Hirdetés

2024. április 27., szombat

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#8651) liksoft válasza Vidual001 (#8645) üzenetére


liksoft
Topikgazda

Sajnos a mágneslemez. Az viszont nem pótolható.
Egy ilyen drive szállítás kézből-kézbe, "hímes tojásként" célszerű, hogy további sérülése ne legyen.
A hibától függően nettó 80-200+ várható. Ha nagyon "gatya" a felület, fölé is mehet. Bontás és vizsgálat nélkül saccolni sem lehet ennél a típusnál.

Murphy él és dolgozik (Ami el tud romlani, az el is romlik). hdd-mentes.hu

(#8652) Integreat


Integreat
tag

Sziasztok! meg fog halni az 1T hdd a laptopomban ('s.m.a.r.t bad, backup and replace, f1 to resume...' vagy hasonlót ír ki). visszaküldeném gariba, ugyanis nem ejtettem le, ehhez azonban le szeretném formatálni úgy, hogy senki ne találjon rajta semmit az adataimról, mivel ezek privát/céges adatok. Win 10 van rajta, még be is tölt, csak kegyetlen lassú. Asus szervíz. Hogyan tudnám megoldani?

[ Szerkesztve ]

(#8653) King Unique válasza Integreat (#8652) üzenetére


King Unique
titán

Egy teljes formázás is elég lehet, de vannak spéci adatmegsemmisítő programok, valamint olyan általános szoftverek, amelyekben van többek között ilyen funkció is. Példa: [link], [link], [link].

Azonban, ha döglődik a HDD, tele van szektorhibával, akkor az gondot okozhat és lehet nem fog lefutni pl. egy teljes formázás sem. De teljes újraparticionálások, újrainicializálások, spéci programok gyorstörlései stb. is nyilván rontják az esetleges adatmentés és visszaállítás esélyeit.

[ Szerkesztve ]

(#8654) Integreat válasza King Unique (#8653) üzenetére


Integreat
tag

teljes formázás van a windowsban?

(#8655) liksoft válasza Integreat (#8654) üzenetére


liksoft
Topikgazda

Az is jó, ha törölsz mindent amit lehet (adatok, programok), és filmeket töltesz rá (vagy egyet különböző könyvtárakba vagy néven) míg nem marad üres hely.. Azok felül fogják írni az addig tárolt adatokat.

Murphy él és dolgozik (Ami el tud romlani, az el is romlik). hdd-mentes.hu

(#8656) King Unique válasza Integreat (#8654) üzenetére


King Unique
titán

Van a fájlkezelőben, a lemezkezelőben és a diskpart esetében is. Előbbieknél ki kell venni a gyorsformázás elől a pipát, utóbbinál meg lehagyni a "quick" (gyors) parancsot.

Aztán, hogy egy ilyen hibás drive esetében hány óráig fog szöszölni vele, vagy végigfut-e egyáltalán, az már más dolog. De, ha csak részleges is lesz az eredmény, nyilván az is már felülírja az adatok egy részét.

Vagy a topikgazda javaslata is nyilván opció, bár egy szektorhibás lemeznél ugyanúgy problémát okozhat a másolás is. Egyébként a felülírás megoldható törlés / gyorsformázás után akár a H2testw programmal is, amely enged helyi lemezt / partíciót is kiválasztani. Az tesztfájlokkal írja tele a partíciót.

[ Szerkesztve ]

(#8657) Integreat válasza King Unique (#8656) üzenetére


Integreat
tag

ezek szerint akkor ha a windows telepítőt bootolom pendrive-ról és ott nem gyors, hanem sima formázást választom, az is elég? windows partíciót is formázni kéne

[ Szerkesztve ]

(#8658) King Unique válasza Integreat (#8657) üzenetére


King Unique
titán

A teljes formázás után az adatmentő programok rendszerint nem találnak semmit, max. az újonnan létrehozott üres partíció rejtett mappáit, fájljait listázzák ki. Tehát az is elég lehet, de a programokkal / manuális fájlmásolással végzett felülírás szintén opció, mint említve volt. Ha pendrive-ról bootolva akarod elvégezni, akkor vannak WinPE-alapú megoldások is, amelyekről ezen hsz-ben volt szó. Ezekkel kényelmesebb dolgozni, mint egy sima Windows telepítővel és ráadásul van bennük particionáló, adatmegsemmisítő stb. program is.

[ Szerkesztve ]

(#8659) Integreat válasza King Unique (#8658) üzenetére


Integreat
tag

köszi. a baj az, hogy a másolásos verzió nem játszik, mivel mint említettem, iszonyat lassú, gigánként csaknem egy óra, a bootolható windows pendrive 1.5 óráig készült :( így viszont ha megoldhatom windows telepítővel biztonságosan a dolgot, akkor azt választanám. ha viszont inkább mindenképp más bootolható opciót ajánlotok, akkor kölcsönkérek egy gépet 😃

(#8660) King Unique válasza Integreat (#8659) üzenetére


King Unique
titán

Azért mert az elmondottak alapján valószínűleg döglődik a HDD, tele van szektorhibával stb. Akkor szoktak így belassulni. Viszont ez esetben nem feltétlen lesz jobb a helyzet Live környezetben sem, ott is belassulhat.

Egyébként nem igazán valószínű, hogy majd pont egy random user gariban leadott hibás merevlemezének tartalmát ott bárki is vizslatná, adatokat akarna róla lementeni stb. De, ha már tényleg annyira privát és szupertitkos adatok vannak rajta és nem bízol meg senkiben, akkor ennyi erővel leadni sem kellene. Kiszeded otthon, aztán fúró, kalapács... ;] Max. bukod a garanciát, vagy fene tudja hogy megy annál a laptopnál, de az adatokhoz garantáltan nem fog senki hozzáférni.

[ Szerkesztve ]

(#8661) Doky586 válasza Integreat (#8659) üzenetére


Doky586
nagyúr
LOGOUT blog

Csak megjegyezném hogy Secure Erase már a HDD-k esetén is beépített funkció, ha az a típusú HDD támogatja, akkor csak egy parancs kiadása egy live pendriveról és a többit a firmware elvégzi..

(#8662) Doky586 válasza Doky586 (#8661) üzenetére


Doky586
nagyúr
LOGOUT blog

Ez egy 5éves video róla [video] (lényeg 2:20-tól) ssd-n való törlés csak 1-2 másodperc.. (de hdd-n több óra)

[ Szerkesztve ]

(#8663) Integreat


Integreat
tag

Sziasztok!

végül csináltam egy bootolható ubuntus pendrive-ot, így le tudtam menteni az adataimat, és végül ubuntuban le is formáztam úgy, hogy elvileg 0-kat is írt a helyére. ez kb. 6 óra volt 1 T-s hdd-nél. ez reális? Most ha lefuttatok egy gyorsformázást is, azzal változtatok valamit/rontok, javítok vagy,semmit nem változtatok a helyzeten?

(#8664) Doky586 válasza Integreat (#8663) üzenetére


Doky586
nagyúr
LOGOUT blog

Mutattam a gyári adatokat: 2,8 óra.
De akár így is csinálhattad volna: (ez kicsit tovább tart.. ) :B

[ Szerkesztve ]

(#8665) Integreat válasza Doky586 (#8664) üzenetére


Integreat
tag

Igen, köszi, a jövőben így fogom, csak mivel a windows már végül nem bootolt, ezért ubuntun kell varázsolnom, azt meg nem ismerem, a CCleanert sem tudtam rátenni. Köszi mindenestre. Azokat a HDD adatokat mivel/hogyan nyerted ki?
Az enyém egyébként gondolom tele van bad sectorral, és csak 5400 rpm-es, így az 5-6 óra reálisnak tűnik.
Köszi még egyszer.

[ Szerkesztve ]

(#8666) liksoft válasza Integreat (#8665) üzenetére


liksoft
Topikgazda

Rossz drive esetén teljesen reális idő. Ha valóban teleírta 0-val az EGÉSZ drive-ot, akkor jó. De ha csak file szinten, akkor a felületen maradhattak töredékek. Az igazság az, hogy ezekből a töredékekből már igencsak kérdéses lehet-e olyan értékelhető adatot kinyerni, ami gondot okozhat később.

A drive egyszeri felülírása elegendő, ugyanis a mai drive-ok esetében a zaj már nagyobb mint a jel. Így a felülírás előtti adat annyira kicsi jelszintű, hogy kiolvashatatlan.

Murphy él és dolgozik (Ami el tud romlani, az el is romlik). hdd-mentes.hu

(#8667) King Unique válasza Integreat (#8663) üzenetére


King Unique
titán

Ezek szerint a Live környezet bevált és sikerült megoldani. Linux alatt a Disks ezen opciója is elég lehet, illetve a lényeg, hogy felül legyenek írva az adatok. Elég egyébként az egyszeres felülírás is, felesleges 35x-ös módszerrel vesződni, ami eleve nagyon sokáig eltarthat. A korábban említett WinPE rendszerekben van egyébként CCleaner is, ahogyan számos más program, amivel megoldható az ilyen.

(#8668) Integreat válasza King Unique (#8667) üzenetére


Integreat
tag

Igen, ezt használtam. Abban nem vagyok biztos, hogy áttettem quickről slow-ra, de tudtommal igen. Quicken gondolom nem tartott volna 5-6 óráig :))

(#8669) Doky586 válasza Integreat (#8665) üzenetére


Doky586
nagyúr
LOGOUT blog

HDSentinel info lap..

(#8670) ArthurShelby válasza ArthurShelby (#8405) üzenetére


ArthurShelby
addikt

Folytatva az eddigieket.
Van egy SAMSUNG HD103SI-m. Ez rámpás parkoló pályás (belül parkoltat), és hdd firmware sérült valószínűleg.
A windows felismeri (és egy idő után szól, hogy mentsem róla az adatokat :D ), hogy samsung 1000GB, látja a lemezkezelő is (és a bios is látja, de kidob rá hibát). A getdataback (ntfs, mert azt volt a hdd) nem talál rajta ntfs fájlrendszert, szóval nem jut el odáig, a clonezilla-val sem jártam sikerre. A hdd sata kábellel csatlakozik a hdd-hez (nem usb-n keresztül).
Van egy másik működő SAMSUNG HD103SI-m. Tudok vele valamit csinálni? (esetleg az égett lapkát kicserélni, bár őszintén, nem várok tőle változást)

Igazából hiányoznak a filmek, amik rajta voltak (de nyilván nem érnek alsó hangon 120ezret).
Tudom, hogy egy ilyenhez tiszta (pormentes) szoba kell! De én ezzel a kockázattal is bele vágnék, csak ezeket a rámpásokat nem ismerem, nem nagyon találtam hozzá leírást (nem tudom, hogy kell rákeresni, angolul hogy hívják)

[ Szerkesztve ]

A rosszban mindig van valami megtévesztően jó, különben nem választanánk a rosszat

(#8671) liksoft válasza ArthurShelby (#8670) üzenetére


liksoft
Topikgazda

Tisztázzunk valamit. Ez a típus NEM rámpás! Parkoló pályás! Ami kopik, és minden indulásnál rosszabb lesz. [link]

A panel érintkezői tisztíthatóak, nem érdemes a másikkal keresztezni panel szinten.

Tiszta tér nélkül meg 5% alatti eséllyel indulsz. Ha meg kopás a gond, ez a százalék még kisebb. Szakmai titkokat és trükköket nem fogok elárulni, ott a net, és keress rajta. Ennek oka leginkább az, hogy ha más olvassa, ugyanezt fogja csinálni MINDEN esetben (akinek kalapács van a kezében, mindenhol szeget lát), még ha ezzel haza is vágja a sajátját. Ilyenkor szokott ezerszer fontosabb lenni utólag az adat. Vagyis próbához (másnak romboláshoz) nem adok tanácsot.

Murphy él és dolgozik (Ami el tud romlani, az el is romlik). hdd-mentes.hu

(#8672) ArthurShelby válasza liksoft (#8671) üzenetére


ArthurShelby
addikt

"Szakmai titkokat és trükköket nem fogok elárulni, ott a net, és keress rajta."

Tisztában vagyok vele, hogy te ebből élsz, és nem is szeretném elvenni a kenyered. Nyilván te profibban, és jobban tudnád megcsinálni, van benne tapasztalatot, gyakorlatod. Láttam, hogy a te neved van a topik címében, és + fáradságot ölsz bele, hogy ezt olvasd, és válaszolj.
Nem vártam azt, hogy hdd adatmentőt faragj belőlem, csak iránymutatást vártam, hogy merre induljak, olvassak tovább. Mibe öljem bele az időm/fáradtságom.

Nem is lenne fair, ha belőled akarnék kierőszakolni információkat. Csak kicsit úgy látom, hogy a szakmai titkokat ebben a témában úgy őrzik, mint a bűvészek a trükkjük titkait. Csak itt az a különbség, hogy hdd-t sokan használnak, sok embert érint, míg a bűvészet móka (a néző szemszögéből).
Ettől függetlenül nem hinném, hogy pl egy tv szerelési információi egy fórumra kikerülnek jelentősen megnő az otthon tv-t szerelők száma.

Csak valahol ez fórum/közösség szerintem arról szól, hogy információval segítem a másikat, puszta jófejségből. Pl a upc topikban beírom a modem értékéket, és megmondják, hogy az jók-e, van e jobb elosztó, mi miatt nem működik, és szerintük mivel tudom megoldni. Persze ez a túloldalról (aki válaszol), ez fáradság (de vállalja, mert jófej, vagy mert máskor meg neki van kérdése). Lehet, hogy ezzel a villanyszerelők kenyerét veszem el, hogy nem hívom ki őket, hogy nézzek meg a hálózatot, de nem hinném, hogy a fórum miatt tönkremennek, rosszabbul élnek.
Ugyanez pepitában az autós közösségek.

Tudom, hogy vannak macher csávók, akik mindent meg tudnak szerelni (olyat is hallottam már, hogy magának csinált a bácsi fogorvosi beavatkozást, és megoldotta a dolgot pillanatragasztóval). Lehet, hogy valahol én is ilyen vagyok, de azért én igyekszem precíz és óvatos lenni. Másrészt valahol érdekel a dolog, hiszen különleges, nem sokan tudnak ilyet.

Minden esetre eddig is sokat segítettél, és már azért is hálás vagyok! :R

A rosszban mindig van valami megtévesztően jó, különben nem választanánk a rosszat

(#8673) Doky586 válasza ArthurShelby (#8672) üzenetére


Doky586
nagyúr
LOGOUT blog

A neten én ezt találtam:
- "egy igazi férfi egy kalapáccsal mindent meg tud javítani."
- "Addig üsd a vasat amíg meleg."

[ Szerkesztve ]

(#8674) ArthurShelby válasza Doky586 (#8673) üzenetére


ArthurShelby
addikt

Én a neten ezt találtam, nagyon bevált ;) :
-"hogyan keress sok pénzt otthon ülve"
-"5 perc alatt 90% profit"
-"keressen pénzt klikkeléssel"

Egyébként van egy nagyon jó, tök új piramis játék. Nyugaton/Amerikában már mindenki ezt játssza, csak itt még Mo-n nem ismerik. Gyere légy az elsők között, próbáld ki!

- "egy igazi férfi egy kalapáccsal mindent meg tud javítani."
Az igazi férfi dudán játszik[link]

:))

[ Szerkesztve ]

A rosszban mindig van valami megtévesztően jó, különben nem választanánk a rosszat

(#8675) liksoft válasza ArthurShelby (#8672) üzenetére


liksoft
Topikgazda

Volt, amikor pontosan leírtam mit hogyan kell csinálni. Vagy fél évvel később jött teljesen más, és morgott, hogy a leírtakat betartva próbált menteni, de neki nem sikerült, ráadásul ezután már másnak sem. És ez mekkora veszteség a számára. A vicces az volt, hogy más drive, más hibájával kellett volna megküzdeni. Vagyis másik eset volt. Olyan, mintha köptetőt vett volna be vakbélgyulladásra.

Ott és akkor megfogadtam, nyilvánosan senkinek semmi olyant nem írok le, amiből visszavonhatatlant tudna csinálni. Ugyanis Te hiába figyelsz oda, ha a másik nem. Tudom, az az Ő baja. Viszont ha kémiai receptet írnak le valahol hasonló nyílt terepen aminek előállítása gondot okozhat, nem csak a készítőt, hanem az ötletadót is előveszik.

Ja, és hányszor találkoztam olyannal, mikor a "szomszéd ügyes Pistikéje" a neten olvasottak alapján hazavágta más winyóját! Sőt, volt olyan is, mikor cégnek belső, titkos anyagát kellett drive-ról menteni, de a dolgozó nem telephellyel rendelkező céget keresett meg, hanem a szakmában jártas "másodállású" szakembert, és "kávéházban" adta át az eszközt. Ilyenkor a hajam az égnek áll! Volt ennél durvább is!

A fentiek miatt írtam azt az idézett sort, hidd el, nem véletlen.

Tartom, leginkább mechanikán belüli hibára gyanakszom, ami tiszta teres munkát igényel célszerszámokkal. A mentést csak nagy toleranciával rendelkező adatmentéses eszközökkel célszerű elvégezni, de a régi és öreg DOS környezetben lehet még tartalék hozzá. Lehet, hogy fejet sem kell cserélni, de valószínűleg igen. Ott meg azt úgy kell elvégezni, hogy a fejek az adatterülethez nem érhetnek hozzá a munka során, mert letapadnak. Akkor meg felülethiba is lesz a tapadásnál. Ehhez kell célszerszám. És ezen túl, valóban lehet még firmware bukta is benne.

A Te mechanikád más, és a fej kihozatala ezen módszer szerint nem lehetséges, mert deformációval, felületi sérüléssel jár, akár a fej leszakadását is okozhatja (a videón sokkal régebbi a drive, többet elvisel - de itt is hazárdírozás amit művel)! [link]
Ezen a felvételen: [link] korrektebb a munka, de látható, a lemez karcos, sérült, vagyis ez csak a "kamerának" készült felvétel, ebből nem lesz mentés.

Az a porszemcse vagy karc ami látható, az megközelítőleg már a hibát okozó sérülés mértékének a százszorosa. Sokszor mikroszkóp alatt is jónak ítélt felület tesz tönkre donor fejet. 1mm-be több tízezer légrés fér. Ehhez kell igazítani a technológiát.

FIGYELEM! A fenti videók nem tőlem származnak, utánzásuk során végzetes sérüléseket szenvedhetnek a felületek, így mentéshez NEM ajánlom! Kizárólag alapvető információk, hogy egy drive szerelése célszerszám nélkül "orosz rulett"!

Murphy él és dolgozik (Ami el tud romlani, az el is romlik). hdd-mentes.hu

(#8676) ArthurShelby válasza liksoft (#8675) üzenetére


ArthurShelby
addikt

Nagyon szépen köszönöm a választ!
Már most többet kaptam, mint vártam (és amit megérdemeltem volna), köszönöm szépen ezt a hosszú részletes választ! :R

A rosszban mindig van valami megtévesztően jó, különben nem választanánk a rosszat

(#8677) liksoft válasza ArthurShelby (#8676) üzenetére


liksoft
Topikgazda

A két válaszom lényegi része között annyi a különbség, hogy a frissebben megcsináltam a keresést, amit az elsőben javasoltam. Valamint, részletesebben írtam le az indokokat. Egyébként azonos a kettő.

Murphy él és dolgozik (Ami el tud romlani, az el is romlik). hdd-mentes.hu

(#8678) balazsmolnar


balazsmolnar
csendes tag

Sziasztok! Az lenne a problémám, hogy pár hónapja letöltöttem egy játékot, amit most uninstalláltam. Mivel a játék a meghajtó gyökérkönyvtárába települt valamilyen okból, valamiért az uninstall vitte magával az összes fájlt, mappát, ami meghajtón volt. Esetleg van arra valami megoldás, hogy visszaállítsam?

(#8679) liksoft válasza balazsmolnar (#8678) üzenetére


liksoft
Topikgazda

Sima törlés esetére. NTFS rendszeren sokat tud segíteni: [link]

Murphy él és dolgozik (Ami el tud romlani, az el is romlik). hdd-mentes.hu

(#8680) balazsmolnar válasza liksoft (#8679) üzenetére


balazsmolnar
csendes tag

Ezer hála!

(#8681) x_o_n


x_o_n
veterán

Kellemes vasárnapot mindenkinek.

Lenne egy kérdésem is sajnos :)
Adott egy notebook ahol a windows egy ssd-n van és mellé egy 4 éves samsung(seagate 1tb notebook hdd)
az utóbbi jó pár hónapban vettem észre több furcsa dolgot föleg ahogy telt meg egyre jobban a hdd

-a rendszer indulás lassabb volt,lomhábban jött be és több idő alatt a steam,spotify,nyomtató program,internet
-mikor rámentem az egérrel a hddre elöször csak 5 könyvtár látszott,majd eltelt 5-20 mp és akkor látszodott a többi
-ha megnyitottam egy könyvtárat ahol több fájl volt akkor hááát elég sokáig ment a zöld sávmeg mire megjelentek az adatok a fájlok mellett
-a kikapcsolás is több ideig tartott a gépnél
-pár napja meg már szinte fagy halál lett mikor elinditottam róla valamit

jelenleg:
lementettem mindent róla,pár fájlt nem sikerült,mikor töröltem a tartalma 75% valammelyest javulni látszott a hylezet de csak mert nem használtam...még törölni is nehezebb lassabb volt róla....
egy ideig müködött aztán megint a win logonál álltam 10 percig mert megállta a gép,lefagyott..
ekkor sokaltam be és kiszedtem a gépböl.
azóta ujra pár másodperc a be és a kikapcsolás.
a hdd sentinelt ég fel tudtam rakni ujra....megvan a teljes vásárolt fogalmam sincs miért nem volt fent eddig...és a szerint több hiba is volt aznap a hddn,miután kiszedtem nem tudom már micsodák...ás 97/99% ot irt rá és bizonyos fájlok ra irt valamit.

igazábol a kérdésem az lenne : érdemes még foglalkozni ezzel a lemezzel?javitható?vagy kuka?vagy drága?mi lehetetta gond?vagy egyszerüen csak a tervezett öregedés?

elnézést a sok hibáért,összetörtem magam és diktáltam a szöveget a gépnek

[ Szerkesztve ]

(#8682) liksoft válasza x_o_n (#8681) üzenetére


liksoft
Topikgazda

Szia!

Lehet, hogy lehet életet lehelni bele, de nem hinném, hogy tartósan. Vagyis több gond várható mint öröm, én cserélném.

Murphy él és dolgozik (Ami el tud romlani, az el is romlik). hdd-mentes.hu

(#8683) x_o_n válasza liksoft (#8682) üzenetére


x_o_n
veterán

Szia!Köszönöm szépen ,megsemitéssel kapcsolatban hogy tudom teljesen törölni,véglegesen,mielött elvinném a megfelelő helyre hiszen ez is sajnos veszélyes hulladék,bár nem is tudom hirtelen hova vigyem hogy ne kerüljön forgalomba...hiszen már láttam honfitársaimat miközben derékig fejjel lefelé turták a konténereket majd pár hét mulva a ph-n árulták a dolgokat (viccen kivül... :) )

(#8684) King Unique válasza x_o_n (#8683) üzenetére


King Unique
titán

A biztonsági törlésről pont nemrég volt szó. A hibás merevlemezt adatmentéses helyeken le lehet adni donornak, illetve van ahol fizikai megsemmisítéssel is foglalkoznak.

(#8685) x_o_n válasza King Unique (#8684) üzenetére


x_o_n
veterán

Köszönöm szépen!Én nem nagyon tasláltam itt ilyet a közelben max hazaviszem és Otthon

(#8686) LOTR


LOTR
addikt

sziasztok
épp most kérdeztek rá tőlem, hogy mi a megoldás (én pedig hozzáértőbbektől, vagyis tőletek kérdezném, hogy biztos megfelelő legyen az eljárás):
külföldi nyaralás alkalmával véletlenül rossz külső hdd lett *gyorsformázva* - főleg képek, videók törlődtek
ezt kellene helyreállítani, egyelőre abban egyeztünk meg, hogy várunk valami választ/megoldást, addig nem áll neki ilyen-olyan programokkal

a gép háttértára kicsi, oda nem férne el a visszanyerni kívánt adat, másik külső hdd egyelőre nincs, de ha kell lehet venni

tehát tudnátok megoldást ajánlani?
nyilván a legjobb az valami egyből-otthon végrehajtható dolog lenne, aztán ha máshogy nem megy, akkor majd itthon, ha hazaértek
előre is köszi

One Ring to rule them all

(#8687) King Unique válasza LOTR (#8686) üzenetére


King Unique
titán

Helló!

Nem említetted az OS-t, de gondolom Windowsról lehet szó. Arra van számos ingyenes / fizetős adatmentő program (példa), amelyekkel elvégezhető a mentés. De előtte mondjuk érdemes pl. a HDS programmal lecsekkolni a drive állapotát. Ha az megfelelő, akkor lehet nyúzni a mentéssel, de ellenkező esetben nem javasolt. Aztán az, hogy minden fájlt megtalál-e a program (deep scan kell!), illetve sikerül-e mindegyiket az eredeti állapotában lementeni, az már más dolog. A legbiztosabb megoldás nyilván a hivatásos adatmentő szakember, akinél nagyobb erre az esély. De jó esetben egy sima gyorsformázás után akár otthoni környezetben is sikerülhet lementeni az adatokat az előbbi szoftverek segítségével. Illetve nyilván csak akkor, ha azóta nem történt írás a külső meghajtóra.

Az adatmentés során a fájlokat értelemszerűen egy másik fizikai meghajtóra kell lementeni és még véletlenül sem rá az eredetire! Ha nincsen kéznél megfelelő tárolókapacitású belső / külső HDD, akkor pedig nyilván kölcsön kell kérni, vagy venni egyet. Utóbbi is megfontolandó, mert + 1 biztonsági másolat mindig jól jöhet. Ha jelen esetben le lett volna mentve a tartalom 1:1-ben egy másik külső HDD-re is, akkor most nyilván nem kellene aggódni. ;)

[ Szerkesztve ]

(#8688) LOTR válasza King Unique (#8687) üzenetére


LOTR
addikt

köszi, jól van, akkor csak megerősítettél te is
lehet csak az én figyelmem kerülte el, de egy topik nyitó hsz szerintem nagy segítség lenne, ahol (többek között) ez is így le van írva pár mondatban, amit kaptam válasznak

One Ring to rule them all

(#8689) King Unique válasza LOTR (#8688) üzenetére


King Unique
titán

Egy esetleges topik összefoglalóval kapcsolatban a topikgazda korábban már leírta a véleményét.

Egyébként pont szerencséd van, mert az előző válaszban is említett Program promók topikban még 5 órán keresztül aktuális a Magoshare Data Recovery ingyenes promója. Ha kell egy jó adatmentő program Windowsra, akkor érdemes élni a lehetőséggel! :K

[ Szerkesztve ]

(#8690) liksoft válasza LOTR (#8688) üzenetére


liksoft
Topikgazda

Szervusz!

Láttam az előző írásod is, és mivel King Unique szerintem hibátlan segítséget adott, nem láttam értelmét "beugrani". Ezúton is köszönöm Neki a sok hasznos segítséget, amit itt ad.

Murphy él és dolgozik (Ami el tud romlani, az el is romlik). hdd-mentes.hu

(#8691) King Unique válasza liksoft (#8690) üzenetére


King Unique
titán

Kiemelt helyen van nálam ez a téma, ezért szívesen segítek, ha tudok. Az pedig nyilván előnyös, ha többen is nyomon követnek egy ilyen topikot és tudnak akkor is foglalkozni egy-egy problémával, ha esetleg más épp elfoglalt.

Köszönöm!

(#8692) LOTR válasza King Unique (#8689) üzenetére


LOTR
addikt

(#8690) liksoft

köszi megint nektek, de újabb kérdés lenne, sajnos erről az ingyenes promoról lecsúsztunk, GDB sajnos legalább egy könyvtárat egyáltalán nem talált meg, ami elég fontos lenne még, gondolom ilyenkor talán érdemes próbálkozni másik programokkal is
viszont a probléma, hogy itt van több 100gb adat, nyilván a készítőknek nem érdekük ingyen adni senkinek egy olyan programfelületet, hogy könnyen ki lehessen másolni mindent és ne egyesével kelljen, valamint mivel vissza sem hozott minden adatot, így felmerül a kérdés, hogy megéri megvenni bármilyen adatvisszanyerő programot, vagy inkább el kell tenni a hdd-t és ha hazaértek a nyaralásból, elvinni egy ezzel foglalkozó cégnek, hogy nyerjék ki amit lehet és nekik fizetni ezért?

tehát a fő kérdés, hogy nagyságrendileg $100 egy progiért, ami nem is feltétlen 100%-ban hatékony, vagy elvinni szakemberhez (ami nagyságrendileg mekkora összeg?)?

One Ring to rule them all

(#8693) liksoft válasza LOTR (#8692) üzenetére


liksoft
Topikgazda

A gyors formázás is felülír adminisztrációs területeket, így ami ott volt az elveszett. Az NTFS rendszere indexel. Vagyis ha van 2 könyvtár amiknek sorszáma 28 és 435, akkor az alájuk tartozó file-ok ezeket a számokat fogják tartalmazni. Így lesz 0001.jpg-től 0029.jpg-ig ami mondjuk a 28-hoz tartozik, és lesz akármi.pdf és társai amik a 435-höz. Ha a 28-as nevét felülírják, attól még a jpg-k neve mellett ott fog szerepelni a gyűjtőszám, hogy a 28-hoz tartoztak. Ilyenkor a GDB csinál egy 28-as nevű könyvtárat, és ezalá teszi a jpg-ket.

Vagyis a nagy kérdés, volt-e sorszámozott könyvtár, és abba (azokba) belenéztek-e? Ha a GDB csinált, de mivel ismeretlen nem néztek bele, elveszettnek hihetik azokat az adatokat.

Viszont külföldi út során ezzel pepecselni és elcseszni a kinti időt..... Az Ő dolguk.

Murphy él és dolgozik (Ami el tud romlani, az el is romlik). hdd-mentes.hu

(#8694) LOTR válasza liksoft (#8693) üzenetére


LOTR
addikt

persze, igazad van, én is ezzel kezdtem, hogy nem kell ilyennel nyaralás alatt foglalkozni, ahogy nem is teszik, de azért megnyugtatóbb, ha látják, hogy visszanyerhetőek az adatok, tehát egy progit telepíteni és elindítani meg nem egy nagy feladat
és közben jött is az üzenet, hogy vannak gdb által létrehozott könyvtárak, az elveszettnek hitt tartalmakkal, tehát ez úgy tűnik, hogy talán rendben van

akkor a megmaradt kérdés, érdemes ezt megvenni és otthoni módszerrel végrehajtani az adatmentést
GetDataBack (all versions: GetDataBack for FAT, GetDataBack for NTFS, GetDataBack Simple) USD 79
vagy
biztosabb és nem sokkal drágább elvinni ezzel foglalkozó céghez? (bár mondjuk 20-25ezer ft-ért nem tudom foglalkoznak-e ~4-500gb-os adatmentéssel)
köszi

(#8695) Doky586
én pl többször hagytam szállodai szobában a bekapcsolt notebookom, miközben futtattam valamit, akár munkából, tehát egy adatmentő proginál sem látok ebben semmi rosszat, de most nem is ez a kérdés:)

[ Szerkesztve ]

One Ring to rule them all

(#8695) Doky586 válasza LOTR (#8692) üzenetére


Doky586
nagyúr
LOGOUT blog

"vagy inkább el kell tenni a hdd-t és ha hazaértek a nyaralásból"

Nos én semmi esetre nem kezdenék neki szállodai szobában vagy sátortáborban adatmentésnek a strandolás és múzeumtúra közti félórában... :((

(#8696) King Unique válasza LOTR (#8692) üzenetére


King Unique
titán

Az ilyen adatmentő programoknál a keresés után az eredeti mappaszerkezeten túl megjelenhetnek a listában egyéb mappákba rendezve is a fájlok. Sőt, ha nem voltak felülírva, akkor akár korábbi tartalmakat is visszahozhat a program, főleg egy teljes keresés után. De éppen ezért érdemes ilyenkor mindent átnézni, sőt a jobb programoknál a tallózás során akár a fájlok is megnyithatók.

Egyébként a GDB kb. az egyik legjobb ilyen szoftver, szóval ha az nem talál meg valamit, akkor a többi hasonló program sem feltétlen fogja. Először amúgy célszerű lenne otthon egy próbamentést csinálni, illetve akár ingyenes szoftver is akad ilyen célra. Aztán, ha nem megfelelő az eredmény és mindenképpen kellene a hiányzó tartalom, akkor elvinni szakemberhez. A tájékoztató jellegű árakat egyébként meg tudod nézni az adatmentéses cégek oldalán, illetve érdemes egyes itteni fórumtagok aláírását is lecsekkolni ez ügyben. :)

[ Szerkesztve ]

(#8697) hellboyrobi


hellboyrobi
újonc

Sziasztok!

Laptopomon frissített Win 10 van (HDD)
2 napja nem áll fel rendszer ("lemezhibák kijavítása A művelet elvégzése akár egy óránál tovább tart")
másnapig nem történt semmi kikapcsoltam és levittem egy szervízbe.
Azt mondta a srác összeakadt valami a régi win7 és a win10 között és átírta a fájlokat RAW fájlba és Ők nem tudják az adatokat kimenteni ami lehet hogy meg sincs!
Tud valaki segíteni? Családi fotók,videók,stb van rajta.

Előre is köszönöm

(#8698) germinator66


germinator66
aktív tag

Sziasztok!

Lenne egy hibás Samsung M3 Portable 1TB, amiről szeretnénk adatot menteni. Gépre dugva a LED világít, olyan, mintha nem tudna felpörögni.
A kérdésem, van-e olyan, aki tudna róla menteni, kedvező áron (tehát nem 100e Ft-ért)?

(#8699) liksoft válasza hellboyrobi (#8697) üzenetére


liksoft
Topikgazda

Szervusz!

Nem szokott "csak úgy" összeakadni. Inkább attól tartok, íráshibákat vétett, és azokat megint írással próbálta korrigálni. Ilyenkor tudja a könyvtárat teljesen hazavágni.
Jó lenne tudni milyen HDD-ről beszélünk egyáltalán.
Adatmentéses szakemberrel beszélj, vidd el valakihez, hátha Ő tud segíteni.

Murphy él és dolgozik (Ami el tud romlani, az el is romlik). hdd-mentes.hu

(#8700) liksoft válasza germinator66 (#8698) üzenetére


liksoft
Topikgazda

Szia!

Úgy tűnik letapadhatott. Mindenképpen mechanikai munka, így nagy valószínűséggel a megadott határon belül adatmentéses szakember nem fogja vállalni. Ha a régi Samu, annak a lemeze nagyon érzékeny, ha új és Seagate már a bélés, ott plusz csalafintaságok is befigyelhetnek.

Murphy él és dolgozik (Ami el tud romlani, az el is romlik). hdd-mentes.hu

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.