- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- lkristóf: Prohardver fórum userscript – hogy lásd, mikor neked válaszoltak
- Luck Dragon: Alza kuponok – aktuális kedvezmények, tippek és tapasztalatok (külön igényre)
- bitpork: Meglátjuk mit hoz a jövő
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- btz: Internet fejlesztés országosan!
- GoodSpeed: Apple Magic Mouse 2024 (MXK53ZM/A)
- Parci: Milyen mosógépet vegyek?
- hcl: Olympus E-PL1 nyomozás
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
-
Fórumok
LOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
-
Frissítve: 2025-01-02 14:39 Téma összefoglaló
Általánosságban a napenergiáról (alapinformációk)
Kezdjük Ádámtól, Évától! Napenergiát nagyon sok mindenre lehet hasznosítani, nagyon sokféleképpen, de ezek közül a legelterjedtebb a napelem és a napkollektor.
Napelemmel villamos energiát lehet előállítani, napkollektorral hőenergiát állítunk elő, amivel vizet vagy levegőt lehet melegíteni, amit a használati meleg víz melegítésére, vagy épp fűtésrásegítésre lehet használni. Utóbbi előnye, hogy rendkívül magas hatásfokkal (<95%) tudja a beeső napsugárzást hasznosítani, hátránya, hogy akkor adja a legnagyobb meleget, amikor süt a nap – jellemzően amikor nincs rá szükségünk (nyáron)! Mosodáknak, autómosóknak (ahol sok hőenergiára van szükség nyáron is) ideális befektetés! Háztartásoknak már több problémát hordoz, mint előnyt, mert a nyáron keletkezett energiával valamit kezdeni kell, különben néhány év alatt saját magát fogja károsítani a rendszer!
Könnyű megjegyezni, hogy melyik-melyik, mert anno iskolában majdnem mindenkinek volt napelemes számológépe! Ez a topic a napelemekről szól!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Doki16
addikt
Azért van rajta, mert ezek nem offgrid inverterek. Kínában gondolom engedélyezett a Grid-et rákötni. Itthon én nyilván nem fogom, mert tilos. Viszont arra gondoltam, hogy a Deye Load ágáról fog kapni 230-at. Nincs napelem ezen a kínai inverteren és Deye adna hálózatot az Anenji meg tudná tölteni a szigetüzemű rendszerben lévő akkut. Így talán megtudod sporolni, hogy külön kelljen egy kettős konverziós rendszert csinálni. Úgyis van eleve hálózatról töltős funkció az Anenjiben.
Földeléssel ez a bajom, hogy a szolgáltató tulajdona, de valahova meg be kell kötni a szigetüzemi rendszert is. Mások ezt hogyan oldaják meg akik kettős konverziós szigetes rendszert használnak? Van egy szonda a szolgáltató fel és egy saját leütve máshova amire csak az offgrid rendszer megy?
Nem akarok én semmilyen mestert ide hívni. Csak a saját szórakoztatásomra csinálom, hogy tanuljak. Ez egy ilyen végtelenül low budget dolog lenne, ha már elmegy róla a bojler akkor nekem jó. Van egy rendes NPP rendszer. Ami már inkább 9,6kWp és 8kW-os inverter

-
gerii
addikt
Nyeles telek, hátul a ház mellett áll a kocsi, a töltő is ott lesz. Védőcső már van a Villanyórától lefektetve.
UTP miért kell a Villanyórához?
Az okosmérő a házban a fi relé után lenne majd inverter cserekor.
Azt nem értem, hogy reklámoznak már olyan invertereket, amik a napelemes akku mellett kezelik az autó töltőt is, süt a nap oda irányítja az áramot, meg V2H-t is tud kezelni, stb...
Az autó töltő nézi a dinamikus fogyasztást, amihez szintén kell egy okosmérő, vagy az bele van építve?
Szóval ha a jövőbeli csúcsszuper napelem inverter okosmérője és a Villanyóra közé bárhová bekötöm az autó töltőt, az úgy jó lesz és majd menni fog minden, vagy a napelem inverter okosmérője és az inverter közé kell bekötni?
-
gerii
addikt
Köszi, elektromos autó töltő kiépítéséhez gondoltam majd bővíteni, ha kell.
Azt nem tudom hová kellene bekötni az autó töltőt, hogy a majd 5 év múlva megszűnő szaldó miatt közvetlenül a napelemes termelést tolja a kocsiba (akkus rendszerre váltok majd egyszer)
Jelenleg az elektromos rendszer: Hálózat>Villanyóra>25m távolság>Házban elosztó szekrény, fi relével> Fogyasztók. Az inverter a Házban elosztó szekrénybe van bekötve. Okosmérő nincs.
Legkönnyebben közvetlenül a Villanyóra után tudnék rácsatlakozni a rendszerre az autó töltővel. Voltie, vagy egyéb dinamikus, okostöltőben gondolkodom, ha van értelme.
Szóval ilyenkor, az előrelátást is figyelembe véve hogy kellene megvalósítani ezt? Ha van esetleg olvasnivaló, videó a témában az is segítség lenne.
-
gabor9991
addikt
Egyébként amit feljebb írtam az inverterről azok helyesek?Mármint amit te írtál
Tehát 3960 AC teljesítmény mellett ahogy írtad 5400Wp DC oldali teljesítményt képes kezelni így a 3690 mellé akár 1440W töltés mehetne egy időben?Már ha lenne miből
Mert ha így van akkor én azt számoltam hogy elvileg hiába kisebb a névleges 3600W teljesítmény a valós 3960WAC+DC összességében nem lenne rosszabb mint most a max. 4400W teljesítményű huawei. -
gabor9991
addikt
-
gabor9991
addikt
Huawei 4ktl l1 inverterem van most kértem ajánlatot több cégtől is deye rendszerre, a nagyobbak küldtek sablon anyagot amiből lehet választani mindenféle rendszert deye nem is mindegyikben van, de nincs ár mellé csak ha felveszem velük a kapcsolatot
aki meg válaszolt a konkrét kérésemmel kapcsolatban attól pedig ez a válasz jött:A Deye márkábol nem lesz 4kW-os eszköz, így csak 3,6kW-ot tudnék ajánlani.
Viszont ha változik a meglévő teljesítmény, akkor a hatályos szabályok szerint 1F-ra már csak 2,5kW-ra kap engedélyt, tehát a Deye 3,6kW nem lesz engedélyezve.
Illetve ebben az esetben a szaldóból is kiesik.Ezek szerint 4kW-os inverter helyett kizárólag 4kW-os mehet?Akkor a deye nem játszik, mi a hasonló alternatíva szerinted?
-
asdf_
veterán
-
Reggie0
titán
-
CellWalker
tag
-
Reggie0
titán
-
Doki16
addikt
-
gorbep
őstag
Ez így igaz... de ahogy az idei HUPX adatokat nézem, PV panelre nem is költenék, csak egy inverter meg egy 64 kWh-s akku... abból kb mindent meg tudnék oldani az év 60%-ában...
Csúcsidőben 0Ft-al tölteném, azon kívül meg akkus üzem. HA meg engedélyezik majd egyszer az akkuról betáplálást, akkor lehet azt is kiadná a matek.... akku ár és degradáció kérdése...
-
Cyberbeni
addikt
Ha visszaadják a szaldót, akkor a 100 milliárdnyi támogatásnak egy részét fel tudják használni kártérítésre ahelyett, hogy működő invertereket cserélnek ki és túlárazott akkukat osztogatnak.
De gondolom teljesítmény bővítés is volt nálad, tehát te azzal már magadtól is kiszálltál a szaldóból.
-
hzsolee
őstag
-
stefanitsr
senior tag
-
mauimagic
senior tag
-
Celtis
veterán
-
Celtis
veterán
-
gabor9991
addikt
Megkaptam az emailt hogy támogatják a pályázatom a telepítőnél lett DEYE rendszer közben,
Deye SUN-3.6K-SG03LP1-EU + Deye SE-F12 Max 23,6 kWh 2,636M
Érdemes szétnézni máshol vagy ez így rendben van?5000fő alatti településen élek szaldó 2031.04hóig van, és a pályázatot nagyjából 10óra után sikerült leadnom, ha érdekelez bárki mást is
-
hedgehog
senior tag
-
Rolly
veterán
-
bb71
őstag
-
norbert1998
nagyúr
Ez alapján én nem mertem a basengreen akkuk irányába gondolkodni
Ettől függetlenül a kapacitás/ár arány miatt elgondolkodtató, s egy linket lehet, hogy elfogadnék
Eddig a terv a SE-F12 + 10/12k inverter lett volna az epvsolartól kombóban, de ez ugye kétszer annyi akku. Esetleg a könnyebb bővítés miatt egy G5.1 Pro szett, elsőre két darab, aztán bővítés. De ha 2500 euróért normális minőségű, 32 kWh-s akkut dob a Basen, akkor nem kérdés, hogy azt venném. -
BrandonXXV
aktív tag
-
Borisz76
nagyúr
-
hedgehog
senior tag
-
mauimagic
senior tag
-
stefanitsr
senior tag
-
norbert1998
nagyúr
-
313313
addikt
Szóbeli következménye lett csak.... Van baj azért fejekben nálunk is, még felsőbb szinteken is, akik a munkákra felügyelnek....
Erre mondom nincs normális szabályzás. Ez a másik véglet, de erre sincs lehetőség/tapasztalat normálisan fellépni....
Hasonló mint a maszatolás HMKE-kal, amikhez akku van kötve. Nincs normális szabályzás, és nincs megfelelő jogkövetkezmény, ha nem megfelelő az üzemeltetés vagy a kivitemezés....Szerk.: azt halkan jelzem meg 0,5 Megás park(ok) is van(nak), ami(k) LV/GV ciklusra nem áll/állt le....
-
313313
addikt
Multkor kolégák feszmentesítettek, az egyik cég 50kw-os rendszere kitáplált, ha nem feszkémlel, beküldi a zárlatot a cégnek...
Volt izgalom, mire meglett, ki táplál vissza svarcba.....
Szerk.: Nem midig Famban dolgozunk és van hogy elég a kikapcsolt hálózat is (favágás) Van alvállalkozó is....
Solton hiába van földelve a 20kw hálózat, csíp a vezeték mikor rajta dolgoznak a rádiótorony miatt.... -
enginev3.0
félisten
-
norbert1998
nagyúr
-
axioma
veterán
-
stefanitsr
senior tag
-
sanzi89
addikt
Ugyanez nálunk is, annyi különbséggel, hogy H és B tarifás óra is maradt, csak 0 fogyasztás van rajta 5 éve. De még 5 év és már nem így lesz....
Amúgy miért szereltetted le? Ha jól emlékszem évi valami ezer forintba kerül, hogy ott van az óra dísznek, de lehet tévedek.u.i.: Amúgy totál össze-visszaságot olvasok itt, hogy milyen órára hány amper és miért. B tarifára csak egy fázist engedélyeztek, de ott azt mondták 32A a plafon ingyen, kérjek annyit, annyit kértem. H tarifa igénylést pedig beadtuk egy 3,5KW-os klíma miatt, és automatikusan, ingyen megkaptuk azt, ami az A tarifán volt (3x20A). Közben lett felszerelve egy második 3,5KW-os klíma is, annó még írtam is az MVM-nek, hogy helló, duplázódik a fogyasztás és visszaírták, hogy nagy ívben tesznek rá. Reg szerelő csinálta külön megbízatásban a ház kismegszakító szekrényét is, és egy bazi nagy dobozba hányt bele minden, 5cm-re futnak egymás mellett a külön mérőórás vezetékek.
-
axioma
veterán
nem vagyok szolgaltato, csak egy idoben rendszeres kapcsolatom volt (jo regen mar, az teny) a vezerelt mindharom illetekesevel (RKV parameterezes es szintentartas/korlatozas processzt) - nem legbol kapott info
A szabaly kb. azt irja h epitesi-szerelesi munka nelkul nem lehet a B-rol le, masra meg felcsatlakoztatni a fogyasztot. Az akku nem fogyaszto ebben a terminologiaban tudtommal, masreszt me'g ha annak is jogaszkodnad, a tobbi fogyaszto amit kiszolgal az megszegi a szabalyt.
Az hogy mar most szar a halozaton a szabalyoknak megfeleles, az nem jelenti azt, hogy rontani lehet tovabb, vagy nem kell csodalkozni ha ugy mar elromlik a dolog (ld. pl. most a Revo, nyilvan mas is kozrejatszott, de a folyamatos vesztesegbol egyszer csak valamit leptek...) -
axioma
veterán
Tevedes! A bimetal _egyedileg_ valoban barmikor megszakithat - de a szolgaltato nem is azzal szamol, hanem az x-ezer atlagos bojler, kalyha terheles-lefutasabol (ugye nem is egyszerre toljak ra a csoportokat, aka'r az elso 5 percben megjosolhato (vagy mar elore, idojarasbol) a teljes napi vezerelt gorbe, HA azon valoban betarolo berendezesek lognak (egy jellemzo napon nem allitjak at a bojler hofokot, elindul, majd megy mig tele nincs, valamennyi valoszinuseggel veteleznek kozben belole tehat akkor plusz toltes lesz nem csak 100%-ra, de ennyi; kalyha me'g egyszerubb).
Ezt ha nekiallnak egyesek okosba teljesen mas vezerlesu fogyasztassal megspekelni, onnantol a szolgaltatonak nem eri meg olcsobban adni, mert eltunik a kiszamithatosag. Megjegyzem adatbanyaszat siman megtalalhatja a renitenst, es ugye B-nel nyilatkozik a user hogy mire veszi igenybe. -
gorbep
őstag
bocs, ha hülyeséget kérdezek: Villanyreszelő OKJ-n azt tanultuk, hogy B tarifára fix bekötéssel tehetek bármilyen fogyasztót, ami nem leválasztható ( EVSE sajnos az ). Anno rákérdeztem, a fagyasztó láda és mosógép pl szabályosan ráköthető, csak a dugvillát le kell vágni és fix bekötéssel csatlakoztatni.
Ha jól értelmezem ilyen töltőt szabad a B-re kötnöm, és napi 8 órai időablakban töltenem róla az akkut 2x Ft/kWh-s áron? Tehát ha már bruttós leszek, akkor télen feltöltöm délben meg éjjel a vezéreltről az akkut és nappal meg kényelmesen fűthetek a klímával az akkuról?
Villanyszerelős topikban a hivatásosok azt írták, hogy csakis bojler és hőtárolós kályha csatlakoztatható, de az ASZF-ben én nem látok ilyen kikötést...
Ha ez igaz, a HMKE-ket el kell felejteni a csába, és B+Akku a megoldás a problémámra... egyedül nyáron lesz létjogosultsága, akkor mindenre IS elég lesz a bazi nagy túltermelés (egy töredéke) akkuban megfogva... ( amíg a FEAK le nem szabályoz... ez a jövőbeni terv
)idén már március eleje óta állandósult a HUPX-en a dél körül 0 Ft-os ár. Ha lenne (lesz...
) "HUPX tarifa" akkor ez se rossz megoldás, olcsóbb mint PV paneleket tenni.
-
rsf
senior tag
-
helgi
aktív tag
-
nimfas
addikt
-
Borisz76
nagyúr
Szia !
Csak elméleti kérdés , érdeklődés mert még jó pár év szaldóm van....de már most azon gondolkodom, hogy a lejárta után cserélem az invertert és az aksit is.....upgrade lenne 5 kW-ról 12 kW-ra , panel bővítés és 20-30 kWh aksi a jelenlegi 10 helyett.
A Deye.hu oldolt nézegetem és lenne kérdésem.
Vannak LV hibrid inverterek : [LV Inverterek]
Valamint HV hibrid inverterek : [HV inverterek]
Mindkét listában szerepel a 12kW-s teljesítmény , ami engem érint majd a jelenlegi 3*20 amper miatt.
Ami feltűnt, hogy a string-ek számánál 2+1 szerepel ?!
A +1 string lehetőség ténylegesen paneleknek van vagy valami extrát jelent ( aggregátor-t esetleg ) ?
Valamint :
Max. 10 db párhuzamos hálózaton és hálózaton
kívüli működéshez; több akkumulátor
párhuzamos támogatása
Jól gondolom, hogy ez azt jelent, hogy maximum 10 db-ból álló aksi pack-ot lehet rájuk kötni ?
Amúgy jelen állás szerint melyiket javasolnád ?
LV vagy HV rendszer ?
Anyagilag is van eltérés....gondolom. Mennyire jelentős ? -
Doki16
addikt
-
fil
őstag
-
Frankie50
tag
Kicsivel feljebb írtam, csak céget nem neveztem meg, de nekem is ők ajánlották ki ugyanezt a kombót. Nekem is 4-s az engedélyezett inverter jelenleg.Majdnem egy teljes napi fogyasztást tudna fedezni ez az aksi. Ennek az aksinak van kültérije is, nekem teljesen jó lenne, csak fel kellene dobni a régi helyére az invertert, és alá az aksit. Álmodozom még egy kicsit
-
Frankie50
tag
Köszi! Én zalai vagyok. Azért az nem baj, hogy küldtek ajánlatot 3 különböző rendszerről. Van 30 napom a döntésre, és a kiírás szerint megy minden. Biztos, hogy nem olcsók, de majd látjuk itt többek ajánlatait. Korrekt tájékoztatást küldtek, 10 oldal a megbízási lappal együtt. Várom a kiíró levelét az eredményről
-
Frankie50
tag
Üdv!
Igen én is néztem az árakat, de szerintem mástól sem kapok jobbat, magam pedig nem csinálhatom meg, csak zsebből és intézhetem az engedélyeket, meg mindent. De ha Te vállalod akkor felezhetjük a plusszot
Persze ha megkapom a támogatást, aminek elég kicsi az esélye, de ezt akkor is tudtam mikor elkezdtem
-
molnartibor
tag
-
jbnd-007
tag
Hát, ezek elég messze vannak Szegedtől.

Kérdeztem pár napja, hogy elfogadják-e a Deye leválasztását. Mert több helyről is azt hallottam, hogy az MVM nem akarja a szerelői életét arra a belső megoldásra bízni, hanem elvárják, hogy legyen egy tisztességes kapcsoló, ami áramszünet esetén elenged. Neked mi a tapasztalatod? Kell kiépítened extra leválasztást?
-
Rolly
veterán
-
Reggie0
titán
-
Rolly
veterán
-
kleinguru
addikt
-
stefanitsr
senior tag
-
enginev3.0
félisten
-
stefanitsr
senior tag
-
jbnd-007
tag
-
jbnd-007
tag
-
stefanitsr
senior tag
Nem való mindenkinek, de a DIY közösségnek igazából az egyik legjobb, illetve a kollégának fentebb már van egy, tehát neki igazából ideális lesz az inverter BMS (aminek van kikábelezve CAN és RS485 csatija alaphangon) a meglevő kisebb balanszeres normál BMS helyett.
Amúgy mára a V15 és V19 teljesen vállalhatóak, kiforrottak. A többi BMS soc számítása is trágya, az nem szempont, illetve ha DIY boxként jönnek az univerzális BMS-eknél mindnél ott a lehetőség, hogy alapból más kémiához vannak beállítva. -
-szabi-
addikt
Gondoltam megnézem tudok e bármit online intézni mivel nálunk nincs állandó ügyfélfiók.
MVM oldalán: Átírás, költözés és Milyen dokumentumok szükségesek az átíráshoz?
A linkeltÁtadás-átvételi nyilatkozat és felhasználói jognyilatkozat egyetemes villamosenergia- és/vagy földgázszolgáltatás esetén felhasználóváltozáshoz formanyomtatvány
ami hatályos: 2026. 02.02-tól.
Sikerült 6 oldalas nyomtatványt készíteni de ennek ellenére semmit nem tartalmaz ha az átadás-átvétel helyén napelem van.
Egy mérőóra állást lehet beírni holott nálam van export és import állás.
Elszámolás módjánál részszámlázás és diktálás van de napelemes éves az nincs.
Még véletlenül se tudjam online intézni.
Vajon https://e-bejelento.gov.hu/ oldalon ezt jobban megoldották? -
stefanitsr
senior tag
Igen, a SoC ezért erősen "tájékoztató jellegű" némelyik BMS esetében.
Illetve nálam időnként vissza kell csattintani feszre a Deye esetében, majd újra beállítani a li-bms-t, és akkor a rendbejön a SoC kijelzés az inverteren (néha kell BMS reset is), mert évente 1-2 alkalommal a Deye valahogy nem azt olvassa ki amit én látok a Tian Power BMS-en (Baseengreen BMS tulképp - mutat 100%-ot, az akku PC szoftver meg a valós 50-60% környékét).
Ilyen anomáliák miatt szeretem a Smartshuntot, az nagyon közel a valós értéket mutatja.
Most amúgy nincsenek annyira szétcsúszva, mert minden nap van 100% reset. -
enginev3.0
félisten
-
-szabi-
addikt
Ez alapján egyszerűnek tűnik nem kell az miatt aggódnom, hogy valami mellémegy és oda a szaldó.
Az óraállásokat felírom majd.#72685 axioma
Elvileg 15 napon belüli bejelentési kötelezettség van.
A forduló áprilisra esik elgondolkodtató amit írsz.
Vajon mennyire lesz zabos a szolgáltató ha várok egy hónapot? -
axioma
veterán
magyarul, ha "veletlen" elfelejtjuk atjelenteni (csak szamlafizeto lesz), majd csak evfordulon, akkor nem veszitunk legalabb a szaldobol... egyszer mar megszivattak a hmke inditaskor hogy fizessem ki a hitel mellett az aramszamlat is mert (szandekosan vagy sem, de) az mondtak atallitottak az evfordulot, aztan megsem...
-
nimfas
addikt
-
axioma
veterán
en is uj hazban az emeleti ablak alatti savot szivesen napelemeznem (fuggoleges falon, de csak vizszintesen forditva fer 4 tabla). Nalunk a foldre telepitest megvetoznak, a teto meg dk 40 fok, de oda is csak 2 sor rakhato. Sztem a falon nem orulnenek neki... nyilvan csak haszn.veteli utan johet szoba.
-
nimfas
addikt
Én is csak azért bővítem 11kWp-ről 4db 455 panellelt, mert lett villanyautó és november óta alig sütött ez a nyavajás nap. Nekem is még 7-8 év szaldóm van. Nekem földön van állványon csak meg kell toldani mert nem fér el.... Kép nélkül erre nem tudsz árat mondani gondolom. Kiszállás, toldás 4 tábla felrakás.... Lenne állvány felpattintanám én is, de azt sem tudom milyen állvány. 🤣🤣🤣
-
nessh
tag
-
gabor9991
addikt
Tehát ha jól számolom 1.8M körül lenne 16kWh akkuval a komplett készre szerelt rendszer?
Nem rossz, mondjuk elvileg a 4-es helyett mehetne fel 5-ös inkább mint 3.6-os ha a Szolgáltató engedné, mert 6kwp panel van a tetőn feltételezem nem lenne nagyságrendekkel drágább az az inverter, és valahol 2M körül járnánk, minőségben a jelenlegi Huawei 4ktl1 után mit tudna egy solplanet vagy deye inverter?
A Huawei stabil, néha ránézek hogy működik -e de nincs smart meter a rendszerben így csak a napi termelési adatokat látom és hogy rendesen működik, ha le lenne cserélve az új rendszertől is kábé ugyanezt várnám el, van ezekkel tapasztalat pozitív -negativ hogy mit tudnak? -
gabor9991
addikt
-
VaZso
senior tag
Köszi. Valóban, felfelé kerekítve 0.3V ezen a hosszon a számolt feszültségesés, és maximális áram mellett cirka 35.65 W teljesítmény (veszteség) esik a kábelezésen, ez teljesen vállalható szerintem.
Erről a nyomógombos lágy indító megoldásról tudsz kicsit írni?
Csak viszonyításként (másoknak), ugyanezzel a kábelezéssel (7 méter kábelpár) 12 kW-on (240A) már 0.59V feszültségesés és 142.6 W kábelveszteség lesz - de csak akkor, amikor 12 kW jön le róla, 6 kW mellett csak 35.65 W veszik el a kábelen, 3 kW-on (60 A-rel számolva) viszont csak 0.15 V a feszültségesés és 8.9 W a kábelveszteség.
Persze 12 kW-os inverterre nem biztos, hogy ezt a keresztmetszetet használná az ember (melegedésre határeset lehet), de a fentieken jól látszik, hogy, ha csak 1-3 kW fogyasztása van a háznak akkuról, azt ezen a kábelezésen is kis veszteséggel át tudja vinni a rendszer. Ha pedig ritkán a névleges teljesítmény közelébe kerül rövid időre, az csak a csúcsok környékén igényel némi többletveszteséget, és, ha nem ez a folyamatos üzem, akkor az összes veszteségben kevésbé látszik meg.
A veszteségeket itt az átfolyó áram adja, és a vezetékezésen eső veszteség a rajta áthaladó áram négyzetével arányos (P = I² * R_vezeték).
Ez csak az utóbbi HV / LV akkumulátor témára visszautalva némi kiegészítés, emiatt kell az LV rendszereket jól méretezni... én nem raknék otthonra HV akkumulátort, ha nem muszáj... -
CsodaPOK
senior tag
-
VaZso
senior tag
Legutóbb 7 méterre, 6kW inverter alá számoltam 250 000Ft-ot (felső becsléssel, kellemesen túlméretes kábelezéssel)
Erről tudsz írni kicsit bővebben?
Magánban már írtam neked a sajátomról, de kíváncsi lennék egy ilyen kivitelezésre, milyen kábelezéssel, milyen keresztmetszet-váltással csinálod.
Persze ez cirka 120A "csak", de kíváncsi lennék. -
tamaslacc
csendes tag
Augusztus közepe óta megy és gyakran nézem (én vagyok az egyik mérnök, akinek ez amolyan hobbi; csupán anyagi megfontolásból sose vettem volna meg). Előbb utóbb kész lesz a programozható megoldás napelem - tárolóakku - autótöltés vezérlés, de egyelőre kézzel próbálom kimaxolni a termelést (november vége felé elengedtem, addig egész jól ment - sütött a nap is
).@Celtis, én is a melegre gyanakodtam nyáron. De a 45° miatt azért ősszel lehetett volna 5+ kW ezek szerint, ha nálad lekorlátoz..
-
gorbep
őstag
Áááá.... a 17K alatti panelek össze vissza, futó árnyékokkal, nem véletlenül SE. Elméletileg még 7 év szaldó...
Meg ami végleg eltántorított, hogy 3 év teljes változtatás tilalom lesz az egész rendszeren, mint az NPP-ben... na vajon miért?? (költői kérdés volt...)
Talán most megéri inkább türelmesnek lenni... lehet verem majd a fejem a falba, de így döntöttem...
-
Frankie50
tag
-
Rolly
veterán
de gondolom pályázatban ez nem pálya, hogy a régi 4-es inverter fentmaradjon mondjuk 1 stringen az új deye 5ös elé menjen még egy stringgel mert akkor a szolgáltató már agyfaszt kap a 4-es belső egy fázisú inverter és a 5-ös "lejelentett" deye párosításán, még akkor is ha nem táplál vissza többet mint 5-ös inverter esetén lehetséges...
-
bb71
őstag
-
gorbep
őstag
Nálam ott elvérzik az AC csatolt rendszer, hogy van 1 db Fronius Symo 4,5K 1 db SolarEdge 17K a 3x 32A-re... úgyhogy nem kapok engedélyt mellé egy Deye-re, mert már majdnem 22 kW-nál vagyok...
Pedig úgyis határol a szolgáltatói KMSZ, de nem engedik túllépni a bejövő teljesítményt névlegesben.... -
Frankie50
tag
-
jdeutsch
tag
Lehet figyelmetlen vagyok, /voltam/ de nem láttam olyant a kiirásban hogy akinek már van valamilyen napelemekkel kapcsolatos rendszere (pl: töltő) az kizáró ok lenne, csupán az hogy maga a szigetüzemű rendszer nem támogatható. Megítélésem szerint ha a garage-tetőd tele van solár panelekkel, és sziget üzemben ev- töltésre használod, és van egy előbbitől teljesen független HMKE-d, az nem zár ki a pályázatból.
-
jdeutsch
tag
-
bb71
őstag
-
edeleny
őstag
Nem a téli hozammal van a baj, hanem az időjárással.
Azért nézegettem, másfelé sütött a nap.
Itt a Bódva-Sajó völgyébe megáll a levegő, nincs mozgás, köd van meg pára, meg egyébként is felhős volt az idő!Az elmúlt három hónap átlagában az elfogyasztott energia 45%-t termelte a napelem. És ebbe csak a legszigorúbban vett háztartási fogyasztás van benne, fűtés, vagy egyéb nyalánkság mincs.
Ha sziget üzemben lennék, akkor még valami generátor kellene. Vagy feltenni egy 30 kWp-s rendszert és az ebben a szűrt fényben is összekinlódik vagy 8-10 kWh-t.
Mindig elcsábulok, hogy csinálni kellene egy szélkereket. 800 W-t viszonylag be lehet szerezni, mikroinverterrel, ha rákötöm a házra, a kutya nem venné észre, de hát a szél se fúj...
-
Frankie50
tag
-
Frankie50
tag
Üdv!
Az lenne a kérdésem, hogy a Deye inverter+akkumulátor kombó esetében mennyi lehet a max. távolság a kettő között. Nekem most az emeleti teraszon van az inverter, és az alagsorba lenne jó helye az akkunak. Ez kb 7-8 m lenne. A smart méter vezetéke ugye az inverter és a lakáselosztót kötné össze? Az a vezeték mehet az invertertől az AC vezetékkel együtt. Ez olyan 16-18 m. 3 fázis megy egy 40x40-s csatornában.
Előre is köszi, ha válaszolsz! -
Rolly
veterán
-
edeleny
őstag
-
Rolly
veterán
-
Rolly
veterán
Gondolom 5-ös inverterhez lehet rakni 2-3 db 16-is akkut gondolom... (persze ami nem fér bele a pályázatba az nem fér bele
)Arra esetleg van mód (nagyon tagolt a tető), hogy a deye kezel egy keleti / déli munkapontot... és a nyugati munkapont azt egy külön MPPT kezel és tölt rá az akkukra? Vagy ilyenkor mi a jó megoldás?
Vagy ha később szeretnénk plusz egy kocsibeállót akkor annak a tetejn lévő 15 panelt mivel tudjuk/jó a rendszerre kötni? -
nnorbi9
csendes tag
-
VaZso
senior tag
Ez érdekes, de úgy tűnik, nem másodpercet lehet beállítani, hanem ms-ot (bár, ha jól emlékszem, nagy S-t ír).
Úgy emlékszem, maximálisan 300 ms-ot lehet beállítani, ez valahogy így néz ki:
0-nál meg valahogy így:
...ill. két fázist nézve valahogy így:
...vagy így:
Bocs a háromféle oszcilloszkóp-képernyő miatt.
Tehát cirka 3-400 ms késleltetést be lehet állítani neki, ekkor nyilván lesz villanás... de alapesetben valahol 10 ms közelében átveszi a megtáplálást, ezt nem nagyon veszi észre semmi.
-
kleinguru
addikt
-
kleinguru
addikt
-
kleinguru
addikt
-
eegerferenc
csendes tag
Új hozzászólás Aktív témák
-
Fórumok
LOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
Az összefoglaló tartalma:
1. Alapfogalmak
2. Napelemekről
3. Napelem típusok
4. Inverterekről
5. Várható termelés kiszámítása
6. Mi történik működés közben?
7. Mi az engedélyeztetés menete?
8. Rendszer-méretezés és hibák(!)
9. Villámvédelem
10. Árak és megtérülés
11. Hibrid rendszerek
12. A megújuló energiák helyzete napjainkban
13. Egyéb
14. Telepítés után
- Allegro vélemények - tapasztalatok
- Anglia - élmények, tapasztalatok
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Megújult mobilos felület, fórumos ráncfelvarrás a PROHARDVER! lapcsaládon
- Bestbuy játékok
- Melyik tápegységet vegyem?
- BestBuy topik
- Kuponkunyeráló
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Hobby elektronika
- További aktív témák...
- HIBÁTLAN iPhone 12 64GB Purple -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4655
- 27% - MSI MAG CORELIQUID 240R V2 AIO vízhűtés!
- Panasonic LUMIX G 25mm f/1.7 ASPH objektív
- Dell Latitude 5410 - 14" FHD touch, Core i5 10310U, 16GB RAM, SSD, jó akku, számla, 6 hó gar
- ADATA XPG SPECTRIX S40G 4TB M.2 PCIe (AS40G-4TT-C) (ELKELT)
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

)
) "HUPX tarifa" akkor ez se rossz megoldás, olcsóbb mint PV paneleket tenni.
Persze ha megkapom a támogatást, aminek elég kicsi az esélye, de ezt akkor is tudtam mikor elkezdtem
Geresics