Hirdetés

2024. április 27., szombat

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#8501) C. s. válasza King Unique (#8500) üzenetére


C. s.
addikt

"nem feltétlen fog eljutni ebben a szűk 1 napban mindenkihez..."

Főleg, ha meg sem próbálom. Éppen ezért vettem a bátorságot, hogy közhírré tegyem, amennyire csak tudom, mert véleményem szerint egy ilyen program nélkülözhetetlen mindenki számára, a legbiztosabb az volna, ha minden gépen volna egy példány. Aki előrelátó, meg is ragadja az ilyen lehetőséget, hogy amikor esetleg beüt a baj, már rögtön legyen mihez nyúlni, és ne a fejét verje a falba, hogy miért nem töltötte le, amikor osztogatták. Más promókat nem szoktam több helyre kiírni, de aki veszített már el adatot, az érzi át csak igazán, mennyire fontos lehet egy ilyen program.

"ha szoftveres adatmentésre kerül a sor, amihez ingyen kellene egy jó program, akkor vsz úgyis megemlítik neki. Feltéve, ha épp van ilyen lehetőség, vagy még nem járt le."

Feltéve, ha.. Hát igen! Ezért nem kell addig várni, amíg szükség lesz rá. Akinek van esze, letölti most! Valamelyik hozzászólásomba csak belefut. :)

De ha tényleg annyira zavar a segítő szándékom, szólj a topikgazdának vagy ezen a linken megoldást találhatsz. Azért volt már olyan, aki ténylegesen megköszönte mindenféle irónia nélkül... A többség meg simán letölti és örül neki - részemről az is rendben van.

Nincs kedvem tovább magyarázkodni, hogy miért írtam ki a promót bárhova. Akinek kell, vigye.

[ Szerkesztve ]

(#8502) King Unique válasza C. s. (#8501) üzenetére


King Unique
titán

Az mindenkinek a saját dolga és mondhatni a felelőssége, hogy ahogyan a megfelelő topikban tegye fel a kérdését, úgy szintén a megfelelőben tájékozódjon is bizonyos dolgok felől. Viszonylag régóta megvan már a promókkal foglalkozó topik és az összefoglalója is kellően informatív. Valamint létezik a fórumon kereső, illetve mondhatni gyakorta látogatják, ezért az OS, alkalmazások téma topikjainak listájában is mindig előtérben van. Szóval akinek annyira kellenek a szoftveres akciók, az megtalálhatja, ha akarja.

Másrészt xy okokból kiemelsz egy programot és azt reklámozod, de ennyi erővel akár a többit, vagy ez esetben más adatmentő programot is lehetne. Illetve, ha már ennyire a mindenkihez eljusson a cél, akkor 2 db szoftver esetén még nagyobb lenne rá az esély. Sőt, akár a többiek is szétszórhatnák a fórum topikjaiban a különféle szoftverek promóit. De mégsem teszik, mert éppenséggel van egy egységes topik, ahova ezek valók és ott mindenki megtalálhatja őket...

Egyébként meg pl. itt a III.10.5-ös pontban is kitérnek a keresztposztolásra, az meg a másik. De gondolom majd, ha legközelebb lesz MPDR promó, akkor megint bekerül több helyre, hátha többekhez eljut. Sőt, ennyi erővel akkor már minden, az adatmentéshez valamilyen szinten kapcsolható topikba be lehetne majd lökni, akkor tuti lesz a siker...!

[ Szerkesztve ]

(#8503) C. s. válasza King Unique (#8502) üzenetére


C. s.
addikt

Nos, akkor kétség kívül félreértettem korábban a topikgazda véleményét.

(#8504) King Unique válasza C. s. (#8503) üzenetére


King Unique
titán

Ettől még az előbb említettek ugyanúgy érvényesek. De mondjuk az adatmentéses témához legszorosabban kapcsolódó topikban (ebben) még elfér, ok. Ellenben, hogy a másikba minek kellett, aminek már a címében is szerepel, hogy nem adatmentés, na mindegy. Másrészt a korábban linkelt promó, ha jól emlékszem hosszabb volt, ezért az inkább megért egy külön posztot és vsz többen is tudták igénybe venni.

[ Szerkesztve ]

(#8505) csgabee


csgabee
tag

Sziasztok.
A régi merevlemezen volt 3 partíció:1 az op rendszernek, azt volt 1 helyreállítási terület,és a D partíció.
Töröltem az első kettőt,majd a D partícióról eltűnt majdnem minden adat.Lehetséges,hogy a szektorok átrendeződtek?
Szeretném visszaszerezni őket,és várom a segítséget,hátha tudtok valamit.Köszi előre is.

(#8506) King Unique válasza csgabee (#8505) üzenetére


King Unique
titán

Üdv!

Ha törölted a másik 2 partíciót, akkor azok helyén nem lefoglalt terület lett. Viszont attól még normál esetben a harmadik partíciónak, illetve a rajta lévő adatoknak meg kellett volna maradniuk. De sok konkrétum nincsen megadva, illetve sehol egy screenshot (pl. lemezkezelő + fájlkezelő), hogy lássuk pontosan mi is a helyzet... Ha ilyesmi, akkor első körben meg lehetne próbálni a rejtett fájlok megjelenítésének bekapcsolását, a meghajtó saját tulajdonba vételét stb. Esetleg megpróbálni másik Windows / Live Linux, vagy akár egy másik gépen hozzáférni a partíció tartalmához.

Ha nem megy, akkor marad az adatmentés külső programokkal egy másik fizikai meghajtóra.

[ Szerkesztve ]

(#8507) Doky586 válasza csgabee (#8505) üzenetére


Doky586
nagyúr
LOGOUT blog

Ha valami egymásba fűzött dinamikus kötet, esetleg Raid volt, akkor imátkozz.. ;]

(#8508) liksoft válasza csgabee (#8505) üzenetére


liksoft
Topikgazda

Szia!

A Dokumentumok nem voltak átirányítva a D:-re? Mert akkor a C törlése során azok is törlődhettek. Undelete-et tudó adatmentő programot javasolnék, és a mentés végéig írni ezekre a területekre szigorúan tilos!

Murphy él és dolgozik (Ami el tud romlani, az el is romlik). hdd-mentes.hu

(#8509) csgabee válasza liksoft (#8508) üzenetére


csgabee
tag

nem volt átirányítva semmi.
Eladtam a régi gépem,és a windows partícióját töröltem,és a hozzá tartozó helyreállítót.Majd megformáztam az üres területet.Megjött az új gép,és nem lát semmit a merevlemezen.Most egybeformáztam az egészet.Hátha lesz valami program,ami segít. Recuva visszahozott pár képet,és mp4 videót,de semmi több.

(#8510) liksoft válasza csgabee (#8509) üzenetére


liksoft
Topikgazda

A sérülés észlelése után végzett minden írás, formázás, átalakítás, partíció mozgatás adatvesztéssel jár. Még egy átformázás is területek átírásával jár, mely az ott tárolt adatok adminisztrációja lehet. Sőt, az adatmentő program a módosítás miatt a módosított adatokból indul ki, így nem lesz pontos a mentése sem. A legdurvább hiba, ha a fizikailag mentendő drive-on újra létrehozott "üres" partícióra mentjük az adatokat. Hiszen ebben a helyzetben a mentendő drive-ra írunk mentés közben. NTFS esetén a rendszer nem a drive elejére ír először, hanem kicsit hátrébb, így folyamatosan írjuk felül pont a mentendő adatokat. Ráadásul ha a program egy kereséses fázis után a teljes területről tudja mi hol van és utána készíti az előbb említett mentést, a teljes felületet "átforgatva" visszaírja magára, ezzel a mentendő adatokat felülírja.

Esetleg titkosítás vagy saját tulajdonba vétel nem volt? Mert akkor az adatok kódolva lehetnek a felületen. Ebben az esetben ha a titkosítási kulcs és/vagy a helyreállítási kulcs nincs meg, az adatok elvesztek. Persze ehhez szükséges az eredeti struktúra (nem átformázott), hiszen az NTFS bejegyzések tartalmazzák a file titkosítási státuszát.

A pánik rossz tanácsadó.

Murphy él és dolgozik (Ami el tud romlani, az el is romlik). hdd-mentes.hu

(#8511) csgabee válasza liksoft (#8510) üzenetére


csgabee
tag

Nem volt titkosítás rajta.

(#8512) liksoft válasza csgabee (#8511) üzenetére


liksoft
Topikgazda

Ez jó, akkor ez kipipálva. Marad a második kérdés, honnan hova másoltál?

Murphy él és dolgozik (Ami el tud romlani, az el is romlik). hdd-mentes.hu

(#8513) csgabee válasza liksoft (#8512) üzenetére


csgabee
tag

Nem másoltam semmit.
töröltem az op partícióját,és a gyorsítótárét.megmaradt a D,és a másik kettő formázva lett.

(#8514) jasonka


jasonka
aktív tag

Üdv !

Tele vagyok - buta (?) - kérdésekkel, és úgy látom, itt okos fejek adnak okos válaszokat... :DDD

Idén vett új PC házam sajna elég rosszul szellőzik, nagy benne a zsúfoltság... Három venti is dolgozik benne, mégis fel-felugrik a HDD-k hőmérséklete 40 - 45 fokra (az 1 TB-os Hitachi esetenként 48-ra, a vénséges vén 300 GB-os Samsung jobban tűri, kicsit hűvösebb.) Tudom, ez nem tesz jót nekik, de sajnos HDD hűtő nem fér be alájuk (a régi, ócska PC házban volt neki hely)
Gondolom ezek következménye a köv. tegnapi Sentinel ábra :

(Mondjuk az is igaz, hogy a táp - bár minőségi (Sirtec), de csak 350 W-os - de nem hinném, hogy áramellátási gond lenne.Az ábrában lévő 729 hibaalkalom korábban, kb. egy éve történt - mint kiderült a SATA kábel volt bizonytalan)
A furcsa számomra az, hogy tegnap reggel - többszöri sikertelen rendszerindítás után piros Sentinel figyelmeztetés fogadott, hogy a Hitachi 0 %-os. Egész nap adatot mentettem, levéve a ház oldalát, és külső ventilátorral hűtöttem a PC-t - nem is volt több a HDD-k hőfoka 24 foknál. Közben elmúlt éjfél, és a 0 %-os kondícióvonal egyből felugott 100 %-ra... :F A gépet játékra nem, szinte csak netezésre használom, nem húzok fel semmit.

Kérdéseim:
1. Honnan lehet eldönteni, hogy túlmelegedés, vagy gyenge táp okozza a kondíció romlását ? (mondjuk az öreg Samsung folyamatosan 100 %-os...)
2. (Általában) milyen kondíciónál fogadják el a garanciális csereigényt ?
3. Rossz márka-e a Hitachi (5 év garim van rá) vagy csak rossz példányt fogtam ki ? - avagy "nem voltam elég gondos" az üzemeltetés során ?

Nagyon köszönöm a válaszokat !

Hja kérem ! A Belváros !...

(#8515) jasonka válasza jasonka (#8514) üzenetére


jasonka
aktív tag

Bocs - még egy igazán buta, tájékozatlan kérdés :

4. a 2,5 "-os és 3,5 " HDD -k között csak a méret a különbség ?- és esetleg a 2,5 -esek vékonyabbak ? (mert akkor talán beférne egy HDD hűtő a házba...)

Hja kérem ! A Belváros !...

(#8516) liksoft válasza csgabee (#8513) üzenetére


liksoft
Topikgazda

Mivel nem tudni melyiken mi volt pontosan, egyik partíciót sem bántanám. Ezeket félretéve a gépbe egy üres akkora drive-ra ahol a mentés is elfér majd, feltennék új rendszert, és adatmentő programot. Például a Get Data Back (fizetős), vagy hasonló tudásút. Ezután csatlakoztatnám a mentendő drive-ot, és a program futtatásával az új drive-ra mentenék. Figyelem! A forrás és cél drive NEM LEHET AZONOS!

Murphy él és dolgozik (Ami el tud romlani, az el is romlik). hdd-mentes.hu

(#8517) liksoft válasza jasonka (#8514) üzenetére


liksoft
Topikgazda

Szia!

1. Ha csak meleg esetén hibázik a drive, akkor a meleggel van gondja. Amennyiben hidegben is, akkor a táppal. Azért a táp típusa, kora, és a gép terhelése adhat segítséget, de erre itt nem tudok válaszolni, nem az én területem.

2. Garanciát hivatalosan 0% kondíció esetén lehet érvényesíteni. Pont azért határozza meg így a gyártó, mert túlmelegedés vagy hibás tápellátás hibás üzemeltetést jelent, és nem garanciális állapot.

3. Én szeretem, mert IBM utód, amit jól megterveztek. Az IBM és a Samsung volt az a két gyártó, aki tervezett, tesztelt, gyártott (régen a Seagate is). A többiek terveznek, (igen van teszt is), gyártanak, és a garanciális visszajelzések meg a költségcsökkentés miatt új variánst gyártanak.

4. A 2,5" HDD-k lassabbak, hiszen a lemez kerületi sebessége kisebb. Ami viszont pozitívum, hogy mechanikailag többet bírnak, kisebb a melegedésük, kevesebb áramot vesznek fel. Vagyis van előny és hátrány is. Minél lassabb (5400-as fordulat 7200 helyett) annál jobbak az előnyös tulajdonságok. Valamit, valamiért. Neked kell eldöntened. Egy SSD rendszer mellett tárolásra az 5400-as 2,5" HDD-k jó "kombót" adhatnak.

A Hitachi hirtelen kondíció változása lehet driver gond, vagy egyéb SW bug is. A Sentinel oldalán a tesztelt és ajánlott driver verziók megtalálhatóak.

Murphy él és dolgozik (Ami el tud romlani, az el is romlik). hdd-mentes.hu

(#8518) les_polish


les_polish
csendes tag

Sziasztok,

tegnap este, kb 30 centiméterről (a gép tetejéről) leesett a földre a Seagate Barracuda külső winchesterem, úgy hogy közben be volt dugva aktivan a gépbe. Próbáltam a gépet leállitani, hogy úgy áramtalanitsam a HDD-t, de nem sikerült, mert fekete képernyőn egérkurzorral végződött az akció. Ezt követően kihúztam a winchestert és újrainditás után újra bedugtam. A winchester miután feszültséget kap, az első kb 6-10 mp-ben szakaszosan beep-elő hangot ad ki (mint egy sziréna), majd ez abbamarad. A sarkán levő led először folyamatosan ég, majd egy idő után elkezd villogni. A windows kb a beepelés alatt érzékeli az eszközt (mert megjelenik az eszköz a "hardver biztonságos eltávolitása" listában, de az eszközkezelőben nem.
Ez a hibajelzés elárul valamit a problémáról? Javitható lehet a disk? VAn esetleg javaslatotok kihez forduljak vele?

[ Szerkesztve ]

(#8519) Robbantos


Robbantos
csendes tag

Üdvözlet!

Egy kis technikai segítségnyújtást szeretnék igénybe venni, ha szabad:

Először is érdeklődni szeretnék, nincs-e valakinek WD WD10SPCX-80KHST0 modellű 1TB slim notebook merevlemeze donornak?

A mechanikáról meg vagyok győződve, hogy tökéletes állapotban van, viszont az elektronikán sajnos egy alkalommal véletlenül zárlatot okoztam egy régi notebook miatt, amikoris a fém része hozzá nyomódott a nyáklaphoz és ennek hatására kifüstölt a HDD-n lévő vezérlőprocesszor.

Azóta már több WD10SPCX-24HWST1 elektronikát is kipróbáltam, de sajnos a kötőjel utáni számok nem egyeztek és ez már elég volt, hogy ne legyen jó hozzá..

A lemezkezelő nem tudja inicializálni sem GPT, sem MBR partíciós táblával, holott 1 Terrabájnyi lementendő adatom lenne rajta :DDD

Ha nem fogok tudni donort vagy külön elektronikát szerezni, megfordult a fejemben, hogy legvégső esetben óvatosan, hihiénikus körülmények között kicsavaroznám belőle a tányért, és áttenném egy hasonló szériás, szintén WD10SPCX típusú lemezbe, mert rengeteg WD10SPCX merevlemezem van, de sajnos egyik sem pontosan ugyanaz a típus, tehát nem 80KHST0 :(

Vajon tányér szemszögéből mennyire különbözhetnek egymástól ezek a HDD-k?
Felismerné-e az egyik működőképes HDD a rossz HDD-m tányérját??

Előre is köszönöm minden kedves hozzáértő szakember véleményét :R

[ Szerkesztve ]

Megbízhatóságomról több, mint 200 pozitív értékelés, valamint 10 éves tagság tanúskodhat.

(#8520) King Unique válasza Robbantos (#8519) üzenetére


King Unique
titán

"A lemezkezelő nem tudja inicializálni sem GPT, sem MBR partíciós táblával, holott 1 Terrabájnyi lementendő adatom lenne rajta"

Maga az inicializálás is felülírást okozhat! Ellenben a mentendő lemezre tilos mindennemű írás! Illetve felesleges is inicializálni, mert a jobb adatmentő szoftverek anélkül is hozzáférnek a fizikai meghajtóhoz.

"Azóta már több WD10SPCX-24HWST1 elektronikát is kipróbáltam, de sajnos a kötőjel utáni számok nem egyeztek és ez már elég volt, hogy ne legyen jó hozzá"

Bizony nem egyszerű ez, amiről nemrég már volt szó.

"megfordult a fejemben, hogy legvégső esetben óvatosan, hihiénikus körülmények között kicsavaroznám belőle a tányért"

A módszer értelmétől függetlenül az ilyet eleve csak adatmentő szakember végezheti speciálisan kialakított tisztakamrában! Illetve neki megvannak hozzá a megfelelő eszközei és tapasztalata. Ellenben az ilyen házi barkácsolásnak sosem szokott jó vége lenni...

Ha fontos és pótolhatatlan adatok vannak ezen a HDD-n, akkor talán nem otthon kellene kísérletezni vele, hanem elvinni a megfelelő szakemberhez! Lehet meg kell fizetni, de ott legalább lehet esély az adatok visszanyerésére. Ellenben a házi barkácsolásnál már nem feltétlen... Ha mégsem annyira fontosak, akkor meg kb. kuka, vagy esetleg le lehet adni donornak és venni helyette egy másikat.

[ Szerkesztve ]

(#8521) King Unique válasza les_polish (#8518) üzenetére


King Unique
titán

Üdv!

Az esés következtében mechanikai (mágneses felület, olvasófejek stb.) sérülést szenvedhetett. Illetve, ha pl. 2,5"-os modell és nem tud a HDD felpörögni, akkor az olvasófej letapadása is szóba jöhet. Otthon tovább nyüstölni nem érdemes, sőt mondhatni tilos! Ha pótolhatatlan adatok vannak rajta, akkor bizony el kell vinni adatmentéses szakihoz! Ez ügyben pedig akár náluk is lehet érdeklődni. Ha mégsem annyira fontosak, akkor meg kb. kuka, mert otthoni környezetben nem nagyon lehet vele mit kezdeni.

Egyébként pontosan milyen külső HDD ez? Csak mert a mostani kínálatban pl. 2,5"-os BarraCuda sorozat a normál (belső) merevlemezeknél van.

[ Szerkesztve ]

(#8522) Dexter-2000


Dexter-2000
őstag

volna egy olyan szitu, hogy egy fujitsu hdd megadta magát egy pár hónapos zsír új laptopban(bőven garis).
pontosabban az a baj, hogy a motor nem forgatja benne a lemezt, és biosban sem lehet látni a hdd-t.

gondolom ilyenkor se a laptopgyártó, sem pedig a hdd gyártó nem felelős a rajta lévő adatokért nem?
(nem velem történt szerencsére, igen min 2 helyen legyen meg az adat stb..)

annyira nem fontos, hogy kürt kft-hez forduljak vele, de ilyenkor lehet egyáltalán valamit kezdeni az adatokkal? :F

Szépnapot!

(#8523) les_polish válasza King Unique (#8521) üzenetére


les_polish
csendes tag

SZia,

nagyon köszönöm a választ. Igazad van, nem Barracuda. Barracuda a belső HDD-m.Ez Seagate Backup Plus hordozható külső HDD. Köszönöm a javaslatokat, mindenképp elviszem valamelyikükhöz!

üdv!

(#8524) King Unique válasza Dexter-2000 (#8522) üzenetére


King Unique
titán

Ha ilyen jelenség van, akkor nagy valószínűséggel letapadt az olvasófej. Annak piszkálása pedig nem éppen otthoni feladat, hanem szakemberre bízandó! Ha fontos adatok vannak rajta, akkor meg pláne!
Persze saját felelősségre szoktak otthon egyesek kísérletezni, de amúgy nagyon nem ajánlott...

A jótállás ez esetben magára a HDD-re vonatkozik. Tehát egy garanciális ügyintézésnél csak azt fogják cserélni, ellenben a rajta tárolt adatokért nem terheli felelősség a gyártót és az adatmentést sem kötelesek kifizetni.

[ Szerkesztve ]

(#8525) Robbantos válasza King Unique (#8520) üzenetére


Robbantos
csendes tag

Köszönöm a biztonsági figyelmeztetéseket,

igazából már annyit költöttem erre a merevlemezre (donorvásárlások, alkatrész, nyáklap), hogy már nem szívesen vinném el egy adatmentő szervizbe, ahol 90 000Ft-ért lementik az adataimat a tányérról és akkor a végén mégsem lett megmentve a merevlemez és ugyanúgy dobhatom ki utána..

Most pontosan abban a szituációban vagyok benne, hogy ennek lenne a legkevésbé értelme, hiszen tudom, hogy mind az olvasófej, mind a mágnestányér hibátlan állapotú,

Éppen csak a megfelelő PCB lapka hiányzik az aljáról :DDD

Ez a legbosszantób az egészben, hogy tudom, csak az elektronika hibás, amit mindössze 4 darab torx csavar eltávolításával cserélni is lehetne, tehát pofon egyszerű.
Még egy kisgyerek is meg tudná csinálni ezt a HDD-t, ha lenne hozzá 80KHST0 végződésű donor :DD

Amilyen elektronikákat próbáltam azoknál a WD10SPCX az passzolt is, de sajnost apró eltérés mindegyiken volt, pl. WD10SPCX - 0KHST0 (80KHST0 helyett).
És ez már elég is volt hozzá, hogy ne ismerje fel az eszközkezelő sem :DDD

Mindenesetre azt szeretném kérdezni, hogy mi az isten lehet ennek az oka?
Hiszen ugyanaz a széria, épp csak a revízió más. És itt nem merül még ki a kérdés, mert arra lennék eszméletlenül kíváncsi, hogyha a HDD belsejében semmi más nem található, kizárólag a tányér és a mechanika (belül semmilyen vezérlőchipet nem találtam) akkor mégis hol tárolja a Revízió számot, vagy mi miatt utasítja el a kissé eltérő revíziójú PCB-t?

Tán maga a tányér tárolná ezen információkat, minek hatására nem hajlandó együtt működni az elektronikával? :U

Ez azért lenne fontos, mert jelenleg van majdnem 10 darab ugyanilyen donor merevlemezem.
Nincs az a gonosz teremtés, aki azt állíthatja, hogy ennyiből ne tudnék egy működőképeset összerakni :DD)

Megbízhatóságomról több, mint 200 pozitív értékelés, valamint 10 éves tagság tanúskodhat.

(#8526) Saltwater válasza Robbantos (#8525) üzenetére


Saltwater
aktív tag

Nem értesz hozzá, ez nem a Te szakmád! Én sem próbálok kifesteni egy lakást, mert tudom, hogy szar lesz az eredmény (bár az még utána megjavítható marad)

Ha fontosak az adataid, akkor ne olyan merevlemezen gyakorolj, amin a fontos adatok vannak!
A 30 ezer forintos munkából csinálsz 150 ezer + -os munkát.
Add el a donorokat, és a pénzből vidd el egy adatmentőhöz, vagy vidd el adatmentőhöz, és kérj árajánlatot, a legtöbb helyen ezt INGYEN megúszod, és legalább kiderül mi a valódi baja a winchesterednek.

A nem tiszta környezetben megbontott winchesterek 10-ből 8 alkalommal nem éleszthetőek fel.
A firmware a merevlemez saját operációs rendszere. A Western Digital ugyanazon firmware verzió alatt kb hetente másik microcode revizóval adja ki a merevlemezeket. Egy Windows 10-est nem fogsz tudni elindítani egy Windows XP NTLDR.DLL fájllal. Hasonló a szitu, csak itt még van millió egy egyedi paraméter is. Érted?
Az említett típusnál még ez sem számít, mert idegen PCB-vel nincs mód a felélesztésre. Az eredeti PCB firmware-jének adatainak átmásolásával egy új PCB-re van szükség. Na ez az, aminek az elvégzéséhez otthon nincs eszközöd, tehát kár az energiáért......

https://hdd-adatmentes.hu

(#8527) Saltwater válasza Robbantos (#8519) üzenetére


Saltwater
aktív tag

"A mechanikáról meg vagyok győződve, hogy tökéletes állapotban van"
Erről hogy sikerült meggyőződni, ha a merevlemez működésképtelen?

"kifüstölt a HDD-n lévő vezérlőprocesszor."
Melyik chip égett el?

"Azóta már több WD10SPCX-24HWST1 elektronikát is kipróbáltam, de sajnos a kötőjel utáni számok nem egyeztek és ez már elég volt, hogy ne legyen jó hozzá.."
Nem a kötőjel utáni számok különbözősége miatt nem volt jó hozzá az elektronika, hanem mert minden elektronika egyedileg van felprogramozva a mechanikához és rendszerterülethez.

"A lemezkezelő nem tudja inicializálni sem GPT, sem MBR partíciós táblával, holott 1 Terrabájnyi lementendő adatom lenne rajta"
Ez a merevlemez felpörög? Van kapacitása? Látszódik a lemezkezelőben? Miért akarod inicializálni (felülírni) ha épp a mentés a cél? Ha a kakaódba a szívószálon keresztül belefújok egy adag turhát, akkor azt a kakaót megiszod? :DDD

"legvégső esetben óvatosan, hihiénikus körülmények között kicsavaroznám belőle a tányért, és áttenném egy hasonló szériás, szintén WD10SPCX típusú lemezbe"
Az említett típus 2 lemeztányérral és 4 fejjel rendelkezik. Még gyakorlott adatmentőnek is komoly feladat ezen a típuson a lemeztányér átemelés! Előre mondom, nem fog feléledni másik házban, és jelentősen rontod a későbbi sikeres mentés esélyeit.
Ez kábé olyan mintha az orvos nálad egy kutyaharapást úgy akarna elintézni, hogy levágja a lábad, holott csak a kezedet harapta meg a kutya. Hülyén néznél az orvosra ugye?

https://hdd-adatmentes.hu

(#8528) liksoft


liksoft
Topikgazda

Köszönöm a segítséget Minden Kollégának. Szerintem minden lényegeset elmondtak.

Csak egy kiegészítés! Több adatmentő sem vállal már megbontott drive-ot!

[ Szerkesztve ]

Murphy él és dolgozik (Ami el tud romlani, az el is romlik). hdd-mentes.hu

(#8529) Robbantos válasza Saltwater (#8526) üzenetére


Robbantos
csendes tag

Ejjha, ti aztán tényleg vágjátok a témát! :DD :R

Ami kiégett középen az maga a központi vezérlőchip lehet, vagy esetleg a firmware tárolásáért felelős memóriachip, de az inkább a sarkában lévő matricás chip lehet.

Mindenesetre a képen jól látszik, hogy a középső vezérlőchip égett ki, amit nem is csodálok, mert a laptopon, amibe bele lett téve a HDD egy nyitott aljú ODD BAY-jel, ami alatt egy csodálatos fém rugó ért bele a PCB-be, összeérintve ezzel néhány ellenállást / tranzisztort, minek hatására a vezérlőchip őrült meg és kiégett (érdekes, de ellenállásoknak és egyéb környező a dolgoknak látszólag nem lett bajuk).

Hiszem, hogy a mechanikai része hibátlan, mert a kissé eltérő modellszámú PCB-vel kipróbálva is felpörög, hallani ahogy zúg, sőt, még az elején ropog is egy keveset, mint minden merevlemez amikor beolvassák a tányért induláskor (azonban nem kerreg és nem is kattog).
Azért is hiszem, hogy a tányér hibátlan, mert 100/100-as kondíciójú volt egészen a baleset bekövetkezéséig, és szerintem még most is. :C

"Nem a kötőjel utáni számok különbözősége miatt nem volt jó hozzá az elektronika, hanem mert minden elektronika egyedileg van felprogramozva a mechanikához és rendszerterülethez."

Az én esetemben gyakorlatilag két majdnem egyforma modellről van szó, de még a revíziószám is megegyezik a PCB-n (2060-771983-003 REV A), szemmel észlelhető különbség nincs a két PCB között.
Mindössze a HDD házra ragasztott matricán: a részben eltérő modellszám (WD10SPCX-80KHST1 helyett WD10SPCX-24HWST0) és hogy a donor 2 ével későbbi gyártmány.
De újfent kihangsúlyozom, szemmel látható különbség nincsen, a PCB-ken, minden egyes chip / tranzisztor és rezisztor ugyanott helyezkedik el rajtuk!

Ebből kifolyólag merül fel bennem a kérdés:
Létezik, hogy a különbség mindössze a memóriachipen lévő "Firmware-ben" keresendő?

Létezik olyan szakember, aki a firmwaret át tudná programozni nekem az én modellemhez való firmware-rel, és lehetséges, hogy ilyen egyszerűen is meg lehetne oldani, akár a saját donor PCB-jeimmel? :Y :U

Pontosan ugyanilyen donort nem hiszem, hogy valaha fogok találni, és még külön PCB-t sem találtam ehhez a modellhez. (De lehet csak rossz helyen kerestem [ebay, hardverapró, google :DDD ])

"Ez a merevlemez felpörög? Van kapacitása? Látszódik a lemezkezelőben? Miért akarod inicializálni (felülírni) ha épp a mentés a cél?"

Felpörög, de kapacitása nincsen (0 bájt), és nem is inicializálható, de látszik a lemezkezelőben, mint üres inicializálatlan meghajtó (kapacitás nélkül).
Természetesen nem is akartam inicializálni, csak ezt ajánlja fel a lemezkezelő minden egyes induláskor, hogy inicializáljam MBR, vagy GPT típussal, de ha kívánciságból leokézom, akkor persze Adathiba (CRC).

" A Western Digital ugyanazon firmware verzió alatt kb hetente másik microcode revizóval adja ki a merevlemezeket."

Ez microcode mit jelent pontosan? Hol tárolódik? Tán ugyanazon a memóriachipen, amin a Firmware is?

Nem azt akartad inkább ezzel mondani, hogy ugyanazon PCB-békre hetente más és más firmwaret programoz rá?
Mindenesetre az én donor PCB-béim revíziószámai mind megegyeznek hálistennek :C

Ha valóban csak a firmware-ben különböznének egymástól, akkor talán elég lenne egy reballozó mesteremberrel átforrasztatni a ROM memóriachipet, ami vélhetőleg nem sérült?

Vagy talán még egyszerűbb lenne átflasheltetni a donoron lévőt? :DD
Ja és házilag nincs mód HDD firmware átfleshelésére SATA kábelen keresztül, akkor sem, ha a donor is egy működőképes merevlemez? :U

Ezzel azt hiszem tökéletesen kiöntöttem minden filozófiai határokat feszegető kérdésem és felvetésem, mindenesetre köszönöm, hogy végigolvastad :R :R :R

És köszönöm mindennemű javaslatot, tanácsot! :R

[ Szerkesztve ]

Megbízhatóságomról több, mint 200 pozitív értékelés, valamint 10 éves tagság tanúskodhat.

(#8530) liksoft válasza Robbantos (#8529) üzenetére


liksoft
Topikgazda

A kötőjel utáni azonosítók az alverziót jelentik. Vagyis nem azonos a kettő. A firmware két helyen van szétdarabolva. A loader rész a flash-ben, a többi a lemezen. Mivel minden mai drive jóval több mint 100 firmware szegmenst tartalmaz, a gyártó szinte mindig gyári számra is párosítja a mechanikához az elektronikát. Ennek az is az oka, hogy nincs két azonos lemez. Az egyiken itt, a másikon ott van hibás rész. Még az ezeket az adatokat tároló részen is! Így a gyári adatok elhelyezkedése sem garantált, hogy ugyanott lesz még két totál azonos drive esetében sem!

A HDD önálló számítógép, saját OS-el. A régi "panelt kicserélem és megy tovább" a 15 évvel ezelőtti Quantum lct szériáknál és "lapos" MAXTOR-ok esetében még garantáltan működött. De azóta egyre inkább nem.

Ha az adatok fontosak, adatmentéses szakembert ajánlanék. Amennyiben donornak felajánlod a vásárolt drive-ot, még az is lehet, valamennyivel olcsóbb lehet a mentés. De ez minden esetben a cégtől függ, és attól, valóban használható-e a másik HDD. Nem mindig igaz, hogy a ránézésre azonos funkcionálisan is az. Sőt, az ár attól is függ, az eddigi próbálkozásaid milyen maradandó változást okoztak a drive-ban.

Murphy él és dolgozik (Ami el tud romlani, az el is romlik). hdd-mentes.hu

(#8531) Robbantos válasza jasonka (#8514) üzenetére


Robbantos
csendes tag

Üdv!

Az biztos, hogy nem a hőmérséklet volt az oka. Még 50 foknál sem szabadna ilyet csinálnia :DDD

Nekem is voltak olyan merevlemezeim, amik gyárilag magasabb hőfokokon üzemeltek.

Pl. a Seagate-ek mindig is 45-52 °C között működtek gyárilag, míg a Samsung vagy WD-k csak 38-42°C-osak.

De ilyen problémám egyikkel sem volt még soha, pedig évekig így használtam őket.

Szóval itt inkább valami kontakt hiba, esetleg tényleg a táp lehetett.

Elég gyanús, hogy csak az egyik bekapcsolásnál történt ez.
Ez azt jelentheti, hogy annál a bizonyos bekapcsolásnál nem tudott megfelelő, egyenletes áramot leadni a táp.

De ez nem az időtöl függött, hanem az aktuális bekapcsolástól.

Ha akkor többször ki és bekapcsoltad volna, lehet egyből megjavult volna a probléma.

Mindenesetre ez nem normális dolog, és a tápnak már maga a márkája is elég gyanús... Azt mondod minőségi márka, hát én soha életemben nem hallottam még ilyen márkáról :C

[ Szerkesztve ]

Megbízhatóságomról több, mint 200 pozitív értékelés, valamint 10 éves tagság tanúskodhat.

(#8532) Robbantos válasza liksoft (#8530) üzenetére


Robbantos
csendes tag

"A loader rész a flash-ben, a többi a lemezen. Mivel minden mai drive jóval több mint 100 firmware szegmenst tartalmaz, a gyártó szinte mindig gyári számra is párosítja a mechanikához az elektronikát.
Ennek az is az oka, hogy nincs két azonos lemez."

Ezzel azt akarod mondani, hogy kár is újjabb elektronikákat vásárolnom, mert mégha meg is találnám az ugyanazon alverzióhoz valót, még akkor se működne? :DDD

Magyarán ezt a HDD-t egyedül akkor lenne esély újra működésre bírni, ha a saját egyedii és megismételhetetlen, finomhangolt programját és Firmware-jét (Loader-jét) sikerülne átjuttatnom egy azonos revíziójú elektronikára?
Akár a chip átforrasztásával?

Na és honnan lehet tudni melyik chip tárolja a Loadert-t a nyáklapon? Melyik a flash ROM? :U

[ Szerkesztve ]

Megbízhatóságomról több, mint 200 pozitív értékelés, valamint 10 éves tagság tanúskodhat.

(#8533) jasonka válasza liksoft (#8517) üzenetére


jasonka
aktív tag

"A Sentinel oldalán a tesztelt és ajánlott driver verziók megtalálhatóak...."

Mivel írtam, hogy anαβ vagyok a winchesterekhez :D - megköszönve a hasznos válaszokat - tovább kérdezek :
a drivert az adott Sentinel weblapon minek a típusa szerint kell kiválasztani ? (Csak mert így, hogy Hitachi nem találtam semmit...)

(Amúgy írtam a garanciális szervíznek, megküldtem nekik is a Sentinel ábrát : szerintük persze jó a HDD, és az alaplap, ill. a SATA kábel lehet hibás - csakhogy az (Asrock) alaplapot nemrég cseréltem szakasztott ugyanolyan típusúra, mint a korábbi, és SATA kábelt is cseréltem már...)

Hja kérem ! A Belváros !...

(#8534) Astorian12


Astorian12
tag

Sziasztok !

Egy kis segítséget szeretnék kérni, adott egy 500-as WD Green hdd 2 partícióval, kegyetlenül lelassult ezért az ismerősöm elvitte "szakihoz", hogy csináljon vele valamit, ami meg is történt konkrétan használhatatlanul kapta vissza adatmentés nélkül :))
Most ott tartok, hogy ha rádugom a saját gépemre látom a partíciókat a windowsos 100gb-s partícióba be is tudok menni viszont a lényegesebb a nagyobbik kötet lenne amire eddig 1x sikerült belépni akkor is kb. fél perc után teljesen lefagyott az egész fájlkezelőm, azóta azt a meghajtót 1x sem sikerült megnyitnom,
HDSentinel, Macrium Reflect bármi amivel rátudnék nézni vagy esetleg mentést csinálni róla egyből kifagy...

Ilyenkor érzem,hogy nem vagyok paranoiás, csak felkészült, hogy mindenem min 2x van lementve :DD

Valakinek van esetleg bármi ötlete ami beválhatna?
Adatmentő cégek kizárva sajna, még a vinyo(kon) is húzta a száját :))

(#8535) Saltwater válasza Astorian12 (#8534) üzenetére


Saltwater
aktív tag

Szia!
"Adatmentő cégek kizárva sajna, még a vinyo(kon) is húzta a száját"
Miért? Szerintem ha nincs rendellenes hangja a winchesternek, még nem volna "drága" az adatmentés, csak megfelelő helyre kell vinni.
Otthoni módszerekkel először is távolítsd el a meghajtó betűjelet, és ddrescue vagy r-studio-val, vagy UFS Explorerrel próbálj lemezképet készíteni, esetleg Live Linux-al próbálj meg ránézni.
A winchesternek megsérültek azok a szektorai, ahol a fájlrendszer metaadatait tárolja. A fenti programok jóval kevesebb metaadattal beérik, bár lemezkép készítésekor ez indifferens.
A lényeg, hogy a lemezképet másik meghajtóra készítsd, és készülj fel arra, hogy lehet hogy napokig dolgozik rajta majd a gép, és talán a winnchester is belehal menet közben.
Ekkor már jóval drágább lesz az adatmentés, és csak adatmentő laborban lehet elvégezni.

https://hdd-adatmentes.hu

(#8536) Astorian12 válasza Saltwater (#8535) üzenetére


Astorian12
tag

Szia !

Köszönöm a gyors választ !
Igazából azért sem szeretne fizetni érte, mert " jó lenne ha meglenne, de nem halok bele ha elvesznek" elven került hozzám, lévén, hogy elég közeli ismerősöm, szívesen bajlódok vele.
Na, de visszatérve a vinyohoz, UFS-el próbáltam már sajnos ugyan az lett a végeredmény mint a Macriumnál
rádugom a gépre refresh és teljesen lefagy (macriumnál hagytam egy egész estére kb. 7 óra után is változatlan maradt sajnos.
A windows nyomja 2-3 óra után az arcomba, hogy indítsam újra a gépet a meghajtó hibák javítása végett, de valahogy nem bízom benne :))
Még azon gondolkodtam, hogy talán valami bootable pendriveról indítható programmal megoldható lenne, de így hirtelen nem tudom mivel próbálkozhatnék, hátha a windows kihagyásával eredményesebb lenne.

(#8537) Saltwater válasza Astorian12 (#8536) üzenetére


Saltwater
aktív tag

Készíts Hiren's boot lemezt:
[link]
Indítsd el rajta a Linux rendszert, mountold fel a maghajtót, és készíts lemezképet.
Az elkészült lemezképet szkenneld végig adatmentő programmal, majd mentsd ki a fájlokat.

https://hdd-adatmentes.hu

(#8538) King Unique válasza Astorian12 (#8536) üzenetére


King Unique
titán

Az említett HBCD nem éppen mai darab, illetve csak Legacy boot módban működik, ellenben UEFI-ben már nem. De, ha Linux, akkor ennyi erővel letölthető akár pl. egy Mint / Ubuntu is, amelyek modernek és szintén lehet velük lemezképet készíteni. Ezen leírásban találsz néhány infót.

Továbbá vannak nem hivatalos kiadás formájában pl. ilyen és ilyen WinPE-alapú megoldások is, amelyekben megtalálható számtalan program.

[ Szerkesztve ]

(#8539) Astorian12 válasza King Unique (#8538) üzenetére


Astorian12
tag

Köszönöm a segítséget, közben úgy tűnik már sínen vagyok a Macriun reflexel csináltam egy winpe-t és már mentem is át az adatokat egy másik lemezre kb. egy óra alatt sikerült felterkepezni így a lemezt. Kíváncsi vagyok meddig fog tartani, még írok majd az eredményről, remélem nem adja fel a hdd közben :)
Köszönöm a segítségeteket!

(#8540) Doky586 válasza Astorian12 (#8536) üzenetére


Doky586
nagyúr
LOGOUT blog

"Jó lenne ha meglenne, de nem halok bele ha elvesznek"
Legfeljebb ha nem sikerül akkor visszaadod egy placebo (porcukorral töltött) ciánkapszulával együtt [kép] - ha mégis meggondolná magát.. ;]

[ Szerkesztve ]

(#8541) liksoft válasza Astorian12 (#8539) üzenetére


liksoft
Topikgazda

Szia!

Óvatosan kell bánni azzal a kijelentéssel, hogy nem annyira fontos! Ugyanis sokan később ébrednek rá, mi is volt azon a lemezen, ami máshol nincs meg. Ilyenkor kezd felértékelődni a drive, viszont az addig elvégzett "úgyis mindegy" típusú munkálatok csak rontják az állapotát. A két kezemen sem tudom megszámolni, hányan jártak már így, és csak a bánat maradt nekik. Pont ezért én mindig úgy kezelem, kell vagy nem az adat? Utána lehet finomítani, és ha nem nagyon kell, akkor érdemes pár napot kivárni, fektetni, hogy felesleges munkába ne fusson bele bárki is. Pár nap után lehet ilyenkor megkapni, valóban mennyit érnek, mennyire fontosak az adatok. ;)

Murphy él és dolgozik (Ami el tud romlani, az el is romlik). hdd-mentes.hu

(#8542) Astorian12 válasza liksoft (#8541) üzenetére


Astorian12
tag

Sziasztok,

Hát igazából annyira jutottam vele, hogy nincs rajta fontos adat ami az, az mind a külsőjén van.
Szóval, maradt az egy próbát megér neki kijelentés.
Ez 1 másodlagos gép volt amin főleg csak képek, videók és pár doksi volt...
Lassan( nagyon lassan :)) ) kiderül, hogy sikerrel járok-e, mondjuk kérdés mikor, hátralévő időben néha 40, néha 2000 órát ír...
Csak ne halálozzon el menet közben, nem csípem az égett szilícium szagot :DD ;]

(#8543) Astorian12 válasza Astorian12 (#8542) üzenetére


Astorian12
tag

Sziasztok,

Hát nem lettem boldog :( 87%-nál megállt, hogy nem olvasható a meghajtó...
Van értelme nekifutni még 1x, vagy felesleges szerintetek ?

(#8544) liksoft válasza Astorian12 (#8543) üzenetére


liksoft
Topikgazda

Szia!

Ha jól emlékszem, a hanyagolható kategória volt az adat. Ezután nekem nem lenne igazán kérdésem, mert csak az idő megy vele, ha egyáltalán elindul.

Murphy él és dolgozik (Ami el tud romlani, az el is romlik). hdd-mentes.hu

(#8545) Astorian12 válasza liksoft (#8544) üzenetére


Astorian12
tag

Szia!
Elindulni elindul, teljesen ugyan az a helyzet, a windowsos partíciót látom amin az adatok vannak csak annyit, hogy hány GB foglalt, de belepni már nem tudok sajnos.

(#8546) Doky586 válasza Astorian12 (#8545) üzenetére


Doky586
nagyúr
LOGOUT blog

"partíciót látom amin az adatok vannak csak .... belepni már nem tudok"

??? valamit rosszul olvasok? másik géppel adatok lement, aztán wint töröl reinstall

[ Szerkesztve ]

(#8547) Astorian12 válasza Doky586 (#8546) üzenetére


Astorian12
tag

Nem, windowsban látszik a két partíció, a "c" és a "d" a c meghajtóra betudok lépni és böngészni az adatok között de azt n csak egy OP van, a d meghajtón vannak az adatok, viszont ha megnyitnam akkor lefagy, vagy kidob nem olvasható hiba üzenettel.

(#8548) Pikachu24


Pikachu24
aktív tag

Sziasztok!
Lehet hogy egy kicsit off lesz, előre is elnézést. :))
Még anno a telefonomon NEM így állítottam be az sd kártyát, hanem a második pöcök volt kiválasztva:

[link]

De sajnos arra nem figyeltem hogy ez az opció megakadályozza hogy a tároló más eszközben is használható legyen.

A tegnapi napon csináltam egy backupot a telefon belső memóriájából(gondoltam az sd-n ott lesznek a fájlok..), majd újratelepítettem....

Azóta bármilyen eszközbe beleteszem a kártyát azt kéri hogy formázzam.
Egy ismerősöm azt tanácsolta hogy meg kéne próbálnom linuxon(windows nem látja), hátha az látja.
Ezt sajnos még nem tudtam megtenni, nem tudom hogy hová telepítsek linuxot.

Ezért most azon gondolkodom, hogy belerakom az akció kamerámba az sd-t(természetesen az is formázást kér), és azzal leformázom. Ez egy pillanat alatt megvan(értsd. 0mp), míg gépen a gyors formázás elég sok idő.

Ezután szerintem egy adatmentő programmal vissza tudnám hozni az adataimat.

Nektek erről mi a véleményetek?
Gyors formázás, vagy kamerába belerakás(mert ez mégis csak gyorsabb, ezláltal gondolom kevesebb adat veszik el.)

Illetve windowsra milyen programot ajánlanátok amivel vissza tudnám szerezni az elvesztett adataimat?

[ Szerkesztve ]

(#8549) Geripapa válasza Pikachu24 (#8548) üzenetére


Geripapa
aktív tag

Szia, formázni semmiképpen semmivel. Linuxot nem kell telepiteni, fut az pendriverol is.

Segítségkéréshez: NSA320+FFP; Raspberry Pi2 Openelec/Kodi ;

(#8550) Doky586 válasza Pikachu24 (#8548) üzenetére


Doky586
nagyúr
LOGOUT blog

Ha egy rózsa tövise megszúrja a kezem, de nincs otthon gyors sebragasztó tapasz, akkor inkább fogom a nagy konyhakést és tőből levágom a kezem, majd bemegyek vele a kórházba hogy varják vissza.. :Y
Eszerint te is pont így vagy ezzel.. :DD

[ Szerkesztve ]

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.