Hirdetés
-
LOGOUT.hu
Általánosságban a napenergiáról (alapinformációk)
Kezdjük Ádámtól, Évától! Napenergiát nagyon sok mindenre lehet hasznosítani, nagyon sokféleképpen, de ezek közül a legelterjedtebb a napelem és a napkollektor.
Napelemmel villamos energiát lehet előállítani, napkollektorral hőenergiát állítunk elő, amivel vizet vagy levegőt lehet melegíteni, amit a használati meleg víz melegítésére, vagy épp fűtésrásegítésre lehet használni. Utóbbi előnye, hogy rendkívül magas hatásfokkal (<95%) tudja a beeső napsugárzást hasznosítani, hátránya, hogy akkor adja a legnagyobb meleget, amikor süt a nap – jellemzően amikor nincs rá szükségünk (nyáron)! Mosodáknak, autómosóknak (ahol sok hőenergiára van szükség nyáron is) ideális befektetés! Háztartásoknak már több problémát hordoz, mint előnyt, mert a nyáron keletkezett energiával valamit kezdeni kell, különben néhány év alatt saját magát fogja károsítani a rendszer!
Könnyű megjegyezni, hogy melyik-melyik, mert anno iskolában majdnem mindenkinek volt napelemes számológépe! Ez a topic a napelemekről szól!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Teka007
csendes tag
válasz Jolida #63701 üzenetére
MVM számláz, de maga a terület szerintem EON-hoz tartozik. Valami EON-os portálra már regisztráltam de szerintem ez nem az, ha MVM a számlázó akkor is regisztráljak ide?
Azt hogy távleolvasós az órám hogy tudom megállpítani?
Egyébként Pest megye, Százhalombatta.
[ Szerkesztve ]
-
DJ. Ru$y
félisten
válasz Jolida #63701 üzenetére
Ez melyik Statisztikai érték? Nekem mindig valami fura statisztika lesz, ha próbálom kinyerni, amit össze tudtam rakni, az a napi visszatermelés és napi fogyasztás, a többi valahogy mindig furaságot mutat. Köszi
Szakmai kérdésekre privátban nem válaszolok! Használd a fórumot! | R.I.P PH!TV!
-
Teka007
csendes tag
Akkor én kimaradok ebből a távleolvasásból sajnos Mindenesetre most is néztem az órát és ment fel az 1.8.0. alatti érték, szóval fogyaszt a ház, az aksi pedig betonbiztosan áll 100%on szóval onnan nem jön semmi.... Pedig ilyenkor kellene! EON sajnos nem kommunikatív, de próbálkozom még velük hátha kijönnek megnézni.
-
asdf_
veterán
válasz Teka007 #63707 üzenetére
Az EON sajnos nagyon nem arról híres, hogy a nevükben isten tudja kik által kivitelezett napelemes rendszerek problémáit emberi időn belül megoldja. Ennek fényében ha bármi kártya van a kezedben, ki ne add (valamihez pénzed, aláírásod kell), csak ha már fixelték a problémát.
-
-
Semin
senior tag
Nem tudom volt e róla szó, de info :
Megváltoznak a rezsicsökkentés szabályai#spoiler : szaldót nem érinti.
-
eegerferenc
csendes tag
Kb. egész nap...
szaldót nem érinti
: Amíg ki nem találják hogy de... (majd ezt is röhögcsélve jelentik be egy fesztiválról, mint a 10 évet és (az azóta a népharag miatt elkaszált) havi szaldót)"A legnagyobb probléma abból van, hogy az alrendszerek: a KÁT, a szaldós lakosság, semmilyen szinten nem együttműködő a rendszerben, és ezzel ők plusz terhet okoznak." [link]
[ Szerkesztve ]
-
edeleny
őstag
Csak saját vélemény, nem szeretnék vitatkozni senkivel!
Ez a sávos árazás, szerintem jó dolog. Valamerre elindultunk. Jól, ösztönzőleg kell megcsinálni, ne úgy, hogy a haveroknak legyen jó, hanem a zembereket ösztönözze. Úgy, olvastam, hallottam, hogy hasonló működik a hanyatló nyugaton is.
De.
Az ördög a részletekben rejlik!
Mennyi lesz az annyi? Mondjuk délben ad 80% kedvezményt, lesz 1 forint az áram ára. Az az 33 ft/kWh. És ugyan úgy 80%-al lesz este drágább. 37 x 1,8= 66 ft/kWh
......, és aki nem esik bele a rezsivédelembe?Miért csak az ország egyik fele? Tehát akinek nincs Smart merője, de benne akar lenni... Vagy van, de ki akar maradni?
Mondom, szerintem jó az irány, de ehhez segíteni kellene az okos otthon megoldásokat.
Igen nyáron a klíma az sokat eszik, pont akkor, amikor süt a nap. Van négy klímám. A nyári csúcsban megtermelt 5 kWh nekik kevés, vagy épp elég! Másom nem nagyon van amit be tudok kapcsolni, és sokat fogyaszt. Mosó, mosogató, szárító gép.
Nyilván, ha vége a szaldónak, továbbra is azon leszek, hogy ne is vegyek áramot ha lehet. Tehát lesz akksi, ami még nincs. Minimum 10-es kell, de egy 15-el már fűteni, lubickolni is tudnék.Annak mennyi lehet az esélye, hogy épp monszun van, az olcsó áramból töltöm az aksit, este meg elhasználom.
Egyébként, ez hogy van?
Majd azt mondják, hogy június, július, augusztus délelőtt nyolctól délután négyig olcsóbb az áram, este meg tizennyolctól huszonkettőig drágább, vagy majd kapod SMS-ben, hogy tegnap negatív áram ár volt így olcsóbb volt délelőtt?Az interneten előtt is ugyan ennyi hülye volt mint most, csak a világ nem tudta róluk, hogy azok.
-
313313
addikt
válasz edeleny #63715 üzenetére
Hibás a matek. 80%-al drágább az nem 66ft/kh, hanem 31+5*1,8= 40ft. Ez a kedvezményes időszakra vetített példád alapján.
Másrészt ez a tarifa nem lesz elérhető mindenkinek, csak az éves 5000kwh felett fogyasztók (csak a mindennapszaki mérőket nézik, tehát ha bojler és mindennapszaki összesen 5000kwh/év (ez pont a rezsicsökis ár) ezekre az ügyfelekre nem érvényes) Pár év múlva a 3000kwh/év felett fogyasztókat is bevonják majd ebbe. Élesben 26-ban idnúl 5000kwh felett fogyasztóknak, pár évre rá beleveszik a 3000kwh felett fogyasztókat.
És akkor ugye van 6 elosztó, ebből 1 szenved nagyon Smart mérő hiánnyal, egy meg annyira nem, a többi (EON) meg lassan mindenhova Smart mérőt rak...
Szerk: 3 idősáv lesz. Valami 6/8-16-ig 16-21-ig (ez a csúcs itt nézik a negyedórás maxit a teljesítmény díjhoz) és a 21-6/8-ig ezt már 2 éve bejelentették kb...
[ Szerkesztve ]
HP 250 G5, Creative Surround 5.1 USB, Genius 5.1 Home Theater 5000, Kona Blast Deluxe + Shimano LX, Torpado T2000 + Campagnolo Veloce, Motorola Edge 30 Neo 8/256GB
-
asdf_
veterán
Az ördög a részletekben rejlik!
Mennyi lesz az annyi? Mondjuk délben ad 80% kedvezményt, lesz 1 forint az áram ára. Az az 33 ft/kWh. És ugyan úgy 80%-al lesz este drágább. 37 x 1,8= 66 ft/kWhÉn azt nem értem még mindig, hogy egy napelemes ebbe mi az égnek lépne bele? Nappal alacsony áron megy az áram, no de a napelemesnek akkor lényegében ingyen van, hiszen megtermeli. Este meg éjszaka drágán, de akkor meg a napelemesnek sincs napárama, így nem 36 Ft lesz, mint eddig, hanem több. Minek lépne át ebbe? És legfőképp, amíg 0/24-ben 5 Ft az átvételi ár, addig az akksis este nem segít be exportalással lapítani a csúcsot, hanem csak a saját fogyasztását nullázza ki (még véletlen a végén keresne egy kis pénzt is, hát nehogymár).
-
axioma
veterán
válasz 313313 #63717 üzenetére
Es lehet napelem nelkul akkuval nappal olcson vetelezni esti csucsban eladni? Es napelemmel? Vagy megszabjak, h csak napelemrol kozvetlen jovo termeles mehet a halozatba?
[Tudom, jelenleg egyik se eri meg a sima lakossagihoz kepest, de erdekelne, mi a koncepcio, mert abbol talan jobb dontest lehet hozni az epitkezesre. Elektromos auto[k] miatt most is 15MWh/ev, csak megtermeljuk szaldoban.][ Szerkesztve ]
-
H-Mano
tag
válasz eegerferenc #63714 üzenetére
"ha az este 7-10 óra közötti idősávban a lakosság egy része kikapcsolta volna a légkondicionáló berendezést, vagy eleve napközben hűtötte volna a lakását, és nem este"
Erre szoktam írni, hogy ma már be is csukhatjuk a net-et...
-
BB9000
senior tag
válasz axioma #63719 üzenetére
Először egy HKME szerződést kell kötnöd, amiben szerepel, hogy mekkora teljesítményű "erőmű" működtetésére szerződtök. Ha ez megvan, akkor válsz jogosultá betermelni. A működő HKME mellé akkut is tehetsz, -akár utólag is- ami lehetőséget teremt arra, hogy az általad eltárolt energiát -a szerződött teljesítmény keretein belül maradva - időkorlát nélkül vissza tudd tölteni.
-
zsiga19
csendes tag
válasz kardkovacsi #63695 üzenetére
Miskolc melletti nettó árak:
ivóvíz: 381,40 Ft/m3
szennyvíz: 459,50 Ft/m3
vízterhelési díj: 13,31 Ft/m3
7 m3-es havi fogyasztásnál ez - a 27% ÁFÁ-val - bruttó 7.595 Ft/hó. -
axioma
veterán
válasz BB9000 #63721 üzenetére
Technikailag nyilvan elobb hmke kell (de az sztem nem is kerdes egy ujepitesun, bar lehetne akar napkollektor is a megujulo), az akkurol kitaplalasban nem voltam biztos. (Az remlik hogy franciaknal vagy hol volt olyan, hogy mukodott a napelem ejjel olcso arambol lampaval meghajtva valami elszurt tarifa- es osztonzorendszerben, de pont a szokatlan betermeles miatt hamar leleplezodott.) Kerdes, hogy itthon mikor a 3 idoszakot megalmodtak csak nem gondoltak erre az edge case-re vagy szandekosan engedne'k, a ketto nem ugyanaz, foleg az ejfel elott 2 perccel hozott jogszabalyok hazajaban...
[ Szerkesztve ]
-
BB9000
senior tag
válasz axioma #63723 üzenetére
Jelenleg a visszatöltésre időkorlát nincs. Se jogszabályban, se a szolgáltató belső szabályzataiban nem szerepel olyan megkötés, hogy a HKME csak napsütésben termelhet vissza. Így "lebukni" se lehet, mivel nem tilos.
Az új szabályrendszer megalkotására semmilyen rálátásom nincs. Ha majd megjelenik, akkor meg kell vizsgálni ebből a szemszögből is. A csúcsidőben visszatöltés akkuról a szolgáltatónak előnyös, tehát nem lenne sok értelme tiltani, vagy szankcionálni.[ Szerkesztve ]
-
ecaddsell
aktív tag
A sávos árazásnak tényleg lenne értelme és nem is kellene nagyon elbonyolítani.
Kb. az esti fogyasztási csúcsban minden nem támogatott áron megy, a nappali termelési csúcsban meg éjszaka minden támogatott áron, limit nélkül.
Jól szigetelt házban simán kibírható a 3 órás csúcs kihagyása ha egyébként egész nap megy a klíma és az autók töltése is nagyon jól időzíthető akinek van napelem nappalra, akinek nincs éjszakára/nappalra (appban beállítható stb.).
Már ez nagyon sokat segítene, hogy ne aranyáron vegyük az áramot este, ingyen meg adjuk a szomszédoknak nappal. Max. lehetne még téli meg nem téli sávozás.
A nagy fogyasztók kapnak okos mérőt (többségnek már eleve van), a többieknek meg amúgy sem érdekes.
Persze nem az a program amivel választást lehet nyerni, így aztán mindenki mély hallgatásba merül a konkrétumokkal (ha egyáltalán elő meri venni a témát). -
edeleny
őstag
válasz 313313 #63717 üzenetére
Kellett volna némi szmájli, hogy átmenjen a szarkazmus.
Most durván 5 forint (4,98)az áram ára. Ebből eleged 4 forintot. 1 + 32 (RHD), így jön ki a matek 33-ra. Durván!
Node, az áram ára, amit fizetsz az 37 forint. 37 x 1,8 az durván 66 forint!
Gyakorlatuk van benne, a benzinnél a jövedéki adón is 27% Áfa van 😪😁
Azért írtam, hogy a részletekben rejlik!
Egyébként a rezsicsökis hazugság itt bukik ki. Mert ha ragaszkodnak a saját filozófiájukhoz, a ezzel az öt forinttal tudnak játszani. Az az 32 - 42 forint között allapithatják meg az árat.
Amíg szaldó van, ugye ennek sok értelme nincs. Hiszen a szaldó lényege, hogy bármikor be, bármikor ki!
Én most kaptam fel a fejem, arra amit írtál.Nekem, HMKE előtt évi 3600 kWh volt a fogyasztásom éves szinten. Öt éves átlag! Most a napelemek 6500 kWh-t termelnek. Durván ennyi a fogyasztásom. Ebből kb a 30% az ami helyben fogy el, a többi az ki-be jár!
Az interneten előtt is ugyan ennyi hülye volt mint most, csak a világ nem tudta róluk, hogy azok.
-
asdf_
veterán
válasz edeleny #63726 üzenetére
Egyébként a rezsicsökis hazugság itt bukik ki. Mert ha ragaszkodnak a saját filozófiájukhoz, a ezzel az öt forinttal tudnak játszani. Az az 32 - 42 forint között allapithatják meg az árat.
Na de nem, épp az áram árában levő minimális játéktér miatt ebben az új tarifában a RHD-ba is belenyúlnak (ami valamilyen szinten még logikus is lehet, hiszen ha délben szomszédomnak nem Paksról, vagy isten tudja honnan kell hozni az áramot, nem búg a trafó a fogyasztása miatt az utca végén, mert én megtermelem neki, akkor miért fizessen teli RHD-t). Ennek persze a másik fele, hogy az ebbéli kiesést majd kompenzálni kell valahogy, azt meg csak úgy lehet, hogy az estibe beletekernek még pár ft-ot. Mert attól még az infrastruktúrának léteznie és működnie kell, ez pont olyan, mint amikor azt mondja valaki, hogy a fenének kell 100 csatorna a kábeltv-n havi 5000-ért nekem csak 20 kell. Na, az pont ugyanúgy 5000-ből hozható csak ki.
[ Szerkesztve ]
-
eegerferenc
csendes tag
válasz ecaddsell #63725 üzenetére
Szerintem is lenne értelme, de nem így.
1. Legyen leírva, hogy engedtessék meg pl. nappal az olcsó felesleges áramból akkut tölteni, és azt este energiahiányos állapotban visszatáplálni. Úgy hogy ebből akár profitot is lehessen realizálni. Akkor megérné mindenkinek akkut telepíteni és a hálózatkiegyenlítés problémája is egy csapásra mérséklődne...
2. Vagy ne legyen, vagy legyen mindenkinek, vagy önkéntes alapon. Értem én, hogy azzal kezdeni kell valamit, hogy a lakossági fogyasztás kb harmada a fogyasztók 10%-tól jön, de ezzel az 5000kWh limittel csak azt érik el, hogy aki eddig klímás vagy hőszivattyús fűtésben gondolkodott vagy már azt használ, azt egy életre rábeszélték a földgázra vagy más kibocsátással járó tüzelőanyagra. Egy klímaválság kellős közepén.
[ Szerkesztve ]
-
Strezi
őstag
válasz eegerferenc #63728 üzenetére
Ennyi lenne a lényeg! De, dedósként kezelik az embereket, csak az "úr keze" adhat (és vehet el)
Tudatos öngondoskodásnak alávágnak ahol lehet, nekik a birka nép kell. Ez sajnos párttól függetlenül tény a politikusoknak.[ Szerkesztve ]
Használt 14.3 kWh LifePo akkuk eladók ... Passzív ház klímás fűtéssel, 2011 - | Napelem, 2013 - | Tesla, 2019 - ...
-
Teka007
csendes tag
Sziasztok!
Közben meglett a hiba úgy tűnik a nem működő aksira, a Solax x3 hybrid g4 ezt a hibát dobja ki: CtMeterConFault IE37.
User manual ezt írja:
• Check whether the cable connection of the CT or meter is proper or not.
• Or ask for help from the installer if it can not return to normal.Ha ez a hiba és ezt írja, akkor csak a kivitelező tudja megcsinálni? (kábelt már csekkoltam, kihúztam bedugtam, nem segített)
-
VaZso
senior tag
válasz Teka007 #63730 üzenetére
"Okos mérőd" van vagy áramváltó?
Utóbbit nem célszerű kihúzkodni, mert, ha áram folyik a primer körön és széthúzod a szekunder kört (ami az inverterhez megy és üzemszerűen rövidzárban van), akkor tönkre tud menni az áramváltó - nem szabad megszakadnia a mérővezetéknek, ha áram folyik a mérendő körön.
Az "okos mérő" esetén csak kommunikációs kábel van, nem számít neki, ha széthúzod.
Itt előfordulhat A/B jelvezeték-csere, de ez valószínűtlen, ha eddig működött és nem nyúlt hozzá senki.
Esetleg nagyobb távolság esetén zavar tud neki gondot okozni - leginkább hosszabb kábel esetén, ha nem megfelelő kábelen, ill. lezárás nélkül fut. -
Teka007
csendes tag
Szerintem okos mérőm van, egy smart metert beszereltek amikor itt voltak.
Lehetséges hogy software-es a hiba? Külföldi fórumokon olvastam másnak is volt ilyen baja és elvileg firmware update-tel meg tudták oldani, de azt a Solax csinálta nekik távolról ami itt nem hiszem hogy meg fog történni.
-
Yodafon
senior tag
Kiszamoltam, az eves fogyasztasom 1763 kwh.
Ami napi fogyasztasban 4.83 kwh. De elvesztem a mertekegysegekben.
Miert kilowatt PER ORA? Most akkor naponta, orankent fogyasztok 4.83 kilowattot? Vagy egy nap alatt elmegy kozel 5 kilowatt aram?Valaki tudna segiteni hogy kell ezt ertelmezni?
I'm gangsta!
-
VaZso
senior tag
válasz Yodafon #63733 üzenetére
Biztosan nem kilowatt per óra.
Ha 1 kWh a fogyasztásod, az 1 kW teljesítményű fogyasztó 1 órás használatából (is) összejöhet. Ha 2 kW teljesítményű a fogyasztód, akkor 0.5 óra alatt teker az órán 1 kWh-t.
Úgy is mondhatnám, hogy, ha a napi fogyasztásod 4.83 kWh (ez összfogyasztás), akkor ezt 24 órával osztva 201.25 W átlagteljesítményű az a fogyasztó, ami 24 óra folyamatos működés mellett ezt a fogyasztást összehozná, vagyis 201.25 W átlagteljesítményed van egy napra vonatkoztatva.
Ha 1 perc különbséggel mérsz 50 Wh fogyasztást, akkor 50*60=3000 W volt ez idő alatt az átlagteljesítményed.
...fordítva egy 3000 W-os fogyasztó egy perc alatt 50 Wh energiát fog elfogyasztani. -
modflow
veterán
Lenne egy kérdésem.
A rezsicsökkentés során adott áram kb. 2523 kwh-ig 36 Ft/kwh.
Ezt a fogyasztást hogyan kell érteni bruttó elszámolás esetén?
Ha 1 év alatt termeltem 3000 kwh-t, amiből betápláltam 2000 kwh-t, fogyasztottam 1000 kwh-t, MELLÉ pedig vételeztem 3000 kwh-t, akkor először osztunk, szorzunk, hogy bement 2000 kivettem 3000-t, azaz végül is 1000 kwh-t vettem és az 2523 kwh alatt van, azaz 36 forinttal számolunk, VAGY
csupán azt nézzük, hogy 3000-2523= 477 kwh már piaci ár??Tehát a bruttó miatti elszámolás után nézzük, hogy 2523 kwh fogyasztás hogy áll?
Azaz hogy ha betápláltam 1 év alatt 2523-at, esténként az 1 év alatt meg kivettem 2523-at, akkor még nullán vagyok? Azaz még utána van 2523 kwh 36 ft-os áramot?Remélem érthetően tettem fel a kérdést.
-
User_2
tag
válasz Yodafon #63737 üzenetére
hát akkor lehet, hogy meghülyülve vagyok megint
előfordul akkor is ha nem iszom, ez ilyen különleges képességem.az megvan hogy az SR71 Blackbird eredetileg minden dokumentáción RS71-ként szerepelt?
aztán jött egy nagyonnagyfőnök, aki rosszul olvasta ki a betűket a papírról,
ezután pedig már nem volt mit tenni. -
H-Mano
tag
válasz modflow #63736 üzenetére
Ha ez ilyen szép lenne...
Bruttó elszámolás esetén az MVM Next a hálózatból vételezett (fogyasztott) villamos energiát teljes mértékben kiszámlázza, hasonlóan a HMKE nélküli villamosenergia-fogyasztás elszámolásához, míg az ügyfél a hálózatba betáplált teljes villamosenergia-mennyiség után kérheti az elszámolást.
A hálózatba betáplált villamos energia átvételi egységára:
a) lakossági felhasználó esetén: a villamos energia egyetemes szolgáltatás árképzéséről szóló 4/2011. (I. 31.) NFM rendelet 2. mellékletében foglalt táblázat 4. sorában meghatározott árszabás szerint.Ha jól értem, Te kicsengetsz a 3000 kWh-ra("vételezés") kb. 125ezer forintot, és kapsz a 2000kWórádra egy 10-est...
(10ezret...)[ Szerkesztve ]
-
gorbep
senior tag
- Micimackó! Hogyan betűzik azt, hogy szeretet? - Sehogy Malacka, azt érzik .......
-
Teka007
csendes tag
válasz H-Mano #63740 üzenetére
Ehhez lenne kérdésem, mert kicsit össze vagyok zavardova az én helyzetemben:
A villanyórán az 1.8.0. kód alatti fogyasztás a hálózatból vételezett fogyasztás, ezt számlázza az MVM a szokott módon, igaz?
A 2.8.0. kód alatti szám a betáplált energia mértéke, vagyis ez az a napelem által megtermelt energia, ami többletként visszamegy a hálózatba, mert a háznak nincs szüksége rá?
Kérdésem: Az 1.8.0. alatti vételezett energia, az az a szám, amely azt mutatja, hogy a ház mennyi áramot vett fel a hálózatból amellett, hogy még magát fenntartotta a napelemből származó energiából?
Tehát, ha van egy napsütéses nap, és nem fogyasztunk sokat, akkor az 1.8.0. alatti számnak épphogy csak emelkednie kéne, vagy inkább egyáltalán nem is kéne emelkednie hiszen a ház a napelemből veszi az energiát?
-
DJ. Ru$y
félisten
válasz Teka007 #63744 üzenetére
Így van, ahogy írod. Napsütéses napon, ha van 3000W termelésed pl, de 2000W abban a pillanatban a ház fogyasztása, akkor a kivételed a GRID-ről 0 lesz adott pillanatban (1.8.0 nem növekszik), sőt 1000W-nyit visszatermelsz a GRID-re (2.8.0 növekszik).
Szakmai kérdésekre privátban nem válaszolok! Használd a fórumot! | R.I.P PH!TV!
-
Teka007
csendes tag
válasz DJ. Ru$y #63746 üzenetére
Köszönöm, akkor értem a helyzetet. Ebben az esetben lehetséges, hogy nagy a probléma nálam, mivel az 1.8.0. alatti érték pont ugyanannyival növekszik napról napra átlagban mint a napelem beüzemelése előtt... Azaz a napelem már 1 hónapja be van üzemelve, és nekem most mégis az 1.8.0. kód alatt ebben a 30 napban 700 kwh lett a fogyasztásom, ennyi volt eddig is.... Akkor valamit elrontottak nálam és 1 forintot se spóroltam az elmúlt 1 hónapban?
-
313313
addikt
válasz DJ. Ru$y #63746 üzenetére
Ez így fals infó mert ez csak egy fázisra igaz.
Talán három fázis asszimetrikus inverterre, de ha 3 fázisú szimmetrikus inverter van, akkor a 3kw termelés 1-1-1kw-ra oszlik el. Ha pl 1 fázison vételezel 2kw-ot, akkor az 1kw-al tekeri a 180-at, 2kw-al a 280-at óránként....Ez kb 1-1,5 éve volt téma, és igen így mérnek a mérőkt, bruttó elszámolás így nagyobb @pás...
HP 250 G5, Creative Surround 5.1 USB, Genius 5.1 Home Theater 5000, Kona Blast Deluxe + Shimano LX, Torpado T2000 + Campagnolo Veloce, Motorola Edge 30 Neo 8/256GB
-
Teka007
csendes tag
2.8.0. ebben az egy hónapban felment 600 kwh ami szintén gyanús mert az napi 20 kwh és szerintem a háznak pont ennyi kellett volna... Lehet rosszul kötötték be és minden ment visszatáplálásba?
Inverter appja közben minden nap boldogan írta, hogy megtermelt kb 20 kwh energiát vagy még többet, amit a ház elvileg el is fogyasztott. Itt a bibi, hogy szerintem ez kamu és totál nem azt látja az app ami a valóságban történik...
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Az összefoglaló tartalma:
1. Alapfogalmak
2. Napelemekről
3. Napelem típusok
4. Inverterekről
5. Várható termelés kiszámítása
6. Mi történik működés közben?
7. Mi az engedélyeztetés menete?
8. Rendszer-méretezés és hibák(!)
9. Villámvédelem