Hirdetés

2024. április 27., szombat

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#8251) liksoft válasza skitzoo (#8249) üzenetére


liksoft
Topikgazda

Valószínűleg mint az előbb, a parkoló pálya megadhatta magát, és a csíkos felületről por ragadt a fejre, nem tud repülni rendesen, de a súrlódási hő legtöbbször az olvasó elektronikát teszi tönkre. Vagyis adatmentéses céghez add be.

Murphy él és dolgozik (Ami el tud romlani, az el is romlik). hdd-mentes.hu

(#8252) liksoft válasza ArthurShelby (#8250) üzenetére


liksoft
Topikgazda

A fejeket nem a lemezen kívülre rámpára hozza parkoláskor, hanem a legbelső sávon parkoltatja. A leálláskor és induláskor lassú fordulatnál (mikor még nincs légpárna) a fej csúszik a mágneses felületen. Régen csak ilyen parkolási rendszer volt, majd a 2,5" esetében jelentek meg a rámpák, mára áttértek erre az összes drive-nál.
Parkoló pályás , rámpás.

Murphy él és dolgozik (Ami el tud romlani, az el is romlik). hdd-mentes.hu

(#8253) ArthurShelby válasza liksoft (#8252) üzenetére


ArthurShelby
addikt

Egy 1TB-os samsung story station-nél, ezzel a problémával kb. mennyiben kerül az adatmentés?

A rosszban mindig van valami megtévesztően jó, különben nem választanánk a rosszat

(#8254) liksoft válasza ArthurShelby (#8253) üzenetére


liksoft
Topikgazda

Privát ment.

Murphy él és dolgozik (Ami el tud romlani, az el is romlik). hdd-mentes.hu

(#8255) kovybaby


kovybaby
csendes tag

Sziasztok!

A segítségeteket szeretném kérni. Adott egy 1 TB-os Silicon Power külső HDD. A rajta lévő adatok egy része több helyen mentve, de egy részük csak ezen található meg. Fizikai sérülés nem történt (nem lett leejtve, vagy hozzávágva valamihez). Vagy a gépbe, vagy a TV-be bedugva használom.
Magát a meghajtót érzékeli, de nem látok rajta semmit.

Próbáltam CrystalDiskInfo-val és Hard Disk Sentinel-lel megnézni, de egyik sem talál rajta hibát (ahogy én látom)



Tudtok valami tippet adni?
Próbálkozhatok magam, vagy ehhez szaki kell?
Használható programot tudnátok esetleg ajánlani? (az adatok mentése lenne a cél, új HDD már beszerezve)

Kezdő vagyok még ebben témában, és bocs, ha már triviális dolgokat kérdezek!

Köszi!

(#8256) King Unique válasza kovybaby (#8255) üzenetére


King Unique
titán

Szia!

Ha a fájlkezelőben megjelenik a külső meghajtó és van betűjele, ellenben nem lehet megnyitni, formázni akarja a Windows stb., akkor valószínűleg sérült a fájlrendszer és RAW lett. Ez esetben ezeket tudnám mondani. Ha a HDD állapota megfelelő és nem maga a külső ház szállt el, akkor akár otthon is meg lehet oldani az adatmentést az erre való programokkal. Egyébként a b. megoldás, vagyis egy Live Linux sem mindig képes csatolni a RAW kötetet, tehát otthoni környezetben leginkább az a. opció marad.

Adatmentés után pedig a lemezkezelőben törölni kell a RAW kötetet, majd újra kell particionálni a lemezt. Ha esetleg nem engedné, akkor a diskpart módszerrel célszerű. Annál persze figyelni kell, hogy a megfelelő lemezt (esetedben disk 3) válasszuk ki és azt töröljük! Az újraparticionálás után pedig vissza lehet rá másolni a fájlokat.

[ Szerkesztve ]

(#8257) kovybaby válasza King Unique (#8256) üzenetére


kovybaby
csendes tag

Szia!

Köszi a gyors választ!
Ahogy látom ezekből van free változat is.
Ezekkel, ha jól gondolom nem is érdemes foglalkozni?
Az adatmentést a teljes HDD-n tudom elvégezni, vagy ott már ki tudom válogatni, hogy mely mappák szükségesek nekem?
Amiatt kérdezem, hogy egy full üres HDD-re kell esetleg mentenem, vagy nem gond, ha már vannak rajta adatok?
Az ajánlott programok közül melyik eredményesebb? Ha van egyáltalán ilyen.

Köszi még1x!

(#8258) qwertly


qwertly
addikt

Sziasztok!
Az egyik ismerős újra telepítette a windows 7,mindent törölt a telepítő dvd a hdd-röl.Így használja már 1 hete mert kell neki a facebook :D Mit tudnék kezdeni a notijával,hogy valami kis adatot vissza szerezek mert rajta volt több évnyi adat,dokumentumok böngésző jelszók és több GB kép. Hogyan kéne neki állnom milyen programmal érdemes elkezdenem?

(#8259) King Unique válasza kovybaby (#8257) üzenetére


King Unique
titán

Akad ingyenes adatmentő program is, mint pl. a Recuva. Valamint a Program promók topikot érdemes folyamatosan figyelni, mert ott is szokott lenni számos fizetős szoftvernek ingyenes, promóciós változata.

Azonban Windowsra a jobb adatmentő programok általában mind fizetősek. Ezek free verziói nem sokra jók, mert rendszerint van bennük valamilyen korlátozás. Például az etalon GDB ingyenes verziója menteni egyáltalán nem enged, az EaseUS esetében 2 GB a limit, az iCare meg nem tud deep scan funkciót. Utóbbi nyilván ajánlott, ha azt akarjuk, hogy minden fájlt megtaláljon a program. Illetve utóbbi kettőről nemrég volt szó egy másik topikban. Tehát, hacsak egy Live Linux alatt, vagy valamilyen ingyenes programmal, netán másik gépen nem lehet lementeni a külső HDD tartalmát, akkor bizony valamelyik programot meg kellene vásárolni. Illetve nem tudom milyen Windows alatt nézted, de volt olyan eset, ahol csak egy bizonyos verziónál volt ilyen probléma. Ha nálad is az van fent, akkor esetleg másik gépen, illetve másik Windows alatt is rá lehetne nézni.

Adatmentésnél a fentebb említett (jobb) programok megjelenítik a teljes mappaszerkezetet, ahol természetesen lehet szelektálni, hogy miket akarunk lementeni. Tehát nem muszáj a HDD teljes tartalmát. Ehhez nyilván be kell szerezni egy másik meghajtót, amire a mentés történik, mivel az eredeti forrásmeghajtóra tilos rámenteni! A programok mentésnél a fájlokat rendszerint külön mappá(k)ba pakolják, tehát nem gond, ha már van valami a célmeghajtón. Persze az fontos, hogy legyen rajta elegendő tárhely a mentéshez.

Amúgy ez pontosan melyik SP modell?
Illetve, ahogy nézem VID: 174C, PID: 55AA, vagyis ASMedia chipes. Az 55AA azonosítós típusoknál pedig frissíthető a firmware. Persze ezt csak érdekességképpen említettem, illetve max. végszükség esetén és saját felelősségre szabad csak babrálni!

[ Szerkesztve ]

(#8260) kovybaby válasza King Unique (#8259) üzenetére


kovybaby
csendes tag

Szia!

Nekem ilyen van:
Silicon Power Diamond D05 1TB
[link]

Köszi az infókat, remélem, hogy fogok boldogulni! :D

(#8261) King Unique válasza kovybaby (#8260) üzenetére


King Unique
titán

Ok, köszönöm az infót!

Hát reméljük, de ha nagyon macerás számodra, akkor inkább kérjél meg valakit, aki ért hozzá! Valamint nyilván az adatmentő szakember is egy opció, ha nem akarsz vele otthon vesződni. Illetve utóbbi az igazán biztos megoldás.

[ Szerkesztve ]

(#8262) King Unique válasza qwertly (#8258) üzenetére


King Unique
titán

Üdv!

Ha még csak törli a Windows telepítővel a partíciókat, az nem akkora gond, mert utána rendszerint még helyreállíthatók a fájlok. Legalábbis nálam simán működött, amiről korábban írtam is —► [link], [link], [link].

Viszont azzal, hogy újratelepítette a rendszert, egyben felül is írta a korábbi adatokat, vagy legalábbis azok egy részét...A nemrég említett szokásos adatmentő programokkal esetleg rá lehet nézni, de korántsem biztos, hogy mindent megtalálnak, sőt.

[ Szerkesztve ]

(#8263) qwertly válasza King Unique (#8262) üzenetére


qwertly
addikt

Szia!

Köszönöm a válaszodat én is ezekre gondoltam sajnos újra telepítette a windows így le le törölve minden.Megpróbálom hátha tudok megmenteni valamit.

(#8264) sum-blink


sum-blink
aktív tag

Sziasztok, van egy 250 GB-os Samsung sata HDD-m. Nem ismeri fel a windows, fejhibás. Egy szervizben azt mondták semmi baja, ehhez képest USB rackből sem indul. Felpörög, 3 katt és semmi.
Szerintetek javítható valahol ésszerű áron belül maradva? (Kürt kizárva) Nagyon fontos fájlok vannak rajta számomra - tudom előbb kellett volna lementenem.
Köszi.

(#8265) SaGaIn válasza sum-blink (#8264) üzenetére


SaGaIn
senior tag

"Szia!

Mechanikai sérülés legtöbbször mechanikai javítást igényel. Mivel a HDD mechanikája tiszta tér, így csak ilyen környezetben célszerű vele bármit tenni. Az viszont adatmentéses labor.
" idézet liksoft fórumtárstól

Ilyen esetben az ésszerű ár bizony 50-től akár több százezer forintig is terjedhet...
Ugyanis egy adatmentő felszerelés milliós nagyságrend nem beszélve a tisztaszobáról...annak pedig vissza kell hozni az árát.

Ha tényleg fontosak az adatok nem érdeme "okosba" próbálkozni... Egy fejhibás HDD-nél minél többször kapcsolod be annál több sérülést okozhatsz.

[ Szerkesztve ]

"DOS addresses only 1 Megabyte of RAM because we cannot imagine any applications needing more." Microsoft in 1980 "We can" -said Google, than they made Chrome. What happend next is history.

(#8266) sum-blink válasza SaGaIn (#8265) üzenetére


sum-blink
aktív tag

Köszi. Akkor valószínűleg évekig így kell hagynom. A lejjebb javasolt buherát nem is tudnám megrizikózni szakértelem híján. Esetleg más gépére megpróbálom még rákötni.

(#8267) S. Szabi


S. Szabi
őstag

Üdv!

Előzmények: [link]

Most épp linuxal csinálok képfájlt a hibás meghajtóról az újonnan beszerzett és üzembe helyezett szintén 2 TB-os HDD-re.

A több helyen olvasottak alapján ez javasolt. Kérdés, hogy utána hogyan tovább? Szintén linuxon belül különböző módszerekkel ([link]) megjavítani a hibás fájlrendszert?

Ha az nem sikerül, utána hogyan lehet helyreállítani az új HDD-n a képfájlból a fájlokat?

A képen látható módszer jó, igy lement mindent a hibás lemezről? És ha az előbb említettek nem megoldhatóak, esetleges opcióként egy harmadik HDD-re kicsomagolva megint minden jó lesz?

(#8268) liksoft válasza S. Szabi (#8267) üzenetére


liksoft
Topikgazda

Szia!

Számomra ismeretlen amit a képen mutatsz. Mivel a 2TB HDD file-ba nem fog beleférni egy másik 2TB-os HDD-n, így csak a fizikai másolatot tudom elképzelni. A fizikai szektor-szektor másolatot. Ha az készül, az jó dolog, mert lesz egy biztonsági kópia a mostani állapotról. Utána az eredetit a mentés végéig célszerű a polcra tenni, és a másolatot használni a mentéshez. Vagyis kell még egy drive, amire ki tudod másolni a másolatról az adatokat. Az, hogy ezt melyik adatmentő program fogja tudni, meg sokszor próbálkozás kérdése. Jó lehet az EaseUS is, vagy a Get Data Back is, esetleg másik. Akár még a TestDisk is.

Murphy él és dolgozik (Ami el tud romlani, az el is romlik). hdd-mentes.hu

(#8269) S. Szabi válasza liksoft (#8268) üzenetére


S. Szabi
őstag

Az a fizikai másolat amire te gondolsz azt mivel lehet?

Amit most csinálok az a linkelt logout cikk alapján, egy képfájl a hibás fájlrendszerű HDD-ről ami RAW lett. Ezek után meg ezen hozzászólás alapján meg lehet próbálni javítani a hibás lemezt, majd a másikon lévő képfájlból visszamásolni (az megy simán windows alól is gondolom, sima img. Vagy nem? :S ) a megjavult HDD-re mindent és kész is. Vagy ez így nem jó? Nem ilyen egyszerű a történet?

[ Szerkesztve ]

(#8270) King Unique válasza S. Szabi (#8267) üzenetére


King Unique
titán

Üdv!

A Live Linux csak azért lett felhozva, hogy jó esetben talán fel tudja csatolni a RAW partíciót és megjeleníti a tartalmát. Ha nem, akkor hiába készítesz lemezképet, attól még nem lesznek csak úgy hozzáférhetők a fájlok. Persze lemezképet (biztonsági másolatot) végül is lehet készíteni, de akkor igazán fontos, ha pl. a HDD állapota problémás. Viszont esetedben az elvileg ok. Egyébként adatmentéshez a DD-t szokták használni ezen rendszeren. Továbbá attól, hogy van ntfsfix és egyéb opció Linux alatt, attól még elsősorban nyilván Windows alatt ajánlott megoldani a saját fájlrendszerével kapcsolatos problémákat.

Esetleg egy másik opció lehet még az alábbi megoldás —► [link], [link]. Ezekben van mindenféle tool, köztük adatmentéshez használható programok is. Persze, mivel az ilyen rendszerek nem hivatalos kiadások, ezért csak saját felelősségre szabad őket próbálgatni!

Egyébként a másik topikban már említve volt, hogy mi lenne RAW kötet esetén a teendő. Tehát elsősorban windowsos környezetben kellene megpróbálni az adatmentést. Illetve itt utóbbin van hangsúly és ne akard javítani a RAW lemezt! :N

[ Szerkesztve ]

(#8271) liksoft válasza S. Szabi (#8269) üzenetére


liksoft
Topikgazda

Nem tudom, mert a programot nem ismerem.

File-ba másolás esetén a file mérete a hozzá tartozó adminisztrációval, és a partíción kívüli területekkel meg kell, hogy nőjön. Vagyis nem tudom, hogy 2TB HDD-t hogyan akarsz egy 2TB-500kB tárhelyre bezsúfolni. (Az 500-at hasaltam). Egy 2TB HDD 3.907.029.068 szektort tartalmaz. A másik 2TB HDD szintén. Vagyis ha arra file-rendszer teszel, már kisebb lesz. Abba a kisebb területbe hogyan akarod belemásolni? Tudtommal több clone program is található, és a Linux dd parancsa is tudja. (Adatmentő hardware-t használ ehhez, mert az nagy toleranciával kezeli a hibát, így ajánlást ne várj tőlem.)

Murphy él és dolgozik (Ami el tud romlani, az el is romlik). hdd-mentes.hu

(#8272) S. Szabi válasza King Unique (#8270) üzenetére


S. Szabi
őstag

Na valamit akkor frankón félreértettem, belekeveredtem a dolgokba... :W

Szóval ezt állítsam le, töröljem az eddig félig elkészült img-t, majd windows alatt pl. az EaseUS-sal egyszerűen lementeni az újra az adatokat a régiről?

[ Szerkesztve ]

(#8273) King Unique válasza S. Szabi (#8272) üzenetére


King Unique
titán

Én a Live Linuxot csak opcionális jelleggel ajánlottam. Az adatmentő programok eleve 2x mennek végig a lemez felületén, ami rendszerint sokáig eltart egy 2 TB-os meghajtónál. Én nemrég egy 2,5 colos 1 TB-os külső HDD-nél majdnem egy napot szórakoztam a teljes adatmentéssel és visszamásolással. Viszont, ha jó esetben Linux alatt egyből át lehet másolni a fájlokat, akkor nyilván időt spórolunk. Nem mellesleg ingyenes, tehát nem kell fizetős szoftverre sem költeni. Persze, ha nem tud mit kezdeni a RAW-val - mert ilyen is van - akkor más megoldás után kell nézni.

Egyébként, ha már elkezdted a lemezkép készítését, akkor inkább fusson le rendesen, mert egy plusz biztonsági másolat sosem árt. Viszont, ha a másik HDD is pont 2 TB-os, akkor bekavarhat az, amit a topikgazda mondott. Fizikai másolatot meg egyébként a linuxos cikkben említett másik program készít, vagy Windows alatt pl. a HDD Raw Copy Tool. Viszont ezek csak 1:1-ben átmásolják a lemezt, de attól még a célmeghajtón is RAW lesz.

Tehát, ha megoldható, akkor legjobb lenne (live) Windows alatt a szokásos adatmentő programok valamelyikét ráereszteni és azzal lementeni a fájlokat. Lehet neked is majd rámegy 1-2 napod, de ez a biztos megoldás. Legalábbis otthoni környezetben.

[ Szerkesztve ]

(#8274) S. Szabi válasza King Unique (#8273) üzenetére


S. Szabi
őstag

Köszönöm a türelmeteket!

Nem baj, mehet két napig is, azon nem múlik.

Arra nem gondoltam, hogy az "üres helyet" is lementi :)

Kösz a segítséget ismét! :R

(#8275) S. Szabi


S. Szabi
őstag

Végzett, meg van minden! :)

Kicsit rendbe kell rakni, mert kicsit szétdobálta a mappákat, meg sok mindent kétszer mentett vissza le.

EaseUS Data Recovery Wizard (Így utólag azt kell mondjam megérte a 80 €-t, kár lett volna kockáztatni tört programmal)

Ami érdekes, ahogy nézem csak a "Music" nevű mappát szedte szét, a többi mappa/mappa rendszer úgy van ahogy volt.

Sok régebben és nem olyan régen törölt fáljt is vissza hozott.

(#8276) King Unique válasza S. Szabi (#8275) üzenetére


King Unique
titán

Egyébként ez a RAW lemez alapból egy kellemetlen dolog. Jártam már úgy egyik-másik adatmentő szoftvernél, hogy a lementett fájlok egy része hibás (0 byte) volt. Sőt, olyan is előfordult, hogy látszólag megvolt minden, stimmeltek a fájlnevek, fájlméretek, mappaszerkezet stb., ellenben néhány fájlt nem lehetett megnyitni...Még szerencse, hogy egy ilyen esetnél készítettem korábban a nagy részükről biztonsági mentést, amit utólag elő tudtam bányászni. Vagyis csak minimális veszteség ért.

Tehát mielőtt újraparticionálod a külső HDD-t és visszamásolod rá a fájlokat (felülírod a korábbiakat), előtte okvetlenül ellenőrizd a lementett tartalmat!

Amúgy a GDB az etalon, illetve annál a Simple több fájlrendszert is tud kezelni, beleértve pl. Ext támogatás is van benne. De az EaseUS szintén egy jó szoftver. Utóbbi rendszerint meghagyja az eredeti mappaszerkezetet, de néhány fájlt kategóriák szerint külön mappákba is bepakol. Illetve, ha deep scan történt, akkor nyilván megtalálhat korábbi fájlokat is.

[ Szerkesztve ]

(#8277) S. Szabi válasza King Unique (#8276) üzenetére


S. Szabi
őstag

Ahogy nézegetem meg van minden, ami tényleg fontos volt, mind hibátlannak tűnik, doc, xml fájlok, képek stb.

Rengeteg képet meg videót eltett külön is, átnevezve, aminek az eredetije meg van a helyén is hibátlanul, meg az elején kb. 3 TB-nyi cuccot akart lementeni a kb 75%-os foglaltságú 2 TB-os HDD-ről.

De úgy tűnik rendben lesz minden. A 2,5"-os külső ház USB kábelét lecseréltem.

Felhőn kivül hova érdemes lementi dolgokat? Másik HDD-re, memóriakártyára, SSD-re? Ami jelenleg mindenképp nem szeretném, hogy elvesszen nincs 50 GB, de felhőbe feltölteni sok.

[ Szerkesztve ]

(#8278) King Unique válasza S. Szabi (#8277) üzenetére


King Unique
titán

Hát, ha minden fájl megvan és meg is nyithatók stb., akkor ok. Csak azért mondtam, mert én már rácsesztem emiatt és nem egy kellemes dolog. Ráadásul akkor siettem ás csak napok múlva vettem észre... :D

Ha biztonsági másolatokat akarsz készíteni, akkor van pár opció. Legszerűbb talán több belső / külső HDD-n tárolni a fontos adatokat. De a másik topikban említetted, hogy van Blu-ray íród is. Tehát akár optikai lemezre is lehetne menteni, illetve kaphatók manapság tartósabb, archiválási célra való DVD / BD lemezek. Korábban sokat szórakoztam ilyenekkel, de mára meguntam az írogatást, illetve nagyobb adatmennyiséghez már kissé kényelmetlen volt. De 50 GB azért nem olyan sok, az még belefér. Továbbá a különféle flash-alapú meghajtókra nem feltétlen érdemes hosszabb távon adatokat bízni, mivel egyik-másik típusnál gondot okozhat ilyen téren, ha pl. sokáig áramtalanítva vannak.

[ Szerkesztve ]

(#8279) S. Szabi válasza King Unique (#8278) üzenetére


S. Szabi
őstag

Lehet igazából a Seagate HDD jó lesz erre a célra, végül is nem az hibásodott meg, csak a fájlrendszer, se szektorhiba se semmi, 100/100-as. Az, hogy mindnet le tudott róla menteni, az is ezt bizonyítja. Fiókben nem nagyon megy tönkre, néha elő van véve rámásolni ezt-azt, aztán kész.

Pendrive akkor nem javasolt?

Fix cuccok mindenképp ki lesznek írva Blu-Ray-re most :)

Ha úgy van megírva a lemez, hogy nincs lezárva, hogy később hozzá lehessen írni, elvileg az nem kell gond legyen, igaz?

[ Szerkesztve ]

(#8280) liksoft válasza S. Szabi (#8279) üzenetére


liksoft
Topikgazda

LEELLENŐRIZTED TARTALOMRA IS?

Míg nem, addig az eredetit ne piszkáld! Sőt, jó lenne előbb menteni még egy másikra, és utána használatba venni azt amiről mentettél. A fizikailag is máshol lévő kópia a lényeg. Hogy az flash, HDD vagy felhő, azt döntsd el Te.

Murphy él és dolgozik (Ami el tud romlani, az el is romlik). hdd-mentes.hu

(#8281) King Unique válasza S. Szabi (#8279) üzenetére


King Unique
titán

Az USB-s háttértáraknál mindig is vita volt amiatt, hogy ezek csak adathordozásra valók, vagy adattárolásra is megfelelnek. A pendrive-okat általában kevésbé szokták javasolni adattárolásra, illetve vannak panaszok eltűnt fájlokról, hirtelen írásvédetté váló meghajtókról stb. Viszont nekem is van több olyan pendrive-om, amelyek már x éve hiba nélkül működnek, megvan rajtuk minden fájl. Tehát nem feltétlen lehet minden esetben általánosítani.

Továbbá egyesek szerint a HDD csak egy PC-ben van jó helyen, mert ott stabil a rögzítés és nincs mozgatva, megfelelő a tápellátás, kap hűtést stb. Ez azonban a külső HDD-knél már nem feltétlen teljesül. De, ha normálisan vannak használva és odafigyel a user bizonyos dolgokra, akkor azért utóbbiaknál sem feltétlen lesz probléma emiatt. Na meg egy PC-nél tönkremehet például az alaplap, a tápegység, túláramot kaphat egy villámcsapás miatt stb. Ez pedig nyilván a HDD-ket is veheti magával. Ellenben, ha fizikálisan elkülönül az adattár, akkor nyilván ez a veszély nem fenyeget.

Az optikai lemezekre rendszerint egyszerre szoktam felírni a cuccokat, illetve le is zárja őket a program. Lehet akár több menetben is, de nem célszerű ezeket túlszaporítani. Írtam már egynéhányat ilyen módszerrel és egyazon író + pár menet esetén általában nem volt gond. De, ha túl sok a menet, illetve több meghajtóval történik az írás, akkor ott már lehet probléma. Előfordulhat, hogy egyes meghajtók a többmenetes, illetve a nem lezárt lemezeket nem megfelelően kezelik, nem látják például a x-edik menetben felírt tartalmat stb.

[ Szerkesztve ]

(#8282) Ispy


Ispy
veterán

Sziasztok!

Unokatestvéremnek van egy 1 TB-os külső noti vinyója, amit az 1 éves gyerek valószínűleg leejtett. Azóta nem megy valami jól, HD sentinel szerint 52% a kondició, de most már a win sem akarja megnyitni (eddig ment), hanem mindig formázni akarja. A kérdésem az, hogy hogyan tudnám lementeni róla az adatokat?

Köszi!

"Debugging is like being the detective in a crime movie where you're also the murderer."

(#8283) liksoft válasza Ispy (#8282) üzenetére


liksoft
Topikgazda

Szia!

Amíg nem döntitek el mennyire fontosak az adatok, ne kapcsold be.
Mivel fizikailag sérült, így ilyen jellegű hiba az elsődlegesen feltételezett. Vagyis nem lehet nyúzni, mert folyamatosan romló lehet az állapota. Ilyenkor fizikai másolat készítése a javasolt, majd a másolatról menteni logikailag.

A fenti módszer szépen hangzik, de amennyire egyszerű leírni, annyira nem egyszerű sokszor. Hiszen ha egy felület kezd meghalni, akkor annak a nyúzása a többi még jól olvasható rovására megy. Viszont fizikailag kitiltani egy fejet a mentésből csak speciális adatmentésre készített eszközön lehet. Ugyanígy a drive belső korrekciós idejét is rövidíteni, hogy a jó terület legnagyobb része lejöjjön, szintén csak így lehet.

Vagyis míg nincs eldöntve mennyit érnek az adatok, a további nyúzása nagyon nem ajánlott.

Murphy él és dolgozik (Ami el tud romlani, az el is romlik). hdd-mentes.hu

(#8284) wanted5


wanted5
őstag

Sziasztok!

Biztonsági mentés készítéséhez milyen program ajánlott? (lehetőleg ingyenes)

Eddig nem igazán foglalkoztam ilyesmivel, nincsenek olyan nagyon fontos dolgok a gépemen, ami esetleg olyan arra van sync, de azért mégis csak kellemetlenül érintene, ha egyik napról a másikra meghalna a merevlemezem, hiszen már 6+ éves.
Ahogy ez most realizálódott bennem elkezdtem kézzel lementeni a tartalmát. Mit gondoltok erről? Szerintetek mivel jobb ezt csinálni?

(#8285) King Unique válasza wanted5 (#8284) üzenetére


King Unique
titán

Üdv!

Ez attól is függ, hogy a tartalom milyen gyakran változik, keletkeznek-e új fájlok stb. Ha nem, akkor akár manuálisan is át lehet tolni a fájlokat 1:1-ben egy másik háttértárra. Ha igen, akkor vannak ilyen célra különféle programok. Nem lett megemlítve, de gondolom Windowsról van szó, amelynél pl. az alábbi opciók vannak. Ingyenes, fájlszintű mentést készítő programokból egyébként népszerű a Cobian Backup, FreeFileSync stb.

Továbbá a Milyen program, ami...? topikban is akár rá lehet kérdezni. Valamint a Program promók topikot érdemes még folyamatosan nézegetni, mert szoktak lenni a fizetős adatmentő & backup programoknak ingyenes akciói.

[ Szerkesztve ]

(#8286) liksoft válasza wanted5 (#8284) üzenetére


liksoft
Topikgazda

Szia!

Ha ritkán bővül a "kollekció", akkor a kézi a megoldás. Viszont ha céges szintű, tehát nem árt egy folyamatos mentés, akkor automatizáltan jó megoldani. Ehhez viszont kell folyamatosan (7/24) egy másik egység is. A HDSentinel Pro-nak van beépített mentő modulja, vagy a Cobian Backup (keress rá, régen használtam) az automatizáltra jó, a Total Commander a kézire.

Ami fontos adat (pótolhatatlan), az fizikailag is külön legalább 3 helyen legyen meg. Hiszen ha mentéskor van gáz, 2 kópia megy a lecsóba. Ilyenkor meg TILOS ránézni a harmadikra, mert az addig volt még meg. Első a hiba javítása, utána lehet a több példányt ismételten elkészíteni.

Sok sikert!

Murphy él és dolgozik (Ami el tud romlani, az el is romlik). hdd-mentes.hu

(#8287) wanted5 válasza liksoft (#8286) üzenetére


wanted5
őstag

Köszönöm a választ mindkettőtöknek. Abszolút otthoni felhasználásról van szó. Akkor nem olyan ökörség a kézi mentés se, mint ahogy elsőre gondoltam, de megnézem a linkelt programokat is.

(#8288) Geripapa válasza wanted5 (#8287) üzenetére


Geripapa
aktív tag

A kézivel az a baj hogy elfelejted! Állíts be egy progit ami hetente csinál mentést, ő nem fogja elfelejteni.
Ami fontos hogy ellenőriz le a munkáját, tehát azt hogy használható e a mentés, mert ha valami miatt, beállítás stb. nem használható akkor hamis biztonságérzetet ad.

Segítségkéréshez: NSA320+FFP; Raspberry Pi2 Openelec/Kodi ;

(#8289) Ispy válasza wanted5 (#8287) üzenetére


Ispy
veterán

Én SyncToyt használok, nekem bevált.

"Debugging is like being the detective in a crime movie where you're also the murderer."

(#8290) wanted5 válasza Geripapa (#8288) üzenetére


wanted5
őstag

Kénytelen vagyok nem elfelejteni, mert külső tárolóra mentek :D
Úgy gondolom, hogy minek járassam, ha nem kell semmire, ezért nincs a gépben.

(#8291) mclaren777


mclaren777
senior tag

Sziasztok!
SOS!
Azthiszem nagy baj történt :S
Adott egy 3TB-os WD merevlemez ami eddig gond nélkül ment egy asztali gépben közvetlenül alaplapra kötve (abban lett formázva, particionálva, használva)
Aztán ki lett véve és egy külső Captiva 3,5 USB rackbe szerelve hogy notebookról tudjam használni.
Mikor összecsatlakoztattam a géppel nem látta a partíciókat hanem egy "inicializálást" kért előtte. Ez megtörtént de persze utána sem látta.
A nagy baj az ha most visszateszem az eredeti asztaliba már az sem látja a partíciókat. A lemez teljes területét használaton kívülinek jelzi. Pedig ott is csak annyit csináltam hogy a kérdésre hogy Inicializáljon-e megadtam hogy igen, GPT-re :S
Hogy mentsem meg az adataimat kérlek segítsetek?! :S :(

(#8292) liksoft válasza mclaren777 (#8291) üzenetére


liksoft
Topikgazda

Szia!

Az inicializálás és GPT-re visszaváltás is FELÜLÍRÁST okozott! Így már csak az adminisztráció maradékaiból tudsz menteni kifejezetten adatmentéses programmal. Esetleg Get Data Back. Vannak más programok is, és előre nem lehet pontosan megmondani melyik lesz a befutó.

Vigyázat, erre a drive-ra mostantól TILOS írni. Vagyis másik drive-ra kell majd menteni az adatokat! Nehogy ezt formázd, ezért a másik drive inicializálása és formázása során ez a mentendő drive NE legyen a gépben. Ha már mindent feltelepítettél és beállítottál (kész az adatmentéses rendszer a cél HDD-vel), akkor tedd a gépbe ezt.

Helyreállítást meg se próbálj, innen az már nem járható út!

Az adatmentéses programok nem hivatalos változatai időnként tartalmazhatnak nemkívánatos részeket! (Magyarán belerondít a mentendőbe, és onnan már nincs visszaút!)

Murphy él és dolgozik (Ami el tud romlani, az el is romlik). hdd-mentes.hu

(#8293) Doky586 válasza mclaren777 (#8291) üzenetére


Doky586
nagyúr
LOGOUT blog

Az "inicializálás" a M$ szóhasználata szerint törlést (is) jelent.
Tehát megkérdezte a win tőled:
- Akarja törölni a lemezt..? Te pedig ezt válaszoltad:
- Igen ! Töröld csak.. többször is.. :))

[ Szerkesztve ]

(#8294) jegenye77


jegenye77
addikt

Sziasztok!
Tegnap egy sikeres Windows telepítésnél nem csak a c meghajtót formáztam ahol a régi rendszer volt hanem a De is amin sokminden más mellett a fotókat is tároltam.
Vissza lehet valahogy állítani ezeket?Ha igen akkor, hogyan milyen programmal?
Csak a fotók a fontosak amik jpg formátumban voltak.

Sok ember azt hiszi, hogy az anyukája méhéből csúszott ki, mint valami szépséges medúza, de a bajnokok tudják, hogy az apjuk t?kéből jöttek!

(#8295) liksoft válasza jegenye77 (#8294) üzenetére


liksoft
Topikgazda

Szia!

Visszaállítani nem. Az az eredeti helyen való helyreállítást jelenti. Viszont adatmentő programmal a felület olvasásával másik drive-ra (fizikailag másik!) átmásolni lehet. Legalábbis a nagy része sikerülni szokott. Esetleg egy ingyenes program.

Murphy él és dolgozik (Ami el tud romlani, az el is romlik). hdd-mentes.hu

(#8296) jegenye77 válasza liksoft (#8295) üzenetére


jegenye77
addikt

Akkor ha jól értem egy külső vinyóra sikerülhet a nagy részét kimeneti.
Még semmit nem másoltam vagy telepítettem arra a D részre, hogy ne írja felül véletlen se.
Programot egyszerű használni? Esetleg magyar-nyelv van benne?

[ Szerkesztve ]

Sok ember azt hiszi, hogy az anyukája méhéből csúszott ki, mint valami szépséges medúza, de a bajnokok tudják, hogy az apjuk t?kéből jöttek!

(#8297) liksoft válasza jegenye77 (#8296) üzenetére


liksoft
Topikgazda

Nem tudok róla, hogy lenne magyar változata. A mentendő drive-ot ne tedd a gépbe, míg próbafutást csinálsz a programmal. Amikor már ismert, akkor célszerű visszatenni a mentendőt.

Murphy él és dolgozik (Ami el tud romlani, az el is romlik). hdd-mentes.hu

(#8298) King Unique válasza jegenye77 (#8296) üzenetére


King Unique
titán

Szerintem kissé körülményes a használata és látszik, hogy csak parancssoros felülete van. Valamint mentéskor pl. az eredeti fájlneveket sem tartja meg stb.

Én sokkal jobban szeretem a GUI-s adatmentő programokat, jóval kellemesebb őket használni. Ingyenesből szokták ajánlgatni pl. ezt. Bár a komolyabbak rendszerint mind fizetősek szoktak lenni. De, ha utóbbiakból ingyenes kell, akkor esetleg egy másik topikban említett szoftver opció lehet. Az ingyenes változatában ugyan hivatalosan nincsen deep scan funkció, de ha ráengedem nagyobb méretű partíciókra / lemezekre, akkor rendszerint elég sokáig (akár órákig) nyúzza őket. Tehát elvileg mégiscsak alaposabban átvizsgálhatja. Szóval szvsz egy próbát megér akár ez is!

[ Szerkesztve ]

(#8299) liksoft válasza King Unique (#8298) üzenetére


liksoft
Topikgazda

A Recuva nekem csak a név alapján elérhetőeket hozta vissza. Format során viszont felülíródik sok bejegyzés. Így csak töredéket hoz vissza a lehetségesekből. Igaz, fapadosabb a másik, de több képre lehet esély. Utólag meg az Exif fejléc alapján dátumra nevezhetőek a képek, így a nagyobbik része kis munkával már gyorsan válogatható. ;)

Murphy él és dolgozik (Ami el tud romlani, az el is romlik). hdd-mentes.hu

(#8300) King Unique válasza liksoft (#8299) üzenetére


King Unique
titán

Igen, ha te mondod, akkor nyilván van benne valami. :R
Én csak megemlítettem, mint lehetséges opciót, de ugyanakkor azt is, hogy vannak nála komolyabb programok erre a célra. Egyébként nálam egy sima gyorsformázás után megtalált minden képet több pendrive-on is és jó esetben a fájlneveket is megtartotta. Sőt, a legtöbb ilyen adatmentő program még egy inicializálás + gyorsformázásos particionálás után is rendszerint megtalált minden fájlt. Ellenben, ha teljes formázás történt, akkor már nyilván nem, mert teljesen felül lettek írva az adatok.

Na meg azért a fentebb említett parancssoros szoftvereknél egy grafikus felületű nyilván jóval felhasználóbarátabb. Illetve utóbbiaknál általában kisebb a user error lehetősége. Ellenben annál a bizonyos párosnál azért oda kell figyelni, mert van bennük néhány olyan opció, amiket nem feltétlen kell ész nélkül nyomogatni.

[ Szerkesztve ]

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.