Hirdetés

2024. május 12., vasárnap

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 05:08:33

LOGOUT.hu

Okos Otthon összefoglaló

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#44851) jézusom


jézusom
addikt

Kicsit más. Most jött egy blitzwill "ambient light" ledszalag. Cozylife app van hozzá. Nem jól raktam fel a szalagot, nem ott vannak a színek, lehet ezt kalibrálni, hogy ne kelljen leszedegetni? Már átraktam egyszer de nem akarom többet.

(#44852) KrAt válasza daninet (#44841) üzenetére


KrAt
veterán

Koszi, sikerult :)

Viszont elkapott a gepszij, azon gondolkozom, hogy a kinti vilagitast meg kene okositani: melyik az a (talan shelly) eszkoz, amivel ugy tudom kapcsolni ilyen master-slave modon, hogy ha az egyik eszkoz tapfeszt kap (=felkapcsolom), akkor egy masik eszkozt felkapcsol? Gondolom kene egy wifis ado, ami erzekeli a tapfeszt, meg egy wifis rele, ami kapcsol. Utobbit talan ki lehet valtani egy wifis izzoval..

[ Szerkesztve ]

(#44853) mezis válasza KrAt (#44852) üzenetére


mezis
nagyúr

Ezt a villanyszerelők dróttal szokták megoldani. A lámpák párhuzamos kapcsolásával... :K

mezis

(#44854) KrAt válasza mezis (#44853) üzenetére


KrAt
veterán

Aaaa hogy erre nem gondoltam... :)

Van 3 lampa, a villanyszerelok kettot mozgaserzekelosnek, egyet kapcsolosnak terveztek, amikor mindharom kapcsolos lett volna, es csak ment a fejvakaras, hogy a vakolas es festes es szigeteles utan ott csak fix fazis van, ahol kapcsoltnak kene lenni... Na itt nem lettunk okosak, de ha van egyeb otleted, varom ;)

(#44855) daninet válasza Yocee (#44847) üzenetére


daninet
veterán

Konfigolás alatt mit értesz? Illetve miért több 100?
Ha létrehozol egy mqtt eszközt ami az mqtt brókeredhez csatlakozik és küld csomagokat akkor HA egyszerűen kilistázza azokat. Itt a robotporszívóm amit meghekkeltem és mqtt-n küld adatokat magáról. HA alatt semmit nem kellett csinálnom, egyszerűen csak megjelennek entitásként.

Amivel dolgod lesz az az, hogy az esphome eszközön az egyes szenzorokat hozzáadd mqtt payload-hoz. De elég egyértelmű a dolog és jó a leírás. Szóval összegészében csak egyik oldalról kell mókolnod.

Miért vegyem meg, ha 3x annyiért, 3x annyi idő alatt megépíthetem? ´¯`·.¸¸.·´¯`·.¸><(((º>

(#44856) daninet válasza KrAt (#44852) üzenetére


daninet
veterán

Hát shellyvel elég egyszerűen megoldható. Aztán hogy HA-ba rakod vagy a saját appjában csinálod az már rád van bizva. Sima if-else logika az összes ilyen okos otthonos cucc tudja még ha kínai reléket veszel is.

Volt egy ilyen millió dolláros kérdés nemrég, hogy ismerősnél hatalmas tanya és 800m-re a magán út végén volt egy távirányítós kapu. Hogyan nyitod azt ki távolról? Oké amikor ott állsz előtte van gombod. De ha vendég jön? Nem húzol ki ezért a ház és a kapu között 800m drótot.
Persze ment az ötletelés hogy irányított wifi antenna bridge meg lorawan de ott nem volt home assistant.
Az lett a megoldás,hogy vettünk két shelly relét és beállítottuk ha az egyik nyit a másik is nyisson sima logikával az appjában. Került oda egy 500mb internettel feltöltött simkártya valami kínai wifi routerben és kész is volt. A házban levő shelly relé csak arra volt, hogy a gombnyomást érzékelje és ha benyomódott akkor a cloudon keresztül amazt is meghúzta. Kb ez kell neked is csak lámpák között :)

Miért vegyem meg, ha 3x annyiért, 3x annyi idő alatt megépíthetem? ´¯`·.¸¸.·´¯`·.¸><(((º>

(#44857) jézusom válasza LouiS22 (#44838) üzenetére


jézusom
addikt

A megadott konfigurációs fájlban nem található hiba, és a web_server beállítása helyesen történik a port számával. Azonban fontos megjegyezni, hogy a web_server komponenst csak az ESP8266 platformon lehet használni, míg az ESP32 platformon nem támogatott.
Az ESP32 esetén a beépített webkiszolgáló (HTTPServer) nem érhető el az ESPHome által. Ehelyett az ESP32-hoz más módszerek állnak rendelkezésre, például a WebServer vagy a WebSocketServer használata. Ezért a jelenlegi konfigurációval a webkiszolgálót nem lehet bekapcsolni az ESP32 platformon.
Ha továbbra is szeretnél webkiszolgálót használni az ESP32 platformon, javasolnám, hogy kutass és használj olyan alternatív könyvtárakat vagy megoldásokat, amelyek lehetővé teszik a webkiszolgáló funkciók beépítését az ESP32-eszközökhöz.

Nem tudtam a web elérést megcsinálni.

[ Szerkesztve ]

(#44858) LouiS22 válasza jézusom (#44857) üzenetére


LouiS22
veterán

A chatgpt-nek hiszel, vagy elhiszed nekem és az esphome manualnak, hogy működik és esp32-n is? :)

Mielőtt kérdezel, nézd meg az 1. számú hozzászólást, vagy használd a keresőt, azért van!

(#44859) kis.zsolt válasza jézusom (#44850) üzenetére


kis.zsolt
tag

Ez mind bináris.
És ez a POW template-je: sima vagy R2

A ChatGPT-t kellő tisztelettel és körültekintéssel én is napi szinten használom. Ugyanakkor megkérdeztem tőle a cég történetét, ahol 27 éve dolgozom, és azt mondta, ilyen cég nem ismert kis hazánkban. Szóval...
Mikor jeleztem felé, hogy de igen, mert ott dolgozom, úgy csinált mint az Utazók c. filmben a robot - megrántotta pici fejét - majd elnézést kért, bő 30 mp-ig gondolkozott, és megadta a majdnem helyes választ.

Visszatérve az ESP32-re. Véletlenül tegnap éjjel egy Lolin32_lite verzióba öntöttem életet ChatGPT nélkül, egyszerűen USB segítségével az ESPHome felületén keresztül. Inicializálni kell, majd adoptálni az eszközt, utána mehetnek rá a megfelelő szkriptek.

[ Szerkesztve ]

Ne kérdezd: LEGÁLIS!!!

(#44860) LouiS22 válasza kis.zsolt (#44859) üzenetére


LouiS22
veterán

Nekem egyre gyanúsabb, hogy az első (4 megás) binárissal próbálkozott, az pedig jó eséllyel nem egyezik a Sonoffokban lévő ESP chip kapacitásával (nem ismerem a Sonoff eszközeit, azt láttam egy gyors gugili után, hogy a "simában" talán 01 van, az meg garantáltan nem 4 megás).

Mielőtt kérdezel, nézd meg az 1. számú hozzászólást, vagy használd a keresőt, azért van!

(#44861) ojb válasza jézusom (#44850) üzenetére


ojb
tag

Az ESP32-re valót.
A SonOff Pow Elite-ben úgy tudom az van...

(#44862) LouiS22


LouiS22
veterán

Ha már ESP a téma. A Gledopto pár napja kijött egy WLED vezérlővel (lusta vagyok linkelgetni, de Alin is fent van az official store-jukban). 7000 forint körül fut, ami a lényeg: rákérdeztem a supportnál, hogy belül mi van. ESP8266, de 4 megás változat.

Mielőtt kérdezel, nézd meg az 1. számú hozzászólást, vagy használd a keresőt, azért van!

(#44863) KrAt válasza daninet (#44856) üzenetére


KrAt
veterán

HA-ba raknám mindenképp, legyen ott minden. :)

A Shelly1-et tudom, hogy ilyen, az a félelmem, hogy ugye a lámpánál alapvetően lekapcsolt állapotban nincs állandó feszültség, tehát úgy tudnám megoldani, hogy a betáp és a gombja is azonos feszen lenne, tehát amikor feléled, akkor azonnal küldi is a jelet, és ez a kérdés bennem, mennyi a késés vajh' :)

A garázskapun és kertkapun is gondolkoztam, hogy rakok be Shelly1-et, de mivel nem nagyon akarom kiengedni a publik felhőbe a cuccot, csak lokálisan fut nálam, és max VPN-nel "hazajövök", nem tudom, lenne-e értelme..

(#44864) mezis válasza KrAt (#44854) üzenetére


mezis
nagyúr

A fázis busz vagy csillagpont rendszerű?
(Általában ez utóbbi a szokásos.)

mezis

(#44865) KrAt válasza mezis (#44864) üzenetére


KrAt
veterán

Csillag, a szoba azon a sarkon található dugalj kismegszakítóról megy (ház két végében 2 külön szoba), sajna minden kötődoboz vakolva van, szóval hiába van meg, merre megy, szét kellett volna kapni mindent :(

(#44866) daninet válasza KrAt (#44863) üzenetére


daninet
veterán

A shelly1-re rakhatsz ESPhome-ot, van már egy github csomag ami lefrissíti neked serial-usb nélkül is. Akkor teljesen lokális lesz.
A VPN-t pedig kiválthatod cloudflare tunnel-el és raksz 2FA logint HA-ra. Így lényegében bárhol vagy megnyitod az appot és nyitod a kapud. Teljesen lokális marad minden, illetve bárhonnan eléred VPN nélkül mintha otthon lennél.

[ Szerkesztve ]

Miért vegyem meg, ha 3x annyiért, 3x annyi idő alatt megépíthetem? ´¯`·.¸¸.·´¯`·.¸><(((º>

(#44867) KrAt válasza daninet (#44866) üzenetére


KrAt
veterán

Igazából a HA most így tökjó, hogy konténerizáltan fut itthon, saját WiFi-ről elérem, ha akarnám, akkor ki tudnám port forwardolni (van domainem, amin "publikálva" van pár dolog kifelé, tehát kb 1 perc lenne ezt is kitenni), csak nyilván túlaggódás, hogy nem akarok egyszer arra hazaérni, hogy 35 fokon megy minden klímám, be van kapcsolva minden TV, és nyitva a garázskapu :D

(#44868) daninet válasza KrAt (#44867) üzenetére


daninet
veterán

jah ezt túlaggódod :DDD ebben nem tudok segíteni :DDD

[ Szerkesztve ]

Miért vegyem meg, ha 3x annyiért, 3x annyi idő alatt megépíthetem? ´¯`·.¸¸.·´¯`·.¸><(((º>

(#44869) daninet


daninet
veterán

Find My Phone opciót akarok a dashboard-ra ha rányomok egy gombra és erre a alarm stream max-ot használom TTS-el. Szerintem nagyon poén :DDD

alias: Find Xiaomi K20
sequence:
- service: notify.mobile_app_redmi_k20_pro
data:
data:
ttl: 0
priority: high
media_stream: alarm_stream_max
tts_text: >-
Hahóó! Itt a telefonod! níí nóó níí nóó níí nóó níí nóó .. Itt az
ideje, hogy megtalálj. níí nóó níí nóó níí nóó níí nóó
message: TTS
mode: single
icon: mdi:phone

A gondom az, hogy samsung telefonokon ez nem működik. Valamiért nincs TTS lejátszás. Talán mintha valaki valahol írta is volna, hogy ez a szitu. A xiaomi-n meg egy másik kínain tök jó.
Talált-e erre (hasonlóra) valaki megoldást?

Miért vegyem meg, ha 3x annyiért, 3x annyi idő alatt megépíthetem? ´¯`·.¸¸.·´¯`·.¸><(((º>

(#44870) meridaharcos


meridaharcos
senior tag

Sziasztok!
Shelly 2.5-öt lehet redőnyvezérléshez kapcsoló nélkül használni ? Minden rajzon látok kapcsolót... :U:B
Köszönöm előre is a segítséget!

"Nem vagyok senki, űzöm a vadat, Másoknak hajtok, mások hajtanak."

(#44871) fo_di válasza meridaharcos (#44870) üzenetére


fo_di
őstag

persze hogy lehet, nem kötöd be a kapcsolót

(#44872) oszy válasza oszy (#44849) üzenetére


oszy
veterán

Merre találom a megfelelő topicot ezzel kapcsolatban? :F

Szinte ÚJ Xiaomi légmosó E L A D Ó!

(#44873) fo_di válasza oszy (#44849) üzenetére


fo_di
őstag

a topikban nem sokan használnak tuya cuccokat a tuya felhőn keresztül (én sem)
de elvileg mindkét cuccod tuya-képes, és ha jól látom, ez a tellur app is egy átcimkézett tuya app, tehát nagy valószínűséggel mennie kéne (hogy mennyire szívás áttenni egyikből a másikba, foglalmam sincs)

(#44874) meridaharcos válasza fo_di (#44871) üzenetére


meridaharcos
senior tag

Köszönöm, felmerült bennem de nem voltam biztos benne. :B

"Nem vagyok senki, űzöm a vadat, Másoknak hajtok, mások hajtanak."

(#44875) mezis válasza KrAt (#44865) üzenetére


mezis
nagyúr

Kapcsolóba is meg a lámpához is bypass ? :F
Fele akkora ellenállással vagy dupla kapacitással.

[ Szerkesztve ]

mezis

(#44876) ViZion válasza fo_di (#44873) üzenetére


ViZion
félisten

Én úgy tudom, h Tuya appok között nincs átjárás. Szal. ha pl. Gosund cuccot saját appjához adod, akkor ott törölni kell, úgy lehet a Smartlife-hoz adni. Amúgy is a párosítás reseteli az eszközt, az más dolog, ha ugyan oda rakod, ahol volt, akkor a korábbi beállításaidat megtartja. Másik appban az meg nincs, szal. málnás.

Hold on, trying to give a fuck... Nope, not Happening • Powered by Fedora Linux • "Az élet olyan sz@r, szerencsére a felén már túl vagyok" Al Bundy

(#44877) oszy


oszy
veterán

Köszi srácok!
Nekem a Tuya volt az "alap" a Gosundnak, de mondták a tellurt.Így az lett.
Átraktam reset után a gosundokat és maradtak a beállítások.
Akkor resetelem a blitzwolfokat és azokat is berakom a tellurba.

Vagy érdemes a smart life appot használni? Arról sem hallottam még eddig.

Szinte ÚJ Xiaomi légmosó E L A D Ó!

(#44878) 4D4M


4D4M
aktív tag

Ha esetleg valakit érdekelne egy Sunricher SR-ZG9101-5C belvilága, akkor csináltam pár képet:



Egy Silicon Labs EFR32MG21 Series 2 SoC felel a kommunikációért.
Még nem építettem be, úgyhogy a HA/Z2M vonatkozásában nem tudok még semmiről sem beszámolni.

#sunricher #SR-ZG9101-5C #led #controller #zigbee #cct #RGB

...mit teszel ma, ami holnap is számít ?

(#44879) jézusom válasza LouiS22 (#44858) üzenetére


jézusom
addikt

Neked is elhiszem, de te elhiszed hogy nem működött? Nem kötekedésből, de mivel nem vágom, jobb híján marad az ai. Ez van.

(#44880) LouiS22 válasza jézusom (#44879) üzenetére


LouiS22
veterán

Hiszen nincs egy kiváló dokumentációja ennek sem...

[ Szerkesztve ]

Mielőtt kérdezel, nézd meg az 1. számú hozzászólást, vagy használd a keresőt, azért van!

(#44881) dieselgti válasza daninet (#44869) üzenetére


dieselgti
csendes tag

Helló!

Nekem Samsungom van és működik a TTS... Szerintem a kódod nem jó.

Itt az enyém:
alias: Pontos idő bemondása telefonon TTS
sequence:
- service: notify.mobile_app_sm_a528b
data:
message: TTS
data:
media_stream: alarm_stream
tts_text: A pontos idő {{ now().hour }} óra {{ now().minute }} perc.
mode: single

A tiédben talán itt lehet a hiba:
a tts_text után hagyd ki a ">-" részt...
A doksiban sincs ott.

(#44882) jézusom válasza kis.zsolt (#44859) üzenetére


jézusom
addikt

Köszi!
Nekem elite van, de le is mentettem valahova.

(#44883) daninet válasza dieselgti (#44881) üzenetére


daninet
veterán

Rájöttem. Át kellett állítani a samsung tts-ről google tts-re a telefon beállításainál

Miért vegyem meg, ha 3x annyiért, 3x annyi idő alatt megépíthetem? ´¯`·.¸¸.·´¯`·.¸><(((º>

(#44884) jézusom válasza LouiS22 (#44880) üzenetére


jézusom
addikt

Miért olyan hihetetlen, hogy valaki nem ért hozzá? Úgy dolgozom, ahogy tudok, elolvasom a doksit de ritkán értem 100% és ott nem segít a hoogle fotdító. Nézem a videokat, meg csetelek az aival, ez van.

(#44885) LouiS22 válasza jézusom (#44884) üzenetére


LouiS22
veterán

ne nézz videót és pláne ne bízd magad az ai-ra :( Ezek visznek félre és emiatt nem haladsz.

Ne akarj mindent egyszerre, egy problémára és annak megoldására koncentrálj csak. Indulj az esohome doksi elejéről: mi miért van, mik a minimál konfig kötelező elemei. Csinálj egy teszt binárist, a compiler azonnal jelez, ha valami nem ok, jelzi a sort is, ami hibás. Kb egy óra alatt meg fogod érteni a logikát és utána mehetsz tovább.

Mielőtt kérdezel, nézd meg az 1. számú hozzászólást, vagy használd a keresőt, azért van!

(#44886) ViZion


ViZion
félisten

Mekkora ez az új HA update? Már 10 perce frissít... :U

Hold on, trying to give a fuck... Nope, not Happening • Powered by Fedora Linux • "Az élet olyan sz@r, szerencsére a felén már túl vagyok" Al Bundy

(#44887) enginev3.0 válasza ViZion (#44886) üzenetére


enginev3.0
félisten

Nekem gyorsan felment

A sas száll ide - száll oda, de a szálloda nem sas ide - sas oda || Logitech <3

(#44888) jézusom válasza LouiS22 (#44885) üzenetére


jézusom
addikt

Mi az a compiler? nem egy hónap, évek óta csinálom. Az esp is megy régóta, igazábol semmi bajom vele, miattad próbáltam volna ki a web elérését :D

(#44889) LouiS22 válasza jézusom (#44888) üzenetére


LouiS22
veterán

amikor esphome alatt fordítod a binárist :)

Mielőtt kérdezel, nézd meg az 1. számú hozzászólást, vagy használd a keresőt, azért van!

(#44890) jézusom válasza LouiS22 (#44889) üzenetére


jézusom
addikt

Az nem erdekes, olyat nem csinálok úgyse :)

(#44891) ViZion válasza enginev3.0 (#44887) üzenetére


ViZion
félisten

Sikerült, csak sztem a böngésző nem frissült. :B

Hold on, trying to give a fuck... Nope, not Happening • Powered by Fedora Linux • "Az élet olyan sz@r, szerencsére a felén már túl vagyok" Al Bundy

(#44892) LouiS22 válasza jézusom (#44890) üzenetére


LouiS22
veterán

Most akkor mi van?! Pár hozzászólással korábban azt írod, hogy évek óta használod az esphome-ot, most meg azt írod, hogy sosem fordítottál rá binárist. Akkor mégis hogy használod? :)

Mielőtt kérdezel, nézd meg az 1. számú hozzászólást, vagy használd a keresőt, azért van!

(#44893) Alex123


Alex123
senior tag

Sziasztok!

Tegnap megérkezett a két Gosund SP1-es aljzatom és egész estés "vergődés" után sem tudtam beállítani őket.

Amit megpróbáltam: a saját alkalmazás nem ment fel, mert régebbi android van azon a készüléken, aminek majd hivatott őket kapcsolni.
Viszont feltelepült a Tuya, Go Smart és még vagy 3 alkalmazás de velük sem sikerült...

A wifi-t nem külön router, hanem kábelszolgáltató saját Zte modemje adja.
Hiába adtam meg a hálózati jelszót, stb., csak teker 2 percig, aztán semmi.
Próbáltam wifi nélkül is úgy, hogy a telefonon hoztam létre hot spotot, akkor látta, hogy SmartLife-xxxx de arra sem tudott csatlakozni...

Nem célom, hogy távolról kapcsoljam őket, elegendő lenne házon belül csak.

Van ötletetek, hogy merre induljak el a probléma megoldásával vagy lehet akkor nem is ez a megfelelő eszköz nekem?

Előre is köszönöm a segítséget.

(#44894) Degeczi válasza Alex123 (#44893) üzenetére


Degeczi
nagyúr

5 GHz-es hálózatot nem tudnak kezelni ezek az eszközök, ezért a legegyszerűbb a párosítás idejére azt lekapcsolni a wifi routeren, és akkor nem lesz kérdés, h a 2.4 GHz-es hálózatra csatlakozzon.

(#44895) jézusom válasza LouiS22 (#44892) üzenetére


jézusom
addikt

Rátöltöttem egy esphomeot, és működik a BT átjáró. HA-ban ott van egy oldalfülön, bele lehetne piszkálni. Máshogy nem használtam

[ Szerkesztve ]

(#44896) Alex123 válasza Degeczi (#44894) üzenetére


Alex123
senior tag

Majd megkérdezem erről a szolgáltatót, mert az ő routerük, nem tudom megváltoztatni a beállításait...

A routert kihagyva nem tudom estleg csak a mobiltelefonról közvetlenül vezérelni őket?

(#44897) vkp válasza jézusom (#44895) üzenetére


vkp
aktív tag

Elbeszéltek egymás mellett. jézusom: Amikor rányomsz a HA-ban az "Install" gombra, akkor a telepítő részét képező Compiler fordít egy binárist, amit telepít az esp-s eszközre. Nyilván ez LouiS22-nek természetes, mert tudja, hogy mi a háttér folyamat, neked viszont csak annyi, hogy megnyomod a gombot és nem akarod tudni, hogy mi van a háttérben. Pedig tényleg érdemes lenne elolvasnod a doksit, hogy mi miért történik. Azért szokta Degeczi is írni, hogy nem jó a youtube-os videók alapján összerakni valamit, mert a HA akár naponta is változhat, cserébe igen jól dokumentált, 95%-ban meg tudod oldani a gyári doksikból a problémát.

(#44898) oszy válasza Alex123 (#44893) üzenetére


oszy
veterán

Nem értek a HA-hoz, de telefonnál át kell váltani 2.4GHz-re és 1 percen belül kész a párosítás. A routerhez nem kell nyúlni!

Most üzemeltem be két 111-eset.

[ Szerkesztve ]

Szinte ÚJ Xiaomi légmosó E L A D Ó!

(#44899) Yocee válasza daninet (#44855) üzenetére


Yocee
aktív tag

Ez a konfig. Ez megjelenik most szépen a HA alatt, mint ESP home eszköz. Hogy csinálnád, hogy mqtt alatt is így jöjjön?
https://github.com/Mosibi/Midea-heat-pump-ESPHome/blob/master/heatpump.yaml

(#44900) Eclips21


Eclips21
őstag

Egy kis tapasztalati infót szeretnék kérni HA-hoz milyen hardvert érdemes használni? Gondolok itt arra hogy vékonykliens pl.: HP T630 vagy Raspberry PI 4-t? Jövőben fűtés szabályosázt szeretnék megvalósítani vele, de most csak első körben a helységek hőmérsékletét akarom majd monitorozni kb 10darab zigbee hőmérővel amik már úton is vannak + egy Sonoff usb dongle.

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.