- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- eBay-es kütyük kis pénzért
- GoodSpeed: Aquaphor Modern víztisztító
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- sh4d0w: Árnyékos sarok
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
-
LOGOUT
Ide várunk:
Új hozzászólás Aktív témák
-
prannk
őstag
válasz
Anonymus23 #1551 üzenetére
Akkor csak át kell állítanom aztán 60-70-80 foknál automatán növeli a sebességet?
-
-szabi-
addikt
Egy videó a ventik elhelyezéséről: Noctua Was Right: Top Exhaust Fans Can
-
Anonymus23
veterán
válasz
Sz.Sandor23 #1562 üzenetére
Ha a felsők befelé fújják a levegőt a házba, az (szerintem) elléggé szembemegy a fizikával, azokat érdemes lenne átfordítani, hogy a házból húzzák kifelé a meleg levegőt.
Egyébként nem nagyon értem, hogy amikor kb minden ház úgy van kitalálva, hogy a fizikát segítse (azaz alul és elől befelé fúlynak, fent és hátul (az jellemzően 1 venti az alaplapok jelenlegi elrendezése miatt) pedig kifelé szívják a házból a meleg levegőt. Egyrészt fizika, másrészt ugyancsak fizika, hideg meleg levegő közötti sűrűség különbség, illetve az áramlás, és e kettőnek a közös hatásai. Sokat gondolkodtam, de nem tudok értelmes magyarázatot arra, hogy miért úgy állítsam be a felső ventiket, hogy befelé húzzák a minimum langyos levegőt (ami a ház hátulján távozuik meleg, annak egy részét visszadolgozzák így a házba)...
-
Sz.Sandor23
újonc
Vagy egy modernebb jól szellőző gépház amibe alapból min. 4-5-6 ventilátor van, sokat jelent, az én gépházam elején van 3 a tetején kettő, ezek mind befelé szívnak, és van egy a hátulján 1 ami pedig kifelé szív❄️🌪️🌀
-
bbmt
senior tag
Tulajdonképp 2db p12 pwm st van gyárilag a hűtőn, de jó ötlet megnézem ezt is. Ha más nem lesz akkor a házban levő ugyan ilyen ventiket, ezek nem zörögnek, kicserélem a hűtőn levővel és kiderül.
Amúgy ezeknek a 120mm ventilátoroknak szabvány a felfogató részük? Lehet egyáltalán más gyártó ventilátorát rátenni a hűtőre? -
bbmt
senior tag
Sziasztok,
Idegesített a Montech air 100 házamból jövő hang, de eddig azt hittem a házhűtőkből jön. Most levettem a tápot a ventillátorokról és kiderült, hogy a ARCTIC Freezer 36 procihűtőn levő ventilátorok kotyogó zaját és búgását hallom.
Elég kicserélnem jobb minőségűre a ventiket, vagy annyiból veszek készen egy másik jobb hűtést?
A proci i5 14400f -
prannk
őstag
Csak secundumokat lehet megadni 2 sorban
-
prannk
őstag
Üdv. Toronyhűtőt hogyan érdemes beállítani a biosban?
-
-szabi-
addikt
válasz
szarnyasdino #1535 üzenetére
Az üresjárati megugró terhelések és velejáró tüskék nálam is állandóan felpörgették a ventit.
Tüskés volt a régi procim és tüskés az új is.
Bővebben itt írtam erről: klikk.
A megoldásom, hogy biosban 0,1s venti reakció értéket átállítottam 0,7s értékre. -
Anonymus23
veterán
válasz
szarnyasdino #1546 üzenetére
Amennyire ebből a képből látszik igen, jól csináltad.
-
szarnyasdino
kezdő
válasz
Anonymus23 #1544 üzenetére
Még egy hülye kérdés ,de gondolom mivel felpörög lassul stb nem kell rádugni lesz a válasz...
Csak a sárga csatikat dugtam az alaplapra.. a másik gondolom az csak a rgbhez kell ugye?
-
szarnyasdino
kezdő
válasz
Anonymus23 #1544 üzenetére
Majd holnap ránézek. Egyelőre két gép között ingázok mert egy monitor egy egér egy billentyűzet
-
Anonymus23
veterán
válasz
szarnyasdino #1543 üzenetére
Amikor ezt a hőfokot eléri, akkor visszavesz a teljesítményből.
Nyilván nem az a cél, hogy mindig 90-95 fokon üzemeljen, éppen erre találták ki a ventilátorok (nem csak a CPU, hanem a házhűtő ventik is) hőmérséklet függő beállítási lehetőségét, azaz ahhoz képest, hogy neked mi a hangos (ami már zavaró) úgy állítod be.De én első körben azt deríteném ki, hogy miként is lehet az, hogy játék közben halk, mígnem netezés közben meg felpörög. Ha ez konstans, akkor ott valami nem kerek.
Teljesen idle állapotban, azaz amikor hozzá sme nyúlsz és minden ablak ki van kapcsolva, akkor is magasan pörög a proci hűtő venije??
Ezen felül van még az alulfeszelés, de ha az Expo is gondot jelentett, akkor ez lehet nem a te pályád, pedig az is pár kattintás a BIOSban, persze ha túllövöd, akkor rosszabb esetben BIOS-t kell resetelni és újra beállítani.
Én is a 9800X3D-nél kutakodtam utána, hogy mi is ez, utána már az 5800X-et is gyerekjátéék volt beállítani. -
szarnyasdino
kezdő
válasz
Anonymus23 #1542 üzenetére
Köszönöm. De ehhez pl tudnom kéne azt egy procinak mennyi még az a hőfok ami egészséges? Mert ha 75 engem pl nem zavar ha csend van,de nem tudom a procinak meg a lapnak jót tesz-e. A gép 100%-ban játékra van használva ami terheli a procit és itt is WQHD max grafika tehát szerintem 85+%-ot sose fog látni ezt a processzor kihasználtságban.
-
Anonymus23
veterán
válasz
szarnyasdino #1541 üzenetére
Én a '80-as években kezdtem számítástechnikával foglalkozni, ez az érdeklődés mindig is megmaradt.
Ami a legfurcsább az egészben nálad, hogy nincs olyan, hogy alacsonyabb hőfokhoz magasabb venti fordulatot engedne beállítani, nekem MSI lapom van, de (szerintem amolyan fool-proof módon) az alacsonyabb hőfokhoz beállított alá nem neged magasabb hőfoknál. Ha meg-megugrik a venti, és utána azért visszaáll, akkor csak amolyan tüske módon melegszik a procid.ITT egy videó egy hasonló laphoz mint a tied, 28:44-től mutogatja a venti beállításokat.
Nekem van itthon egy 5800X és egy 9800X3D is. Az 5800X-nél amit proci hőmérsékletnek mutat az más mint amit a 9800X3D-nél, azaz pl a HWINFO ugye mutat egy halom processzorhoz kötődő hőmérsékletet, legyenek mondjuk A-B-C-D stb. Na mármost az 5800X alatt egy Asus ROG lap van, annál mondjuk az A hőmérsékletet nézi a lap mint proci hőmérséklet, a 9800X3D-nél az MSI lap meg mondjuk a B-t, és teljesen másképp viselkednek, totál másfajta ventiprofilt kellett a 2 gépnek beállítani, jó teljesen más hűtés és a ház is, de az 5800X-nél sokkal jobban ugrál fel hirtelen a hőmérséklet, emiatt teljesen másképp kellett beállítani ugyanannál a hűtőnél. Ugyanaz a léghűtő volt korábban a 9800X3D-n, ami most az 5800X-en van, egy TR Phantom Spirit 120.
SZERK:
ITT meg egy Biosos venti beállítás.
-
szarnyasdino
kezdő
válasz
Anonymus23 #1537 üzenetére
Biosban nem igen szoktam állítgatni ,aminek az az okat fingom sincs mi micsoda.. a memoriánál az expo dolgot is yt alapján csináltam mert 25 éves pc-s multtal azt se tudtam hogy a ramoknál a 6000mhz az nem annyi alapból azt fel kell "tuningolni"
Akkor marad a progi azt legalább talán érteni is fogom. Majd ránézek. Köszönöm
(HW infoval game alatt monitoroztam egyébként... ott halk állapotában volt olyan 62-65 fokos a proci (7600X) windows alatt meg ugye ez visszament kb 48-5x-re...csak érteném ha már hüvösebb lett minek pörgetés szénné a proci ventiket -
uj kedvencem van: [thermalight tl-b12 extrem]
csendes amikor az kell es eros, amikor az
es olcso, ahhoz kepest. batran ajanlom, ha elfogadhato a 40.5dB es nincs hely a t30-nak.
az enyem nem ut, azzal a kis bordo takonnyal a kozepen levo furatokban szepen ki van egyensulyozva.
nem ertem eddig miert nem talalkoztam vele, mar nem ujdonsag...nem meglepo modon kicsit hasonlit a klasszikus gentle typhoon-ra, de meginkabb a nagyteljesitmenyu San Ace 120-ra. csak ez nem vesz fel 1.68A-t...
-
válasz
Anonymus23 #1537 üzenetére
A számítógépben lévő csatlakozók egyértelműsítve vannak, azaz egy csatlakozót csak egy helyre tudsz bedugni erőlködés nélkül. Igen, tudom az USB-t is be lehet dugni a HDMI-be, csak nem erőlködés nélkül.
Mindjárt meglesem az egyik kintlévő alaplapomnál, hogy lehetséges-e
Szerintem nem kéne a földelés helyére a feszültséget bekötni.
-
Anonymus23
veterán
válasz
Ha jól rémlik az AM5 topikból, akkor Gigabyte alaplapod van, rakd fel a Control Centert, ott be tudod álítani tűpontosan, hogy milyen hőfoknál milyen sebességgel pörögjön.
Az mondjuk rohadt furcsa, hogy játékok alatt normális a sebesség, idle (netezés már annak számít) meg hangos. A Control Centerrel monitorozni tudod, hogy mennyi a hőfok, és akkor látszik, hogy miért van ez az anomália.
Amit Rowon ír az annyi, hogy DC (feszültségalapú) vagy PWM (fordulatszám alapú) szabályozással van-e beállítva. A procik vezérlése alapvetően PWM-re szokott lenni állítva, ha nem állítottad el a BIOS-ban, akkor a fenti porgrammal kényelmesen be fogod tudni lőni a neked megfelelő hőmérséklet/fordulat/zaj szinteket. -
válasz
Uefiben állíts neki ventiprofilt. Azt is nézd meg, hogy nem-e véletlenül DC módban vannak, arról tedd át PWM vezérlésre.
Mondjuk, ha idle hangos, az érdekes. Olyankor valami program nem fut a háttérben? Frissítés vagy valami?
-
szarnyasdino
kezdő
THERMALRIGHT Phantom Spirit 120 EVO
Hol lehet a ventillátoroknak valami szabályzást adni?Mert sajnos kegyetlen hangos.. Mondjuk nem értem a benne lévő ideologiát mivel game alatt kuss van windowsba meg netezés közben bömböl...
Rowon: Mi az a dc mod és mi a pwm mód? -
4nick8
őstag
-
Anonymus23
veterán
válasz
pendre54 #1530 üzenetére
Ebből az irányból szimmetrikus, ergo tökmindegy.
Annyi van ugye, a másik irányba viszont nem, ott az alaplapodhoz képest adja magát, hogy hogyan tedd fel, de a ventiket minden irányból fel tudod rakni. Azaz azt tudod beállítani, hogy a VRM felé vagy a SSD/VGA felé legyen közelebb a borda. VRM felé javasolt a nagyobb rész. -
Üdv!
Ma megérkezett a német Amazontól, a Thermalright Phantom Spirit 120 SE hűtő. A gyári összeszerelési útmutatója, az kb. felér egy katasztrófa turizmussal, de megnézve egy-két összeszerelési videót, kb. tiszta sor, hogy miként kell felrakni.
Egy kérdésem viszont lenne, hogy magát a hűtő tornyot mindegy, hogy milyen tájolással rakja rá az ember a procira?
Fotókkal:
1./ Lehet úgy is, hogy a "Thermalright" felirat néz a RAM slotok felé, a fotón "A"-val jelölve a RAM-ok helye, és a cég logója, meg a ház hátsó ventije felé nézzen, ami "B"-vel jelölve.
2./ Viszont lehetne elvileg megfordítva is felrakni, amikor a RAM-ok felé, a cég logója van, és a Thermalright felirat néz a ház hátsó ventije felé.
Szóval, mi a dörrenet, mindegy az irány a felrakásnál, vagy mégis van valami kádencia a felrakást illetően?
Előre is köszi a választ. -
EmThor
addikt
válasz
Anonymus23 #1528 üzenetére
Na hát elég kicsi ez az fsp s110es ház, előre nem is fér venti. Csak felülre, de talán be tudok szuszakolni egyet a ház meg a borda közé, kérdéses lesz a hatékonysága ugyanakkor. Mindenesetre fancontrolt kihagytam, a biosban szerencsére lehetett allítani a venit fordulatot. 65%ra raktam 0-85 fokig, onnan 100%. Így elviselhető a hangja. 77 fok a maximum hwinfo szerint doom eternal közben, átlag 72 fok. 40-42 fok a windows idle. 7600x ryzen. Lehet nem úszom meg a szétszedést, meglátom. Minden esetre köszönöm a tippket, így már jobban élvezem a játékot!
-
Anonymus23
veterán
Sőt az sem mindegy, hogy milyen ventik vannak, tegnapi példa:
Fractal Desine Define S, van (volt) benne még a 4 db eredeti venti, amik amúgy rendben voltak, nem zörgött egyik sem, viszont teljesítményre (függetlenül attól, hogy gyári előre telepítettek) nem nagyon tudták felvenni a versenyt a most belerakott Arctic P14 PWM PST ventikkel. Sokkal halkabb lett az egész, jobban hűti a benne lévő cuccokat. Nem beszélve arról, hogy a gyári ventik nem PWM-esek, így a szabályzásuk sem annyira finom volt (kisebb tartományban tudtam csak). Eddig volt benne 4 eredeti + 2 Arctic P14, mostmár mind a 6 Arctic P14. -
EmThor
addikt
válasz
CriticalHit #1524 üzenetére
-
CriticalHit
addikt
-
EmThor
addikt
Hahó,
a segítségetekkel összeállítattam egy asrock b650m / ryzen 7600x konfigot 4 hónapja, minden fasza, de szeretnék (egy) csendesebb processzorhűtőt, ebben kérek segítséget.
Jelenleg egy Thermalright Peerless Assassin 120SE van rajta, aminek a ventijei állandóan fel-le pörögnek, ahogy éppen a terhelés változik. Ez egy jó hűtő amennyire tudom és megfelelő hőmérséklet biztosít a proci számára, de nem lehet valahogy ezt az állandó fel-le daralást átállítani, biosból vagy windows alól szoftveresen? Játékra használom amúgy, de ehhez nem értek.
Esetleg vegyek valami mást ami folyamatos fordulaton és/vagy csendesen hűt ÉS elegendő a procinak, arra milyen javaslatot kérhetek (be quiet-et, phantom spirit-et)?FSP S110 mesh házban lakik a konfig, egy venti húzza ki a prociról a levegőt hátul pluszban.
Nagyon szépen köszönöm előre is!
-
hatnor
tag
válasz
Anonymus23 #1519 üzenetére
Igen, alakul. Biosban találtam beállításokat, már 80fok fölé nem megy, vannak még beállítások, majd próbálgatom őket, melyik lesz az optimális.
-
Sammie30
csendes tag
ID-COOLING FROZN A410 ez a hűtő elegendő egy 7600x-hez?
-
Xaels
félisten
Ezek szerint nem volt jól felrakva a hűtő. Pasztából nem kell sok, egy bors (nem borsó) -nyi mennyiségnek elégnek kell lennie, ha előre felkened akkor meg elég nagyon vékonyan kenni. A 7700 és a 8700F (ezt kb a 7600X-el szokták párba rakni) is 65W-os procik, az enyém 41 fokon megy most win alatt 600-700 közötti RPM melett, igaz az Assassin 4S-ben 14cm-es venti van, de a DeepCool CH160 nem egy túl nagy házikó. BF6 Béta alatt 75,5 fok volt a peak amit mértem, de az esetek túlnyomó többségében az alatt van.
-
Xaels
félisten
Szerintem is jól teszed, ha újrapasztázod. Nem hiszem, hogy az 50fok idle-ben megfelelő lenne. Ahogy néztem tesztet, ott a gyári értékeken egy Noctua NH-U14S hűtő alatt 70fok körül mérték ezt a procit játék alatt. Alap böngészésnél 40 körülről kéne induljon egy átlagos 25fok körüli közegben.
-
Anonymus23
veterán
Nekem akkor volt ennyi, amikor rajtahagytam a fóliát a blokk alján
Viccet félretéve, jó lenne ha feltennél egy képet a ház belsejéről, őszintén szólva nekem kevésnek tűnik az a 2 házventi, aminek a működéséről sem sokat tudunk, illetve a Corsair hangszigetelt ház sem fog sokat segíteni a szellőzésen.
Azzal együtt, hogy fullon járatod a ventiket és hangszigetelt a ház, nem hiszem, hogy jó a koncepció.Pl. a korábbi gépem egy Fractal Design Define S házban van (ez részben ilyen hangszigetelt, a jobb oldala), azt most jellemzően a fiam használja, és bizony 3 hűtőventit még be kellett raknom a házba (a már meglévő 3 mellé), hogy jobb hőfokok legyenek, mivel szűkebb helyre került. 3 elől, 2 fent, 1 hátul + a CPU 2 ventije.
De pl tolja a Div2-t, és adtam neki 2 accountot évekkel ezelőtt, hogy azokkal játszon, és a múltkor lettem figyelmes, hogy valamiért eszeveszetten tolja a VGA venti, és a 2 acchoz 2 féle grafikai beállítás volt, az egyiknél elfelejtettem belőni a jó beállításokat, de azóta helyreállt a rend, halk és hűvösebb is minden.A mostani gép egy Fractal Meshify 3 XL-ben van, ebben van összesen 7 venti (3 elől, 3 felül, 1 hátul, igaz ebben AIO van, de gyakorlatilag nulla hangja van. és még lehetne belerakni 3 ventit (mind 14 cm-es)
Mindkettő elég nagy ház, és nincs agyonzsúfolva, de mégis hatalmas a különbség. Nem utolsó sorban a 3070Ti eléggé befűti a korábbi házat.
-
hatnor
tag
válasz
Anonymus23 #1504 üzenetére
Hát, most CS2-ztem az este egyet. 20-30%on megy a proci, ventillátort beállítottam maxra és 70-75 fok körül van a hőmérséklet. De ha felmegy 40-50%ra akkor hirtelen 85-87 fokos a proci...holnap újrapasztázom, hátha elrontottam valamit.
Néztem videót, ilyen procival 65 fok körül mentek a Battlefield 6 betában. -
Anonymus23
veterán
Ez teljesen jó, ezeknél a prociknál nem fogsz sokkal kisebb hőmérsékleteket látni.
DE!
Nekem egy 9800X3D van, amit korábban egy TR Phantom Spirit 120-as, dupla torony hűtő volt rajta, idle 50 fok környéke, terhelten 60-65 fok (játék), teszt alatt (folyamatos 100%) viszont volt, hogy már a proci védelme vett vissza, azaz 90-95 fok körül járt.
Ez alap procinál volt 165W TDP-vel, ahogy alulfeszteltem (-20 all core), teszt alatt már csak 85 fok környékén volt a max ugyanúgy.
Lecseréltem egy Arctic LF III 420 Pro-ra, és idle kb 2 fok az eltérés, teszten terhelve viszont 85 fok helyett 70 fok környékén megáll, játék alatt meg max +3-4 fok a különbség az idle képest. Kapott még egy kis alulfeszt (-30 all core) és teszt alatt 65 fok környéke, játék alatt meg 1-2 plusz az idle képest (igaz nem túl CPU igényes játékok) a VGA sem egy kazán (9070XT)Van egy 5800X-em is, annál az a tapasztalat, hogy a hőmérséklet hirtelen jumpol fel/le, korábban egy Alpenföhn Brocken 3 volt rajta (5 hőcsöves 2 ventis), és mivel amúgy is pasztázni kellett már, ráraktam a fent említett Phantomot (7 hőcső), és pár fokot nyertem vele, de annál a procinál is azzal tudtam sokat hozni, hogy alulfeszeltem azt is (korábban nem volt), ez alatt viszont egy jobban melegedő 3070Ti van.
A másik, hogy rohadt sokat számít a ház, annak a zsúfoltsága, szabad légáramlás és annak ereje stb.
-
hatnor
tag
Sziasztok!
Összeraktam egy új gépet, az alábbiak kerültek bele:
Ryzen 7 7700
ID-COOLING SE-226-XT fekete
THERMAL GRIZZLY Aeronaut 3.9g
RTX 3080 10gb
ASrock B850 Pro RS Wifi
FSP VITA GM 850W fekete
Corsair Hangszigetelt ház
Elől van egy ventillátor ami befelé fúj, hátul egy ami kifelé.
Az a probléma, hogy windows alatt alapból 50fokos a proci, játék alatt 60-70%os terhelésnél 78-80 fokos.
A vga 78fokos, az elvileg jó.
Tegyek rá egy vízhűtést? Vagy, hogy tudnám lentebb vinni a proci hőfokát?
https://ibb.co/nMLMMjsB
https://ibb.co/ccj5dJNS
Új hozzászólás Aktív témák
- Lenovo IdeaPad 3 17ITL6 - 17.3" HD+ Intel 6305 - 8GB - 256GB SSD - Win11 - MAGYAR
- LG 39GS95UE - 39" Ívelt OLED / QHD 2K / 240Hz & 0.03ms / 1300 Nits / NVIDIA G-Sync / AMD FreeSync
- Telefon felváráslás!! Samsung Galaxy S22/Samsung Galaxy S22+/Samsung Galaxy S22 Ultra
- BESZÁMÍTÁS! Asus B760M i7 12700KF 32GB DDR4 512GB SSD RX 7700XT 12GB Zalman Z1 Plus CM 750W
- DELL Precision 5540 Workstation i7-9850H Nvidia Quadro T1000 32GB 1000GB 15.6 új akksi 1év garancia
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest