával tudsz használni IDE vagy régi properitary meghajtókat,
-Windows 3.11 felmegy a 286-ra, de csak Real Mode-ban, így neked sokat nem segítene (hálózati stacket nem tudod installálni rá pl), és a 3.11 Windows for Workgroups fel sem megy,
-Hálózat, ezzel lehet szívni rendesen, de ha sikerül szerezned egy ISA-s 3com kártyát, az 99% hogy menni fog. Kell hozzá DOS-os driver (pl: windows NT4/Windows 2000 esetén tudsz DOS boot floppy with network-öt gyártani, és onnan kiszedni a drivert, ha minden kötél szakad), utána több opciód is van. Szerintem az FTP a legegyszerűbb, de láttam már működő SMB klienst is DOS-raNetware-el is meg lehetne oldani, de azt az ellenségemnek sem kívánom...
-=Tua XEON-ok=-
Az S-es procik voltak akkoriban a XEON megfelelők (ami viccess, mert sima P3-ból a szerver proci már XEON volt, P4-ből detto, valamiért a Tua kimaradt), intel 820/840-es RAMBUS-os chipsettel 2 socket-ig, illetve a különböző ServerWorks chipsetekkel (ha jól emlékszem 4-ig). Nem volt egy hosszú életű dolog. A VIA/BX megoldásokat szerverben én nem láttam, GX-et is inkább csak munkaállomásban, de azt is csak natívan (Slot1-el).
-
válasz
krisz67 #49062 üzenetére
Az igazság valahol arn és az Ebay között van...
Tényleg nagyon elrugaszkodottak az ebay-es árak, és annyit amennyiért fent van egy-egy cucc, az csak árulgatás, kutya sem veszi meg, pedig nyugatabbra jobban tudnak hódolni az emberek a rertro-nak...
De azért az is tény, hogy már most is vannak elborult alkatrészárak amiket ki is fizetnek, akár itthon is...
Úgy veszem észre, hogy mindenből a korabeli, illetve a (maga korában) felső/csúcs kategóriás hardverek azok amiknek magasabb az ára...
Egy kommerszebb 286-os lap tényleg ilyen 2-3-4ezer Ft, viszont az ilyen korai példányok még itthon is elmennek 15ezer Ft körül...
Ugyanez igaz egy 386-ra is, míg egy kommerszebb kései pici méretű lap 1-2-3ezer Ft, addig egy, a 80-as évek végi, 90-es évek legeleji működő lap szintén 10-15-ért is el mehet...
ÉS igen, egy komplett nagyon szép állapotú BRAND 286-os gép itthon is tízezreket ér (azért 50et semmikép)
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Milyen légkondit a lakásba?
- Teljes verziós játékok letöltése ingyen
- Samsung Galaxy S21 FE 5G - utóirat
- PlayStation 5
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Milyen processzort vegyek?
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Szeged és környéke adok-veszek-beszélgetek
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Azonnali fotós kérdések órája
- További aktív témák...
- Core i5 12500 (50e) + Core i9 12900 (88e)- 3 hó gari - hűtő nélkül
- Ryzen 5 5600G + Cooler Master Hyper hűtőborda / G.Skill AEGIS CL16 DDR4 3200MHz
- BESZÁMÍTÁS! Intel Core i9 9900KF 8 mag 16 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- Intel Core i9-14900K 24-Core 3.2GHz LGA1700 oem(36M Cache, up to 6.00 GHz) Processzor! BeszámítOK
- AMD Ryzen 5 8400F - Új, 3 év garancia - Eladó!
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450 TomaHawk R5 3600 16GB DDR4 512GB SSD RX5500 XT 8GB Rampage SHIVA TT 530W
- ÚJ- Lenovo ThinkVision T24i-10 - 24" monitor - Számla, garancia
- Azonnali készpénzes Intel i3 i5 i7 i9 8xxx 9xxx processzor felvásárlás személyesen / csomagküldés
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5800X 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Xiaomi Redmi Note 13 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest